Dodaj do ulubionych

bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli???

06.04.08, 21:47
ktos cos wie?
moja mala urodzona na poczatku wrzesnia, tragedia...
podzielcie sie ifno!
Obserwuj wątek
    • ula-lo Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 06.04.08, 21:51
      Zobacz: dada.net.pl/protest/
      • bomba001 Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 06.04.08, 22:02
        kurcze, czyli cos w poniedzialek bedzie pewnie wiadomo
        • przeciwcialo Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 07.04.08, 08:00
          Mam nadzieję że nie. Termin składania podań minął i prawo nie
          powinno działać wstecz. W razie powtórki powinno sie powtórzyc
          rekrutację z trzech oststnich lat. A to nierealne bo jak rozliczyc
          rodziców których dzieci wtedy sie nie dostali a oni ponieśli koszty
          niani czy prywatnego przedszkola.
          Jakies kryteria musza byc.
          Niech się wezmą za weryfikację zatrudnienia i samotnego
          rodzicielstwa to od razu im kandydatów odpadnie.
    • lasjana Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 07.04.08, 11:43
      Ja także mam nadzieję, że teraz nie będą nic zmieniać. Gdyby
      kryterium było zmienione przed rozpoczęciem rekrutacji byłoby super,
      ale teraz wg mnie to trochę nie fair.
    • bomba001 Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 07.04.08, 17:47
      kryterium jest niezgodne z prawem!!!
      dlaczego moja corka ma cierpiec, ze jest urodzona kilka dni po
      czasie???
      • anulla1 Bomba 11.04.08, 16:23
        Pamiętam cie z czasów ciaży. Wejdż na stone protestu, ta sprawa
        wczale sie nie skończyła. Helsińska fundacja praw człowieka nam
        pomoże. www.dada.net.pl/protest.

A panie które sie cieszą z zakończonej rekrutacji, pytam czy ta
        rekrutacja była fair? Czy ich dzieci też są dyskryminowane?
        • iwoku bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 11.04.08, 17:57
          Jestem mamą bliźniaków z listopada 2004. Walczyłam w szpitalu o każdy dzień tej
          ciąży, z punktu widzenia przyjęcia do przedszkola paradoksalnie niepotrzebie.
          Przepadliśmy w poprzedniej rekrutacji, w tym roku nam się udało.
          W sytuacji tak budzącej tak wiele wątpliwości trzeba było wstrzymać ogłoszenie
          wyników. Cała akcja protestacyjna zaczęła się za późno...
          Owszem, uważam ,że to kryterium jest niesprawiedliwe, i dziecko urodzone 2
          września czy nawet 31 grudnia może być dojrzalsze do przedszkola niż to, które
          urodziło się 31 sierpnia. Tego nie da się sprawdzić metodami statystycznymi.
          Tyle, że ta rekrutacja miała o wiele więcej słabych punktów, o których się nie
          pisze.
          W pierwszym miejscu miejsca w przedszkolu zajmują dzieci kontynuujące i 6 latki,
          grupy 4 i 5 latków dysponują pojedynczymi miejscami, bo uformowały się już w
          poprzednim roku, więc w rekrutacji na wolne miejsca największe szanse mają 3
          latki. Czy to jest w porządku? Nie ma żadnych forów, jeśli w poprzednim roku się
          nie udało, czy to jest OK? W tej sytuacji dzieci starsze, które w poprzednich
          dwóch latach miały z różnych powodów pecha, w tym roku też miały mniejsze
          szanse. A z punktu widzenie psychologicznego 4 a tym bardziej 5 latek ma
          większe powody, by znaleźć się w przedszkolu niż 3 latek...
          O ile nie posiada się starszego dziecka w danym przedszkolu, nie ma punktów za
          to,że o przyjęcie stara się więcej niż jedno dziecko z danej rodziny. Tymczasem
          koszt utrzymania niani dla dwójki, trójki dzieci jest dużo większy niż w
          przypadku jednego dziecka, często przewyższa pensje...I dużo trudniej znaleźć
          taka opiekunkę, która zajmie się dwójką naraz,zwłaszcza jeśli są w tym samym
          wieku, jak w naszym przypadku.
          Nikt nie uwzględnił tego,że bliźniaki istnieją. W tej sytuacji starając się o
          przedszkole- tak naprawdę konkurują miedzy sobą.
          Podsumowując: elektroniczna rekrutacja pewnie wiele upraszcza i eliminuje
          łapówkarstwo, ale komputer nigdy nie zastąpi człowieka.
          Na dzień dzisiejszy cieszę się,że w tym roku mieliśmy więcej szczęścia.
          Wypełniłam kwestionariusz uczciwie. Mam jeszcze córeczkę,jest w I klasie,
          skończyła przedszkole pierwszego wyboru, więc nie zaznaczyłam punktu,że
          "rodzeństwo dziecka kontunuującego", choć wiem,że niektórzy tak robili.
          Jesteśmy przyjęci, ale mieliśmy najmniej punktów na liście. Jeśli wskutek
          protestu, to jedno kryterium zostanie zmienione, moje dzieci znowu nie dostaną
          się do przedszkola, mimo że walczę o to już drugi rok.
          Anulla1- czy to będzie sprawiedliwe?
          • iwoku Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 11.04.08, 18:00

Pisałam na fali emocji, więc w poprzedni post wkradło się parę kiksów
            stylistycznych- przepraszam
            • anulla1 iwoku 11.04.08, 18:49
              Rozumiem twoje argumenty. Widzisz problem polega na tym , ze twoje
              dzieci też stały sie ofiarami tej dyskryminacji, czemu w zeszłym
              roku nie walczyłaś tak jak my teraz. Powiem otwarcie ja, bym
              spsowała, gdybym miała pewność że za rok moje dziecko dostanie sie
              do przedszkola, a prawda jest taka że prawdopodobieństwo jest
              niewielkie.
              A jeśli chodzi o powtórna rekrutacje , dlaczego nie można jej było
              powtórzyc tylko wśród dzieci 3letnich???? Rodzielic jeszcze raz tem
              miejsca które maja do dyspozycji w najmłodszych grupach???
              • iwoku Re: iwoku 13.04.08, 08:22
                Odpowiedziałam Ci tu
                dada.net.pl/protest/2008/04/11/helsinska-fundacja-praw-czlowieka-chce-nam-pomoc/#comment-168
                Co do pomysłu, by powtórzyć rekrutację wśród 3 latków- owszem, rozwiąże ten
                konflikt doraźnie. Ale i tak myślę,że do przyszłego roku wiele należałoby w
                rekrutacji poprawić
                • marzek2 Re: iwoku 14.04.08, 10:28
                  Hmmm wygląda na to, że ja do przedszkoli mam farta absolutnego. Pierwsze dziecko
                  zaczynało przedszkole w wieku 4 lat, bez problemu dostała się do II grupy w
                  przedszkolu, choć była dzieckiem 1 rodzica pracującego. Pani dyrektorka nawet
                  się nie zająknęła o konieczności przyniesienia zaświadczenia z pracy męża.

Dziecko nr 2 zaczęło edukację w podobnym wieku, ale w trybie nagłym... było juz
                  zapisane do przedszkola do którego uczęszczała siostra, nawet się dostało ale
                  okazało się, że się przeprowadzamy. Miejsce w innym przedszkolu znalazło się dla
                  niej w... czerwcu, też w grupie już istniejącej - w 4 latkach.

Dziecko nr 3 zaczyna edukację po wakacjach, rocznik 2004, teraz mieliśmy małe
                  "fory" bo ma rodzeństwo w tym samym przedszkolu. Ale znowu - ja nadal nie
                  pracuję, żadnych zaświadczeń nie musiałam przynosić.

Chyba dużo zależy od dzielnicy. 7 lat temu w wielu przedszkolach panie
                  dyrektorki śmiały mi się w twarz, że próbuję zapisać dziecko, sama nie pracując.
                  I proponowały, skoro mam tyle wolnego czasu - dojazdy do Huty, gdzie są przecież
                  wolne miejsca...

Udało się jednak znaleźć przedszkole, gdzie moje dziecko przyjęto z uśmiechem.

Ale miejsc w przedszkolach jest za mało, to jest pewne. A rekrutacja niejasna i
                  kryteria krzywdzące.

Iwoku - pozdrawiam! Czyli bliźniaki i mój "rodzynek" startują tak samo do
                  przedszkola! Powodzenia!
          • bomba001 Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 11.04.08, 23:16
            nie zaznaczyłam punktu,że
            "rodzeństwo dziecka kontunuującego"
            a moze zle... dzieki temu mala sie dostalasmile)
            ja nie klamalam, podpisywalam sie pod data, wypelnialam na stan
            dzisiejszy. brat chodzi do przedszkola!!!
            pytanie byo niefortunnie sformulowane, powinna zostac dodana
            fraza " na dzien 1 wrzesnia", a nie byla! sorki...
            podobie z praca zawodaowa, wypelnialam miejsce mojego zatrudnienia
            na dzis, nie na wrzenien, a bedzie inne.
            gratulacje ze sie dostaliscie!
            z innymi punktami sie zgadzam, wszystko jest niesprawiedliwe,
            czytam, ze jeszcze w przedszkolach jest duzo miejsc...
            pech polega na tym, ze pewnie w hucie, a ja mieszkam w bronowicach
        • zabeczka73 Re: Bomba 12.04.08, 22:28
          Tak, cieszę się z rekrutacji. Moje dziecko urodziło sie w
          listopadzie 2004 r. i przetrzymałam je rok dłużej w domu. Nie było
          innego wyjścia wobec durnych przepisów. W tym roku dostało się bez
          problemu. Przy moim dziecku z 2004 r. non stop doswiadczam zmian w
          przepisach - a to obniżono stawki na wysokosc dochodów obliczanych
          do zasiłków i popłynęłam nieźle finansowo (zawazyla właśnie ta
          różnica) a to wprowadzono dyskryminujący zapis o dzieciach
          urodzonych w ostatnim kwartale roku. Teraz czekam czy załapie się na
          pierwszy front na nieprzygotowaną reformę oswiatową (6 latki do
          szkół) czy może kolejne kretyńskie posunięcie władz go ominie. Póki
          co się cieszę, ale wiem że żyję w nieprzewidywalnym kraju.
    • wandalina Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 07.04.08, 19:53
      Dzisiaj nie było rozstzrygnięcia, moze bedzie jutro - popoludniu
      jest posiedzenie komisji edukacji i tam radni beda rozpatrywac te
      sprawe.
      • anajas Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 15.04.08, 08:52
        Czytając co teraz się dzieje w rekrutacji przedszkolnej ogarnia mnie zgroza. A
        patrząc wstecz - ja miałam dużo szczęścia. Moje dziecko z maja 2004 zapisałam do
        przedszkola dokładnie 30 sierpnia 2006 r. Nie planowałam tego, zmusiła mnie
        sytuacja rodzinna. Dziecko zostało przyjęte mimo że miało 2 lata i 4 mies., a w
        ankiecie wpisałam że ojciec nie pracuje (bo pracował wtedy jeszcze "na czarno").
        Cud? Chyba ogromne szczęście... Dzisiaj córeczka kończy drugą grupę,
        czterolatków smile)
        • xxagaxx Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 15.04.08, 20:11
          nie w każdym przedszkolu jest tak źle z miejscami i z dziećmi z
          końca roku
          moja córeczka z marca jest najstarsza w grupie, większość dzieci z
          października-grudnia, a są nawet dzieci młodsze, które zaczęły
          edukację w grupie pierwszej jako 2,5 latki (4 dzieci)

dodam jeszcze, że pierwszy raz zapisywałam córkę do przedszkola jako
          2,5 latkę - dostała się, rok później do innego przedszkola jako 3-
          latkę - też się dostała
          w samym centrum jest dużo przedszkoli i nie ma chyba większych
          problemów z miejscami
          • pola333 Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 15.04.08, 20:43
            Ja dzis zwolnilam miejsce w przedszkolu na Rajskiej. I wiecie co uderzyla mnie
            bezroska osoby z ktora rozmawialam. Przez telefon powiedzialam ze chialam
            zrezygnowac z miejsca. Pani zapytala o nazwisko i powiedziala ze ok - ze skresla
            nas z listy. A moglam przeciez podac nazwisko pierwszego lepszego dzieciaka z
            wiszacej na drzwiach przedszkola listy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka