Dodaj do ulubionych

szukam pomocy

26.01.11, 12:17
zwracam się do państwa z prożbą może ktoś pomoże mojej rodzinie niewiem od czego mam zacząć jest mi trudo pisac o pomoc mój mąż trzy miesiące temu przeszedł jedną operacje na bajpasy po tygodniu okazało się że musi przejśc kolejną operacje bo ma uszkodzone jelita,po tych operacjach nie jest w pełni sprawny ma kłopot z chodzeniem .Utrzymujemy się z renty meża jest to 890 zł mieszka z nami jeszcze syn ja z synem jak nadaży się tylko okazja dorabiamy dorywczo ale mieszkamy na wsi i jest bardzo ciężko zarobić chociaż paru groszy .Mąż powinien mnieć diete ale nie stac mnie żeby dla niego kupowac osobną żywnośc bo po kupnie leków i opłaceniu rachunków [energi wody] to niewiele mi zostaje na życie pomaga mi opieka społeczna dostałam 100 zł na żywnośc jest mi naprawde ciężko bo nie myślałam że na stare lata będe musiała prosić kogokolwiek o pomoc ,może państwo mi pomogą i podarują nam troche żywność środków czystości i odzieży moge przysłac zaświadczenia o chorobie męża odcinek ręty i podac państwu numer telefonu do opieki społecznej oni znają moją sytuacje będe bardzo wdzieczna dziękuje Danuta
Obserwuj wątek
    • nioma Re: szukam pomocy 26.01.11, 12:57
      Pani Danuto, prosze przeslac te dokumenty (skany) do moderatorki forum mailem.
      Prosze takze napisac z jakiej sa Panstwo okolicy.
      Na pewno znajda sie na forum osoby ktore beda umialy doradzic Pani gdzie zwrocic sie po pomoc.
      Moze Pani moglaby sie starac o wczesniejsza emeryture? Albo jakis zasilek?
      Ja sie na tym dobrze nie znam ale sa wsord nas na forum osoby, ktore posiadaja szersza wiedzę w temacie
      • domino123456 Re: szukam pomocy 26.01.11, 13:19
        szanowna pani prosze mi napisać jak ja mam przesłac zaświadczenia i na jaki adres bo ja się na tym nie znam i niemam internetu od sąsiadki pisałam ale ona tesz nie wie jak mam to wysłac moge pani podać numer do opieki społecznej oni znają moją sytuacje jestem z okolic pelplina starałam się żeby męzowi przyznali zasiłek pielegnacyjny była komisja u nas w domu po dwóch tygodniach przyszło pismo że nie przyznali zasiłku niewiem dlaczego bo on jest naprawde bardzo chory dziekuje danuta
        • nioma Re: szukam pomocy 26.01.11, 13:47
          jesli umie pani wysylac maile to trzeba mail wyslac na adres:
          bj32@gazeta.pl
          to jest adres moderatorki forum, osoby zaufanej do ktorej mozna wyslac dokumenty.
          jesli nie ma pani mozliwosci zeskanowania dokuemntow (zrobienia takiej komputerowej kopii) to prosze napisac jak najwiecej danych w tym mailu, numery telefonow itd. Tak, zeby mozna bylo potwierdzic pani sytuacje. Tutaj na forum prosze nie podawac takich danych.
          Jesli chodzi o odmowe przyznania zasilku to powinien byc podany powod na pismie. Jesli go nei ma, nalezy sie od takiej decyzji odwolac.
          • domino123456 Re: szukam pomocy 26.01.11, 13:55
            ja nie umiem wysyłac a czy bym mogła wysłac dokumenty listem polecony bo inaczej sobie nie poradzę danuta
            • kolor_purpury Re: szukam pomocy 26.01.11, 16:30
              a może syn Pani pomoże? pewnie umie korzystać z internetu lepiej od Pani. ile syn ma lat? czy się uczy? czy jest Pani bezrobotna? czy dostaje jakiś zasiłek poza celowym 100zł na żywność? czy mieszkacie tylko w 3? dostajecie dodatek mieszkaniowy?
              • bj32 Re: szukam pomocy 26.01.11, 16:59
                Podałam swój adres - może przyjdzie pocztą i dam wtedy znać.
              • domino123456 Re: szukam pomocy 26.01.11, 18:41
                szanowna pani ja niemam w domu internetu korzystam od sąsiadki ale ona tesz niewie jak wysłać zaświadczenia ale jedna z pań dała mi adres pod który mam wysłac dokumenty jutro będe wysyłała mój syn ma 20 lat jest po szkole specjalnej ja jestem osobą bezrobotną z opieki społecznej dostałam zasiłek celowy mieszkamy tylko w trójke danuta.
                • aqua696 Re: szukam pomocy 26.01.11, 22:11
                  Witam
                  Czy syn ma orzeczenie o niepelnosprawnosci i rente socjalna??
                  Czy nadal sie uczy??
                  Czy mial jako dziecko orzeczenie o niepelnopsrawnosci i zasilek pielegnacyjny??
                  Jesli moze pani prosze o przyblizenie w czym tkwi problem syna.
                  Co do komisji kiedy otrzymali panstwo odmowe, moze jest jeszcze czas aby napisac odwolanie.
                  Z MOPS mozecie panstwo ubiegac sie o program dozywianie, z caritas lub mops o zywnosc.
                  I w gminie, lub mops o dodatek mieszkaniowy.
                  Czy p[racowala pani, czy tylko ma skladki ktore byly odprowadzenie z dzialanosci rolniczej do KRUS??
                  • kolor_purpury Re: szukam pomocy 26.01.11, 22:33
                    przede wszystkim pytanie powinny brzmieć jaki stopień niepełnosprawności ma syn i czy jest zdolny do pracy (w pierwszym poście napisała pani, że pracuje dorywczo więc chyba może??). no i czy zamierza kontynuować naukę. czy syn jest zarejestrowany w PUP? nie odpowiedziała też pani na pytanie o dodatek mieszkaniowy. skoro macie na 3 osoby tylko jedną rentę to macie prawo do zasiłku- dlaczego nie dostajecie? czy jest pani zarejestrowana w pup i aktywnie poszukuje pracy? jakie ma pani wykształcenie i jakiej pracy chciałaby się pani podjąć? jak daleko ma pani do jakiegoś większego miasta?
                    • aqua696 Re: szukam pomocy 26.01.11, 22:55
                      Kolor purpury ukonczenie szkoly specjalnej nie jest rownowazne z posiadaniem orzeczenia o niepelnosprawnosci.
                      Owszem jest punkt o uposledzeniu umyslowym w orzecznictwie ale nie dotyczy osob z lekkim stopniem, chyba ze sa wspolistniejace choroby.
                      • kolor_purpury Re: szukam pomocy 26.01.11, 23:29
                        przyjęcie do szkoły specjalnej odbywa się na podstawie orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego w którym zawarta jest ocena stopnia niepełnosprawności. dlaczego osoby z lekkim stopniem miałyby być poza tą oceną?
                        • aqua696 Re: szukam pomocy 26.01.11, 23:55
                          Orzeczenie PPP nie jest orzeczeniem o niepelnosprawnosci, i w szkole specjalnej sa dzieci bez takich orzeczen ktore wydaje sie na podstawie badan lekarskich.
                          Sama mialam watpliwa przyjemnosc bujac sie z orzeczeniem o niepelnosprawnosc w sprawie dziecka bo nie miescil sie w tak zwanej skali uposledzenia i ma na inne schorzenia, choc dwa podstawowe rozpoznania maja w opisie uposledzenie.
                          W tej chwili osoba powyzej lat 16, lub 18 ma kolejna komisje i w zaleznosci od oceny dostaje np. lekkie co nie daje renty socjalnej.
                          Niestety prawo pisze absurdalne scenariusze.
                          W klasie integracyjnej byla 2 dzieci z opinia o specjalnym nauczaniu , bez orzeczen bo komisja lekarska nie znalazla podstawy, i sad administracyjny podtrzymal decyzje komisji.
                          • bj32 Re: szukam pomocy 27.01.11, 23:20
                            "Orzeczenie PPP nie jest orzeczeniem o niepelnosprawnosci, i w szkole specjalnej sa dzieci bez takich orzeczen ktore wydaje sie na podstawie badan lekarskich."
                            Dokładnie.
                  • domino123456 Re: szukam pomocy 27.01.11, 08:36
                    szanowna pani syn niema orzeczenia niepełnosprawnosci obecnie jest zarejstrowany w urzedzie pracy po 15 lutym ma obiecaną prace na umowe chociasz tesz powinien leczyc się u ortopedy jako dziecko mniał złamaną reke okazało się że miał żle złożoną niemoże jej do końca wyprostować wysłałam dokumenty do pani bj32 a od komisji lekarskiej odwołaliśmy się czekamy na odpowieć z mopsu co pół roku dostajemy żywność a co do dodatku mieszkaniowego nie dostaje bo nie mam zapłacone czynszu jest to mieszkanie gminę prosiłam żeby przyjeli mi wniosek i te pieniążki które by mi przyznali chciałam żeby wzieli na zaległy czynsz to pani która tym się zajmuje powiedziała że tak nie można musze najpiew uregulować zadurzenie które mam.
                    • kolor_purpury Re: szukam pomocy 27.01.11, 09:13
                      czy pani jest zarejestrowana w urzędzie pracy?
                      czemu nie dostajecie zasiłku z racji niskich dochodów?
                      • domino123456 Re: szukam pomocy 27.01.11, 12:57
                        tak jestem zarejstrowana a jeżeli chodzi o zasiłek to tylko w tym miesiącu z opieki społecznej dostałam 100 zł a jak chciałam żeby zrobili dla męża na lekarstwa to miałam wybrać albo na żywność albo na lekarstwa
                    • aqua696 Re: szukam pomocy 27.01.11, 13:42
                      Czyli jak rozumiem syn stanal na komisji i mu odmowili.
                      Zywnosc moze pani otrzymywac albo w dostaci darow, albo zasilku co miesiac prosze napisac o pomoc z programu dozywnianie.
                      Dodatkowo moze pani dowiedziec sie gdzie w okolicy jest caritas, w malopolsce jest duzo oddzialow przy parafiach.
                      Czyli od momentu operacji nieplacili panstwo za mieszaknie, jedyna rada to sprobowac czesciowo splacac i regulowac naleznosc, umowic sie z gmina na raty, i po okresie 3 miesiecy zlozyc o dodatek.
                      Szkoda iz odrazu w momencie problemuz zdrowiem nie zlozyla pani.
                      Gmina musi przyjac wniosek i napisac odmowe.
                      Jesli jeszcze raz pani nie bedzie chciala przyjac prosze poprosic ja na pismie o odmowe.
                      Mozna jeszcze spr. pojsc do wojta, i poprosisc o wsparcie z powodu wyjatkowej sytuacji.
                      Moze pani pisac tez o celowki poniewaz wasz dochod jest ponizej nimimum socjalnego.
    • claudel6 Re: szukam pomocy 27.01.11, 12:36
      proszę może podać rozmiary odzieży, jakie państwo nosicie
      • domino123456 Re: szukam pomocy 27.01.11, 13:00
        ja nosze rozmiar 40 a mój mąż ma w pasie około 88
        • aqua696 Re: szukam pomocy 27.01.11, 13:45
          Prosze napisac wniosek o dozywianie, i raz na jakies 2-3 miesiace o zasilek celowy na zwrot poniesionych kosztow lekow.
          Coz przykro iz reka zle sie zrosla, ale to czeste przy skomplikowanych zlamaniach lub braku rehabilitacji.
          Powodzenia
        • claudel6 Re: szukam pomocy 27.01.11, 14:16
          a syn?
          • domino123456 Re: szukam pomocy 27.01.11, 14:22
            syn ma w pasie 80 rozmiar obuwia 43 dziekuje bardzo dzisiaj wysłałam listem poleconym wszystkie dokumenty do pani bj może pani sprawdzić
            • aqua696 Re: szukam pomocy 27.01.11, 14:30
              Podaj z jakiej jestes miejscowosci moze uda sie w sieci sprawdzic punkt caritas, i znalesc jakas prace.
              Czy w okolicy sa jakies osrodki caritas, moze tam sprzatanie.
              • domino123456 Re: szukam pomocy 27.01.11, 14:41
                mieszkam w janiszewie jest jeden caritas oddalony od mojego miejsca zamieszkania o 5km byłam jusz tam się pytać o prace ale narazie niechcą
                • aqua696 Re: szukam pomocy 27.01.11, 15:02
                  Moze zloz podanie aby w razie poszukiwan mieli kontakt do Ciebie.
                  Fakt ludzie pracy sie w caritas trzymaja, ale nieraz ktos idzie na zwolnienie, urlopy.
                • kolor_purpury Re: szukam pomocy 27.01.11, 19:41
                  domino a czemu nie macie zasiłku stałego? skoro macie jeden dochód na 3 osoby to spełniacie kryterium dochodowe
                  • aqua696 Re: szukam pomocy 27.01.11, 20:04
                    Kto i kiedy może otrzymać zasiłek z pomocy społecznej
                    opracowanie z serii "Poznaj Swoje Prawa"
                    Ostatnia modyfikacja: 16:57 17.01.2011
                    Zasiłek stały

Zasiłek stały przysługuje:
                    1) pełnoletniej osobie samotnie gospodarującej, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód jest niższy od kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej;
                    2) pełnoletniej osobie pozostającej w rodzinie, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód, jak również dochód na osobę w rodzinie są niższe od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.

O kryterium dochodowym czytaj w rozdziale: „Kryterium dochodowe - jak oblicza się dochód”.

Całkowita niezdolność do pracy oznacza:
                    - całkowitą niezdolność do pracy w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (orzeczenie lekarza orzecznika/ Komisji ZUS o całkowitej niezdolności do pracy lub/ oraz niezdolności do samodzielnej egzystencji), albo
                    - zaliczenie do I lub II grupy inwalidów, lub
                    - znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności (odpowiednie orzeczenie zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności).

Osoba niezdolna do pracy z tytułu wieku to osoba, która ukończyła 60 lat (kobieta) lub 65 lat (mężczyzna).

Zasiłek stały nie przysługuje osobie uprawnionej do renty socjalnej (do renty takiej uprawniona jest zwykle osoba, której niepełnosprawność powstała w młodym wieku, np. w trakcie nauki w szkole, i która z tego powodu nie była w stanie nabyć innych uprawnień, np. do renty z tytułu niezdolności do pracy; o rencie socjalnej piszemy również w rozdziale: „Definicje i inne ważne pojęcia”wink. Zasiłek nie przysługuje też jeśli osoba uprawniona jest do świadczenia pielęgnacyjnego (ta forma pomocy opisana jest w opracowaniu z serii „Poznaj Swoje Prawa” pt. „Świadczenia rodzinne”wink.

Maksymalna kwota zasiłku stałego wynosi 444 zł, minimalna - 30 zł. Zasiłek wypłacany jest w wysokości różnicy między kryterium dochodowym a dochodem osoby (lub na osobę w rodzinie). Bliżej wyjaśniają to poniższe przykłady.
                    • kolor_purpury Re: szukam pomocy 27.01.11, 22:26
                      ile to się człowiek mądrych rzeczy z form dowiaduje. mam nadzieję, że ta wiedza nigdy nie będzie mi potrzebna
                    • kolor_purpury Re: szukam pomocy 27.01.11, 22:46
                      wiedziałam, że coś mi się nie zgadza w tym wszystkim wink chodziło mi o zasiłek okresowy nie stały, źle napisałam. nie zorientowałam się nawet jak mi odpowiedziałaś, dopiero po chwili do mnie dotarło, że coś bez sensu mi odpisałaś- a tu się okazało, że to ja zrobiłam błąd.
                      zatem- dlaczego rodzina nie dostaje zasiłku okresowego?
                      • bj32 Re: szukam pomocy 27.01.11, 23:28
                        Przypuszczam, że to kwestia tego, że urzędnik nie ma obowiązku informować o tym, co się rodzinie należy i zazwyczaj działa na zasadzie "jak nie wiesz, co ci się należy, to nic nie dostaniesz, a ja ci nie podpowiem, bo nie muszę". Większość MOPSów tak działa i jeśli petent do nich idzie bez wiedzy, to go spuszczają po drucie i cześć. Ba! Próbują i takich wyjadaczy, jak ja, przekonywać, że bez świadectw pracy mi się świadczenie pielęgnacyjne nie należy oraz ZUS, bo ZUS podobno nie wie, jak naliczać ubezpieczenie. Z braku owych świadectw i niechęci do wycieczek do archiwum miejskiego poszłam do ZUSu i... od nich wzięłam dla MOPS. Fajne, nie? MOPS żąda dla ZUSu dokumentów, które są w posiadaniu ZUSu. Zaprawdę zidiocenie niektórych urzędników jest bezgraniczne... A tak zawsze chwaliłam wrocławski MOPS.
                      • aqua696 Re: szukam pomocy 28.01.11, 02:20
                        Zasiłek okresowy
                        Jest wypłacany m.in. w następujących sytuacjach:
                        * długotrwała choroba,
                        * niepełnosprawność,
                        * bezrobocie,
                        * możliwość utrzymania lub nabycia uprawnień do świadczeń z innych systemów zabezpieczenia społecznego.

Nalezy napisac podanie i uzasadnic, tu mozna na bezrobocie, tylko w oczekiwaniu na jakie swiadczenie.
                        W wypadku syna jesli jest jakas szansa na orzeczenie z stopniem umiarkowanym, ale tu ciag pytan sie zaczyna ..
                        Czy mial orzeczenie o niepelnosprawnosci jako dziecko-ponizej lat 16??
                        Pismo mozna zlozyc poczekac na odpowiedz.
                        Mozliwe iz dostana okresowy z uwagi na nagle pogorszenie stanu zdrowia glownego zywiciela.
                        Wszystko zalezy czy gmina ma srodki finansowe.
                        Warto tez uderzyc o dozywiane, nawet w formie zywnosci z caritas.
                      • domino123456 Re: szukam pomocy 28.01.11, 09:00
                        zasiłek okresowy mniałam tylko w tamtym roku na dwa miesiące pażdziernik i listopad a jak byłam w styczniu pytałam się czy jest taka możliwość zrobienia zasiłku okresowego to pracownik mops odpowiedział że nie ma bo oni nie mają pieniedzy i może mi tylko zrobić zasiłek celowy
                        • aqua696 Re: szukam pomocy 28.01.11, 16:06
                          Danuto w MOPS sie sklada wniosek i czeka na wywiad i decyzje, pytac mozesz ksiedza.
                          Sorrki ale nie raz zwraca sie uwage na to w MOPS i MOPG sklada sie wniosek na konkretny najlepiej zasilek.
                          W poniedzialek mozesz jeszcze zlozyc z data styczniowa podanie na zasilek okresowy, i dozywianie.
                          Do podania o celowke dolacz kopie odwolania syna z komisji o niepelnopsrawnosci.
                          Powodzenia
                          • isabelka20 Re: szukam pomocy 28.01.11, 16:36
                            Aqua, ale Pani na styczeń dostała już celówkę. Nic jej nie da, że złoży podanie w poniedziałek, bo od dokumentacji zależy czy dostanie okresówkę od lutego czy od stycznia. Poza tym cała ta sprawa sorry, ale się kupy nie trzyma. Zasiłek okresowy należy się jak psu miska, skoro spełnia się wymogi, jeśli nie ma kasy, w co nie wierzę bo jest początek roku i nowy budźet to zazwyczaj jest jakieś rozwiązanie. Tak naprawdę nie wiemy jak jest w sytuacji tej Pani.
                            • domino123456 Re: szukam pomocy 28.01.11, 16:50
                              prosze pani ja niewiem jak jest w innych mopsach ale u nas jest tak że się idzie do mopsu po zapomoge wypisuje się kwitak na co się potrzebuje np.na żywność i oni sami przyznawają nie pytają się czy ja wole celówke czy okresówke to odnich zależy jaką pomoc przyznają
                              • aqua696 Re: szukam pomocy 28.01.11, 17:01
                                Ok Izabelka ten zasilek w styczniu gdzies mi umknal, w zyciu wiemy iz roznie bywa.
                                Pani Danuto jesli przyjdzie pani z konkretnym podaniem nikt nie odmowi przyjecia, na kopii warto poprosic o potwierdzenia przyjecia.
                                A moze jakies prace unrerwencyjne?
                                Moze w MOPS poszukuja osob do pomocy starszym??
                                • domino123456 Re: szukam pomocy 28.01.11, 17:10
                                  ja jusz się pytałam prosze mi uwierzyć ja naprawde staram się o prace ale mam jusz 54 lata i w tym wieku jest coraz gorzej poszukać pracy to nie znaczy że nie szukam łapie się wszystkich prac dorywczych jak tylko nadaży się okazja
                                  • aqua696 Re: szukam pomocy 28.01.11, 18:29
                                    Czyli do choroby meza pani nie pracowala??
                                    Moze gdzies w okolicy w miasteczku??
                                    Syn moglby dalej pobierac nauke, i moze uatwiloby mu to przyszlosc, sa szkole w ktorych moz euczyc sie do 24 roku zycia, sama znam chlopca z zespolem downa ktory skonczyl z 2-3 szkoly dwuletnie przysposobienia do zawodu.
                                    Z praca jest niestety ciezko ale tez moze zawsze pani podkreslac swoja dyspozycyjnosc, brak malych dzieci itp.
                          • domino123456 Re: szukam pomocy 28.01.11, 16:46
                            szanowna pani ja nigdy nie pisałam że syn ma jakiś stopień niepełnosprawności pisałam że jest po szkole specjalnej ale nie posiada żadnego stopnia niepełnosprawności
                            • kolor_purpury Re: szukam pomocy 28.01.11, 18:57
                              w takim razie nie rozumiem po co w ogóle pisała pani, że skończył szkołę specjalną skoro nie jest niepełnosprawny- czyli może pracować albo uczyć się dalej.
                              • domino123456 Re: szukam pomocy 28.01.11, 19:39
                                po prostu napisałam że jest po szkole specjalnej niewiem czy to jest coś złego że napisałam o synie jeżeli zrobiłam żle że wspomiałam o tym to przepraszam
                                • kolor_purpury Re: szukam pomocy 28.01.11, 20:36
                                  nie, że źle tylko dla mnie to takie branie na litość
                                  • missmiriam1 Re: szukam pomocy 28.01.11, 20:54
                                    Czemu od razu branie na litość? Może po prostu podanie informacji.
                                    • kolor_purpury Re: szukam pomocy 28.01.11, 21:23
                                      ale ta informacja nie ma żadnego znaczenia- jeśli syn nie jest niepełnosprawny to co za różnica jaką skończył szkołę? ja to odebrałam jako branie na litość z nadzieją, że nikt o stopień niepełnosprawności nie zapyta
                                    • bj32 Re: szukam pomocy 28.01.11, 21:33
                                      No właśnie też nie wiem, czemu na litość... Kompletnie nic takiego nie zauważyłam ani tu, ani w mailach. Myślę, ze wystarczy dodać, z jakich przyczyn był w tej szkole specjalnej i z bani.
                                      Dokumenty będę miała jutro.
                                      A takie od razu "na litość" powoduje panikę u proszącego i chęć wszczęcia dysput u pomagających. Dziewczyny, na litość.. Nie każdy jest zaradny, ale to nie znaczy, ze jest leniwy, a jak zazwyczaj działają urzędy w Pcimiu Dolnym i Warszawie to chyba wszystkie wiemy, nie?
                                      • aqua696 Re: szukam pomocy 28.01.11, 21:58
                                        Jesli zalozycielka watku ma chec niech napisze na priv co bylo przyczyna moze jest jakas szansa choc na zasilek pielegnacyjny dla syna to juz zawsze okolo150zl.
                                        Dwa orzeczenie moze ulatwic mu dostanie pracy..bo czesto szukaja osob z grupa lekkie.
                                        Z ta komisja byla zawirowanie ale to chyba pisala zalozycielka iz odwoluja sie od decyzji meza komisji.
                                        Mnie zastanawia robienie a potem nie bledow, ale to moglo byc z nerwow.
                                        • kolor_purpury Re: szukam pomocy 28.01.11, 22:15
                                          Ja jestem bardzo wyczulona, już dwa razy dałam się nabrać i pomagałam oszustom i naciągaczom, dlatego teraz zadaję 100 pytań. myślę, że jak dokumenty dojdą do Bj to co nieco się rozjaśni smile
                                        • domino123456 Re: szukam pomocy 29.01.11, 11:41
                                          prosze pani ja bardzo chetnie odpowiem z jakiego powodu był mój syn w szkole specjalnej tylko niewiem na jaki adres mam wysłać wiadomość
                                          • bj32 Re: szukam pomocy 29.01.11, 13:17
                                            Adres to zawsze login@gazeta.pl, czyli ja mam bj32@gazeta.pl, Ty domino123456@gazeta.pl i tak dalej. Czyli jeśli chcesz komuś na priv, to wpisujesz w adresie to, co masz pogrubioną czcionką, czyli login/nick i dalej @gazeta.pl.
                                        • domino123456 Re: szukam pomocy 30.01.11, 13:23
                                          wysłałam do pani wiadomość na priv ale przyszedł mi komunikat że wiadomośc wysłana do użytkownika agua696@gazeta.pl nie została dostarczona z powodu błednego adresu
                                          • aga1309 Re: szukam pomocy 30.01.11, 14:31
                                            bo w adresie aquy jest literka Q nie G. Spróbuj jeszcze raz aQua696@gazeta.pl smile pozdrawiam
                                            • aqua696 Re: szukam pomocy 30.01.11, 15:05
                                              Maz moje stranac przed komisja o niepelnosprawnosc z gops, ale nawet znaczne nie oznacza iz potrzebuje opiekuna.
                                              Znaczy tyle ze wogole nie moze pracowac, a czynnosci dnia codziennego jest w stanie sam wykonac.
                                              Czekam na wiadomosc w spr syna.
                                              Czy zalozycielka watku na jakies lata pracy wypracowane??
                                              Moze w up jakies szkolenie, np na kase fiskalna markety jednak ciagle szukaja do pracy.
                                              • domino123456 Re: szukam pomocy 30.01.11, 15:32
                                                prosze pani mój mąż ma trudność z poruszaniem sie czasami są dni że niema siły wstac i się sam umyć ale dla lekarzy jest w pełni zdrowy ja wogóle mam 5 lat przepracowane a tak cały czas pracowałam na czarno ostanie 2 lata pracowałam w cukierni byłam na zastepstwie za jedną panią ale ona wróciła do pracy a ja musiałam odejśc bo nie było pracy dla nas obu pracowałam jako sprzątaczka a wiadomośc wysłałam
                                                • isabelka20 Re: szukam pomocy 30.01.11, 17:06
                                                  Przepracowane formalnie 5 lat? A co z emeryturą?? Rozumiem, że w przyszłości zasiłek stały z opieki z tytułu wieku, o ile nie przekroczy się kryterium dochodowego. Masakra.
                                                  • domino123456 Re: szukam pomocy 30.01.11, 17:36
                                                    prosze mnie nie oceniać bo niewie pani jak była przedtem moja sytuacja
                                                  • wiatrpoludnia Re: szukam pomocy 30.01.11, 17:53
                                                    o ile nie jesteś ciężko chora to trudno mi sobie wyobrazić taką sytuację, żeby przez 50lat życia przepracować jedynie 5.
    • bj32 Re: szukam pomocy 30.01.11, 11:40
      Otrzymałam dokumenty. Mąż Danuty ma orzeczoną całkowitą niezdolność do prac, acz ZUS nie uznał za słuszne na tę okoliczność przyznać świadczenia pielęgnacyjnego uzasadniając [zgodnie z przepisami], że ten się należy, kiedy potrzebna jest stała opieka.
      Nie mam szczegółów dotyczących świadczeń z MOPS, a jedynie oryginał informacji, że rodzina jest pod opieką Opieki [ładnie brzmi...]. Czyli potwierdzam.
      • wiatrpoludnia Re: szukam pomocy 30.01.11, 17:57
        ale to potwierdza jedynie to, że z 3 dorosłych osób w rodzinie jedna nie może pracować, a jednocześnie tylko ta jedna 'przynosi' do domu pieniądze.
        • isabelka20 Re: szukam pomocy 30.01.11, 18:00
          daleka jestem od oceniania, ale nie szkoda mi osób, które przez całe życie nie wypracowały sobie żadnego świadczenia. Jest mi Pani jedynie żal.
        • domino123456 Re: szukam pomocy 30.01.11, 18:27
          myli się pani to nie jest tak że ja czy syn siedzimy w domu i nic nie robimy i licze tylko na męża rente i na pomoc od innych jak tylko możemy to dorabiamy dzisiaj właśnie idziemy na noc do kur jest to praca na 5\6 godzin ale dobre i to.
          • aqua696 Re: szukam pomocy 30.01.11, 19:53
            super ze wpadla praca ale warto naprawde skupic sie na stazlej dawet z dojazdem ponad godzinnym.
            Syn powinnien dokonczyc edukacje i moc wyuczyc sie zawodu, bo bez tego sie nie da zyc, a on nie ma szansy na nic oprocz zasilkow w MOPS, a jako mlody mezczyzna moze jednak zarobic na swoje utrzymanie, a nie daj jak przyprowadzi do domu dziewczyne w ciazy i w 5 bedziecie zyc z renty??
            Warto aby pokonczyl szkoly, i jakies kursy w UP, ja kursy za ktore zwracaja za dojazd, a nieraz nawet placa.
            Sa tu na forum mamy ktore maja maluszki i dojezdzaja do pracy, pracuja w pelnym wymiarze.
            Warto znalesc cos co da jeszcze kilka lat do emerytury.
            Czy masz jakies skladki z KRUS??
            Bo 5 lat to nie daje zadnej podstawy do emerytury czy renty.
            Na meza szczerze nie liczylabym na swiadczenie pielegnacyjne, bo dostaja to najczesciej osoby opiekujace sie obloznie chorymi, lub ktore od dziecinstwa maja orzeczenie z wskazaniem do takiego wskazania.
          • wiatrpoludnia Re: szukam pomocy 30.01.11, 21:20
            ale zrozum, że '5-6 godzin u kur' nie zapewni Ci przyszłości. to zawsze kilka groszy, ale przejecie to w dzień. nie masz żadnego zabezpieczenia na przyszłość i Twój syn zmierza w podobnym kierunku- bez szkoły, bez pracy.
            • domino123456 Re: szukam pomocy 31.01.11, 09:42
              prosze pani ja wiem że praca dorywcza nie zapewni mi przyszłości ale ja ciesze sie ze wogóle moge pracować a co do mojego syna on od 15 lutego podejmnie prace na umowe i to jest jusz potwierdzone przez jego przyszłego pracodawce że zostanie przyjety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka