Dodaj do ulubionych

Pozwolę sobie zapukać i do Was

20.01.12, 17:44
Założyłam również wątek na forum Oddam/Przyjmę, w dalszej części posta pozwolę sobie skopiować to co napisałam w tamtym wątku.
Ale najpierw obecna moja sytuacja. Mój dochód to niecałe 1200 zł (moja pensja, jestem na zwolnieniu lekarskim-ciąża zagrożona)plus 261 zł MOPS (zas.rodzinny plus dodatki-córka ma orzeczoną niepełnosprawność). Małżonek od całkiem niedawna jest bez pracy-jest dekarzem, na jesieni jeszcze pracował, teraz jest zastój-mam nadzieję, że na wiosnę sytuacja się zmieni a narazie-za brzydka pogoda żeby zaczynać nowy dach, za ładna żeby dorobić przy odśnieżaniu.Do tej pory "jakoś" się ciągnęło ale w tym miesiącu "wykończyły"nas okulary dla małej-450 zł(z czego NFZ dorzuca 12 zł a PFRON 18 zł)-wcześniej Święta i tak jesteśmy w czarnej...znaczy się mocno pod kreską. Nie mamy dodatku mieszkaniowego bo mieszkamy z babcią która ma rentę więc na dodatek się nie łapiemy.
Pozwolę sobie skopiować to, ćo napisałam w wątku na ODdam-Przyjmę
"-Przede wszystkim co w tej chwili najbardziej potrzebne to żywność-wszystko się przyda...dosłownie wszystko.
-chemia-mam parę kilo zapasu proszku do prania, a reszta na wykończeniu-czasem się kupi szampon, pastę czy mydło które "nie podpasują" i leżą-nie wyrzucaj, mi się przyda
-odzież mamy na najbliższe miesiące-efekt letniego "zaopatrzenia"w ciuchlandach-jedyne co brakuje to ciapki dla córki (nosi rozmiar 27-28)i biustonosz dla mnie-noszę rozmiar 75 E
-córka potrzebuje plasty ortoptyczne do zaklejania oka-może ktoś używał i już nie potrzebuje a u nas idzie tego...dużo. PFRON niestety do takich rzeczy się nie dokłada
-w maju pojawi się u nas całkiem nowy dzidziuś-mam łóżeczko(bez materaca)i kilka bodziaków-reszty niet. Nie jest to pilne, do narodzin jeszcze dużo czasu ale może akurat ktoś ma na zbyciu-dziurka czy plama w ubranku nie stanowią problemu! Można zaszyć/wyprać/naszyć coś.
-może ktoś ma materiał na zbyciu? Mam sprawne ręce, po babci maszynę do szycia...nie wychodzi taniej niż ubrania z "ciucha" ale jeśli Ci zajmuje miejsce w domu, ja może z tego wyprawkę zrobię

Z tego co napisałam najbardziej potrzebna jest żywność i materiały bez których ciężko przeżyć-mydło, pasta do zębów itp. Aktualnie nie jestem w stanie opłacić przesyłki... "

Poproszę o adresy na które mogę wysłać dokumenty potwierdzające sytuację...
Nie pogardzę też wsparciem psychicznym bo powoli zbliżam się w kierunku depresji...
Mieszkam na lubelszczyźnie

I troszkę z innej beczki smile
Jestem zatrudniona na czas określony więc po umacierzyńskim będę szukałą pracy. Szwęda mi się po głowie własna działalność-konkretnie sklep-ale musiałabym wziąść kredyt pod zastaw mieszkania-gdyby nie wyszło...wtedy dopiero bym rodzinie przyszłść zafundowała. Może któraś z was ma doświadczenie w takim/podobnym temacie-może coś doradzić, czy przedsięwzięcie ma szansę czy nie ryzykować-wiadomo jakie są czasy...Narazie zbyt się boję niepowodzenia by robić jakikolwiek rekonesans w tym temacie ale prędzej czy później trzeba będzie zacząć myśleć o nowej pracy a z tym u mnie w miasteczku bardzo ciężko. Nie oczekuję po sklepie kokosów, chciałabym za to co zarobię spokojnie popłacić rachunki i przeżyć do 1-ego.Jeżeli macie jakieś rady, sugestie etc-będę wdzięczna
Obserwuj wątek
    • anka7961 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 20.01.12, 19:15
      A czy jeśli mąż został bez pracy a córka ma orzeczenie, to czy mąż może się zgłosić po zasiłek pielęgnacyjny czy jak to się tam nazywa (chodzi o te 500 pln)?
    • sloniaa Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 20.01.12, 19:23
      wejdź do wątku forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html

tam są wszystkie szczegóły
      • agus-ka Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 20.01.12, 20:58
        czy próbowaliście obturatora z materiału? Taniej wychodzi niż plastry
        allegro.pl/obturator-latka-leczenie-zeza-leniwe-oko-i2056837815.html
        jak masz zwinne palce to możesz coś takiego uszyć sama. Nasza okulista coś takiego polecała. Te z gumy totalnie nas nie przekonywały.
        • magdag28 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 08:50
          agus-ka napisała:

> czy próbowaliście obturatora z materiału? Taniej wychodzi niż plastry
          > allegro.pl/obturator-latka-leczenie-zeza-leniwe-oko-i2056837815.html
          > jak masz zwinne palce to możesz coś takiego uszyć sama. Nasza okulista coś taki
          > ego polecała. Te z gumy totalnie nas nie przekonywały.

Kurcze teraz to sa cudeńka ale jak ja bylam mala to mama mi zaklejala oko poprostu wyciętym z kartonu owinietym bandrzem takim jajkiem i plastrem przyklejala 30 lat temu nie bylo takich gotowych i radzily sobie mamy
          • babcia_marysia Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 10:17
            ja też robiłam sama tę rzecz do zakrywania jednego oka...odpowiedniej wielkości kulke waty owijałyśmy kilkoma warstwami gazy, tak żeby nie było ściśnięte i miękkie na oko, zaklejało się plastrem i było ok..... teraz medycyna poszła do przodu, ale czasem te stare metody są lepsze i tańsze
            • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 12:39
              Matko, dzięki dziewczyny, nie pomyślałam, żeby samej uszyć obturator! big_grin Mam taki naklejany na szkło w oprawce ale młoda podgląda i o pupę potłuc bo nie daje to żadnych rezultatów-ale spróbuję uszyć i przyklejać na oczko, dlaczego ja na to nie wpadłam, kilkadziesiąt złotych miesięcznie w kieszeni a myślę, że i dla młodej radocha jak z jakiegoś ładnego kawałka materiałyu zrobię smile
              świadczenie rehabilitacyjne (czyli te ok 500 zł) córce nie przysługuje, jedynie zasiłek rehabilitacyjny
              • agus-ka Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 12:45
                Obturator z materiału nakłada się na okulary, nie trzeba przyklejac. Na tej stronie widac jak to sie robi, na na nosek trzeba założyć. Tylko materiał musi byc dosc duzy, żeby nigdzie od buzi nie odstawał.
                moge zapytac jaka wade wzroku ma Twoja corka?

• miedzymorze Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 23.01.12, 23:22
                  Mam kilka pieluch flanelowych i tetrowych, jakieś prześcieradełko - jeśli jesteś zainteresowana daj znać.
                  Mam też adidasy nr 28 (granatowe), może chcesz dla córki ?

pozdr,
                  mi
    • bj32 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 13:33
      Z tego, co liczę, macie niespełna 2000,- na 4 osoby, w tym dziecko z orzeczeniem. Jakim więc tajemniczym sposobem nie łapiecie się na dofinansowanie do czynszu?

Jeśli będąc na bezrobotnym zarejestrujesz się w UP, to wiem,ze są dofinansowania unijne do działalności, ale nie znam szczegółów, więc to Ci musi podpowiedzieć ktoś mądrzejszy.
      • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 13:52
        Mieszkamy z moją babcią która ma rentę- "dzięki" temu dochód "gospodarstwa"jest za wysoki.
        Córka miała zaćmę w lewym oku, po usunięciu i wszczepienmiu sztucznej soczewki widzi tym okiem na 20 cm - jest szansa, że zaklejanie poprawi ten wynik, bywało i widzenie na 1 metr ale przerwa w rehabilitacji(Wika się zbuntowała i nie było mowy o zaklejaniu)sprawił, że wróciliśmy do 20 cm.
        Nakładki na okulary nie pomagają, młoda miała (ale, jak pisałam, nie materiałowy tylko gumowy)-podglądała bokiem i nie było efektów leczenia.
        ALE smile Znalazłam ten gumowy nieszczęśnik, z materiału uszyję mu ubranko smile i spróbuję to plastrami małej przykleić, jak nie będzie zdawąło egzaminu spróbuję uszyć taki jak na podanej stronie, dzięki smile
      • piotr_57 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 17:08
        bj32 napisała:

> Jeśli będąc na bezrobotnym zarejestrujesz się w UP, to wiem,ze są dofinansowani
        > a unijne do działalności, ale nie znam szczegółów, więc to Ci musi podpowiedzie
        > ć ktoś mądrzejszy.

Absolutnie nie mam się za mądrzejszego, ale te wszelki "pomoce" dla rozpoczynających działalność (na dzisiaj) to zwykła ściema. ! na 10 wniosków jest załatwiany pozytywnie. A i to później nie udaje się go rozliczyć i trzeba wszystko zwrócić wraz z odsetkami. Nikomu nie radze próbować z tego korzystać.
        • gosiapal Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 17:48
          Nie wiem jak dokładnie jest z tymi unijnymi dotacjami ale w ubiegłych latach były w UP dofinansowania na rozpoczęcie działalności gospodarczej finansowane przez Urzędy Pracy.
          Kwota dotacji była mniejsza - max 20 tys ale nie było to zadna "wtopa". Nie bylo problemów z rozliczaniem sie z dotacji ani z koniecznością zwrotów z odsetkami.
          Z tym że, trzeba przygotować dobry biznessplan (czyli musi to byc cos oryginalnego) , udokumenotwać posiadane doświadczenie w ramach planowanej działalności, przeprowadzić wstępne kalkulacje. I rozliczyć się z każdej złotówki. Jesli wyda sie pieniadze zgodnie z zadeklarowanym załącznikiem nie ma żadnych problemów.
          To , ze był jeden wniosek na dziesieć rozpatrywany pozytywnie to efekt ograniczonej puli pieniędzy oraz pomysłowości ubiegających sie o dotacje. Raczej nie nalezy sie spodziewać, ze dadzą pieniądze na 50 szmateksów czy zakup 50 samochodów dla przysżłych kurierów.

="www.ciezarufki.brb.pl/album268/DSC4763a_Kopiowanie" target="_blank">miśki letnie</a>
          miśki jesienne
        • babcia_marysia Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 19:19
          Piotrze ja korzystam i nic nie musze zwracać, jestem zadowolona...prowadze działalność, mój mąż też prowadził i we wrześniu zakończył obowiązkowy rok działalności , to nie ściema, w naszym mieście dają unijną kase i nie zwsze jest tylu chętnych...gdy ja brałam te pieniądze to dla osób 50+ było 8 miejsc a złożyło wnioski 3 osoby................ może w dużych miastach jest trudniej dostać kase unijną bo i ludzi więcej
          • piotr_57 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 20:35
            babcia_marysia napisała:

> Piotrze ja korzystam i nic nie musze zwracać, jestem zadowolona...prowadze dzia
            > łalność, mój mąż też prowadził i we wrześniu zakończył obowiązkowy rok działaln
            > ości , to nie ściema,

To jeszcze ma przed sobą prawie trzy lata nerw :

"...kontrola może być przeprowadzana w czasie realizacji projektu, a także w tzw. okresie trwałości, który dla dużych przedsiębiorców wynosi pięć lat od zakończenia projektu, a dla przedsiębiorstw należących do sektora małych i średnich – trzy lata od zakończenia projektu."

Zresztą ja nie mówię do Ciebie. Dostałaś dotację? - Ciesz się!! (obyś jeszcze nie płakała).
            • piotr_57 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 20:39
              A do tego jeszcze skarbówka ma Cie pięć lat "na widelcu" z tego powodu. Nawet jak już zamkniesz działalność.
              • piotr_57 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.01.12, 20:39
                piotr_57 napisał:

> A do tego jeszcze skarbówka ma Cie pięć lat "na widelcu" z tego powodu. Nawet j
                > ak już zamkniesz działalność.

podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/404979,czy_dotacje_unijne_sa_objete_kontrola_skarbowa.html
                • bj32 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 22.01.12, 14:03
                  No to mówię, że nie znam szczegółów, wiem tylko, że istnieje taka opcja i jakiś podobny program jest chyba w MOPS.
                  A że ludzie się często na tym wysypują, zaś kochany fiskus szuka drugiej dziury w zadku i forsy u najbiedniejszych, to też fakt...
    • claudel6 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 24.01.12, 20:07
      hej bj, czy sytuacja tej rodziny zostala potwierdzona?
      • moleslaw Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 25.01.12, 07:28
        Jesli mogę się wtrącić, sprawdziłabym jeszcze raz dodatek mieszkaniowy, nie wiem czy wszędzie ale u mnie np. dodatek przyznają przy prawie 1000zł / os tu są 4 osoby i 1200zł plus renta babci to albo macie inne progi albo te renta wynosi ile? 3000zł? Istnieje też chyba możliwosć osobnych gospodarstw.Tak sobie myślę. Że wy osobno, babcia osobno a koszta podzielić. Popytaj.
        • moleslaw Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 25.01.12, 07:30
          Jeszcze jedno, sprawdz proszę i możliwość dofinansowania okularów z pomocy sopłecznej zasiłkiem celowym.
          • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 25.01.12, 09:38
            Molesław dzięki, popytam smile byłam w spółdzielni i mamy "za wysoki dochód jako wspólne gospodarstwo" ale nie próbowałam "rozdzielić" gospodarstw. W piątek odbieram okulary więc spróbuję też w MOPSie, wcześniej mi odmówiono (nie bo nie)ale jak nie drzwiami, spróbuję oknem
            Claudel6 dokumentów jeszcze nie wysyłałam, 27-ego mam wypłatę i będę dopiero mogła polecony puścić (boję się dokumenty nadawać listem zwykłym)
            • liance Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 25.01.12, 20:37
              Czy wiesz już jakiej płci będzie maluszek? Mogę wysłać trochę ubranek, grzechotek, nie są to super najmodniejsze frykasy ale w dobrym i bdb stanie.
              Pisałaś o rozm. 27-28 w kontekście butów/ kapci? dla córki - czy mogłabyś zmierzyć ile to cm? Powinnam coś znaleźć po mojej.
              • liance Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 25.01.12, 20:40
                p.s. dokumentów nie musisz wysyłać PP, wystarczą skany/ zdjęcia wysłane na maila.

Napisz jeszcze, czy i czego ewentualnie brakuje Ci dla córeczki - ubrania (jaki rozmiar?)/ zabawki? Może będę mogła się czymś podzielić...
                • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 26.01.12, 09:37
                  Liance chyba ciążowe odmóżdźenie ( smile )sprawiło, że nie pomyślałąm by zrobić zdjęcia dokumentów i przesłać mailem, dopiero dziś bj mnie uświadomiła smile także przesłałam zdjęcia dokumentów.
                  Dla Wiki ubranka mam-zawsze przy jakiejś dodatkowej gotówce lecę do ciuchlandów i kupuję "na wyrost" także mam tego sporo-do lata spokojnie wystarczy.
                  Buty zmierzyłam - ok 19-20 cm zewnętrzna podeszwa-to są buty zimowe, jedyne które mogę zmierzyć.
                  Co ma się urodzić niewiadomo smile Prawdopodobnie chłopak ale tu lekarz daje 60 % smile
                  • miedzymorze Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 26.01.12, 09:39
                    pisałam wyżej, ale chyba nie zauważyłąś:
                    Mam kilka pieluch flanelowych i tetrowych, jakieś prześcieradełko - jeśli jesteś zainteresowana daj znać.
                    Mam też adidasy nr 28 (granatowe), może chcesz dla córki ?

pozdr,
                    mi
                    • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 26.01.12, 09:52
                      miedzymorze przepraszam, musiałam pominąć...
                      Byłabym bardzo bardzo wdzięczna, buciki dla małej też jak najbardziej smile
                      • miedzymorze Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 26.01.12, 13:27
                        Podaj mi adres na maila gazetowego.
                        pozdr,
                        mi
    • bj32 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 26.01.12, 13:23
      Mam dokumenty, potwierdzam.
      • liance Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 26.01.12, 13:36
        rozm. 27-28 to nie jest 20 cm uncertain Zmierz Jej proszę jeszcze stopę centymetrem (niech stanie na nim) i napisz, ok? Bo 28 (max. 18 cm) coś znajdę ale większych nie bo moja takich jeszcze nie nosi... Możesz napisać na liance@gazeta.pl Mam też trochę pieluch tetrowych do oddania, prześcieradło i pościel (powłoczki) do łóżeczka dziecięcego bo moja śpi w śpiworkach. Z ubranek na pewno coś będę miała, butelki (chcesz?), smoczki (chcesz?) - RAZ albo wcale nie użyte bo moa odmówiła współpracy w tym temacie...
        Jaki rozmiar ubranek nosi starsza? Będę robiła porządki to może też coś dorzucę - co ewentualnie najbardziej byś chciała (spodnie jeansowe, dresowe, bluzeczki?)
        Czym się lubi bawić?

wyślij mi proszę adres do wysyłki na maila
        • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 26.01.12, 14:32
          liance mierzyłam po podeszwie z zewnętrznej strony na buciku zimowym smile stópka ma niecałe 17 cm
          Napiszę na priv
    • claudel6 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 26.01.12, 22:46
      napisałam na priv
    • pati1133 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 26.01.12, 22:53
      jaki rozmiar nosi twoja coreczka mam sliczny kozuszek moja Ola byla w nim moze ze 2 razy kupilam za mały jest rozmiar 128 ale wyjatkowo maly naprawde sliczny moze na przyszla zime ci sie przyda u mnie tylo leży
      • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 27.01.12, 09:41
        Pati1133 Wika nosi teraz ok 104-110(zależnie od rozmiarówki), na tą zimę kurtkę ma a nie wiem czy na następną nie byłby za mały i czy zwyczajnie nie szkoda byłoby go wysyłać...
        • lili213 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 27.01.12, 20:53
          Jesli jesteś zainteresowana, mogę wysłać drobiazgi dla dzidziusia - ręczniczek, próbki kremu do pupy, może znajdę jakieś ubranko. Jesli tak, proszę o adres na: natmail2@o2.pl
          Pozdrawiam!
          • sion2 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 28.01.12, 12:24
            Mam bratanice w identyczym wieku i tez Wiktorię smile.
            Chciałam napisac że długosc stopy mierzona na butacvh zimowych to zawsze trzeba odjac 2 cm. Kupowalam wiele razy buty zimowe dla dziecka bez mierzenia na stope i zawsze na zimowych dodawalam 2 cm i bylo ok tzn zostawalo w srodku 0,5 cm luzu. Czyli jak but zimowy ma dlugosc 20 cm to na stope 18 cm mniej wiecej.
            Moja bratanica nosi nr 26 buta i ma stope 16 cm, czyli by sie zgadzalo z tym co pisze paciaty że jej córa ma nr 27-28 a stope ok 17 cm.
            • liance Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 28.01.12, 16:17
              ja nie negowałam tego co napisała Paciaty, chciałam jedynie o doprecyzowanie bo tak, jak napisałam 18 cm mam (i wyślę) a większych nie.
    • pascalgotoj Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 28.01.12, 17:12
      Napisz mi maila z adresem do wysyłki, na pewno pomogę, wyślę na swój koszt paczką.
      • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 28.01.12, 17:31
        Lili, pascalgotoj napisałam maile. Pozdrawiam
        • pascalgotoj Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 28.01.12, 17:57
          pozbieram co się da i na wypłatę wyślę paczkę, wypłata u mnie jest 10tego, więc 11tego lutego paczka będzie wysłana. Pozdrawiamsmile
        • meliba Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 29.01.12, 15:42
          Paciaty, napisz do mnie na priv. (meliba@gazeta.pl), mam trochę ubranek i drobiazgów po synu, mogę przesłać.
          pozdrawiam
        • chomiczkami Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 29.01.12, 16:13
          Proszę, wyślij i mnie mail na gazetowego. Z jakiego miasta jesteś?
    • milkas1 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 30.01.12, 20:20
      odezwij sie do mnie na priv i podaj adres - mam materialy do oddania
    • paniot Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 31.01.12, 07:57
      Witam

Napisz proszę do mnie na saton@o2.pl

mam ubranka po synku, też urodzony w maju, zabawki niemowlęce, trochę ubranek dla dziewczynki 1,5 - 2 i 3 lata (napisz czy się nadadzą).
      Mam też duży rozkładany kojec niemowlęcy (pomocny przy jednym maluchu, a drugim biegającym).
      Miałam też takie coś materiałowe do zaklejania oczka, ale nie obiecuję, że znajdę. Mogło się zapodziać podczas przeprowadzki.
      Czekam na maila i pozdrawiam
      • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 31.01.12, 09:54
        milkas1 , paniot napisałam
    • peranema Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 31.01.12, 10:06
      Mam trochę pozaczynanych kosmetyków, głównie kremy co prawda, ale jakieś bardziej podstawowe rzeczy też się znajdą. Poproszę adres na priv + informację co z jedzenia będzie najbardziej potrzebne, to coś dorzucę.
      • fil.ona Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 31.01.12, 20:22
        Podaj mi adres mailem przesśę wam mydła ,mąż dostaje w przydziale z pracy .Mam też kilka ubranek po synku,zabawki itp .Czekam i pozdrawiam smile
    • alicez Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 01.02.12, 08:37
      Mi zostały plastry do zaklejania oka, mogę wysłać. Proszę o adres na gazetowego.
      • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 01.02.12, 09:45
        Dziękuję dziewczyny, piszę maile...
    • peranema Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 01.02.12, 13:54
      Wysłałam paczkę. Kosmetyki (porozpoczynane kremy, żel do mycia, mydło, pasta do zębów uszkodzona mechanicznie - tzn. pasta jest w dziwnej tubce i nie mamy samozaparcia, żeby się do niej dobrać, ale może wam się uda) i trochę jedzenia (mleko, konserwy, makaron i trochę różnych drobiazgów).

Jest dosyć ciężka, więc gdybyście przegapili listonosza to proponuje na pocztę wysłać męża smile
      • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 01.02.12, 14:35
        peranema bardzo bardzo dziękuję, będę wypatrywała listonosza smile
        • moleslaw Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 01.02.12, 15:33
          Czy mogę zapytać jak tam z dodatkiem mieszkaniowym? Ja idę w lutym załatwiać jakby co mogę podpytać jeszcze,jeśli coś byś chciała wiedzieć.
          • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 01.02.12, 16:24
            molesław byłam w spółdzielni, znudzona pani mnie poinformowała, że nie mogę "rozdzielić" gospodarstw bo "tak nie można" no i jakby to w ogóle ona miała zrobić jak ja wspólnie z babcią płacę czynsz (na pół). Jeżeli możesz to zapytaj czy takie rozdzielenie gospodarstw jest możliwe-czy tylko u mnie pani się nie chciało umysłu wytężać smile Może niepotrzebnie mówiłam, że wspólnie na czynsz się składamy...
            claudel przepraszam, że dopiero teraz tak oficjalnie ale...no nie pomyślałam. BARDZO bardzo Ci dziękuję za pomoc!
            • moleslaw Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 01.02.12, 16:42
              Ok nie ma sprawy to spytam przy okazji smile
              • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 02.02.12, 14:15
                peranema jeszcze raz za paczkę bardzo dziękuję!smile
                • annika1801 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 02.02.12, 14:21
                  u mnie niestety nie rozdzielono gospodarstwsadmimo iż żyjemy z moją mamą na oddzielnych garnuszkach,musiał być jej dochód,ale i tak był taki niski,ze dostaliśmy dodatek.
                • peranema Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 02.02.12, 18:17
                  Cieszę się, że doszła tak szybko smile
                  • liance Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 02.02.12, 21:30
                    i ja pamiętam, paczkę w zasadzie spakowałam, ale przy obecnych mrozach nie dam rady dotelepać się z nią na pocztę...
                    • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 03.02.12, 11:58
                      Paniot dziękuję za opaskę dla Wiki i za bluzeczki smile
                      • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 03.02.12, 14:13
                        Natalia bardzo dziękuję za paczkę smile
                        Chomiczka dziękuję Ci za wsparcie smile
    • pascalgotoj Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 03.02.12, 17:09
      Pisałam, że paczkę wyślę dopiero po 10tym, ale pożyczyłam kasę od sąsiadkibig_grin
      Prawie 6kg poszło, numer przesyłki podam za chwilę na maila, bo można ją sobie śledzić
      na www.poczta-polska.pl/sledzenie

Pozdrawiam, Marta
    • ziuz wyprawka dla chlopca 05.02.12, 09:21
      mam ubranka dla chlopca, rozmiar 56-68. wszystko jak nowe, kilka nawet z metkami, bo sie powtirzyly smile
      oczywiscie wyprane smile
      chetnie wysle, chcesz.
      potrzebuje adres i nr telefonu - wysle kurierem. smile
      • wodakryniczna Re: wyprawka dla chlopca 06.02.12, 14:09
        Mam oliwkę Hipp, mydełko i szampon- wszystko nowe,dla dziecka od pierwszego dnia życia. Mam też "zbunkrowane' u teściowej ze trzy paczki pampers newborn, jedną kompletną wyprawkę dla noworodka w kolorze żółtym - bodziaki,kaftaniki,śpioszki,jakieś czapeczki - dostaliśmy w prezencie a nie zdążyliśmy wykorzystać. Problem w tym,że widuję się z teściową rzadko,mieszkamy daleko od niej,mogłabym Ci to wysłać dopiero około 15 marca - wtedy jedziemy do teściówki z wizytą. Jeśli jesteś zainteresowana daj znać.
        • paciaty Re: wyprawka dla chlopca 07.02.12, 10:16
          pascalgotoj jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za paczkę i wsparcie smile
          wodakryniczna termin porodu mam dopiero na 27 maj więc nie ma pośpiechu, napiszę na priv
          • paciaty Re: wyprawka dla chlopca 07.02.12, 16:46
            ziuz jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za wielką paczkę ubrań dla małego!
            • ziuz Re: wyprawka dla chlopca 07.02.12, 20:24
              ale prosze bardzo smile
              ciesze sie, ze Ci sie podobaja i przydadza tez rzeczy. czekam na wiesci, jak sie maluszek urodzi smile
              • penelopa40 Re: paciaty 08.02.12, 11:09
                na innym forum piszesz, ze przyjmiesz tkaniny... czy tylko takie nadające się dla malucha czy na wyprawkę czy inne też...? bo mam jakieś na pewno, mogłabym coś poszukać w szafach u mamy mojej i podesłać, tylko napisz jakie tkaniny!
                być może znajdę też stanik około 75 F ale używany, czy mógłby być używany biustonosz?
                pozdrawiam serdecznie
                • paciaty Re: paciaty 08.02.12, 13:30
                  Penelopa-co mam to wykorzystuję smile Dostałam od ziuz dużo ubranek dla malucha więc myślę, że spróbuję uszyć jakiś komplecik pościeli dla małego na chwilę obecną-jeżeli mam więcej materiałów szyję pościel dla nas, nastawiam się na uszycie kilku sztuk bielizny ale nigdy tego nie próbowałam więc nie wiem jak to się skończy, w dziedzinie szycia jestem "samoukiem".
                  Jakie tkaniny ciężko mi powiedzieć, ze wszystkiego można coś uszyć, napewno jakieś niezbyt grube by mi się przydały bo z tego więcej rzeczy można uszyć-choć i z lnianego grubego obrusa zrobiłam młodej kostium na bal przebierańców wink
                  • penelopa40 Re: paciaty 08.02.12, 15:23
                    nie odpisałaś o staniku...
                    w weekend - będę na kawie u mamy - poszukam tkanin,
                    obrusów nie używam, mam dwa na święta...
                    pościeli w nadmiarze nie mam, do tego w mojej sypialni to mam zwierzaczka, który gryzie, tnz robi dziury w pościeli jak się go wypuszcza luzem... więc po jakimś czasie idzie na szmatki (pościel, nie zwierzak) i biorę nową...
                    ja szyję wiele rzeczy ale tylko w ręku, szyłam kostiumy na bale przedszkolne, przerabiałam ubrania, nie umiem szyć na maszynie,,,,
                    • penelopa40 Re: paciaty 16.02.12, 08:34
                      podaj proszę rozmiary córki, długość bluzki i spodni, obwód pasa... dostałam ciuszki do rozdania...
                      staniki przygotowane, tkaniny na razie nie ale i tak wysyłka po 1 marca więc spokojnie jest czas...
                      • paciaty Re: paciaty 18.02.12, 17:58
                        penelopa Wika ma wystarczająco ubrań na najbliższe miesiące bo zrobiłam duży zapas swego czasu smile Jedyne czego brakuje to rajstop ale zima (mam nadzieję) ma się już ku końcowi. Pozdrawiam
    • aimee22 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 08.02.12, 16:22
      Paciaty po 23 lutego postaram się nadąć paczkę dla Was. Napisz mi jaki rozmiar nosisz? Mam dużo ciuszków do oddania do rozmiaru 6 miesięcy po moim synku. Trochę pampersów, nożyczki i obcinaczki bo mam 2 komplety, kilka sztuk podkładów poporodowych, paczkę majtek jednorazowych rozmiar 42-44, trochę kosmetyków dla maluszka i waciki bawełniane. Dostałam też pozytywkę (karuzele) do łóżeczka ale mój już miał wiec mam jedną na zbyciu. Znajdzie się też jakiś kocyk dla synka i trochę środków higienicznych dla was też dorzucę. Nie wiem co jeszcze potrzebujesz napisz to postaram się to zdobyć. Dla córeczki też coś poszukam.
      Może jakieś leki na przeziębienie się przydadzą??
      Mój e-mail aimee22@gazeta.pl
    • mckfc a płeć maluszka 08.02.12, 16:41
      w brzuszku już znasz na ile %?
      Mam pełną wyprawkę dla dziewczynki od urodzenia do 1,5 roku.
      Będzie tego jakieś 15kg, bo nakupowałam jak mieliśmy nieco więcej kasysmile
      Wszystkie ubranka używała moja córka ale nadal wyglądają ok, są w bardzo dobrym stanie.
      Jak coś to proszę o kontakt na @
      • paciaty Re: a płeć maluszka 08.02.12, 18:01
        Penelopa wybacz, przegapiłam. Biustonosz bardzo chętnie przyjmę, używany nie jest bynajmniej żadną przeszkodą-obwód pod biustem mam 75 ale trochę szerszy czy węższy dam radę przerobić-miski w żaden sposób nie przerobię choć próbowałam C przerobić na F wink
        Z maszyną dopiero się zaprzyjaźniam, większość szyję ręcznie ale jak pisałam dopiero się uczę wielu rzeczy,pracując nie miałam czasu na takie sprawy a tak jak jestem na zwolnieniu przynajmniej nie siedzę bezproduktywnie...
        mckfc prawdopodobnie będzie syn ale dzięki paczce od ziuz i ubrankom od innych dziewczyn myślę, że na początek wystarczy. Spróbuję do tego uszyć kilka pajacy, może się odważę uszyć skarpetki i powinno wystarczyć smile Ale dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy smile
        aimee22 jw wink Ciuszków na 0-3 miesiąca myślę, że nie potrzebuję, wystarczy to co już dostałam i "wyczaruję" sama. Reszta rzeczy napewno by się przydała, napiszę na priv.
        alicez jak pisałam plastry dziś dotarły, dziękuję smile
        • agattka_84 Re: a płeć maluszka 09.02.12, 07:39
          Paciaty, czego teraz potrzebujesz? (dla siebie / dziecka?)

I na kiedy masz termin? (może pisałaś, ale nie doczytałam)
          • agattka_84 Re: a płeć maluszka 09.02.12, 07:56
            Termin już sobie wyliczyłam z obecnego tygodnia ciąży smile Napisz, czy jeszcze czegoś dla Malucha brakuje - ja mam lipcowego synka, więc pora roku się prawie zgadza i rozmiarami powinno do pory roku pasować smile
            • paciaty Re: a płeć maluszka 09.02.12, 14:26
              milkas dziękuję za materiały, dzisiaj dotarły smile
    • agattka_84 Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 17.02.12, 09:23
      Paciaty, sprawdź @ smile
    • zona_mi paciaty 20.02.12, 22:30
      Proszę zmniejszyć sygnaturkę do wysokości najwyżej czterech wersów.
      • penelopa40 Re: paciaty 05.03.12, 09:16
        nie mam adresu a mam 3 staniki do wysłania!
        tkanin na razie nie mam, tzn te co mam są ubraniowe i nie nadają sie dla dzieci...
        pozdrawiam penelopa
        • penelopa40 Re: ma ktoś adres paciaty'ej 05.03.12, 14:21
          jeśli tak to bardzo proszę na maila...
          • aimee22 Re: ma ktoś adres paciaty'ej 05.03.12, 15:57
            penelopa40 podaj mi swój e mail. Ja mam adres.
            • penelopa40 Re: ma ktoś adres paciaty'ej 05.03.12, 16:25
              penelopa40@gazeta.pl
              • aimee22 Re: ma ktoś adres paciaty'ej 05.03.12, 16:32
                Wysłałam smile
                • penelopa40 Re: ma ktoś adres paciaty'ej 06.03.12, 09:00
                  adres dostałam, przesyłka wysłana!
                  penelopa
                  • paciaty Re: ma ktoś adres paciaty'ej 06.03.12, 13:48
                    penelopa przepraszam, że nie odpisałam, dopiero zauważyłam....wybacz.
                    aimee, pascal, prigi, agatka - jeszcze raz dziękuję!
                  • paciaty Re: ma ktoś adres paciaty'ej 08.03.12, 11:50
                    Penelopa dziękuję za biustonosze smile
                    • penelopa40 Re: ma ktoś adres paciaty'ej 08.03.12, 11:54
                      ale chociaż pasują???
                      • paciaty Re: ma ktoś adres paciaty'ej 11.03.12, 17:28
                        Są bardzo dobre smile Biały lekko zwęziłam ale poza tym jak ulał smile
                        • kasia_wp obturatory na oczko 14.03.12, 18:36
                          Witaj Paciaty,
                          Moje dzieci używają obturatorów na oko, i to oboje;
                          dostałam od znajomej kilka pudełek z viscoplastu, ale nam nie pasują. Kupujemy inne.
                          Napisz mi swój adres na kasia_wp@gazeta.pl to Ci je wyślę.
                          Pozdrawiam,
    • kasia_wp Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 17.03.12, 08:11
      Bardzo proszę o podanie adresu Paciaty.
      Wyślę jej obturatory na oko, mam kilka paczek.
      • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 20.03.12, 10:16

Kasia_wp wybacz,że dopiero teraz, piszę już adres na mail
        • kasia_wp Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 21.03.12, 11:43
          wysłałam plastry i odpisałam na maila.
          • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 22.03.12, 12:59
            Kasiu jeszcze raz dzięki za plastry smile
            • ellgie Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 28.03.12, 23:10
              Napisz czego potrzebujesz jeszcze do wyprawki. A może jakieś większe ubranka (większe niż 3mce) niemowlęce ?
              A jaki Ty masz rozmiar? mam nową koszulę nocną taką rozpinana do karmienia chcesz?
              Napisz mi swój adres - ellgie@gazeta.pl
              • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 29.03.12, 12:53
                ellgie wyprawkę mam praktycznie skompletowaną(w bardzo dużej mierze dzięki dziewczynom z forum, jeszcze raz dziękuję), co do koszuli to rozmiar aktualnie noszę około 44....
                • ellgie Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 29.03.12, 14:55
                  Moja koszula to takie duże 44 do maja będzie oksmile
                  Napisz mi adres na gazetowego to Ci wyślę.
                  • paciaty Re: Pozwolę sobie zapukać i do Was 03.04.12, 16:04
                    ellgie dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka