Dodaj do ulubionych

PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sie o smier

18.06.07, 22:03
Potakiewicz
dr. Zofia (chyba Zofia)Kołakowska
prof. Kułakowską
Dr Malinowska chyba luxmed
dr Krystynę Kapustę-Mijal (Lux-Med)
prof. Sidor

W celu dokładnego zrozumienia jakiego neurologa poszukuje proszę o przeczytanie, krutkiej historii jego choroby.
Proszę również o wypowiedz osoby, które zetknęły się z poniższym problemem.

Gdy bratanek miał 3 lata dostał drgawek i stracil przytomność przy wysokiej gorączce. Bratowej udało się go wybudzić. Natychmiast trafił do szpitala. Wówczas nie stwierdzono przyczyny, lekarze zalecili obserwację. Kolejne zdarzenie utrata przytomności przy wysokiej gorączce było rok później, wówczas również udało się go wybudzić przed dowiezieniem do szpitala.

Od tamtej pory mały miał robione wszelkie możliwe badania i jest pod opieką dwóch neurologów. Jedna dr. Pracuje w IMiDZ na Kasprzaka zaś do drugiej chodza prywatnie w Zielonce. Obie panie wykluczyły padaczkę. Uznały iż tak organizm reaguje na wysoka gorączkę pow. 39(drgawki i utrata przytomności) i taka reakcja może zaniknąć z wiekiem (8-9 lat)
Powyższa diagnoza uspokoiła rodziców az do zdarzenia z ostatniej soboty 16.06.2007.

W sobote rano mały (obecnie 6 lat) stracił przytomność przy wysokiej gorączce. Nie udało się wybudzenie. Brat zawiózł go nieprzytomnego do szpitala (mieszkają w Mińsku Mazowieckim), stąd szpital natychmiast karetka przewiózł go do CZD – Międzylesie, niestety na miejscu okazało się ze nie ma miejsc zresztą na Kasprzaka w IMiDZ też nie w efekcie trafił na Niekłańska w Warszawie na intensywną terapię. Otrzymał lek, który miał spowodować wybudzenie – nie pomógł. Lekarze podali inny lek. W skutek którego przestał samodzielnie oddychać – podłączono go do respiratora.
Na szczęście wieczorem wybudził się. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono bezobjawowe zapalenie płuc (wykrywane tylko na zdjęciu rentgen). Ponadto bratowa dostarczyła wszystkie badania jakie miał robione w związku z podejrzeniem padaczki + szpital wykonał eeg. Na tej podstawie lekaż pediatra (nie mają na etacie neurologa) stwierdził iż ma padaczkę i trzeba rozpoczać leczenie. Bratowa konsultowała się telefonicznie z neurologami, którzy go leczyli obie Panie uważają iż nie można go leczyć na padaczkę ponieważ on nie ma padaczki.
Na tej podstawie zasiano w nich ziarno niepewności. Jak tylko mały wyjdzie ze szpitala chca ponownie wybrać się do jeszcze innego dobrego neurologa.

Stąd jeszcze raz bardzo proszę o namiary na bardzo dobrego neurologa dziecięcego. By jeszcze raz zweryfikować co jest nie tak, czy ma padaczkę czy nie . Jak powinien być leczony. By kolejnym razem nie doszło do tragedii.

Wiem ze to forum o niemowlaczkach ale mam nadzieje ze są tu mamy, ktore mogą mi pomóc
Obserwuj wątek
    • abba29 Re: PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sie o 18.06.07, 22:05
      abba29 napisała:

> Potakiewicz
      > dr. Zofia (chyba Zofia)Kołakowska
      > prof. Kułakowską
      > Dr Malinowska chyba luxmed
      > dr Krystynę Kapustę-Mijal (Lux-Med)
      > prof. Sidor
      W/w nazwiska to wklejone pomyłkowo , prosze Was o pomoc ale sama też przeszukuje archiwalne wątki.
      • kocio-kocio Re: PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sie o 19.06.07, 11:58
        Profesor Sidor pracuje na Działdowskiej, ale przyjmuje też w Falcku na
        Sapieżyńskiej.
        Dr Kołakowaska i dr Mazurczuk, o którym słyszałam mnóstwo dobrego i do którego
        chodzę z moim niemowlakiem po epizodzie bezdechu, pracują tu:
        www.cmarka.pl
    • piedor Re: PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sie o 18.06.07, 22:11

Mi polecono dr Orzeszko z Miedzylesia 0602 125 233
      • asinek68 Re: PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sie o 18.06.07, 22:22
        wklep na Forum W-wa hasło neurolog. Jest tam parę wątków, m.in. neurolog dla 6-
        latka w spr. bólów głowy. Może coś wybierzesz. Trzymam kciuki za Małego!
    • monikaa13 Re: PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sie o 18.06.07, 22:29
      serwisy.gazeta.pl/zdrowie/2,51176,,,,37394471,P_MEDIMEDIA_CHOROBY.html
      www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=11802&spec=45&_tc=A19CDE312A594285A172D611548E32F6

a szukalas w intenecie zeby naprowadzic na co lekarza moze
      • madziak-24 Re: PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sie o 19.06.07, 11:29
        dr Kuczyński pracuje w CZd, przyjmuje prywatnie w Wesołej.
    • zona_mi skopiowane z innego forum: 19.06.07, 12:01
      • Re: PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sieo s
      ikaes 19.06.07, 08:17 + odpowiedz

Bardzo dobrym neurologiem jest prof. Czochańska (autorytet w dziedzinie
      neurologii dziecięcej, zjeżdżali do niej ludzie z całej Polski)niestety nie
      wiem, czy nadal jest aktywna zawodowo, zetknęłanm się z nią 4 lata temu i wtedy
      już była na emeryturze. Przyjmowała w spółdzielni na Waliców, można zadzwonić i
      się zapytać o nią.

• Re: PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sieo s
      sylwia32 19.06.07, 08:22 + odpowiedz

wejdź na to forum pewnie dziewczyny ci pomogą
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16556
      mam nadzieję, że będzie wszystko ok. trzymajcie się.
    • mimiwp dr Chmielewski z Mińska Maz 19.06.07, 14:07
      czy byli u niego? Przyjmuje w przychodni As-Med na ul. Kościuszki
      tel. 025-758 -27-74
      pracuje również w CZD, więc w razie czego pewnie tam skieruje dziecko
      • abba29 Re: dr Chmielewski z Mińska Maz 20.06.07, 08:41
        Dziewczyny bardzo dziękuje za kontakty i wsparcie w imieniu bratowej i brata.

Sprawa rozwija sie coraz bardziej i pozostawia przed rodzicami coraz wiecej dylematów.
        Mianowicie mimo iż neurolodzy prowadzący chłopca nie godza sie na leczenie antypadaczkowe (uważają iż ataki wywołuje wysoka gorączka). To na Niekłańską przyjechała neurolog dr Barbara Karkowska jest z-cą ordynatora Kliniki Neurologii CZD. Oznajmiła rodzicom, ze nawet jak się nie godzą na leczenie to ona i tak wprowadza lek do karty ponieważ mały miał bardzo silny atak padaczkowy i mógł go nie przeżyć. Przez całą sobotę i niedzielę zbijano mu gorączkę. Natomiast obecnie (wczoraj) lekarz pediatra stwierdzi iż dziecko nie miało żadnej gorączki od momentu przyjęcia i był to ewidentny atak padaczki.
        Obecnie trwa swoista przepychanka między neurologami z IMiDZ, którzy znają od podszewki historię choroby oraz pediatrami z niekłańskiej, którzy posiłkują się diagnozą w/w neurolog.
        Np.: Neurolog prowadząca dziwi się dlaczego chcą wprowadzić tak silne leki bez uprzednich kompleksowych badań. I dlaczego od razu tak dużą dawkę 2xdziennie po tabletce. Neurolog zasugerowała ze jeżeli bratowa definitywnie nie zgodzi się na podanie leku w przyszłości ten szpital może go nie przyjąc. Stąd w drodze kompromisu zaproponowała by podano lek w dawce 2x po 0,5 tab (jeszcze nie wiem czy lekarze się na to zgodzili).
        Pediatrzy zrobili się nieprzyjemni ponieważ trafił się rodzic, który opiera się przed podaniem leku (jak by to była witamina C).
        Niepokoi mnie jedno, mimo iż mały ma silne bezobjawowe zapalenie płuc prawdopodobnie jutro lub w piątek zostanie wypisany. A tak jak wspomniałam tylko rentgen może je wykryć.

Mam nadzieję iż finalnie wszyscy lekarze działają w dobrej wierze ale rodzice stoją przed dylematem podać nie podać lek.
    • milka_milka Re: PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sie o 20.06.07, 10:10
      prof. Zofia Kułakowska
      Przyjmuje w Arce na u. Kasprzaka
      • lennka2 Re: PotrzebnyDobry neurologW-wa.6lat otarł sie o 20.06.07, 12:50
        prof.dr hab Anna Fidziańska-Dolot przyjmuje prywatnie w szpitalu na Banacha w
        przychodni mieszczącej sie w budynku F. Wpisz jej nazwisko w wyszukiwarkę
        google.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka