Dodaj do ulubionych

prosba o pomoc

17.09.14, 12:12
Witam.Jestem matka ktora sama wychowuje corke 14 lat w tej chwili jestem bez srodkow do zycia nie mam za co kupic dziecku cwiczen do szkoly chodzi do drugiej klasy gimnazjum sypia sie juz jedynki szkoly nie obchodzi ze nie mam pieniedzy zeby kupic w tej chwili od paru dni nic nie jemy bo nie ma za co kupic zywnosci zadaje sobie pytanie co ze mnie za matka ktora nie potrafi utrzymac dziecko.Ja pracuje moj dochod w sierpniu wyniosl 560 zl starczylo na oplaty i to nie wszystkie.Bardzo prosze o pomoc w zakupie zywnosci i cwiczen do szkoly dla mojej corki.mOJ NR TEL.699815313 Danuta
Obserwuj wątek
    • bj32 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 12:17
      Kiepski pomysł z podawaniem numeru telefonu.
    • atena12345 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 12:17
      zastosuj się do zasad forum, tu masz link
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html
      Weź nie gadaj, że od kilku dni nic nie jecie. Córka nie ma dożywiania w szkole?
      Twoja pensja to jedyny dochód?
      • danusia245845 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 12:32
        Niestety taka jest prawda nie ma dozywiania w szkole moja pensja plus rodzinne niestety ojciec corki nie zyje a renty po nim tez nie ma ze wzgledu ze nie przepracowal swoich lat
        • bj32 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 12:42
          Celówki? Zasiłki okresowe? Dożywianie w domu? Dofinansowanie do czynszu?
          • danusia245845 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 12:54
            Z opieki nie dostaje zadnych zasilkow dostawalam do marca tego roku 105 zl zasilku stalego do grupy jak bylam na zasilku rehabilitacyjnym jestem po operacji kregoslupa szyjnego w tej chwili podjelam prace na 1/2 etatu i przekroczylam kryterium dofinansowania do czynszu tez nie pobieram mieszkanie mam zadluzone opieka spoleczna oferuje mi pomoc w kwocie 20 zl
            • renata.36 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 13:00
              Gdzie mieszkacie?
              • danusia245845 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 13:03
                Jelenia Gora woj dolnoslaskie
            • penelopa40 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 13:01
              jakich książek/ćwiczeń potrzebujesz do 2 gimnazjum? jakie wymiary ma córka? mam córkę w tym samym wieku i tej samej klasie...
              z dochodem 560zł czy nawet 600 na 2 osoby to powinnaś mieć pomoc z ośrodka pomocy społecznej, córka powinna mieć stypendium, dopłaty do podręczników, jakieś darmowe obiady, itd itp, jakoś mi si wierzyć nie chce że MOPS oferuje tylko 20zł, składałaś papiery, masz odpowiedź na piśmie? niech się wypowiedzą bardziej obeznane w tych tematach, ale może możesz mieć jednak większą pomoc... z dochodem 560zl na 2 osoby przekroczyłaś dofinansowanie czynszu?
              skąd jesteś? jest jakaś możliwość zmiany pracy na inną lepiej płatną? dorobienia wieczorami?
              pozdr penelopa
              • danusia245845 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 13:20
                Nie dofinansowanie do czynszu tylko do opieki o celowke do czynszu nie moge sie starac bo mam zbyt duze zaleglosci w oplatach cwiczenia do jezyka polskiego nauka o jezyku do biologii puls zycia nowa era historia
                Czasy nowożytne. Podręcznik dla gimnazjum. Klasa II. J. Drob. Wyd. Szkolne PWN. Rok wydania 2014.i do niemieckiego Deutschtour 2. E. Kościelniak ? Walewska, M. Kosacka. Wyd. Nowa Era.Jestesmy z Jeleniej Gory corka ma 165 wzrostu nr obuwia 37 ubrania w rozmiarze S
                • diabollos29 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 14:33
                  Ok, teraz doczytalam odnosnie tej dotacji. Napisz prosbe o rozlozenie zadluzenia na raty, popros o jak najmniejsze, dolacz skany dochodow.
                  Opieka splawic Cie nie moze, wyrzuca Cie drzwiami, wejdz oknem. Moja sasiadka z wyzszym dochodem i tez z jednym dzieckiem co miesiac otrzymuje pomoc 250zl. Jest to tzw. zasilek celowy specjalny, dla osob ktore maja troszke wyzsze dochody niz przewiduja ich kryteria.
                  Zalatw tez corce obiady w szkole. Szkoda stracic mieszkanie.
                  W opiece staraj sie o zasilek dla samotnej matki, 170zl, potrzebny bedzie akt zgonu ojca.
                  Jakich cwiczen potrzebujesz? Czasem warto napisac do wydawcow z prosba o darmowy podrecznik, wysylaja te z troszke uszkodzona lub poplamiona okladka. I nie ma co sie wstydzic, to wszystko wiem wlasnie od sasiadki ktora sama radzi sobie w ten sposob.
                  • bj32 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 14:35
                    Spławić nie mogą, ale nawet jak decyzja będzie pozytywna - nie wypłacą. Bo jest zadłużenie.
                • penelopa40 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 14:54
                  tych książek nie mam akurat,
                  co do ubrań i butów to córka ma rozmiar 38-39 od kilku lat więc butów 37 nie mamy żadnych, jest od twojej niższa i nosi rozmiar S, XS lub 34
                  ubrania oddajemy na bieżąco, będę jednak miała na uwadze, żeby odłożyć dla was w razie czego tylko podaj obwód bioder, pasa i biustu, bo obawiam się że z mojej filigranowej mogą być za chude...
            • diabollos29 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 14:26
              Mowisz o dodatku mieszkaniowym z UM? Bo cos tu nie pasuje.
              Próg dochodowy do dotacji do czynszu to 900zl z hakiem na osobe. Skoro przekroczylas te kryteria musisz miec dochod powyzej 1800zl.
              • danusia245845 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 14:29
                nie przekraczam tego dochodu moj dochod to 560 zl wyplaty pls zasilek rodzinny a o dodacje nie moge sie starac bo w tej chwili mam mieszkanie bardzo zadluzone najprawdobodobnie grozi mi eksmisja jak przyjde z pracy wysle wszystkie dokumenty
                • bj32 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 14:32
                  Mnie szło o dofinansowanie z MOPS, ale jak masz zadłużenie, to nawet jak dostaniesz decyzję - to pieniędzy nie.
                  • danusia245845 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 14:38
                    z MOPS nie otrzymuje zadnego dofinansowania nawet za prad mi nie chca pomoc zaplacic
                    • bj32 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 14:46
                      Co to znaczy "Za prąd mi nie chcą pomóc zapłacić"?
                      Poszłaś do MOPS i powiedziałaś "Pomóżcie mi zapłacić za prąd", a oni na to "Nie!", czy jak?
                      • danusia245845 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 16:27
                        Mniej wiecej tak to bylo Pani Socjalana wziela moje dochody obliczyla i powiedziala ze moze mi pomoc tylko 20 zl bo tyle sie mi nalezy malo tego jeszcze jak bralam zasilek staly w wysokosci 105 zl i podjelam prace i za jeden miesiac wzielam bezpodstawnie bo nie zglosilam ze pracuje to musze oddac te piniazki nie obchodzi ja nic moje prtosby a ztego co widze to ona ma wiecej do powiedzenia niz Derektor bo u niego tez bylam on wyrazil niby zgode ale Pani socjalna stwierdzila ze mi sie nie nalezy
                        • prochottka1 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 17:29
                          malo tego jeszcze jak bralam zasilek staly w wysokosci 105 zl i podjelam prace i za jeden miesiac wzielam bezpodstawnie bo nie zglosilam ze pracuje to musze oddac te piniazki nie obchodzi ja nic moje prtosby

dziwne masz podejscie, wziełas pieniadze bezpodstawnie przez jeden miesiac wiec trzeba oddac !
                          nie zgłosiłas ze podjełas prace a taki masz obowiazek
                          takie sa przepisy i na nic skargi i prosby, a pani socjalna wykonuje swoja prace i tyle
                        • bj32 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 17:43
                          Słusznie musisz oddać.

Natomiast jeśli poszłaś i pani Ci powiedziała, to dla odmiany idź i złóż wniosek. Jak pani Ci odpisze zamiast mówić - będzie można się odwoływać albo myśleć co dalej.

Również słuszna jest rada wyżej o napisanie o rozłożenie zadłużenia na raty, tylko dodałabym o umorzenie odsetek.
                          No, chyba, że zalegasz na krocie i wynika to z niechęci do uiszczania...
        • starymoher Re: prosba o pomoc 17.09.14, 22:33
          jesli ojciec dziecka nie zyje przysluguje 170zl z tytulu samotnego wychowywania jest to dodatek do rodzinnego wiem to bo tak mialam na swojego syna
    • anka7961 Re: prosba o pomoc 17.09.14, 14:15
      Aby otrzymać pomoc musisz potwierdzić swoją sytuację wysyłając zdjęcia / skany dokumentów do bj32.

Czy u Was w mieście jest pck albo inne miejsce, gdzie możecie skorzystać z dożywiania?
      • penelopa40 Re: instytucje pomocowe w JGórze 17.09.14, 14:47
        Artykuł z 2013 r. W Jeleniej Górze osobom pozostającym w ciężkich okolicznościach życiowych pomaga kilka organizacji. Warunkiem uzyskania pomocy w zakresie dożywiania jest udokumentowanie swojej sytuacji. Punktem odniesienia są tutaj kryteria dochodowe przyjęte przez opiekę społeczną – tj dochód miesięczny 542 zł w gospodarstwie jednoosobowym, i 456 zł na osobę w rodzinie. Caritas ma w Jeleniej Górze jeden z dwóch magazynów żywności w diecezji legnickiej. Pomoc odbywa się poprzez parafie. Przykładowo w Jeleniej Górze u Świętych Erazma i Pankracego po żywność zgłasza się 600 osób. O udzieleniu pomocy żywnościowej decyduje proboszcz w oparciu o kryteria przyjęte w pomocy społecznej. Uwzględnia też przypadki losowe, wydatki na leki czy alkoholizm któregoś z członków rodziny. Polski Komitet Pomocy Społecznej w Jeleniej Górze działający na obszarze byłego województwa jeleniogórskiego w 2012 r. wydał żywność ponad 18 tys. osobom. - Przede wszystkim trafiają do nas potrzebujący z list dostarczanych przez MOPS-y. Ale tez, jeśli się ktoś znajdzie nagle w trudnej sytuacji może liczyć na pomoc – wyjaśnia Aneta Jacak-Błaszczyk, kierownik PKPS w Jeleniej Górze. 2176 osób jest zarejestrowanych w Jeleniogórskim Stowarzyszeniu Osób Bezrobotnych. W 2012 rozdano za jego pośrednictwem 134 tony produktów z Banku Żywności we Wrocławiu, wyszło blisko 60 kg towaru na osobę rocznie. Kryteria: zarejestrowany w Urzędzie Pracy bez prawa do zasiłku, korzystający z pomocy społecznej, bezdomni.
        JELENIA GÓRA:
        Jadłodajnia (Dzienny Dom Pomocy Społecznej) – 70 posiłków dziennie (skierowanie MOPS)
        58-500 Jelenia Góra, ul. Kilińskiego 16, tel. 75 752 55 71 MOPS
        Stołówka Adres: ul. PCK 12 58-500 Jelenia Góra Telefon: 0-75 755 13 32
        Prowadzący: Polski Czerwony Krzyż i Miejski Ośr. Pom. Społecznej
        Caritas Diecezji Legnickiej
        w 240 parafiach śpieszy z pomocą ludziom ubogim, zapomnianym i pokrzywdzonym;
        poprzez struktury i sieć placówek obejmujących całą Diecezję
        59-220 Legnica, ul. Stefana Okrzei 22
        tel. 076 724 43 00, fax. 076 724 43 40
        www.legnica.caritas.pl
        e-mail legnica@caritas.pl
        Polski Komitet Pomocy Społecznej - Zarząd Okręgowy
        Jana Pawła II 7 lok. 419, 58-500 Jelenia Góra
        Tel.: 75 648 04 20 E-mail: pkps.jeleniogora@wp.pl
        Towarzystwo Pomocy św Brata Alberta
        Koło Jeleniogórskie - ul. Grunwaldzka 51, 58-500 Jelenia Góra
        Telefon: 75 752 61 22
        e-mail: tpbajg@wp.pl, jeleniagora@tpba.org.pl
        www.jeleniagora.bratalbert.org.pl
        • penelopa40 Re: instytucje pomocowe w JGórze 17.09.14, 15:17
          Zasiłek stały
          zasiłek okresowy
          zasiłek celowy i specjalny celowy
          W celu zaspokojenia niezbędnej potrzeby bytowej może być przyznany zasiłek celowy, który w szczególności może być przeznaczony na pokrycie kosztów zakupu żywności, leków i leczenia, opału, odzieży, niezbędnych przedmiotów użytku domowego, drobnych remontów i napraw w mieszkaniu,
          Składać papiery ogólnie o pomoc, a podczas wywiadu w domu pracownika socjalnego o wszystko wypytać… bo tak czy siak na wywiad musi przyjść
          p.s. na zdrowy chłopski rozum takie zasiłki celowe wam się jak najbardziej należą, jeśli nie inna szersza pomoc, radziłabym ci złożyć wnioski i czekać na rozpatrzenie, na piśmie, wszystko pisemnie z postemplowaną kopią albo poleconym - w instytucjach niczego nie wolno załatwiać "na gębę"
          • kuiad Re: instytucje pomocowe w JGórze 04.10.14, 20:36
            nie ma dofinansowania do książek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka