Dodaj do ulubionych

kolej na mnie.......

03.06.13, 01:16
Witajcie
Od dawna podczytuję i popieram idee pomagania innym.Sama skromnie pomogłam kilku osobom stąd (pod innym nickiem). Znalazłam się w trudnej sytuacji i nie mogę ruszyć z miejsca. Po krótce...
Jeszcze przez kilka miesięcy będę na urlopie wychowawczym (z pół etatu),do starej pracy nie mam powrotu (podobno likwidacja). Mąż od jesieni pracuje "na czarno",przez ten czas próbował w kilku miejscach ,ale nigdzie nie ma widoków na legalne zatrudnienie. Starsze dziecko idzie do zerówki,młodsze nie dostało się do przedszkola (przez co ja nadal pewnie będę w domu).Wynajmujemy mieszkanie,opłaty ogółem 1000-1100zł.Nie jesteśmy w stanie nic odłożyć,cholernie ciężko tak żyćsad Nie wydajemy na bzdury,nie mamy nałogów (papierosy,alkohol,hazard).Człowiek jest w stanie wiele sobie odmówić,ale serce się kraje kiedy dziecko pyta "mamusiu,kupisz mi jak będziesz mieć pieniążki..." Nie,nie proszę o pieniądze. Proszę o rady,dobre słowo.
Obserwuj wątek
    • penelopa40 Re: kolej na mnie....... 03.06.13, 12:52
      witaj,
      ale jakiej rady oczekujesz?
      piszesz zbyt ogólnikowo aby można cokolwiek doradzić, nie piszesz w jakiej okolicy mieszkasz, jakie masz wykształcenie i jaką pracę mogłabyś podjąć, czy mógłby ktoś zająć się dzieckiem z rodziny twojej czy męża choćby część dnia, a może warto zmienić miejsce zamieszkania skoro macie wynajem i pracę na lewo, bez konkretów to się nie da pomoc nawet słowem ...
      co do poprzedniej pracy to do niej oficjalnie wracasz, masz wtedy okres wypowiedzenia i odszkodowanie za zwolnienie, z winy zakładu pracy... żadnego porozumienia stron...
      skoro pod poprzednim nickiem pomagałaś okazjonalnie na forum to czemu ten nick zmieniłaś? może niezamierzenie ale tak podejrzanie to wyszło...
      pozdrowienia
      • mamela2 Re: kolej na mnie....... 03.06.13, 13:21
        Nick zmieniłam,ponieważ...kiedyś wiodło mi się odrobinę lepiej,a ta sytuacja jest dla mnie przykra i krępująca,więc swobodniej mi było napisać pod innym nickiem.
        Czy nadal wydaję się przez to podejrzana?wink
        Małopolska (ok.Tarnowa). Na stałe pilnować dziecka nikt mi nie da rady.Rodzice niedaleko,ale to jest pomoc dorazna.Likwidacja stanowiska pracy nie jest jeszcze pewna,ale coraz częściej słyszę o wyjezdzie szefostwa za granicę.Całe to moje wychowawcze to 400zł. Mąż cudów nie nazarabia.
    • wolnaola26 Re: kolej na mnie....... 03.06.13, 16:45
      Witaj!
      Ja też tutaj pomagam- w miarę własnych możliwości, też nie mam stałej pracy.
      Kilka pomysłów, które wpadły mi do głowy:
      - sprzedaż ubranek po dzieciach (tutaj na forum istnieje też takie forum, nie chcę reklamować)
      - korepetycje możesz udzielać (tak, wiem, że za chwilę wakacje itp, ale to pomysł na dłuższy okres, oczywiście, jeżeli jesteś na siłach z jakiegokolwiek przedmiotu)
      - co prawda nie wiem, jak tam w Tarnowie, czasami szukają do wykładania towarów w różnych sklepach
      - jakaś dodatkowa praca np. sprzątanie u starszych osób
      Ja wiem, że mi się fajnie gada, bo nie jestem na Twoim miejscu, ale myślę, że będzie wszystko w porządku i Twoje sprawy się unormuję, czego Ci życzę. Powodzenia i głowa do góry.
      P.s
      Takie ceny za wynajem w Tarnowie?! Masakra.
      • mamela2 Re: kolej na mnie....... 03.06.13, 17:25
        Jeśli chodzi o sprzedaż,to owszem,jakiś czas temu posprzedawałam trochę na allegro.Mniej więcej rok temu,od dawna "nie idzie",choć rzeczy do pozbycia mam jeszcze trochę. Sporo dałam znajomej,bo ma młodsze dzieci.Mamy blisko tesco,ale tam nie potrzebują (pytałam o wykładanie).Swego czasu robiłam biżuterię,trochę poszło,pózniej długi czas był zastój i zaniechałam.A ceny u nas wysokie,to fakt.
        • mawitka Re: kolej na mnie....... 03.06.13, 20:33
          Jeżeli nie wykorzystałaś całego wychowawczego wróć do pracy na niepełny wymiar np. 3/4 etatu. W tej sytuacji pracodawca nie ma prawa zwolnić Cię przez rok.
          • mamela2 Re: kolej na mnie....... 03.06.13, 22:27
            wykorzystałam na maxa
          • malinkowa81 Re: kolej na mnie....... 05.06.13, 17:34
            mawitka, tak jest chyba tylko wtedy gdy się wraca bezpośrednio po macierzyńskim (chyba, że coś się ostatnio zmieniło?)
    • mamela2 Re: kolej na mnie....... 04.06.13, 09:21
      A zapytam jeszcze,gdzie poza allegro można sprzedać trochę rzeczy (ubrań)? Na tablicy nigdy nie próbowałam,a miałabym trochę rzeczy,zawsze jakiś grosz by wpadł.jakie macie doświadczenia ze sprzedażą?
      • wolnaola26 Mamela2 04.06.13, 17:01
        jest szafa malucha, tutaj na forum lub... napisz do mniesmile
        Postaram się Ci pomóc, nawet mam pewien plansmile
        Pozdrosmile
        • mamela2 Re: wolnaola26 04.06.13, 17:12
          coś mi się nie udaje napisać,odezwij się do mnie na mamela2@gazeta.pl
        • aga.drobna Re: Mamela2 04.06.13, 21:41
          Czy ja też mogę napisać?

Allegro od dawna przynosi same straty, płacę za wystawienie, to niby grosze, ale jak się uzbiera... Powaga! Zastój i coraz gorzej.
    • atojaxxl Re: kolej na mnie....... 04.06.13, 12:05
      W Tarnowie przy ul. Paderewskiego wisi ogłoszenie, poszukują do sklepu Centrum sprzedawcy-magazyniera, mężczyzny, pracy sporo, wiem bo mieszkam niedaleko, może spróbujecie ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka