Dodaj do ulubionych

lekarz metabolik - Warszawa

04.11.04, 14:41
Witam wszystkich!

Dziewczyny, czy znacie może dobrego lekarza metabolika z Warszawy? Mój synuś
miał wykryte zaburzenia gospodarki fosforanowo - wapniowej i chciałabym to
dalej kontrolować i ew. leczyć. Jeżeli macie jakieś namiary na dobrego
lekarza tej specjalności, to dajcie znać, będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam wszystkie e-mamy.
Marzka, mama Dominika
Obserwuj wątek
    • mama_szefusia Re: lekarz metabolik - Warszawa 04.11.04, 14:55
      My też mielismy wykryte zaburzenia gospodarki Ca-P i leczymy się w Poradni
      Chorób Metabolicznych CZD u dr Rowińskiej, którą polecam z całego serca jako
      świetnego fachowca.

Pozdrawiam
      Ola mama Jasia
      • leli1 Re: lekarz metabolik - Warszawa 04.11.04, 15:21
        dziewczyny u nas jest podobna sytuacja, robilismy badania na poziom wapnia bo malemy szybko zaroslo ciemiaczko i okazalo sie ze ma za duzo wapnia (norma nieznacznie przekroczona) za to bardzo ponizej normy jest fosfor. Czy u was jest podobnie? Moja pediatra powiedziala ze to dziwne bo u maluszkow jak juz to bywa odwrotnie, mam zrobic badania hormonu tarczycy. Nie skierowano nas do zadnej poradni....powinnam sie upomniec o takie skierowanie?
        • marzka1 Re: lekarz metabolik - Warszawa 04.11.04, 16:03
          leli1 napisała:
          wiesz, u nas jest tak, że synek ma za mało wapnia a za dużo fosforu i ma
          również wykrytą niedoczynność tarczycy. Ale poza tym i tak był badany przez
          lekarza metabolika - może i Wam przydałaby się taka wizyta? Na 100% nie wiem,
          bo być może pełny obraz dadzą Wam badania tarczycy.
          Pozdrawiam serdecznie
          Marzka
          > dziewczyny u nas jest podobna sytuacja, robilismy badania na poziom wapnia bo
          m
          > alemy szybko zaroslo ciemiaczko i okazalo sie ze ma za duzo wapnia (norma
          niezn
          > acznie przekroczona) za to bardzo ponizej normy jest fosfor. Czy u was jest
          pod
          > obnie? Moja pediatra powiedziala ze to dziwne bo u maluszkow jak juz to bywa
          od
          > wrotnie, mam zrobic badania hormonu tarczycy. Nie skierowano nas do zadnej
          pora
          > dni....powinnam sie upomniec o takie skierowanie?
      • marzka1 Re: do mama_szefusia 04.11.04, 16:00
        A orientujesz się może, czy dr Rowińska przyjmuje też może gdzieś prywatnie? Bo
        do CZD są pewnie ogromne kolejkisad
        • mama_szefusia Re: do mama_szefusia 04.11.04, 16:29
          Owszem, trzeba przygotować się na kilka miesięcy czekania, ale zazwyczaj
          konsultacja metaboliczna wiąże się z koniecznością wykonania dosyć drogich
          badań laboratoryjnych więc może warto poczekać.

W sumie z tego co zrozumiałam jesteście pod opieką endokrynologa więc czekanie
          nie stanowi zagrożenia dla dziecka.

Nie wiem czy dr Rowińska przyjmuje prywatnie. Podejrzewam, że tak. Może spróbuj
          poszukać w Google.

Co do zaburzeń wapniowo-fosforanowych. U nas wyszło zwiększone wydalanie wapnia
          w moczu i niska zawartość fosforu. Fosfataza alkaliczna była w normie, hormony
          tarczycy też (badane kilka razy na wszystkie strony). Za to mieliśmy zaburzenia
          wapnienia kości wykazane na rtg nadgarstka i stawu kolanowego.

Wykryto przedawkowanie witaminy D3 (stąd zaburzenie gospodarki Ca-P). Zlecono
          odstawienie wszystkich witamin a w szczególności D3 i dietę obfitą w fosfor
          (dużo bananów i ryżu, picie wody Żywiec). Nie wykryto przyczyny zaburzeń w
          wapnieniu kości - wykluczono wit. D3 (obraz rtg nie odpowada obrazowi w
          przypadku zaburzeń związanych z wit. D3) - cały czas szukamy.

Gorąco namawiam na konsultację ze specjalistą. Lepiej, żeby interpretacją badań
          zajął się ktoś siedzący "w temacie".

Pozdrawiam
          Ola mama Jasia
        • orlaa Re: do marzka1 05.11.04, 09:28
          Witaj,

Napisz do mnie na anchol@poczta.tp.pl . Podam Ci namiary na dr R.

Serdecznie pozdrawiam
          Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka