jaubiakstefan Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.10.10, 08:06 coraz bardziej zapomniane utwory kochani a to pamietacie ? www.youtube.com/watch?v=dutgGRbvXdw&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.10.10, 18:31 Festiwal Piosenki Prawdziwej. Tak. Mam to na bezdebitowej kasecie z epoki. Szukałem innych utworów na necie, ale nic nie ma. Marek Grechuta śpiewał tam bardzo fajną piosenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
jaubiakstefan Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.10.10, 19:54 To chyba o to chodzi www.youtube.com/watch?v=auJ-kytUvKg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 24.10.10, 19:59 Nie, chodziło mi o Grechutę, nie o Rosiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 03.11.10, 15:17 wampir-wampir napisał: > Nie, chodziło mi o Grechutę, nie o Rosiewicza. Znalazłem. To ta piosenka: www.youtube.com/watch?v=VqqLfBDBOOw Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Troszkę zapomniane utwory. 25.10.10, 21:04 jaubiakstefan napisał: > coraz bardziej zapomniane utwory kochani > a to pamietacie ? > www.youtube.com/watch?v=dutgGRbvXdw&feature=player_embedded Tego nie kojarzę. Ale przypomniała mi się inna piosenka jaką śpiewaliśmy na jakiejś imprezie w autokarze W internecie znalazłem bardzo zbliżone: www.youtube.com/watch?v=5HM7jhgrQ5Y Wiele słów się pokrywa, chociaż nie wszystkie. Nasza piosenka miała jeszcze inne słowa, pamiętam tylko: "Dziś w Poroninie jeszcze żyje taki baca co Leninowi kwaśnym mlekiem leczył kaca A tym maszeruj, maszeruj głośno krzycz, niech żyje nam Wołodia Ilicz... Jakiś starszy facet mówił, że nas pozamykają. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 25.10.10, 21:53 Tylko że Adamie, ta Twoja piosenka ma inne tło niż piosenka jaubiakstefana. Całkiem inne brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 25.10.10, 21:57 Dziś jest rocznica śmierci Miry Kubasińskiej, może tez sobie przypomnimy Jedna z moich ulubionych piosenek www.youtube.com/watch?v=SQKLwIBjxWc Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.10.10, 08:38 rita100 napisała: > Tylko że Adamie, ta Twoja piosenka ma inne tło niż piosenka jaubiakstefana. > Całkiem inne brzmienie. Nie przeczę, inne piosenki mają więcej wspólnego z piosenką jakukstefana, jeżeli ktoś sobie przypomni tutaj jakąś kolejną to pewnie chętnie posłucham. Mnie skojarzenia czy raczej przypomnienia bywają różne i o różnych rzeczach chce się czasem napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
jaubiakstefan Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.10.10, 12:34 Wybaczcie ale "Wyspa" musi być, Kochana Mira....... www.dailymotion.pl/video/x7m8tl_mira-kubasinska-breakout-wyspa_music Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.10.10, 22:54 Kultowa wyspa Miry, a i ten teledysk to już historia. Nie widziałam takiego wykonania. jaubiakstefan napisał: > Wybaczcie ale "Wyspa" musi być, Kochana Mira....... > www.dailymotion.pl/video/x7m8tl_mira-kubasinska-breakout-wyspa_music Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.10.10, 08:41 jaubiakstefan napisał: > Wybaczcie ale "Wyspa" musi być, Kochana Mira....... > www.dailymotion.pl/video/x7m8tl_mira-kubasinska-breakout-wyspa_music Wyspę też kiedyś chciałem zaproponować, ale zorientowałem się była wcześniej: forum.gazeta.pl/forum/w,61,106968168,116963285,Re_Mira_Kubasinska.html Ech skleroza, w pierwszej chwili nie zorientowałem się nawet. Teraz chciałem wrzucić to "na własność miałam cały czas", ale to znów Rita niemalże przed chwilą zaproponowała. I aby się nie powtarzać to przypomniał mi się inny bardzo piękny utwór Miry: www.youtube.com/watch?v=yW1_moo13cg&feature=related Wielki ogień. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 26.10.10, 22:45 adam.eu napisał: > Nie przeczę, inne piosenki mają więcej wspólnego z piosenką jakukstefana, jeżel > i ktoś sobie przypomni tutaj jakąś kolejną to pewnie chętnie posłucham. > > Mnie skojarzenia czy raczej przypomnienia bywają różne i o różnych rzeczach chc > e się czasem napisać. ---------------------- Adamie, w pewnym sensie masz rację, ale przesłanie utworu może być inne. I jest to coś w rodzaju jednakowego myślenia. Kojarzenie faktów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jaubiakstefan Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.10.10, 21:07 oto idzie ? M.Grechuta www.youtube.com/watch?v=jhaIV1yjVe0&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.10.10, 22:02 Nie, tamta piosenka była ironiczno-satyryczna. Zgubiłem gdzieś pudełko od tej kasety, a tytułu niestety nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Ten Years After - Love Like a Man 29.10.10, 20:43 Jedna z piosenek, którą nie mogłem sobie przypomnieć. Hmmm, więcej się po niej spodziewałem. Czyżbym pamiętał inną wersję? Wydaje mi się, że i tak warta przypomnienia. Ten Years After - Love Like a Man www.youtube.com/watch?v=XBM6wdMq8CI&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Ten Years After - Love Like a Man 29.10.10, 21:58 A Madness pamiętacie? Całe wieki ich nie słuchałem. www.youtube.com/watch?v=puYt7B-tKQ8&translated=1 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ten Years After - Love Like a Man 29.10.10, 23:29 Wieki teraz mówią :) www.youtube.com/watch?v=OEs2nFwo-i8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Ten Years After - Love Like a Man 30.10.10, 00:23 Z zespolem Tremeloes wiaze sie najwiekszy blamaz w dziejach muzyki rozrywkowej. W 1962 roku The Tremeloes brali udzial w przesluchaniach w wytworni plytowej Decca obok zespolu The Beatles. Tremelousow zaakceptowano do nagrania plyty, Bitlesow odrzucono. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ten Years After - Love Like a Man 30.10.10, 22:55 al-kochol-8 napisał: > Z zespolem Tremeloes wiaze sie najwiekszy blamaz w dziejach muzyki rozrywkowej. > W 1962 roku The Tremeloes brali udzial w przesluchaniach w wytworni plytowej D > ecca obok zespolu The Beatles. Tremelousow zaakceptowano do nagrania plyty, Bit > lesow odrzucono. ---------------------- To faktycznie dziwne to. Może i tam była korupcja i handel ? ;) Z tych czasów to pamiętam te zespoły, które miałam na płycie winylowej. Tak Bitlesi już były, The Tremeloes i jeszcze taki zespól Slade Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Ten Years After - Love Like a Man 30.10.10, 23:07 show-biznes zawsze rzadzil sie po swojemu. Gdyby the Beatles nie zajal sie gej i zyd Brian Epstein, to byc moze nigdy bysmy o nich nie uslyszeli Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Ten Years After - Love Like a Man 29.10.10, 23:24 TYA wcale nie byli tak do przodu jak nam to sugerowali. Do przodu byl Hendrix. Szkoda ze Miles Davis nie zdazyl z nim zagrac, do czego sie przymierzal. Cala plyte z muzyka Hendrixa na orkiestre nagral Gil Evans www.youtube.com/watch?v=WEmxoCLMpjA&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Quincy Jones sprzed Michaela Jacksona 29.10.10, 23:38 te plyte Ptaszyn lubil prezentowac w 3 Kwadransach Jazzu w 1974 www.youtube.com/watch?v=dzA_gdoHhtA&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Frank Zappa 30.10.10, 14:17 Zapomnieliśmy o nim zupełnie. www.youtube.com/watch?v=Ws5Xeu3BEQk&translated=1 Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Frank Zappa 30.10.10, 22:31 Oj, nie lubilem ci ja wtedy tego artysty kabaretowego, ktory wysmiewal dzieci-kwiaty i The Beatles, choc dzis odbieram pozytywnie jego awersje do narkotykow i medytacji transcendentalnej pod dyktando hinduskich gurow. Jesli o jego muzyke chodzi, to generalnie nie lubie takich popisow w stylu Tropicale Tahiti Granda Banda. www.youtube.com/watch?v=qpYlEvWldEw&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Frank Zappa 30.10.10, 22:37 w Australii trafil na godnego siebie rozmowce www.youtube.com/watch?v=FyrsiIK7rBE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ludwik Jerzy Kern 30.10.10, 22:57 słowa do tej piosenki napisał Wielki przebój www.youtube.com/watch?v=IwSwcSh1F2M Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Der Kommissar 30.10.10, 22:51 Stan wojenny przesiedzialem w Austrii i tym mnie tam karmiono (Falco) www.youtube.com/watch?v=6GmkjnL4EYw&feature=related albo tym dla rownowagi (Peter Cornelius, ktory wiele lat pozniej, ku mojemu zdziwieniu, wszedl w sklad zespolu Enigma) www.youtube.com/watch?v=83m8t7HrsKU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Der Kommissar 11.11.10, 14:58 Miekkie dialekty jezyka niemieckego (w wydaniu austriackim) sa dla mnie do zaakceptowania. Slowency pewnie mogli by cos wiecej na ten temat dorzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 pierwszy reggae hit 01.11.10, 20:33 Nie byl to jeszcze Bob Marley. Po raz pierwszy uslyszalem reggae w 1968 gdy na listy przebojow trafil Jamajczyk Desmond Dekker. Zainspirowal nawet Paula McCartneya do napisania Ob-la-di, ob-la-da, ktory go tam uwiecznil w zwrotce "Desmond has a barrow in the market-place". www.youtube.com/watch?v=r5JHGi0awgc Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Gdybym ja miał milion daj du didl dam... 05.11.10, 22:22 I ten utwór Ob-la-di, ob-la-da to był hit nad hitem. Chyba wszyscy pamiętamy ten przebój. Ale też pamiętacie ten przebój z filmu "Skrzypek na dachu". Zmarł Jerry Bock kompozytor i twórca muzykali www.youtube.com/watch?v=jJ_-CmwHWPo&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Gdybym ja miał milion daj du didl dam... 06.11.10, 11:40 lovely rita, zainspirowalas mnie do przesluchania po latach jeszcze raz obladioblada i co sie okazuje - nie tylko jedna zwrotka, ale cala piosenka poswiecona jest charakterowi z "marketu" imieniem Desmond -- Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Lovely Rita 06.11.10, 12:10 tamten byl najllepszy z Ryczmanow www.youtube.com/watch?v=l87Vvb7JcDU Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Lovely Rita 06.11.10, 22:50 Toś znalazł perełkę z filmu "Noc po ciężkim dniu". Jeden dzień z życia Bitelsów w okresie ich początkującej sławy, kiedy to tłumy fanek zaczęły przychodzić na ich koncerty. Nie widziałam tego filmu, a i słabo znam ich początkowe utwory. Dobrze jest wiedzieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Bryan Adams 06.11.10, 22:57 Wczoraj obchodził swoje urodziny. Też zapisuje się w naszej pamięci, szczególnie tą piosenką www.youtube.com/watch?v=vFD2gu007dc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Albatros 07.11.10, 07:35 Pierwszy przeboj Fleetwood Mac, calkowicie instrumentalny, z Peter'em Green'em, ktory zle skonczyl www.youtube.com/watch?v=6ombnqWR3eA&feature=related\ albo Man Of The World - dowod ze Peter Green wciaz zyje www.youtube.com/watch?v=u12OogNvefA&feature=related Co do glupoty zazywania narkotykow zgadzam sie z Frankem Zappa. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Albatros 07.11.10, 22:36 Fantastiko ten gitarowy utwór. Często słyszałam go w radio. Oj tak wyzwala wyobraźnię. Przepiękne to, cudowne i takie delikatne. Posłuchajmy jeszcze raz www.youtube.com/watch?v=6ombnqWR3eA&feature=related\ > Co do glupoty zazywania narkotykow zgadzam sie z Frankem Zappa. To nie tylko głupota ale nieszczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Albatros 11.11.10, 10:47 > To nie tylko głupota ale nieszczęście. Ciekawa sprawa z tym Peterem Greenem, ktory zalozyl Fleetwood Mac, pozniej ulubiony zespol malzenstwa Clinton. Okazal sie zupelnie nie miec kiepele do interesow, a przeciez z racji pochodzenia powinien. Wycofal sie dobrowolnie z biznesu po trzech latach. Odpowiedz Link Zgłoś
jaubiakstefan Re: Troszkę zapomniane utwory. 10.11.10, 17:57 Szukałem coś z okazji święta 11 listopada a co znalazłem ? www.youtube.com/watch?v=t-WnjVUBDbs&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 10.11.10, 20:47 Marzenie, marzenie o wartościach. Świat odwagi i świat szlachetnego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Polanie 12.11.10, 12:48 Polanie to pierwszy polski zespół rhythmandbluesowy założony w sierpniu 1965 roku w Łodzi przez Andrzeja Nebeskiego, Włodzimierza Wandera, Piotra Puławskiego oraz braci Wiesława i Zbigniewa Bernolaków. Zespol z Lodzi, a ten jedyny przystojny facet w zespole nazywal sie Wlodzimierz Wander. Nic dziwnego ze gral na saksefonie. Muzyka : Zbigniew Namyslowski Slowa: Maciej Zebaty www.youtube.com/watch?v=ly3r8NjEpnQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Polanie 12.11.10, 22:29 Krótko coś Polanie istnieli. Tylko jedną płytę nagrali ale ponoć wystąpili razem z Animalsami na jednej estradzie. Boom Boom Boom Boom www.youtube.com/watch?v=AEESmHXUUjM&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: The Animals 12.11.10, 22:31 To też niezapomniany utwór www.youtube.com/watch?v=u_iSIv26S_o&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
docsq Re: The New Animals 13.11.10, 00:03 Eric Burdon przyznaje sie ze zapalil pierwszego papierosa jako 10-latek... www.youtube.com/watch?v=iPKTQkkK3YM&feature=related ... to byly czasy gdy usmiechniety Ronald Reagan reklamowal Chesterfieldy na Boze Narodzenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: The New Animals 13.11.10, 23:12 Jak The Animals podbijało Warszawę, opowiada Wojciech Man. Zawojowali restaurację Bristol skrzynka piwa ;))) www.youtube.com/watch?v=cIyC3enIur0&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: The New Animals 14.11.10, 04:18 Manniak nie wspomnial o najbardziej spektakularnych wydarzeniach tamtych czasow zwiazanych z wystepem Rolling Stones w Wawie na wiosne 1967 roku. Wystep zakonczyl sie zadyma, bedaca jakby preludium przed Marcem 68. Ale nie o tym chcialem. Krazy anegdota ze Stonsi poszli na reke organizatorom koncertu i zgodzili sie przyjac zaplate w polskiej wodce, gdyz dewizy Gomulka trzymal wtedy na krotkiej smyczy. Wagony z wodka skierowano po koncercie w strone granicy z NRD i one tam utknely. Celnicy tego nie przepuscili. Stonsi wrocili do Londynu, a ich wodka wrocila do Warszawy i tam trafila do barow i restauracji. Pito ja owego lata jako rollingstonsowke. Warto by sprawdzic czy te "harcerzyki" ktore Urban stawial wtedy mlodemu Michnikowi nie pochodzily przypadkiem z tej dostawy. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Nahorny 12.11.10, 12:56 To byl najgenialniejszy wklad jazzu do bigbeatu www.youtube.com/watch?v=inTeQ63Pn7Q&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Nahorny 12.11.10, 22:55 Można by powiedzieć, ze w dobrym czasie wszedł. Wcześniej jazz w Polsce był raczej zakazywany, raczej niestosowny i niepoprawny ustrojowo. Genialna też była muzyka do "Mój portret". Pamiętamy tą piosenkę w wykonaniu Bogusława Meca, ale tez jest wspaniałe wykonanie Piotra Cugowskiego. www.youtube.com/watch?v=ODXUetnBMww&feature=related Słowa: J. Kofta, Muzyka: W. Nahorny Odpowiedz Link Zgłoś
docsq Re: Nahorny 12.11.10, 23:53 Po Nahornym inni jazzmani rowniez zdecydowali sie na wspolprace z bigbeatowcami, ale chyba nikomu nie udalo sie tak naturalnie wkomponowac w nowe srodowisko muzyczne jak Nahornemu z Breakoutami, nawet Namyslowslowskiemu z Niemenem. www.youtube.com/watch?v=GGMWiDVmpAs&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Pogodny Nadczlowiek 13.11.10, 01:19 Dzis zapomniany, a swego czasu uczyl Lennona palcowek na gitarze www.youtube.com/watch?v=QQFI7IMtRj8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Papaya 13.11.10, 23:02 Podziwiam Waszą wiedzę. To zaskakujące jak można znać tajniki twórców muzyki czy tekstów. Historia powstania takiego utworu czy historia wykonawcy utworu. To musi być albo z racji zawodu albo z zamiłowania do muzyki. Dziś słyszałam jak wypowiadała się Urszula Dudziak, że uwielbia tenis ziemni i jest dobrym graczem, ale czy tak dobrym jak Tomek Żeliszewski z Budki Suflera to nie wiem. www.youtube.com/watch?v=S__s0r20GRk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Papaya 15.11.10, 03:49 etam, zadne zawodostwo, po prostu biore czasem do reki magazyny dla kobiet. Kiedys lubilem Joni Mitchell, ale gdy przeczytalem w tygodniku dla kobiet ze jako nastolatka oddala swoje nowonarodzone dziecie do adopcji, to jakos z miejsca ostyglem na jej punkcie i ta jej krytyka kapitalizmu tez mi zaczela zalatywac popelina: Wybrukowali raj i postawili parking... Wszystkie drzewa przeniesli do muzeum drzew gdzie kazali placic 25 zielonych za bilet wstepu... www.youtube.com/watch?v=OlNZN94_u-s&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Papaya 15.11.10, 21:57 al-kochol-8 napisał: > Kiedys lubilem Joni Mitchell, ale gdy przeczytalem w tygodniku dla kobiet ze ja > ko nastolatka oddala swoje nowonarodzone dziecie do adopcji, to jakos z miejsca > ostyglem na jej punkcie. Jeżeli zdawała sobie sprawę, że naprawdę nie zależy jej na dziecku i nie myliła się, to raczej lepiej dla dziecka, że oddała. Na pewno nie jest to powód do potępienia, chociaż rozumiem zmianę Twojego nastawienie do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Papaya 15.11.10, 21:44 Pisałem kiedyś, że nie lubię jazzu. Urszulę Dudziak jednak toleruję, a nawet czasem mi się podobały jej utwory. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pogodny Nadczlowiek 13.11.10, 23:17 Piękny ma również głos. A dlaczego Nadczłowiek to jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Pogodny Nadczlowiek 14.11.10, 01:45 Ten nadczlowiek to tylko poetycka metafora. Wlasnie postanowil ze ktos/cos bedzie jego. Dziewczyna? Kotek (jak sugeruje filmik)? Dokladnie nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Ballada o cienkim Bolku 14.11.10, 04:59 Chcialem podac link do jednej z moich ulubionych piosenek Boba Dylana Ballad of a Thin Man z 1965 roku, ale nie znalazlem jej na youtube. Sa tam rozne wersje tej piosenki, ale ani jedna nie jest autorstwa Boba Dylana. Chytry ten Bob Dylan, jakze inny od Donovana, od ktorego utworow az sie roi na youtube, a przeciez Donovan to Szkot! W Balladzie o cienkim Bolku Bob Dylan opowiada o czlowieku nazwiskiem Jones, oczytanym, zaznajomionym z profesorami i wielkimi prawnikami, ale nie rozumiejacym kompletnie tego co sie wokol niego dzieje. Wchodzi, dla przykladu, Mr Jones z olowkiem w reku do pokoju, a tam nagi mezczyzna. Innym znow razem polykacz mieczy oddaje mu gardlo, dziekujac za pozyczke. Ktos inny znow krzyczy do niego: "Jestes krowa, daj mi mleka, a jak nie to wynocha do domu". Cala prawie tworczosc Dylana nacechowana jest tego typu absurdalnymi metaforami i obrazami pozostawiajacymim pole dla wyobrazni. Ciekawe jak jego teksty rozumial Jan Pawel II, kiedy Bob Dylan spiewal dla niego w Boloni w 1997 roku. Kardynal Ratzinger tego nie popieral. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir To może Mr Tambourine Man? 15.11.10, 23:40 To ponoć piosenka o oczekiwaniu na dealera, ale co tam. Ja bardzo lubię. www.youtube.com/watch?v=hGE1uGt3ng8&translated=1 Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 szkoda ze nie w wykonaniu Dylana 16.11.10, 03:02 > To ponoć piosenka o oczekiwaniu na dealera Tak ja przetlumaczyl Manniak? Pewnie mozna i tak. Facet po prostu nie moze zasnac i na koncu prosi "pozwol mi zapomniec o dniu dzisiejszym az do jutra". Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Zegarmistrz Swiatla tez nie byl dealerem 16.11.10, 06:32 Kazdy poeta uzywajacy wybujalych metafor, tak jak Bob Dylan, naraza sie u "racjonalnej" tluszczy automatycznie o posadzenie narkomanii. Zwlaszcza tam gdzie program edukacji spoleczenstwa nie obejmuje dziedzin nieprzydatnych, takich jak poezja. USA sa dobrym przykladem. Refren piosenki/wiersza Pan Tamburyniarz wyjasnia "co autor chcial przez to powiedziec": Tamburyniarzu zagraj mi piosenke Nie jestem spiacy i nie mam dokad pojsc Tamburyniarzu zagraj mi piosenke Wraz z halasliwym ranem pojawie sie i podaze za toba Jest wieczor, poeta nie jest spiacy i domaga sie od Tamburyniarza kolysanki. Monotonne dzwieki tamburynu moga usypiac, niczym barany liczone do snu. Gdyby Tamburyniarz byl dealerem (narkotykow) to jaki sens przylaczac sie do niego nastepnego dnia ranem? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Zegarmistrz Swiatla tez nie byl dealerem 16.11.10, 17:33 To nie jest interpretacja Manna. Pochodzi z filmu "Młodzi gniewni", dydaktycznej ramotki okraszonej poezją Dylana Thomasa i Boba Dylana. Ten ostatni był konsultantem tego filmu, czy kimś w tym rodzaju i dlatego się przyjęła. A tu znalazłem koncertowe wykonanie Dylana: www.youtube.com/watch?v=fgRzOBzVgBE&feature=related Ps. Dzięki, że nie zagrałeś Zegarmistrza. Nie znoszę tej piosenki. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Prawdziwy Dylan na youtube - a to ci niespodzianka 16.11.10, 23:38 Cos sie agenci Dylana spozniaja, ale ze w koncu skasuja ten filmik i pare innych, ktore zainstalowali Hiszpanie, co do tego nie mam watpliwosci. Co do Zegarmistrza - zgoda. To byl pretensjonalny tekst i wykonanie. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Syd Barrett jako Bob Dylan 16.11.10, 23:56 w przeciwienstwie do Dylana przegral zycie www.youtube.com/watch?v=uOokCdkIejk&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Prawdziwy Dylan na youtube - a to ci niespodz 17.11.10, 01:37 Maski agentów nie sięgają na szczęście do polskiego netu ;-))) ortegacartel.wrzuta.pl/audio/0ebc3vt9jP8/bob_dylan_-_ballad_of_a_thin_man Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Prawdziwy Dylan na youtube - a to ci niespodz 17.11.10, 01:37 Macki, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Prawdziwy Dylan na youtube - a to ci niespodz 17.11.10, 07:36 Macki agentów Dylana nie sięgają jego przesmiewcow. Znalazlem ten klip w poszukiwaniu oryginalnego klipu do piosenki Dylana Subterranean Homesick Blues, gdzie uwieczniona zostala brodata postac z laska - Allen Ginsberg. Bo to wlasnie z nim kojarzy mi sie Mr Tambourine Man, a nie z dealerem. Ginsberg grywal na bebenku wyspiewujac mantry przy okazji roznych sit-in w San Francisco. Zwazywszy orientacje seksualna Ginsberga, mysle ze Dylan trzymal go jednak pomimo wszystko na dystans. www.youtube.com/watch?v=PsgeTNnYywg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Prawdziwy Dylan na youtube - a to ci niespodz 17.11.10, 19:14 Ten film zawiera treść od partnera Sony Music Entertainment. Nie jest on dostępny w Twoim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Prawdziwy Dylan na youtube - a to ci niespodz 17.11.10, 22:02 Pod twoim linkiem znalazlem fragment z filmu Jima Jarmuscha. Z glosnika leci Earl Bostic, saksofonista ktory wlasciwie nie przeszedl do historii jazzu, pomimo ze byl wirtuozem. Przeszli inni, Charlie Parker ktorego swa gra osmieszyl na wspolnej sesji i John Coltrane, ktory sie od niego pokornie uczyl. Jazz mial odzwierciedlac dole Murzyna, a tymczasem Earl Bostic gral radosnie i beztrosko. Prekursor rock'n'rolla. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Prawdziwy Dylan na youtube - a to ci niespodz 17.11.10, 22:32 al-kochol-8 napisał: > Pod twoim linkiem znalazlem fragment z filmu Jima Jarmuscha. Z glosnika leci Ea > rl Bostic, saksofonista ktory wlasciwie nie przeszedl do historii jazzu, pomimo > ze byl wirtuozem. Przeszli inni, Charlie Parker ktorego swa gra osmieszyl na w > spolnej sesji i John Coltrane, ktory sie od niego pokornie uczyl. Jazz mial odz > wierciedlac dole Murzyna, a tymczasem Earl Bostic gral radosnie i beztrosko. Pr > ekursor rock'n'rolla. Wkleiłem tego linka ze względu na niego, ale to prawda co napisałeś. Nawet główny bohater tego filmu używał imienia Charles na czesć Birda. Taka ironia Jarmusha, w każdym razie ja to tak odebrałem. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 zapomniane aranze Olivera Nelsona 20.11.10, 13:05 jego Stolen Moments z plyty Blues i abstrakcyjna prawda sa w oryginale niemal nieobecne na youtube, ale na szczescie jest jeszcze wciaz Louis Armstrong www.youtube.com/watch?v=xotoDy5806Y Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Louis Armstrong spiewa Johna Lennona 20.11.10, 13:35 arr. Oliver Nelson www.youtube.com/watch?v=32rtYS932Sg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Louis Armstrong spiewa Johna Lennona 22.11.10, 23:27 Louis Armstrong, niepowtarzalny głos. Najbardziej rozpoznawalny. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Urszula Sipińska zapomniała 22.11.10, 23:39 www.youtube.com/watch?v=4Rc-u0AwnQM Pamiętacie ? Miała swoje pięć cudownych minut. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Sipińska + Maryla = Gołas 23.11.10, 07:35 Wieslaw Wieslaw.. to byly panie dni Opole 77 to se ne wrati www.youtube.com/watch?v=cXvNSnrs8xY Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Sipińska + Maryla = Gołas 23.11.10, 21:55 Fajna piosenka, dość frywolna Tu jest cała plejada gwiazd. Och, co to była za zabawa wtenczas. Sipińska przyznała się w wywiadzie, że z Krajewskim kręciła, ale chyba nie na tej sielance ;) Dobrze byłoby - na jawie, we śnie byłoby nam miło - w pogodzie, we mgle Biało byłoby - odbijałoby nam byłoby, byłoby, było nam.. Odpowiedz Link Zgłoś
jaubiakstefan Re: Urszula Sipińska zapomniała 23.11.10, 17:25 "Sipa" to wiele pięknych piosenek, mnie zapadła w sercu ta, nie znalazłem orginału slonecznypromyk45.wrzuta.pl/film/1LDcLGfOvMb/urszula_sipinska___poziomki_ Poziomki Nie widziałam Cię już siedem miesięcy. Obliczyłam, że to jakby kobietą na śniadanka pochylona, zgarbiona i mrocznieje w człowieku. Dobrej wróżce rzucę złoty pieniążek, tylko przyjedź zanim całkiem się ściemni. Zanim mrok się położy na ścieżki. Zanim się ściemni. Wiem, pamiętam, Ty lubiłeś poziomki. Pełną garścią wybierałeś z koszyka. W tamtym lesie, gdzie gałęzie się plączą, gdzie się drzewo z drugim drzewem dotyka. Nic się nie martw, nazbieramy poziomek. Tylko przyjedź zanim całkiem się ściemni. Zanim noc schowa je do kieszeni. Przyjedź, zobacz zanim się ściemni Lalalala... Nic się nie martw nazbieramy poziomek, tylko przyjedź zanim całkiem się ściemni. Lalalala... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Urszula Sipińska zapomniała 23.11.10, 17:42 O Sipińskiej przypomniała mi ostatnio jakaś telewizyjna reklama, w której leci refren tej piosenki: www.youtube.com/watch?v=u4eHUSulCd8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Urszula Sipińska zapomniała 23.11.10, 22:08 Tak Wampir. Kłania się Wideoteka dorosłego człowieka :) Ten teledysk Sipińkiej nie zapomnij. Mogła zawrócić w głowie nie jednemu;) www.youtube.com/watch?v=E8o4TaRkbG8&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Urszula Sipińska zapomniała 23.11.10, 22:04 Tak, bardziej ją pamiętam z tych sentymentalnych i romantycznych utworów. A Pozimki mają i piękny tekst i piękną muzykę. Sama poezja. W niedzielę będzie Sipińska gościem Wideoteki Dorosłego Człowieka. Bardzo przyjemny ten program. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Utwór instrumentalny 29.11.10, 21:48 Niosę Wam coś cudownego i niepowtarzalnego. Zgodzicie się chyba. www.youtube.com/watch?v=T4tPGljkR_w&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
jaubiakstefan Gabriela Kownacka [*] 30.11.10, 22:51 bez słów www.holyyoutube.com/video/-4NTk2zpB7o/Pamięci-Gabrieli-Kownackiej.html Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Gabriela Kownacka [*] 01.12.10, 17:40 Odeszła, nie wygrała z rakiem płuc. Śledziłam informacje jak walczyła z tym rakiem. Niestety. Piękną kobietą była, a szczególnie jej uśmiech. Lece odśnieżać, znów napadało. Odpowiedz Link Zgłoś
jaubiakstefan Re: Troszkę zapomniane utwory. 16.12.10, 15:27 Zima, śpiewa sie o wiośnie, lecie nawet jesieni , a o zimie ? www.youtube.com/watch?v=uzSG_w3PoXI&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
kabareciarz.pl Re: Troszkę zapomniane utwory. 16.12.10, 21:17 Oda do młodości. mickiewicz.klp.pl/a-5777.html Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Przedświątecznie... 17.12.10, 00:38 z najlepszymi życzeniami dla Was :-))) www.youtube.com/watch?v=N8OKE6EGhKM Odpowiedz Link Zgłoś
jaubiakstefan Re: Troszkę zapomniane utwory. 18.12.10, 20:54 Hej, piekna ,chyba najpiekniejsza dla wielu piosenka, ballada, koleda "daj nam wiarę ze to ma sens" a zeby zmienic nastrój www.youtube.com/watch?v=_HJukY_4qyE Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Gigi L'amoroso 18.12.10, 21:29 Oj, prawie zapomniana piosenka, a tak sławna w owych czasach. Niesamowicie dobrze jest znaleźć takie perełki czasowe. Miłosny łakomczuch, welurowe oko jak pieszczota Gigi... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Frontiera 18.12.10, 21:32 Jedna z tych piosenek, które również zapadły w naszej pamięci. Na pewno pamiętacie Frontierę. www.youtube.com/watch?v=N_NbaC-twFg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: Troszkę zapomniane utwory. 19.12.10, 11:15 tego zespołu to już chyba nikt nie pamięta www.youtube.com/watch?v=5GQV5r1CUm0 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 19.12.10, 21:57 Pamiętam, pamiętam - mocny to był zespół i dużo miał przebojów. www.youtube.com/watch?v=n4pX-IagjKw&feature=related albo "Soley Soley" www.youtube.com/watch?v=kTO7DtTggio&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Tombe la neige 22.12.10, 20:23 Tego też nie da się zapomnieć www.youtube.com/watch?v=_64nc_NLE_I&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
robertwilki Re: Troszkę zapomniane utwory. 25.12.10, 08:49 dzisiaj swiatecznie nieco www.youtube.com/watch?v=ZBEuEnB5cYg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 27.12.10, 22:05 Dyskotekowy przebój tamtych czasów - Showaddywaddy www.youtube.com/watch?v=NaWORlmjs4w&feature=fvw Odpowiedz Link Zgłoś
robertwilki [...] 28.12.10, 11:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Troszkę zapomniane utwory. 29.12.10, 05:25 humor holenderski niskiego lotu jest, holender. Robert niewatpliwie jeszcze zaskoczy jesli wyzwoli sie spod tej oplotkowej holenderskiej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 01.01.11, 17:01 Filharmonicy Wiedeńscy. www.youtube.com/watch?v=aW2iu33KDTw&feature=related Tradycyjnie najlepsze koncerty noworoczne, oczywiście po koncercie noworocznym 350m pod ziemią w kopalni soli w Wieliczce. Transmitowała to na żywo TVPPolonia1 Wszystkiego Najlepszego Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejmarat Re: Troszkę zapomniane utwory. 14.01.11, 11:47 Troszkę zapomniany wątek. Ku pamięci Krzysztofa www.youtube.com/watch?v=SLBbLUImeh4&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Ewa Demarczyk 17.01.11, 21:40 Była już w tym wątku wspominana. Wczoraj obchodziła 70-tą rocznicę urodzin (jak ten czas leci) i jakby jej postać została zapomniana. Mocna z Krakowem związana. "Imię twe" Bardzo piękny utwór, którego wcześniej nie kojarzyłem. www.youtube.com/watch?v=v6Vc8J5UiFU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ewa Demarczyk 18.01.11, 22:21 adam.eu napisał: > Była już w tym wątku wspominana. > Wczoraj obchodziła 70-tą rocznicę urodzin (jak ten czas leci) i jakby jej posta > ć została zapomniana. > Mocna z Krakowem związana. > Nie została zapomniana. W każdym razie publiczność ma wierną i gdyby tylko chciała...... Jest jedyną w swym artyzmie. www.youtube.com/watch?v=X4WWccQjDOc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 18.01.11, 22:14 andrzejmarat napisała: > Troszkę zapomniany wątek. Ku pamięci Krzysztofa > www.youtube.com/watch?v=SLBbLUImeh4&feature=player_embedded Był wyjątkowym aktorem, o miłym i delikatnym uśmiechu. Miał w sobie dobro i ciepło. Tak Go zapamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Czesław Niemen 18.01.11, 22:26 Przy okazji warto wspomnieć, że 17-go stycznia 2004 roku minęła kolejna rocznica śmierci Czesława Niemena. www.youtube.com/watch?v=xrulXufzxg8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Czesław Niemen 19.01.11, 08:07 rita100 napisała: > Przy okazji warto wspomnieć, że 17-go stycznia 2004 roku minęła kolejna rocznic > a śmierci Czesława Niemena. > www.youtube.com/watch?v=xrulXufzxg8&feature=related Jak ten czas leci, to już 7-ma rocznica. Niemen, skala jego głosu. Jego utwory niosły często jakieś przesłanie. Z powodzeniem sięgał po teksty Tuwima, Norwida. Ale z jego repertuaru też pochodzi Płonie stodoła. www.youtube.com/watch?v=fzaCOFlcErw Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Czesław Niemen 19.01.11, 08:20 > Ale z jego repertuaru też pochodzi Płonie stodoła. > > www.youtube.com/watch?v=fzaCOFlcErw Sorry, stodoła już była w tym wątku. Dopiero jak puściłem to coś mi zaczęło świtać w głowie. Sprawdziłem, to Ty ją proponowałaś. Wobec powyższego "Czas jak rzeka" www.youtube.com/watch?v=QCn5S5nGGHE Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Czesław Niemen 20.01.11, 10:19 Nic Adamie, że była "Płonąca stodoła". Dla mnie ten utwór był tym pierwszym kontaktem z Czesławem Niemenem. Takich utworów się nie zapomina. Nawet czas je nie pokona, bo czas pokona człowieka ale nie jego talent i dorobek. www.youtube.com/watch?v=6_-Jqxt1-As&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot mój ulubiony kawałek 23.01.11, 16:02 w czasach licealnych uwielbiałam Marillion a szczególnie ten kawałek "Jigsaw", z którym mam niezapomniane wspomnienia:-) www.youtube.com/watch?v=C0e042ZZnCw Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: mój ulubiony kawałek 24.01.11, 09:29 Margot, wybrałaś naprawdę fajny utwór. Jakoś wcześniej go nie znałam. Z początku słuchania nudnawo było, ale wstawka refrenowa boska. Bardzo dobry utwór do słuchania na full, aż dreszcz przechodzi. Opowiedz o swoich wrażeniach, z czym kojarzysz sobie ten utwór ? Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot do Rity100 25.01.11, 23:11 cała płyta jest świetna, Marillionem zaraził mnie kolega z klasy a ja z kolei zaraziłam mojego przyszłego męża,przy "Jigsaw" dostawałam "gęsiej skórki" oczywiście było to w czasach, kiedy tekst nie miał dla mnie większego znaczenia (dla mnie to był kawałek o miłości:-) - najważniejsza była muzyka i dopiero teraz czytam sobie przetłumaczone teksty załączam kolejny fajny kawałek z tej płyty tj. "Fugazi" www.youtube.com/watch?v=OWrwYsSt6OE Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: do Rity100 26.01.11, 11:15 Jak ogniwo łańcuszkowe poszła fama o zespole wśród młodzieży. Niestety w podobny sposób propagowała młodzież mojego pokolenia, które to w tamtych czasach radio na ramieniu nosili. A na prywatkach płyty winylowe. I też słuchając utworów dostawało się gęsiej skórki. Muzyka jednak działa. Zespół Marillion to nie moje czasy młodzieńcze, ale bardziej kojarzy mi się z buntem młodzieńczym. Tak, tak, to czasy powstawania chyba hewi metalu. Nie zapomnę też Pink Floydów - jacy oni byli nowocześni, bo akurat wchodziło stereo, to tak na dwa głośniki jak się puściło to łoooooooooj, a w samochodzie jeszcze takie dźwięki -to brak słów. Tak, to muzyka działała, no bo gdzież zrozumieć język angielski w tamtych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: do Rity100 26.01.11, 22:02 oczywiście ja też wcześniej przeżyłam fascynacje The Beatles, Dire Straits czy Queen, nie przypominam sobie, żebym nosiła radio na ramieniu ale często słuchałam ulubionych kawałków "na full":-) tym razem muzyka filmowa ostatnio wróciłam do jednego z moich ulubionych filmów-"Łowca jeleni" i do ulubionego motywu muzycznego www.youtube.com/watch?v=VrURvLOXpkQ oraz jednej z ulubionych scen w filmie i kultowego utworu "Can't take my eyes of you" www.youtube.com/watch?v=V95cSlAu2l8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: muzyka filmowa 26.01.11, 23:18 Margot, a co łączy Cię z muzyką ? Czy tylko relaksowanie, czy masz jakąś większą styczność ? Wydajesz się na dobrą znawczynią w tym temacie. Dobrze masz, że możesz powracać do filmów. "Lowca jeleni" to stary film. Miałam go na kasecie do magnetowidu, ale wszystko wyrzuciłam i kasety i magnetowid, tylko adapter i płyty winylowe pozostawiłam. Wspomniałaś "Can't Take My Eyes Off Of You". Piosenka wykonywana przez wielu artystów. Jednak tym pierwszym wykonawcą był Frankie Valli i tak wyglądał www.youtube.com/watch?v=PzpWKAGvGdA&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: muzyka filmowa 27.01.11, 08:53 Tylko relaksowanie:-) wychowałam się na liście przbojów Marka Niedźwieckiego od jej 1 emisji więc nic dziwnego, że słuchanie muzyki to jedna z większych przyjemności, zawodowo nie jestem w żaden sposób związana z tą dziedziną teraz można sobie pooglądać stare filmy w internecie i to jest super bo możesz do nich wracać kiedy chcesz oczywiście wiem, że ta piosenka jest starsza niż film ale mnie nieodmiennie będzie się kojarzyć ze sceną w barze obejrzyj też sobie wersję zespołu MUSE - jest super podobała mi się też wersja z "Zakochanej złośnicy" Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot moje ulubione kawałki c.d. 27.01.11, 19:09 dopiero dziś miałam okazję "przelecieć" cały wątek i widzę, że jest masa piosenek obozowych, kolonijnych itp. tak naprawdę miałam kontakt z muzyką przypuszczam, że taki jak większość z nas tj. w czasach późnopodstawówkowych i licealnych grałam na gitarze, zaczynałam od "Domu wschodzącego słońca" i "Dajany" a poniżej kawałek Elżbiety Adamiak, który opanowałam na gitarze do perfekcji nawet wokal był niezły chociaż głos mam raczej niespecjalny (śpiewam na głos tylko jak jadę sama samochodem lub jestem sama w domu:-) www.youtube.com/watch?v=3nQylRnlqrE z polskich piosenek "51" TSA czy "Sen o dolinie" Budki suflera www.youtube.com/watch?v=cI7hsdaCqJ8 www.youtube.com/watch?v=a1tkwykWu0s a Ty Rita masz coś wspólnego w życiu zawodowym z muzyką? Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: moje ulubione kawałki c.d. 28.01.11, 13:16 TSA? czyzbys byla z Bochni? Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: moje ulubione kawałki c.d. 28.01.11, 17:14 ależ skąd, jestem rodowitą krakuską:-) a dlaczego z Bochni? Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: moje ulubione kawałki c.d. 29.01.11, 06:25 myslalem ze lokalny patriotyzm przez ciebie przemawial gdy wytypowalac TSA, bo z tego co wiem to chlopaki z zespolu TSA pochodza z Bochni, wliczajac w to Marka Piekarczyka, choc ten studiowal na ASP w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Do Al-kochol-8 29.01.11, 09:23 nawet nie wiedziałam, że TSA jest związany z Bochnią, bywam tam czasami bo mam rodzinę ale nigdy sobie nie zawracałam tym głowy skąd który zespół pochodzi (jeżeli chodzi o The Beatles to wszyscy wiedzą, że to "chłopaki z Liverpoolu" ale poza tym dla mnie to nie ma znaczenia) generalnie zawsze zwracam uwagę na brzmienie gitary a w "51" czy "3 zapałki" TSA to dla mnie majstersztyk Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: moje ulubione kawałki c.d. 28.01.11, 22:16 Margot, bardzo miło się z Tobą pisze. Jakbyśmy dotknęli swoich dusz. Trochę tych lat przeżyłam i ciągle towarzyszy mi muzyka. Do końca życia chyba towarzyszy nam muzyka. Różnorodna muzyka. Zadałaś takie ciekawe pytanie, że zastanawiając się chwilkę to mam ją , tą muzykę od kołyski. Jak sięgam pamięcią to moi rodzice mieli radio, które grało im całą noc, więc byłam biernym słuchaczem , bo w jednym pokoju mieszkaliśmy. Potem mój brat grał na organkach, to chwalił się każdym swoim zagranym utworem, potem zmarła matka, to wtenczas brat grał tylko "Stracić kogoś" Czerwonych Gitar i miał pierwszy adapter szpulowy i płyty i kochał się z Bachu, szczególnie w fudze Bacha. A że mieszkałam wtenczas daleko od Krakowa, to przyjeżdzająca rodzina do mnie śpiewała - asa tada rasa, przylecial ptaszek z Krakowa. Potem sprowadzili mnie do Krakowa i w szkole należałam do harcerstwa to poznałam mnóstwo harcerskich piosenek, szczególnie tych śpiewanych przy ognisku. Potem zaczęłam grać lecz w tenisa. Mimo wszystko dzwięki muzyczne miałam w głowie i też kupiłam sobie gitarę z nadzieją, że nauczę się grać. Oczywiście znalazł się kolega, który mnie poinstruował jak się gra na gitarze i podał nutki "Domu wschodzącego słońca". Tak, tak, widzę, ze i Ty tez tak zaczęłaś. Ale niestety, zabrakło mi cierpliwości i zamiast na gitarze zaczęłam robić na drutach i nie żałuję. Na wykładach na studiach tak się nudziłyśmy z dziewczynami, że wzajemnie uczyliśmy się dziergać. Wtenczas słuchaliśmy Okudżawy i Wysockiego. Byli modni wśród studenckiego bractwa w tych czasach. Budkę Suflera poznałam z zaskoczenia. Kiedyś w kategorii młodzików na turnieju tenisowym doskonale zapowiadał się Tomek Zeliszewski z Tarnowa - dobrze grał chłopak, wysoko był klasyfikowany i nagle znikł. Nie grał już w turniejach, latka leciały, słuch o nim zanikł, a tu taka niespodzianka, kolega na turniej przyniósł płytę Budki Suflera, a na odwrocie niej Tomek jako perkusista - i tak stała się Budka Suflera naszym ulubionym zespołem. Kiedyś przytrafiło mi się wynająć mieszkanie Annie Treter, kiedy to śpiewała z zespołem "Pod Budą". Ale wiesz, coś jest na rzeczy z tą gitarą. Moja córka też miała gitarę, potem ta gitara przeszła w inne ręce. Każdy ma ten okres nauki gry na instrumencie. Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Do Rity 29.01.11, 09:42 Jak to mówią "muzyka łagodzi obyczaje", bardzo żaluję, że nie posiadam talentu muzycznego co pozwoliłoby mi na rozwinięcie się w tej dziedzinie zawodowo moje córki też grają na gitarze ale póki co jest to jedynie hobby nigdy nie byłam związana z harcerstwem, ograniczyłam się jedynie do zuchów:-) natomiast mój mąż działał "ostro" -był instruktorem i jeszcze pod koniec technikum wyjeżdżał z dziećmi na obozy (stąd znam masę piosenek harcerskich, ja wolałam kolonie bo mimo wszystko był większy luz niż na obozie) asa tada rasa też pamiętam z dzieciństwa:-) etap fascynacji Okudżawą (moja ulubiona "Modlitwa Francois Villon") czy Wysockim też przeżyłam z tym, że jeszcze w czasach licealnych ja mam jeszcze moją gitarę, która została kupiona za moje pierwsze samodzielnie zarobione pieniądze (było to w 1983 roku w czasach gdy do sklepu muzycznego przychodziło z dostawą kilka instrumentów a chętnych zawsze było znacznie więcej, mój już nieżyjący tato kupił pierwszą z 5, które wtedy dotarły do sklepu w Nowej Hucie - tego koło pomnika Lenina, ja w tym czasie musiałam być w szkole), ale może dlatego mam do niej taki sentyment, drugą kupiła moja psiapsióła, która zerwała się z lekcji Ja też lubię melodię "Love story" ale z takich nastrojowych wolę np. "Ne me quitte pas"Brela www.youtube.com/results?search_query=ne+me+quitte+pas+jacques+brel&aq=1 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margot i Al 29.01.11, 12:15 W każdym etapie życia muzyka nam towarzyszy. Jesteśmy czuli na dźwięki. Można by tak muzykalnie opowiadać i opowiadać. Może Al coś opowie też, widać, że dużo wie. Prosimy. Margot, a przykładowo Niemen i w jaki sposób dotarłaś do jego twórczości ? Powiem Ci w jaki sposób sam Niemen dotarł do mnie. Odbywał się turniej sportowy w małej podkrakowskiej mieścinie. Pogoda piękna, zawodnicy pomału schodzą się na obiekt. Ja tez przychodzę, siadam na ławeczce i czekam na rozpiskę meczów. Przez megafon słychać głośną piosenkę. Bardzo piękna to była piosenka "Sen o Warszawie" Niemena. Wszyscy sobie nucimy, nastrojowo, jest , klimatycznie. Warszawiacy się cieszą, że w takim pipidołku śpiewa się o Warszawie. I wszystko byłoby normalne gdyby nie to, że po skończeniu tego utworu znów zaczyna sie ten sam utwór Niemena i tak przez dwie godziny , a może i więcej puszczana była ta jedna piosenka Niemena. Na okrągło. Już ją znaliśmy na pamięć, aż wreszcie, ktoś nie wytrzymał i poszedł do dyżurki, by zmienić płytę na inną lecz okazało się, że niestety obiekt ten posiadał tylko jedną grającą pocztówkę, właśnie piosenkę Niemena. Byliśmy zdani na słuchanie w przerwach tylko ten jeden utwór. Stąd to miasteczko zawsze kojarzy mi się ze snem o Warszawie :) www.youtube.com/watch?v=ePNUSmH3dMI Dawajcie teraz Wy ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Do Margot i Al 29.01.11, 12:49 no to teraz ja:-) dla mnie Niemen to przede wszystkim "Pod papugami" -mój ulubiony kawałek www.youtube.com/watch?v=i-7NVnLLeRw&feature=related dopiero później zachwyciłam się piosenką "Dziwny jest ten świat" ale do tego trzeba dojrzeć, moim zdaniem jest to song dla osób, które coś już przeżyły ale oczywiście "Sen o Warszawie" też jest fajny chociaż gdybym go słuchała non stop przez 2h to na pewno by mi obrzydł:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margot i Al 30.01.11, 20:27 Niemen to w ogóle jest chyba bezkonkurencyjny w swych śpiewanych utworach. Bardzo płodny był to artysta i chyba najbardziej popularny. Bardzo często grany był właśnie na prywatkach - joj, jak rozgrzewała wszystkich jego "Płonąca stodoła". "Pod papugami" bardzo dobra piosenka do śpiewania w samochodzie, no nie, Margot ? :) i jechac tak bez celu, przed siebie........ szkoda, że benzyna teraz taka droga. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Do Margot i Al 30.01.11, 21:14 rita100 napisała: > Niemen to w ogóle jest chyba bezkonkurencyjny w swych śpiewanych utworach. Bard > zo płodny był to artysta i chyba najbardziej popularny. A ja jakoś nigdy za nim nie przepadałem. Cenię, owszem, ale nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margot i Al 30.01.11, 22:30 wampir-wampir napisał: > A ja jakoś nigdy za nim nie przepadałem. Cenię, owszem, ale nie lubię. > Nie wierzę. Posłuchaj tego brzmienia. Nie wszystkie jego utwory mogą się podobać, ale w niektórych można sie zakochać. Repertuar zostawił nam bogaty. www.youtube.com/watch?v=9VFy1gdk2u8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: muzyka filmowa 28.01.11, 21:42 Masz rację, ile to piosenek zostało popularnych dzięki filmom i tylko dzięki filmom nam się kojarzą. Przykładowe Love Story :) Ile łez popłynęło wtedy z oczów www.youtube.com/watch?v=V7676EC06oc Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: muzyka filmowa 07.02.11, 07:32 majowamargot napisała: > wychowałam się na liście przbojów Marka Niedźwieckiego od jej 1 emisji.......... Być może i słuchałem pierwszą emisję. A jeżeli nie to, to od kolejnej starałem się tak układać swoje zajęcia, aby w sobotę od godz. 20 tej do 22 móc słuchać listy przebojów. Nawet jak już miałem gdzieś wyjść w tym czasie to jak tylko mogłem, to wychodziłem z radiem przy uchu. Szczególnie te pierwsze listy bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ cała pierwsza dwudziestka na liście leciała w całości. Przestałem tak bardzo lubić listę, jak Niedźwiedzki zaczął skracać utwory z pierwszej dwudziestki i na tle niektórych akurat piosenek miał coś do powiedzenia :( Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 zapomniane piosenki biesiadne, a nawet pijackie 30.01.11, 00:15 wczoraj ogladajac jak mama Kim poci sie stricto sensu z Chinka, siegnalem dla ochlody po irlandzki cider na ktorym napisane bylo made in Tipperary, co natychmiast przywodzi na mysl znana piosenke z I wojny swiatowej, ktora znakomicie spiewa sie i dzis, ale tylko w stanach upojenia alkoholowego. Niestety nie znalazlem jej na youtube w wykonaniu pijackim, ale inna wersja jest tez sympatyczna www.youtube.com/watch?v=CsgDFQ37BvQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: zapomniane piosenki biesiadne, a nawet pijack 30.01.11, 10:27 fajny kawałek wpadający w ucho a jeszcze ta gitara....... ja ostatnio miałam okazję być na koncercie zespołu Blue Transfer w jednej z knajpek krakowskich (uwielbiam muzykę "na żywo" a jeszcze jak można sobie pośpiewać ....) zaśpiewali wiele piosenek ogólnie znanych więc prawie wszyscy śpiewali np. "Kulig" Skaldów czy "Jesteś lekiem na całe zło", poniżej "Kulig", który zresztą jest akurat na czasie www.youtube.com/watch?v=l7vmRPf4-aQ z piosenek weselnych lubię "Cyganeczkę Zosię"-świetnie się przy tym tańczy a jak o tańcu mowa to uwielbiam "Sway" -poniżej linki www.youtube.com/watch?v=1NuJuGWHjwk www.youtube.com/watch?v=dG8giVJKQPI Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Zapomniane wcielenie Maryli 30.01.11, 13:55 Kojarzycie to? www.youtube.com/watch?v=mDro8cTYZuM ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Zapomniane wcielenie Maryli 30.01.11, 20:45 wampir-wampir napisał: > Kojarzycie to? > > www.youtube.com/watch?v=mDro8cTYZuM > ;-))) Maryla Rodowicz, jakoś jej brak w tym wątku, chociaż przebojów jej nie brakuje. Moze dlatego, że ciągle na scenie i ciągle nas zaskakuje podobnie jak Daniel Olbrychski. Pamiętacie "szaloną lokomotywę" ? Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Zapomniane wcielenie Maryli 30.01.11, 21:59 "dentysta-sadysta, sadysta-dentysta...." pamiętam dobrze ten kawałek jak również w tym samym stylu "gimnastykę" czy "sekretarkę" a pamiętacie to: www.youtube.com/watch?v=U7kuE59TOPI&playnext=1&list=PL953820537834990D albo to: www.youtube.com/watch?v=p3YWoe8tL_A pytanie do wampira, masz coś wspólnego z Paryżem i dzielnicą łacińską czy to tylko taka sygnaturka? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Zapomniane wcielenie Maryli 30.01.11, 22:12 majowamargot napisała: > pytanie do wampira, masz coś wspólnego z Paryżem i dzielnicą łacińską czy to ty > lko taka sygnaturka? Kiedyś pracowałem w Paryżu, ale mieszkałem na Marais, nie w Quartier Latin. Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot do Wampira 30.01.11, 22:22 i pewnie masz sentyment - stąd ta sygnaturka? ja też jestem związana z tym miastem przez szkolę językową i później pracę (dawno temu) ale co jakiś czas tam zaglądam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: zapomniane piosenki biesiadne, a nawet pijack 30.01.11, 20:41 Alez się wesoło zrobiło dzięki wrzutce Margot. www.youtube.com/watch?v=KxS28jwl-4U&feature=related Margot, Skaldowie i Kulig, dobra rzecz, ale pamiętasz "Serce na śniegu" ? Ta piosenka podbijała wszystkich serca szczególnie w zimie. Trojki dwie, gonią się Leci w noc dzwonków głos W pierwszych saniach jedziesz ty A pochodnie sypią skry Co gonitwa ta nam obojgu da? Śpiewała ją Rena Rolska Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Do Rity 30.01.11, 22:03 ja właściwie za Skaldami nie przepadam, mają kilka fajnych piosenek ale akurat "Serce na śniegu" nie znam, nie omieszkam posłuchać:-) tak samo nie przepadam za disco polo ale nie wyobrażam sobie wesela bez " Jesteś szalona" czy "Cyganeczki Zosii"-świetnie się do tego tańczy a jak Ci się podoba "Sway"? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margotki 30.01.11, 22:24 Doskonały jest to "Sway". Cudowny, można słuchać i słuchać i radość nieść ze sobą. Wspaniałe. Za Skaldami też nie przepadam i jakoś tak umykają mnie. Ale, ze nie znasz "Serca na śniegu" - to się dziwię. Musisz koniecznie posłuchać - zobaczysz, jak będziesz leżeć przy niej ;) Jak to mówi się, rozkłada na łopatki. Znalazłam w wykonaniu Marii Warzyńskiej www.youtube.com/watch?v=rtmRKLBd9T8 Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Do Rity i Wampira 31.01.11, 06:45 dla mnie jak zwykle problem z zapamiętaniem tytułu -dobrze, że jest YT czyli ściąga:-) oczywiście kojarzę tę melodię chociaż przypomina mi piosenkę kolonijną, któą grało się na koloniach ze słowami: ..."hej las mówię wam, szumi las mówię wam a w lesie mówię wam sosenka spodobała mi się jeden raz harcerka Marysieńka?....itd. na tej stronce jest też "Jarzębina czerwona", która swego czasu "rozkładała mnie na łopatki" a posłuchajcie tego: www.youtube.com/watch?v=KUXGVfmrEN4 www.youtube.com/watch?v=2buVwo-Mwaw&feature=fvw obie piosenki słyszałam w wykonaniu licealisty bodajże z Wrocławia na festiwalu piosenki francuskiej -dostł wyróżnienie, oczywiście wkleiłam wersje orginalne - obie wyjątkowo "kładą na łopatki":-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Rity i Wampira 31.01.11, 16:58 Aleś dała Margotka popalić. Nic tylko od wczoraj słucham Twojego utworu: www.youtube.com/watch?v=KUXGVfmrEN4 Graj dalej Margot, nawet nie wiesz jaką radość duszy przynosisz pozwalając słuchać takie cudowności. Piękności nad pięknościami. To jest miodzio, słodziuteńkie miodzio. I jakie sympatyczny widok. Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Do Rity i Wampira 31.01.11, 18:08 a wyobraź sobie ten kawałek śpiewany przez jednego niepozornego chłopca na 3 głosy (w wersji oryginalnej śpiewa Garou, Daniel Lavoie i Patrick Fiori a na festiwalu jeden chłopczyk świetnie sobie poradził śpiewając w 3 tonacjach-rewelacja!) obie piosenki są z musicalu "Dzwonnik z Notre Dame", a wyobraź sobie zaśpiewaną na żywo tą drugą piosenkę - dreszcze, że hej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margotki 31.01.11, 20:31 Daje Ci słowo, wyobrażam sobie i jak na razie to ciężko wyjść mi z tej linii melodycznej i głosów. Pozwól jeszcze przy nich pozostać. Nie dam rady tak szybko oderwać się od tej uczty. Niech trwa. Jest i błogo i cudownie. Czyż nie dla takich chwil się żyje ? Jest to piękno, lubię piękno w takiej postaci. A Ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Do Margotki 31.01.11, 20:52 a napisałaś to a propos "Belle" czy polskich kawałków?:-) z Ciebie Rita naprawdę romantyczna dusza:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margotki 31.01.11, 21:33 Od tej piosenki nie mogę się oderwać, za żadne skarby. Musze ją wchłonąć całym swoim jestejstwem :) www.youtube.com/watch?v=KUXGVfmrEN4 Musisz to zrozumieć Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Do Margotki 01.02.11, 16:51 ależ doskonale Cię rozumiem bo ja chociaż nie lubię słuchać jednego kawałka "na okrągło" to miałam po tym festiwalu, o którym wspomniałam wcześniej taką zajawkę na te 2 kawałki a zwłaszcza na "Belle" to właściwie nie był festiwal tylko Grand Prix Edith Piaf, chłopak dostał wyróżnienie ale jury miało wielki problem z wyborem bo wykonawcy byli na naprawdę wysokim poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Do Margotki 07.02.11, 07:51 rita100 napisała: Za Skaldami też nie przepadam i jakoś tak umykają mnie. Nie przepadacie za Skaldami? Ja też nie przepadałem, wyjątek to: "Prześliczna wiolonczelistka" www.youtube.com/watch?v=QpgvFXXiYjE Ta piosenka wówczas bardzo mi przypadła do gustu. Być może dlatego, że wyobraźnia działała. I jeszcze wspomniany już kulig lubiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margotki 08.02.11, 17:57 adam.eu napisał: > Nie przepadacie za Skaldami? Ja też nie przepadałem, wyjątek to: > "Prześliczna wiolonczelistka" Tak właściwie to nie mają Skaldowie dużo przebojów. Bardziej w tych czasach Trubadurzy i No To Co szaleli. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: zapomniane piosenki biesiadne, a nawet pijack 30.01.11, 20:36 Ten rytm piosenki zapodanej przez Ala, coś mi przypomina, coś z zakazanych piosenek. Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot moje ulubione polskie kawałki 31.01.11, 19:00 tym razem lata osiemdziesiąte: www.youtube.com/watch?v=CKxq-Jx3pBI&feature=related www.youtube.com/watch?v=i5y58UEM2_s www.youtube.com/watch?v=8HXoKoH5FIM Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: moje ulubione polskie kawałki 01.02.11, 18:02 No, to wszystko bardzo znane, a Mr Zooba pamiętacie? ewelinciaaa.wrzuta.pl/audio/26KRdB5wiyF/mr._zoob_-_moj_jest_ten_kawalek_podlogi Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: moje ulubione polskie kawałki 01.02.11, 18:34 kto by nie pamiętał Mr Zooba, to raczej nie jest zapomniany kawałek bo co jakiś czas gdzieś go słyszę a kojarzycie to: www.youtube.com/results?search_query=przemyk+renata+protestdance&aq=f byłam na 25 festiwalu piosenki studenckiej, kiedy Renata wygrała Grand Prix m.inn. tą piosenką i jeszcze coś zagranicznego:-) piosenka, która kojarzy mi się z imprezami z okazji 18 tki: www.youtube.com/watch?v=AKiVttFnqkY Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: moje ulubione polskie kawałki 01.02.11, 19:43 a pamiętacie "Wielką majówkę" i głowny motyw: www.youtube.com/watch?v=tJaimKe2U4Q&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: moje ulubione polskie kawałki 01.02.11, 20:30 majowamargot napisała: > a pamiętacie "Wielką majówkę" i głowny motyw: > Motyw pamiętam, ale film trochę słabo. Ale już kojarzę. www.youtube.com/watch?v=_5l5yEqwG0o&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot to lubię 02.02.11, 18:07 może nie całkiem zapomniany ale bardzo dawno już go nie słyszałam w radio, gdyby nie mp3...... www.youtube.com/watch?v=q-cffUiYejs Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: to lubię 02.02.11, 20:22 Queen, ma swoje przeboje, a ten jest w swoim stylu. Też dawno go nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: moje ulubione polskie kawałki 01.02.11, 20:10 majowamargot napisała: > tym razem lata osiemdziesiąte: Republika i Grzegorz Ciechowski. Ten najbardziej kawałek utkwił mi w glowie www.youtube.com/watch?v=urhX03z6Zw0 A z wcześniejszych to - piejo kury piejo , nie majo koguta :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Re: moje ulubione polskie kawałki 04.02.11, 15:32 Szczerze mówiąc wole was czytać i słuchać niż pisać....... Miło, ciekawie. Pozdrawiam. www.youtube.com/watch?v=J_GmIMnQ4Rg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: moje ulubione polskie kawałki 04.02.11, 22:11 "Dumka na dwa serca" w 2006 roku wygrała plebiscyt na Najpiękniejszą piosenkę z sercem. Piosenka z filmu "Ogniem i mieczem". Czytałam tą książkę z wielkim pietyzmem i to nie tylko ze względu na historię ale też miałam w rękach książkę wydaną w 1902 roku. Znajdowała się w rodzinnej biblioteczce i teraz świeci blaskiem w izbie szerokiej;)))) Na pewno nie znacie dumkę podolską o losie żołnierza , taka stara mazurska pieśń "Żaumirz ci ja, żaumirz" Powiedz wdzięczna kobzo moja, Umie-li co duma twoja? Jest coś w świecie piękniejszego Nad człowieka rycerskiego? Cóż nad pograniczne kraje Kędy, skoro lód rozstaje, Ujrzysz pola nieprzejrzane Młodą trawą przyodziane. Lub przez nieminione progi Dnieprowy Kozak ubogi Czółnem płynie nie bez strachu, Chudoju żyw sałamachu. Usarz zasię w mocnej zbroi Warownym obozem stoi; Który po szczupłym obiedzie Straż zarazem swą zawiedzie. Pod świetnemi chorągwiami, Głośny trąbą i bebnami, Bieży pochylony lasem, Dla sławy, dla szyku czasem. Boże! Który masz w swej pieczy Ludu rycerskiego rzeczy; Chudy żołnierz prosi Ciebie, Odpłać mu tę nędzę w niebie. (Adam Czahrowski) Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: moje ulubione polskie kawałki 04.02.11, 23:26 dawno już nie słuchałam "Dumki" a faktycznie to bardzo nastrojowy utwór (poza tym bardzo lubię trylogię) Rita, właśnie skończyłam oglądać po raz kolejny "Ostatniego samuraja", tekst który przytoczyłaś w jakimś stopniu kojarzy mi się z tym filmem (niby inna kultura, inne czasy ale takie słowa jak duma, honor przemawiają bardzo mocno zwłaszcza w dzisiejszej rzeczywistości -wiesz o czym mówię) może trochę patetycznie ale na przekór temu co prezentują sobą dzisiejsze media: www.youtube.com/watch?v=4ZcDqd9wuvs&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: moje ulubione polskie kawałki 05.02.11, 20:35 To jest jedna z najpiękniejszych piosenek o ojczyźnie. Delikatnie to wyśpiewuje Andrzej Rosiewicz, czuć serce, czuć śpiewanie sercem. I przepiękny w tekst Pytasz mnie, co właściwie Cie tu trzyma Mówisz mi, ze nad Polska szare mgły Pytasz mnie, czy rodzina, czy dziewczyna I cóż ja, cóż ja odpowiem Ci Może to ten szczególny kolor nieba Może to tu przeżytych tyle lat Może to ten pszeniczny zapach chleba Może to pochylone strzechy chat Może to przeznaczenie zapisane w gwiazdach ... Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot do Rity i Tomka 05.02.11, 00:04 ja też pozdrawiam, fajnie, że przypomniałeś "Dumkę", którą bardzo lubię a propos pisania ja też dopiero zaczęłam się udzielać jak zachorowałam na zapalenie płuc tzn, w styczniu wcześniej tylko podczytywałam to forum (przypomniałam sobie masę piosenek, które gdzieś tam zgninęły w pamięci) to z takich nastrojowych kawałków tym razem Piasek: www.youtube.com/watch?v=41BE4JThJdE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: do Margot i Tomka 05.02.11, 20:49 Nie wiem dlaczego, ale Piasek do mnie nie dociera, nie żebym coś miała do Piaska, ale może dlatego, że głęboko we mnie siedzą cudowne piosenki późniejszych lat. Tak, lat Czerwonych Gitar, a w szczególności Krzysztofa Klenczona, cudownego romantyka tamtych lat. Wiem, że Piasek teraz śpiewa w duecie z Sewerynem i dobrze, ale Klenczon to Klenczon, jest w nim coś z melancholii i tęsknoty. Posłuchajcie "Biały krzyż" www.youtube.com/watch?v=hBBw6TR2KiA Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Zatrzymajcie się w biegu 05.02.11, 21:16 posłuchajcie. W kwietniu będzie 30-lecie śmierci Krzysztofa Klenczona. Pamiętajmy o nim, o polskim Jonie Lenonie jak Go niektórzy określają. Otwórzcie swoje serca na ten czysty dźwięk , na tą kulturę i elegancję. Dom www.youtube.com/watch?v=8ylyVGM9rLI&feature=related Jesień idzie przez park www.youtube.com/watch?v=FFbfm4Wyojs&feature=related i dla mnie jedna z piękniejszych Retrospekcja www.youtube.com/watch?v=FAVyMHjOaq4&feature=related Co ciekawe, wcześniej tej piosenki nie znałam, dopiero teraz dzięki YouTube Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Zatrzymajcie się w biegu 05.02.11, 21:19 Tu jest lepsza wersja Retrospekcjii z takimi akcentami www.youtube.com/watch?v=k1QK4TETTH8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot do Rity 06.02.11, 16:26 faktycznie wszystkie te kawałki gdzieś tam są w pamięci (moi rodzice bardzo lubili Czerwone Gitary, Klenczona więc ta muzyka gdzieś tam mi się kojarzy), moje pierwsze fascynacje to The Beatles - poniżej 2 piosenki, które uwielbiałam (kojarzą mi się z dyskotekami na koloniach na przełomie lat 70 i 80 tych): www.youtube.com/watch?v=QoBWW3OAhgw www.youtube.com/watch?v=8A4r2RU1u3g Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 18:27 www.youtube.com/watch?v=Zu0Prb3jfO8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 18:48 rzeczywiście nie znam tego kawałka, sądząc po strojach i entouragu to lata 70 te? to teraz coś co pewnie wszyscy pamiętają a ja usłyszałam dziś po wielu latach zapomnienia:-) www.youtube.com/watch?v=HlVqEACiqsI Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 19:31 fajny , ale odświeżany kotlet mój rocznik słuchał przebojów radia Luxemburg www.youtube.com/watch?v=63CiRbiaoFo&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 20:39 żaden kotlet, Scorpionsi są "the best":-) ale ten kawałek The Sweet też fajny, wcześniej go nie znałam śmieszą mnie trochę te ozdóbki i ogólnie image z lat 70 tych a co powiesz na to (to kawałek, który mnie się kojarzy z tamtymi czasami) www.youtube.com/watch?v=o7rPKT36mK4 Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 20:56 To na pewno znają wszyscy. Gary Moore zmarł dziś rano. www.youtube.com/watch?v=Xx3yXUunEq8&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Gary Moore 06.02.11, 21:10 faktycznie, kto tego nie zna, fantastyczny wokal i gitara Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Gary Moore [*] 06.02.11, 21:19 Ciało muzyka znaleziono w pokoju hotelowym w Esteponie, w Hiszpanii, gdzie prawdopodobnie przebywał na wakacjach. Przyczyna śmierci zostanie ustalona po sekcji. muzyka.onet.pl/0,2250644,newsy.html Niesamowite zaskoczenie Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 21:16 wampir-wampir napisał: > To na pewno znają wszyscy. Gary Moore zmarł dziś rano. O Boże, i w cale nie był stary Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 21:21 wampir-wampir napisał: > To na pewno znają wszyscy. Gary Moore zmarł dziś rano. < wszyscy pewnie nie, ale te starsze roczniki pewnie tak. Szkoda gościa. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 21:13 Znamy, znamy Margotko Boney M, a Rasputina szczególnie. Tego nie znasz, a w owych czasach to był przebój www.youtube.com/watch?v=OEs2nFwo-i8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 21:09 zgr-edo napisał: > fajny , ale odświeżany kotlet > mój rocznik słuchał przebojów radia Luxemburg > www.youtube.com/watch?v=63CiRbiaoFo&feature=related Oooo, mój rocznik, to jest ten co nigdy się nie starzeje i to przy tych przebojach jest wieczna młodość ;)))))))))))00 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 21:10 Tremeloes - pewnie już nikt nie pamięta, a ja miałam ich płytę www.youtube.com/watch?v=bswxaeyQDFI Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: tego to raczej nie pamiętacie 07.02.11, 08:05 zgr-edo napisał: > mój rocznik słuchał przebojów radia Luxemburg ......... I gdzie tego radia się słuchało? Na falach średnich? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 21:05 Karnawałowo się zrobiło :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: tego to raczej nie pamiętacie 06.02.11, 20:58 zgr-edo napisał: > www.youtube.com/watch?v=Zu0Prb3jfO8&feature=related Doskonałe, dawno tego nie słyszałam. To był przebój na prywatkach Oj, jak to dawno było. Jak to dobrze, że wcale się nie starzejemy. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margotki 06.02.11, 20:55 Tak, to są stare kawałki tamtych czasów. Być może wcześniej tak nie przywiązywałam takiej wagi do Klenczona jak dziś. Dziś to już wspomnienie minionych lat, dziś chronimy je od zapomnienia, bo te piosenki, te utwory, Ci artyści towarzyszyli nam w zapisanym losie człowieka:) Bardzo mi się żal zrobiło Klenczona, chłopaka ze Szczytna, kiedy to zginął na skutek wypadku samochodowego, a prasa pomorska napisała o nim tylko wzmiankę: w szpitalu w Chicago zmarł piosenkarz pochodzenia polskiego Krzysztof Klenczon. Słyszysz Margot - napisali pochodzenia polskiego - jakie to straszne, kiedy Krzysztof strasznie tęsknił za Polską, jego utwory biły tęsknotą za Polską, za domem rodzinnym. Posłuchaj jeszcze to do końca i zwróć uwagę na tekst: dom nie widział go od lat... wraca wciąż pamięć dni, tych pięknych dni, minionych dni, zgubionych gdzieś.... www.youtube.com/watch?v=8ylyVGM9rLI Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: Do Margotki 06.02.11, 21:16 na smutasa ,do kielicha, w berlińskim 'Trollu' u Heńki , słuchało się www.youtube.com/watch?v=LpKAGlj-qbk Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margotki 06.02.11, 21:28 zgr-edo napisał: > na smutasa ,do kielicha, w berlińskim 'Trollu' u Heńki , słuchało się > www.youtube.com/watch?v=LpKAGlj-qbk Piosenka na czasie i dziś Graj cyganie graj serce swoje daj nie łatwe jest życie bankiera ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: I tego nie znacie 06.02.11, 21:39 Margot, tego nie znasz, a to jest klasyka tamtych czasów i najlepsza tylko w wykonaniu Wiesława Gołasa. www.youtube.com/watch?v=AA0kjqAuUwg Dla przypomnienia tekst W tygodniu to jesteśmy cisi jak ta ćma, W tygodniu to nam wszystko wisi aż do dna. A jak się człowiek przejmie rolą, sam pan wisz, To zaraz plecy go rozbolą albo krzyż. W tygodniu to jesteśmy szarzy jak ten dym, W tygodniu nic się nie przydarzy, bo i z kim? I życie jak koszula ciasna - pije nas, Aż poczujemy mus i raz na jakiś czas W Polskę idziemy, drodzy panowie, W Polskę idziemy, Nim pierwsza seta zaszumi w głowie Drugą pijemy. Do dna, jak leci, Za fart, za dzieci, Za zdrowie żony. Było, nie było... W to głupie ryło, W ten dziób spragniony. Świat jak nam wisiał, tak teraz nie jest nam wszystko jedno, Śledziem się przeje, kumpel się śmieje, dziewczyny bledną, Świerzbią nas dłonie i oko płonie, lśni jak pochodnia Aż w nowy tydzień świt nas wygoni, no, a w tygodniu... W tygodniu, bracie, wolno goisz kaca fest, Bo czy się stoi, czy się leży, jakoś jest. W tygodniu kleją ci się oczy, boli krzyż, A wyżej nerek nie podskoczy, sam pan wisz... W tygodniu żony barchanowe chrapią w noc, A ty otulasz ciężką głowę ciasno w koc, I rano gapisz się na ludzi okiem złym, Gdy nagle coś się w tobie budzi i jak w dym. W Polskę idziemy, drodzy panowie, W Polskę idziemy, Nim pierwsza seta zaszumi w głowie Do ludzi lgniemy. Słuchaj, rodaku, Cicho! Czerwone maki, serce, ojczyzna, Trzaska koszula, tu szwabska kula, Tu, popatrz, blizna. Potem wyśnimy sen kolorowy, sen malowany, Z twarzą wtuloną w kotlet schabowy, panierowany, My, pełni wiary, choć łeb nam ciąży, ciąży jak ołów, Że żadna siła nas nie pogrąży... orłów, sokołów! A potem znów się przystopuje i znów gaz, I społeczeństwo nas szanuje, lubią nas. Uśmiecha się najmilej ten i ów, Tak rośnie, rośnie nasz przywilej świętych krów. Niejeden to się nami wzrusza, słów mu brak, Rubaszny czerep, ale dusza, znany fakt, Nas też coś wtedy dołku ściska, wilgnie wzrok, Bracia rodacy, dajcie pyska, równać krok. Lewa! W Polskę idziemy, W Polskę idziemy, bracia rodacy! Tu się, psia nędza, nikt nie oszczędza, Odpoczniesz w pracy. W pracy jest mikro, mikro i przykro, Tu goudą spływa, Cham lub bohater, polska sobotnia alternatywa. Gdy dzień się zbudzi i skacowani wstaną tytani I znowu w Polskę, bracia kochani, nikt nas nie zgani. Nikt złego słowa, Łomża czy Nakło, Nam nie ... Jakby nam kiedyś tego zabrakło, Nie... nie zabraknie... Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Do Rity 06.02.11, 22:09 Rita, jak możesz sądzić, że nie znam takiej klasyki jak Dudek i kultowe piosenki (od czasu do czasu powtarzają w TV) co prawda Gołas kojarzy mi się najpierw z "4 pancernymi.." ale jako kabareciarz jest świetny tu w innej piosence: www.youtube.com/watch?v=ukAzr52HBUA Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Do Margotki 07.02.11, 08:19 rita100 napisała: > Bardzo mi się żal zrobiło Klenczona, chło > paka ze Szczytna, kiedy to zginął na skutek wypadku samochodowego, a prasa pomo > rska napisała o nim tylko wzmiankę: w szpitalu w Chicago zmarł piosenkarz pocho > dzenia polskiego Krzysztof Klenczon. Słyszysz Margot - napisali pochodzenia pol > skiego - jakie to straszne, kiedy Krzysztof strasznie tęsknił za Polską, jego u > twory biły tęsknotą za Polską, za domem rodzinnym. O tym ani nie wiedziałem, ani nawet trudno mi to sobie wyobrazić :( Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margotki 08.02.11, 17:59 adam.eu napisał: > O tym ani nie wiedziałem, ani nawet trudno mi to sobie wyobrazić :( Bo to napisali w jednej z lokalnych gazet pomorskich. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Do Margotki 08.02.11, 22:56 rita100 napisała: > adam.eu napisał: > > O tym ani nie wiedziałem, ani nawet trudno mi to sobie wyobrazić :( > > Bo to napisali w jednej z lokalnych gazet pomorskich. Zakładam, że to był przypadek i wypadek przy pracy jakiegoś młodego dziennikarza i jakoś to przypadkowo przeszło. Rita, Ty zdajesz się być fanką Klenczona, a ja "tylko" zauważyłem, ceniłem i lubiłem jego muzykę. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Adama 08.02.11, 23:22 adam.eu napisał: > Rita, Ty zdajesz się być fanką Klenczona, a ja "tylko" zauważyłem, ceniłem i l > ubiłem jego muzykę. Wiesz dlaczego ? Bo Klenczon urodził się w Szczytnie, w mazurskim miasteczku, a ta ziemia targana przez historię uczy bardzo dużo. W tej krainie otoczony był jeziorami i lasami. Ludzie stamtąd ponoć przejmują tą przyrodę i upodobniają się do niej. I to czuć w Krzysztofie Klenczonie, ta jego harmonia z naturą. W Ameryce się nie odnalazł, tęsknił za swoim domem rodzinnym. Magia swojego miejsca. Czujesz to kołatanie serca w jego głosie Hej slowiki, słowiki, wracajcie do swych gniazd www.youtube.com/watch?v=bU9qnQcW3tw Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Do Rity 09.02.11, 20:35 Witaj po krótkiej przerwie:-) miałam dziś trochę luzu i posłuchałam sobie Klenczona, oczywiście większość tych piosenek kojarzę, szczególnie "Biały krzyż" jest wzruszający -podoba mi się też wersja śpiewana przez Artura Gadowskiego z Iry czy Piotra Cugowskiego (chyba wolę mocniejsze brzmienia): www.youtube.com/watch?v=8e7QIZYAigU www.youtube.com/watch?v=CVPnZe-MC_E&feature=related ale zawsze warto posłuchać takich tekstów....... Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot trochę polskiego rocka i nie tylko 11.02.11, 21:33 całkiem niedawno puszczano w TV film o narodzinach polskiego rocka, link poniżej www.youtube.com/watch?v=xsFAv5Nvn2c i piosenka z tamtych czasów, uwielbiam ten kawałek (moje lata młodości:-) www.youtube.com/watch?v=NYHZwPT0f80&feature=related a ten kawałek kojarzy mi się z fantastycznymi wakacjami www.youtube.com/watch?v=Fn01zVMX6Q0 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: trochę polskiego rocka i nie tylko 13.02.11, 10:16 Do tej kolekcji to chyba jeszcze można zaliczyć słynny kawałek "Mniej niż zero" :) www.youtube.com/watch?v=nd3Yp4aUU7E Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margotki 13.02.11, 10:11 majowamargot napisała: -podoba mi się t > eż wersja śpiewana przez Artura Gadowskiego z Iry czy Piotra Cugowskiego (chyba > wolę mocniejsze brzmienia): Masz rację, "Bialy Krzyż" w wykonaniu Piotra Cugowskiego ma swoją moc. Piotruś ma świetny głos i szkoda, że jakoś cicho o nim. www.youtube.com/watch?v=CVPnZe-MC_E&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 07.02.11, 11:37 Nie znałem dobrze piosenek Klenczona, nie wiedziałem ze to śpiewa www.youtube.com/watch?v=Cz0QYpbZ0QQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 08.02.11, 18:19 Mnie się wydaje, że nie poznaliśmy w całości twórczości Krzysztofa Klenczona. Nie był w mediach puszczany. Jakoś tak o nim nie wspominano, nie rozmawiano, nie pokazywano. Takie jakieś tabu, a szkoda, bo był wielkim indywidualistą. Teraz dopiero przy internecie i YouTube Go odnajdujemy i poznajemy. „Gdy podczas uroczystości żałobnych odprawionych w dniu 11 kwietnia 1981 r., w kościele św. Jakuba przy Fullerton Avenue w Chicago zabrzmiała muzyka „Białego krzyża”, a Stan Borys zaśpiewał własny do niej tekst, nie było wśród tłumów żegnających Go nikogo, kto nie uroniłby łzy. Do Polski, do rodzinnego Szczytna wróciły prochy Klenczona. Tu w lipcu 1981 r. odbył się powtórny pogrzeb Krzysztofa. Żegnało Go wtedy, jak się wydawało, pół Polski. Ludzie obsiadali dachy i drzewa. W mieście zamarł ruch kołowy. Pogrzeb stał się manifestem miłości dla Jego muzycznej twórczości i osobowości; hołdem tysięcy fanów, którzy żegnali Go na zawsze. Na domiar wszystkiego lunął deszcz... Bibi (żona Alicja) wspomina, że tuż przed śmiercią Krzysztof prosił o deszcz, dużo deszczu na własnym pogrzebie... Dziś spoczywa na cmentarzu w Szczytnie. Na Jego grobie, na którym zawsze leżą świeże kwiaty, jest trój-wiersz wyjęty z piosenki „Dom”, którą Krzysztof napisał i skomponował do niej muzykę: „Dom - nie zastąpi go nikt, /Kiedyś wrócę tam/, Jeszcze wrócę tam”. Wrócił, a z Nim to, co najcenniejsze – Pamięć o Nim i Jego Muzyce.” www.klenczon.szczytno.pl/index.php?go=o_artyscie Nie ściska serce przy piosence "Wróćmy nad jeziora" ? www.youtube.com/watch?v=7WzUZ7aXWOU Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 inny Krzysztof - nie-zapomniana muzyka filmowa 12.02.11, 08:49 www.youtube.com/watch?v=ueoviXq52Ug&feature=related no i Zoska, inna Zoska Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 a dziewczyny z mojej klasy kochaly sie w Zygmuncie 12.02.11, 09:14 Malanowiczu, aktorze Teatru Ludowego w Nowej Hucie, owianym slawa wystepow w filmie Noz w wodzie swiatowej slawy rezysera www.youtube.com/watch?v=SVNRS_DiHZY&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Re: a dziewczyny z mojej klasy kochaly sie w Zygm 12.02.11, 22:00 całkiem zapomniałem o tej wspaniałej piosence Niemena, piosence szczególnej, osobistej www.youtube.com/watch?v=9w5HmUJfgZA Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: a dziewczyny z mojej klasy kochaly sie w Zygm 13.02.11, 10:29 tomekwolski11 napisał: > całkiem zapomniałem o tej wspaniałej piosence Niemena, piosence szczególnej, os > obistej > www.youtube.com/watch?v=9w5HmUJfgZA ŻadnA piosenka Niemena nie jest obojętna. Każda ma swój wydźwięk. Od początku Jego kariery aż do końca był Wielki. Takich ludzi nikt nie jest w stanie zastąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: a dziewczyny z mojej klasy kochaly sie w Zygm 13.02.11, 15:00 Zygmunt Malanowicz, ja go kojarzę bardziej z serialem "Dom"-też był przystojny:-) ale faktycznie "Nóż w wodzie" i muzyka Komedy niezapomniane..... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: inny Krzysztof - nie-zapomniana muzyka filmow 13.02.11, 10:21 al-kochol-8 napisał: > www.youtube.com/watch?v=ueoviXq52Ug&feature=related > no i Zoska, inna Zoska Al, powiedź coś o tym tragizmie życia miedzy Komedą a Hłasko. Jak to jest, że obydwoje zginęli tragicznie w jednym roku. Na pewno wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: inny Krzysztof - nie-zapomniana muzyka filmow 13.02.11, 11:29 Hłasko to byl zly duch, zeby nie powiedziec szkodnik i degenerat. Zaszkodzil Komedzie smiertelnie. Roznica miedzy nimi taka, ze Komeda umieral u progu wielkiej kariery kompozytorskiej, a Hlasko umieral jako pisarz marny, bo z roku na rok coraz gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: inny Krzysztof - nie-zapomniana muzyka filmow 13.02.11, 20:23 Al, to znaczy jak zaszkodził ? Pijaństwem , rozpił Komedę ? Jak piszą w Wiki : "W grudniu tego samego roku, w Los Angeles, uległ tragicznemu wypadkowi: gdy wraz z pisarzem Markiem Hłaską wracał pijany do domu, został przez niego zepchnięty ze skarpy. Komeda upadł i zranił się poważnie w głowę[1]. Stwierdzono krwiaka mózgu. Przewieziony przez żonę Zofię do kraju - zmarł w szpitalu w Warszawie." A Hłasko cóż, opisywał lepiej niż historycy ciemną stronę komunizmu, bo od życiowej strony. Znali się chłopaki i nie wyszła im ta znajomość na dobrze www.youtube.com/watch?v=LYHpGH-rOec&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
kgeorge Re: Troszkę zapomniane utwory. 12.02.11, 22:29 „To był cudowny człowiek....co życie kochał jak szalony... Znakomity głos....fenomenalny muzyk...czarował swoją gitarą....nieodżałowany!” www.google.pl/url?q=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3Djhm8T2oQM8c&sa=X&ei=b_lWTePQE8_qOcfp-boF&ved=0CBoQuAIwAA&usg=AFQjCNFBxp_XPktuys5zx9quR9CRavo6yQ Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Troszkę zapomniane utwory. 12.02.11, 22:42 zaczynal jak John Lennon, konczyl jak Elvis Presley... zdecydowanie wole tego pierwszego Klenczona Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Czlowieczy los..... 13.02.11, 10:07 No tak, zapomniany Krzysztof Klenczon , ale już nie teraz, bo leży nam głęboko w sercach i póki żyjemy..... Ale, ale jutro 75. rocznica urodzin Anny German Urodziła się w 1936 r. w Urgenczu w Uzbekistanie. Matka pochodziła z rodziny holenderskich osadników sprowadzonych do Rosji przez carycę Katarzynę II, ojciec był rosyjskim Niemcem. Rozstrzelano go za szpiegostwo, gdy Ania miała dwa lata (został zrehabilitowany w 1957 r.). Z matką i babką przeżyła zesłanie do Kirgistanu, po II wojnie, dzięki temu, że matka wyszła drugi raz za mąż za Polaka, udało im się wyjechać i osiedlić najpierw w Nowej Rudzie, potem we Wrocławiu. www.rp.pl/artykul/611228_Anny-German-zycie-po-zyciu.html Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 13.02.11, 10:30 Czyli miłośników Krzyszofa Klenczona przybywa :) Cześć Kgeorge:) Odpowiedz Link Zgłoś
kgeorge Klenczon, zaginiona dusza polskiej………… 13.02.11, 16:50 Cześć Zawsze jego twórczość była przedmiotem mojego zainteresowania. Był perłą, wielką indywidualnością polskiej muzyki lat 60/70, znając wartości swojego talentu był cały czas sobą, niepokorny, jedyny i niepowtarzalny. I może dlatego dostał przy wyjeździe do USA paszport w jedną stronę. A przecież wyjeżdżał tam do swej najbliższej rodziny. Kilka lat temu będąc na mazurach zapaliłem znicz na jego grobie, być może latem w 30 rocznicę powrotu jego doczesnych szczątków do Polski, też to uczynię. pozdrawiam jk a tutaj utwór instrumentalny „Gdy Odlatują Bociany”, „słychać” w nim The Shadows, z lat 60 - tych www.google.pl/url?q=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DHFccrXO9gLA&sa=X&ei=McFXTaWBCoahOti0vIEF&ved=0CB8QuAIwAQ&usg=AFQjCNF7OTyM2l0gDzSVmNx_Yl8t535qhQ Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Klenczon, zaginiona dusza polskiej…R 13.02.11, 20:45 Czyli do samego Szczytna pojedziesz Kgeorgu. Piękne i pełne tajemnic miasto. Jeszcze nasze pokolenie pamięta o Klenczonie, a potem też będą pamiętać, bo muzyka jest wieczna :) Przypomniałeś o The Shadows. To też wielki przebój był. www.youtube.com/watch?v=pv7SgYNA_ec A co do perły, perły którą komuna zmarnowała to zapewne też jest nią Violetta Villas. Jutro zostanie jej wręczony medal srebrny Glorią Artis. Uhonorowana zostanie przez ministra Zdrojewskiego, ale jej cena jest o wiele , wiele wyższa. Takiej gamy głosu wieki szukać. Prawda ? A teraz na kulturze tvp idzie film "Skazany na bluesa" Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Anna German 13.02.11, 22:47 To nie tylko moja młodość. To wieczne wspomnienie nigdy nie doceniona. Nie przedstawie państwu przeboju. To łzy. www.youtube.com/watch?v=i90QvMbr9v8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Anna German 14.02.11, 22:12 Dziś miałaby Anna 75 lat. List do Chopina słyszę chyba pierwszy raz. To jest cudowną pieśń i aż żal, że dzisiejsze media choć na chwilę, nie wspomną o jej cudownej twórczości. I ten teledysk z tekstem na dole jest wspaniałym dodatkiem. Przy jej głosie można się zamarzyć i odpłynąć......... Anna German była wyjątkową piosenkarką o słowiczym głosie, wykonawczynią lirycznych i nastrojowych piosenek pozostających do dzisiaj w pamięci milionów Polaków. Jej aksamitny głos zaurocza nas do dziś. www.wiatrak.nl/723/niezwykle-zycie-anny-german Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 duet German - Niemen 18.02.11, 23:02 www.youtube.com/watch?v=Bl9VDbRwOxo&feature=related www.youtube.com/watch?v=fYZ9Gqq6je0&playnext=1&list=PL60784CB5C9F7A99B Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Troszkę zapomniane Kolysanki 14.02.11, 10:57 szukam kolysanki ktora mi ojciec puszczal na patefonie, o tej www.marylarodowicz.pl/muzyka/LP/bsk84/11_kolysanka.mp3 tylko w bardziej adekwatnym wykonaniu, bodajze Choru Czejanda. Niestety ale Maryla nie stanela na wysokosci zadania! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane Kolysanki 14.02.11, 22:32 Oj, nie znam tej kołysanki Al. Faktycznie już zapomniana. Znalazłam patefon coś starego www.youtube.com/watch?v=7CDBo9y0y6A Tej kołysanki chyba nikt nie zapomni. Jest tak popularna i chyba wszyscy ją znamy. www.youtube.com/watch?v=xFUPjortkDw W górze tyle gwiazd, W dole tyle miast. Gwiazdy miastom dają znać, Że dzieci muszą spać! Ach śpij, kochanie. Jeśli gwiazdkę z nieba chcesz - dostaniesz. Czego pragniesz, daj mi znać. Ja Ci wszystko mogę dać. Więc dlaczego nie chcesz spać? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Re: Troszkę zapomniane utwory. 15.02.11, 22:39 Jacek Kaczmarski, znałem go osobiscie dosc dobrze, tyle wspomnień zwierzeń, czesto jestem na Powązkach u najblizszej rodziny, mijam rodzine , innych bohaterów, skrecam w lewo do kwatery Smoleńskiej i zawsze po drodze puki żyję odmawiam przy nim Ojcze nasz, ale ta piosenka www.youtube.com/watch?v=spIijEOhRLE Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Troszkę zapomniane utwory. 16.02.11, 10:36 Tomek, mówisz o czasie kiedy brakło Teleranka Dbają o ta pamięć skoro byłeś niej tak blisko. Miałeś to szczęście. Bardziej to czujesz niż inni, którzy siedzieli w domu i przyglądali się temu z boku. Dobrze, że prowadzisz nas i tą ścieżką. To jest bardzo ważne, by pamiętać i szanować tą pamięć. Pamięć Jacka Kaczmarskiego. W sierocińcu po dziedzińcu Chodzą dzieci w koło, A za siatką wróbli stadko Bawi się wesoło. Rozćwierkały w świecie całym - Stąd i ja wiem o tym, Że to wprawdzie sierociniec, Ale nie sieroty. Moja mama jest w Paryżu, a mój tata siedzi, Siostrę miesiąc już w ukryciu trzymają sąsiedzi. Z łóżka mnie nad ranem wzięli, kiedy tatę brali, Mówiąc: teraz my będziemy cię wychowywali. Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Troszkę zapomniane utwory. 17.02.11, 19:23 Ja z Jackiem Kaczmarskim kojarzę głównie "Mury" i "Obławę", które grało się u nas w szkole na przerwach na gitarze, bardzo też lubiłam "Naszą klasę" www.youtube.com/watch?v=NTNcxGVgn9I kiedy zabrakło teleranka odczułam to dotkliwie bo byłam jeszcze w podstawówce i lubiłam ten program tyle czasu minęło a "bałwanek w czarnych okularach" dla niektórych to bohater a prawdziwi bohaterowie to zdrajcy (to tak a propos tekstów zaangażowanych) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 wiecie już zapewne ........ Karin Stanek 17.02.11, 20:29 bez komentarza bo cos chyba z klawiaturą www.youtube.com/watch?v=hwU_fz-VNTQ Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: wiecie już zapewne ........ Karin Stanek 17.02.11, 20:42 Wczoraj w telewizji Polonia oglądałam wspomnienie o Czesławie Niemenie. Dziś nowa wiadomość o śmierci legendarnej też Kasi Stanek. Kto nie pamięta słynnego Autostopu? www.youtube.com/watch?v=lW_XYk-Xc94&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: wiecie już zapewne ........ Karin Stanek 17.02.11, 20:52 pewnie że pamiętam, oczywiście twistujący "Autostop" ale bardziej "Chłopiec z gitarą" www.youtube.com/watch?v=XiHzDgfRJak&feature=related to z czasów kiedy uczyłam się grać na gitarze i faktycznie uczył mnie przyszły mąż:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: wiecie już zapewne ........ Karin Stanek 17.02.11, 21:20 Czyli Margot, masz swoje wspomnienia z Karin Stanek i jeszcze męża :) Mnie szczególnie we wspomnieniach osobistych nie utkwiła Karin Stanek, ale często sobie podśpiewywałam jej piosenki. Ach przecież, przy niej tańczono szalonego twista. Pamiętasz twista ? Taniec, który polegał na ruszaniu biodrami, nogami i rękami. Tak w grupie się tańczyło. Odszedł od nas też pamiętny twist. Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Do Rity 18.02.11, 19:20 z tym mężem to tak a propos "chłopaka z gitarą":-) oczywiście zdarzyło mi się tańczyć twista (chyba przy "Autostopie"?) chociaż nie przepadam, wolę np. sambę lubię też piosenkę "Malowana lala" www.youtube.com/watch?v=D7_3hcjZffI Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Do Margotki 21.02.11, 22:23 To u Was w domu pewnie cały czas gra muzyka ? W nocy też ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Nie żyje Karin Stanek [*] 17.02.11, 20:32 Margot , a pamiętasz Karin Stanek ? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,9126972,Karin_Stanek_nie_zyje.html To była energiczna dziewczyna, a jak śpiewała to wszystko skakało. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Nie żyje Karin Stanek [*] 17.02.11, 22:27 www.youtube.com/watch?v=Z8cqRp85jmU Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Nie żyje Karin Stanek [*] 19.02.11, 09:13 Karin Stanek byla talentem na skale swiatowa. Trafila na zle czasy. Szkoda ze na naszych oczach rodacy wyeliminowali z konkursu Eurowizji najwiekszy talent piosenkarski jaki objawil sie w Polsce XXI wieku, a mianowicie Anie Gogole. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Nie żyje Karin Stanek [*] 21.02.11, 22:21 al-kochol-8 napisał: > Karin Stanek byla talentem na skale swiatowa. Trafila na zle czasy. Szkoda ze n > a naszych oczach rodacy wyeliminowali z konkursu Eurowizji najwiekszy talent pi > osenkarski jaki objawil sie w Polsce XXI wieku, a mianowicie Anie Gogole. Szkoda, bo już od dłuższego czasu w konkursie Eurowizji nie mamy sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Anawa i Giordano Bruno 20.02.11, 02:15 wlasnie przeszla nam kolo nosa rocznica. Peteen czuwal. hekla.wrzuta.pl/audio/8yqdl787PSj/anawa_i_zaucha_bedac_czlowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Violetta Villas 21.02.11, 22:12 Właśnie przeczytałam w Angorze reportaż z występu Violettki w Kielcach i uroczystości związanej z wręczeniem srebrnego orderu. To co zaprezentowała sobą Violettka to ponoć było straszne. Ludzie z żalu nad losem Violettki płakali. Widzieli ją zaniedbaną, a cała ta oprawa i uroczystość była niegodna tej Wielkiej Artystki. To wstyd, że dopuszczono do takiej imprezy. Autorowi tego reportażu marzyło się, by występ Violettki był profesjonalnie przeprowadzony, tak , by nie musiała już śpiewać sama artystka, która prze 50 lat śpiewała i dzis już nie musi . Dziś mogłaby zasiąść z złotym fotelu i tylko odbierać nagrody, a na scenie powinno być wideo z Jej najsłynniejszymi przebojami. To byłoby piękne, a tak to postała żałosna farsa imprezowa. Żal, że w ten sposób potraktowano jedną z największych gwiazd, skrzywdzona przez komunę. Tak, królowa jest tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wiecznie żywe utwory 26.02.11, 21:56 ONLY YOU www.youtube.com/watch?v=9r2pEdc1_lI Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Only you 01.03.11, 18:13 dla mnie ten kawałek to przede wszystkim Presley myślę, że ponadczasowy a pamiętasz taką piosenkę www.youtube.com/watch?v=J0zdlixMXN0 i różne polskie teksty do tej piosenki? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 [*] Irena Kwiatkowska 03.03.11, 20:09 piękna twórczość , olbrzymi wkład w nasze życie, w polską kulturę www.youtube.com/watch?v=u1RdIWGNdbU&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: [*] Irena Kwiatkowska 03.03.11, 21:49 I dożyła pięknego wieku. Jej ról i Jej głosu nigdy się nie zapomni. Mówią, ze nikt nie jest doskonały, ale mnie się wydaje, że właśnie Ona nią była, samą w sobie doskonałością, bo człowiekiem skromnym o czystym sumieniu. Sama przyznała przed śmiercią, że cieszy się, że może odejść z czystym sumieniem. Piękna postać. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Only you 03.03.11, 21:41 majowamargot napisała: > dla mnie ten kawałek ponadczasowy Ja też tak uważam. Jest to kawałek, na którym wychowało sie pewne pokolenie - pokolenie, które oprócz obowiązkowemu nauki języka rosyjskiego uczyło się na piosenkach właśnie języka angielskiego. Viens, Viens - też jeden z tych kawałków ponadczasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo ci, to się potrafią cieszyć z życia 06.03.11, 11:49 www.youtube.com/watch?v=hNlLBcjrnkY&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: ci, to się potrafią cieszyć z życia 07.03.11, 10:37 zupelnie tak samo jak w Polsce za Komuny: Danuta Rinn i Bogdan Czyzewski, Barbara Dunin i Zbigniew Kurtycz, Framerowie, Tercet Egzotyczny .....etc Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo Re: ci, to się potrafią cieszyć z życia 07.03.11, 19:48 bo to była wtedy komuna www.youtube.com/watch?v=yu54fHII5UA&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Niby nic.. a tak to sie zaczeło... 07.03.11, 20:27 Albo Halina Kunicka z wielkim przebojem do tej kolekcji. Też potrafimy się bawić. www.youtube.com/watch?v=y9fr1uX3I4A&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Super przebój 07.03.11, 22:55 Tego jeszcze chyba nie było. Ten utwór przypomniała mi uczestniczka programu X Factor. www.youtube.com/watch?v=muDZD3wgoHI Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Super przebój 08.03.11, 19:25 też oglądałam X Factor:-), wiele zapomnianych piosenek przypomina program "Jaka to melodia" , który czasem zdarza mi się oglądać a X Factor to taki "Idol" po nowemu:-) a poniżej mój ulubiony kawałek z filmu "La boum" z młodziutką Sophie Marceau www.youtube.com/watch?v=43lsbGmIq7w&feature=related ostatnio oglądalam film "Lol" z Sophie z tym, że teraz (po 30 latach) grała już mamę nastolatki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Super przebój 08.03.11, 22:45 Margot, jak to robisz, że tyle filmów oglądasz ? Jakoś filmy szczególnie fabularne nie mają w moim świecie zbytnio czasu. Lubię programy rozrywkowe, bo one tak trochę pozwalają na odprężenie. Więcej radia słucham, a w nim muzykę. Ale wiesz, poszperałam coś o kompozytorze z tego filmu "La boum" i jest to ciekawa osobowość. "Vladimir Cosma, jeden z najbardziej popularnych kompozytorów muzyki filmowej we francuskim kinie, urodził się i wychował w stolicy Rumunii. Jego babcia była pianistką, matka i wujek kompozytorami, a ojciec pianistą i dyrygentem. Nic dziwnego, że mały Vladimir szybko połknął muzycznego bakcyla i swoją przyszłość związał z branżą." Jego muzyka to wrażliwa nuta dla wrażliwych serc. Wiosenne pozdrowienie z muzyką filmową Vladimira Cosmy - posłuchajcie www.youtube.com/watch?v=bKQC9RlBoFg Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Super przebój 09.03.11, 21:59 Był taki czas, że co tydzień oglądałam w kinie jakiś nowy film (w czasach kiedy koszt biletu był symboliczny), chodziłam na przeglądy, uwielbiałam maratony filmowe teraz też lubię wyskoczyć sama do kina, bo najlepiej mi się skupić na filmie (ostatnio na "King speech") widzę, że masz naturę badawczą i lubisz "poszperać" ja generalnie lubię posłuchać fajnych kawałków ale moje zainteresowanie jest dość powierzchowne:-) a film "La boum" to był pierwszy film w wersji francuskiej, który oglądałam w 1 klasie liceum w Instytucie Francuskim i mam sentyment do tej piosenki (przyznasz, że bardzo romantycznej:-), zresztą muzyka Cosmy to klasyka muzyki filmowej Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Super przebój 11.03.11, 22:09 To miło spędzałaś czas, bez żadnego wysiłku ;))))) Tylko sobie siedzisz i oglądasz ;))))) W tamtych czasach, to mnie nawet książki nudziły, zawsze byłam w ruchu. Czasami trzeba jednak się zatrzymać, by wysłuchać takie perełki www.youtube.com/watch?v=KzsJTTD8Al8&feature=related Chris de Burgh Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Super przebój 19.03.11, 11:58 tak tylko siedzieć i oglądać to ostatnio nie miałam zbyt wiele okazji ale zawsze wolałam dobrą książkę czy film niż np. dyskotekę a kiedy już miałam dość siedzenia to wyjazd w góry (ulubiony Beskid Żywiecki) albo wycieczki rowerowe wtedy jeszcze nie byłam taka "zardzewiała" jak teraz ale to dlatego że po pracy już mi się nic nie chce - idzie wiosna, może będzie lepiej wczoraj słyszałam w radio "Złote przeboje" że bądzie koncert Chrisa w Polsce tylko nie dosłyszałam gdzie i kiedy? Lady zawsze mi się podobała, zresztą są to kawalki z listy przebojów radiowej 3 (lata 80te), poniżej moje ulubione kawałki Chrisa: www.youtube.com/watch?v=bb6iX4FwQUY albo www.youtube.com/watch?v=x1-5-GB39Us&feature=fvsr ten drugi kawałek to dopiero energia,uwielbiałam do tego tańczyć (oczywiście na prywatkach:-) Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Super przebój 19.03.11, 12:12 i dorzucam kawałek, który sobie przypomniałam "przy okazji" www.youtube.com/watch?v=fX5USg8_1gA&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Super przebój 19.03.11, 12:21 Witam wiosennie i na przekór deszczowi i chmurom, które mam dziś za oknem, wklejam Potem. To przeróbka znanej wszystkim piosenki. Poprawiła mi dziś humor, może i Wam się na coś przyda :-))) www.youtube.com/watch?v=N17YbVsM5xU Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Super przebój 19.03.11, 12:28 świetny ten kawałek kabaretu Potem, rzeczywiście poprawia nastrój:-) z przyjemnością wracam do ich "Bajek dla Potłuczonych" czy inn. żartów, teraz fajnie ogląda sią Hrabi ale to już nie to samo:-( Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Super przebój 20.03.11, 23:08 A to znacie Erika Claptona ? www.youtube.com/watch?v=AscPOozwYA8 Smutna piosenka i smutny Clapton. Zresztą, sami przeczytajcie jak niezwykły jest jego życiorys. pl.wikipedia.org/wiki/Eric_Clapton Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Super przebój 20.03.11, 22:41 Chris de Burgh. No jakże o nim nie wspomnieć :) Faktycznie jego głos jest rozpoznawalny po pierwszych dzwiękach. Poznałam go dawno temu, kiedy jeszcze na targach kupowało się filmy na taśmach wideo z zachodu przywiezione. Ja kupiłam cały koncert muzyczny z Dortmundu, a na nim właśnie Chris de Burgh i ta Twoja Margot ulubiona piosenka. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Pieśniarka Włada Majewska świętuje 100-lecie 21.03.11, 12:42 to niesamowite www.polskieradio.pl/5/970/Artykul/330016,Piesniarka-Wlada-Majewska-swietuje-stulecie-urodzin a także www.youtube.com/watch?v=FLZSFY92SnE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pieśniarka Włada Majewska świętuje 100-lecie 21.03.11, 23:03 w602.wrzuta.pl/audio/4IZzpDhdSj7/wesola_lwowoska_fala_-_ballada_o_pieknej_karolci To trzeba już życzyć 200 lat. Piękny wiek. Stare piękne pieśniczki lwowskie. Jak to dobrze, że istnieją jeszcze stare nagrania. Ku pamięci. sabinka1889.wrzuta.pl/audio/5J07ZyBgS7G/wesola_lwowska_fala_-_marsz_lwowskich_dzieci_nie_ma_jak_lwow_mix_wielu_piosenek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 "Dziś do Ciebie przyjść nie mogę" Janusz Mulewicz 22.03.11, 18:47 Kocham Warszawę. "Orkiestra z Chmielnej" to jej czar. Często przechodziło się na druga strone ulicy czy placu by mieć honor położyć swój grosz dla nich. Dziś pozostała modlitwa, a to bardzo dużo i ich śpiew, uroczy jedyny, jak Kraków,jak Lwów. Dziś do Ciebie przyjść nie mogę........... www.youtube.com/watch?v=qPvi0Orrdjo&playnext=1&list=PL1139BE579A8DFF25 oraz o ś.p. panu Januszu Mulewiczu www.youtube.com/watch?v=t_ltTZ5t8KE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Janusz Mulewicz [*] 22.03.11, 22:51 Aj, nie poczułam klimatu Orkiestry z Chmielnej na żywo, a szkoda. Nie miałam tego szczęścia, ale i też do wszystkiego trzeba dorosnąć by zrozumieć. Czas niby zaciera, zapomina te melodie, a one jak ziarno chowane w spichlerzu (serduszku) i jak tylko nastanie odpowiednia pora wzrasta tęsknotą. Bo mnie jest szkoda lata.... cicho odszedł, prawie niezauważony www.youtube.com/watch?v=d6lKKAEAep0&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Janusz Mulewicz [*] 24.03.11, 06:35 a ja zawsze bardzo lubiłam to: www.youtube.com/watch?v=p1CZzSmPvdI&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: "Bal na Gnojnej" 24.03.11, 22:00 To jest jedna z piosenek kultowych i nie tylko w Warszawie. Po pierwszych dźwiękach i akcencie warszawskim można poczuć klimat. Ale z tym klimatem to jest tak, jak się tego na żywo nie poczuje, nie dotknie, to tego nie można pojąć. Są różne interpretacje tej samej piosenki. Każda ma coś w sobie. Ta wyjątkowy ma urok. www.youtube.com/watch?v=KbkFvY2miq8&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Bitwa na głosy 27.03.11, 12:25 oglądaliście może wczorajszy odcinek? kibicuję drużynie Halinki i Maćka wg mnie jak na razie wybierają najfajniejsze kawałki i najciekawiej je wykonują, tu wczorajszy kawałek: www.youtube.com/watch?v=37ZaSINRDGM dla mnie mistrzostwo Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Bitwa na głosy 28.03.11, 20:07 Oglądałam. Mnie tez drużyna Halinki Młynkowej przypadła do gustu. Sama Halinka jest ciekawą, ciepłą i wrażliwą osobą i już trzeci raz jej drużyna zdobywa bezpieczeństwo. Wybiera fajne kawałki i nimi ujmuje za serce. Też przypuszczam, ze finał będzie między Halinką a Maćkiem. A zauważyłaś, jak wielką popularnością cieszy się piosenka "Pytasz mnie" w wykonaniu Piotra Wolwowicza w internecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Bitwa na głosy 30.03.11, 18:32 nie widziałam występu Piotra tylko coś od kogoś usłyszałam (dopiero obejrzałam na YT) prawdę mówiąc wykonanie tej piosenki nie powaliło mnie na kolana za to reakcja jury -miazga! Zapendowska po prostu przeszła samą siebie, nawet jeżeli nie przepada za takim repertuarem to sam komentarz był moim zdaniem mocno nie na miejscu, a tak w ogóle to nie oglądam polsatu bo leci jednocześnie z "bitwą" a dziś You can dance, oglądasz? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Dziewczyny, bądźcie dla nas dobre :-))) 30.03.11, 20:13 Niesamowite, nie graliśmy jeszcze w tym wątku sympatycznego pana Wojtka. No proszę i proszę ;-))) www.youtube.com/watch?v=W2vAcLn3I_8 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dziewczyny, bądźcie dla nas dobre :-))) 30.03.11, 20:40 Kaziu, zakochaj się ;)))) www.youtube.com/watch?v=p5mnDjaYw6U&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Bitwa na głosy 30.03.11, 20:37 Nie, nie oglądam You can dance. Jakoś mi ten program nie podchodzi. Wolę poczytać artykuły w internecie, albo posłuchać muzyki. Taki relaks. Zauważyłam, że większość programu rozrywkowego ogląda się specjalnie dla jury. To jury w Polsacie to jakieś takie dziwne. Mnie zniesmaczyło powiedzenie jednego z tych celebrytów jury co powiedział, że ten Piotr to powinien wystąpić w programie zabij mnie swoją piosenką. To też było niesmaczne. Ale za to Czesław Mozil w jury jest jak cieplutka kluseczka, bardzo pocieszny :) Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Bitwa na głosy 02.04.11, 18:48 my lubimy YCD bo wszystkie 3 tzn. ja i moje córki kiedyś tańczyłyśmy a serce rośnie jak się widzi tylu zdolnych młodych ludzi a z kolei Bitwa podoba mi się bo to pierwszy taki program, który pokazuje wielu zdolnych, nie tylko młodych ludzi śpiewających w chórze- dziś kolejne starcie -oczywiście oglądamy:-) X faktor też oglądamy na przemian z kabaretem (w przerwach na reklamę) Mozil faktycznie zabawny:-) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Bitwa na głosy 02.04.11, 18:54 Nic nie oglądam. Dwa i pół miesiąca temu zepsuł mi się telewizor, poodkładałem na później wizytę w sklepie, bo zima była i nie chciało mi się iść, wybierać i żyję, żona i dzieciaki też. Ostatnio powiedziała - a wiesz, po co nam to właściwie? Mnie po nic, bo rzadko oglądałem, ale że ona i dzieci tak szybko odwykły, to się trochę dziwię. Pewnie jakiś kupimy, żeby dividiki chociaż oglądać, ale pakiet tv na pewno podstawowy tylko. Szkoda czasu na telewizję. Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Bitwa na głosy 02.04.11, 20:34 to nie tak, że cały czas siedzę i oglądam też kiedyś tak miałam, że tv się zepsul i przez tydzień nie było problemu ale na dłuższą metę brakowałoby mi np. wiadomości czy ulubionych programów czy seriali natomiast nigdy nie miałam potrzeby instalować kablówki bo bałabym się, że pochłoną mnie fajne programy a zresztą wiosna i masz rację, że szkoda czasu na tv:-) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Bitwa na głosy 03.04.11, 10:38 No nie wiem czy Wampir ma rację. Siedzenie tylko przy komputerze nie jest takie zdrowe. Komputer uzależnia i przy nim bardziej emocje pracują. Cały czas tak się emocjonować nie wpływa dobrze na sen szczególnie. Ale każdy układa sobie życie wedle swojego sposobu. Telewizja przynajmniej pozwala patrzeć, ale już w nią nie ingerujemy. Taki relaks przy "Bitwie na glosy" warto sobie zafundować. Widzieliście jak po raz kolejny Halinka Młynkowa zdobywa I miejsce ? Jest bezkonkurencyjna, choć Dudziak jest fantastyczna. No i jury milutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Bitwa na głosy 03.04.11, 12:27 To nuie jest kwestia racji czy jej braku. Każdy spędza czas, jak lubi. Jatelewizji nie lubiłem nigdy, internet i owszem. Niekoniecznie dlatego, że angażuje emocjonalnie, wydaje mi się że intelektualnie jednak bardziej. Oglądanie tv to bierna rozrywka, ale nikomu nie bronię. Nie było moją intencją rozpoczynanie dyskusji o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia :-))) A tymczasem niedziela przedświąteczna. Pamiętacie? w449.wrzuta.pl/audio/5ESl4t1ylsx/04.leniwa_niedzielapozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Wiosna ach to ty 04.04.11, 19:49 Pewnie, że każdy sobie czas wolny w/g siebie spędza. Tak jak każdy ma swoje upodobania muzyczne. Wampir, a czy nie za wcześnie na przedświąteczną niedzielę ? Do świąt ho ho ho..... www.youtube.com/watch?v=KvdNyMgA16E Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Wiosna ach to ty 05.04.11, 14:13 Niby ho, ho, ale ja jakiś rozmemłany wiosennie jestem i żeby zdąrzyć z remanentem w szafach, odkurzaniem książek i płyt, generalnym sprzątaniem, zacząłem już. Dam radę na raty, inaczej nie, więc już przedświątecznie u mnie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Trzepanie dywanów 05.04.11, 21:52 Dokładnie jest i u mnie. Właśnie kończę hurtowe mycie okiem, pranie firanek i zasłon. W szufladach już uporządkowane. Jeszcze mi zostało trzepanie dywanów w rytm tej muzyki, bo jak to robię momentalnie kojarzę tą piosenkę. Pozdrawiam w porządku;)))) www.youtube.com/watch?v=LPNhyDZiWnI&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Trzepanie dywanów 05.04.11, 22:07 No a ja wyciągnąłem już z garażu mojego Garbuska. Dopieszczę go trochę i pojeżdżę sobie w wiosennym słońcu. Moje kochane autko :-))) www.youtube.com/watch?v=8qxZf21R7HI Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Autobus czerwony po ulicach 06.04.11, 19:22 mego miasta mknie...... Koloru koralowego Volkswagen Garbus ? O rany, to był pierwszy mój samochód jeszcze kupiony w Peweksie za bony. Fantastyczny kształt. Jeszcze czasami widzę jak mknie po ulicy i sentyment mnie ściska - gdzie te czasy garbusów. Wykorzystałam go całkowicie, aż dziury zrobiły się w podłodze. Potem zamieniłam go na nowego malucha. Takie autka jak garbusy to tylko nadają się do pieszczenia, a tu trzeba jeździć. www.youtube.com/watch?v=hgfLnWdqt8g&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Autobus czerwony po ulicach 06.04.11, 19:45 Do jeżdżenia mam nowiutkiego Passata. Kupiłem w zimie, po kilku latach jazdy Volvo, do pieszczenia Garbuska rocznik 69. Wszystko w nim oryginalne, własnoręcznie "dokręcone", wypucowane, kolor czerwony metalic. Lubię dłubać w starych autach i lubię się też w nim polansować. Się dziewczyny oglądają, ze ho, ho :-))) A skoro o autobusach czerwonych, to zmienię nastrój na smutno-straszny, a co tam: stormbringer.wrzuta.pl/audio/6qFm1xjRMrF/17._kaczmarski_gintrowski_lapi_nski_-_czerwony_autobus_linke Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot Re: Autobus czerwony po ulicach 15.04.11, 18:32 no, za "Garbusem" to ja bym się też obejrzała, to samochodzik "z duszą" a jeszcze do tego czerwony - poezja:-) no to poniżej kawałek dobry do jazdy samochodem www.youtube.com/watch?v=qEqXtkDT9uM albo: www.youtube.com/watch?v=9Xvn_Ku55cI pozdrawiam wiosennie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot ulubiona piosenka:-) 15.04.11, 19:41 www.youtube.com/watch?v=dphpDdfZUGw ach, ten Fish:-) i jeszcze: www.youtube.com/watch?v=Q7sIzWKHGwQ Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: ulubiona piosenka:-) 15.04.11, 19:51 Też pozdrawiam, teraz już naprawdę przedświątecznie. I mój ulubiony kawałek dla Was: www.youtube.com/watch?v=8mQ4reLS8Lo&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
tomekwolski11 Henryk Zomerski [*] 16.04.11, 15:24 muzyka.wp.pl/title,Zmarl-wspolzalozyciel-Czerwonych-Gitar,wid,615005,wiadomosc.html?ticaid=1c237 Trochę dobrze, trochę źle Zanim pewnego dnia, poznałaś wiosną mnie, było mi bez ciebie tak trochę dobrze, trochę źle. teraz szybko mija czas i upływa dzień za dniem, wciąż nam jest ze sobą tak trochę dobrze, trochę źle. Dzisiaj bez ciebie jestem już, została tylko kartka. Na niej było kilka słów -więcej nie czekaj mnie- Parlando: Dlaczego odeszłaś? Może nie mogłaś pogodzić się z myślą, że nie zawsze jest najlepiej, że było nam ze sobą tak zwyczajnie, trochę dobrze, trochę źle. Wciąż nam jest ze sobą tak, trochę dobrze, trochę źle A może przyjdzie dzień, w którym spotkamy się, będzie nam ze sobą znów trochę dobrze, trochę źle Odpowiedz Link Zgłoś
majowamargot na czasie 19.04.11, 20:13 ktoś ostatnio w innym wątku mi przypomniał, że dawno temu bardzo lubiłam ten zespół, www.youtube.com/watch?v=cy9-epdDw9E Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 a pamietacie Dziecko Afrodyty? 23.04.11, 08:19 zespol grecki ktory zawojowal europe w 1967/8 roku ? www.youtube.com/watch?v=gtz5XTtbz4M&feature=related a w nim Vangelis (i tez Demis Roussos) pozniej byl duet Anderson & Vangerlis (Jon Anderson z zespolu YES), a dzis jes duet Anderson & Castor. Jann Castor czyli Wieslaw Rucinski, znany nam juz z tego wontku zalozyciel zespolu Republika. Glosujemy na Kastora na liscie przebojow Trojki!! lp3.polskieradio.pl/notowania/ Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: a pamietacie Dziecko Afrodyty? 23.04.11, 08:32 Wiesiek Rucinski napisal slowa i muzyke (+ zrobil video). Piosenka nawiazuje do tego co spotkalo Jona Andersona, ktory wyszedl szczesliwie z tzw komy (coma). Odpowiedz Link Zgłoś