Dodaj do ulubionych

ratujmy maluchy!!!!!!!!!

03.12.08, 11:18
Władze Warszawy chcą przenieść już od września WSZYSTKIE
SZEŚCIOLATKI do szkół!
Bez względu na to czy reforma minister Hall wejdzie w życie, czy nie.
Nie będziemy mieli zapowiadanego wyboru.
Ratujmaluchy.pl- to strona gdzie można dowiedzieć się więcej o akcji
ratujmy maluchy.
Obserwuj wątek
    • mamakrzysia4 Re: ratujmy maluchy!!!!!!!!! 03.12.08, 17:26
      ok rozumiem całe to zamieszanie i szczerą troske o los maluchów
      ale... ekonomia czy stać Polske na to, żeby rok czekać na wejście
      tych teraz dzieci a kiedyś dorosłych na rynek pracy?
      • ms32 Re: ratujmy maluchy!!!!!!!!! 04.12.08, 13:22
        Idąc za rozumowaniem pzredmówczyni proponuję zrezygnować z posyłania 6-latków do szkoły i posłać ich od razu do pracy. Polska na tym zyska, chińskie dzieci w tym wieku już pracują i żyją! Gratuluję sposobu myślenia.
        • mamakrzysia4 Re: ratujmy maluchy!!!!!!!!! 04.12.08, 23:38
          coż.... każdy chce być już od kolebki uprzywilejowany boszzzzzzz
          kiedy wyleczymy się z tej komunistycznej mentalności?
          pomijając kwestie ekonomii to jeszcze należy odwołać się do zasad
          pedagogiki wczesnoszkolnej: otóż nigdy wcześniej i nigdy poźniej niż
          właśnie w wieku 5-6 lat dziecko nie chłonie tak wiedzy jest
          prawdziwą gąbką która wchłonie wszystko.... ale coż kwoka zawsze
          będzie chodzić wokół pisklaków i kwakać....zawsze można powierzyć
          dziecko mniej lub bardziej rozgarniętej,babci,niani lub usadzić
          przed tv
          • protozoa Re: ratujmy maluchy!!!!!!!!! 05.12.08, 08:15
            No pewnie. TV tak kształci!!! Babcia tak dobrze gotuje. Niania tak dba. Nie ma
            żadnej konkurencji, żadnego życia społecznego.
            Nie ma jak w rodzinnym gnieździe.
            Sama z własnej nieprzymuszonej woli posłałam synów do szkolnej zerówki. Wymagało
            to sporo wysiłku, bo lekcje krótsze, ale opłacało się. Zyskali chłopcy.
            Przedszkolne zerówki to tylko i wyłącznie wygoda dla rodziców.
            • ms32 Re: ratujmy maluchy!!!!!!!!! 05.12.08, 10:46
              Jeśli chcesz - możesz posłać swoje dziecko wcześniej do szkoły. Ja nie chcę i nie chcę, żeby o tym decydowało za mnie państwo, bo ono ma w nosie dobro mojego dziecka, co już nieraz zademonstrowało. Oprócz niani i babci jest jeszcze PRZEDSZKOLE, lepiej dostosowane dla maluchów niż nasze szkoły, które nie są WCALE przystosowane.
          • l-a Re: ratujmy maluchy!!!!!!!!! 05.12.08, 11:17
            Cóż, ja nie bardzo rozumiem paranoicznego strachu niektórych rodziców przed
            posłaniem 6-letnich dzieci do szkoły. Moje dzieciaki poszły do szkoły jako
            6-latki już kilka lat temu (syn jest teraz w gimnazjum, córka kończy podstawówkę
            i nic im się strasznego nie stało, uczą się dobrze, są zadowoleni ze szkoły i
            kolegów. Gdy syn zaczynał naukę nie było mowy o placach zabaw (tylko szkolne
            boisko z drabinkami), a do świetlicy chodziły (tylko dwie duże sale) dzieci z
            klas I-III, obiady jadł na szczęście nie na przerwach tylko w ramach świetlicy
            na lekcjach starszych klas.
            Córka miała już dużo lepsze warunki, w najmłodszych klasach były dywaniki do
            odpoczynku, nie było klasycznych 45-godzinnych lekcji, przy szkole powstał
            basen, a w zimie było lodowisko. Pomimo, że córka była jednym z najniższych
            dzieci (jest drobna i niewysoka) nie miała żadnych problemów w toalecie czy z
            wielkością stolików w klasie (były mniejsze niż w starszych klasach). Do szkoły
            można było przynosić raz w tygodniu swoją ulubioną zabawkę, a nauczycielki
            odchodziły się z dziećmi jak z jajkiem. Świetlica to była oddzielna klasa z
            jedną nauczycielką (miała pod opieką dwie klasy, a ponieważ nie wszystkie dzieci
            chodziły do świetlicy więc w świetlicy było 20-25 dzieciaków), lekcje kończyły
            się o 11.30, a dzieci chodziły na stołówkę z podczas lekcji starszych klas. Nie
            zauważyłam, żeby dzieciaki jakoś specjalnie były poszkodowane przez warunki
            lokalowe, czy wyposażenie w szkolny sprzęt, po prostu dzieci kompletnie nie
            zwracają na to uwagi, one tylko chcą dostawać dobre oceny i poznawać nowe
            rzeczy, mieć fajnych kolegów i ulubioną panią nauczycielkę.
            Nie sądzę, żeby teraz w szkołach miało być gorzej, jeżeli dodatkowo wprowadzane
            są zmiany pod katem sześciolatków. Uważam ,że histeria niektórych rodziców
            szkodzi samym dzieciom, bo z moich obserwacji wynika, ze większość
            sześcioletnich dzieci bardzo chętnie chce chodzić do szkoły i się uczyć, dla
            nich to nobilitacja, pod warunkiem, że rodzice nie będą ich straszyć szkołą.
            Mam wrażenie,że wielu rodziców protestuje po prostu z wygody, w końcu rano
            oddadzą dziecko do przedszkola i mają spokój do wieczora i robią wszystko, żeby
            trwało to jak dotychczas, bo jednak z pójściem dziecka do szkoły dochodzą nowe
            obowiązki.
            • sisters Re: ratujmy maluchy!!!!!!!!! 11.12.08, 18:48
              Rodzice maluszków! Innym miastom sie udało, nam też musi. Nie będzie
              nikt za nas decydował. Ja zaczynam od akcji w moim przedszkolu +
              listy do odpowiednich władz. Widziałam przyszłą szkołę mojego
              dziecka i nikt mi nie powie, że będzie mu tam lepiej niż w
              przedszkolu. NIE BĘDZIE.
              Nie jestem rozhisteryzowaną kwoką, tylko nie chę zabierać dziecku
              roku dzieciństwa. Nikt mi nie wmówi, że w szkole jest tak samo jak w
              przedszkolu.
        • olimp11 Dokładnie!!! Zróbmy małych chińczyków !!! 05.12.08, 10:15
          Gratuluję takiego myślenia i stawiania ekonomii nad dziecko. To niby
          od kiedy już do przedszkola? Od ukończonego roku, dwóch latek???
          • waga1970 Re: Dokładnie!!! Zróbmy małych chińczyków !!! 12.12.08, 00:50
            Nie słuchajcie tych głupich krów, które Was obrażają wyzywając od kwok. Krowa
            też zwierzę, a co do adekwatności porównania zaręczam. To, że jakieś dziecko
            nadaje się do szkoły w wieku 6 lat nie świadczy o tym, że nadaje się każde. A co
            z dziećmi z końca roku? Moja córka trafi do szkoły mając de facto 5 lat.
            A co do wygodnictwa: to może wygodni są rodzice posyłający dziecko do szkolnej
            zerówki - w końcu nie płacą za to, a przedszkole (przypominam wszystkim
            ignorantom) kosztuje i to dużo (mówię o przedszkolu państwowym). Dlatego rodzice
            mają prawo tam zostawiać dzieci do 18.00. Czy przypadkiem nie służą w tym czasie
            naszej ekonomii pracując zawodowo?
            Moim zdaniem te bzdurne komentarze piszą frustraci i nieudacznicy, których
            dzieci nie dostały się do przedszkola.
            • marolii29 Re: Dokładnie!!! Zróbmy małych chińczyków !!! 10.02.09, 12:00
              Kazdy powinien miec prawo wyboru ,czy chce posłac dziecko do zerówki
              szkolnej czy tez pozostawic w przedszkolu.Nikt mi nie powie ,ze w
              przeciagu tak krótkiego czasu uda sie stworzyc oddziały zerówek w
              szkole ,w tak profesjonalny sposób jak to jest w przedszkolu.W
              szkole do której ma uczeszczac moja córka do zerówki ma powstac aż
              12 oddziałow zerówek.Czyz to nie absurd?!!!!Jak stworza tyle
              sal ,jak pomieszcza dzieci w świetlicach by nie mieszały sie z
              dziećmi starszymi ze szkoły.A do tej pory obecna-jedna zerówka ma
              sale w piwnicy.Dla mnie to wrecz niewyobrazalne!!!!Owszem mam
              mieszane uczucia,poniewaz za moich czasów były zerówki w szkole,ale
              rodzice mieli prawo wyboru-ja chodziłam do przedszkola i nie
              narzekałam.Nie byłam tez gorzej przygotpowana niz tamte dzieci.Majac
              wybór my sami mozemy decydowac,przeciez kazdy z nas jest rodzicem i
              decyduje i odpowiada sam za własne dziecko.!Dajcie nam wiec prawo
              wyboru a nie decydujecie za Nas!!!
              • izasia Re: zerówka 10.02.09, 15:48
                Mieszkam w Warszawie- Saska Kępa, córka -rocznik 2003. U nas w
                przedszkolu zerówka zostaje po staremu, czyli od wrzesnia córka
                pójdzie normalnie w przedszkolu do IV grupy( zerówki).Tak nam
                powiedziała na zebraniu nasza Pani Dyrektor na początku lutego.smile))
                I bardzo się z tego cieszęsmile))))
                • agamamaoli Re: zerówka 10.02.09, 16:08
                  Zerówka w naszym przedszkolu (Secemińska -Bemowo) też zostaje - i
                  zdecydowałam się pozostawić córkę w tym przedszkolu w zerówce - mam
                  młodszego syna który w tym roku zaczyna przedszkole i będzie mu
                  łatwiej chodzić razem z siostrą.
                  Widzę jeden, jedyny minus takiego rozwiązania - większość dzieci w
                  podstawówce będzie się znała z zerówki szkolnej, a ona będzie tą
                  nową. Poza tym same plusy pozostawienia w przedszkolu kochanym
                  przez dziecko. Dziecko na pweno nie będzie słabiej wyedukowane niż
                  w szkolnej zerówce.
                  • protozoa Re: zerówka 11.02.09, 14:05
                    Oj, będzie, będzie tylko mama nie zechce tego zobaczyć. 6 latki sa na tyle
                    dorosłe, ze nazywanie ich maluchami jest co najmniej przesadzone jesli nie
                    obraźliwe.
                    Pewnie, że wygodniej jeżeli wszystko jest na miejscu a pani w razie potrzeby
                    pójdzie z dzieckiem do ubikacji ( w szkole nikt tego nie zrobi).
                    Nie hodujmy nieprzystosowanych dzieci, wyrosna z tego młodzi ludzie, którzy nie
                    podejmują wyzwań, bo oglądaja się na mamę. Tak im wpojono.
                    Moje dzieci poszły do szkolnej zerówki. Byli chyba najmłodsi w grupie. Uczyli
                    sie samodzielności i liczenia na siebie ( co nie oznacza, ze nie mieli w domu
                    wsparcia). W tym roku zdają mature. Nie boja sie ludzi, świata, wyzwań. Potrafia
                    podjąć odpowiedzialne decyzje. Oczywiście jest to wypadkowa wielu rzeczy, ale
                    jedna z nich jest brak zakodowanego lęku przed szkoła, a ratujmymaluchy to
                    własnie histeryczny krzyk, lek, który przenosi sie na dzieci.
    • komentare Re: ratujmy maluchy!!!!!!!!! 16.02.09, 23:12
      Hodowla podkloszowa do niczego dobrego nie prowadzi.
      Nie ma większego powodu, żeby podnosić takie larum.
      Pewnie z punktu widzenia warszawskiego przedszkola pójście do szkoły
      w wieku lat 6 to pogorszenie, a z punktu widzenia dziecka z
      prowincji, które w ogóle do żadnego przedszkola nie chodzi, to
      znakomity progres.
      A że przewrażliwione "świeże" Warszawianki z "apartamentów" na
      Tarchominiesmile gdaczą... no cóż...
      • agni1 Re: ratujmy maluchy!!!!!!!!! 17.02.09, 01:55
        Dzieci nie chodzące do przedszkola i tak miały obowiązek pójścia do zerówki w
        wieku 6 lat, więc dla "dzieci z prowincji" nic się nie zmieni. W mieście bez
        ładu i składu są wydawane pozwolenia na budowę nowych osiedli. Zamiast wybudować
        nowe przedszkola władza woli przenieść problem do szkoły. Za parę lat jak znowu
        pokończą się miejsca w przedszkolach przyjdzie pewnie czas na 5-latków w szkole,
        potem 4-latków itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka