Dodaj do ulubionych

macierzyński

IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 20:56
Witam. Z dniem urodzenia dziecka rozwiązano ze mną umowę o pracę/została przedłużona do dnia porodu/ .Zasiłek macierzyński mam wypłacany z ZUSu.Chciałam sie dowiedzieć czy przysługuje mi także ten zaiłek dodatkowy w wymiarze czasu 2 tygodni. Wiem że pracownikowi przysługuje,ale jak to jest ,jak jest się w mojej sytuacji?

dzaiękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • lubinianka24 Re: macierzyński 03.03.12, 11:34
      nie przysługuję smile
      • xxxtabxxx Re: macierzyński 03.03.12, 22:30
        Nie wiem dokładnie jak to jest z umowami przedłużanymi do dnia porodu, ale mi się umowa kończyła już na macierzyńskim (nie została przedłużona) i resztę zasiłku macierzyńskiego wypłacał mi ZUS - również za dodatkowy urlop macierzyński. Może jest jakaś różnica skoro wnioski składałam zaraz po porodzie u pracodawcy, ale nie sądzę. Sytuacja miała miejsce w zeszłym roku.

PS. A od tego roku nie jest tego czasem więcej niż 2 tygodnie?
    • magdmaz Re: macierzyński 04.03.12, 10:14
      Mnie pani z ZUS podyktowała wniosek o zasiłek macierzynski w wymiarze tyle a tyle PLUS dwa tygodnie dodatkowe - szczerze powiedziawszy żadnej odpowiedzi nie dostalam, więc w sumie nie wiem, czy te dwa tygodnie też dostałam, ale pieniądze na konto wpływaja.
    • mamatin Re: macierzyński 04.03.12, 13:36
      nalezy sie. zloz wniosek w terminie.
    • aga1309 Re: macierzyński 04.03.12, 14:08
      Przysługuje, musisz tylko ok.miesiąca przed końcem macierzyńskiego złożyć wniosek o te dodatkowe 2 tygodnie.
      • aniulka8503 Re: macierzyński 21.03.12, 12:14
        A poweidzcie mi, czy jeżeli umowa skończyła się w 10 tyg. ciąży to czy poza zus (bo stamtąd nie przysługuje), państwo czy ktoś wypłaca "macierzyński"? czy po prostu tylko kuroń?
        • pierwsze-wolne Re: macierzyński 21.03.12, 15:29
          Przepraszam, podepnę się z pytaniem o ten macierzyński z ZUS-u - w jakiej wysokości jest wypłacany? normalnie na takich samych zasadach jak macierzyński na etacie? Umowa na czas określony, przedłużona tylko do dnia porodu - na żaden wychowawczy chyba nie ma co liczyć (mąż przekracza dochód)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka