agless Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 20:45 Pisze w sumie po to zeby podtrzymac watek bo mi sie szkoda malca zrobilo....Moja mala tez z reflusem dostawala jakies tam lekarswo do kazdego mleka, podobno dzieci z tego wyrastaja i refluks sie leczy tylko wtedy jak dziecko wymiotuje tak dozu ze przestaje przybierac na wadze. Powodzenia) Odpowiedz Link Zgłoś
annnac Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 21:20 Ten mały Szymuś to syn koleżanki. Próbuje jej pomóc bo ona juz sama nie wie co ma robić. Wszyscy jej mówią że to minie, ale minęło jużpół roku i nic. Chlustanie pokarmu troche ustało jak zaczeli mu podawać mleko BebilonAR a teraz znów się nasiliło. Próbują podawać mu już jakieś słoiczkowe obiadki ale mały zupełnie nie umie przełykać (może to też związane z refluksem). Przybiera na wadze ale niewiele niestety i jest drobny chociaż nie jest tragicznie bo waży 6800g. Na dodatek bidulek miał osłabione napięcie mięśniowe i przez 3 mieś chodził na rehabilitacje, jeszcze sam nie siedzi. Pediatrzy u których była poza usg nie zlecili żadnych badań, zadnych leków. Jedynie układanie w łóżeczku ustawionym pod kątem, podawanie pokarmu częściej a małymi porcjami. A malec się męczy. W wyszukiwarce znalazłam kilka postów na temat refluksu. Podobno może być przyczyną częstych nieżytów górnych dróg oddechowych, nawet zapalenie płuc. w skrajnym wypadku może powodować nadzerki i wrzody. Wiem że są przypadki interwencji chirurgicznej ale nie wiem kiedy wybierane jest takie rozwiązanie. Jeśli ktoś zna dobrego specjalistę lub szpital gdzie można się zgłosić(najlepiej na śląsku, ewentualnie w Łodzi)to bardzo proszę o odpowiedź lub maila. Odpowiedz Link Zgłoś
lemiwawa a może to alergia 02.02.07, 21:29 przyczyną refluksu może być alergia, dlatego może trzeba podać mleko dla alergików, mój synek pił bebilon Pepti, innym sposobem leczenia jest podanie ketotifenu, leku na alergię, i jeśli po miesiącu czasu, widać poprawę, to znaczy, że przyczyna jest alergia. Jestem z W-wy byłam u dwóch gastrologów dziecięcych, niestety w innych rejonach Polski nie wiem, gdzie się udać. Jeśli nie uda się wizyta u gastrologa dziecięcego, to warto pójść do pediatry z prawdziwego zdarzenia, który leki też może przepisać. Nam powiedziano,że może to trwać do roku, a jeśli po roku nie minie, to może oznaczć jaką patologię ukł. pokarmowego, a z kolei inna gastrolog powiedziała,że do dwóch lat. Odpowiedz Link Zgłoś
annnac Re: a może to alergia 02.02.07, 22:00 Też sie nad tym zastanawiałam ale niestety żaden lekarz nie zasugerował takiej przyczyny. Mały od urodzenia jest na sztucznym mleku(najpierw zwykły NAN a potem Bebilon AR). To by oznaczało że jeśli jest uczulony to na białko mleka krowiego. Ja swojemu dziecku też bym spróbowała podać Pepti ale nie chcę takiej decyzji wymuszać na koleżance, bo ona boi sie eksperymentować na Szymku i w zasadzie robi tylko to co lekarze zalecają. Nie dziwię się jej bo jest przez ciężką ciążę, cesarkę i te dolegliwości małego zestresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
lemiwawa Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 21:31 mój synek też nie mógł na początku przełknąć tych obiadków, dlatego trzeba stopniowo, po łyżce, dwóch dziennie. Teraz mając roczek je po 6 m-cu słoiczki, bo po wyższym m-cu ma odruch wymiotny Odpowiedz Link Zgłoś
lemiwawa Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 21:09 mój synek też miał refluks, wyrósł z tego kiedy skończył 10 - 10,5 m-ca. My jesteśmy z W-wy, byliśmy prywatnie u gastrologa dziecięcego (pisałam gdzie na formum Warszawa) najpierw zrobli USG, kilka minut po jedzeniu, najlepiej rzadkim, wyszło, że refluks. Jednak gastrolog powiedziała, że to badanie nie jest znaczące, dlatego poleciła nam scyntygrafię układu pokarmowego w kierunku refluksu, oczywiście zastosowano leczenie Bioprazol brał ok 6 tygoni, wspominano nam też o Gaspridzie. Lekarz powiedziała, że nie ma leków dla niemowląt,podaje się dla dorosłych, tylko podzielone w małych dawkach adekwatnych do wagi ciała dziecka. W związku z tym, że synek zaczął jeść zrezygnowaliśmy ze scyntygrafii, aby nie napromieniowywać synka, mimo, że nadal ulewał, i też wymiotował pod ciśnieniem. Po zakończeniu leczenia dopiero nastąpiła poprawa na jakieś dwa tygodnie, potem znowu zaczął ulewać, ale mniej niż poprzednio. Leków już nie stosowaliśmy, ponieważ dziecko jadło lepiej i lepiej przybierało na wadze. Synek już od trzeciego m-ca życia dostawał pokarm ściągany przeze mnie zgęszczany nutritonem, a potem kaszka ryżową. Musisz udać się do gastrologa dziecięcego koniecznie. Poza tym, USG bardzo rzadko wykazuje refluks. Synek ulewał, a potem nie chciał jeść, i zaczął wymiotować pod ciśnieniem, dlatego udaliśmy się do gastrologa dziecięcego. Nie chciał spać, płakał, bo treść pokarmowa drażniła przełyk i gardło. Miał je ciągle podrażnione i zaczerwienione. Byliśmy też w Instytucie Matki i Dziecka, na jednodniowych badaniach, gdzie zbagatelizowano refliks, mówiąc, że z tego wyrośnie. Najważniejsza rada: aby podawać dziecku porcje małe a często, poza tym jedzenie musi byc gęste, wtedy mniej się cofa. Picie podawać godzinę po jedzeniu, synkowi najbardziej cofało się, po jedzeniu, kiedy podałam herbatkę. Pozdrawiam, i życzę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
annnac Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 21:28 wielkie dzięki za odpowiedz. Będziemy szukać dobrego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
lemiwawa Re: refluks szukam lekarza -pomocy 02.02.07, 21:32 dokładnie, musicie znaleźć kogoś, kto poważnie podejdzie do sprawy, najlepiej prywatnie Odpowiedz Link Zgłoś
berenia Re: refluks szukam lekarza -pomocy 17.02.07, 17:29 lemiwawa, mam pytanie: czy u was refluksowi towarzyszyl straszny calodniowy placz? moj synek strasznie ulewa i krzyczy caly dzien z przerwami na plytki sen. moglabys polecic dobrego gastrologa? jestem z wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna351 Re: refluks szukam lekarza -pomocy 22.02.07, 13:12 Miałam to samo z dwojgiem dzieci ((( Przy drugim byłam juz mądra i po 3 miesiącach sladu nie było po refluksie. Nigdzie nie szukaj prywatnie bo tylko sie zrujnujesz. Bierz skierowanie od lekarza do poradni gastroenterologicznej i wal jak najszybciej do Centrum Zdrowia Dziecka na Ligocie bo tam sie na tym znaja i Ci dziecko szybko wyleczą. Wiem z autopsji, że większość pediatrów to konowały i ludzie się męczą - widzę to po ilości pytań na róznych forach. Następnie : wysokie ukłądanie dziecka jak leży - w Carrefourze w Katowicach na Roździeńskiego na dziale dziecięcym sa takie poduszki do łóżeczka o przekroju trójkąta + ksiązki pod nogi łóżka, żeby był kąt 30 stopni, jak najwięcej nosić dziecko w pozycji pionowej, zwłaszcza po jedzeniu, dbanie o odbijanie. Ja błyskawicznie zostałam połozona na odzdział gastrologiczny, gdzie wykonano tzw. ph-metrię - nie jest to przyjemne ale nic nie boli, jest za to kłopotliwe dla rodzica bo trwa całą dobę ale badanie jest bardzo dobre - oczywiście sprzęt pochodzi od Owsiaka !!!! Mały tez miał wtedy 6 miesięcy. Mały natychmiast dostał ranigast (straszne świństwo ale efekty są bardzo szybko a następnie robiony w aptece proszek z leku o nazwie gasprid połączony z glukozą (to jest zjadliwe). Po 2-3 miesiącach refluks paszoł won. Ale co przeżyliśmy, zwłaszcza ze starszym, to nasze ...............((((((((((( Ranigast jest tylko lekiem objawowym ale zobojętnia kwas żołądkowy, który przy refluksie podchodzi z żołądka i uszkadza błony śluzowe przełyku, które mają odczyn obojętny. Po jakichś 2 tygodniach stosowania wyleczy sie stan zapalny, dziecko sie uspokoi i nie będzie krzyczec na widok jedzenia bo ono wie, że po jedzeniu będzie mu podchodzic i będzie go bolało. Aha, poproście, żeby na skierowaniu lekarz napisał CITO! to was zapiszą bez kolejki na szybki termin. ja sie leczyłam u dr Marii Szymańskiej - przyjmuje w czwartki, jest to przemiła pani doktor jak zreszta wszystkie tam lekarki, one tez wykłądają na Akademii Medycznej, więc poziom jest wysoki, nie oszczędzaja na badaniach, pielęgniarki tez są bardzo sympatyczne, przez tyle lat (leczenie starszego) nie spotkałam sie z niczym nieciekawym. Aha, prosze dawać dziecku raczej gęste i często a w małych ilościach. Mam w domu podręcznik gastroenterologii i w tym dziale jestem na pewno lepsza niz niejeden pediatra, z czego sie jednak nie cieszę. W razie pytań, prosze pisac na mojego maila gazetowego, na pewno odpowiem. Pozdrawiam, justyna Odpowiedz Link Zgłoś