Dodaj do ulubionych

AZS ginie !!!!

16.07.10, 21:28
Blanka nie kasuj,plis.
Napiszę tylko raz,bo jutro może nie siądę do kompa,za goraco.
Ale stal się cud,córce ginie ślicznie AZS,żadne sterydy,nic nie
pomogło,tylko dowiedziałam się od znajomej z innej wsi,że trzyma
kozy specjalnie,bo dziecku ginie AZS od tego,że dodaje do
kąpieli,mycia mleka koziego.
Dziewczyny,przyniosła mi mleko,po 1 razie poprawa,po drugim córka
przespała całą noc bez drapania się,po 5 nic nie ma z tego,co miała
najgorsze na dłoniach smile. Acha,tylko raczej nie należy wycierać
recznikiem,tylko delikatnie dotykać. Ja dodawałam do miski z wodą.

A umyjcie w tym buźkę sobie smile.Powodzenia !!!!
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: AZS ginie !!!! 16.07.10, 21:58
      No i świetnie. Bowiem AZS wynika zwykle ze skazy białkowej, czyli
      uczulenia na mleko krowie. Lekarze zalecają wtedy przejść na
      sojowe, ale mojej Ance też zaszkodziło i się uczuliła. Tylko z racji
      żywiołowej niechęci do drogich, hipoalergicznych wynalazków i
      zaprzyjaźnionej hodowli kóz - poiłam ją 3 lata kozim mlekiem. Nawet
      nie gotowałam go, bo sprawdzone było. Zdrowa jest jak koń,
      lakierowane policzki w 2 tygodnie [bez kąpieli] przeszły i w ogóle.

Dodam zarozumialczo, ze potrafię doić kozy, chociaż jestem wykwit
      cywilizacji, wychowany w mieście, obig_grin
      • missmiriam1 Re: AZS ginie !!!! 16.07.10, 22:13
        Ech, kiedyś krowę próbowałam wydoić, ale dość boleśnie dała mi
        odczuć, że jej się nie podoba...
        • bj32 Re: AZS ginie !!!! 17.07.10, 12:14
          Krowę łatwiej. Względem technicznym. Ale rogacizna ma tę cechę, że
          zazwyczaj nie lubi, jak ją doją obce osoby. I jeśli jest charakterna,
          to tłumaczy kopytnie. jeżeli zaś łagodna, to robi to, co jedna z
          moich kóz [miałam kilka przez chwilę] mojej babci: zatrzyma mleko i
          możesz urwać wymię, a nie udoisz.

No, ale my tu gadu-gadu, a Ata ma rację: mleko kozie jest na prawdę
          pożytecznie. Aha! Jedna rzecz! Wieść gminna niesie, ze kozie mleko
          śmierdzi. To nonsens. Na pewno ma inny smak, niż krowie czy ludzkie,
          ale samo z siebie nie śmierdzi, wyłączając dwie sytuacje: koza była u
          capa, koza na co dzień mieszka w jednym, małym pomieszczeniu z capem.
          Druga sytuacja zachodzi rzadko, bo to trzeba głupka do tego, pierwsza
          też rzadko i hodowca takiego woniejącego mleka nie będzie wciskał
          klientowi.
          • pierwsze-wolne Re: AZS ginie !!!! 17.07.10, 12:56
            A jak się jeszcze kózkę karmi ziołami to mleko wręcz pachnące wink
            testowałam...
            • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 17.07.10, 17:16
              Sama się zdziwiłam,że nie śmierdzi,bo kiedyś napiłam się od innej
              znajomej i nie bylam przekonana,ale tamto mleko było od innej
              kozy,ciepłe jeszcze,to przywiozła już schłodzone - było dobre smile.
              Najważniejsze,że to AZS zniknęło,ile to kasy poszło na różne
              różności,a tu proszę,wystarczy mleczko,nawet nie wiecie,jak się
              cieszę w końcu.
              Tylko w międzyczasie trzeba się przemyć mydłem też,bo inaczej się na
              skórze skwasi wink.
              • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 17.07.10, 17:23
                A tamta koza mieszkała z capem sad.
                • penelopa40 Re: AZS ginie !!!! 18.07.10, 16:22
                  są kosmetyki na bazie koziego mleka, firmy Ziaja, niedrogie i
                  dobre...kremy, balsamy, cała seria...
                  • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 18.07.10, 21:17
                    O,jak fajnie,że napisałaś Penelopko smile. Myslę,że więcej mam
                    skorzysta.
                    A mi mleko się zsiadło w lodówce,taki upał sad.
                    Blanka,moja Nika nie jest uczulona na mleko krowie,to sie
                    zdziwiłam,że schodzi,jak się w kozim tylko myje,bo nie piła go.
                    • bj32 Re: AZS ginie !!!! 19.07.10, 00:20
                      A nie wiem, kąpieli w tym nie zażywałam. Może ma jakieś właściwości?
                      Aż tak na wszystkim to ja się nie znam, bez przesady... Wtedy trzeba
                      by było forum przemianować na "Blanka Ci powie"big_grin

I co? Zsiadłego z młodymi ziemniaczkami nie wypijesz? Bardzo smaczne
                      jest. Albo poczekaj jeszcze trochę i twaróg zrób, jeśli umiesz -
                      rewelacyjny wychodzi.
                      • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 19.07.10, 15:54
                        Właśnie był pyszny obiad,zdrowy i chłodny smile.
                        • klara1985 Re: AZS ginie !!!! 27.07.10, 08:45
                          A czy takie sklepowe-kozie mleko moze byc??
                          Ja niestety mieszkam na wsi ale rzadko widze zeby ktos mial koze...
                          A bardzo by mi zalezalo by corce jak najszybciej sie poprawilo.W tym okresie skora wyglada okropnie choc zazywa najdrozsze leki i emulsje...
                          Pozdrawiam
                          • bj32 Re: AZS ginie !!!! 27.07.10, 12:36
                            Do picia może, ale do kąpieli to nie wiem... Spróbuj, na pewno nie
                            zaszkodzi.

Jak mieszkasz na wsi to kup kozęsmile Tylko nie wierz, że da się ją
                            utrzymać karmiąc gazetą. Żre zielsko i zboże normalnie. Ale warto. I
                            trawnik przed domem utrzyma bardzo ładnie, jeśli jej będzie
                            smakowałwink
                            • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 27.07.10, 20:28
                              Mysle,ze sklepowe może byc,ale rozpytaj,może ktos ma kozy w okolicy.
                              Daj nam znać,czy pomogło.

Blanka,koza to takie zwierzę,co wszystko je,nawet gazetę,korę drzewa
                              obskubie smile.
                              • anna.k777 Re: AZS ginie !!!! 27.07.10, 22:02
                                W kozim mleku Kleopatra się kąpała,a podobno była piękna,jak moja babcia jeszcze
                                żyła opowiadała że najzdrowsze jest kozie mleko.
                                • bj32 Re: AZS ginie !!!! 01.08.10, 09:45
                                  Kleopatra w oślim, nie w kozim.

A koza wcale nie zeżre wszystkiego. Miałam kilka sztuk i arystokracja
                                  z nich była taka, że wybrane żarły.

Poza tym nie czarujmy się: od diety zależy jakość mleka, zatem koza
                                  karmiona starymi trampkami, gazetami i nadgniłym sianem nawet jeśli z
                                  głodu zeżre cokolwiek, to zacznie chorować i szlag ją trafi, a i
                                  mleko nie będzie miało odpowiednich wartości.

Nie słuchać mitów i bredni, powiadam!!!
                                  • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 01.08.10, 16:27
                                    No,smaczne mleczko po trampkach i gazetach by było smilesmile.

A może na łuszczycę też dobre smile ?
                                    • bj32 Re: AZS ginie !!!! 01.08.10, 18:03
                                      Trampki i gazety? Nie sądzę... Myślę, że bez wpływu. Ale na żołądek
                                      mogą zaszkodzić. Zwłaszcza dziecku...
                  • anna.k777 Re: AZS ginie !!!! 27.07.10, 21:57
                    penelopa40 napisała:

> są kosmetyki na bazie koziego mleka, firmy Ziaja, niedrogie i
                    > dobre...kremy, balsamy, cała seria...
                    Ja i moja córka jesteśmy uczulone na kosmetyki ziaja,po mleczku do oczyszczania
                    twarzy miałyśmy strasznie nabrzmiałe i czerwone twarze.
                    • klara1985 Re: AZS ginie !!!! 29.07.10, 16:49
                      Jak spotkam w sklepie to na pweno kupie...z sasiadow nikt nie ma kozy jedynie
                      jeszcze krowka zostajesmile
                      Bylam wczoraj u p.doktor w szpitalu na żeromskiego w Krakowie-bo tam teraz
                      chodzimy i zapytalam ja z ciekawosci co ona o tym sadzi ale ona nie jest
                      przekonana do takich wynalazkow i zas przepisala syropy i masci robione....
                      • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 29.07.10, 19:20
                        Spróbuj,jak sie boisz,to może narazie na rękach,czy nogach tylko. U
                        nas już nie ma smile. A kupowałam sterydy.
                        • klara1985 Re: AZS ginie !!!! 30.07.10, 17:27
                          Oczywiscie kupie na pewno i sprobuje w koncu lekarze to tez ludzie i najlepij
                          by wkladali leki ktore kosztuje mnostwo pieniedzy jak np cetapil.
                          • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 19.09.10, 23:39
                            Czy komuś pomogło ?
                            • aqua696 Re: AZS ginie !!!! 19.09.10, 23:52
                              Nie kapalam ale dziecie karmie serem kozim, owczym..i feta ale orginalna nie na krowim..
                              teraz po antybiotykach ma kapiele w oiliotum plus...
                              A jaki efekt po kupnym sklepowym kozim??
                              Moj pija sojowe i ryzowe..
                              • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 20.09.10, 12:53
                                Sklepowego nie kupowalam,ale myslę,że jest dobre. Moja córka miala AZS po antybiotykach żle trafionych więcej i byla bardzo nerwowa. Miala tylko na dloniach i zgięciach,szyi,to dodawalam mleko kozie tylko do miski z ciepła wodą,na noc. Ale jedna mama mówiła,ze mozna samą watką umoczoną w mleku przemyć.
                                Corka juz nie ma,ma ładną skorę i juz nie przemywa mlekiem codziennie,co 4-5 dni smile. Śpi spokojnie i dłużej smile . Ja też nareszcie. Jak nie mialam mleka,to nawet zsiadlego koziego dolewalam i pomagalo smile.
                                A tak sobie myślę,ze skoro pomaga zewnętrznie na takie AZS,to pewnie wewnątrz też leczy różne takie i dobrze by było go pić.
                                • aqua696 Re: AZS ginie !!!! 20.09.10, 13:58
                                  Postaram sie kupic przy okazji ...
                                  Ja to mam gorsze niz mlody..azs..
                                  zaeksperymentuje najpierw na sobie..jakie proporce zastosowac??
                                  • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 20.09.10, 15:36
                                    Do miski leję tyle wody,żeby swobodnie umyć ręce i twarz i dodaję ok. 30 mleka, na oko.
                                    Jak chcesz samym wacikiem z mlekiem,to troszkę podgrzej mleko,leciuuutko,bo córka narzekała,że "zimne" smile . Powodzenia !
                                    • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 20.09.10, 15:38
                                      Tylko,zeby woda nie była za ciepła,zeby mleko się nie zważyło .
                                      • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 04.10.10, 14:23
                                        No i pomogło komuś ?
                                        Piszę,bo wlaśnie zaczęłam kupować mleko w sklepie,bo znajoma już nie jeździ do pracy ,nie dowozi. No i ...jest kolosalna różnica. To wiejskie jest tłuste,nawet,jak się do wody doleje jest gęsciejsza i milsza po umyciu smile. To ze sklepu też pomaga,ale już nie tak szybko, jest takie,jakby to byla sama woda,rzadziutkie,zero tłuszczu. Po,umyciu - taka zwykła woda,nic przyjemnego sad .
                                        • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 04.10.10, 14:24
                                          Sklepowe ma 2,5 % tłuszczu.
                                          • aqua696 Re: AZS ginie !!!! 04.10.10, 15:54
                                            ata jeszcze nie bylam w tym sklepie..
                                            Za to mam krem z mentolem..do smarowania na noc..trzyma sie w lodowce..cudo...
                                            Mialam mydla naturalne z dodatkami..
                                            Piewrsze wzielam z dodatkiem miety..super..
                                            Wczoraj pokupowalam kolejne..i bede probowac..
                                            Drapie sie mniej ..luska tez znika..
                                            Mlodego kapie w oliotum plus...i daje efekty..
                                            Sterydy leza..i niech leza..
                                            • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 05.10.10, 14:52
                                              Fajnie,że leżą smile. Tam ich miejsce smile.
                                              A jak się nazywa krem z mentolem ? Narazie niepotrzebny,ale może by na twarz był na zimę. A mleko,jak możesz,kup lepiej na wsi.
                                              • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 05.10.10, 14:56
                                                No i pisz nam tu,jakie to są te mydla naturalne,jak się nazywają. Moja córka używa tylko Bambino,jak dotąd najlepsze,nie wysusza skóry. A o tym naturalnym z miętą nie slyszalam,ale wiesz,ja ze wsi bardziej jestem wink.
                                                • aqua696 Re: AZS ginie !!!! 05.10.10, 15:42
                                                  Mydla naturalne kupuje w sklepach z naturalnymi kosmetykami-mydlarnie-widzialam chyba pod ta nazwa.
                                                  Mydla sa rozne ja akurat kiedys kupilam z mieta i jest ok, mydla sie tez owocowym..tez super,
                                                  W wakacje mialam migdalowe...i juz tesknie bo wlasnie migdalowe-ja bardzo lubie..a tu w sklepie mam owocowe..
                                                  Krem z mieta to fima Aveeno.
                                                  Moj syn mial jakis czas oliiotum mydlo..
                                                  • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 06.10.10, 15:06
                                                    Mydlarnie,sklepy z naturalnymi kosmetykami,no tak wink. Pewnie w dużym mieście mieszkasz ? Dzięki smile.
                                                  • gd_3334 Re: AZS ginie !!!! 18.10.10, 16:28
                                                    koziego mleka oryginalnego od kozy można sobie w Gdańsku szukać i szukać sad
                                                    za to kupiłam mydlo w mydlarni naturalne takie na kilogramy i super nic nie swędzi smile dzięki aqua za info
                                                    p.s. Ata wrzuć mi na @ swój adres bo gdzieś zapodziałam
                                                  • ata-07 Re: AZS ginie !!!! 18.10.10, 20:28
                                                    Ale jestem zacofana,naprawdę jest taki sklep,co się zwie "mydlarnia" ? gd już zaraz smile.
                                                  • gd_3334 Re: AZS ginie !!!! 18.10.10, 21:44
                                                    a są takie sklepy smile niedaleko mojej mamy jest a pachnie w środku że ho ho
                                                    czekam na adres smile
                                                  • gd_3334 Re:pytanie do aqua 18.10.10, 22:15
                                                    aqua a Ty kupujesz te mydełka naturalne takie kolorowe z bajerami w środku, czy takie zwykłe szarawe, bo ja kupiłam takie nijakie i służy smile a dzis napotkałam u mamy takie fajne kolorowe
                                                  • ata-07 GD 19.10.10, 00:01
                                                    Napisałam smile.
                                                  • aqua696 Re:pytanie do aqua 19.10.10, 00:04
                                                    Gd ja kupuje takie kolorowe, z bajerami, pierdolkami, i zloza, jak bede w Trojmiescie to chetnie zobacze w ktorym tu kupujesz.
                                                    Ja wyprobalam juz kilka zadne nie podraznilo.
                                                    Migdal jest super, bo i zapach mi odpowiada, ale tez z oliwek,waniliowe itp.
                                                    No chetnie na kawke przejde sie z farmaceutka..moze jakies nowosc sa na muko? smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka