aka772 21.03.05, 09:54 wkrotce wybieramy sie z nasza 4 tyg. corcia na usg brzuszka (w zwiazku z czestym ulewaniem, wzdeciami itp.) i szukamy godnego polecenia lekarza w Gdyni albo w calym trojmiescie. czy znacie takiego? bede wdzieczna za wszelkie info pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brogla Re: usg brzuszka 21.03.05, 11:42 ul. Starowiejska 47.dr.Kosiak czy Kościuk tel.620-13-59. Koszt to 50 zł ( tyle było w zeszłym roku). Doktor symaptyczny bez problemu zrobił badania. Dziecko nawet nie pisnelo ,ze cos tam żle . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mast1 do aka772 parę pytań 21.03.05, 13:27 Witaj! Co prawda nie odpowiem na Twoje pytanie, ale zainteresowal mnie sam temat. Moj synek tez ma 4 tyg i strasznie ulewa oraz ma kolki, jeszcze nie bylismy u lekarza, wiec moze od Ciebie dowiem sie, co to moze oznaczac i co Wam lekarz zalecil oprocz USG? Bardzo prosze o odpowiedz, tutaj albo na priv mgms@interia.pl, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 o ukewaniu 21.03.05, 20:06 przeszlam ten temat dość skutecznie i oraktycznie. moja mlodsza cora ulewala do 8mc życia i mialak olki juz jako 2tyg dziecko. Nak olki dawalma esputikon- niewiem jak prawidlowo napisac ,a ulewanie no coż ja karmialma sztucznie więc skończylo sie na mleku z oznaczeiem AR,a moja kuzynka ,ktora miala ten sam problem,rozwiazaniem bylo dieta mamy-bezmleczna. Choć nasze corki nadal ulewaly to już miej a kolki no coż to już była inna bajka. Nie zawsze ulewanie spowodowane jest "duzą" wadą refluksu (zastawka w żolądku) nieraz to tylko niedorozwuj który z czasem cofa sie. Warto zrobić USG ja mialma robione w szpitalu miejskim ,normalnie z skierowania od pediatry. Życze waszym dzieciaczkom zdrowia i mam nadzieje ,ze choć trocche uspokoilam przepraszam za chaos,ale moja cora (22mc) wlasnie ma swoje dylematy Odpowiedz Link Zgłoś
aka772 Re: do aka772 parę pytań 22.03.05, 15:46 mast1, chcemy zrobic to usg dla wlasnego spokoju, ze nic powaznego malej nie dolega - tak nam poradzila pediatra - po prostu ona bardzo czesto ulewa, nawet jakis czas po posilku (karmie piersia na zadanie) i z tego powodu jest troche niespokojna i np. z trudem zasypia, bo ciagle jej pokarm zalega mimo odbicia. dostaje na to debridat, a na wzdecia esputicon i gripe water - czy pomagaja ciezko powiedziec - a ja odstawilam nabial. prawdopodobnie jest to czesty u maluszko refluks spowodowany niedojrzaloscia ukl. pokarmowego i zazwyczaj ulewanie konczy sie po 6 m-cach. ale wolimy sie upewnic. A jak to wyglada u Was? ps. ktorego dokladnie rodzilas i w ktorym szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
mast1 Re: do aka772 parę pytań 22.03.05, 16:07 Hej, Rodziłam w Redłowie 20 lutego o 23:35 przez cc. Z Twojego opisu wynika, że u nas jest wprost identycznie....Mój starszy synek miał podobnie - też ulewał i miał kolki, ale w mniejszym stopniu. Od niedzieli podaję Infacol i kolki zdecydowanie złagodniały, pomaga nam też smoczek. Zapytam naszą pediatrę, co sądzi na temat dodatkowych badań, ale po lekturze wielu postów na tym forum widzę, że nawet jeśli stwierdzi się refluks to i tak niewiele można zrobić, bo leki średnio pomagają, jeśli w ogóle... A kiedy idziecie na USG? Odpowiedz Link Zgłoś
aka772 Re: do aka772 parę pytań 23.03.05, 09:33 mast, my tez rodzilismy w redlowie i tez 20 lutego na usg jeszcze sie nie zapisalismy, bo ciagle szukamy dobrego lekarza. mielismy isc do dr wyszomirskiej, ale w sopocie powiedzieli mi, ze ona juz nie pracuje, bo choruje na razie dla swietego spokoju chodzimy po innych specach np. ostatnio bylismy u laryngologa, zeby sie upewnic czy nie ma zapalenia ucha od tego ulewania. za chwile ruszamy do neurologa... moze jestem troche przewrazliwiona, ale to moj pierwszy dzidzius i nie chcialabym czegos przeoczyc przez wlasna niewiedze. kazdy mowi, ze dzidzia jest zdrowiutka, ale ja wole dmuchac na zimno zwlaszcza, ze w szpitalu przechodzila infekcje i wypuscili nas w dopiero 8-mej dobie Odpowiedz Link Zgłoś
mast1 Re: do aka772 parę pytań 23.03.05, 14:33 aka, czy ty nie leżałaś chwilę na patologii przypadkiem??? (ja tam leżałam w sali 2-osobowej) Napisz do mnie na priv: mgms@interia.pl, to sie powymieniamy doświadczeniami,pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aka772 Re: do aka772 parę pytań 23.03.05, 15:34 mast, zgadza sie - 2 dni przed porodem spedzilam na patologii. czy my przypadkiem nie rozmawialysmy ze soba? jak masz na imie? ja aneta. bylam na sali 4-osobowej - tej najglosniejszej na oddziale i wiele dziewczyn z innych sal tam zagladalo. ps. nie pisze na razie maila, bo mi cos skrzynka szwankuje moj adres to: menderscy@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pie Re: usg brzuszka 22.03.05, 08:58 my byliśmy w siedzibie Solidarności (w piwnicy) w Gdańsku głównym - USG wykazało po 3 godz od posiłku jelitka pełne gazów - mały miał nietolaerncję laktozy Odpowiedz Link Zgłoś
curly2 Re: usg brzuszka 22.03.05, 22:13 Ja byłam tydzień temu na USG jamy brzusznej w Spółdzielni Lekarskiej na ulicy Grunwaldzkiej 36A w Sopocie. Wydaje mi się, że lekarka (dr Anna Szostak), która je wykonywała była osobą kompetentną - wynik jest b.szczegółowy, a i trochę się przy okazji dowiedziałam. Na USG poszłam również ze względu na ulewania, ale moja córeczka jest dużo starsza - wczoraj skończyła 8 miesięcy. W pierwszym półroczu ulewała, ale w "rozsądnych" ilościach i bardzo ładnie przybierała na wadze. Zgodnie z radą pediatry nie martwiłam się tym, zwłaszcza że słyszałam, że tego typu dolegliwości ustępują do 6 miesiąca. Ale u nas niestety - w 7 miesiącu zamiast ustąpić, nasiliły się (stało się to tak mniej więcej w tym czasie kiedy do diety wprowadziłąm mięso, ale podobno mam tego w ogóle nie kojarzyć). USG potwierdziło refluks, ale dowiedziałam się, że to przecież oczywiste - skoro ulewa to ma refluks. Jest tylko istotne jaki - fizjologiczny czy chorobę refluksową. Do potwierdzenia choroby refluksowej wykonywane jest badanie pH- metryczne (wkładają na 24 godziny jakąś rurkę do przełyku i sprawdzają poziom pH). A robi się je z reguły dopiero jak dziecko skończy 12 miesięcy, bo do tego czasu dzieci mają prawo ulewać. Czyli do tego czasu nie należy się niepokoić ulewaniem, jeśli nie ma dodatkowych objawów choroby refluksowej, czyli: słabe przybieranie na wadze, częste infekcje górnych dróg oddechowych,niedokrwistość, bezdechy. Dostałam co prawda skierowanie do gastrologa (termin dopiero na 28 kwietnia), ale jest to na razie raczej "na wyrost". Co do kolek to u nas pomógł bobotic (właściwie to samo co infacol, a tańszy i chyba lepszy w smaku). Pozdrawiam, Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
aka772 do mast1 30.03.05, 10:39 hej, odpisalam Ci na maila, ale nie moge wyslac wiadomosci, bo ciagle mam problemy ze skrzynka sprobuje pozniej. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aka772 Re: do mast1 30.03.05, 15:57 mast, chyba udalo mi sie wyslac do Ciebie maila. daj znac czy doszlo Odpowiedz Link Zgłoś