Dodaj do ulubionych

dot. alimentów z FA

09.07.14, 22:46
Mam pytanie do zorientowanych, jaka jest maksymalna kwota alimentów z FA? Czy jesli sąd zasądzi 700 zł, to FA tyle wypłaca?
A może są jakieś sposoby aby otrzymywać alimenty, mimo że ojciec dziecka pracuje na czarno, świetnie mu się powodzi, ale jest "bezrobotny" i nic nie posiada, a ze zwykłej złośliwości placic nie chce?
Obserwuj wątek
    • marzenam32 Re: dot. alimentów z FA 10.07.14, 05:47
      maksymalną kwotą z funduszu to 500 zł , więcej fundusz nie zapłacić pomimo , że wyrok są jest większy
    • zwykla_mama Re: dot. alimentów z FA 20.07.14, 17:44
      "A może są jakieś sposoby aby otrzymywać alimenty, mimo że ojciec dziecka pracuje na czarno, świetnie mu się powodzi, ale jest "bezrobotny" i nic nie posiada, a ze zwykłej złośliwości placic nie chce? "
      - dużo zależy od tego ile masz czasu i czy chce Ci się "nachodzić" za alimentami.
      Im więcej informacji przekażesz komornikowi tym lepiej ! Jeśli wiesz gdzie pracuje - podać miejsce pracy / nazwę firmy - pracodawca raczej nie będzie zachwycony zainteresowaniem ze strony komornika.
      Możesz chcieć, by komornik egzekwował należne alimenty z:
      - majątku dłużnika ( nieruchomości - jeśli posiada dom / mieszkanie, ruchomości - ponadstandardowe wyposażenie mieszkania, które jest zbędne do normalnego funkcjonowania ). Wiesz, że ma kino domowe / inne tego typu rzeczy - możesz chcieć zajęcia ich na poczet wierzytelności.
      - zatrzymanie prawa jazdy - często dłużnicy "nagle" znajdują środki na alimenty jak pozbawi się ich możliwości siadania za kółkiem.
      • mamatin Re: dot. alimentów z FA 11.08.14, 00:49
        Dziękuję za informacje. Ojciec dziecka na pewno nie ma na siebie żadnych nieruchomości, Nie chodzi o mnie, ale dziecko jest malenkie, wiec czas na uzyskanie alimentów powinien się znaleźc.
        Będąc u nich w domu, widziałam sporo "zbędnej" elektroniki, ale kupionej w trakcie trwania małżeństwa, wiec komornik miałby do dyspozycji tylko polowę. Pozbawienie prawa jazdy byłoby szczegolnie bolesne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka