02.02.14, 14:47
witam prosze o pomoc dla mojei rodziny mam 4 dzieci i 1 chore urodzila sie w 26 tygodniu z waga 870g kazdy wyjazd to koszt 150zl bo unas nie ma tych lekarzy a jest w miesiacu kilka ma zaskrzep zyly watrobowei naczyniaka dysplesije oskrzelowo plucno oczka operowane krzepnie krew czekamy na rechabitacije bo nie siedzi truno nan jest nie pracuie bo opikuie sie corko musiaam zrezygnowac ma stopien niepelnosprawnosci moge wysac dokumenty dziekuie mui meil wiktoriakasiabielawska@wp.pl co kolwiek brakuie chemi zywnosci obuwia juz mam mieszkanie zduzone co mam to wydaje na leczenie
Obserwuj wątek
    • ewencja Re: prosba 02.02.14, 14:50
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html
      Osoby zakladajace watki i proszace o pomoc, niech klarownie i jawnie opisza swoja sytuajce.

Czy maja dodatek mieszkaniowy, jakas pomoc MOPS, lub kiedy zlozyly, zloza??
      Jak wyglada sprawa innych zasilkow dla bezrobotnych, jakis innych szkoleniowych?
      Czy matka ma np. zasilek wychowawczy?-czy moglabys wrocic do pracy??
      Czy macie dozywianie??
      Czy korzystasz z pomocy caritas??
      asz dodatkowa pomoc np z jakiegos forum??
      Skad jestes??
      Czego oczekujesz??
      Co robicie aby wyjsc z dolka??
      W jakim wieku sa dzieci i jaki nosza rozmiar?
      Jakiej pracy szukacie dla siebie??
      Czy udaje wam sie dorobic??
      Czy szukacie pracy w jakim regionie?
      Czy tkorej z was wyjechaloby gdzie do pracy, np do innego miasta, zagranice??
      Czy szkolne dzieci maja stypendium?
      Czy oczekujecie-jestescie w kolejce po mieszkanie socjalne, komunalne?- i ile lat czekacie??
    • adres9 Re: prosba 02.02.14, 15:01
      mam 800zlalimentow 620 zasilek pilegnacyjny 420zl rodzine mieszkanie zbm razem miesiecznie oplaty za mieszkanie 800zl 2 dzieci chodzi do szkoly 13lat mateusz i paulina 11 lat wiktoria 3 lata i kasia 10 miesicy mateusz nawet nie ma ksiazek bo nie mam za co kupic
      • mamaszymonka85 Re: prosba 02.02.14, 15:20
        Dlaczego masz tylko 420zl rodzinnego?
        Nie powinnas miec czasem tak:
        2x106zl na starsze dzieci
        2x77zl na mlodsze dzieci
        +
        2x150zl doplaty na 3 i 4 dziecko
        Razem 666zl
        • adres9 Re: prosba 02.02.14, 15:47
          przepraszam 520zl unas jest 80zl na 3 i 4 dziecko
          • mamaszymonka85 Re: prosba 02.02.14, 16:03
            nawet
          • mamaszymonka85 Re: prosba 02.02.14, 16:05
            nawet jak masz po 80zl, to rodzinnego masz 526zl, a nie 520zl
      • ewencja Re: prosba 02.02.14, 15:26

Czy macie dozywianie??

Czy korzystasz z pomocy caritas??
        Masz dodatkowa pomoc np z jakiegos forum??
        Skad jestes??

Co robicie aby wyjsc z dolka??
        Czy udaje wam sie dorobic??
        Czy szkolne dzieci maja stypendium?

adres9 napisał(a):

> mam 800zlalimentow 620 zasilek pilegnacyjny 420zl rodzine mieszkanie zbm razem
        > miesiecznie oplaty za mieszkanie 800zl 2 dzieci chodzi do szkoly 13lat mateu
        > sz i paulina 11 lat wiktoria 3 lata i kasia 10 miesicy mateusz nawet nie ma ks
        > iazek bo nie mam za co kupic
        • adres9 Re: prosba 02.02.14, 15:52
          tak maia stypedim 2 ma obiady a 2 ma po 80 z dozywiania w naszym kosciele ksiadz nie prowadzi pomocy karytas nie mam dodatkowei pomocy z forum z suwaki nie dorabiam bo musze corka sie zaimowac niepenosprawna
          • mamaszymonka85 Re: prosba 02.02.14, 16:09
            Wpisujac Twoj email w google, wyswietla sie pokazna lista prosb na roznych forach. Wiec nie wiem jak jest z ta pomoca z innych forum
            • ewencja Re: prosba 02.02.14, 16:11
              ja dotarlam do 3ciej strony w google, dalej nie dalam rady. Poczekamy na dokumenty.
            • adres9 Re: prosba 02.02.14, 16:30
              ale nie stety nic nie dostaam tylko na swieta 1 paczke z zywnoscia
          • julka-4 Re: prosba 02.02.14, 17:20
            Nie chcę się czepiać ,ale znasz literkę "j"?To taka pomiędzy "i" i "k".Z "g" to też chyba trochę ciężko u Ciebie.Nie wspomnę o interpunkcji.Ciężko coś wyczytać z Twoich postów.Mam wrażenie że niektórzy myślą ,że im więcej błędów narobią ,to większą pomoc dostaną.
      • madziulec Re: prosba 02.02.14, 16:01
        Zasiłek pielęgnacyjny jest 620 +200...
        • adres9 Re: prosba 02.02.14, 16:04
          tak do marca
          • ewencja Re: prosba 02.02.14, 16:06
            jeżeli oczekujesz pomocy z tego forum, musisz wyslac skany dokumentów do moderatorki: bj32@gazeta.pl
          • madziulec Re: prosba 02.02.14, 16:06
            Nie wiadomo co potem.
            Dziewczyny sie pytały o dochody teraz.
            200 zł to czasem jedzenie dla całej rdziny na pół miesiąca. Czasem opłaty części rachunków.
            • adres9 Re: prosba 02.02.14, 16:28
              oczywiscie ze tak ale nie mam samochodu kazdy wyjazd to koszt bo unas nie ma lekarza jak hematolok chirurk tez nie ma od naczyniaka neurolok wszystko trzeba jechac gastrolok zeby strczalo to bym nie prosila poprosu ciezko jest
              • kielbasia Re: prosba 02.02.14, 16:32
                Witaj.
                Okropnie się czyta te Twoje wypowiedzi.
                Czasu nie masz na poprawną polszczyznę, czy co?
                Pozdrawiam.
                • adres9 Re: prosba 02.02.14, 18:57
                  dziekuje
              • mamaszymonka85 Re: prosba 02.02.14, 16:34
                a gdzie jezdzisz do tych lekarzy? Ile to kilometrow w jedna strone?

Mam do Ciebie taka malo prosbe, jakbys mogla starac sie pisac bez bledow, bo ciezko sie doczytac.
                Rozumiem ze mozesz miec dyslekcje, ale jezdzac do lekarza to chyba wiesz ze jedziesz do chirurga, a nie chirurka
                • adres9 Re: prosba 02.02.14, 16:42
                  tak moge
                  • mamaszymonka85 Re: prosba 02.02.14, 16:58
                    Super.
                    To teraz, tak jak napisala Ewencja, wyslij skany dokumentow potwierdzajacych Twoja sytuacje do Bj, na adres: bj32@gazeta.pl
                    Bez potwierdzenia sytuacji przez Bj raczej nikt Ci nie pomoze.
                    • adres9 Re: prosba 02.02.14, 18:51
                      oczywiscie wysle dokumenty dziekuje
                • adres9 Re: prosba 02.02.14, 16:53
                  do bialegostoku 150 km
                  • mamaszymonka85 Re: prosba 02.02.14, 19:57
                    Adres9 pytalas kogos innego ile by wzial za wyjazd z Wami do lekarza? Moze samochodem na gaz byloby taniej?
                    Kwota 750zl przy przykladowych 5 wyjazdach do specjalisty, jest ogromna dla rodziny w trudnej sytuacji.
                    Moze w Mopsie by Ci pomogli? Skladalas wniosek o zasilek?
                    • adres9 Re: prosba 02.02.14, 20:31
                      nie mam za bardzo kogo bo wiadomo nie kazdy moze jak bedzie cieplo to bede autobusem jezdzic
                    • adres9 Re: prosba 02.02.14, 20:38
                      w mopsie dostaam okresowki po 180 zl ale bedzie cieplo to autobusem pojade
              • ewencja Re: prosba 02.02.14, 16:38
                zacznij pisać po polsku, bo tego nie da się zrozumieć.
    • ewencja Re: prosba 02.02.14, 17:30
      a gdzie jest ojciec dzieci? Jest 4 dzieci, skoro ty opiekujesz się dziecmi, to Twój maz/partner itp. pracuje tak?
      • grzalka Re: prosba 02.02.14, 19:24
        Nie ma czegoś takiego jak dyslekcja, jak się kogoś poprawia to najpierw samemu warto sprawdzić, czy się błędów nie robi. A wizyty lekarskie z wcześniakiem naprawdę potrafią wykończyć- i czasowo i finansowo. Czy masz już na to najmłodsze dziecko orzeczenie o niepełnosprawności?
        • adres9 Re: prosba 02.02.14, 19:41
          mam ludzie mysla ze to tak ktos prosi juz nawet z domu wysprzedalam zeby kasie leczyc i nie wiem co bedzie bo nie widza lekarze jeszcze co bedzie z zaskrzepem zyly watrobowej juz nie 1 noc przeplakalam proszac zeby ktos zawiuzl na koleina wizty i nie wiem czy wroce do domu bo maga polzyc koleiny raz do szpitala dziekuie za dobre sowo i zrozumienie
          • julka-4 Re: prosba 02.02.14, 19:55
            Co z ojcem Twoich dzieci?Bo jakoś omijasz ten temat.
            • adres9 Re: prosba 02.02.14, 20:03
              ojciec 2 starszych nie utrzymuje kontaktu z dziecmi a 2 jest niepelnosprawny gdy mial wypadek na budowie i nie ma nawet renty bo pracowal na czarno mam dokumenty wszystkie
              • ewencja Re: prosba 02.02.14, 20:05
                alimenty???
              • julka-4 Re: prosba 02.02.14, 20:05
                A co z alimentami na dwójkę starszych?
                • adres9 Re: prosba 02.02.14, 20:08
                  tam pisalam ze maja 800zl
                  • mamaszymonka85 Re: prosba 02.02.14, 20:12
                    a moge zapytac czemu Kasia urodzila sie tak szybko?
                    Jaka jest teraz duza? Chodzi mi o wzrost i ile wazy?
                  • julka-4 Re: prosba 02.02.14, 20:12
                    A to przepraszam,nie zauważyłam ale przy Twoim pisaniu łatwo to przeoczyć niestety.
        • mamaszymonka85 Re: prosba 02.02.14, 19:45
          Grzalka, mam w domu wczesniaka, takze nie musisz mnie uswiadamiac co do wizyt z nim u lekarza.
          Druga sprawa wpisanie literki c zamiast s w slowie dysleksja jest niczym w porownaniu do tych bykow, co tu byly.
          Nawet lekarze sie myla w napisaniu tego slowa. Takze jest to chyba dosc popularny blad
          • adres9 Re: prosba 02.02.14, 20:23
            mialam wpadek samochodowy i to doprowadzilo do tego kasia wazy 5kg ale nie siedzi jeszcze mimo ze ma 11 miesiac
            • mamaszymonka85 Re: prosba 02.02.14, 20:37
              Adres9 mi sie wydaje ze nie masz sie czym martwic, wedlug wieku korygowanego Kasia ma dopiero 7,5miesiaca. Moj synek za tydzien skonczy 7 miesiecy i tez jeszcze nie siedzi. Nie martw sie, kazde niemowle rosnie we wlasnym tepie i wie kiedy ma usiascsmile a z tego co czytalam to dziecko powinno siedziec, wtedy kiedy samo potrafi usiasc, czyli ok 8-9 miesiaca. Tak jest lepiej dla jego kregoslupa.
              • adres9 Re: prosba 02.02.14, 20:41
                moze bedzie dobrze pani slowa moze sie spelnia
                • ewa-mamazosi Re: prosba 02.02.14, 21:07
                  dobrze zrozumiałam, że na rehabilitację też do Białegostoku dojeżdżasz?
                  Tak się składa, że Suwałki to moje miasto rodzinne, mieszkam w Białymstoku i mam wcześniaczkę.
                  Mam też kilku znajomych, którzy z powodzeniem rehabilitują swoje wcześniaki w Suwałkach. Ja ze swoja córką 4 razy w tygodniu chodziłam do dsk na rehabilitację + 3 razy dziennie sama z nią ćwiczyłam i tak przez cały rok. Do których lekarzy jeździsz?
                  • ewa-mamazosi Re: prosba 02.02.14, 21:12
                    a poza tym znajomi jak mieli jechać do specjalisty do Białegostoku to starali się umawiać po 2-3 wizyty u różnych lekarzy, żeby zminimalizować liczbę wyjazdów. Uwierz mi, że się da, tylko trzeba chcieć poprosić.
                    • myfmyf Re: prosba 02.02.14, 23:14
                      Jaki rozmiar ubranek potrzebujesz dla Kasi ?
                      • adres9 Re: prosba 03.02.14, 08:53
                        kasia wazy 5kg i rozmiar 62
                    • adres9 Re: prosba 03.02.14, 08:51
                      kochana pani rechabituje w suwałkach a co do wyjazdow to dobrze pisac tak staram sie umawiac po 2 wizyty plus czepinie ktore tylko białystok szczepi u hematologa wizyta to cały dzien nic juz nie załatwisz tak sie mysli tylko a kolejki ktore tam sa to nie takie proste
                      • atena12345 pisz po polsku/nt 03.02.14, 09:47
                      • ewa-mamazosi Re: prosba 03.02.14, 14:21
                        mh to w Suwałkach nie ma już gdzie dziecka zaszczepić? Moja wcześniaczka na rok miała odroczone szczepienia przez neurologa, szczepiona państwowymi szczepionkami, nie żadnymi skojarzonymi ( ale acelularnymi zwłaszcza krztusiec). A rehabilitowaliśmy od urodzenia, jeszcze ze szpitala nie wyszła a była ćwiczona Vojtą ( do 8 miesiąca), później do roczku ndt. I usiadła właśnie po ćwiczeniach w wieku 9 miesięcy. Jakoś mnie się udawało załatwiać wizyty dziecka w te dni kiedy miałam już jakiegoś lekarza, albo w dni rehabilitacji.
                        • adres9 Re: prosba 03.02.14, 14:40
                          przepraszam tylko to szczepionke dostała przez 5 miesiecy i tylko białystok ja podaje bo w suwałkach nie ma a kazdy wczesniak nie jest taki sam
                          • ewa-mamazosi Re: prosba 03.02.14, 14:54
                            może masz na myśli synagis( czyli szczepionka dla dzieci z dysplazją)? Tak masz rację każdy wcześniak jest inny. Moja córka miała nie żyć, dostała 0 pkt, a jednak żyje, chodzi, mówi.
                            A nie pomyślałaś, żeby jakiegoś specjalistę w Ełku poszukać, to trochę bliżej niż Białystok.
                            • adres9 Re: prosba 03.02.14, 16:35
                              tak synagis moja 1 pkt ale tam od poczatku lecze
          • grzalka Re: prosba 06.02.14, 11:36
            mamaszymonka85 napisała:

> Druga sprawa wpisanie literki c zamiast s w slowie dysleksja jest niczym w poro
            > wnaniu do tych bykow, co tu byly.
            > Nawet lekarze sie myla w napisaniu tego slowa. Takze jest to chyba dosc popular
            > ny blad

Nie, lekarze się nie mylą w pisaniu tego słowa, zapewniam Cię. Ani pedagodzy i psycholodzy.
    • bj32 Adres9... 03.02.14, 15:15
      Pisz po polsku, bo na trzeźwo się tego zrozumieć nie da.
      Udawanie niepiśmienności nie tylko nie powoduje u potencjalnych pomagających litości, ale zwyczajnie wnerwia. Dysfunkcje nie powodują robienia aż takich byków, a totalny brak interpunkcji zawsze oznacza lenistwo, nie zaś niewiedzę.
      Nie musisz mi dziękować.

PFRON może Ci dofinansowywać wyjazdy.
      Ojciec młodszych dzieci może sobie być niepełnosprawny, a Ciebie nie musi obchodzić, że pracował na czarno - złóż o alimenty i dostaniesz z FA.
      I nie wróż, czego nie będziesz miała w kwietniu, tylko odnoś się do stanu aktualnego i odpowiadaj na pytania. Oraz przyślij skany dokumentów, bo bez tego ani rusz.
      • adres9 Re: Adres9... 03.02.14, 20:44
        mozesz mi powiedziec co to oznacza pfron
        • bj32 Re: Adres9... 03.02.14, 20:49
          www.pfron.org.pl/

Możesz spróbować pisać bardziej po polsku? Wiesz: wielkie litery, przecinki, kropki... To nie jest trudne, uczą w klasach 1 - 3...
          • ella_nl Re: Adres9... 04.02.14, 10:28
            A mnie się wydaje że robi to celowo, że się nabija.
            To już któraś prośba żeby pisała "normalnie" i nic sobie z tego nie robi.
            • penelopa40 Re: Adres9... 04.02.14, 11:05
              jest coś takiego jak wtórny analfabetyzm...
              tak czytam ten wątek, czytam i wydaje mi się, ze tu nic nie pomoże forum, doraźna pomoc niczego nie rozwiąże... matka 4 czy 5 (tak napisała, ze nie wiadomo czy ma 4 i piąte niepełnosprawne czy 4, w tym niepełnosprawne) dzieci, skrajna bieda, starsze dzieci nie mają podręczników, z ubraniem i jedzeniem kiepsko, najmłodsze dziecko ciężko chore, brak pieniędzy na leczenie, facet po wypadku, ma rentę? mieszka z nimi? nie mieszka... ciężko stwierdzić, jak nie mieszka to alimenty z funduszu, jak mieszka to z czego żyje?
              te starsze dzieci, przynajmniej czasowo nie mogłyby zamieszkać z ojcem???
              rozważałabym też rodzinę zastępczą lub adopcję najmłodszego chorego dziecka, wydać się to może okrutne ale równie okrutne jest skazywanie dzieci na głód, chłód i brak odpowiedniej opieki medycznej...
              o powoływaniu na świat kolejnych dzieci kiedy się ma kiepską sytuację materialną nie będę się rozpisywać
              oczywiście rodzina ta nie ma żadnych rodziców, rodziny, krewnych, przyjaciół, sąsiadów którzy mogliby pomóc... a z MOPSU to należy się asystent rodziny, też pewnie nie mają...

• ewencja Re: Adres9... 04.02.14, 11:08
                Penelopa, no dokładnie, podpisuje się pod tym co napisalas.
                • penelopa40 Re: Adres9... 04.02.14, 11:22
                  aha, wujek googel podpowiada, ze w Suwałkach jest szpital Rydygiera, z oddziałem chirurgii dziecięcej, neonatologii i pediatrii, oraz przychodnie różne, i hematolog jest, przychodnia spec-med czy jakoś tak, i inni specjaliści i zapewne rehabilitacja.... Suwałki to nie wiocha z 5 chałupami...
              • mamaszymonka85 Re: Adres9... 04.02.14, 12:31
                Tez się w pełni zgadzam ze słowami Penelopy40wink
                W dodatku adres9 gubi się w temacie ile ma rodzinnego, pielęgnacyjnego.
                Ze skanami dokumentów raczej się nie spieszy.
                A patrząc na zdjęcia na facebook to sytuacja ma się chyba raczej nijak do tego co tu pisze.
                Do tego mam jeszcze jedno podejrzenie, ale muszę to lepiej sprawdzić;-(
                Chciałam podzielić się ubrankami po synku, ale nie mam pewności czy faktycznie jest taka potrzeba ;-(
                • renata.36 mamoszymonka... 04.02.14, 12:39
                  Twoje dokumenty "szły" chyba 2 tygodnie.Przynajmniej po takim czasie potwierdziła Blanka.Poza tym były to papiery z pazdziernika więc średnio aktualne.
                  • mamaszymonka85 Re: mamoszymonka... 04.02.14, 13:43
                    Moje dokumenty szly z poslizgiem poniewaz, niemialam ich gdzie zeskanowac-biblioteka byla nieczynna. Potem meil nie dotarl do Blanki, dopiero drugi doszedl. A Blanka ma tez swoje sprawy i inne zajecia, wiec potwierdzila wtedy kiedy mogla.
                    Co do tych papierow z pazdziernika to nowszych nie mialam. Bo w listopadzie i grudniu nie korzystalismy. A obecnie do marca nie maja pieniedzy, wiec wniosko nie przyjmuja.
                    • isabelka20 Re: mamoszymonka... 04.02.14, 16:18
                      że tak się wtrącę, to nie może nikt wniosku nie przyjąć, budżet też nowy na nowy rok, także trzeba tylko jechać i złożyć dokumenty.
                • bj32 Re: Adres9... 04.02.14, 12:40
                  Albo to troll, albo chodzące zwarcie. W sumie nie spodziewam się papierów.
                  • renata.36 Re: Adres9... 04.02.14, 12:44
                    Noo,śmierdoli trochę.Możesz mieć rację.
                    • ewa-mamazosi Penelopa 04.02.14, 14:37
                      oczywiście, że w Suwałkach jest i szpital i przychodnie, poradnie, specjaliści. Ale ja też swojej wcześniaczki nie leczyłabym tam niestety, bo nie ma dobrych specjalistów. Ja miałam o tyle szczęście, że mieszkam w dużym mieście. I tu gdzie mieszkam raczej nie zoperuję zeza dziecku. Tak to jest. Od czasu do czasu spotykam się z innymi mamami wcześniaków, które się pytają o lekarzy, i są mamy z Suwałk, które wiedzą, że będą musiały w Białymstoku dzieci leczyć. I wiedzą, że rehabilitacja jest na takim poziomie, że można będzie na miejscu z dzieckiem ćwiczyć.
                      Inną kwestią jest to, że na zdjęciach z fj coś innego widzę. I to, że ta Pani trochę miesza w przypadłościach wcześniaczych, szczepionkach i takich innych. Nie twierdzę, że jestem ekspertem, ale co nieco wiem.
                      Nie skomentuję już języka polskiego. To jest jakiś koszmar.
                      • bj32 Re: Penelopa 04.02.14, 14:44
                        Poproszę o link na priv.
                        • bj32 Re: Penelopa 04.02.14, 14:47
                          Mam już.
                          • ewencja Re: Penelopa 04.02.14, 14:48
                            Blanka rzuc mi na priv proszę big_grin
                          • bj32 Re: Penelopa 04.02.14, 14:51
                            Jejku, jak ja marzę o nowej kuchence. I nie emaliowanej.
                            A na tej kuchence na zdjęciu, w zielonej puszce to zapewne level. Tylko spory jakiś...
                            I w ogóle tej biedy nie widać. Ale innych objawów by się dało doszukać.
                            • mamaszymonka85 Re: Penelopa 04.02.14, 15:31
                              Ja mam takie podejrzenia jeszcze, (tylko powtarzam ze jest moje podejrzenie) ze zadnej Kasi nie ma. Wydaje mi sie ze mala dziewczynka na zdjeciach z fb to jedno i to samo dziecko. W dodatku jak ktos pyta latem ile ma Kasia miesiecy to jedna osoba mowi ze 3 miesiace, a druga ze nie caly miesiac. Uwazam ze Kasia jest tylko osobom stworzona na potrzeby prosb o pomoc
                              • ewencja Re: Penelopa 04.02.14, 15:34
                                tez mi to przyszlo do glowy, aczkolwiek glowy sobie uciac nie dam.
                                No coz, chyba usiade na wozku inwalidzkim,i zaloze watek na pomocnych, ze zbieram na zycie, bo mam sm i siedze na wozku, ktoś się dorzuci? smile
                                • adres9 Re: Penelopa 04.02.14, 15:57
                                  Proszę nie osądzać , gdy się nie wie. Nie mogłam dziś wysłać papierów , bo wróciłam od lekarza z Kasią a muszę poszukać żeby zeskanować...
                                  • ewencja Re: Penelopa 04.02.14, 16:00
                                    Cud się stal, i można pisać po polsku !!!
                                    NIE WIERZE big_grin
                                    Nikt nikogo nie osadza, tylko sa zadawane pytania, forum to nie mops, nikt nie ma obowiązku niczego wysylac, a tym bardziej jak sytuacja jest niejasna smile
                                    Pokory więcej proponuje smile
                                  • atena12345 Re: Penelopa 04.02.14, 16:25
                                    adres9 napisał(a):

> Proszę nie osądzać , gdy się nie wie. Nie mogłam dziś wysłać papierów , bo wróc
                                    > iłam od lekarza z Kasią a muszę poszukać żeby zeskanować...

Wow! cóż za poprawna polszczyzna....
                              • adres9 Re: Penelopa 04.02.14, 15:52
                                Witam Kasia jest i będzie wstawiłam zdjęcie na Facebook. To nie jest jedne i to samo dziecko.
                                • bj32 Re: Penelopa 04.02.14, 15:56
                                  O patrz! Znasz jednak kropki i przecinki.
                                  No to lecimy dalej: co z tym niepełnosprawnym ojcem, świadczeniami, widokiem mieszkania, gdzie nie widać biedy, za to widać levela? I całą resztą zadanych Ci pytań.
                                  • adres9 Re: Penelopa 04.02.14, 16:05
                                    Zdjęcia o niczym nie świadczą kiedyś mogłam mieć lepiej a nie zawsze tak jest.
                                    • ewencja Re: Penelopa 04.02.14, 16:11
                                      zamiast nabijac posty, odpowiedz na pytania moderatora.
                                    • bj32 Re: Penelopa 04.02.14, 16:16
                                      I w ciągu pół roku nastąpił dramat?
                                      Wiesz co? Na zdjęciu z sierpnia ubiegłego roku nie wyglądasz na jakąś mocno ciężarną. Najmłodsze dziecko - można założyć - w licu miało ok 5 miesięcy... skoro zaczynałaś sadzać. Zatem owszem - po zdjęciach można oceniać.
                                      Serio przypuszczasz, że ustrzelisz tu jelenia?
                                      • adres9 Re: Penelopa 04.02.14, 16:35
                                        Kasia urodziła się 1 kwietnia 2013 r. w 26 tygodniu. A wiktoria 2 lipca 2011 r.
                                        • bj32 Re: Penelopa 04.02.14, 16:39
                                          Ale padła masa ważniejszych pytań, więc albo się do nich ustosunkujesz, albo szanse na pomoc masz bliskie zeru. Rozumiesz, czy dalej będziesz udawać, że analfabetyzm Ci przeszedł, ale odporność na pytania nie?
                                        • penelopa40 Re: Penelopa 04.02.14, 22:46
                                          no super, ale gdzie jest ojciec tych dziewczynek??? twoja rodzina? jego rodzina? wszyscy wymarli, że tak powiem dosadnie...zadałam kilka konkretnych pytań, na żadne nie odpowiedziałaś, autorko wątku, odpowiadasz jakimis półsłówkami, które niczego nie wnoszą,
                                          nic konkretnego, sam bełkot, w górze forum jest wątek o tym co trzeba żeby uzyskac pomoc, bez tego nic nie dostaniesz kobieto,
                                          i nawet nie ma jak pomóc szukać np lekarza specjalisty bo opis schorzeń dziecka jest nieczytelny,
                                          atena oświec mnie proszę na priva w sprawie tych zdjęć, bo ja należę do tych 25% ludności co nie ma konta na facebooku...
                                          • bj32 Re: Penelopa 04.02.14, 23:32
                                            Na zdjęciach widaćnieźle urządzone mieszkanie, tyle, że zabałaganione, chmarę dzieci - zadbanych i nie wyglądających na przymierające głodem. Widać też całą masę rozmaitych dorosłych osób, przypuszczalnie spokrewnionych, bowiem tu i ówdzie rzuca się w oczy podobieństwo rodzinne.
                                            Widać też [w jednym miejscu] zieloną puszkę z napisem "Lech", ale to musi być błąd w druku, bo to z pewnością energetyk "Level" - 2,99 w "Żabce" wink
                                            • atena12345 Re: Penelopa 05.02.14, 05:20
                                              No mnie akurat uderza bałagan w tle: dzieci na tle brudnych talerzysad
    • atena12345 Re: prosba 04.02.14, 18:38
      pooglądałam fejsa...
      Napiszę Ci jedną radę: zanim umieścisz zdjęcia w necie, to następnym razem się zastanów co na nich jest i czy nie będą one powodem wyśmiewania się z Twoich dzieci.
      No i przede wszystkim posprzątaj.
      • l.h.o.o.q [...] 04.02.14, 23:57
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • bj32 l.h.o.o.q 05.02.14, 00:17
          Napisz to sam bez wulgaryzmów.
          • l.h.o.o.q Re: l.h.o.o.q 05.02.14, 10:18
            spokojnie, skad mialem wiedziec, ze Pani Moderator uznaje stakie slowa jak "s r a n i e" i "p i e r d y l i a r d" (w znaczeniu: "nieskonczona ilosc") za wulgaryzmy. JUz postaram się być ąę,bo widzę, ze tu "bułkę przez bibułkę".

do rzeczy: pani Dorota nierozwaznie zamieszcza duza ilosc zdjec swoich dzieci na portalu spolecznosciowym. Kasi tam wcale nie ma, co jest zastanawiajace - zwykle mamy dają więcej fotek dziecka tuż po jego urodzeniu albo w pierwszym roku zycia. (na fotkach przedstawiających tą najmłodszą to podobno ta dwa lata starsza Wiktoria - nie musialy byc wrzucane tuz po zrobieniu oczywiscie, ale chronologia jest zachwiana).

Na zdjeciach z imprez rodzinnych czy spotkan towarzyskich widnieje obok pani Doroty jakis męzczyzna - sądząc po body language, itp, to bardzo bliska zażyłość, bynajmniej nie bratersko-siostrzana. dlaczego partner zyciowy nie dokłada się do utrzymania?

Prawdopodobnie ta pani nie posiada umiejestnosci gospodarowania pieniedzmi, bo majac klopoty finansowe wyposaża mieszkanie "na pokaz", zyjąc mocno ponad stan. A teraz błaga o pomoc.

Być może pani Dorota po prostu szybko i brzydko się starzeje, ale na zdjeciach widac kobietę już niemłodą, w dodatku nie stroniącą od pewnych uzywek. Zachodząc w ciążę w poznym wieku i prowadząc taki wyniszczający tryb zycia trudno o zdrowe potomstwouncertain

a uz w ogóle nie rozumiem zakładania watku i pisania z dużą ilością błędów, bez interpunkcji, z literówkami typu "hirurka" - zamiast "chirurga" - czy ta pani myśli, ze udając pisownię uchodźcę spoza PL, nieznającego naszej mowy, szybciej dostanie pomoc?
            • l.h.o.o.q Re: l.h.o.o.q 05.02.14, 10:21
              Sam przepraszam za literówki oczywiście. Nie wiem jednak, czy zamiast pomocy rzeczowej nie przydalaby się tej Pani jakaś pomoc na zasadzie "pracy u podstaw" - i czy to najmłodsze, podobno cięzko chore dziecko nie miałoby lepszych warunków (o ile istnieje), w ew. rodzinie adopcyjnej czy ośrodku intensywnej rehabilitacji. Tutaj rażące zaniedbania mogą się sypać lawinowo.
            • ewencja Re: l.h.o.o.q 05.02.14, 10:23
              ale ale, to nie tak jak myślisz..."kotku" smile (sorry jak Cie wkurzylam tongue_out )
              Kasia jest i będzie big_grin
              A mąż lub tez facet, konkubent etc. jest NIEPEŁNOSPRAWNY !!! !!! !!!
              A Pani Dorota wygląda na imprezową agentkę big_grin
              • l.h.o.o.q Re: l.h.o.o.q 05.02.14, 10:28
                niepełnosprawność, poza głebokim, cięzkim uposledzeniem, nie wyklucza mozliwości podjęcia prostej lub nieco bardziej skomplikowanej pracy zarobkowej. Chyba, ze pan nie ma wyszktałcenia innego niż niepełne podstawowe /przy kształceniu w szkole specjalnej/ i nie nadaje się do samodzielnej egzystencji. Z pewnościa ten pan nie jest głęboko zinwalidyzowany.

Kasia może istnieje, zwracam honor. Tylko szkoda mi tych dzieci, bo tam aż bije po oczach tzw wyuczoną bezradnością sad
                • adres9 Re: l.h.o.o.q 05.02.14, 12:26
                  przestan komentowac bo ja od was nic juz nie chcem i dowidzenia
                  • bj32 Re: l.h.o.o.q 05.02.14, 13:46
                    I czemu, nie jestem zaskoczona? Pewnie dlatego, ze to obrzydliwie typowe i jak się trzeba wytłumaczyć z dostatku, oraz przysłać dokumenty, to "potrzebujące" zawsze strzelają focha suspicious

Natomiast, kolego l.h.o.o.q, zakładając konto na Gazecie podpisywałeś Regulamin - nie moja wina, że bez czytania. Prywatnie mi wulgaryzmy nie przeszkadzają i bluźnię straszliwie, ale zasady portalu są takie, a nie inne i stosować je trzeba.
                    Co do treści - jakoś dziwnie się z Tobą zgadzam i wygląda, że nie tylko ja smile
                  • penelopa40 Re: l.h.o.o.q 05.02.14, 14:17
                    skoro nie "chcem" to znaczy że nie "potrzebujem" ... a to znaczy, że "zabierajem" nasz cenny czas...
                    • mamaszymonka85 Re: l.h.o.o.q 05.02.14, 23:33
                      Czyli standardowo "niczego nie chcem i dowidzenia" uncertain

Chyba zaczne spisywac te rozne grypsy i wydam tomik poezji internetowejsmile
                      Potraficie rozbawicsmile
                      Bj32 "chodzace zwarcie" jest dla mnie hitemsmile
                      • atena12345 mamoszymonka 06.02.14, 05:44
                        niedawno również prosiłaś o pomoc.
                        Dziwne są Twoje drwiące wypowiedzi w tej sytuacji. Już wcześniej dziewczyny zwróciły Ci delikatnie uwagę, ale ja delikatna nie jestem.

• renata.36 Re: mamoszymonka 06.02.14, 08:37
                          Mnie bardzo razi niefajne zachowanie mamyszymonka.Z tego co wiem, nie tylko mnie.
                          • atena12345 Re: mamoszymonka 06.02.14, 08:52
                            renata.36 napisała:

> Mnie bardzo razi niefajne zachowanie mamyszymonka.Z tego co wiem, nie tylko mni
                            > e.

no mnie właśnie też
                      • pitahaya1 Re: l.h.o.o.q 06.02.14, 09:11
                        mamaszymonka85 napisała:

> Chyba zaczne spisywac te rozne grypsy i wydam tomik poezji internetowejsmile

A może zamiast wydawania tomiku poezji poszukasz lepiej płatnej pracy, co w sytuacji proszenia o pomoc na forum może być dobrym posunięciem.
                        Ja wiem, że tomiki fajna rzecz, ale...

Jakoś na siedzenie na forach zawsze czas się znajdzie i wszystkie przeciwności losu nie pozwalają nam oderwać się od komputera na te biedne 8 godzin plus dojazdy.
                        • mamaszymonka85 Re: l.h.o.o.q 06.02.14, 12:25
                          Pitahaya1 a czy ja gdzies napisalam ze nie szukam lepszej pracy? Tylko wiesz no nie garna sie do zatrudnienia dojezdzajacej mamy 2 dzieci, w tym 7 miesiecznego niemowlaka. Ale zobaczysz ze wkoncu mi sie udasmile
                          Druga sprawa, ja nie siedze calymi dniami na internecie i forach. Mam dosyc roznego rodzaju zajec, zwlaszcza teraz kiedy sa ferie.

Nie mam zamiaru sie tu z Wami klocic, ani tym bardziej nabijac postow adres9.
                          Forum jest dyskusyjne i kazdy ma prawo sie wypowiedziec, tym bardziej ze chcialam jej pomoc.
                          Fakt ze prosilam o pomoc, chyba nie blokuje mozliwosci pomocy w postaci ubranek komus innemu?
                          A to co pisze nie musi sie wszystkim podobac, kazdy jest inny i kazdy ma inny charakter.
                          Jezeli kogos urazily moje wypowiedzi to przepraszam i pozdrawiam.
                          • agrypina6 Re: l.h.o.o.q 08.02.14, 08:50
                            Jak na razie sama nie masz na podstawowe rzeczy dla dziecka, bo za takie uważam mleko i pampersy (koniecznie oryginalne! ), więc jak chcesz pomagać innym, skoro sama sobie nie umiesz pomóc? I w Twoim wątku też były nieścisłości, tak więc..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka