Dodaj do ulubionych

Ulgi podatkowe

20.02.11, 12:44
Ulga na dziecko wiadomo, na internet też.Mam pytanie,ponieważ zakupiłam laptopa na raty,już spłacone to czy mogę odliczyć ten zakup od podatku? Orientujecie się? Staram się o zaświadczenie o niepełnosprawności ale na razię utknęłam w zusie bo muszę od nich odzyskać dokumenty. I czy wiecie może czy na poważną wadę wzroku przyznają mi orzeczenie czy to z góry skazane jest na porażkę?
Obserwuj wątek
    • moleslaw Re: Ulgi podatkowe 21.02.11, 07:23
      Rozumiem że nie wiecie, szkoda będę szukać dalej. A może chociaż wiecie jak się oblicza pieniądze do rodzinnego. Zawsze sama sprawdzałam,ale teraz mam np. koleżankę która ma jedno dziecko,jej mąż zarabnia tyle co mój czasem minimalnie mniej i dostali rodzinne a ona płatny wychowawczy i do tego oficjalnie dorabia na pół etatu.My mając dwójkę dzieci nie dostaliśmy co spowodowało mój powrót do pracy na większy etat niż jej a przecież mamy mniej pieniędzy na osobę w rodzinie.Zapytałam koleżankę ale ona twierdzi że tylko zawiozła zarobki i tyle, z moich obliczeń wychodzi że przekraczamy limit o 4 zł.
      • bj32 Re: Ulgi podatkowe 23.02.11, 17:25
        Do rodzinnego jest chyba 531 na osobę w rodzinie, a przy niepełnosprawnym dziecku 581,-, ale głowy nie dam. Może jakieś pobierające podpowiedzą?
        • magdag28 Re: Ulgi podatkowe 26.02.11, 15:22
          Jeśli chodzi o orzeczenie na poważna wadę wzroku to nie chce być złym prorokiem ale... ja mam bardzo duża wade wzroku (nadwroczność, niedowidzenie, astygmatyzm, zez i syndrom suchego oka) nie dosyc ze podstawowe soczewki maja duża dioptrie to jeszcze mam duze cylndry caly czas jestem po szpitalach bo mam zapalenie gałek ocznych to tak w ciagu roku amm z 6-8 miesiecy zapalenie i problem z widzeniem teraz nawet przez 10 dni byłam w szpitalu na okulistyce...wady mam od 2 roku życia od 18 lat mam te zapalenia i stawałam na komisje o stopien niepełnosprawności to raz mialam na 1 rok ale bez środków finansowych tylko orzeczenie i potem już nie dostałam wiec nie wiem czy uda Ci się otrzymac stopień.Trzymam kciuki może trafisz na kogoś bardziej ludzkiego niż ja.
      • pierwsze-wolne Re: Ulgi podatkowe 28.02.11, 12:32
        Pytasz o samo rodzinne czy o wychowawczy płatny z opieki?

W kwestii rodzinnego - może znajomi na papierze mają mniej, a nadwyżkę dostaja pod stołem - dość częsta sytuacja. jak Ci przekracza o te 4 zeta spróbuj się odwołać - u nas kiedyś było o 1 zł więcej, ale dało radę wink Nie wiem czy to tylko w naszym mieście tak czy ogólnie - ale do 10 zł chyba jest sens z odwołaniami...
        • magdag28 Re: Ulgi podatkowe 01.04.11, 10:23
          ....starasz się o ten stopień? napisz co i jak jeśli mozesz smile
          • pina_colada88 Re: Ulgi podatkowe 09.04.11, 19:30
            moleslaw, jaką masz wadę wzroku jeśli mogę zapytać?
            Ja również mam poważną i mam orzeczenie, stopień umiarkowany.
        • od.czasu.do.czasu Re: Ulgi podatkowe 10.04.11, 08:52
          Dochód może przekroczyć o kwotę jednego rodzinnego czyli 68zł, ale trzeba walczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka