Gość: Agnieszka IP: *.chello.pl 15.02.04, 20:51 Jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Max Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.saint / 195.117.38.* 15.02.04, 22:23 Witaj ,mam wiele pytań ale nie wiem od czego zacząć .Możesz opowiedzieć tak ogólnie jak było.A następne pytania się same nasuną.Nie chcę Cię bombardować pytaniami bo jest ich wiele ,ale możesz zacząć z kąd leciałaś ,jak długo i jak minęła podróż.I może Twoje ogólne wrażenia z kraju faraonów.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 16.02.04, 07:55 Było cudownie. Wiele wrażeń duchowych, zabytki zapierające dech w piersiach, wspaniali otwarci ludzie o zdecydowanie innej mentalności niż nasza. Dołączyłam do wszystkich miłośników Egiptu i wiem, że za rok znowu tam się wybiorę.Tym razem do Sharm. Chciałabym zobaczyć Synaj i jeszcze Aleksandrię.Po powrocie z objazdówki do Hurghady czułam się bardzo rozczarowana, to taki nie-Egipt z mnóstwem luksusowych hoteli, autochtoni troszeczkę zepsuci przez turystów, nie ma powrównania z tymi cudami jak z Baśni z 1001, które widziałam w "prawdziwym"Egipcie. Może troszkę w bocznych uliczkach Dahabu czuć jeszcze ten klimat.Jestem w trakcie opracowywania wspomnień i jeśli pc_maniak się zgodzi to chętnie umieszczę je na jego stronce. Ponadto chcialam dodać, że to forum to świetna rzecz, gdyż pojechaliśmy z moim mężem naładowani dość bogatą wiedzą teoretyczną więc wiele rzeczy nas tak nie szokowało i znacznie ułatwiło życie. Leciałam z W-wy, podróż trwała niewiele ponad 4h.Minęła b. dobrze chociaz nad Hurghadą wiał straszny wiatr i podejście do lądowania było dość stresujące, gdyż samolot strasznie się trząsł. Pytaj o co tylko chcesz.Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 13:54 Mam pytanie o hotel w którym hotelu zostaliście zakwaterowani i czy najpierw zwiedzaliście czy odpoczywaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 16.02.04, 15:10 Mieszkalismy w hotelu Ambassador 3* (opinię zamieściłam na stronie pc_maniaka). Na szczęście najpierw mieliśmy objazd, odwrotnie byłoby to naprawdę uciążliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 13:50 Jaka jest teraz pogoda w Egipcie, bo wylatuje za dwa dni. Dz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 16.02.04, 13:58 Zależy gdzie jedziesz? Na północy jest zawsze jakieś 5-6 stopni chlodniej niż na południu i nad Morzem Czerwonym. Przez ostatni tydzień w Hurghadzie miałam rewelacyjną pogodę, upały 23-24 stopnie w cieniu. Natomiast przedwczoraj w dzień naszego wyjazdu zepsuła się, wiał bardzo silny wiatr, nie można było długo wytrzymać na plazy, wieczorem trzeba było założyć grupe kurtki. Bardzo Ci zazdroszczę tego wyjazdu i życzę wspaniałej pogody !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marika Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: 193.19.104.* 16.02.04, 15:03 Ja też tam jadę w marcu. Powiedz w jakim hotelu spałaś w Hurghadzie, czy korzystałaś w wycieczek fakultatywnych i snurkowania? Jeśli tak, czy kupowałaś je w lokalnych biurach podróży (jakich?) Co przywiozłaś sobie takiego "babskiego" (torebki, chusty, inne fatałaszki) lubię wszelkie rzeczy etniczne, więc będę wdzięczna za twoje spostrzeżenia Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 16.02.04, 15:32 Co do hotelu to już napisałam o Ambassadorze. Prawie wszystko co mnie interesowało mialam na objeździe więc na miejscu kupiłam tylko 1 wycieczke fakultatywną na jeep Safari w biurze Orbit Tours naprzecisko hotelu Sultan Beach.Obok znajduje się drugie analogiczne biuro Ohod Tours. Zresztą nie ma problemu ze znalezieniem jakichkolwiek lokalnych biur podróży. Nie nurkuję i nie snurkuję więc niestety nie mam nic do powiedzenia na ten temat. Przywiozłam mnóstwo przypraw, biały i zielony pieprz, carry i karkade i oczywiscie papirusy. Większość rzeczy kupilam jednak w południowym Egipcie gdzie bceny byly przystepniejsze a sprzedawcy skorzy do targowania się. Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze, ze jeszcze wszystko przed Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. 17.02.04, 17:16 Potwierdzam, że w południowym Egipcie (Asuan, czy nawet w Luksorze) mozna lepiej kupić rzeczy. Mało tego, jest nawet większy wybór i przyjemniej się kupuje niż w turystycznych kurortach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 20:29 Serdeczne dz, za inf.; jesli mozesz to powiedz mi do czego uzywasz karkade, bo jest to malo znana przyprawa - jaki ma smak; moze tez sobie kupie? DZ. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 16.02.04, 20:45 Karkade jest to arabska nazwa hibiskusa, przepraszam ale nauczyłam się wielu słów arabskich i po prostu ich używam. Herbatę z hibiskusa można pić gorąca lub jako chłodny napój i ma nieporównanie lepszy smak niż herbatki kupione w Polsce. W Egipcie sprzedawana jest w olbrzymich koszach, kwiat ma piękny karminowy kolor. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 10:46 Dz.; tak sie domyslalam; tylko zdziwilo mnie to, ze napisalas to w przyprawach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 17.02.04, 10:52 Tak, moja pomyłka. Ale zapomniałam jeszcze o zielonej herbacie, która również ma niespotykany aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 17:04 Serdeczne dzieki za informacje; herbatke zielona tez sobie kupie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.saint / 195.117.38.* 19.02.04, 01:36 Witam,co możesz powiedzieć o przewodnikach,czy posiadają odpowiednią i fachową wiedzę no i czy ciekawie opwiadają, czy cały czas są z wami? Jak minął czas przejazdu w autokarze z jednej miejscowości do drugiej czy był wygodny,klima,towarzystwo,czy jazda nie jest męcząca i zbyt długa?Dziękuję za poprzednią odpowiedź i gorąco pozdrawiam.A pytań mam wielę mam nadzieję że nie jestem zbyt męczący ze swoimi pytaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 19.02.04, 08:42 Z przyjemnością odpowiem na wszelki pytania, bo dzięki temu myślami jestem nadal w ukochanym Egipcie. A niedosyt po 2 tygodniach jest straszny. Mielismy przewodnika i pilotkę w jednym, panią Magdę, która mieszka z mężem w Hurghadzie od lipca zeszłego roku. Dzięki temu był osobą dobrze zorientowaną w lokalnych stosunkach, umiała już nieźle porozumiec się po arabsku. Jeśli chodzi o kompetencje to nie mam absolutnie nic do zarzucenia, miała dużą wiedzę, z którą chętnie się dzieliła. Mieliśmy tylko pewną rozbieżność w kwestii techniki budowy piramid ale wynika to z faktu, ze zdania w tej materii są podzielone również wśród naukowców. Dlatego uważam, ze jak na biuro, które dopiero od 2003 r. organizuje wyjazdy do Egiptu wszystko było zorganizowane na jak najwyzszym poziomie. Ponieważ z nakazu ministerstwa turystyki uczestnikiem takiej wycieczki musi być również egipski przewodnik, był nim młody mieszkaniec Luksoru Ali. Zajmował się sprawami organizacyjnymi, kupnem biletów, rozmową z patrolami policyjnymi, tłumaczeniem hieroglifów i.t.p.Generalnie widać,że chłopak się bardzo nudził chyba jak każdy kto by 100 raz oprowadzal kogoś po rodzinnym mieście. Jednak gdy przekonał się, że większość z nas zna język angielski (mówił perfect) to trochę się ożywił. Jest to zresztą bardzo sympatyczny człowiek.Oczywiście przewodnik ma obowiązek opieki nad grupą przez cały pobyt, do czasu zameldowania turysty w hotelu w Hurghadzie. Chciałam zaznaczyć, ze ponieważ byłam na wyceczce w lutym więc turystów było tylko 9 osób, co zresztą stworzyło fantastyczne warunki do zwiedzania. Jechaliśmy więc nedużym klimatyzowanym busikiem, co prawda bez toalety ale postoje były naprawdę często. Męczące był tylko 2 etapy podróży; z Hurghady do Assuanu, jechaliśmy ponad 8 godz, dośc zmęczeni po przylocie z Polski. Podróż trwała jednak tak długo dlatego, że zmieniające się konwoje przyjeżdżały z "egipską"punktualnością. Drugi etap z Luksoru do Minji (centralnego Egiptu) był wyczerpujący ze względu na fakt, że musieliśmy wstać o 3:30 rano, gdyż mieliśmy do przejechania 550 km. Po drodze oczywiście zwiedzalismy ale takie cuda, że zapominało się o zmęczeniu. A Ty kiedy jedziesz do Egiptu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Koszt IP: 192.11.224.* 20.02.04, 13:38 Jaki był dla ciebie sumaryczny koszt tej wycieczki (oczywiscie bez kosztow pamiatek)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Koszt IP: *.chello.pl 20.02.04, 19:20 Było to 2250 PLN za 2 tygodnie od osoby. Ale warto było !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Koszt IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 20.02.04, 20:47 Ale czy wliczasz w podaną cenę wycieczki fakultatywne / Abu simbel Kair nocą itd /? czy nie ?? czy w ogóle teraz są wycieczki fakultatywne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Koszt IP: *.chello.pl 20.02.04, 20:57 Tak, oczywiście są podałam tylko cenę biura podróży. Do tego dochodzi jeszce oczywiście: 18 USD-wiza egipska 98 USD bilety wstępu-obowiązkowo + ok. 90 USD jeśli ktoś chcialby być na wszystkich fakultetach. Ja niestety nie byłam, gdyż bylismy małą grupą a musiało byc min. 5 chętnych aby fakultet się odbył. Najbardziej nie mogę odżałowac Abu Simbel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.saint / 195.117.38.* 23.02.04, 12:18 Dzięki serdecznie za wszelkie odpowiedzi,ja planuję wyruszyć przełom listopada,lutego.Cały czas się zastanawiam ,ponieważ nigdy nie jeżdziłem na wczasy zorganizowane,tylko sam sobie organizowałem wypady w świat.I dlatego cały czas myślę nad wyjazdem we własnym zakresie choć nie wykluczam wypadu z biura.A najbardziej interesującą ofertą według mnie ma triada,na tym wypadzie co ty byłaś.Niezmiernie się cieszę że udał Ci się wyjazd i że wrociłaś cała i zdrowa i z mnóstwem wrażeń.Gorąco pozdrawiam.A co do pytań jeśli mi się takowe nasuną to mam nadzieję że będę jeszcze mógł skożystać z Twoich jakże pomocnych rad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 23.02.04, 12:42 Jasne, pytaj. Ja również nie jestem zwolenniczką wyjazdów grupowych ale wyjazd w lutym miał wlasnie tę zaletę, ze nasi rodacy preferują jednak wyjazdy w okresie letnim więc miałam przyjemnosc zwiedzać w 9 osobowej grupce i to było naprawde fantastyczne. Co do wyjazdu na własną rękę to za pierwszym razem bym się nie odważyła ale poniewaz oboje z moim mężem "połknęliśmy bakcyla" i poczulismy się tam naprawdę dobrze następny wypad jaki planujemy (równiez w lutym) ma być to wykupienie najtańszej możliwej oferty na rynku (Synaj)i wyruszenie samodzielnie w trasę tak jak to zrobił pc_maniak. Chyba, że pojawią się do tego czasu jakieś nowe, ciekawy oferty objazdowe. Marzy mi się Synaj, Suez, Alekandra i oazy na zachodzie kraju. Od pilotki uzsykałam info., że bardzo łatwo byloby zorganizowac dokładnie taką trasę ale niestety Triada ani inne biuro ne ma jeszcze takiej lub podobnej oferty. Jednak jeśli Polacy nadal tak chetnie będą jeździć do Egiptu......to nie wiadomo.:) Odpowiedz Link Zgłoś