Dodaj do ulubionych

Gdańsk - tym razem dla dorosłego

13.05.15, 20:12
Dziewczyny podrzućcie pomysły co warto obejrzeć w Trójmieście w ciągu 3 pełnych dni. Od razu zaznaczę, że Hel, Westerplatte widziałam. Te atrakcje typowo dziecięce, które polecałyście w wątku dla mamy z dzieckiem zostawiam na wakacje, które w tym roku spędzamy w tym rejonie. Teraz 3 dni będę miałą wyłącznie do swojej dyspozycji i chętnie zdam się na Wasze rady co warto zwiedzić, gdzie zjeść. Na pewno będę chciała zobaczyć Sopot, bo jeszcze nigdy tam nie byłam. Będę mieszkać na ul. Wałły Jagiellońskie.
Obserwuj wątek
    • baltycki Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 13.05.15, 20:31
      Pomnik Obroncow Poczty Polskiej.

https://ujakurlop.pl/tp/attractions/188/big/Pomnik_Obroncow_Poczty_Polskiej.jpg

w zamian opowiem, jak zarobilem niemala kase przy jego powstaniuwink
    • echtom Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 13.05.15, 20:39
      Kiedy i czym przyjeżdżasz?
      • miedziana.k Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 13.05.15, 20:42
        W niedzielę wieczorem, korzystam z grzecznościowego transportu, na miejscu bedę zdana na komunikację publiczną. Wracam w środę wieczorem, korzystając z tego samego transportu smile
        • morsk2 Gdynia 13.05.15, 22:09
          Z Sopotu podjedziesz sobie trajtkiem. Wysiadasz w Orłowie przy Centrum Handlowym "Klif" i schodzisz ul. Przebendowskich do morza. Promenadą Marysieńki schodzisz do molo. Kawałek dalej w stronę klifu, tam gdzie łodzie rybackie masz Tawernę Orłowską, można tam zjeść w naprawdę cudnych okolicznościach przyrodywink Naprzeciwko masz Domek Żeromskiego. Wracasz ul. Orłowską do góry. Albo wsiadasz dalej do trajtka i jedziesz do centrum, albo idziesz do skm-ki (pociągu) i wracasz do Gdańska.
          Propozycja spaceru po śródmieściu Gdyni: Wysiadasz w okolicach Urzędu Miasta, tj, Al. Piłsudskiego. Schodzisz w dół do bulwaru i w lewo idziesz w str plaży Śródmieście. Przechodzisz przez marinę i wracasz nabrzeżem w str Skweru Kościuszki, oglądając sobie Błyskawicę i inne takiewink Idziesz do Infoboksu i wjeżdżasz na taras widokowy.
          Zjeść można gdzieś na szlaku: www.kulinarnagdynia.pl/mapa.html
          Jeśli lubisz aktywność fizyczną, możesz sobie poćwiczyć wieczorkiem:
          gdyniasport.pl/harmonogram-darmowych-zajec/
          A potem do knajpy? np Contrast Cafe.
          • morsk2 Re: Gdynia 13.05.15, 22:20
            Jeśli lubisz muzea, to warto pójść do Muzeum Miasta Gdyni. A w ten weekend otwierają Muzeum Emigracji. muzeumemigracji.pl/zapraszamy-na-noc-muzeow-i-dzien-otwarty/
        • echtom Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 13.05.15, 22:12
          W poniedziałek po południu, ew. wtorek przed 12 mogę Cię zabrać na spacer po gdańskich uliczkach, jeśli mi coś nie wypadnie smile Wtorek przed południem byłby też dobry na zwiedzanie wnętrz, bo Muzeum Historyczne Miasta Gdańska ma wolne wstępy do swoich obiektów. Najciekawsze jest na pewno Muzeum Bursztynu. Osobiście z gdańskich muzeów najbardziej lubię Centralne Muzeum Morskie, ale to rzecz gustu. Można się przejechać tramwajem, ew. kolejką do Oliwy, zobaczyć katedrę i wysłuchać koncertu organowego (o 10, 11, 12 lub 13) albo zostawić to na wakacje. Sopot jest prosty w obsłudze i przyjemny na rekreację - wysiądziesz z kolejki, pójdziesz stamtąd na Monciak i dalej już prosto do molo, zjadając po drodze jakieś lody albo gofry wink Gdynię zostawiam koleżance Anyway smile
    • anyway33 Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 13.05.15, 21:39
      To wpadaj do mnie na kawę, to chociaż Ci kawałek Gdyni pokażę wink

• baltycki Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 13.05.15, 22:02
        Cala Gdynia to tylko kawalekbig_grin
    • baltycki Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 13.05.15, 22:12
      19.05.. Na obiad do Kubickiego, potem na lody do Misia..
      a wieczorem,
      KONCERTY ORGANOWE Z CYKLU BLIŻEJ BACHAWtorek, 19. maj 2015, 20:00
      Bazylika św. Mikołaja w Gdańsku Wstęp wolny!

Sama Bazylika warta obejrzenia.. echtom potwierdzi..
      • echtom Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 13.05.15, 22:16
        Potwierdzę, bo lubię zwiedzać kościoły, choć z gdańskich mam akurat największą atencję dla Mariackiego smile
        • baltycki Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 13.05.15, 22:19
          Ale w Mariackim koncertu nie masmile
    • klamkas Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 13.05.15, 22:22
      Ja uwielbiam Muzeum Bursztynu w Gdańsku. Zawsze tam zaglądam jak jestem w okolicy, czyli dokładnie co rok od wielu lat i mi się nie nudzi smile.
    • zolla78 Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 14.05.15, 09:06
      Centrum Solidarności, Muzeum Bursztynu, Centrum Hewelianum
      • miedziana.k Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 14.05.15, 21:46
        Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi i propozycje smile Muzeum Bursztynu na pewno odwiedzę, zaplanowałam sobie właśnie na wtorek z uwagi na wolny wstęp, myślałam też od razu o Dworze Artusa, generalnie w tym dniu Gdańsk (w tym kościoły). Chciałam jeszcze dopytać o tramwaj wodny, czy uważacie, że warto a jeżeli tak, to którą trasę wybrać F5 czy F6? Poniedziałek w takim razie zajmie mi Sopot, nie wiem czy da radę razem z Gdynią. Jeżeli nie, to Gdynia w środę. Nie ukrywam, że chwilę na plaży też chciałabym spędzić (na opalanie się nie nastawiam, ale lubię posiedzieć i popatrzeć w morze wink Którą plażę najlepiej wybrać? Myślicie, że ten plan jest realny?
        • echtom Re: Gdańsk - tym razem dla dorosłego 14.05.15, 22:00
          Myślę, że plan jest realny smile Tramwajem wodnym nie płynęłam, mogę się wywiedzieć, czy warto. Najbardziej ekonomiczna czasowo byłaby plaża w Sopocie lub w Gdyni, skoro i tak tam będziesz, bo z Gdańska do morza jest trochę daleko wink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka