bomba001 06.04.08, 21:47 ktos cos wie? moja mala urodzona na poczatku wrzesnia, tragedia... podzielcie sie ifno! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ula-lo Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 06.04.08, 21:51 Zobacz: dada.net.pl/protest/ Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 06.04.08, 22:02 kurcze, czyli cos w poniedzialek bedzie pewnie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 07.04.08, 08:00 Mam nadzieję że nie. Termin składania podań minął i prawo nie powinno działać wstecz. W razie powtórki powinno sie powtórzyc rekrutację z trzech oststnich lat. A to nierealne bo jak rozliczyc rodziców których dzieci wtedy sie nie dostali a oni ponieśli koszty niani czy prywatnego przedszkola. Jakies kryteria musza byc. Niech się wezmą za weryfikację zatrudnienia i samotnego rodzicielstwa to od razu im kandydatów odpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lasjana Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 07.04.08, 11:43 Ja także mam nadzieję, że teraz nie będą nic zmieniać. Gdyby kryterium było zmienione przed rozpoczęciem rekrutacji byłoby super, ale teraz wg mnie to trochę nie fair. Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 07.04.08, 17:47 kryterium jest niezgodne z prawem!!! dlaczego moja corka ma cierpiec, ze jest urodzona kilka dni po czasie??? Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Bomba 11.04.08, 16:23 Pamiętam cie z czasów ciaży. Wejdż na stone protestu, ta sprawa wczale sie nie skończyła. Helsińska fundacja praw człowieka nam pomoże. www.dada.net.pl/protest. A panie które sie cieszą z zakończonej rekrutacji, pytam czy ta rekrutacja była fair? Czy ich dzieci też są dyskryminowane? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoku bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 11.04.08, 17:57 Jestem mamą bliźniaków z listopada 2004. Walczyłam w szpitalu o każdy dzień tej ciąży, z punktu widzenia przyjęcia do przedszkola paradoksalnie niepotrzebie. Przepadliśmy w poprzedniej rekrutacji, w tym roku nam się udało. W sytuacji tak budzącej tak wiele wątpliwości trzeba było wstrzymać ogłoszenie wyników. Cała akcja protestacyjna zaczęła się za późno... Owszem, uważam ,że to kryterium jest niesprawiedliwe, i dziecko urodzone 2 września czy nawet 31 grudnia może być dojrzalsze do przedszkola niż to, które urodziło się 31 sierpnia. Tego nie da się sprawdzić metodami statystycznymi. Tyle, że ta rekrutacja miała o wiele więcej słabych punktów, o których się nie pisze. W pierwszym miejscu miejsca w przedszkolu zajmują dzieci kontynuujące i 6 latki, grupy 4 i 5 latków dysponują pojedynczymi miejscami, bo uformowały się już w poprzednim roku, więc w rekrutacji na wolne miejsca największe szanse mają 3 latki. Czy to jest w porządku? Nie ma żadnych forów, jeśli w poprzednim roku się nie udało, czy to jest OK? W tej sytuacji dzieci starsze, które w poprzednich dwóch latach miały z różnych powodów pecha, w tym roku też miały mniejsze szanse. A z punktu widzenie psychologicznego 4 a tym bardziej 5 latek ma większe powody, by znaleźć się w przedszkolu niż 3 latek... O ile nie posiada się starszego dziecka w danym przedszkolu, nie ma punktów za to,że o przyjęcie stara się więcej niż jedno dziecko z danej rodziny. Tymczasem koszt utrzymania niani dla dwójki, trójki dzieci jest dużo większy niż w przypadku jednego dziecka, często przewyższa pensje...I dużo trudniej znaleźć taka opiekunkę, która zajmie się dwójką naraz,zwłaszcza jeśli są w tym samym wieku, jak w naszym przypadku. Nikt nie uwzględnił tego,że bliźniaki istnieją. W tej sytuacji starając się o przedszkole- tak naprawdę konkurują miedzy sobą. Podsumowując: elektroniczna rekrutacja pewnie wiele upraszcza i eliminuje łapówkarstwo, ale komputer nigdy nie zastąpi człowieka. Na dzień dzisiejszy cieszę się,że w tym roku mieliśmy więcej szczęścia. Wypełniłam kwestionariusz uczciwie. Mam jeszcze córeczkę,jest w I klasie, skończyła przedszkole pierwszego wyboru, więc nie zaznaczyłam punktu,że "rodzeństwo dziecka kontunuującego", choć wiem,że niektórzy tak robili. Jesteśmy przyjęci, ale mieliśmy najmniej punktów na liście. Jeśli wskutek protestu, to jedno kryterium zostanie zmienione, moje dzieci znowu nie dostaną się do przedszkola, mimo że walczę o to już drugi rok. Anulla1- czy to będzie sprawiedliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoku Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 11.04.08, 18:00 Pisałam na fali emocji, więc w poprzedni post wkradło się parę kiksów stylistycznych- przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 iwoku 11.04.08, 18:49 Rozumiem twoje argumenty. Widzisz problem polega na tym , ze twoje dzieci też stały sie ofiarami tej dyskryminacji, czemu w zeszłym roku nie walczyłaś tak jak my teraz. Powiem otwarcie ja, bym spsowała, gdybym miała pewność że za rok moje dziecko dostanie sie do przedszkola, a prawda jest taka że prawdopodobieństwo jest niewielkie. A jeśli chodzi o powtórna rekrutacje , dlaczego nie można jej było powtórzyc tylko wśród dzieci 3letnich???? Rodzielic jeszcze raz tem miejsca które maja do dyspozycji w najmłodszych grupach??? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoku Re: iwoku 13.04.08, 08:22 Odpowiedziałam Ci tu dada.net.pl/protest/2008/04/11/helsinska-fundacja-praw-czlowieka-chce-nam-pomoc/#comment-168 Co do pomysłu, by powtórzyć rekrutację wśród 3 latków- owszem, rozwiąże ten konflikt doraźnie. Ale i tak myślę,że do przyszłego roku wiele należałoby w rekrutacji poprawić Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: iwoku 14.04.08, 10:28 Hmmm wygląda na to, że ja do przedszkoli mam farta absolutnego. Pierwsze dziecko zaczynało przedszkole w wieku 4 lat, bez problemu dostała się do II grupy w przedszkolu, choć była dzieckiem 1 rodzica pracującego. Pani dyrektorka nawet się nie zająknęła o konieczności przyniesienia zaświadczenia z pracy męża. Dziecko nr 2 zaczęło edukację w podobnym wieku, ale w trybie nagłym... było juz zapisane do przedszkola do którego uczęszczała siostra, nawet się dostało ale okazało się, że się przeprowadzamy. Miejsce w innym przedszkolu znalazło się dla niej w... czerwcu, też w grupie już istniejącej - w 4 latkach. Dziecko nr 3 zaczyna edukację po wakacjach, rocznik 2004, teraz mieliśmy małe "fory" bo ma rodzeństwo w tym samym przedszkolu. Ale znowu - ja nadal nie pracuję, żadnych zaświadczeń nie musiałam przynosić. Chyba dużo zależy od dzielnicy. 7 lat temu w wielu przedszkolach panie dyrektorki śmiały mi się w twarz, że próbuję zapisać dziecko, sama nie pracując. I proponowały, skoro mam tyle wolnego czasu - dojazdy do Huty, gdzie są przecież wolne miejsca... Udało się jednak znaleźć przedszkole, gdzie moje dziecko przyjęto z uśmiechem. Ale miejsc w przedszkolach jest za mało, to jest pewne. A rekrutacja niejasna i kryteria krzywdzące. Iwoku - pozdrawiam! Czyli bliźniaki i mój "rodzynek" startują tak samo do przedszkola! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
bomba001 Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 11.04.08, 23:16 nie zaznaczyłam punktu,że "rodzeństwo dziecka kontunuującego" a moze zle... dzieki temu mala sie dostala) ja nie klamalam, podpisywalam sie pod data, wypelnialam na stan dzisiejszy. brat chodzi do przedszkola!!! pytanie byo niefortunnie sformulowane, powinna zostac dodana fraza " na dzien 1 wrzesnia", a nie byla! sorki... podobie z praca zawodaowa, wypelnialam miejsce mojego zatrudnienia na dzis, nie na wrzenien, a bedzie inne. gratulacje ze sie dostaliscie! z innymi punktami sie zgadzam, wszystko jest niesprawiedliwe, czytam, ze jeszcze w przedszkolach jest duzo miejsc... pech polega na tym, ze pewnie w hucie, a ja mieszkam w bronowicach Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: Bomba 12.04.08, 22:28 Tak, cieszę się z rekrutacji. Moje dziecko urodziło sie w listopadzie 2004 r. i przetrzymałam je rok dłużej w domu. Nie było innego wyjścia wobec durnych przepisów. W tym roku dostało się bez problemu. Przy moim dziecku z 2004 r. non stop doswiadczam zmian w przepisach - a to obniżono stawki na wysokosc dochodów obliczanych do zasiłków i popłynęłam nieźle finansowo (zawazyla właśnie ta różnica) a to wprowadzono dyskryminujący zapis o dzieciach urodzonych w ostatnim kwartale roku. Teraz czekam czy załapie się na pierwszy front na nieprzygotowaną reformę oswiatową (6 latki do szkół) czy może kolejne kretyńskie posunięcie władz go ominie. Póki co się cieszę, ale wiem że żyję w nieprzewidywalnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
wandalina Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 07.04.08, 19:53 Dzisiaj nie było rozstzrygnięcia, moze bedzie jutro - popoludniu jest posiedzenie komisji edukacji i tam radni beda rozpatrywac te sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
anajas Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 15.04.08, 08:52 Czytając co teraz się dzieje w rekrutacji przedszkolnej ogarnia mnie zgroza. A patrząc wstecz - ja miałam dużo szczęścia. Moje dziecko z maja 2004 zapisałam do przedszkola dokładnie 30 sierpnia 2006 r. Nie planowałam tego, zmusiła mnie sytuacja rodzinna. Dziecko zostało przyjęte mimo że miało 2 lata i 4 mies., a w ankiecie wpisałam że ojciec nie pracuje (bo pracował wtedy jeszcze "na czarno"). Cud? Chyba ogromne szczęście... Dzisiaj córeczka kończy drugą grupę, czterolatków ) Odpowiedz Link Zgłoś
xxagaxx Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 15.04.08, 20:11 nie w każdym przedszkolu jest tak źle z miejscami i z dziećmi z końca roku moja córeczka z marca jest najstarsza w grupie, większość dzieci z października-grudnia, a są nawet dzieci młodsze, które zaczęły edukację w grupie pierwszej jako 2,5 latki (4 dzieci) dodam jeszcze, że pierwszy raz zapisywałam córkę do przedszkola jako 2,5 latkę - dostała się, rok później do innego przedszkola jako 3- latkę - też się dostała w samym centrum jest dużo przedszkoli i nie ma chyba większych problemów z miejscami Odpowiedz Link Zgłoś
pola333 Re: bedzie powtorka rekrutacji do przedszkoli??? 15.04.08, 20:43 Ja dzis zwolnilam miejsce w przedszkolu na Rajskiej. I wiecie co uderzyla mnie bezroska osoby z ktora rozmawialam. Przez telefon powiedzialam ze chialam zrezygnowac z miejsca. Pani zapytala o nazwisko i powiedziala ze ok - ze skresla nas z listy. A moglam przeciez podac nazwisko pierwszego lepszego dzieciaka z wiszacej na drzwiach przedszkola listy. Odpowiedz Link Zgłoś