Dodaj do ulubionych

pobranie krwi problem - Warszawa

08.02.12, 10:57
Hej, potrzebuję Waszej porady gdzie pobrać krew ( mała 2,5 roku) bylismy w kilku punktach i się nie udało, panie nie odnajdują żyły, mała zryczana, z płaczu raz zaczęła się dusić...
wiec mamy traumę...
Doradzicie gdzie jest jakaś dobra pielęgniarka od trudnych małych rączek?
Obserwuj wątek
    • rolly_mo Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 11:09
      Nie znam Warszawy, wiec nie doradzę konkretnie gdzie. Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej podjechać do jakiegoś szpitala dziecięcego, tam mają największą wprawę w pobieraniu krwi u maluchów.
    • anna090481 Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 11:19
      Hej. Na pradze na ul. kłopotowskiego jest przychodnia vita-med.
      Nie pamiętam dokładnie numeru.
      I tam są fajne pielęgniarki. Moja córka miała dosyć często ma pobieraną krew. Raz tam trafiłysmy na pielęgniarkę która sobie nie poradziła ale niestety nie pamiętam jak się nazywa. Jest to chyba jedyna starsza babka tam.

• melancho_lia Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 11:33
      W instytucie rentgenologów na Waryńskiego jest p. Janina (mam nadzieję, ze nie przekręciłam imienia, ale jest codziennie)- bez problemu pobiera nawet noworodkom Przepraktykowane na mojej 3 tyg. córce smile )
      Mogę też polecić LIM na Jana Pawła II (młoda nawet nie pisnęła podczas pobierania- miała wtedy 8 m-cy), ostatnio pobierałam jej w LIM na Wołoskiej (budynek Mars, wejście na rogu), miała wtedy niecałe trzy latka, panie znalazły żyłę na wierzchu dłoni i młoda nawet nie zauważyła kiedy się wkłuły tak ją zagadały.

• ma_niusia Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 11:58
      Najpierw zastosowac wszelkie zalecenia typu: dużo, dużo poić dziecko przed badaniem, a także porządnie rozgrzać, rozmasować.
      My nie mamy dużego doświadczenia, tylko kilka razy Młody miał pobieraną krew (ze 4 może?), za pierwszym razem ogromny problem bo wkłuli się, ale kompletnie nic nie leciało, kilka kropli ledwie się zebrało. Potem pobieraliśmy na ul. Soczi 1 ale tylko u takiej pani blondynki i mimo problemtyczności Młodego wszystko poszło super!

Rada z udaniem się do szpitala jest dobra, w naprawdę trudnej sytuacji szukałabym pomocy w szpitalu dziecięcym.
    • klubgogo Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 13:53
      Polecam laboratorium Gajewski przy Kondratowicza 25, panie są naprawdę super i radzą sobie zawsze, nawet jak nie ma widocznej żyły. NIe tracą cierpliwości, nie robią nic z wygody, dbaja by dziecko się nie stresowalo.
    • pysia_35 Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 15:10
      LUX MED i LIM (teraz połaczone) na JAna Pawła - pobierają nawet noworodkom - chodzimy takm i jest naprawde w porzadku. Tzreba sie tylko zapisać z dzieckiem na godzine. Zadzoń - zapytaj.
      • bernadeta123 Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 17:04
        Ja polecam na Wołoskiej a dokładniej wejście od Miłobędzkiej. Pracuje tam moja teściowa i dosyć często pobieramy krew małemu bo ma złe wyniki. Pielęgniarki są super zabawiają dziecko i nie ma problemu z odnalezieniem żyły. na miejscu jest też chyba z sześciu albo i więcej pediatrów. (same panie - bardzo sympatyczne).
    • marta_s25 Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 17:51
      Zadzwon na infolinie LIMu, powiedz, ze pobranie krwi u dziecka malego-moj syn mial pobierana krew w grupie LUXMED-na Ursynowie, przychodnia tylko dla dzieci. Syn mial wtedy 6 miesiecy, szybko i bez placzu.
    • epb3 Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 18:30
      najlepiej szpital dziecięcy, mają przychodnie przyszpitalne.
    • nena20 Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 18:37
      najlepiej szpital dziecięcy
      dużo pić przed pobraniem
      u nas zawsze pobierają z żył na dłoni
      tylko raz jedna .... szukała żył na zgięciu łokciowym a i tak się nie udało (ale to była jakas młoda niedoświadczona i nie w szpitalu dziecięcym)
    • redszanel Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 20:33
      Polecam przychodnię Babka Medica na Słomińskiego 19 (w pobliżu Arkadii). Moja roczna córeczka nawet nie pisnęła podczas pobierania krwi, pięlęgniarki bardzo miłe i delikatne.
    • minerwamcg Re: pobranie krwi problem - Warszawa 08.02.12, 21:55
      Nie polecam przychodni na Bednarskiej - stara baba, wydawałoby się doświadczona pielęgniarka, a kompletnie bez podejścia do dzieci. Rutyna zastępuje i zręczność, i życzliwość.
    • ewa_mama_jasia Re: pobranie krwi problem - Warszawa 09.02.12, 10:40
      Kilka lat temu byłam z synem na Bemowie, nie pamiętam nazwy ulicy. Kojarzy mi się że krótka i na A. smile Tam mnie odesłali z przychodni rejonowej.
    • jerzozwierza Re: pobranie krwi problem - Warszawa 09.02.12, 15:13
      IMID i Centrum Damiana na Niepodległości- tam, gdzie przyjmują pediatrzy. Tylko uprzedź panie, że dziecko po takich przejściach. Możesz przez telefon zapytać, kiedy ma dyżur najbarz
      dziej doświadczona. Byłam tam z dzieckiem 3 razy, zawsze super szybko było (a młody nie współpracował). Przed pobraniem daj dziecku ulubiony soczek (albo ze trzywink, rozgrzej dobrze rękę, choćby pod ciepłą wodą z kranu.
    • aniaurszula Re: pobranie krwi problem - Warszawa 09.02.12, 16:54
      ja ze swoja zawsze ide do pielegniarek na oddzial dzieciecy tam najlatwiej sie wkuwaja jest jeszcze pobranie ze stopki, bardziej bolace ale nie tak trudne. a wiem o czym piszesz bo corka mimo 7 lat miala pobierana krew kilkanascie razy i zawsze z problemem ja jej zawsze mowie mozesz krzyczec ryczec tylko sie nie szarp a w nagrode cos kupimy i ustalamy co przed wizyta. powodzenia zycze
    • justka.easy Re: pobranie krwi problem - Warszawa 10.02.12, 23:04
      ja też polecam Damiana na Niepodległosci. W przychodni blisko domu był cały pokłuty po kilka razy i wpadał w histerie a tam za pierwszym razem sie udało, ledwo zdążył kwęknac. Miał wtedy roku.
      • justka.easy Re: pobranie krwi problem - Warszawa 10.02.12, 23:05
        > Miał wtedy roku.
        1,5 roku miało byc
    • siu-lka Re: pobranie krwi problem - Warszawa 10.02.12, 23:47
      Mój synek miał kilkakrotnie pobierana krew. Z naszych doświadczeń Najlepsze pielęgniarki są w Instytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka. Soczi może być ostatecznie. Za to przestrzegam przed szpitalem dziecięcym WUM na Działdowskiej. Dwie pielęgniarki na widok mojego 6miesięcznego wtedy synka zareagowały: to ty go trzymaj a ja kluje uncertain my jak trzeba coś pobrać jeździmy na Kasprzaka.
      • mama-anusi Re: pobranie krwi problem - Warszawa 11.02.12, 16:18
        staneło na IMiDZ Kasprzaka, nasz pediatra zapewnia ze tam najszybcie, z resztą będzie z nami smile
        • owianka Re: pobranie krwi problem - Warszawa 11.02.12, 18:13
          Właśnie miałam napisać, że nigdzie tak gładko u nas nie szło jak właśnie tam smile W IMiD najlepiej.
    • 3fanta Re: pobranie krwi problem - Warszawa 11.02.12, 20:59
      U mojej małej na morfologie wzięły babki krew z paluszka.Ale to niemowlak.Czy u starszego dziecka musi być koniecznie z żyły skoro są problemy?Zapytaj pielęgniarki.
      • klubgogo Re: pobranie krwi problem - Warszawa 11.02.12, 21:40
        U 2,5 latki pobierali ze stópki, zależy jakie pobranie, zwykle paluszek nie wystarczy.
      • melancho_lia Re: pobranie krwi problem - Warszawa 12.02.12, 09:33
        Pobranie z palca to masakra jest. A poza tym nie jest miarodajne.
        • lillaj Re: pobranie krwi problem - Warszawa 06.08.13, 13:59
          My pobieraliśmy w przychodni Starówka na Obozowej. Panie są przemiłe, ale zawsze mieliśmy koszmarny problem. Ostatnim razem postanowiliśmy "zmusić" dziecko do wypicia przed 0,5 l wody. Zrobiliśmy zawody, obiecaliśmy nagrodę. I po raz pierwszy było super. Bez płaczu, szybciutko, także poić, poić, poić. Choć wiem, że niełatwo namówić tak małe dziecko na wypicie dużej ilości wody.
    • aniaurszula Re: pobranie krwi problem - Warszawa 06.08.13, 15:45
      jestem mama trudnych raczek w dwojki dzieci, dzisiaj tez bylo klucie, niestety rowniez od mamy zalezy sukces, z doswiadczenia wiem ze jak raz nie pojdzie z raczki to karze pobrac nozki wiem ze do bolesne ale skuteczniejsze a i bolu oszczedzam zamiast kilka kluc jest jedno
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka