Dodaj do ulubionych

z Wwy do Gdańska- warto???

13.01.06, 10:43
Mam mozliwosc przeprowdzic sie z Wwy do Gdanska w zwiazku z praca meza. W
Wwie mam wszystkich, rodzine, przyjaciol....Z drugiej strony moje dzieci maja
astme....I Gdansk jest taki malowniczysmile I kocham morzesmile Dziewczyny,
doradzcie, warto? Zareklamujcie Gdansk! Przekonajcie mnie!
Obserwuj wątek
    • boziaj Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 13.01.06, 10:49
      smile)
      od urodzenia mieszkam w 3-miescie, a w-wie tylko bywam i nie wiem czy mam pecha
      i bywam w niewlasciwych okolicach czy rzeczywiscie w porownania do naszego 3-
      miasta jest paskudna
      teraz mieszkam w gdansku, jest piekny, ale szczerze mowiąc bardziej polecam
      gdynie- bardziej porządna, zadbana i bogata smile

• iziak80 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 13.01.06, 11:10
        hihi mozemy sie zamienic smile
        nie warto tak generalnie, Ale mamy morze smile
    • madzia8 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 13.01.06, 11:16
      Witam. Ja mieszkam w Gdańsku i nigdy w zyciu NIE przeprowadziałbym sie do W-wy.
      Tutaj jest naprawdę pięknie. Dobry klimat, morze, lasy, blisko nad jeziora.
      Tylko mieszkać w Trójmieście smile)
      Jestem mamą 2 latka - morze i plaża to jej żywiołsmile)
      Magda
    • agnes000 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 13.01.06, 11:55
      smile
      W gre wchodzi glownie Gdansk, ewentualnie Gdynia. Moze polecicie jakies mile
      czesci tych miast, osiedla? Zeby bylo ok komunikacyjnie, zeby bylo przedszkole
      ale tez duzo zieleni, itp. Ale mam wymaganiasmile Chcielibysmy ewentualnie wynajac
      jakies duze mieszkanko lub segment....
      • renik.w Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 13.01.06, 12:05
        hejsmile
        Moge Ci powiedziec z własnego doświadczenia (przeprowadziłam się do Gdańska
        kilka lat temu) , że będziesz tęskniła . Przede wszystkim za energią Warszawy -
        Gdańsk jest ładnym miastem , ale bardzo spokojnym , za rodziną napewno smile - ja
        bardzo tęsknię za warszawską komunikacją - w Trójmieście jest okropna. Gdybym
        nie urodziła synka pewnie byłabym już w Wawce , a tak dla dobra dziecka
        zostałam i już się przyzwyczaiłam - chociaż zawsze jak wracam i dę do Centrum i
        jestem szczęśliwa wsród tłumów smile) - jesli masz wybór to wybierz Gdynię -
        bardziej będzie Ci przypominać Warszawę - jest bardziej nowoczesna smile
        pozdrawiam i życze powodzenia
        • neronka Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 13.01.06, 14:14
          A ja uważam że Gdańsk jest taki swojski...... Warszawa jes kosmopolityczna. Może
          ma więcej centrów, sklepó kin itp, ale nie ma takiej atmosfery jaką ma starówka
          w Gdańsku czy sopot.
          W Warszawie bywam ale nie przeprowadziłabym się tam (chyba że z musu).
          Polubisz Gdańsk.
          Co do dzielnic to Oliwa, Górny Wrzeszcz.
          • gatka_b Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 13.01.06, 14:42
            opuscilam Wawe w maju i ... nie tesknie smile)) Tutaj urodzilam synka, tu mamy
            szanse na wieksze mieszkanie, tu sa lasy, morze ... jest czym oddychac smile Nie
            tesknie ani za tlumami ani za olowiem w powietrzu. Moze za komunikacja troche
            ale tylko pod kontem cen biletow (tu koszmarnie drogo wychodzi, ale za to
            polaczenia mam dobre wszedzie). Aha - mieszkamy na Karwinach w Gdyni smile
      • boziaj Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 13.01.06, 15:08
        to zalezy czego chcesz: bliziutko centrum, "wszdzie blisko" czy raczej blizej
        natury: przy lesie a moze blisko morza? stara dzielnica z dusza czy raczej
        nowooczaśnie?
        dla kazdego cos dobrego...
        • sylwiazion Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 16.01.06, 11:05
          Polecam:
          Gdansk-Zaspa blisko morze, duzo sklepów i zieleni, szkoly przedszkole i
          żlobek, b.dobra komunikacja-kolejka skm, autobus, tramwaj

Gdańsk-Kolorowe cisza, spokoj, pola (krowy, konie) jak na wsi ale w miescie!!
          20 min autobusem do centrum Gdanska
    • milenium5 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 16.01.06, 12:27
      Ja się przeprowadziłam w maju, do Gdyni. Nie załuję - mieszka się generalnie
      lepiej, zarabiam tyle samo, a do Warszawy zawsze mogę pojechać. Przedszkole
      znalazłam dobre, a nie było łatwo, bo w Warszawie dziecko chodziło do
      francuskojęzycznego i tu chcieliśmy kontynuować, ale się udało.
    • mama_4latka Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 17.01.06, 10:14
      > Mam mozliwosc przeprowdzic sie z Wwy do Gdanska w zwiazku z praca meza. W
      > Wwie mam wszystkich, rodzine, przyjaciol....

Miałam taką samą sytuację i przeniosłam się do Gdańska.
      Życie tu jest wolniejsze - mniej czasu marnuje się na stanie w korkach, więc
      więcej można poświęcić rodzinie. Lato jest fajne - dużo czasu spędzamy nad
      morzem. To zalety.
      Wady: silny wiatr. Moje dzieci dopiero tutaj zaczęły chorować. Wszyscy
      zawsze mówią, że w ramach poprawy zdrowia dobrze wyjechać nad morze, bo jod
      itd.. Moim dzieciom ten klimat zdecydowanie nie odpowiada. W W-wie wcale nie
      chorowały, to cały czas. I ja cały czas tęsknie za rodziną i znajomymi.
      Może to jakaś tęsknota za wspomnieniami, ale ja jednak chcę wrócić do W-wy.

Z drugiej strony moje dzieci maja
      > astme....
      • mama_4latka Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 17.01.06, 10:18
        "> Z drugiej strony moje dzieci maja
        > > astme...." - przepraszam, coś mi się źle wkleiło. Moje nie mają astmy, ale
        mam wrażenie, że jak tak dalej będą chorować to tak się skończy.
        • mycha79 do Gdyni :) 17.01.06, 22:07
          Przeniosłam sie z Warszawy do Gdyni ponad 2 lata temu i nigdy juz do Warszawy
          nie wrócę. W 3miescie żyje się dużo wolniej, spokojniej, po prostu lepiej.
          Morze, las pod domem, niby 3 duze miasta a czuję się czasami jak na wsi. Do
          pracy jadę 20 minut, sklepów ci tu dostatek... Nie wiem czego oczekujesz od
          życia? Nie wiem o co chodzi poprzedniczce z tymi wiatrami? Ja nie zauważyłam
          żeby wiało jakoś szczególnie mocniej niz w wawie. Za to powietrze - duzo
          lepsze. Ja np. przestałam sie ciągle przeziębiać.
          Przyznam się, że nie lubię Gdańska - to dla mnie za duże miasto i przypomina mi
          Wawę, której nigdy nie lubiłam. Ale wszystko jest kwestią gustu.
          Co do mieszkania w Gdyni osobiście polecam - Karwiny, Mały Kack, Wielki Kack i
          troszkę dalej ale tez fajnie - Chwarzno.
          Pozdrawiam, jakbys miala jakies pytania pisz na maila gazetowego.
          • gatka_b Re: do Gdyni :) 18.01.06, 15:08
            Wiatr jest ... chociaz to zalezy gdzie sie w Warszawie mieszkalo. Ja w kazdym
            razie wiatr w Gdyni zauwazam, choc wole ten lodowaty wiatr niz ten zaduch w
            Wawie wink

Co do Gdanska to sie zgadzam - tez mi sie za bardzo kojarzy z Warszawa i tym
            tlumem na ulicach.

Mycha79 mieszkasz gdzies na Karwinach?
    • pheuka Re: z Wwy do Gdańska- warto??? - oj warto!! 19.01.06, 20:14
      Hej, hej... Jestem w takiej samej sytuacji, a raczej podobnej, bo decyzję już
      podjęłam. Od urodzenia mieszkam w Warszawie, moja druga połowa jest właśnie z
      Gdańska, ale od prawie 10 lat pracuje w Warszawie. Od pięciu lat prawie weekend
      spędzamy w Gdańsku (wybudowaliśmy dom we Wrzeszczu), a odkąd pojawiła się Julka
      jestem z Julką w Gdańsku od połowy maja do połowy września. Mieliśmy przenieść
      się na dobre pod koniec ubiegłego roku, ale ze względu na pracę jeszcze trochę
      posiedzimy w Warszawce. Miałam dokładnie te same dylematy co Ty: rodzina,
      znajomi, praca... ale teraz nie mam już wątpliwości - Gdańsk jest super. Powoli
      badam teren - rozpoznaję co, gdzie, nawiązuję znajomości, regularnie czytam
      portal trojmiasto.pl i fora, słowem wdrażam się. Jeśli masz ochotę pogadać
      koniecznie napisz na priva.
      Joanna i Julka (23 stycznia 2004)
    • agnes000 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 19.01.06, 22:16
      Dziewczyny, dzieki za odzew!!! Te decyzje chyba musimy podjac w ten
      weekend....Jest wiele za i przeciw....Maz juz tam jest, podoba mu sie ale moze
      wrocic do Wwy. Mnie ogolnie przeraza wielka przeprowadzka, szukanie mieszkania,
      tu 2 malych chorowtkow, ja robie studia podyplomowe....Jakos sobie nie
      wyobrazam teraz przeprowadzki itp. Z drugiej str juz okazja sie nie powtorzy a
      klimat by dzieciom pewnie pomogl. Trudna decyzja
      • idid Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 20.01.06, 07:27
        Ja z kolei jestem z Gdyni i mieszkałam 4 lata w W-wie, a teraz własnie jestem
        na etapie wracania. Mąż jeszcze pracuje w Wawie przez miesiąc. Powiem tak -
        najgorsze jest przenoszenie się, ale jak już się znajdzie mieszkanie to bardzo
        szybko można się zadomowić. Tak jak ja poznałam w W-wi dużo ludzi to i Ty
        poznasz w 3-mieśie.

Co do miejsca to ja wolę Gdynię, ale ja w Gdyni mieszkałam. Natomiast
        Gdańszczanie wolą Gdańsk (i tak już będzie, że każdy poleca to gdzie mieszka).

Dla mnie największym atutem mieszkania w Trójmieście (i glówny powód powrotu
        tuatj) jest przyroda (ma to znaczenie przede wszystkim wiosną i latem). Tutaj
        po pracy w ciągu 0,5h jestem w stanie być na morzem, nad jeziorem, w mało
        uszczęszczanym lesie. W Warszawie co? Zatłoczone parki, jeszcze bardziej
        zatłoczone Zegrze i zadeptujący się ludzie w lesie Kabackim.
        Tytaj maluchy są w stanie z gołą d. polatać codziennie na plaży jak jest ciepło
        i to na pewno jest wielkim plusem smile

Co do przedszkoli i innej infrastruktury to na pewno jest tu tego mniej, ale
        nie aż tak żeby nie można było czegoś znaleźć.
        • mycha79 do gatki 20.01.06, 22:30
          Mieszkam na Witominie smile
    • aasik25 Gdynia Witomino - polecam 20.01.06, 23:55
      Witaj,
      Nie będę wypowiadać się za czy przeciw przeprowadzce, bo nie mam tego za sobą
      więc tylko bym gdybała. Natomiast mogę ze szczerym sercem polecić Ci Gdynię,
      dzielnica Witomino osiedle Leśniczówka.
      www.witomino.com/galeria.htm
      Witomino leży na wzgórzu otoczone zewsząd lasem smile Do centrum autobusem 10 min,
      samochodem 2 min. Samo Witomino mam na mysli Witomino Centrum to dwa
      przedszkola - oba uważane jako dobre,szkoły 3 smile, place zabaw, przychodnia,
      sklepy osiedlowe. Na leśniczówce: sklepy osiedlowe, apteka, 2 place zabaw
      (wiekszy i mniejszy, ja mam widok na las i do niego dosłownie 1 min drogi, z
      najdalszego zakątka leśniczówki masz do lasu i tras spacerowych w nim 3 do 5
      min. Do autobusu 1 do 2 min, jest też parking strzeżony.
      Poniżej link do strony z mieszkaniami i domami smile
      www.pbon.pl/search_form.php
      Zapraszam na wspólne spacerki smile

Acha, mój mąż i ja mieszkamy tu od dzieciństwa i robiliśmy wszystko aby tu
      zostać. Teraz mieszkamy w bloku, na parterze z ogródkiem, za oknem mamy las i
      słuchamy śpiewu patków smile

Asia - mama Dominiki i Huberta
    • agnes000 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 21.01.06, 23:32
      Dziewczyny, strasznie wam dziekuje za odzew i rady. My wciaz sie zastanawiamy,
      czy tak czy nie. Polecacie tu rozne , waszym zdaniem, fajne dzielnice i miejsca
      w Trojmiescie. Ja sobie notuje nazwysmile jakbysmy szukali mieszkania. My na pewno
      preferowalibysmy spokoj i przyrode, nie centrum. Centrum mamy w Warszawcesmile
      Fajnie jakby to miejsce bylo w takiej odleglosci od morza, zerby mozna sie bylo
      w ciagu dnia przejechac na spaser z dzieciakami na plaze. Juz wiem, ze
      polecacie Gdansk Oliwe, Wrzeszcz, rozne miejsca w Gdyni...Na pewno musialoby
      byc bliziutko przedszkole. No i jacys lekarze, bo , tak jak pisalam , mam 2
      chorutkowsmile
      • boziaj Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 22.01.06, 07:22
        w trojmiescie naprawde trudno znależć takie miejsce do mieszkania zeby było tak
        daleko nam morze czy do lasu zeby mozna bylo w dziez pojechac sie przejsc smile
        ale trzeba brac pod uwage korki w centrum, niestety...
        • boziaj Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 22.01.06, 07:23
          splątałam smile
          nad morze jest zawsze blisko smile
          • gatka_b Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 23.01.06, 11:12
            Dojazd nad morze jest w duzej mierze kwestia checi wink Ja np jezdze autobusami (z
            Karwin do Orlowa - Gdynia - 15 minut), ale znam osoby ktore poza wlasne osiedle
            sie nie rusza, bo "daleko".

Ale np z Centrum Gdanska do morza i lasu jest juz troche dalej (zaraz mnie tu
            gdanszczanie zagadaja wink).

Osobiscie mieszkam na Karwinach, na nowym osiedlu zwanym Fikakowo. Oboje z mezem
            jestesmy bardzo zadowoleni z tej dzielnicy, choc wczesniej maz nie wyobrazal
            sobie mieszkania gdzie indziej niz na Witominie wink Mnostwo placow zabaw, trzy
            lasy w okolicy, sklepy, szkoly, przedszkola, punkty opieki nad dziecmi (doraznej
            i stalej).

Gdybym jednak nie byla uzalezniona od zasobow finansowych to kupilabym jakies 4
            katy w Orlowie smile Wiec wszystko zalezy od tego co chcecie miec wokol i na co Was
            stac.
            • mycha79 My tez mieszkamy na witominie 23.01.06, 14:29
              ale przeprowadzamy się do chwarzna. Jeszcze ciszej i ładniej. Ale wszystko
              kwestia gustu.
            • boziaj Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 23.01.06, 15:35
              Jako obecna gdańszczanka mieszkająca niedaleko centrum stwierdzam ze do lasu i
              nad morze mam blisko smile
              ale i tak wolę Gdynie i rzeczywiście jest bardziej rozciagnieta miedzy lasem a
              morzem
              • soona Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 24.01.06, 19:13
                hej
                my niestety jesteśmy w odwrotnej sytuacji w sobotę przeprowadźamy się z Gdańska
                do Warszawy.

to co mogę Ci polecić w Gdańsku to Matemblewo. Na granicy z trójmiejskim
                Parkiem Krajobrazowym. Piękna okolica, las dookoła. a z drugiej strony nie tak
                daleko do Centrum. Jedyny minus to słaba komunikacja tylko 3 linie autobusowe w
                tym jedna nocna. Super dzielnica dla posiadaczy samochodów. Jest nowo
                wybudowane osiedle, ale nie wiem czy cos wolnego jeszze zostało. Dwa kolejne są
                w budowie: Perła matemblewska ( juz dosyć zaawansowane) oraz Nowiec 9 na
                granicy z Moreną. Perłę buduje Hossa a Nowiec Inpro.
                • kafreen Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 01.02.06, 12:33
                  Też polecam Matemblewo w Gdańsku. Jest tam cudnie: las, stawki retencyjne,
                  piękne sanktuarium z zieloną i czystą (nie obsraną przez psywink trawą.
                  Na Niedźwiedniku - osiedlu obok Matemblewa (2 przystanki autobusem lub 3 minuty
                  samochodem) przyjmuje świetny pediatra, który nawet przyjeżdża do domu i
                  szczepi dzieci w domu.
                  Gdybym miała zostać w Gdańsku, to na pewno docelowo tam bym mieszkała, ale
                  eechhh... myuszę przeprowadzić się do Warszawy... smile, więc mam nadzieję -
                  droga autorko tego wątku, że polecisz mi ciekawe miejsca w Warszawie i dobrego
                  lekarza. smile
                  Pozdrawiam
                  Kasia (rodowita Gdańszczanka), niebawem już na "wygnaniu" w Stolicy smile
                  • agnes000 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 01.02.06, 20:49
                    Droga gdanszczanko, czy gdynianko, chetnie polece jakis lekarzy, mozesz napisac
                    na priva ; pami2002@interia.pl
                    co do przeprowadzki to jej losy wciaz sie wazasmile
                    • dabrowianka Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 13.02.06, 16:49
                      Napisałam do Ciebie na priva
                      Gdańszczanka "wygnana" do Warszawy
    • anik13 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 15.02.06, 11:46
      Czesc,
      rozumiem Cie doskonale ... moj maz pracuje w Gdansku i ja musialam sie
      przeprowadzic. Ciezko. Ciezko. Mam wszystkich znajomych w Warszawie ale dla
      meza, dzieci czasem warto. Warszawa nie jest tak daleko. A moze sie poznamy
      blizej?
      • agnes000 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 16.02.06, 11:40
        Bardzo chetnie nawiaze znajomoscismile
        Nikogo nie znam w 3-miesciesad Przeprowadzam sie jakos w marcu, jeszcze nie wiem
        gdzie, teraz jest pomysl na Gdynie Orlowo, ul. Spacerowa.
        Zaczynam tez juz szukac lekarzy, itp. Najbardziej zalezy mi na sprawdzonym
        alergologu....
        Zostawiam mojego maila pami2002@interia.pl

anik13- Jak to znioslas, przeprowadzke, obce miejsce??? Masz juz jakis
        znajomych? Ja sie booooooooooooojesad
        • anik13 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 19.02.06, 11:53
          Witaj,

urawnie glowy i ciezko bardzo ... tysiace mysli - jak to bedzie. Powoli sie
          przyzwyczajam ale czesto jestem w Warszawie - znajomych dopiero bede
          poznawac ... ciesze sie ze juz moge pogada z Toba. Odezwe sie na prywa.
          powodzenia
          • agnes000 Re: z Wwy do Gdańska- warto??? 23.02.06, 22:21
            Witaj Anik13,
            Odezwij sie na priva, ciekawa jestem jak sobie radzisz, mnie to czeka lada
            moment!
            A do wszystkich dziewczyn: stanelo na Gdyni Orlowo (ja nie znam okolicy bo
            nigdy nie bylam ale maz polecasmile Przeprowadzam sie w marcu. Moze ktoras z Was
            mieszka w poblizu? Chetnie nawiaze znajomosci!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka