20.02.07, 14:41
Mam pytanie dotyczace chrztu
1. gdzie zrobic fajny obiad po chrzcie tzn chodzi mi o sprawdzona restauracje
2. gdzie mozna zrobic kameralny chrzest tzn u mnie w kosciele jest grupowy i
tylko w niedziele a ja chcialabym osobno i w sobote czy wogole jest taka
mozliwosc?
Obserwuj wątek
    • monikaps Re: chrzest 20.02.07, 18:06
      Koleżanka chrzciała córkę na pl. Narutowicza - poza mszą, kameralnie. Zapytaj tam, może można.
      www.swjakub.one.pl/
      Co do restauracji, nie pomogę.
    • amh2 Re: chrzest 21.02.07, 12:40
      teoretycznie w każdym kościele powinnaś móc zrobić chrzest po mszy nawet w
      środku tygodnia. Kilka lat taemu nie było żadnych problemów, niestety teraz i
      ja również spotkałam się z wielką łaska - chce zrobic chrzest w środę po mszy,
      jesteśmy już umówieni z księdzem, ale musieliśmy miec zgodę proboszcza i musimy
      byc na mszy o 18 po którj dopiero będzie chrzest , zastanawiam się czy to nie
      za późna godzina dla małego.
      Teraz kościóły działają gorzej jak urzędy: godziny urzędowania (bardzo krótkie-
      godzina rano i godzina po południu , w niedzielę nie), zgody, problemy z
      zaświadczeniami (jeden z chrzestnych ma problem bo nie ma bierzmowania). Czasy
      się zmieniły ciekawe tylko że na gorsze...
      • moni33 Re: chrzest 26.02.07, 11:05
        Chrzcimy córeczkę w kościele na Madalińskiego 58 (obok radia)- prowadzą go franciszkanie. Są b.otwarci
        i zgadzają się na wszystkie propozycje.
        • mama26 Re: chrzest 26.02.07, 11:22
          jesli juz w temacie chrztu to ja zapytam co myslicie ..
          czy osoba ktora ma wszystkie sakramenty ale od kilku lat "odeszla "od Kosciola
          z roznych wzgledow i w tej chwili raczej nie przyjmuje sakramentow czy moze
          zostac matka chrzestna ? dodam ze to bardzo wartosciowa osoba, bliska nam i
          wlasnie ją chcialibysmy na matke chrzestan dla naszego dziecka.
          zakladam ze reakcja kosciola bedzie raczej negatywna
          co myslicie, moze spotkalyscie sie z taka sytuacją ?
          a w kwestii kosciola i restauracji niestety nie pomoge - moja parafia to same
          zakazy....a restauracji takze poszukuje
          • demika Re: chrzest 26.02.07, 12:16
            U nas w kościele(chyba w każdym tak jest)wymagali,żeby rodzice chrzestni
            donieśli ze swoich parafii zaświadczenie,że są praktykującymi katolikami(np.czy
            przyjmują księdza po kolędzie)i kartkę z podpisem po spowiedzi.Musisz iśc do
            ościoła w którym chcesz ochrzcić dziecko i zapytac o to.U nas ojciec chrzestny
            też"odszedł" od kościoła ale mieszka z rodzicami którzy przyjmują księdza i
            było ok
            • mala_nicki Re: chrzest 26.02.07, 16:06
              a czy podpis po spowiedzi musi byc z pieczątką??
          • aggutek do mama26 26.02.07, 12:58
            Hej mama26!
            Jest jeszcze opcja "świadka chrztu" w prawie kanonicznym. Do chrztu podają
            obydwoje ale od świadka chrztu nie wymaga się zaświadczeń o byciu praktykującym
            katolikiem i karteczki za spowiedzi. Trochę się pewnie będą krzywić (wolą żeby
            obydwoje rodzice chcestni byli praktykujący) ale jest to zgodne z prawem
            kościoła więc Ci nie mogą odmówić.
            • mama26 Re: do mama26 26.02.07, 17:44
              Dzięki serdeczne za info

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka