Dodaj do ulubionych

Fotoksiążka ślubna

01.03.07, 09:24
witam, zastanawiam się nad zrobieniem fotoksiążki zamiast zwykłego albumu ze
zdjęciami.Uważacie że to dobry pomysł?
Obserwuj wątek
    • wiolek21 Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 09:38
      Witam,
      Ja też się nad tym zastanawiam.Widziałam jak to wygląda i jestem wprost
      zachwycona.Chyba będziemy się decydowali właśnie na coś takiego.
      • nombrilek Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:06
        My bedziemy mieć taką książkę smile
    • inkageo Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 09:43
      Może nie zamiast, ale opróczwink Widziałam na targach dwie różne i jedna była
      tragiczna, a druga super. Jak będziecie mieć namiary na firmy, które się tym
      zajmują to piszciesmile
      • wiolek21 Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 09:57
        No właśnie, jeżeli się zdecydujemy to napewno na obie firmy, tzn, fotoksiążkę i
        tradycyjny album.Jedyne co odstrasza to cena fotoksiążki- 1100 zł dodatkowo sad
        Ale co tam- ślub jest raz w życiu wink
        • inkageo Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 09:59
          Eeeee.... Tak drogo? Ja słyszałam ze ok 300 zł.... Może źle zapamiętałam...
          • mag7rem Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:24
            A ja widziałam cennik u jednego fotografa i fotoksiązka kosztowała 500 zł, a u
            drugiego 600 zł. Ten drugi fotograf powiedział mi, że oni nie robią jej na
            miejscu, tylko przesyłają zdjęcia do jakiejś firmy w Warszawie i tam jest ona
            robiona. Dlatego na pewno koszt samego wytworzenia fotoksiązki jest niższy niż
            500-600 zł, ale fotograf też przecież coś musi na tym interesie zarobić.
            Pozdrawiam!
            • wiolek21 Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:27
              Są różne ceny fotoksiążek, w zależności od rozmiaru i jakości papieru.Te
              największe, z największa liczbą stron i na najlepszym papierze kosztują własnie
              1100 zł. A pozostałe zaczynają się od 500 zł.
              • inka272 Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:32
                Dziewczyny ja tez interesowałam sie tym tematem, powiem wiecej zglebilam go dosc
                dokladnie. Jakie wnioski - sa dwa pojecia fotoksiazka i fotoalbum .....widzialam
                jedno i drugie. Jak dla mnie fotoksiazka przy fotoalbumie wypada bardzo
                amatorsko...dlaczego ? fotoalbum to jakosc fotograficzna, natomiast fotoksiazki
                drukowane sa na drukarkach
                • www_slubik_pl Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:37
                  w takim razie ktoś pokazał Ci amatorski produkt. Prawdziwa fotoksiazka
                  drukowana jest na maszynie cyfrowej jakosci druku ofsetowego. Czyli jakość
                  identyczna jak album ze zdjęciami w formie książki. Tutaj nie ma różnicy w
                  jakości pomiedzy takim drukiem a zdjęciem. Sęk w tym ze takich maszyn w naszym
                  kraju jest kilka, z tego chyba jedna uzywana to produkcji książek!

Lipą są książki drukowane na drukarkach o których piszesz. Polak niestety
                  potrafi kombinować...

pawel
              • wilde3 Re: Fotoksiążka ślubna 11.05.07, 15:39
                my rowniez bedziemy miec fotoksiazki ( 1 glowna oraz po 1 dla rodzicow z
                mniejsza iloscia zdjec), bardziej nam sie podobaja od albumow. zdjecia robi nam
                nasz znajomy fotograf i z tego co on nam mowil to koszt mniejszej ksiazki to ok
                250zl.
          • www_slubik_pl Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:31
            zalezy jaka ksiązka was interesuje. Zdjęcia naklejane na płytach PCV - minusem
            jest mała ilość stron. Czy ksiązka drukowana na tzw. suchym offsecie - znacznie
            wiecej stron a okładka wyglada jak książka kupowana w ksiegarni wink

uwaga na ksiązki drukowane na drukarkach laserowych - jak już ktoś wcześniej
            wspomniał - pomyłka i to wielka...

u nas taka książka + koszt reportażu i pleneru to 1099 zl - w ksiazce jest od
            100 do 150 zdjec

pawel
        • monika1234567 Re: Fotoksiążka ślubna 09.07.07, 08:23
          Jak dobrze pamietam na superforo mozna sobie taka ksiazke zrobic - i jest chyba
          taniej smile
    • piotr.kaleta Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 12:29
      > witam, zastanawiam się nad zrobieniem fotoksiążki zamiast zwykłego albumu ze
      > zdjęciami.Uważacie że to dobry pomysł?

Pomysł tyle dobry i elegancki, co drogi. Do uwag o cenach zamieszczonych powyżej
      dodałbym jeszcze kwestię kosztów pracy fotografa przy "posklejaniu" wszystkich
      zdjęć w pliki które będą później drukowane. Jeżeli ktoś (fotograf) będzie Pani
      proponował tę usługę za 500-700zł to od strony jakości i trwałości prawie na
      pewno będzie to lipa sad

Zakładam cały czas, ze piszemy o czymś w rodzaju: www.graphistudio.cz/
      Jeżeli tak to proszę zajrzeć tu: www.mbstudio.pl/albumy.php to krajowy
      "potentat" smile

Piotrek
      www.PiotrKaleta.com || foto.ForumSlubne.pl
      • videobeta Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 12:43
        Dołączm się do opini Piotra Kalety.
        Najlepszą firmą w Polsce która robi najbardziej solidne i profesjonalne
        fotoalbumy jest MB Studio!!!!!! POLECAM!

Jednak uwaga - Koszt fotoalbumu jest uzależniony od ilości stron, wilekości
        tych stron, od okładki: czy jest ze skóry czy zamszu, czy ma grawer na
        przodzie etc.
        My robimy Fotoalbum z prawdziwej pięknej skróry, z grawerem z przodu tj.
        napisami: Nasz Ślub, imiona i data ślubu. Ponadto w środku jest 20 kart
        rozkładowych w formacie: 30/60cm.
        Jaki koszt?
        Minimum 700-800zł u samego introligatora. Do tego dolicz pracę grafika
        komputerowego. My robimy własne projekty, czyli nie korzystamy z programu typu:
        szablonowego. Każda para otrzymuje indywidualny projekt zgodny z ich
        oczekiwaniami. Sama grafika do albumu to kilka tygodni ciężkiej pracy. Dolicz
        do tego pracę introligatora i bdb fotografa i cenę masz już gotową.
        Aha!!!
        Zapomniałem doliczyć koszt odbitek w formacie 30/60cm na tzw. jedwabistym
        papierze w ilości: 20 sztuk to coanjmniej koszt: 300-400zł.
        Reasumując: Profesjonalnie zrobiony fotoalbum, z indywidualnym projektem, u
        nejlepszego introligatora w Polsce w ilości 20 stron w formacie 30/60cm to
        najmniejszy koszt 2.000zł w górę! I to jest właściwa cena za profesjonalny
        produkt!!!PS. No i jakby ktoś zapomniał w polskim prawie obowiązują jeszcze
        podatki VAT i PD ....czyli jakieś 41%

Marcus
        videobeta.com/
        • tenia100 Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 13:03
          zdecyduje się jednak na zrobienie fotoksiążki w firmie www.promedianowa.pl i
          choć nie mają zbyt wysokich cen to uważam że książki wyglądają bardzo ładnie i
          zdjęcia też są przejrzyste. Żeby jednak móc spać spokojnie postanowiłam zrobić
          jeszcze kilka zdjęć (takich do zwykłego albumu)w studio.
      • www_slubik_pl Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 19:02
        jeśli mowa o albumie - książce to faktycznie za 500 zl nie można zaoferować
        klientowi sensownej jakości ale warto pamiętać, że prawdziwa fotoksiążka to
        koszt 250 zl w cenach produkcji...

i nie mówie to o drukowanych na laserówkach pseudo książkach.

pawel
    • fiumefreddo Re: Fotoksiążka ślubna 10.05.07, 19:24
      no ja właśnie zrobiłam. wybaczcie ale nie stać mnie na album za 1000 zł czy
      nawet za 500 zł a także chcę mieć pamiątkę. postanowiłam właśne zrobić
      fotoksiążkę. muszę przyznać, że trochę mi zajęło znalezienie firmy i porównanie
      oferty. ale w końcu się zdecydowałam na drukujwspomnienia.pl zamówiłam
      tam 3 fotoksiążki. Jedną dla nas z 60-cioma stronami w formacie 30 x 30 oraz 2
      dla rodziców w formacie 21,5 x 14,5 z 20-stoma stronami każda (album -
      podziękowanie dla rodziców). za 3 fotoksiążki zapłaciłam 348zł + koszty
      przesyłki. a wykonanie? super. album oprawiony jest w prawdziwe płótno (podobno
      jest to ręczna, introligatorska oprawa - tak piszą na stronie). zdecydowałam się
      na naturalny kolor, gdyż obawiałam się, że biały może mi się zabrudzić i muszę
      powiedzieć że super to wygląda. na okładce każdego albumu jest zdjęcie. a
      zdjęcia w środku też super. do zrobienia ściągnęłam ich darmowy program i sama
      ułożyłam w nim zdjęcia - łatwizna a przy tym świetna zabawa. ja uwielbiam duże
      zdjęcia, więc często dawałam zdjęcia na całą stronę. inne z kolei np tak
      kadrowałam, by pozbyć się z tła niepotrzebnych osób smile jakość książki też
      wyśmienita. przypomina ona faktycznie album ze zdjęciami(np jakiegoś miasta),
      który kupuje się w księgarniach. z tego co piszą na stronie jest to papier
      kredowy 200g - jeśli to coś komuś mówi. w niczym nie przypomina to wydruku z
      drukarki. to faktycznie jest druk cyfrowy. ja się nie znam na tych wszystkich
      technicznych kruczkach, ale efekt jest świetny.
    • inkageo Re: Fotoksiążka ślubna 10.05.07, 19:51
      A ja znalazłam taką stronę:
      www.fotoksiazka.pl/
      Ściągnęłam program, ale jeszcze nie zamawiałam.
      • fiumefreddo Re: Fotoksiążka ślubna 11.05.07, 13:06
        też sprawdzałam tą stronę ale nie zdecydowałam się na nią bo oferta dla mnie
        była zbyt niejasna. podają np że album 21x30 w cenie podstawowej już 99,99*
        ("*cena orientacyjna. Prosimy zapoznać sie z naszym cennikiem" - ja nie
        znalazłam cennika - może źle szukałam) nie wiem więc ile stron otrzymam za taką
        cenę. możliwe, że 26 (może to wynika z tego: "Ilość zdjęć: 26 do 98 stron")
        Muszę przyznać, że boję się takich niejasnych informacji, bo cena nagle może
        wzrosnąć a ja nie będę wiedzieć dlaczego. dlatego też wybrałam
        drukujwspomnienia.pl - tam np za fotoksiążkę o tym samym wymiarze
        zapłacisz 69,99 (za 20 stron), 99,99 (za 40 stron) lub 124,99 (za 60 stron). a
        jakość świetna. ja jestem bardzo zadowolona i moi rodzice także smile
        zwróć tylko uwagę na wymiary fotoksiążek, nie sugeruj się nazwami (mała, duża),
        tylko porównuj wymiary. każda firma inaczej je nazywa i przez przypadek można
        przepłacić.
        • inkageo Re: Fotoksiążka ślubna 11.05.07, 15:49
          Nie wnikałam w szczegóły, ale cena pojawia się gdy komponuje się fotoalbum w
          tym programie i zależy od nassmile I wymiary też są tam jasno określonesmile
    • zegar18 Re: Fotoksiążka ślubna 12.05.07, 16:32
      Właśnie też interesuje mnie taka fotoksiążka ślubna. Czy znacie kogoś, kto robi
      coś takiego na Podkarpaciu?
      • inkageo Re: Fotoksiążka ślubna 12.05.07, 16:34
        Zobacz na ten mój link, zamawiasz przez internetsmile
        • zegar18 Re: Fotoksiążka ślubna 12.05.07, 20:52
          Podejrzewam, że przez internet mogłabym zamówić fotoksiążkę zrobioną poprzez
          wyznaczony szablon, a wolałabym raczej taką, która byłaby indywidualna, od
          początku do końca z mojego ślubu. Mam na myśli np. moje ślubne zdjęcia w tle,
          jakieś reportażowe itp. Czy istnieje taka możliwość? Nie znasz (znacie) może
          kogoś, kto robiłby coś takiego, ale na Podkarpaciu?
          • fiumefreddo Re: Fotoksiążka ślubna 12.05.07, 23:41
            nie wiem do końca czego potrzebujesz, ale zawsze możesz ściągnąć program i
            pokombinować. tam gdzie ja zamawiałam, masz do wyboru, czy chcesz używać
            szablonów (które zresztą i tak można modyfikować) czy chcesz samemu wszystko
            układać. ja np. uwielbiam duże zdjęcia i często dawałam zdjęcie na tło (świetnie
            to wygląda). oczywiście na tło można dawać każdy plik graficzny jaki się ma. na
            tym tle w zależności jak się chce można dodawać zdjęcia i podpisy zdjęć.
            oczywiście możesz u kogoś coś takiego zamówić, ale zawsze zapłacisz więcej za
            wykonanie i to dużo więcej. spróbuj się pobawić programem. to nic nie kosztuje.
            możesz wypróbować go na innych zdjęciach, np z wakacji. będziesz wiedzieć czego
            możesz się spodziewać i najwyżej jak Ci się nie spodoba i masz na to fundusze,
            to znajdziesz kogoś kto sam Ci to przygotuje. podaję Ci linka do strony
            sprawdzonej przez mnie drukujwspomnienia.pl - ja jestem zadowolona z efektu.
            • zegar18 Re: Fotoksiążka ślubna 07.07.07, 16:15
              Znalazłam w Rzeszowie .Jedno to :zakład na Ofiar Katynia, drugie Pan P.SZ.(ale
              to porażka)Na Katynia robią rewelacyjnie.
              • anusiaczek87 Re: Fotoksiążka ślubna 07.07.07, 16:31

Ja tez mam fotoksiazke. Wyglada mniej wiecej tak: www.marcindryl.com/albumy Jestem zachwycona smile Nasz album ma 21 rozkładówek. Sa to sztywne kartki z plexi (?) w pieknej oprawie. Projekt zrobił nam nasz fotograf a wykonaniem zajął sie introligator. Z pewnością wart swojej ceny. Polecam! To piękna pamiątka ktora przetrwa lata.
                • sylvie08 Re: Fotoksiążka ślubna 08.07.07, 16:41
                  A co myslicie o ksiazce z wolablakowa.pl? Zastanawiam sie nad zamowieniem zdjec
                  wlasnie u nich, ale... ja to bym chciala zobaczyc najpierw na wlasne oczy jak
                  to wygladasmile
    • molle Re: Fotoksiążka ślubna 08.07.07, 22:12
      fotoksiążka to świetna rzecz, ale o ile to możliwe najlepiej mieć i album
      zwykły(zdjęcia takie mają jakoś duszę) i fotoksiążkę (nowe i ładne to i wydaje
      się bardziej trwałe niż zdjęcia), fajnym rozwiązaniem jest też mała fotoksiążka
      dla rodziców/dziadków
    • memphis90 Re: Fotoksiążka ślubna 25.07.07, 21:34
      Spadaj, spamerze i uskuteczniaj tę żenującą kryptoreklamę gdzie indziej,].
    • memphis90 Re: Fotoksiążka ślubna 26.07.07, 09:53
      Taaa, przypadkiem "zobaczyłaś tekst powyżej", który pochodzi z marca (więc
      znajdował się raczej gdzieś w archiwum) i zaraz załozyłaś dodatkowy wątek
      reklamujący jakąś tam firmę... Powtarzam- won z forum, spamerze, albo miej
      odwagę reklamować swoje usługi bezpośrenio, bez zakładania fikcyjnych kont dla
      fikcyjnych zadowolonych klientów.
    • studiokratka Re: Fotoksiążka ślubna 29.07.07, 13:27
      Ja polecam www.otto.pl (nie jest to moja firma zaznaczam!)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka