Dodaj do ulubionych

Do modoratorek!!!!

17.05.05, 12:57
Na poczotek zaczne od tego,że przykro mi jeśli ktoś naciągał bo to jest
straszne świństwo.Ja napewno do takich ludzi nie należe,jest mi strasznie
ciężko prosić bo nigdy nie było nam tak ciężko.Zawsze staram się pomagać i
napewno te ubranka które otrzymam od mam oddam innym jak moja maleńka
wyrośnie.Nie jestem zachłanna i uważam że czasem trzeba prosić o pomoc.A
ignorowanie ludzi z poza listy jest dyskryminujące bo ja mam straszne
odczucie
i nie smak.Jesteśmy dobrymi rodzicami syn starszy bardzo dobrze się uczy
chodzi
do 4 kl,córcia rozpoczyna w tym roku zerówkę.W naszej rodzinie tylko mąż juz
pracje bo ja swoją prace straciłam.A tu taka niespodzianka wielkie szczęście
i
zarazem niepokuj.Nie porosiłam o wiele tylko o ubranka dla maleństwa,nie chce
naciągać ani wyłudzać.
Pozdrawiam Gabi
Ps.Naszczęście znalazły się mamy które starają mi się pomuc bez umieszczania
na
liście,a swoja drogą co trzeba zrobic aby sie na tej liście znaleść ile
prosić
o pomocsad
Niechce urazić nikogo ale strasznie mi żal ze tak mnie potraktowałyście.
Gabi Szczecin
Obserwuj wątek
    • odojoachim Re: Do modoratorek!!!! 17.05.05, 13:06
      wczesniej juz pisałam ale teraz chciałam wykorzystac post gabi by poprosic o
      znalezienie sie na liscie osob ktore potrzebuja. co robic by znalesc sie na tej
      liscie. jakie dokumenty mam przedstawic. prosze odpowiedzcie .mieszkamy w
      rumii, tutaj wynajmujemy mieszkanie. nie mamy własnego lokum i
      pewno nigdy nie bedziemy miec bo i za co. ja nie pracuje mój mąż nie ma
      stałej pracy. pracuje dorywczo tam gdzie akurat go potrzbuja. nie mamy zadnej
      zapomogi od strony panstwa bo w 2002r. nie zyło sie nam takj żle. mąż miał
      stałą pracę i nie potrzebowalismy pomocy. teraz gdy mamy 2005 chcą od nas
      zaswiadczenia o zarobkach za tamten czas. inaczej nie dadza nam zapomogi.
      taka jest niestety polityka prorodzinna. nie mam do kogo sie zwrocic o pomoc
      wiec pisze tutaj. mamy 4 miesiecznego szkraba i gdyby nie on nawet bym nie
      smiala was prosic. maluszek ma na imie Odo. jest wspaniałym dzieckiem które
      potrzebuje prostych rzeczy potrzebnych do życia.
    • karinka21 Re: Do modoratorek!!!! 17.05.05, 13:12
      żeby dostać zasiłek z opieki społecznej trzeba tylko zaświadczenie o zarobkach
      za ostatni miesiąc, a dotację do mieszkania za trzy ostatnie miesiące, więc nie
      wiem dlaczego 2002 rok ma coś z tym wspólnego
      • czarnulka18x1 Re: Do modoratorek!!!! 17.05.05, 13:19
        ja zeby otrzymac zasiłek na dziecko i poporodowe faktycznie musiałam przedstawic
        zaswiadczenie z urzedu skarbowego za 2002r.o tym ze nie osiagalam zadnych
        dochodow.sama nie wiem co to ma wspolnego ,ale u nas na slasku tak
        wymagaja.pozdrawiam
      • gabi67 Re: Do modoratorek!!!! 17.05.05, 13:25
        A co jeśli się wynajmuje się od znajomych mieszkanie i oni są aktualnie w
        niemczechsadA czeka się na swoje mieszkanie nikt mi nie dopłaci do wynajęcia
        mieszkania na nten czas.I jeszcze jedno starałam się o dotacje do przedszkola
        dla mojej córci kwota ta wynosiła 80 zł przyznano ją na trzy miesiące.Dlatego
        na trzy miesiące poniewaz trzeba znaleść prace.A kto teraz by mnie przyją skoro
        mam dwoje dzieci i trzecie w drodze.Więc dotacje na przedszkole mi zabralisadA
        pomoc jaką od nich dostałam to 50 zł,dlatego zajmuje sie pracami
        dorywczymi.Dziwi mnie fakt dlaczego alkocholicy dostają ręty pijackie
        wysokości 650zł i nikt im nie każe iść na odwyk!!!!!
    • szani38 zasilek 17.05.05, 13:41
      Dziewczyny, zeby dostac zasilek rodzinny (z dodatkami rowniez) faktycznie
      potrzebne sa wczesniejsze dochody (z lat poprzednich), jednak zeby ubiegac sie
      o zasilki dodatkowe z MOPS-u (celowy, okresowy)podaje sie faktyczne zarobki z
      ostatniego miesiaca (zaswiadczenie z pracy, z Biura Pracy).
      Trzeba isc do MOPS-u , znalezc odpowiednia Pania (Pana) zajmujaca(ym)danym
      rejonem i poprosic o pomoc. I nie mowic, ze sie nalezy, tylko szczerze pogadac
      w jakiej jestesmy sytuacji. Tam tez pracuja "ludzie" i czesto ze zrozumieniem
      podchodza do potrzebujacych (choc nie zawsze). Dziewczyny, nie zniechecajcie
      sie postami na forum, ze w kazdym MOPS-ie jest tak zle. Wydaje mi sie, ze duzo
      zalezy od opiekuna, na jakiego trafimy. Ja trafilam na swietna opiekunke i choc
      mialam ogromne problemy z uzyskaniem zaswiadczen z US o dochodach meza (US nie
      chcial mi wydac zaswiadczenia, o maz byl nierozliczony z US), to nasza
      Opiekunka robila co mogla, zeby nam pomoc, kiedy ta pomoc byla potrzebna.
      Zycze kazdej z Was takiego Opiekuna Spolecznego smile
      Pozdrawiam serdecznie
      Ania
      • gabi67 Re: zasilek 17.05.05, 13:49
        Ja nigdy nie powiedziałam że mi sie nalezysadAle W Szczecinie to wygląda
        niejwięcej tak :każda ulica ma przydzielonego opiekuna więc człowiek nie ma
        zbytniego wyborusadA opiekunka którą spotkałam na swojej drodze nie była
        najżyczliwszą osobą,przykro mi to mówićale tak było.
        Pozdrawiam Gabi
        • maria_rosa Re: zasilek 17.05.05, 15:10
          Spokojnie,
          już napisałam we wcześniejszym poście, że lista powstała na życzenie
          forumowiczów.
          Gabi, przecież nikt nie napisał, że pomoc ci się nie mależy.

Rozumiem twoją sytuację, rozumiem desperację ale bardzo Cię proszę uspokuj się
          i ochłoń.

Pozdrawiam,
      • magdallena4 Re: zasilek 19.05.05, 12:54
        do szani38...
        szczerze powiem, że ja po urodzeniu dziecka (a mój maluszek ma 3 latka) nie
        otrzymałam od "państwa" żadnych pieniążków na dziecko, ale to żadnych....
        ani za urodzenie ani żadnego zasiłku, nic (podobno nie należało mi się)...nie
        wiem czym to jest uwarunkowane, ponieważ nie mam umowy na czas nieokreslony,
        dodatkowo jestem studentką a mój mąż do każdej pensji otrzymuje 50 zł tzw.
        rodzinne....jeżeli mogłabyś cos więcej napisać mi na temat w/w rzeczy to
        byłabym Ci bardzo wdzięczna....
        • szani38 Re: zasilek 19.05.05, 13:02
          Magdalenko, ale z twego postu wynika, ze jednak pracujecie obydwije i jakies
          dochody macie - tak zrozumialam. W takim przypadku liczy sie dochod jaki wypada
          na 1 osobe w rodzinie i jesli przekroczycie ten prog, to niestety, wtedy nie
          otrzymasz pomocy sad A jesli otrzymuje 50 zl rodzinnego, z tego wynika, ze macie
          1 dziecko, jest was troje w gospodarstwie domowym, macie obydwoje jakis dochod
          i jak domyslam sie wasz dochod jest na tyle wyskoki, ze przekracza ustalony
          prog.
          Pozdrawiam
          • magdallena4 Re: zasilek 19.05.05, 13:36
            do szani38...
            ta cała nasza sytuacja jest troche pokręcona, nie mamy swojego mieszkania itp.
            itd.(mniejsza o to), tylko dziwi mnie fakt, że po urzodzeniu dziecka (a wtedy
            nie pracowałam a mój mąż również)nie otrzymałam żadnych pieniążków na dziecko,
            z tego co tu czytam każda mama cos tam dostała, ja absolutnie nie ubolewam nad
            tym faktem ponieważ cieszę sie z tego co teraz mam (chociaz początki były
            ciężkie), może co miasto to inne obyczaje....i powiem jeszcze, że do dnia
            dzisiejszego nie było u mnie pielęgniarki środowiskowej ( a maluch ma 3
            latka)....
            dzieki i pozdrawiam serdecznie...
            • szani38 Re: zasilek 19.05.05, 13:45
              Nie wiem dlaczego nie otrzymalas zasilku sad Ja tez urodzilam najmlodsza niecale
              3 lata temu i obydwoje z mezem bylismy bez pracy w tamtej chwili. Wtedy zasilek
              rodzinny byl jeszcze wyplacany z Urzedu pracy, o ile ktos byl zarejestrowany i
              skladal wniosek o zasilek, silek porodowy chyba tez - nie wiem tegho dokladnie,
              bo ja wlasnie nie moglam uzyskac rodzinnego w zwiazku z problemami z
              zaswiadczeniem ze skarbowki. Dlatego ja zglosilam sie do Opeki i poprosilam o
              pomoc, otrzymalam wtedy taki jakis zasilej porodowy jednorazowy i przyznano mi
              zasilek okresowy na 4 m-ce (cos jakby maciezynski). Tylko teraz juz zasady
              wyplaty zasilkow sie pozmienialy, wszystko to przejela gmina i najczesciej
              wyplacany jest w Osrodkacvh Opieki Spolecznej.
              Pozdrawiam
              • magdallena4 Re: zasilek 19.05.05, 15:02
                najwazniejsze, że teraz jest dobrze...
                dzieki i pozdrawiam...
    • karinka21 Re: Do modoratorek!!!! 19.05.05, 22:54
      dochód na jedną osobę w rodzinie nie może przekroczyć 316zł, z tym, że do
      dochodu dodaje się wysokość dotacji mieszkaniowej i jeśli nie przekracza, to
      należy się zasiłek okresowy oraz pieniądze np. na leki, teraz opieka społeczna
      wykupiła mi lekarstwa za 97zł, nie mają wyjścia, jeśli nie przekracza dochód
      MUSZĄ dać pieniądze, łaski nie robią.
      • szani38 Re: Do modoratorek!!!! 20.05.05, 07:54
        Karinka, dziekuje za te dolkadna informacje smile Wszyscy pisza o dochodzie na 1
        czl. rodz. ok. 500 zl a ja zastanawialam sie, dlaczego w takim razie
        nie "zalapalam" sie na wyprawke dla pierwszoklasisty... Teraz sie okazalo, ze
        faktycznie lacznie z dodatkiem mieszkaniowym (a ten mam duzy) minimalnie
        przekroczylismy prog dochodowy i tylko dlatego, ze w okresie, ktory byl liczony
        maz mial spora premie za rok ubiegly (wyplacona w lutym).
        Pozdrawiam
        Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka