Dodaj do ulubionych

Proins -ul Walerego Sławka

IP: *.pl.hurra.com 22.11.10, 14:31
Witam,
Czy ktos kupił juz mieszkanie na walerego sławka?
Co sadzicie o deweloperze i jego wczesniejszych inwestycjach (Rydlówka)?
Czy prezes jest otwartu na negociajce cen?
No i czy nowa inwestycja na Walerego sławka wydaj sie wam inateresujca?
Obserwuj wątek
    • Gość: kr Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.10, 21:17
      > No i czy nowa inwestycja na Walerego sławka wydaj sie wam inateresujca?

Na pewno będzie super skomunikowana - po wybudowaniu ulicy nazywanej czasami "Nowa Sławka" będziesz miał wygodny wyjazd z Krakowa aż po Świątniki Górne.
      Tylko proszę, nie mów za kilka lat jak zaczną ją budować "nie wiedziałem".
      • Gość: gość Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 06.12.10, 19:53
        Co prawda, to prawda, wygodny dojazd do Świątnik Górnych może i będzie, ale spróbuj teraz rano zjechać ze Sławka na Kamieńskiego, a później dojedź do Matecznego, dojazd do miasta jest fatalny przez duże F.
        • Gość: olo Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 62.233.160.* 10.12.10, 12:25
          myślę ze nie ma co przesadzać z tym dojazdem, zresztą z którego osiedla na obrzeżach masz dobry dojazd?
    • dopanamariana Re: Proins -ul Walerego Sławka 25.11.10, 08:52
      Co do lokalizacji, to sie nie wypowiadam - nie znam dobrze tego rejonu Krakowa, nie wiem co tam bedzie jeszcze budowane ect.
      Natomiast na temat Proinsu mogę cos napisac, gdyz kupiłem od nich mieszkanie na Obozowej (III etap). Wiadomo, nie są idealni, ale to naprawdę bardzo porządna firma. Wywiązali się ze wszystkiego, co podpisałem z nimi w umowie przedwstępnej (łącznie z ceną!!!, a moje mieszkanie - od momentu gdy podpisałem umowę przedwstępną (2005) do czasu podpisania umowy notarialnej (2008) - zdrożało na rynku dwukrotnie).

Pozdrawiam!
      • Gość: skoob Trzeba być dupą mariana IP: *.skawsoft.com.pl 09.03.11, 22:17
        żeby kupować dziurę w ziemi!
      • Gość: lula Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.ists.pl 24.11.14, 17:12
        edwstępne> j (łącznie z ceną!!!, a moje mieszkanie - od momentu gdy podpisałem umowę przed> wstępną (2005) do czasu podpisania umowy notarialnej (2008) - zdrożało na rynku> dwukrotnie).

Zmartwie Cie-w tym okresie wszystkie mieszkania zdrożały dwukrotnie, nie tylko te z Proinsu. Boze skad ci ludzie sie biorą....
    • Gość: gosc - znam wiem Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 77.236.26.* 04.12.10, 08:32
      lokalizacja SYF. Mieszkałem tam kilka lat temu. Generalnie to słaby adres, otoczenie zdominowane przez dziadostwo i ta bonarka... Zobacz na spacerujących ludków po bonarce całymi dniami z nudów bez zakupów - to ew. Twoi nowi sąsiedzi. zrobili trawnik koło bloków - dawniej pijaki waliły wódę w piaskownicy, teraz na ławeczkach. Zapzdiałe uliczki, nie ma gdzie na spacer iść - sorry bonarka, tam chodzą okoliczni pospacerwać. Moja rada: szukaj dalej mieszkania.
      • Gość: cezary Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.10, 15:43
        Lokalizacja nie jest najgorsza. Faktycznie nie jest tam za ładnie ale ta okolica rozwija sie bardzo szybko i mysle ze to dobra inwestycja. Do Ronda Mateczego 5 min, centrum handlowe bardzo blisko, niedaleko ma powstać Park Duchacki, rezerwat Bonarka też bardzo blisko, dużo zieleni i ścieżek spacerowych.
        Teren obok inwestycji (skład budowlany) jest na sprzedaż i pewnie niedługo zamieni się w kolejne kameralne osiedle. Pomiędzy Castoramą a składem budowlanym planowana jest budowa biurowca www.masonia.havre.pl Między centrum Bonarka a ul. Sławka powstanie penie kiedyś dość spore osiedle budynków mieszkalnych ( 1 etap to było samo centrum Bonarka, obecnie są budowane 3 biurowce, a 3 etap całej inwestycji to mieszkaniówka- www.muratorplus.pl/inwestycje/inwestycje-komercyjne/ruszya-budowa-bonarka-city-center_62285.html)
        Obecnie jest to dzielnia która z zapyziałej, szarej powoli staje się atrakcyjnym miejscem na mapie Krakowa.Pewnie trochę to jeszcze potrwa, ale to co się tam dzieje dobrze wróży na przyszłość.
        • Gość: mimi Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 77.236.26.* 03.01.11, 00:17
          Przesadzili z ceną chcą 6800 zł za m2 mieszkania na parterze. To jest sypialnia Krakowa a ceny jak na Grzegórzkach.
          • Gość: obserwator Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.182.142.141.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.01.11, 09:53
            usunieto kolejny wątek, jak i wpis o tym że deweloper z reklamą przesadził wczoraj kilka niezaleznych wątków zostało podbite przez jedno IP, dziś zniknęło :) deweloper musiał się postarać by usunać ten wpis. Zresztą rozumiem jeden wątek, ale bicie piany w 3 - 5 to lekka przesada.

błagam, troche delikatniej róbcie to pracownicy firmy proins. za chwile jak wawel servis zaczniecie się panoszyć i wpisywać duperele o światełkach przy schodach uzasadniając cenę nieadekwatna do szczegółowej lokalizacji. mieszkania na sławka są warte 5 - 5,5 tyś a nie 7, jak oczekuje ktoś.
            • Gość: cezary Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.147.243.244.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.01.11, 19:46
              Cena 7000, faktycznie przegięcie.Natomiast 5300-5500 które teraz kosztują mieszkania w promocji,jest do zniesienia. Ciężko znależć za 5000-5500 mieszkania w nowym budownictwie w promieniu 2 km, chyba ze w strone brudnego Prokocimia, albo całkowicie poza Krakowem(Opatkowice itp)
              • Gość: mimi Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 77.236.26.* 03.01.11, 23:30
                W promocji jest tylko kilka mieszkań w budynku
                A2.
                • Gość: cezary Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 194.244.78.* 04.01.11, 10:56
                  W promocji (5500 zl) bylo 20 mieszkań w budynku A-2. Zostało 10, najlepsze "rozkłady" szybko się rozeszły :( Ulicę dalej 2 inwestycje w cenie 6200-6800, równie chore ceny.oczywiście bez promocji
    • Gość: sąsiad Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 21:19
      Witam,

1. Czy aktualnie ktoś się interesował inwestycją i negocjował z developerem warunki umowy przedwstępnej? Developer nie chce przystać na żadne zmiany w umowie, która jest dla niego bardzo korzystna, a które czyniłyby ją bardziej równorzędną.

2. Jakie wynegocjowaliście ceny?

Pozdrawiam,
      • Gość: garachico Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 62.144.160.* 11.03.11, 12:24
        rowniez przymierzalismy sie kupic tam mieszkanie, narazie sie nie zdecydowalismy.
        Z deweloperem ciezkie sa negocjacje, jakas dziwna zasada ze kazdy ma tylko jedna szanse, jak cos wynegocjujesz to twoje drugiej szany nie bedzie.

O zmienie w umowie nie bylo mowy. Prawnik powiedzial,ze nie mam tam zadnych niedozowolonych tresci(standardowa umowa), ale kazdy zauwazy ze deweloper chroni sie z kazdej strony, a kupujacy nie ma prawie zadnego zabezpiecznie, moze ewentulanie odstapic od umowy.

Sprzedaz mieszkan idzie tam w zatrwazająco wolnym tempie, dlaczego?

• Gość: Pawel Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multimo.pl 11.03.11, 20:45
          Ja również próbowałem negocjować. Na jakieś większe zmiany nie ma szans. Możliwa ewentualnie jakaś kosmetyka.
          Aczkolwiek z krótkiego doświadczenia wiem, że generalnie wszędzie są problemy z większymi zmianami w umowie. Sama umowa nie odbiera standardem od tego co proponują inni deweloperzy. Poza może brakiem kar dla każdej ze stron za odstąpienie od umowy, co ma swoje plusy i minusy. Aczkolwiek nie wydaje mi się, żeby wypowiedzieli komuś umowę.

Też mnie zastanawia to powolne tempo sprzedaży? Może ja o czymś nie wiem. Aczkolwiek inwestycja przez długi czas była widmo :-), sam usłyszałem o niej przypadkiem. Teraz dopiero zaczęli się ogłaszać i reklamować (pewnie ich przycisnęły wyniki).
          Poza tym cena jest raczej mało atrakcyjna jak na tą lokalizację, przypuszczalnie gdyby sprzedawali wszystkie mieszkania w cenie jaką proponują w "promocji" tj około 5400zł to jakoś by im to poszło. Mam również wrażenie, że jest za dużo mieszkań 3pokojowych powyżej 60m2, takie jednak nie schodzą szybko.
          • Gość: nick Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.11, 11:30
            Jeżeli ktoś zastanawia się nad zakupem mieszkania w tym rejonie, to do przemyślenia są dwie "nowe" inwestycje:
            1) na ul. Klonowica gdzie ceny zaczynają się bodajże od 4300zł/m2,
            2) Bonarka, z budową mieszkań mają ruszyć końcem tego roku lub na wiosnę przyszłego, a ceny od 6500zł/m2.
            • Gość: Pawel Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multimo.pl 14.03.11, 18:38
              Właśnie patrzę na Klonowicką, te tańszcze już wszystkie zarezerwowane. Duży rozrzut cen od 4300 tak jak piszesz do prawie 7000. Ciekawe czym spowodowane (osobiście nigdy tam nie byłem). Jedyne, co widzę to te tanie są mieszkaniami z widokiem na dziedziniec bloku z obu stron. Nie jest to zbyt fajne, ale jak ktoś chce kupić tanie mieszkanie, potencjalnie szybko spłacić i wynająć to może być.
              • Gość: cezary Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.182.245.226.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.03.11, 18:32
                Te najtańsze mieszkania za ok 4300 były w promocji 18 mieszkań 46m za 200000 na 18-lecie firmy. Faktycznie z oknami na dziedziniec, ale w tej cenie jest to mimo wszystko kusząca propozycja.Wawel Service ma pozytywne opinie, na Halszki są 4 miesiące przed terminem, więc jestem optymistą bo sam zarezerwowałem tam mieszkanko:-)
                • Gość: Pawel Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multimo.pl 18.03.11, 20:33
                  Te wyższe piętra myślę, że spoko mogą być, jeśli tylko komuś ie przeszkadza, że ma widok na ścianę bloku z każdego okna. Niższe piętra niestety mogą być lekkimi kostnicami.
                  Niemniej jednak cena jest bardzo atrakcyjna :-).
                  Też myślę, że nie powinno być problemu z tym dew, zresztą z proinsem też mi się nie wydaje, że powinny być.
        • Gość: cezar Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.182.245.226.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.03.11, 18:26
          Odnośnie umowy to sprawdził mi ją prawnik gdyż swego czasu przymierzałem się do zakupu mieszkania na Sławka i stwierdził że lepszej, napisanej pod klienta nie spotkał. Natomiast ceny nie do przejścia(6800-7000) Trochę za drogo :-)
          • Gość: Wojtek Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.krakow.hypnet.pl 17.03.11, 21:57
            hej czy wiesz coś więcej tez zastanawiam się nad ta lokalizacja, ale cena i opinie na forum odstraszają a pracownicy Proins tez swoje 5gr na forum wtrącają.Jeśli wiesz jak wygląda rozmowa z proins proszę podziel się.

dzięki
            • Gość: Pawel Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multimo.pl 18.03.11, 20:29
              Ja akurat byłem zainteresowany tymi z promocji, a tutaj żadnych negocjacji nie było. Aczkolwiek Pani sprzedawczyni zapewniała, że zawsze można zobaczyć się z prezesem i pogadać. Jak to się odbywa nie mam pojęcia. Ale mam przeczucie, że chyba schodzą z tej ceny 6800, bo kto im to za tyle kupi ;)? Do jakiego poziomu to nie wiem...
              A odnośnie negatywnych informacji na forum to podziel się (lub własne przemyślenia), bo ja też szukałem ale nie mogę nic znaleźć, poza oczywiście tą ceną która się tutaj pojawiała.
              Z tego co ja wyczytałem to sam proins raczej wzbudza pozytywne reakcje. Zresztą podobnie myślę o wawel serwis, o którym ktoś wyżej pisał. Firmy które same są wykonawcami budów raczej mają lepszą jakość niż molochy które wszystko dają do podwykonawców.
              Co do samej miejscówki to się nie wypowiadam, najlepiej samemu pojechać i zastanowić się czy pasuje.
              • Gość: Sylwia Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.krakow.hypnet.pl 20.03.11, 19:18
                Proszę, niech odezwie się ktoś kto kupił mieszkanie na Walerego Sławka!!Ja chcę kupić i chciałabym się dowiedzieć parę rzeczy....
                • Gość: Pawel Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multimo.pl 21.03.11, 20:28
                  Cześć,
                  Ja kupiłem.

A jakie masz konkretnie pytania?
                  • Gość: smokuś Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.11, 23:53
                    Mieszkam na Sławka w pierwszym wieżowcu od Zajezdni autobusowej, zaraz na przeciwko budowanego osiedla PROINS i powiem Wam coś. Jeli ktos pisze że lokalizacja to SYF jest w wielkim błędzie. Mieszkam tu dziesięć lat i powiem Wam że wzyciu nie chciałbym mieszkac w czym takim jak np RUCZAJ ZABORZE. Plus lokalizacji na Sławka to :
                    Odległosc do Kalwaryjskiej, Krakowskiej to ok. 3 km , autem 5-10 min jak nie ma korków. Na rowerze przez Krzemionki i kładkę łączącą Krzemionki z ul Parkową mam 10 - 15 min na rowerze, zjazd ulica Parkową do Rynku Podgórkiego i juz jestem nad Wisłą, wyjaz poza miasto : super 10 min i jesten ma zakopiance lub autostradzie A4, bardzo duzoterenów zielonych : Park Krzemionki, Park Bednarskiego, Park Swoszowicach, PArk Solvay. Mnóstwo przedszkoli , nowo powstających żłobków , sklepy , szkoły , centrum handlowe Bonarka , połączenie autobusowe 164, 178 do centrum miasta, renowacja stacji kolejowej BONARKA - można się dostać również do centrum bez korków, Apteka 24 h /dobe na kalwaryjskiej, a z 5 innych w okolicy, na Witosa Carrefour, supoer dojaz do Centrum Handlowego Zakopianka od strony Kurdwanowa, na Kurdwanowie - nowiutki basen , korty tenisowe. Jak ktoś ma problem z dzieckiem do szpitala w PRokocimiu 10 min autem, W odległości 10 in od domu mam ze 3 sklepy spożywcze , plac targowy gdzie mozna kupic wszystko świeże, okolica rozwija sie bardzo szybko i nie jest to block haus' owisko jak na Ruczaju gdzie każdy sobie zagląda w okna. Mówię to pomimo że mój block juz mi obrzydł ( 1984 r budowy ) i chętnie bym przeprowadził się do nowego budownictwa
                    • Gość: cezar Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.147.123.87.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.03.11, 12:29
                      Uważam że lokalizacja jest naprawdę w porządku a niedługo będzie jeszcze bardziej atrakcyjna ze względu na rozbudowującą się tam infrastrukturę, biurowce etc. Co do lokalizacji budynków na na Sławka!? Jedynym minusem jest fakt, że niedługo powstanie tam, niemal przy samym bloku droga ulica "Nowa Sławka", o przepustowości ok 700 samochodów na godzinę, z estakadą nad Malborską, prowadząca dalej do Rajska. Myślę, że stąd ta promocja, gdyż po wybudowaniu drogi nikt zapewne nie kupiłby tam mieszkania.
                      • Gość: jono Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 10:39
                        Planuje kupno mieszkania w budynku przy Walerego Sławka w budynku bezposrednio przylegajacym do ulicy. Cena jest atrakcyjna: 5400 za m2. Okolica bedzie sie na pewno w dalszym ciagu rozwijac. Pytanie czy warto ze wzgledu na dosc ruchwliwa (na obecna chwile) ulice kupowac tam mieszkanie (wzgledy glownie zdrowotne tj spaliny, halas). Dodatkowe pytanie do Cezara. Rowniez dotarlem do planow budowy ul Nowa Slawka. Jednak sa mniej precyzyjne. Nie wiedzialem na przyklad o estakadzie nad malborska. (jedynie o tego typu rozwiazaniu na skrzyzowaniu z ul Witosa/Nowosadecka. Moge prosic o jakies szczegoly (terminy, szerokosc przy obecnej lokalizacji budynkow). Na pewo pomoze mi to w podjeciu prawidlowej decyzji
                        • Gość: cezar Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.147.159.168.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.03.11, 11:58
                          podaj maila to prześlę plan ul "Nowa Sławka"
                          • Gość: jono Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 17:52
                            pius-81@o2.pl Z gory wielkie dzieki:)
                            • Gość: ja Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 22:17
                              krakow-walerego-slawka-proins.mojeosiedle.pl/viewforum.php?f=2740
                              • Gość: go Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 15:47
                                Czy ktoś wie czy już zakończyli budowę ? Czy dalej coś tam wykańczają ?
                                • Gość: garachico Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 62.144.160.* 27.05.11, 16:38
                                  Podobno w najblizszych dniach beda rozsyłac pisma z informacja ze pod koniec czerwca beda odbiory mieszkan w budynach B, C , D . Akt notarialny tak jak w umowie dopiero w sierpniu
                                  • Gość: ewa Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.11, 16:23
                                    ale raczej szału nie ma ,jakoś ostatnio obserwuje że sąsiadów coś nie przybywa chyba sprzedaż stanęła bo na stronie cały czas te same mieszkania.
                                    • Gość: DM Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 13.06.11, 18:55
                                      TEZ wlasnie patrze na swoj blok i tylko 10 mieszkan sie sprzedalo ;)
                                      • Gość: jono Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 162.27.161.* 22.06.11, 10:19
                                        ciekawe jest, ze na stronie glownej sa inne mieszkania w ofercie anizeli na portalach posrednikow...
                                        • Gość: wera Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 15:36
                                          Czy ktoś może już odebrał mieszkanie , czy może się pochwalić co i jak ?
                                          • Gość: garachico Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 62.144.160.* 27.06.11, 16:38
                                            Witam, niestety Proins pospieszyl sie z ta informacja o odbierze mieszkan. Drogi, chodniki nie sa gotowe i troche sie przesuna terminy. Trzeba dzwonic i sie dowiadywac.
                                            Oby sie za dlugo nie przeciągneło. Tez czekamy na odbior
                                          • Gość: JAd Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 28.06.11, 18:16
                                            Odbior mial byc juz od 27. Dzwonilam dzisiaj i powiedzieli mi, ze przeciagnie sie to o tydzien moze dluzej ;/
                      • Gość: Kr Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.home.aster.pl 17.08.11, 14:33
                        www.bip.krakow.pl/?dok_id=44023&sub_dok_id=44023&metka=1
                      • Gość: Kamil Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.12, 22:24
                        Witam,

czy mógłbyś przesłać mi na emaila plany tej nowej ulicy.
                        kasim1@wp.pl
                        Z góry dziękuje
    • Gość: nabywca Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 09:05
      Ja akurat kupiłem mieszkanie na Walerego Sławka i jestem zadowolony z ceny i lokalizacji. Wszędzie blisko i wartość mieszkania ma potencjał wzrostowy. Pozdrawiam
      • Gość: fred Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.11, 10:24
        "wartość mieszkania ma potencjał wzrostowy" mógłbyś rozwinąć tą myśl?
        • Gość: mieszkaniec Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 12:58
          Może w przyszłości mieszkańcy osiedla mogli by się komunikować np. na takim forum krakow-walerego-slawka-proins.mojeosiedle.pl/viewforum.php?f=2740&sid=f40a2bc7c2004d14d3f9ef9a0db1f26a , oczywiście można by założyć inne i wybrać moderatora ale podrzucam przykład może ktoś ruszy temat.
          • Gość: szelp Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 80.48.255.* 06.07.11, 14:19
            Popieram
            • Gość: gość Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.emea.ibm.com 26.07.11, 14:46
              Hej
              Założyłem dedykowane forum dla naszego osiedla: wslawka.pl
              Narazie się rozwija, ale jak przybędzie nas tam więcej, to będzie wygodniej :)

Pozdrawiam
              Przyszły sąsiad :)
    • Gość: :P Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.ntvk.com.pl 03.07.11, 11:00
      Mam pytanie, czy bedziecie sie wprowadzac do mieszkan jeszcze przed podpisaniem aktu notarialnego? Wiem, ze nie wolno ale z tego co czytalam duzo osob tak robi:)
      • Gość: garach Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 62.144.160.* 04.07.11, 16:23

tez sie nad tym zastanawiamy, ale nie wiadmo czy sie da.
        Kolezanka odbierala kiedys mieszkanie na takich samcyh zasadach jak my, jeszcze przed pozwoleniem na uzytkowanie i nie dalo sie zamieszkac. Byl straznik ktory pilnowal by zakonczyc roboty o 22.
        Ale byl to inny developer.
        Mam nadzieje ze u nas tak nie bedzie.
        • Gość: :P Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 05.07.11, 10:54
          A powiedzcie mi, czy tez mozecie mieszkanie odebrac dopiero we wtorek??
          • Gość: garachico Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 62.144.160.* 05.07.11, 17:09
            dowiadywalismy sie dzisiaj, mozna juz niby jutro sie umawiac, drogi moze bede w czwartek :) Ciezko sie dogadac z tymi Panami od odbioru. Zastanawiamy sie czy wogole odpierac mieszkanie przed pozwoleniem na uzytkowanie.

Mam jeszcze pytania do przyszlych wlascicieli.
            Dostaliscie dokladny specyfikacje wykonczenie? Co z czego bedzie i jakie? Planujecie brac jakiegos fachowce do odbioru mieszkaniam czy raczej sami?
            No i czy bedziecie odbierac przed sierpniem/pozwoleniem na uzytkowanie?

• Gość: :P Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 06.07.11, 11:35
              Tak tylko, ze ten Pan mowil mi, ze droge dopiero beda robic koncem tego tygodnia, dlatego najwczesniej mozna dokonac odbioru we wtorek.
              Ja zrobie to we wtorek, bo chce wyremontowac mieszkanie:) Juz nie chce czekac :)
            • Gość: :P Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 06.07.11, 12:07
              Aha, zapomnialam napisac, ze pojdziemy z fachowcem poniewaz nie znamy sie na takich rzeczach:)
              • Gość: szelp Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 80.48.255.* 06.07.11, 13:29
                Termin odbioru zależy chyba od tego, który to budynek. my umówiliśmy się na odbiór w piątek 8-go lipca.
              • Gość: gozdzikowa Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 06.07.11, 15:38
                z kim sie wybieracie na odbior mieszkania??
                znajomy czy sprawdzony fachowiec z jakiejs firmy?
                na co zwracac uwage?

odebrac mieszkanie przed uzyskaniem na uzytkowanie? mozna tak? niebedzie potem jakis komplikacji?
                • Gość: :P Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 06.07.11, 19:17
                  Idziemy ze znajomym fachowcem:)
                  Moze faktycznie odbior zalezy od bloku... My jestesmy w D i mamy pojawic sie we wtorek:)
                  • Gość: :P Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 06.07.11, 19:20
                    Z tego co czytalam to trzeba zwracac uwage na drzwi, okna, trzeba wymierzyc mieszkanie (bo moze sie tak zdarzyc ze bedzie mniej m2 niz powinno byc) itp...
                    • Gość: z. Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.11, 20:04
                      pytanie do nowych lokatorów: jakie udało się wam wynegocjować ceny mieszkań? i czy planujecie tam mieszkać czy będziecie raczej wynajmować- zastanawiam się też w jakim wieku ludzie się tutaj wprowadzaja??
                      • Gość: my Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.11, 23:46
                        my mamy więcej niż ćwierć wieku:)
                        będziemy mieszkać przynajmniej na razie,
                  • Gość: gozdzikowa Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 08.07.11, 11:25
                    jezeli ktos bedzie po odbiorze bardzo prosze napiszcie jak to wygladalo i na co sie przygotowac.

gdzie znalesc fachowca ktory sie zna na odbiorach mieszkan? ile kosztuje taka porada?
                    • Gość: kr Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 162.27.161.* 08.07.11, 12:10
                      skoro grono mieszkancow nowego osiedla jak widac powoli wzrasta proponowalbym by osoba z odpowiednia wiedza i zacieciem (oczywiscie nie zwiazana z deweloperem i przyszlym zarzadca) stworzyla forum dla mieszkancow. Pomoze to w przyszlosci przy rozwiazywaniu wielu problemow przed ktorymi na pewno staniemy jako wlasciciele mieszkan.
                      • Gość: garachico Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 62.144.160.* 08.07.11, 14:33
                        Zapraszamy tutaj: krakow-walerego-slawka-proins.mojeosiedle.pl/viewforum.php?f=2740&sid=f40a2bc7c2004d14d3f9ef9a0db1f26a
                        jest pierwszy watek, mozna sie wypowiadac :)
                        • Gość: mieszkaniec Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 15:08
                          Co do tego forum tez dałem taka propozycję powyżej :-) ale do tego forum jest małe "ale", kto jest jego właścicielem, kto moderatorem itp. Forum jak najbardziej ale trzeba albo założyć "własne" tak żeby było wiadomo kto, co i jak ,bo to raczej jest zagadkowe :-) Może ktoś z mieszkańców na czymś takim się zna i będzie mógł utworzyć, lub trzeba by ustalić kto jest właścicielem tego forum. Bo takie ogólnodostępne to dziś jest a jutro może go nie być i trochę było by szkoda wpisów i spraw które utkną w martwym punkcie.
                          • Gość: :) Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.ntvk.com.pl 09.07.11, 10:01
                            www.waleregoslawka.pun.pl zalozylam to teraz nie wiem czy bedzie poprawnie dzialac ale mozemy sprobowac! :)
                            • Gość: kr Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.11, 18:54
                              Wstepnie wszedlem na forum i działa:) po weekendzie jak bedzie wiecej czasu, to bedzie trzeba jemu sie blizej przyjzec :) Co do samych mieszkan. Kupilem w wysokich. Ogladalem zarowno wykonczenie w niskich budynkach jak i wysokich (przy ulicy). Z cala pewnoscia moge stwierdzic, ze bloki i same mieszkania sa na wysokim robione na bardzo dobrym poziomie(szczegolnie w porownaniu z innymi krakowskimi inwestycjami, ktorych kilka obejzalem przed podjeciem decyzji o kupnie). Co do odbioru. Jezeli sie ktos na kwestiach budowlanych raczej nie zna to warto zabrac ze soba chocby zaufana osobe, ktora sprawdzi jakosc instalacji, okien drzwi lub czy sciany sa proste, itd.itp Jezeli chcemy brac specjaliste, to oczywiscie musimy sie liczyc z kosztami (racze nie sa male). Czy powie nam wiecej niz np wujek, ktory 20 lat pracuje w budowlance, to nie wiem. Jak chodzi o kwestie tzw "Nowej Slawki" poruszanej wczesniej. Owszem plany sa jednak szanse na ich realizacje w obecnych realiach sa minimalne. Finanse miasta sa na obecna chwile w katastrofalnym stanie i Krakowa po prostu na ta inwestyce w obecnej chwili nie stac. (raczej w najblizszych latach sutacja sie nie zmieni). Pozdrawiam
                              • Gość: a:) Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.11, 11:21
                                A czy ktoś już jest po odbiorze mieszkania? Czy spisaliście jakieś usterki do usunięcia. Kupiłam mieszkanie w bud B
                                • Gość: szelp Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 80.48.255.* 11.07.11, 12:39
                                  Witam, ja jestem po odbiorze i ogólnie wszystko w porządku, jedynie z metrażem jest taka sprawa, że do wymiarów zmierzonych trzeba dodać grubość tynków (1,5 cm na każdą ścianę) wtedy się zgadza a tak normalnie to brakuje 0,5 m kw.
                                  • Gość: a:) Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 20:32
                                    Dzięki.
                                    • Gość: my Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.11, 13:15
                                      Witam, czy ktoś z obecnych tu kupił mieszkanie w A2?
                                      • Gość: fj Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multimo.pl 16.07.11, 12:34
                                        Cześć,
                                        a nie boicie się tej drogi, tj. że będzie głośno, przeszkadzać ? Aleje to to nie są co prawda ale jednak trochę samochodów tam przejeżdża.
                                        Wiem, że wstawiają tam jakieś okna o lepszych właściwościach akustycznych, ale przecież w lecie to raczej otwarte są :-).
                                  • Gość: garachico Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.07.11, 21:32
                                    Witam,
                                    Napiszcie prosze czy dostaliscie przed odbiorem, techniczny projekt instalacji w waszym mieszkaniu? my przed kupnem mieszkania nie dostalismy takiego projektu. Nie wiemy gdzie beda jakie gniazdka, itd. Prosilisice o taka dokumentacje przed odbiorem? Odebrał ktos jeszcze mieszkanie? Podzielcie sie wrazeniami. My odbieramy w czwartek
                                    • Gość: a:) Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.11, 07:44
                                      Coś mało osób odebrało mieszkania. garachico - proszę podziel się spostrzeżeniami po czwartkowym odbiorze. Ja jeszcze się nie umówiłam bo mój "ekspert" od budowlanki leży w szpitalu.
                                  • Gość: gozdzikowa Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 13.07.11, 11:58
                                    Ile bylo osob w "komisji" odbierajacej? podpisywaliscie odrazu jakies dokumenty?
                                    pozwolenie na uzytkowanie bylo? przylacza sprawdzaliscie czy wszytsko wporzadku? czy sa pozwolenia na przylacza prad , woda, kanalizacja?
                          • Gość: gość Re: Proins -ul Walerego Sławka - oficjalne forum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.11, 22:21
                            Stworzyłem dedykowane forum dla naszego osiedla: wslawka.pl
                            Nie jestem pracownikiem Proinsu, za to jestem przyszłym mieszkańcem :)
                            Dyskusje są zamknięte przed większą publiką, dlatego zapraszam do rejestrowania się. Po zarejestrowaniu zyskuje się dostęp do konkretnych działów.
                            Proszę też przekazać informację innym, im szybciej się zmobilizujemy, tym szybciej będziemy mogli wystartować z dyskusją i wymianą informacji.
                • zoska.mrowka Re: Proins -ul Walerego Sławka 19.07.11, 14:36
                  a ja mam pytanie o tę wysokość mieszkań... to mnie troche odstrasza 3 metry, dużo
                  • Gość: ela Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.11, 15:17
                    To jest taka zagrywka marketingowa :-) Podali wysokość mieszkań jako wysokość kondygnacji :-) tak naprawdę jest tak jak wszędzie 254 cm.
                    • Gość: mycha Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.net.autocom.pl 20.07.11, 19:03
                      3 metry wysokości mają tylko mieszkania w budynkach A1 i A2 reszta ma standardową wysokość
    • Gość: D Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.ntvk.com.pl 16.07.11, 20:31
      Ludzie przestancie panikowac!!! Odbior wyglada tak: Przychodzicie, szukacie Pana, z ktorym sie umowiliscie! Pan zabiera was do mieszkania( w moim przypadku bylo tak, ze tego Pana szukalam z jakas Pania, która akurat byla tam na miejscu i to ona poszla ze mna do mieszkania z jakims robotnikiem, ktory pokazywal nam liczniki itp, itd). Dostajecie wszystkie klucze, potem z kierownikiem budowy liczycie gniazdka, kontakty....i on to przy was zapisuje na umowie. Potem podpisujecie, ze jestescie odpowiedziali za siebie na budowie i pracowinikow bla bla bla...i ze mozecie zamieszkac dopiero po odbiorze budynku...Pan kierownik mowil mi jeszcze, ze jezeli osoby, ktore remontuja mieszkanie planuja zostac na noc, trzeba to tylko zglosic dozorcy, ktory pilnuje budowe...Kolejna sprawa: jezeli potrzebujecie dokladnie wiedziec jak przechodza rury, instalacje itp itd to mozecie sie do nich zglosic i oni wam dadza caly plan. Mozecie sobie wczesniej zmierzyc mieszkanie czy jest faktycznie tyle metrow ile bylo zapisane w umowie:) Slyszalam tez,ze dobrze jest zobaczyc na podloge poniewaz moze byc nierowna i przed zalozeniem plytek paneli, czy czegokolwiek innego trzeba bedzie zrobic wylewke, co wiaze sie z kosztami.
      To na tyle:)

• Gość: garachico Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.nsystem.pl 16.07.11, 21:53
        my obejrzelismy mieszkanie, ale nie zdecydowalismy sie na odbior. Nie wiem czy my mielismy takiego pecha, czy wszedzie tak jest, ale nasz okna nie byla w najlepszym stanie. dwie szyby do wymiany, jedna zarysowana. Futryny okien porysowane, wystajacy i ruszajacy sie styropian pod tymi oknami balkanowymi. Jakies szpary pomiedzy listwami w oknach. Chyba szybko bedzie trzeba je wymieniac :(.
        Zastanawia mnie sprawa wejscia od str Ul . Zabawa. Chyba nie ma jej wplanach. ulozenie chodnika nie wskazuje na to by mialo cos tam byc. Chyba Proins sciemnial
        • Gość: wald Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.11, 14:41
          Z tymi usterkami to wszystko zależy od kalibru usterki, jeśli się już jakieś znalazły to trzeba się zastanowić czy czasem nie lepiej samemu je usunąć bo często deweloper tylko zamaskuje usterkę a nie usunie jej. Oczywiście jeśli to jest szyba to wiadomo wymieni , ale jeśli to jest styropian koło okien lub szczelny to pewnie zapcha silikonem i zamaluje ale to nie jest rozwiązanie. Popatrzcie na balkony już są popękane i zamazali je klejem :-) Co do furtki to wydaje mi się że lepiej żeby jej nie było pewnie była by permanentnie otwarta. Pewnie jest jeszcze wiele rzeczy o których dopiero się dowiemy :-) Na początek to wypadało by się jakoś zorganizować jako wspólnota bo bliższa koszula ciału jak coś trzeba będzie załatwić, kablówka,prąd, ochrona itp. Po prostu przydałby się jakiś lokalny "polityk" który by miał zacięcie do zintegrowania lokatorów i aspiracje żeby to wszystko na początek ogarnąć :-) może by potem na radnego go dać :-)))) Z doświadczenia wiem że jak się szybko ludzie nie zorganizują to potem jest ciężko pewne rzeczy organizacyjne odkręcić skoro ktoś to zrobi za lokatorów. Ale pewnie przyjdzie nam poczekać na "lidera" :-) Chociaż już jest ok. 30 mieszkań kupionych także większość już by była. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów i życzę dobrych ekip wykończeniowych :-) bo to chyba najbardziej teraz będzie potrzebne.
          • Gość: a:) Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 18:45
            wald - masz rację. Myślę że w tej chwili jest to najistotniejsza sprawa (po dokonanym odbiorze). Nie zgłaszam swojej kandydatury bo mieszkam na stałe 150km od Krakowa ale dostosuję się do Waszych kandydatur i ewentualnych spotkań.
            • Gość: kr Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: 162.27.161.* 20.07.11, 15:07
              Jak chodzi o wysokosc mieszkan, to moim zdaniem jest to plus. dzieki temu mamy wieksza powierzchnie do wykorzystania (np pod szafe wnekowa). Co do halasu od ulicy, to pewnie bardziej odczuwalne to bedzie na nizszych pietrach. Im wyzej tym powinno byc lepiej. W kwestii halasu bardziej obawialbym sie na przyklad halasliwych sasiadow :)
              • Gość: smiena Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.11, 15:42
                Przerzucam niżej adres ,już jest 16 osób- logujcie się.
                dedykowane forum dla naszego osiedla: wslawka.pl
              • wiosnamc Re: Proins -ul Walerego Sławka 10.09.11, 23:19
                Witam, z żoną chcemy kupić mieszkanie. Niestety jedyne co nam nie pasuje to to, że nie ma kuchni tylko aneks. Chcemy postawić ścianke kosztem pokoju. Czy jest w ogole taka mozliwość? Czy ktoś z Was robił podobne rzeczy? Czy mowic o tym na samym początku czy robic samemu po kupnie mieszkania?
                • Gość: asia Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 19:45
                  Zależy w którym budynku chcecie kupić mieszkanie. Jak w skończonym to niestety samemu trzeba postawić ściankę, jeśli w A1 lub A2 - to można porozmawiać z deweloperem bo na etapie budowy sądzę że oni to zrobią. Ja postawiłam ściankę sama
                  • wiosnamc Re: Proins -ul Walerego Sławka 14.09.11, 21:20
                    Chcemy kupić mieszkanie w A1. Jeśli można wiedzieć to ile kosztowalo Cię postawienie takiej ścianki z czego ją zbudowałaś?
                    • Gość: asia Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.11, 11:29
                      ścianka z regipsu. Ile kosztowała - nie wiem, bo została postawiona razem z całym wykończeniem, zmianą elektryki i kanalizacji:) a płacę za całość
    • Gość: sąsiad Dedykowane forum osiedla - <a href="http://wslawka.pl/" target="_b IP: 213.134.163.* 22.09.11, 22:08
      zapraszam
    • Gość: Sławek Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multi-play.net.pl 23.01.12, 12:02
      Witam,

czy ktoś kupił mieszkanie w budynku A1 lub A2? Jakieś nowe wiadomości w sprawie budowy? Jak myślicie, wyrobią się zgodnie z planem na czerwiec, czy trzeba założyć jakąś obsuwę?
      • Gość: właściciel Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.12, 10:38
        Kupiłem w A2. Przez zimę zdążyli już dużo zrobić. Nie sądziłem, że tak sprawnie to pójdzie. Myślę,że zdążą zakończyć budowę, ale liczę się z tym, że jakieś opóźnienia mogą być. Zdarzają się każdemu deweloperowi. Cieszy mnie to, że inwestycja wygląda lepiej niż na planach. Pozdrawiam
        • Gość: Marti Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multi-play.net.pl 05.02.12, 17:34
          A widzieliście nową inwestycję tuż na przeciwko A1? Nowy deweloper. Na żóltej tablicy napisane jest: budynek mieszkalny z dwupoziomowym garażem podziemnym. Nie jest napisane ilo piętrowy budynek. Biorąc pod uwagę zabudowę osiedla - nie niski... Będzie rzucał duży cień na budynek A1. Ktoś coś wie o tym co dokładnie ma tam powstać?
          • Gość: tsadee Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 13:13
            Wczoraj byłem na budowie swojego mieszkania w A1 i podpytałem kierownika z Proinsa co powstaje na przeciwko, mówił że blok takiej samej wysokości jak nasz (prawdopodobnie). Bardzo mi się to nie podoba, bo budują akurat na wprost moich okien.
            • Gość: Marti Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multi-play.net.pl 15.04.12, 18:58
              Byliśmy w zeszłym tygodniu na budowie. Widzieliśmy nasze mieszkanie takie, jakie już odbierzemy. Nie wygląda źle, ale nadal jest się do czego przyczepić (nierówności na ścianach, niewyregulowane okno). Wiemy, że obecnie oficjalny termin odbioru mieszkań to połowa czerwca.
              • Gość: A1 Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.connected.pl 25.04.12, 10:51
                Marti, a da się podejść bezpośrednio do kierownika budowy, żeby rzucić okiem na swoje cztery ściany, czy wyłącznie via biuro? BTW: czy szanowni sąsiedzi widzieli wczorajsze reportaże w TV na temat bloku vis-a-vis? Mam nadzieję, że nasz nie zacznie pękać...
                • Gość: Marti Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multi-play.net.pl 25.04.12, 18:50
                  Hej, no nam zawsze kazali się kontaktować z Panem Marcinem. On jest kierownikiem ds. instalacji czy czegoś tam. Jakoś na priv mogę podać numer telefonu, ale nie wiem czy Pan będzie chciał się spotkać bez informowania o tym biura. Zresztą chyba nawet w umowie jest coś takiego zapisane, że nie można wchodzić bez informowania dewelopera. A o co chodzi z tym reportażem, nic nie widziałam. Możesz podesłać jakiś link? Dzięki sąsiedzie:)
                  • Gość: A1 Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 26.04.12, 09:30
                    Rzeczywiście coś tam w umowie jest na ten temat... Jeśli chodzi o osuwisko, tu jest materiał zdjęciowy:
                    www.gazetakrakowska.pl/artykul/560591,krakow-blok-peka-bo-obok-trwa-budowa-zdjecia,4,16,id,t,sm,sg.html#galeria-material
                    Niby nasz blok jest po drugiej stronie ulicy, która z założenia powinna stanowić naturalną barierę geologiczną, ale to i tak bardzo blisko. Skoro w bloku obok tego wykopu już po wykopaniu zaledwie 2m zaczęły się takie ruchy, że w ścianach pękają rury, to co się będzie dziać jak wykopią całość? Zważywszy, że tam ma być dwupoziomowy parking podziemny na powierzchni jednoklatkowego wieżowca... Skoro grunt jest tam aż tak niestabilny, to rodzi się pytanie kto wykonywał tam badania geologiczne? Specjaliści z Geotermalnej Szkoły Medialnej z Torunia? :)
                    • Gość: Marti Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.multi-play.net.pl 26.04.12, 20:11
                      No miejmy nadzieję, że mieszkańcy tych pobliskich bloków będą mądrzy i oprotestują budowę. Może jakimś cudem to wstrzymają i zasypią tą dziurę. Choć nie łudzę się, nie takie rzeczy deweloperzy przepychają. Kto w ogóle wydał im pozwolenie na upychanie bloku w tym miejscu? Przecież dźwig to tam chyba u drzewa będą musieli uwiesić, albo na dachu któregoś z bloków posadzić. Jakoś nie podoba mi się widok z okna na 8 piętrowe paskudztwo. Bo jak wybudują takie coś jak wcześniej na zielonym osiedlu:
                      www.mkbud.com/realizacje-w-trakcie
                      to nie będę mogła spać po nocach, bo mnie będzie kolor czyjegoś balkonu w oczy raził.

A sąsiad to na którym piętrze? I ile metrów? Będzie wykańczał mieszkanie od razu czy jakoś później? Wypytuję, bo nie chciałabym przez jakiś czas sama w tym molochu mieszkać ;-)
                      • Gość: gosia Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.146.237.219.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.12, 18:43

Witam.mam pytanie.Mam w planie kupić mieszkanie własnie na Walerego-Sławka i chciałabym sie zapytac ile kosztuje tam m2?
                        • Gość: Anka Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.12, 09:48
                          Ja kupiłam za 5400 w tym roku A1, ale sąsiadka z dołu w tamtym roku 6200, tak przynajmniej mówi ;)
                          • Gość: A1 Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.fiberway.pl 10.05.12, 18:35
                            Marti: ja na 2. piętrze :)
                            Gosia: potwierdzam słowa Anki - 5400 :)
                            Anka i Marti: nie wiem, czy już znalazłyście forum mieszkańców? Jest na www.wslawka.pl
                            W dziale poświęconym przyszłej wspólnocie A1/A2 jest wątek pt. "Akty notarialne". Nie chcę tu kopiować wszystkiego, więc proszę zarejestrujcie się na tym forum i zapoznajcie się z tematem. Warto mieć wpływ na własne mieszkanie kupione za kilkaset tysięcy i nie dać się wrobić w nielegalny zapis w akcie notarialnym... Proponuję od razu dzwonić do Proinsa i suszyć głowę. Niech zawczasu widzą, że ludzie sobie na takie zabiegi nie pozwolą. Pozdrawiam :)
                            • Gość: mieszkan Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.nsystem.pl 22.05.12, 15:41
                              Tylko nie zakładajcie sobie internetu z Netsystem to totalna porażka większość osób którzy mają od nich internet bardzo narzeka na jakość działania i na kontakt z tą firmą.
                              • Gość: A1 Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 28.05.12, 14:38
                                Na razie może się okazać, że w ogóle wycofam się z zakupu mieszkania. Firma PROINS usiłuje oszukać nabywców przy podpisywaniu aktów notarialnych. Pomimo zapewnień i zapisu w umowie przedwstępnej, że decyzja o wyborze zarządcy należeć będzie do wspólnoty, próbują umocować w akcie notarialnym, a zatem i w księgach wieczystych swojego zarządcę. Na dzień dzisiejszy nikt z nabywców nie może się doprosić treści aktu notarialnego do zapoznania się, a PROINS liczy najwidoczniej na to, że pokażą go nabywcom dopiero w biurze notariusza. Potencjalnych nabywców ostrzegam przed tym.
                                • Gość: zainteresowany Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.ghnet.pl 02.07.12, 15:10
                                  A co sądzicie o nijakim Panu Kuklińskim z Proins ?
                                  Dla mnie ten człowiek to porażka. Zajmuje się kontaktem z klientem, a to jakiś
                                  gbur i wieśniak. Jak go o coś zapytać, to spraiwia wrażenie jakby robił łaskę,
                                  że w ogóle z Wami rozmawia. Zastanawiam się jak ktoś taki może reprezentować firmę.
                                  Potrafi też nieźle ściemniać więc uwaga na niego.
                                  • Gość: M Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.12, 10:22
                                    Witam,
                                    Czy są tu może mieszkańcy A1 lub A2?
                                    Jak wygląda sytuacja z hałasem od ulicy? Słychać? Jest to uciążliwe?
                                    Jak ogólnie oceniacie komfort w tej lokalizacji?
                                    Pozdrawiam
                                • Gość: Klient Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 31.07.12, 17:37
                                  No więc Proins donosi na policję na własnych klientów. Szczerze odradzam zakup mieszkania w tej firmie i lepiej ostrzec wszystkich znajomych. Mieszkań jest na rynku od cholery. Nie ma co brnąć w problemy i lepiej od razu olać Proins.
                                  • Gość: mieszkaniec Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.12, 10:18
                                    Jak to "Proins donosi na policję na własnych klientów" - o co chodzi?
                                    • Gość: Klient Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.fiberway.pl 05.08.12, 22:52
                                      Dokładnie to. Proins to firma, której nie wystarcza kasa wynikająca ze sprzedaży mieszkania i zarobku na nim (marża jakieś 120%). Proins usiłuje czerpać dalsze dochody poprzez podstawianie zaprzyjaźnionych firm m.in. w zakresie administrowania budynkami. Ich firma zarządzająca nazywa się "Reduta". Podczas zakupu mieszkania nowemu klientowi mówią "my jesteśmy tylko deweloperem i nie ingerujemy w wybór zarządcy przez nabywców mieszkań - oni sami wybiorą sobie zarządcę na zasadach wolnorynkowych". Kiedy klient już kupi mieszkanie i wpłaci im kasę, okazuje się, że otóż nie! To oni NARZUCAJĄ swojego zarządcę i żeby maksymalnie utrudnić nabywcom zmianę, wpisują go w księgi wieczyste i akty notarialne, podpisują z Redutą umowę, w dodatku z okresem wypowiedzenia chyba z milion lat. Jest to praktyka zabroniona przez UOKiK, ponieważ ogranicza prawa konsumenta w zakresie swobodnego wyboru usług. Reduta to firma droższa niż konkurencja. Kiedy klient wkurzony mówi, że nie tak się umawialiśmy, oni nasyłają na klienta policję twierdząc, że ich szykanuje. Ja jestem jednym z takich klientów. Na swoje nieszczęście kupiłem mieszkanie od Proins i teraz zamiast skupić się na jego wykańczaniu, biegam na przesłuchania na policję i prokuraturę. Powtarzam: OMIJAĆ PROINS SZEROKIM ŁUKIEM! To nieobliczalni ludzie! Mieszkań jest w Krakowie wystarczająco dużo. Nie trzeba pchać się w kłopoty z Proinsem.
                                      • Gość: MieszkaniecBCD Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.12, 16:14
                                        Jestem właścicielem, a zarazem mieszkańcem inwestycji przy ul. Walerego Sławka w Krakowie i mam nieodparte wrażenie że autorem poprzedniego wpisu jest ta sama osoba która robi ferment na naszym lokalnym forum. A prawda jest taka że osoba ta chciała sama zarządzać w/w budynkami ale ponoć nie dogadała się z PROINSem co do warunków. PROINS może nie jest idealnym deweloperem ale zawsze wywiązuje się z umowy (tak przynajmniej było w moim przypadku). Co do zarządcy to też nie byłem zwolennikiem Reduty, ale jak się okazało jest to całkiem poukładana firma, a stawki są na średnim poziomie rynkowym. Reasumując nie wiem czy warto kierować się zdaniem osoby, która ma swój prywatny interes w całym tym zamieszaniu.
                                        • Gość: Klient Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.play-internet.pl 07.08.12, 12:25
                                          Kiepska próba dyskredytacji. Ja mam nieodparte wrażenie, że nie jesteś mieszkańcem, lecz pracownikiem Proins znanym pod pseudonimem "zbyszek". Ja nie zajmuję się administrowaniem nieruchomościami ani niczym podobnym i nie mam w tym żadnego interesu. Jestem konsumentem, który płacąc za coś grubą kasę ma swoje prawa, których przestrzegania wymaga. Jednym z takich praw jest wolność wyboru administratora. Proins w sytuacji kryzysowej nie podejmuje żadnych rozmów ze swoimi klientami, ponieważ odpowiednie organy państwowe czarno na białym określiły co im wolno, więc nie mają argumentów do dyskusji. Nadrabiają to więc tym, że nasyłają policję na własnych klientów, żeby ich zastraszyć. A takich "byznesmenów" należy omijać i nawet do nich nie podchodzić z pieniędzmi. Kogo po policji będziecie nasyłać?
                                          • Gość: muzykowisko Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.prnet.pl 20.11.12, 13:20
                                            Witam,
                                            chciałem się dowiedzieć na jakim poziomie kształtują się opłaty za czynsz?
    • Gość: muzy Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.prnet.pl 21.11.12, 13:20
      Witam,
      zastanawiam się nad kupnem mieszkania na Sławka. Widzę, że dyskusja dotknęła już nie jednego tematu. Chciałem dowiedzieć się od lokatorów ile wynosi czynsz - ile wynosi teraz, już po okresie zasiedlania mieszkań i ile wynosił gdy się wprowadzaliście?
      • Gość: zainteresowana Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.biznes-host.pl 10.04.13, 22:02
        Chciałabym kupić mieszkanie w tych niskich blokach ale ponoć macie tam jakiegoś gościa kierowcę srebrnego audi który ponoć się awanturuje i wyzywa sąsiadów, ponoć jak ktoś mu zaparkuje pod jego oknem tam gdzie on stawia auto to jest niemiło....jakieś dzieci przepędzał bo za blisko jego auta stały ? czy to wszystko prawda ? czy tylko takie plotki zawistni ludzie opowiadają ? że ponoć gość ma jakieś chody w proins i że wszyscy mogą mu skoczyć i że on jako jedyny może parkować wszędzie nawet na trawie.
        Jest takich więcej gości ? czy to jakiś wyjątek....
        • Gość: mieszkaniec Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.connected.pl 14.04.13, 17:42
          Owszem parkuje jak cowboy, ale szeryf z niego żaden.
          • Gość: sasiad Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.205.65.237.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.04.13, 06:07
            Trzeba namierzyć kogo on się tak bardzo boi że gotów parkować ludziom w mieszkaniach byle za bramą. Wrogowie naszych wrogów są naszymi przyjaciółmi a przyjaciele powinni sobie pomagać.
        • Gość: pi-ar Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.free.aero2.net.pl 15.04.13, 14:04
          Jeśli jeszcze nie kupiłaś to nie kupuj mieszkania u tych starych komuszków. Budynki 1,5 roku wszystko gnije pleśnieje grzyby na ścianach nikt tego nie naprawia, firma na r kryje dupe firmie na p, firma na p kryje dupe firmie na r normalnie czeski film. Prezesi jeżdżą leksusami zdobywają bieguny północne a także południowe, żeby kozackie foty sobie wrzucić do kolekcji, a to zajebiście drogi sport. Kasa na to skąd? Z cen mieszkań przewartościowanych o 2 tysie na metrze kwadratowym, z oszczędności na unikaniu napraw gwarancyjnych, z dziubania prądu i tak dalej długo by się rospisywać. Poszukaj lepszego dewa a projnsa olej w p..du.
          • Gość: Lukasz Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 09.11.13, 01:13
            Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na osiedlu przy Walerego Sławka. Oglądaliśmy juz z zona pare mieszkań. Osiedle jak i same mieszkania sprawiaja bardzo pozytywne wrazenie. Wydaje się, że jakość wykonania jest na przyzwoitym poziomie.

Czy faktycznie sa takie problemy z grzybem/plesnia oraz z usuwaniem usterek w ramach gwarancji?
            Jak sie mieszka na osiedlu?
            Jakie sa faktyczne koszty: czynsz, oplaty za czesci wspolne itp?
            Jak wyglada kwestia dojazdu w inne czesci miasta, np Armii Krajowej lub w kierunku Nowohuckiej?
            Da się zaparkować w okolicy osiedla jeśli nie ma się wykupionego miejsca parkingowego pod blokiem?

Byłbym wdzięczny za opinie osób, które już mieszkają na osiedlu,
            • Gość: mieszkaniec Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.ip.netia.com.pl 12.11.13, 08:08
              - grzyba/pleśni w mieszkaniu nie miałem i nie mam
              - ok 50m2, mieszka 2+1, ok. 500pln/m
              - do AK przed 7 rano 20min, między 8-9:30 - 40 min lub lepiej, to samo popołudniu, na Nowochucka trochę lepiej
              - sam ma miejsce parkingowe, ale sąsiad który nie mam, mówił że da się parkować w starym osiedlu tylko, że czasem 100m od bloku a czasem 400m, wg. mnie bez miejsca parkingowego nie ma co kupować, bo z parkowaniem będzie coraz gorzej
              • noskapina Re: Proins -ul Walerego Sławka 10.10.14, 12:49
                500 zł czynszu to chyba dość sporo za mieszkanie 50m2? Planuje kupić mieszkanie od Proins na ul.Przewóz, ale przerażają mnie pewne opinie. UOKiK prowadził postępowanie przeciwko Proins odnośnie niedozwolonych zapisów w umowie, właśnie na W. Sławka i os.Rydlówka. Chodziło o m.in. narzucanie zarządcy "Reduta", firma ta miała zostać wypowiedziana przez dewelopera i jestem ciekawa czy faktycznie tak się stało? Podsyłam decyzję UOKiK, decyzje.uokik.gov.pl/dec_prez.nsf/5343bbca9addb787c12574f7002d6bf6/3ec0ae68d660ec0bc1257d04003715bb?OpenDocument
                czy ktoś w ostatnim czasie podpisywał umowy z Proins? Czy nadal są w nich niedozwolone elementy? Czy to prawda, że firma wysyła do konkretnego notariusza?
        • Gość: Anonimka Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.hostowo.eu 25.06.13, 20:22
          Mamy tu jeszcze fokusa Granatowego o numerach SB ...coś tam i ten to już parkuje jak ostatnia sierota i ponoć to nie jest złośliwe tylko to jakiś taki lump i nigdy jeszcze nie mieszkał na osiedlu bo podobno sprzedał jakieś gospodarstwo rolne pod Będzinem i kupił tu mieszkanie w bloku 25, sąsiadka mi mówiła że chyba z 8 piętra, ponoć jakiś puszki znosi a w tym fokusie przewozi jakieś znalezione kawałki metalu na złomowisko. Być może gość się kiedyś przyzwyczai do używania miejsc parkingowych jak inni kierowcy ale nie jest chyba zbyt bystry bo inaczej już dawno by podpatrzył jak inni kierowcy parkują i sam by sobie spróbował zaparkować np. w niedziele jak jest luźniej na parkingu.
    • Gość: Gość Porażka! bloki na Walerego Sławka w Krakowie IP: *.132.pxs.pl 01.02.14, 14:57
      BLOKI WYBUDOWANE PRZEZ PROINS NA WALEREGO SŁAWKA I ODDANE W 2011 R. TO PORAŻKA!!!!!! JUŻ SIĘ SYPIĄ TYNKI, WINDY - TO ROZKLEKOTANY SZMELC Z MINIONEGO WIEKU, AKUSTYKA KOSZMARNA - SŁYCHAĆ WSZYSTKO NAWET ROZMOWY I PIERdNIĘCIA SĄSIADA! ZGŁASZANE PROBLEMY SĄ IGNOROWANE. WYSOCE AWARYJNA WIDNA WCIĄŻ SIĘ PSUJE, TŁUCZE SIĘ PO PIĘTRACH. LUDZIE SIĘ W NIEJ ZACINAJĄ I ZERO REAKCJI! TOTALNA AROGANCJA I NIEKOMPETENCJA!!!
      • Gość: ZK Re: Porażka! bloki na Walerego Sławka w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.14, 09:57
        Mam kupione mieszkanie od Proinsu przy ul. Rydlówka. Potwierdzam, że firma buduje jak najtańszym kosztem, z tandetnego materiału, a wykonanie poniżej krytyki. Wszystko się nieustannie psuje a zarządca czyli Reduta / z polecenia proinsu?/ wynajmuje "fachowców" i płaci za niby remont. Co roku na zebraniu wspólnoty wykazują debet w finansach ,które pokrywają z f. remontowego a fundusz remontowy podwyższają na każdym zebraniu.
        • Gość: ana Re: Porażka! bloki na Walerego Sławka w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.15, 13:40
          No ja się z tymi negatywnymi opiniami nie zgodzę. Oczywiście w budynku są usterki (podejrzewam, jak w każdym niezależnie od dewelopera) ale są na bieżąco usuwane. U mnie nic się nie sypie i nigdy nie zacięłam się w windzie:)
          • Gość: Tadek Re: Porażka! bloki na Walerego Sławka w Krakowie IP: *.centertel.pl 23.06.15, 13:10
            Jeśli chodzi o Przewóz to istnieje możliwość negocjacji cen, jeśli Cię to interesuje :)
          • Gość: Klient Re: Porażka! bloki na Walerego Sławka w Krakowie IP: *.143.pxs.pl 31.07.15, 21:30
            Wymień usterki które są na bieżąco usuwane. Masz na myśli bieżące perfumowanie gipsem grzybów na Sławka?
    • Gość: gosc456 Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.15, 08:59
      Ja kupiłem mieszkanie od Proinsu, ale na ul. Mała Góra. Póki co jestem bardzo zadowolony :)
    • Gość: MieszkaniePrzewoz Re: Proins -ul Walerego Sławka IP: *.webcon.pl 19.08.16, 13:45
      Witam,

Dodaję post celem ostrzeżenia przed Firmą PROINS. W dużym skrócie - przy inwestycji na ul. Przewóz źle zrobili odwodnienie budynku, czego efeketem jest zagrzybienie, wilgoć wszystkich garaży!

Fuszera jaką zrobili na tej inwestycji jest nie do opisania...jeśli ktoś zastanawia się na zakupem mieszkania od firmy PROINS z całego serca odradzam!

By nie być gołosłownym zapraszam na osiedle przy ul. Przewóz i wystarczy spytać, każdą napotkaną przypadkowo osobę na osiedlu...co gorsza PROINS bardzo długo migał się od podjęcia prac naprawy. Jednak coraz więcej opini na chwilę obecną mówi, iż wada nie jest już do naprawy, więc przypuszczam, że jeszcze chwila i sprawa skończy się w sądzie, co srogo będzie kosztować PROINS.

Reasumując: PROINS - Fuszera jakiej mało :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka