tenia100 01.03.07, 09:24 witam, zastanawiam się nad zrobieniem fotoksiążki zamiast zwykłego albumu ze zdjęciami.Uważacie że to dobry pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiolek21 Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 09:38 Witam, Ja też się nad tym zastanawiam.Widziałam jak to wygląda i jestem wprost zachwycona.Chyba będziemy się decydowali właśnie na coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 09:43 Może nie zamiast, ale oprócz Widziałam na targach dwie różne i jedna była tragiczna, a druga super. Jak będziecie mieć namiary na firmy, które się tym zajmują to piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
wiolek21 Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 09:57 No właśnie, jeżeli się zdecydujemy to napewno na obie firmy, tzn, fotoksiążkę i tradycyjny album.Jedyne co odstrasza to cena fotoksiążki- 1100 zł dodatkowo Ale co tam- ślub jest raz w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 09:59 Eeeee.... Tak drogo? Ja słyszałam ze ok 300 zł.... Może źle zapamiętałam... Odpowiedz Link Zgłoś
mag7rem Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:24 A ja widziałam cennik u jednego fotografa i fotoksiązka kosztowała 500 zł, a u drugiego 600 zł. Ten drugi fotograf powiedział mi, że oni nie robią jej na miejscu, tylko przesyłają zdjęcia do jakiejś firmy w Warszawie i tam jest ona robiona. Dlatego na pewno koszt samego wytworzenia fotoksiązki jest niższy niż 500-600 zł, ale fotograf też przecież coś musi na tym interesie zarobić. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wiolek21 Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:27 Są różne ceny fotoksiążek, w zależności od rozmiaru i jakości papieru.Te największe, z największa liczbą stron i na najlepszym papierze kosztują własnie 1100 zł. A pozostałe zaczynają się od 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
inka272 Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:32 Dziewczyny ja tez interesowałam sie tym tematem, powiem wiecej zglebilam go dosc dokladnie. Jakie wnioski - sa dwa pojecia fotoksiazka i fotoalbum .....widzialam jedno i drugie. Jak dla mnie fotoksiazka przy fotoalbumie wypada bardzo amatorsko...dlaczego ? fotoalbum to jakosc fotograficzna, natomiast fotoksiazki drukowane sa na drukarkach Odpowiedz Link Zgłoś
www_slubik_pl Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:37 w takim razie ktoś pokazał Ci amatorski produkt. Prawdziwa fotoksiazka drukowana jest na maszynie cyfrowej jakosci druku ofsetowego. Czyli jakość identyczna jak album ze zdjęciami w formie książki. Tutaj nie ma różnicy w jakości pomiedzy takim drukiem a zdjęciem. Sęk w tym ze takich maszyn w naszym kraju jest kilka, z tego chyba jedna uzywana to produkcji książek! Lipą są książki drukowane na drukarkach o których piszesz. Polak niestety potrafi kombinować... pawel Odpowiedz Link Zgłoś
wilde3 Re: Fotoksiążka ślubna 11.05.07, 15:39 my rowniez bedziemy miec fotoksiazki ( 1 glowna oraz po 1 dla rodzicow z mniejsza iloscia zdjec), bardziej nam sie podobaja od albumow. zdjecia robi nam nasz znajomy fotograf i z tego co on nam mowil to koszt mniejszej ksiazki to ok 250zl. Odpowiedz Link Zgłoś
www_slubik_pl Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 10:31 zalezy jaka ksiązka was interesuje. Zdjęcia naklejane na płytach PCV - minusem jest mała ilość stron. Czy ksiązka drukowana na tzw. suchym offsecie - znacznie wiecej stron a okładka wyglada jak książka kupowana w ksiegarni uwaga na ksiązki drukowane na drukarkach laserowych - jak już ktoś wcześniej wspomniał - pomyłka i to wielka... u nas taka książka + koszt reportażu i pleneru to 1099 zl - w ksiazce jest od 100 do 150 zdjec pawel Odpowiedz Link Zgłoś
monika1234567 Re: Fotoksiążka ślubna 09.07.07, 08:23 Jak dobrze pamietam na superforo mozna sobie taka ksiazke zrobic - i jest chyba taniej Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.kaleta Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 12:29 > witam, zastanawiam się nad zrobieniem fotoksiążki zamiast zwykłego albumu ze > zdjęciami.Uważacie że to dobry pomysł? Pomysł tyle dobry i elegancki, co drogi. Do uwag o cenach zamieszczonych powyżej dodałbym jeszcze kwestię kosztów pracy fotografa przy "posklejaniu" wszystkich zdjęć w pliki które będą później drukowane. Jeżeli ktoś (fotograf) będzie Pani proponował tę usługę za 500-700zł to od strony jakości i trwałości prawie na pewno będzie to lipa Zakładam cały czas, ze piszemy o czymś w rodzaju: www.graphistudio.cz/ Jeżeli tak to proszę zajrzeć tu: www.mbstudio.pl/albumy.php to krajowy "potentat" Piotrek www.PiotrKaleta.com || foto.ForumSlubne.pl Odpowiedz Link Zgłoś
videobeta Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 12:43 Dołączm się do opini Piotra Kalety. Najlepszą firmą w Polsce która robi najbardziej solidne i profesjonalne fotoalbumy jest MB Studio!!!!!! POLECAM! Jednak uwaga - Koszt fotoalbumu jest uzależniony od ilości stron, wilekości tych stron, od okładki: czy jest ze skóry czy zamszu, czy ma grawer na przodzie etc. My robimy Fotoalbum z prawdziwej pięknej skróry, z grawerem z przodu tj. napisami: Nasz Ślub, imiona i data ślubu. Ponadto w środku jest 20 kart rozkładowych w formacie: 30/60cm. Jaki koszt? Minimum 700-800zł u samego introligatora. Do tego dolicz pracę grafika komputerowego. My robimy własne projekty, czyli nie korzystamy z programu typu: szablonowego. Każda para otrzymuje indywidualny projekt zgodny z ich oczekiwaniami. Sama grafika do albumu to kilka tygodni ciężkiej pracy. Dolicz do tego pracę introligatora i bdb fotografa i cenę masz już gotową. Aha!!! Zapomniałem doliczyć koszt odbitek w formacie 30/60cm na tzw. jedwabistym papierze w ilości: 20 sztuk to coanjmniej koszt: 300-400zł. Reasumując: Profesjonalnie zrobiony fotoalbum, z indywidualnym projektem, u nejlepszego introligatora w Polsce w ilości 20 stron w formacie 30/60cm to najmniejszy koszt 2.000zł w górę! I to jest właściwa cena za profesjonalny produkt!!!PS. No i jakby ktoś zapomniał w polskim prawie obowiązują jeszcze podatki VAT i PD ....czyli jakieś 41% Marcus videobeta.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
tenia100 Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 13:03 zdecyduje się jednak na zrobienie fotoksiążki w firmie www.promedianowa.pl i choć nie mają zbyt wysokich cen to uważam że książki wyglądają bardzo ładnie i zdjęcia też są przejrzyste. Żeby jednak móc spać spokojnie postanowiłam zrobić jeszcze kilka zdjęć (takich do zwykłego albumu)w studio. Odpowiedz Link Zgłoś
www_slubik_pl Re: Fotoksiążka ślubna 01.03.07, 19:02 jeśli mowa o albumie - książce to faktycznie za 500 zl nie można zaoferować klientowi sensownej jakości ale warto pamiętać, że prawdziwa fotoksiążka to koszt 250 zl w cenach produkcji... i nie mówie to o drukowanych na laserówkach pseudo książkach. pawel Odpowiedz Link Zgłoś
fiumefreddo Re: Fotoksiążka ślubna 10.05.07, 19:24 no ja właśnie zrobiłam. wybaczcie ale nie stać mnie na album za 1000 zł czy nawet za 500 zł a także chcę mieć pamiątkę. postanowiłam właśne zrobić fotoksiążkę. muszę przyznać, że trochę mi zajęło znalezienie firmy i porównanie oferty. ale w końcu się zdecydowałam na drukujwspomnienia.pl zamówiłam tam 3 fotoksiążki. Jedną dla nas z 60-cioma stronami w formacie 30 x 30 oraz 2 dla rodziców w formacie 21,5 x 14,5 z 20-stoma stronami każda (album - podziękowanie dla rodziców). za 3 fotoksiążki zapłaciłam 348zł + koszty przesyłki. a wykonanie? super. album oprawiony jest w prawdziwe płótno (podobno jest to ręczna, introligatorska oprawa - tak piszą na stronie). zdecydowałam się na naturalny kolor, gdyż obawiałam się, że biały może mi się zabrudzić i muszę powiedzieć że super to wygląda. na okładce każdego albumu jest zdjęcie. a zdjęcia w środku też super. do zrobienia ściągnęłam ich darmowy program i sama ułożyłam w nim zdjęcia - łatwizna a przy tym świetna zabawa. ja uwielbiam duże zdjęcia, więc często dawałam zdjęcia na całą stronę. inne z kolei np tak kadrowałam, by pozbyć się z tła niepotrzebnych osób jakość książki też wyśmienita. przypomina ona faktycznie album ze zdjęciami(np jakiegoś miasta), który kupuje się w księgarniach. z tego co piszą na stronie jest to papier kredowy 200g - jeśli to coś komuś mówi. w niczym nie przypomina to wydruku z drukarki. to faktycznie jest druk cyfrowy. ja się nie znam na tych wszystkich technicznych kruczkach, ale efekt jest świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Fotoksiążka ślubna 10.05.07, 19:51 A ja znalazłam taką stronę: www.fotoksiazka.pl/ Ściągnęłam program, ale jeszcze nie zamawiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
fiumefreddo Re: Fotoksiążka ślubna 11.05.07, 13:06 też sprawdzałam tą stronę ale nie zdecydowałam się na nią bo oferta dla mnie była zbyt niejasna. podają np że album 21x30 w cenie podstawowej już 99,99* ("*cena orientacyjna. Prosimy zapoznać sie z naszym cennikiem" - ja nie znalazłam cennika - może źle szukałam) nie wiem więc ile stron otrzymam za taką cenę. możliwe, że 26 (może to wynika z tego: "Ilość zdjęć: 26 do 98 stron") Muszę przyznać, że boję się takich niejasnych informacji, bo cena nagle może wzrosnąć a ja nie będę wiedzieć dlaczego. dlatego też wybrałam drukujwspomnienia.pl - tam np za fotoksiążkę o tym samym wymiarze zapłacisz 69,99 (za 20 stron), 99,99 (za 40 stron) lub 124,99 (za 60 stron). a jakość świetna. ja jestem bardzo zadowolona i moi rodzice także zwróć tylko uwagę na wymiary fotoksiążek, nie sugeruj się nazwami (mała, duża), tylko porównuj wymiary. każda firma inaczej je nazywa i przez przypadek można przepłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Fotoksiążka ślubna 11.05.07, 15:49 Nie wnikałam w szczegóły, ale cena pojawia się gdy komponuje się fotoalbum w tym programie i zależy od nas I wymiary też są tam jasno określone Odpowiedz Link Zgłoś
zegar18 Re: Fotoksiążka ślubna 12.05.07, 16:32 Właśnie też interesuje mnie taka fotoksiążka ślubna. Czy znacie kogoś, kto robi coś takiego na Podkarpaciu? Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Fotoksiążka ślubna 12.05.07, 16:34 Zobacz na ten mój link, zamawiasz przez internet Odpowiedz Link Zgłoś
zegar18 Re: Fotoksiążka ślubna 12.05.07, 20:52 Podejrzewam, że przez internet mogłabym zamówić fotoksiążkę zrobioną poprzez wyznaczony szablon, a wolałabym raczej taką, która byłaby indywidualna, od początku do końca z mojego ślubu. Mam na myśli np. moje ślubne zdjęcia w tle, jakieś reportażowe itp. Czy istnieje taka możliwość? Nie znasz (znacie) może kogoś, kto robiłby coś takiego, ale na Podkarpaciu? Odpowiedz Link Zgłoś
fiumefreddo Re: Fotoksiążka ślubna 12.05.07, 23:41 nie wiem do końca czego potrzebujesz, ale zawsze możesz ściągnąć program i pokombinować. tam gdzie ja zamawiałam, masz do wyboru, czy chcesz używać szablonów (które zresztą i tak można modyfikować) czy chcesz samemu wszystko układać. ja np. uwielbiam duże zdjęcia i często dawałam zdjęcie na tło (świetnie to wygląda). oczywiście na tło można dawać każdy plik graficzny jaki się ma. na tym tle w zależności jak się chce można dodawać zdjęcia i podpisy zdjęć. oczywiście możesz u kogoś coś takiego zamówić, ale zawsze zapłacisz więcej za wykonanie i to dużo więcej. spróbuj się pobawić programem. to nic nie kosztuje. możesz wypróbować go na innych zdjęciach, np z wakacji. będziesz wiedzieć czego możesz się spodziewać i najwyżej jak Ci się nie spodoba i masz na to fundusze, to znajdziesz kogoś kto sam Ci to przygotuje. podaję Ci linka do strony sprawdzonej przez mnie drukujwspomnienia.pl - ja jestem zadowolona z efektu. Odpowiedz Link Zgłoś
zegar18 Re: Fotoksiążka ślubna 07.07.07, 16:15 Znalazłam w Rzeszowie .Jedno to :zakład na Ofiar Katynia, drugie Pan P.SZ.(ale to porażka)Na Katynia robią rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anusiaczek87 Re: Fotoksiążka ślubna 07.07.07, 16:31 Ja tez mam fotoksiazke. Wyglada mniej wiecej tak: www.marcindryl.com/albumy Jestem zachwycona Nasz album ma 21 rozkładówek. Sa to sztywne kartki z plexi (?) w pieknej oprawie. Projekt zrobił nam nasz fotograf a wykonaniem zajął sie introligator. Z pewnością wart swojej ceny. Polecam! To piękna pamiątka ktora przetrwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvie08 Re: Fotoksiążka ślubna 08.07.07, 16:41 A co myslicie o ksiazce z wolablakowa.pl? Zastanawiam sie nad zamowieniem zdjec wlasnie u nich, ale... ja to bym chciala zobaczyc najpierw na wlasne oczy jak to wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: Fotoksiążka ślubna 08.07.07, 22:12 fotoksiążka to świetna rzecz, ale o ile to możliwe najlepiej mieć i album zwykły(zdjęcia takie mają jakoś duszę) i fotoksiążkę (nowe i ładne to i wydaje się bardziej trwałe niż zdjęcia), fajnym rozwiązaniem jest też mała fotoksiążka dla rodziców/dziadków Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fotoksiążka ślubna 25.07.07, 21:34 Spadaj, spamerze i uskuteczniaj tę żenującą kryptoreklamę gdzie indziej,]. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Fotoksiążka ślubna 26.07.07, 09:53 Taaa, przypadkiem "zobaczyłaś tekst powyżej", który pochodzi z marca (więc znajdował się raczej gdzieś w archiwum) i zaraz załozyłaś dodatkowy wątek reklamujący jakąś tam firmę... Powtarzam- won z forum, spamerze, albo miej odwagę reklamować swoje usługi bezpośrenio, bez zakładania fikcyjnych kont dla fikcyjnych zadowolonych klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
studiokratka Re: Fotoksiążka ślubna 29.07.07, 13:27 Ja polecam www.otto.pl (nie jest to moja firma zaznaczam!) Odpowiedz Link Zgłoś