Dodaj do ulubionych

pomoc dla wychowanki DD

06.04.13, 21:32
Dziewczyny, zwracam się do Was z prośbą o pomoc dla Basi. Basia ma 26 lat i w zasadzie całe swoje dzieciństwo spędziła w Domu Dziecka. Trafiła tam jako dwulatka z rodzeństwem. Część rodzeństwa trafiła do rodzin adopcyjnych natomiast Basia została sklasyfikowana jako dziecka niepełnosprawne umysłowo w licznymi chorobami i chętnych do zaadoptowania jej nie było. Chodziła do specjalnej podstawówki i gimnazjum. Dopiero na egzaminach końcowych w gimnazjum okazało się, że Basia nie jest opóźniona w rozwoju i ukończyła liceum i szkołę policealną. Piszę to tylko dlatego, żeby pokazać jak bardzo została zaniedbana we wczesnym dzieciństwie i jak bardzo utrudniony miała start w dorosłe życie, ale przede wszystkim dlatego, żeby Wam pokazać, że Basia się nie poddaje, że walczy. Ma przyznaną rentę do 2014 w wys. 597,23 zł, ale ma nadzieję, że jeszcze będzie mogła pracować w zawodzie. Ja nie jestem taką optymistką niestety, bo Basia ma bardzo silną wadę wymowy, chore serce i padaczkę.
Oprócz renty dostaje zasiłek pielęgnacyjny 153 zł i dofinansowanie do mieszkania. Żeby jakoś przeżyć dorabia sobie sprzątaniem (dostaje około 1 tys). Wiem, że niektórym może wydać się to dużo, ale Basia jest sama i sama prowadzi gospodarstwo domowe, a tylko na leki wydaje około 180 zł.
Niedawno zostało jej przyznane mieszkanie socjalne. Za wyprawkę z DD kupiła trochę mebli i urządziła bardzo przytulny kąt, a porządku mogłaby się od niej uczyć Perfekcyjna. Jeżeli ktoś ma niepotrzebny dywan to Basi bardzo by się przydał. Również łóżko (może być rozkładane) i ewentualnie szafki kuchenne, chociaż to nic pilnego, bo te które ma jeszcze trochę wytrzymają.
Basia ma też siostrę Ewę. Ewa ma czternaście lat, przebywa w DD i jest bardzo opóźniona w rozwoju. Basia często ją odwiedza, ale nie może z nią wyjść poza mury DD. Bardzo by chciała wziąć ją czasami na lody, bo wtedy Ewa się otwiera i mówi. Normalnie nie mówi, ale Basia jest jedyną osobą do której Ewa czasami się odezwie. W każdym razie mam drugą prośbę o prezent dla Ewy. Ona bardzo lubi układać puzzle (raczej mało skomplikowane) i proste klocki. Więc jeżeli któraś mogłaby sprezentować to byłabym wdzięczna.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Obserwuj wątek
    • mawitka Re: pomoc dla wychowanki DD 06.04.13, 21:34
      Tak się rozpisałam, że zapomniałam o najważniejszym: mam dokumenty i jak tylko odpalę skaner wyślę jeszcze dziś do Blanki. Jeżeli się nie uda to w poniedziałek z pracy.
      • nioma Re: pomoc dla wychowanki DD 06.04.13, 21:58
        Z jakiego miasta jest Basia?
        • mamakuby25 Re: pomoc dla wychowanki DD 06.04.13, 22:04
          puzzle - małe elementy czy duże ? a klocki mogą byc takie zwykle plastikowe większe ? proszę o wiadomość . poszukam w rzeczach synka i postaram się coś wykombinować i podesłać .
          • mawitka Re: pomoc dla wychowanki DD 06.04.13, 22:15
            Basia jest z Sosnowca. Jeżeli któraś mieszka w pobliżu to ona bardzo się ucieszy z odwiedzin.
            Jeśli chodzi o puzzle to muszę dopytać. Ewa ma 14 lat więc myślę, że takie około 50 - 100 elementów. Ewentualnie jakieś książeczki z obrazkami, zdjęciami, bo ona nie czyta.
            • hania3gwiazdki Re: pomoc dla wychowanki DD 06.04.13, 22:18
              Poproszę o adres wysyłki na gazetowego . Będę miała jakieś książeczki z obrazkami , klocki z obrazkami , puzzle .
              • brysia0 Re: pomoc dla wychowanki DD 07.04.13, 10:39
                Ja też poproszę o adres. Będę miała puzzle i inne rzeczy dla dziewczynki. Czy jakieś miseczki i drobiazgi z wyposażenia też są potrzebne? Mogę się podzielic.
                • mawitka Re: pomoc dla wychowanki DD 07.04.13, 13:08
                  Brysiu napisałam na priv. Jeśli chodzi o rzeczy dla Ewy to jak wcześniej pisałam ona przebywa w DD i nie wiem czy ubrania są jej potrzebne. Zapytam. Gdyby ktoś ewentualnie miał ubrania w rozm. xs lub s dla Basi to ona na pewno bardzo by się ucieszyła. Ona ze wszystkiego potrafi się cieszyć i pomimo tego, co przeszła jest bardzo ciepłą osobą. I ja sobie zdaję sprawę, że jak się zsumuje jej przychody to sytuacja nie jest dramatyczna. Najgorsza i najtrudniejsza jest dla niej samotność. Ma chyba dziewięcioro rodzeństwa, a gdyby nie moja rodzina to każde święta spędzałaby sama. Może poradzicie czy są jakieś darmowe kursy czy szkolenia (najlepiej w weekendy), żeby Basia mogła bardziej aktywnie spędzać czas.
                  • brysia0 Re: pomoc dla wychowanki DD 07.04.13, 14:51
                    Już odczytałam smile. Pisząc "rzeczy dla dziewczynki" nie miałam na mysli ubran. lecz coś w rodzaju zabawek, książeczek itp. W ciągu tygodnia zrobię szybki przegląd zakamarków i dam znac, co wyślę.
                    • arwena_11 Re: pomoc dla wychowanki DD 07.04.13, 17:00
                      Mam pytanie, jak wygląda sytuacja w DD z prezentami?. Czy DD przejmuje prezenty na wspólne czy można mieć cos swojego? NIe znam się i jak mam przekazać coś to wolałabym dla konkretnej osoby a nie dla instytucji.
                  • claudel6 Re: pomoc dla wychowanki DD 07.04.13, 18:12
                    marwitka.. napisz mi adres Basi - będę miała dla niej ubrania i kilka drobiazgów, z których pewnie się ucieszy smile
    • claudel6 Re: pomoc dla wychowanki DD 07.04.13, 18:14
      w ogóle to brdzo smutna historia. nie mogę się pogodzić z tym, ze rodzą się wciąż niechciane dzieci, których życie później tak wygląda.
      • bruy-ere Re: pomoc dla wychowanki DD 07.04.13, 21:29
        Zgadzam się, że smutna historia, ta nietrafiona diagnoza i przekreślone pewnie przez to jakieś szanse, i w ogóle całe życie w DD.
        Zastanawiam się też, czemu tak młoda dziewczyna nie ma jakichś przyjaciół, znajomych? Czy ma dostęp / korzysta z Internetu? To jest jakieś okno na świat, możliwość zdobywania informacji (chociażby o tych kursach), nawiązywania znajomości. Może udałoby się jakoś popracować nad tą wadą wymowy, jeśli ma to być utrudnienie w znalezieniu pracy itp. ?
        (Tak w ogóle to zastanowię, w jaki sposób mogłabym pomóc).
        • mawitka Re: pomoc dla wychowanki DD 08.04.13, 09:30
          Claudel napisałam na priv.
          Tak ta historia jest smutna, ale smutne są historie wszystkich dzieci, którym spieprzono dzieciństwo. W czasie świąt Basia spojrzała na moją dwuletnią córkę i powiedziała, że ona już w tym wieku była w DD. Same wiecie ile uwagi, troski i miłości wymaga dziecko w tym wieku i jak już potrafi tą miłość okazać. I mnie jest żal wszystkich dzieci, które tego są pozbawione.
          A historia Basi jest o tyle optymistyczna, że ona się nie poddaje i bardzo się stara żyć normalnie. Nie skręca w stronę patologii jak niektórzy z jej rodzeństwa. Została wychowana przez siostry zakonne i pewne wartości, które jej wpojono są ciągle dla niej ważne. Nie ma przyjaciół, bo każdą szkołę kończyła z lekkim opóźnieniem (najpierw zawodówka, gdzie świadectwo ukończenia miała z czerwonym paskiem, potem liceum i szkoła licealna) więc była trochę starsza od rówieśników. Mieszkała w bursie w pokoju dwuosobowym, ale ona nie jest i pewnie nie była nigdy typową nastolatką. Ma trochę inne problemy niż przeciętna dziewczyna w jej wieku. Dlatego jest jej trudno zawierać nowe znajomości.
          Ma internet i laptopa. Kupiła go na raty, które do tej pory spłaca. Był jej niezbędny do zdawania egzaminów w szkole policealnej - pisała zamiast zdawać egzaminy ustne. Nie korzysta z poczty internetowej, bo nie umie założyć konta. Ja pojadę do niej w weekend i ją tego nauczę. Problem jest też taki, ze ja mieszkam w innym mieście, mam dwójkę małych dzieci i pracuję zawodowo więc z czasem u mnie kiepsko. Dlatego fajnie by było gdyby ktoś kto mieszka niedaleko odwiedził ją też od czasu do czasu. Wpadł na herbatę by po prostu pogadać.
          • mamakuby25 Re: pomoc dla wychowanki DD 08.04.13, 13:47
            prosze o adres na priv . mam jakies ksiazeczki i pewnie cos jeszcze .
          • niezapominienajka Re: pomoc dla wychowanki DD 08.04.13, 21:26
            Wiem ze to nie najbardziej w życiu potrzebne, ale może Basia zechcialaby przyjąć trochę kosmetyków, właśnie robię porządki i rachunek sumienia własnej wyjątkowo małej asertywnosci wobec kosmetyków do makijażu....
            • mawitka Re: pomoc dla wychowanki DD 09.04.13, 10:10
              Niezapominienajko, bardzo Ci dziękuję, ale Basia się nie maluje smile Dlatego myślę, że kto inny bardziej się ucieszy z kosmetyków do makijażu smile
    • bj32 Mam dokumenty: 08.04.13, 13:33
      Orzeczenie o niepełnosprawności, o rencie, dofinansowanie do czynszu, wykształcenie na poziomie technicznym. Całkowita niezdolność do pracy do 2014.
    • malinowe_lody Re: pomoc dla wychowanki DD 10.04.13, 07:52
      Mam pytanie - czy w DD można mieć prywatne rzeczy? mam puzzle, książeczki, jakieś przytulaki, ale jak ma być wspólne, to i tak może mieć problem z dostępem....
      • arwena_11 Re: pomoc dla wychowanki DD 10.04.13, 09:37
        pytałam wyżej o to samo, ale nie dostałam odpowiedzisad
        • mawitka Re: pomoc dla wychowanki DD 10.04.13, 09:53
          Dziewczyny, wydaje mi się, ze tak ale 100% pewności nie mam. Kiedyś Trixi organizowała pomoc dla rodziny, z której 2 dziewczynki przebywały w DD. One były nawet zgłoszone do akcji gwiazdka. Trixi jeżeli to czytasz proszę napisz jak to wygląda w praktyce smile
      • missmiriam1 Re: pomoc dla wychowanki DD 10.04.13, 18:08
        Dziewczyny, można, jak najbardziej. I ubrania, i zabawki, i różne inne rzeczy też smile Tylko najlepiej wysłać paczką na adres konkretnego dziecka, albo osobiście przekazać smile
        • hania3gwiazdki Re: pomoc dla wychowanki DD 10.04.13, 20:24
          Wysłałam dziś :
          puzzle piankowe małe z literkami
          puzzle kartonowe 24 duże el. ze Smerfami
          układankę drewnianą ze zwierzątkami
          książkę z obrazkami (tytuł bodajże "3 kotki" czy coś takiego)
          Mam nadzieję,że się spodobają. Jeśli nie , to przecież w DD jest komu podarować .
          • mawitka Haniu3gwiazdki dziękuję 11.04.13, 18:59
            Haniu, paczka dziś dotarła (poczta polska pobija wszelkie rekordy). W sobotę pojadę do Basi i zawiozę prezenty. Nie otwieram jej (chociaż trudno mi się powstrzymać wink - tą przyjemność zostawię Basi. Po sobocie napiszę dłużej.
      • mamba30 Re: pomoc dla wychowanki DD 15.04.13, 11:54
        Jestem byłą wychowanką DD i kiedyś można było mieć swoje i tylko swoje drobiazgi. Nie sądzę, żeby się coś zmieniło w tej materii.
    • malinowe_lody Re: pomoc dla wychowanki DD 10.04.13, 20:17
      w takim razie prosze o adres. Wyślę puzzle, książeczki, przytulaka Puchatka. Jeśli chodzi o książeczki, czy mają być takie typu poczytaj mi mamo, czy dla większych dzieci, ale z obrazkami. Nie wiem, czy ma to znaczenie, jednak jeśli ktoś mógłby dziewczynce czytać, to może dla starszych?. Może też znajdę coś z rozmiaru S. Po przeglądzie - odezwę się ( może trochę potrwać, bo ostatnio nie wyrabiam z czasem)
      • brysia0 Re: pomoc dla wychowanki DD 11.04.13, 19:11
        W przyszłym tygodniu wyslę 4 puzzle oraz kilka innych drobiazgów. Jeżeli Ewa będzie już miała za dużo puzzli, to proszę przekazac komu innemu. Jak wyślę, to oczywiście zamelduję.
        • mawitka Re: pomoc dla wychowanki DD 13.04.13, 21:02
          Dziewczyny, byłam dziś u Basi i potwierdzam to co pisała Missmiriam: w DD można mieć swoje rzeczy, swoje zabawki, książki czy ubrania. Ewa mieszka w pokoju trzyosobowym z dziewczynką dwu i trzyletnią więc w razie czego się z nimi podzieli.
          Zawiozłam Basi paczkę od Hani3gwiazdki. Bardzo Ci dziękuję z imieniu dziewczyn. Puzzle są idealne (wszystkie smile a książeczkę Basia będzie czytać Ewie. Kartka z życzeniami którą dołączyłaś do paczki jest ustawiona na półce jako ozdoba smile
          Dzięki Haniu.
    • malinowe_lody Re: pomoc dla wychowanki DD 15.04.13, 11:47
      wysyłam dzisiaj paczkę, a w niej:, puzzle, książeczka śliczna o małpce, książeczka z puzzlami, puzzle - zagadki, 3 książeczki, miś puchatek do przytulania. Ubrania roz. 36-S : spódnica ,3 bluzeczki krótki, 2 długi, 2 sweterki, 2 spodenki krótkie, spodnie długie 2 ręczniki, plecaczek, korale.
      • mawitka Malinowe Lody dziękuję 17.04.13, 21:16
        Paczka dziś przyszła. Duża paczka. W sobotę zawiozę ją Basi, żeby sama ją odpakowała. Zostawiam tą przyjemność jej, żeby miała poczucie, że ktoś o niej pomyślał. Nie do końca wiem jak to wytłumaczyć, ale myślę, że świadomość, że ktoś nieznajomy się przejął jej losem, że się o nią troszczy jest dla niej bardzo ważna.
        Po sobocie napiszę więcej . Pozdrawiam.
        • mawitka Re: Malinowe Lody i Claudel dziękuję 22.04.13, 13:19
          Dziewczyny zawiozłam Basi 2 paczki od Malinowych Lodów (chyba nie powinnam odmieniać tego nicku wink oraz od Claudel (pod warunkiem, że M z W-wy to właśnie claudel).
          W każdym razie Basia przeszczęśliwa. Nie wiedziała którą rzecz najpierw przymierzać, a ubrania naprawdę bardzo ładne i porządne. Niektóre (jak np. szare spodnie dresowe) za duże więc Basia zawiezie Ewie. Oprócz tego w paczkach były kobiece drobiazgi jak torebka, perfumy, korale i bransoletka, którą Basia od razu założyła. Skórzany plecak też bardzo się jej przyda.
          Książeczki i układanki dla Ewy zostały odłożone i Basia będzie zawozić do DD po jednej sztuce. Maskotki miała zawieźć od razu w niedzielę.
          Naprawdę bardzo Wam dziękuję. To dla niej naprawdę ważne. Ona nigdy nie miała prawdziwej rodziny więc ktoś, nawet wirtualny, kto się o nią troszczy jest dla niej bardzo ważny.
          I udało mi się zdobyć 2 dywany dla niej. Muszę je tylko uprać, ale do tego potrzebuję słonecznej pogody i chwilę wolnego czasu.
          • claudel6 Re: Malinowe Lody i Claudel dziękuję 22.04.13, 14:45
            Marta to ja smile bardzo się cieszę!
            • malinowe_lody Re: Malinowe Lody i Claudel dziękuję 22.04.13, 21:50
              ja również smile
          • nuna.k Re: Malinowe Lody i Claudel dziękuję 24.04.13, 21:57
            Mawitka,
            Czy Basia potrzebowałaby może jeszcze jakichś ubrań? Robiłam ostatnio pociążowe porządki i w niektóre moje s i xs się nie zmieszczę - mam też kilka rzeczy użytych może ze 2-3 razy, typu biała bluzka koszulowa (nietrafione zakupy). Chętnie wyślę, jeśli byłaby zainteresowana.
            • mawitka Nuna.k 25.04.13, 09:20
              Z jednej strony Basia dostała już sporo ubrań (claudel, malinowe lody, missmiriam jeszcze raz dziękuję), a z drugiej wiem, że ona tego nie zmarnuje. Wiem też, że są bardziej potrzebujące ale widzę też jak bardzo każda paczka ją cieszy i ile dla niej znaczy. Także decyzję czy chcesz się podzielić z Basią czy kimś innym zostawiam Tobie, bo ja nie jestem obiektywna smile
              Gdybyś miała buty w rozm. 38 to byłybyśmy bardzo wdzięczne.
              • patunki Re: Nuna.k 26.04.13, 06:04
                A jak Basia stoi z naczyniami? Mam trochę zbędnych talerzy, ze dwa, trzy półmiski, może się przyda?
                • patunki Re: Nuna.k 26.04.13, 06:10
                  A, i jeszcze komplet sztućców, oczywiście to wszystko nie używane.
                  • mawitka Patunki 26.04.13, 08:53
                    byłoby super gdyby udało Ci się wysłać talerze i sztućce. Basia jest niesprawna manualnie ( w sensie ma problemy z trzęsącymi się rękami) dlatego talerze zawsze się przydadzą bo sporo ich zużywa niestety.
                    • patunki Re: Patunki 27.04.13, 07:19
                      ok, w takim razie poproszę o adres do wysyłki, w poniedziałek wyślę.
              • nuna.k Re: Nuna.k 26.04.13, 10:06
                Spoko, będzie miała w takim razie wiekszy wybór smile, albo się z kimś podzieli. Niestety ja mam rozmiar buta 36, ale popytam wiekszych koleżanek - może któraś będzie coś miała dla Basi. Poproszę o adres do wysyłki, może być na gazetowy.
                • mawitka Missmiriam dziękuję 30.04.13, 08:57
                  Paczkę od Ciebie dostarczyłam. Bardzo Ci dziękuję. Ubrania bardzo się Basi podobały - kilka bluzek jest trochę za duża więc dostanie je Ewa. Niebieską sukienkę Basia od razu ubrała i już w niej została smile
                  Była tam też kurteczka dziecięca. Damy to siostrzeńcowi Basi ok?
                  • miedzymorze mawitka, masz @ 30.04.13, 09:58
                    Witam,
                    sprawdź skrzynkę, napisałam do Ciebie

pozdr,
                    mi
                    • mawitka Re: mawitka, masz @ 30.04.13, 10:26
                      już odpisałam smile
                  • missmiriam1 Re: Missmiriam dziękuję 30.04.13, 10:47
                    Cieszę się, że się Basi przydadzą smile Wszystko, co na nią nie pasuje jest do Twojej dyspozycji smile
                    • mawitka Nuna.k dziękuję 24.05.13, 10:25
                      Wczoraj zawiozłam Basi paczkę od nuny.k (tzn. pewności nie mam, że to od Nuny.k więc jeżeli się mylę proszę o kontakt. Adres nadawcy jest kompletnie nieczytelny) Była w niej duża szara torebka i sporo ubrań. Bardzo porządnych (głównie Reserved) i w bardzo dobrym stanie.
                      Bardzo Ci dziękuję z imieniu Basi.
                      Basia odwiedza Ewę średnio 3 -4 razy w miesiącu i zawozi jej prezenty od Was. Ewa podobno była bardzo szczęśliwa i pluszaki to był bardzo dobry pomysł.
                      I jeszcze ma prośbę o radę: Basia ma w swoim otoczeniu pewnego gnojka, który dowiedział się, że ona jest z DD i teraz w niewybrednych komentarzach oświadczył jej, że jej miejsce jest na ulicy wśród pijaków i innych patologii. Ona bardzo to przeżywa. Do tego stopnia, że parę dni temu wylądowała na ostrym dyżurze z dusznościami (ona ma chore serce i nie może się denerwować) Myślicie, że to dobry pomysł, żebym ja się z nim skontaktowała i z nim porozmawiała?
                      • hugo43 Re: Nuna.k dziękuję 24.05.13, 10:30
                        lepiej niech sie dzielnicowy z nmm skontaktuje,badz jakis kolega o duzych gabarytachsmile
                        • mawitka Re: Nuna.k dziękuję 24.05.13, 10:46
                          Pomysł dobry, ale mamuśka tego gnoja jest podobno prokuratorem więc zdecydowanie mało skuteczny
                          • brysia0 Re: Nuna.k dziękuję 24.05.13, 11:24
                            No to bym bardziej drogą oficjalną. Bo jak się nie zareaguje, to "gnojek" się osmieli. A jak się mamusia wstydu naje, to może przemówi też synkowi do rozumu.
                            • justyna198515 Re: Nuna.k dziękuję 24.05.13, 11:32
                              Dokładnie dziewczyny mają rację,złóż oprócz słownej skargi jeszcze na piśmie- terroryzowanie dziewczyny może zagrażać jej życiu-realnie- dodałabym ksero wypisu ze szpitala( z SOR-u)
                              • nioma Re: Nuna.k dziękuję 24.05.13, 11:37
                                koniecznie rozmowa z dzielnicowym
                                + jak napisały dziewczyny: skarga na piśmie.
                                to powinno wystarczyć.
                                • melancho_lia Re: Nuna.k dziękuję 24.05.13, 11:39
                                  Co za......
                                  Skarga na piśmie do dzielnicowego, ksero karty z pobytu na SOR. Tylko droga oficjalna.
                                  • mawitka Re: Nuna.k dziękuję 24.05.13, 11:48
                                    Dzięki za rady. Porozmawiam z Basią, bo muszę mieć jej zgodę.
                                    Nie napisałam, że ten dupek ma 28 lat i pewnie wszystkie założyłyście, że to gó...arskie wybryki nastolatka.
                                    Już trochę żyję na tym świecie i wciąż nie przestaje mnie zadziwiać taka bezinteresowna ludzka złośliwość.
              • aga.drobna Mam buty 38! 24.05.13, 22:25
                Czarne, Adidas, skóra. Stan bdb minus jak na używane.
                Tylko nie mam na wysyłkę. A buty leżą mi niepotrzebne.
                I głośno myślę, książki mam, ale mój synek niszczy niestety.
                Puzzle mam pomieszane kilkanaście kompletów takich do 60 elementów.
                Coś z ubrań może bym znalazła, kurtkę na zimę.
                Sosnowiec daleko, ale bywamy u okulisty z synem w Katowicach, kontrolę ma w styczniu 2014 dopiero...

• missmiriam1 Re: Mam buty 38! 24.05.13, 23:04
                  Aga, wrzuć mi konto na priv, od takiej jednej dobrej koleżanki mam na przesyłkę.
                  • aga.drobna Re: Mam buty 38! 24.05.13, 23:15
                    Wysłałam na gazetowego. Paczka eko pocztą. A i proszę o adres do wysłania.
                    • mawitka Re: Mam buty 38! 28.05.13, 10:17
                      Dzięki Dziewczyny. Buty na płaskim obcasie bardzo się przydadzą. Missmiriam jak zwykle niezawodna smile
                      • aga.drobna Re: Mam buty 38! 28.05.13, 16:59
                        Adres poproszę na maila gazetowego
                        • missmiriam1 Re: Mam buty 38! 15.06.13, 09:24
                          Czy buty do Basi dotarły?
                          • mawitka Re: Mam buty 38! 15.06.13, 18:23
                            Dotarła przesyłka z butami od ellabillie. Od Agi nic nie przyszło.
                            • aga.drobna Re: Mam buty 38! 16.06.13, 00:58
                              Wczoraj poszła przesyłka, opóźniona z powodu mojego niezorganizowania. Szczegóły na prv, missmiriam1 już dostała.
                              • mawitka Aga_drobna dziękuję 18.06.13, 19:18
                                Dzisiaj przyszła paczka od Agi. Jest dość duża więc myślę, że są tam jakieś inne rzeczy oprócz obiecanych butów smile W ciągu tygodnia zawiozę Basi. Dziękuję Tobie Aga i Missmiriam za pokrycie kosztów wysyłki. Pozdrawiam.
                                • missmiriam1 Re: Aga_drobna dziękuję 18.06.13, 20:21
                                  Ja tylko pośredniczyłam w pokryciu smile
                                • aga.drobna Re: Aga_drobna dziękuję 20.06.13, 15:14
                                  A ja pobiłam rekord czasu wysyłki...
                                  Ale ja tak mam, pogonić mnie trzeba czasem.

Mam nadzieję, że jedne buty będą dobre, a drugie może dla siostry się nadadzą. Paczka symboliczna, co miałam, to dałam.
                                  • hania3gwiazdki Co z tym dokuczającym gnojkiem? 20.06.13, 15:32
                                    Spokój już ? Odpuścił?
                                    • mawitka Re: Co z tym dokuczającym gnojkiem? 02.07.13, 20:14
                                      W zeszłym tygodniu byłam u Basi i podobno nikt jej już nie dokucza. Prawda też jest taka, że ona reaguje zbyt emocjonalnie na wytykanie jej pochodzenia. Ta jej nadwrażliwość i kompleksy są pewnie całkowicie zrozumiałe, ale utrudniają jej dorosłe samodzielne życie. Dodatkowo Basia jest też dość czuła na punkcie swojego zdrowia i często ląduje na pogotowiu. Myślę, że takie wizyty są substytutem zainteresowania ze strony bliskich, ona czuje się wtedy ważna, a lekarz tam jest tylko po żeby jej wysłuchać.
                                      Dziewczyny, żeby była jasność ja absolutnie jej nie oceniam. Staram się po prostu zrozumieć.
                                      W każdym razie ostatnio zawiozłam jej buty od ellabille i paczkę od agi.drobnej. Miałam jeszcze paczkę też z butami od jednej mojej znajomej. Z butów Basia bardzo się cieszyła (wszystkie będą dobre smile. Aga dołączyła oprócz butów trochę ubrań, balsam do ciała i szklankę ozdobną. Basię zachwyciła ta czarna kurtka. Pewnie już się nie może doczekać jesieni. wink
                                      Od znajomych mam obiecane talerze, kołdrę i pościel. Muszę tylko znaleźć chwilę na odbiór i dowóz smile
                                      Gdyby któraś z Was miała niepotrzebny odkurzacz (zawiozłam Basi dywany) to chętnie przyjmę. Nie jest to aż tak niezbędne bo Basia pożycza od sąsiadki, ale jeżeli komuś zalega..... smile
                                      • aga.drobna Re: Co z tym dokuczającym gnojkiem? 03.07.13, 21:41
                                        To było mleczko do demakijażu, stwierdziłam, że jak nie jej, to siostrze z DD się przyda choćby na wymianę wink

Cieszę się bardzo, że Basia się cieszy z kurtki, mam nadzieję, że przyniesie jej szczęście jak mi.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka