mawitka
06.04.13, 21:32
Dziewczyny, zwracam się do Was z prośbą o pomoc dla Basi. Basia ma 26 lat i w zasadzie całe swoje dzieciństwo spędziła w Domu Dziecka. Trafiła tam jako dwulatka z rodzeństwem. Część rodzeństwa trafiła do rodzin adopcyjnych natomiast Basia została sklasyfikowana jako dziecka niepełnosprawne umysłowo w licznymi chorobami i chętnych do zaadoptowania jej nie było. Chodziła do specjalnej podstawówki i gimnazjum. Dopiero na egzaminach końcowych w gimnazjum okazało się, że Basia nie jest opóźniona w rozwoju i ukończyła liceum i szkołę policealną. Piszę to tylko dlatego, żeby pokazać jak bardzo została zaniedbana we wczesnym dzieciństwie i jak bardzo utrudniony miała start w dorosłe życie, ale przede wszystkim dlatego, żeby Wam pokazać, że Basia się nie poddaje, że walczy. Ma przyznaną rentę do 2014 w wys. 597,23 zł, ale ma nadzieję, że jeszcze będzie mogła pracować w zawodzie. Ja nie jestem taką optymistką niestety, bo Basia ma bardzo silną wadę wymowy, chore serce i padaczkę.
Oprócz renty dostaje zasiłek pielęgnacyjny 153 zł i dofinansowanie do mieszkania. Żeby jakoś przeżyć dorabia sobie sprzątaniem (dostaje około 1 tys). Wiem, że niektórym może wydać się to dużo, ale Basia jest sama i sama prowadzi gospodarstwo domowe, a tylko na leki wydaje około 180 zł.
Niedawno zostało jej przyznane mieszkanie socjalne. Za wyprawkę z DD kupiła trochę mebli i urządziła bardzo przytulny kąt, a porządku mogłaby się od niej uczyć Perfekcyjna. Jeżeli ktoś ma niepotrzebny dywan to Basi bardzo by się przydał. Również łóżko (może być rozkładane) i ewentualnie szafki kuchenne, chociaż to nic pilnego, bo te które ma jeszcze trochę wytrzymają.
Basia ma też siostrę Ewę. Ewa ma czternaście lat, przebywa w DD i jest bardzo opóźniona w rozwoju. Basia często ją odwiedza, ale nie może z nią wyjść poza mury DD. Bardzo by chciała wziąć ją czasami na lody, bo wtedy Ewa się otwiera i mówi. Normalnie nie mówi, ale Basia jest jedyną osobą do której Ewa czasami się odezwie. W każdym razie mam drugą prośbę o prezent dla Ewy. Ona bardzo lubi układać puzzle (raczej mało skomplikowane) i proste klocki. Więc jeżeli któraś mogłaby sprezentować to byłabym wdzięczna.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.