Dodaj do ulubionych

pomoc prawna

29.01.13, 11:32
1. jestem na urlopie wychowawczym do 2017r mój zakład pracy (Szpital) jeszcze w tym roku przekształci się w spółkę czy w związku tym pracodawca może mnie zwolnić? Czy wówczas stracę prawo do korzystania z urlopu wychowawczego?

2. mąż mojej koleżanki dostał w spadku od matki i braci dom po zmarłym ojcu. Koleżanka chciałaby mieć takie same prawa do tego domu co jej małżonek
dom został darowany po ich ślubie, razem łożą na utrzymanie i remont domu ich wspólne pieniądze. Dom ma założona księgę wieczystą. Co małżonek musi zrobić żeby dom widniał na ich obojgu? wystarczy wpisać do księgi wieczystej jak to się odbywa? dom został przepisany w 2013r.
Obserwuj wątek
    • piotr_57 Re: pomoc prawna 29.01.13, 11:49
      motylk-kk napisała:

> 1. jestem na urlopie wychowawczym do 2017r mój zakład pracy (Szpital) jeszcze w
      > tym roku przekształci się w spółkę czy w związku tym pracodawca może mnie zwol
      > nić? Czy wówczas stracę prawo do korzystania z urlopu wychowawczego?
      >
      W tym temacie są tu mądrzejsi ode mnie. Generalnie rzecz biorąc, podmiot przejmujący szpital, a więc spółka, przejmuje wszystkie (zarówno) aktywa jak i pasywa podmiotu przejmowanego. Z tego wynika, że Ciebie też, łącznie z "dobrodziejstwem inwentarza" czyli Twoim urlopem wychowawczym. Ale to co do zasady. Jeżeli nikt mądrzejszy się nie odezwie, to zapytam syna (on się tym zajmuje) i jutro Ci odpowiem.

> 2. mąż mojej koleżanki dostał w spadku od matki i braci dom po zmarłym ojcu.

I to stanowi jego majątek odrębny!!!

Ko
      > leżanka chciałaby mieć takie same prawa do tego domu co jej małżonek
      > dom został darowany po ich ślubie,

Nie ma znaczenia kiedy został darowany, tylko komu!! Jeżeli jemu to jest jego, wspólnota majątkowa tego nie obejmuje!!

razem łożą na utrzymanie i remont domu ich w
      > spólne pieniądze.

To niech zbiera wszelkie kwity na tę okoliczność. Dom ma założona księgę wieczystą.

To normalne.

Co małżonek musi zrobić żeb
      > y dom widniał na ich obojgu?

Iść do notariusza i zażądać przeprowadzenia rozszerzenia zakresu obowiązywania wspólnoty majątkowej, o daną nieruchomość.

wystarczy wpisać do księgi wieczystej jak to się o
      > dbywa?

jw. Wpisu do księgi wieczystej dokona już sędzia notariusz.

dom został przepisany w 2013r.

To idąc do notariusza trzeba wziąć z sobą gotówkę na podatek. On, jako najbliższa rodzina, jest z podatku zwolniony. Ona, jako synowa nie. Poszukaj sobie w necie w której grupie podatkowej jest synowa, wtedy będziesz wiedziała jaki zapłaci podatek. Teoretycznie to na nie otrzymuje darowizny od osób trzecich, ale urząd skarbowy na 100% zakwalifikuje to jako próbę "obejścia" obowiązku podatkowego. Podatek pobiera sędzia notariusz i on jest jego płatnikiem. Obowiązek podatkowy ulega przedawnieniu po 5 latach. W roku 2018 będą mogli dokonać rozszerzenia wspólnoty bez obciążeń podatkowych.
      Odpowiadam "z głowy", więc jest to informacja tylko na 90% pewna. Najlepiej niech idą do sędziego notariusza i tam wszystkiego dowiedzą się na 100%. To nic nie kosztuje.
      • motylk-kk Re: pomoc prawna 29.01.13, 15:59
        dom widnieje na męża teściowa i rodzeństwo już do tego nic nie mają dom notarialnie jest przepisany podatek do US odprowadzony. Co teraz czy trzeba czekać 5 lat na rozszerzenie wspólnoty
        • piotr_57 Re: pomoc prawna 29.01.13, 16:38
          motylk-kk napisała:

> dom widnieje na męża teściowa i rodzeństwo już do tego nic nie mają dom notaria
          > lnie jest przepisany

No rozumiem . Część mąż przejął spadkiem a pozostałe części albo poprzez zrzeczenie się (przez matkę i rodzeństwo) spadkobrania, albo poprzez przejęcie spadku i następnie darowiznę.

podatek do US odprowadzony.

A to niby dlaczego??? Zarówno spadek jak i darowizna (w obrębie najbliższej rodziny) zwolnione są z podatku! No chyba, że mąż nie złożył zawiadomienia w US w ciągu 6 miesięcy od otwarcia spadku.

Co teraz czy trzeba czekać 5 l
          > at na rozszerzenie wspólnoty

Tak! Nawet jeśli mąż zapłacił podatek od spadku czy darowizn, to zapłacił niższy niż zapłaciłaby synowa. Różnicę naliczy sędzia notariusz i trzeba ja zapłacić przy spisywaniu aktu notarialnego. Spisz sobie jak to wszystko było, po kolei z datami. Idź z tym do sędziego notariusza i zapytaj jaką sumę musisz zapłacić przy spisaniu aktu o rozszerzenie zakresu wspólnoty majątkowej.
          Wówczas będziesz miała konkretna i zobowiązującą interpretację swojej sytuacji.
          Nie powinnaś zapłacić nawet złotówki.
        • kokosznik Re: pomoc prawna 29.01.13, 16:38
          Tak jak napisał Piotr!
          Dom jest teraz odrębną własnością męża. I on tą własnością rozporządza.
          Sam zapłacił stosowny podatek do otrzymanej darowizny.
          Jeśli chce rozszerzyć współwłasność na żonę to ona będzie musiała uiścić podatek.
          • motylk-kk Re: pomoc prawna 29.01.13, 17:20
            na rozszerzenie współwłasności trzeba czekać 5 lat od czyli do roku 2018 czy można rozszerzyć w każdej chwili? ile wynosi taki podatek jak mąż chce rozszerzyć na żonę
            • motylk-kk Re: pomoc prawna 29.01.13, 17:22
              jeszcze jedno pytanie czy matka oraz bracia muszą wyrazić na to zgodę czy już do tego nic nie mają jak legalnie zrzekli się na męża
              • piotr_57 Re: pomoc prawna 29.01.13, 19:56
                motylk-kk napisała:

> jeszcze jedno pytanie czy matka oraz bracia muszą wyrazić na to zgodę czy już
                > do tego nic nie mają jak legalnie zrzekli się na męża

Jeżeli w księdze wieczystej jako właściciel wpisany jest mąż to oni nie maja już nic do powiedzenia!
            • piotr_57 Re: pomoc prawna 29.01.13, 20:07
              motylk-kk napisała:

> na rozszerzenie współwłasności trzeba czekać 5 lat od czyli do roku 2018 czy mo
              > żna rozszerzyć w każdej chwili?

Wydaje mi się, że piszę po polsku. Rozszerzyć możesz w każdej chwili! Do 5 lat zapłacisz podatek, po upływie pięciu lat nie.

ile wynosi taki podatek jak mąż chce rozszerzyć na żonę

Na to ja Ci nie umiem odpowiedzieć. To musi Ci policzyć jakiś spec od podatków. Te cholerne przepisy zmieniają się co roku! Już Ci mówiłem : idź z tym do sędziego notariusza!! To jedyna na 100% pewna instytucja w tym zakresie. To jest procent od wartości domu, ale jaki procent, to ja nie podejmuję się odpowiedzieć. Tym bardziej, że nie wiem jaki podatek zapłacił mąż! Weź te wszystkie papiery i idź z tym do notariusza. Nikt Ci tutaj podatku nie wyliczy.
              >
      • trixii Re: pomoc prawna 29.01.13, 23:31
        >
        > To idąc do notariusza trzeba wziąć z sobą gotówkę na podatek. On, jako najbliżs
        > za rodzina, jest z podatku zwolniony. Ona, jako synowa nie. Poszukaj sobie w ne
        > cie w której grupie podatkowej jest synowa, wtedy będziesz wiedziała jaki zapła
        > ci podatek. Teoretycznie to na nie otrzymuje darowizny od osób trzecich, ale ur
        > ząd skarbowy na 100% zakwalifikuje to jako próbę "obejścia" obowiązku podatkowe
        > go. Podatek pobiera sędzia notariusz i on jest jego płatnikiem. Obowiązek podat
        > kowy ulega przedawnieniu po 5 latach. W roku 2018 będą mogli dokonać rozszerzen
        > ia wspólnoty bez obciążeń podatkowych.
        > Odpowiadam "z głowy", więc jest to informacja tylko na 90% pewna. Najlepiej nie
        > ch idą do sędziego notariusza i tam wszystkiego dowiedzą się na 100%. To nic ni
        > e kosztuje.

Z większością się zgodzę. Ale skoro dom został już przepisany na małzonka więc on może dysponować nieruchomością w każdy sposob. Generalnie mam tą samą sytuację z tym że małzonek dostał nieruchomość w spadku po śmierci ojca. Potem ją sprzedal ale pieniądze nadal były tylko i wyłącznie jego własnością potem dostal pieniądze w darowniznie od mamy tylko i wyłącznie dla niego. a całą kwotę kupił mieszkanie ktore jest tylko jego. Notariusz zaś powiedział że wystarczy teraz wnieść mieszkanie do wspólności majątkowej. Zadnego podatku nie będzie ponieważ "darowizna" zachodzi pomiędzy małżonkami. Co zostało potwierdzone w w US. No chyba że coś sie zmieniło w 2013r?
        • trixii Re: pomoc prawna 29.01.13, 23:41
          Ba portalu serwisprawa znalazłam coś takiego - to potwierdza wszystko to co mówiono mi rok temu

Aby Pani mąż stał się współwłaścicielem mieszkania, to może Pani albo dokonać darowizny ½ części mieszkania na Pani męża (darowizna pomiędzy małżonkami zwolniona jest obecnie z podatku od spadków i darowizn). Darowizna musi zostać sporządzona w formie aktu notarialnego, którego koszty są uzależnione od wartości mieszkania. Maksymalna taksa notarialna w przypadku darowizny pomiędzy osobami zaliczonymi do I grupy podatkowej (m. in. małżonkowie) wynosi połowę wartości taksy notarialnej wskazanej w rozporządzeniu - przy wartości darowizny pow. 60 tys. zł (do 1 mln zł), 1.010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł. Drugim sposobem jest Zawracie umowy majątkowej małżeńskiej rozszerzającej wspólność ustawową na składniki majątku osobistego każdego z małżonków. Umowa taka także wymaga zawarcia jej w formie aktu notarialnego. Maksymalna taksa notarialna za sporządzenia umowy majątkowej małżeńskiej wynosi 400 zł. Taksy te są określone maksymalnie, co oznacza, że notariusz nie może jej pobrać w wyższej wysokości, może natomiast pobrać taksę niższą.

Co chyba że fatycznie w tym roku sie pozmienialo.
          • motylk-kk Re: pomoc prawna 30.01.13, 08:42
            dziękuję za odpowiedz,
            Piotrze zapytaj syna co z przekształceniem szpitala w spółkę obawiam się że w takim przypadku mogą mnie zwolnić choć przebywam na urlopie wychowawczym - jak się to odbywa
            • piotr_57 Re: pomoc prawna 30.01.13, 10:03
              kosmeda.blog.onet.pl/2011/11/15/pracownica-na-urlopie-wychowawczym-a-przejecie-zakladu-pracy/
              praca.gazetaprawna.pl/orzeczenia/346332,pracownik_przejetej_firmy_ma_prawo_kontynuowac_urlop_wychowawczy.html
              a tu reszta artykułów na ten temat :
              www.google.pl/search?q=urlop+wychowawczy+a+przej%C4%99cie+przedsi%C4%99biorstwa&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
              Wyroki SN nie mają co prawda (formalnej) mocy wykładni powszechnie obowiązującej, ale realną, jak najbardziej.

Odpowiedź jest jedna : z mocy prawa zostaniesz pracownikiem nowego podmiotu, powstałego na bazie majątku szpitala. Dalsze czynności (powiadomienie, wyrażenie zgody na prace u nowego pracodawcy itp) będą inicjowane przez obu pracodawców; dotychczasowego i nowego.
    • chamskityp Re: pomoc prawna 30.01.13, 10:29
      o kurcze i wychowawcze i spadek, brakuje tylko sprawy o rozbój w jednym wątku tongue_out
      chyba nie będę sie tutaj pocił z radami innymi niż poprostu polece ci prawnika albo na żywo albo w sieci, bo obydwa te problemy mogą być tak rozwiązane. Co do prawnika to poszukaj w swoim mieście najodpowiedniejszego do tego typu spraw, co do sieci i pomocy prawnej online to portali z poradami płatnymi jest sporo, e-prawnik.pl/zamow-opinie/ tutaj przykładowa pomoc prawna online. W sumie sama musisz wybrać, ale jak pisze, wybierać jest z czego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka