Dodaj do ulubionych

Triada 7+7 własnie wróciłam.

IP: *.chello.pl 15.02.04, 20:51
Jeśli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem.
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: Max Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.saint / 195.117.38.* 15.02.04, 22:23
      Witaj ,mam wiele pytań ale nie wiem od czego zacząć .Możesz opowiedzieć tak
      ogólnie jak było.A następne pytania się same nasuną.Nie chcę Cię bombardować
      pytaniami bo jest ich wiele ,ale możesz zacząć z kąd leciałaś ,jak długo i jak
      minęła podróż.I może Twoje ogólne wrażenia z kraju faraonów.Pozdrawiam.
      • Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 16.02.04, 07:55
        Było cudownie. Wiele wrażeń duchowych, zabytki zapierające dech w piersiach,
        wspaniali otwarci ludzie o zdecydowanie innej mentalności niż nasza. Dołączyłam
        do wszystkich miłośników Egiptu i wiem, że za rok znowu tam się wybiorę.Tym
        razem do Sharm. Chciałabym zobaczyć Synaj i jeszcze Aleksandrię.Po powrocie z
        objazdówki do Hurghady czułam się bardzo rozczarowana, to taki nie-Egipt z
        mnóstwem luksusowych hoteli, autochtoni troszeczkę zepsuci przez turystów, nie
        ma powrównania z tymi cudami jak z Baśni z 1001, które widziałam
        w "prawdziwym"Egipcie. Może troszkę w bocznych uliczkach Dahabu czuć jeszcze
        ten klimat.Jestem w trakcie opracowywania wspomnień i jeśli pc_maniak się
        zgodzi to chętnie umieszczę je na jego stronce.
        Ponadto chcialam dodać, że to forum to świetna rzecz, gdyż pojechaliśmy z moim
        mężem naładowani dość bogatą wiedzą teoretyczną więc wiele rzeczy nas tak nie
        szokowało i znacznie ułatwiło życie.
        Leciałam z W-wy, podróż trwała niewiele ponad 4h.Minęła b. dobrze chociaz nad
        Hurghadą wiał straszny wiatr i podejście do lądowania było dość stresujące,
        gdyż samolot strasznie się trząsł.
        Pytaj o co tylko chcesz.Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: Agata Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 13:54
          Mam pytanie o hotel w którym hotelu zostaliście zakwaterowani i czy najpierw
          zwiedzaliście czy odpoczywaliście?
          • Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 16.02.04, 15:10
            Mieszkalismy w hotelu Ambassador 3* (opinię zamieściłam na stronie pc_maniaka).
            Na szczęście najpierw mieliśmy objazd, odwrotnie byłoby to naprawdę uciążliwe.
    • Gość: Dorota Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 13:50
      Jaka jest teraz pogoda w Egipcie, bo wylatuje za dwa dni. Dz. Pozdrawiam
      • Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 16.02.04, 13:58
        Zależy gdzie jedziesz? Na północy jest zawsze jakieś 5-6 stopni chlodniej niż
        na południu i nad Morzem Czerwonym. Przez ostatni tydzień w Hurghadzie miałam
        rewelacyjną pogodę, upały 23-24 stopnie w cieniu. Natomiast przedwczoraj w
        dzień naszego wyjazdu zepsuła się, wiał bardzo silny wiatr, nie można było
        długo wytrzymać na plazy, wieczorem trzeba było założyć grupe kurtki.
        Bardzo Ci zazdroszczę tego wyjazdu i życzę wspaniałej pogody !!!
    • Gość: marika Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: 193.19.104.* 16.02.04, 15:03
      Ja też tam jadę w marcu. Powiedz w jakim hotelu spałaś w Hurghadzie, czy
      korzystałaś w wycieczek fakultatywnych i snurkowania? Jeśli tak, czy kupowałaś
      je w lokalnych biurach podróży (jakich?)
      Co przywiozłaś sobie takiego "babskiego" (torebki, chusty, inne fatałaszki)
      lubię wszelkie rzeczy etniczne, więc będę wdzięczna za twoje spostrzeżenia
      Pozdr
      • Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 16.02.04, 15:32
        Co do hotelu to już napisałam o Ambassadorze. Prawie wszystko co mnie
        interesowało mialam na objeździe więc na miejscu kupiłam tylko 1 wycieczke
        fakultatywną na jeep Safari w biurze Orbit Tours naprzecisko hotelu Sultan
        Beach.Obok znajduje się drugie analogiczne biuro Ohod Tours. Zresztą nie ma
        problemu ze znalezieniem jakichkolwiek lokalnych biur podróży.
        Nie nurkuję i nie snurkuję więc niestety nie mam nic do powiedzenia na ten
        temat.
        Przywiozłam mnóstwo przypraw, biały i zielony pieprz, carry i karkade i
        oczywiscie papirusy. Większość rzeczy kupilam jednak w południowym Egipcie
        gdzie bceny byly przystepniejsze a sprzedawcy skorzy do targowania się.
        Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze, ze jeszcze wszystko przed Tobą.
        • pc_maniac Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. 17.02.04, 17:16
          Potwierdzam, że w południowym Egipcie (Asuan, czy nawet w Luksorze) mozna
          lepiej kupić rzeczy. Mało tego, jest nawet większy wybór i przyjemniej się
          kupuje niż w turystycznych kurortach.
    • Gość: Dorota Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 20:29
      Serdeczne dz, za inf.; jesli mozesz to powiedz mi do czego uzywasz karkade, bo
      jest to malo znana przyprawa - jaki ma smak; moze tez sobie kupie? DZ.
      Pozdrawiam
      • Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 16.02.04, 20:45
        Karkade jest to arabska nazwa hibiskusa, przepraszam ale nauczyłam się wielu
        słów arabskich i po prostu ich używam. Herbatę z hibiskusa można pić gorąca lub
        jako chłodny napój i ma nieporównanie lepszy smak niż herbatki kupione w Polsce.
        W Egipcie sprzedawana jest w olbrzymich koszach, kwiat ma piękny karminowy
        kolor.
        Pozdrawiam
    • Gość: Dorota Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 10:46
      Dz.; tak sie domyslalam; tylko zdziwilo mnie to, ze napisalas to w przyprawach.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 17.02.04, 10:52
        Tak, moja pomyłka. Ale zapomniałam jeszcze o zielonej herbacie, która również
        ma niespotykany aromat.
    • Gość: Dorota Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 17:04
      Serdeczne dzieki za informacje; herbatke zielona tez sobie kupie.Pozdrawiam
    • Gość: Max Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.saint / 195.117.38.* 19.02.04, 01:36
      Witam,co możesz powiedzieć o przewodnikach,czy posiadają odpowiednią i fachową
      wiedzę no i czy ciekawie opwiadają, czy cały czas są z wami? Jak minął czas
      przejazdu w autokarze z jednej miejscowości do drugiej czy był
      wygodny,klima,towarzystwo,czy jazda nie jest męcząca i zbyt długa?Dziękuję za
      poprzednią odpowiedź i gorąco pozdrawiam.A pytań mam wielę mam nadzieję że nie
      jestem zbyt męczący ze swoimi pytaniami.
      • Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 19.02.04, 08:42
        Z przyjemnością odpowiem na wszelki pytania, bo dzięki temu myślami jestem
        nadal w ukochanym Egipcie. A niedosyt po 2 tygodniach jest straszny.
        Mielismy przewodnika i pilotkę w jednym, panią Magdę, która mieszka z mężem w
        Hurghadzie od lipca zeszłego roku. Dzięki temu był osobą dobrze zorientowaną
        w lokalnych stosunkach, umiała już nieźle porozumiec się po arabsku. Jeśli
        chodzi o kompetencje to nie mam absolutnie nic do zarzucenia, miała dużą wiedzę,
        z którą chętnie się dzieliła. Mieliśmy tylko pewną rozbieżność w kwestii
        techniki budowy piramid ale wynika to z faktu, ze zdania w tej materii są
        podzielone również wśród naukowców. Dlatego uważam, ze jak na biuro, które
        dopiero od 2003 r. organizuje wyjazdy do Egiptu wszystko było zorganizowane na
        jak najwyzszym poziomie.
        Ponieważ z nakazu ministerstwa turystyki uczestnikiem takiej wycieczki musi być
        również egipski przewodnik, był nim młody mieszkaniec Luksoru Ali. Zajmował się
        sprawami organizacyjnymi, kupnem biletów, rozmową z patrolami policyjnymi,
        tłumaczeniem hieroglifów i.t.p.Generalnie widać,że chłopak się bardzo nudził
        chyba jak każdy kto by 100 raz oprowadzal kogoś po rodzinnym mieście. Jednak
        gdy przekonał się, że większość z nas zna język angielski (mówił perfect) to
        trochę się ożywił. Jest to zresztą bardzo sympatyczny człowiek.Oczywiście
        przewodnik ma obowiązek opieki nad grupą przez cały pobyt, do czasu
        zameldowania turysty w hotelu w Hurghadzie.
        Chciałam zaznaczyć, ze ponieważ byłam na wyceczce w lutym więc turystów było
        tylko 9 osób, co zresztą stworzyło fantastyczne warunki do zwiedzania.
        Jechaliśmy więc nedużym klimatyzowanym busikiem, co prawda bez toalety ale
        postoje były naprawdę często. Męczące był tylko 2 etapy podróży; z Hurghady do
        Assuanu, jechaliśmy ponad 8 godz, dośc zmęczeni po przylocie z Polski. Podróż
        trwała jednak tak długo dlatego, że zmieniające się konwoje przyjeżdżały
        z "egipską"punktualnością. Drugi etap z Luksoru do Minji (centralnego Egiptu)
        był wyczerpujący ze względu na fakt, że musieliśmy wstać o 3:30 rano, gdyż
        mieliśmy do przejechania 550 km. Po drodze oczywiście zwiedzalismy ale takie
        cuda, że zapominało się o zmęczeniu.
        A Ty kiedy jedziesz do Egiptu?
    • Gość: zibi Koszt IP: 192.11.224.* 20.02.04, 13:38
      Jaki był dla ciebie sumaryczny koszt tej wycieczki (oczywiscie bez kosztow
      pamiatek)?
      • Gość: Agnieszka Re: Koszt IP: *.chello.pl 20.02.04, 19:20
        Było to 2250 PLN za 2 tygodnie od osoby. Ale warto było !!!
        • Gość: deo Re: Koszt IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 20.02.04, 20:47
          Ale czy wliczasz w podaną cenę wycieczki fakultatywne / Abu simbel Kair nocą
          itd /? czy nie ??
          czy w ogóle teraz są wycieczki fakultatywne ?
          • Gość: Agnieszka Re: Koszt IP: *.chello.pl 20.02.04, 20:57
            Tak, oczywiście są podałam tylko cenę biura podróży. Do tego dochodzi jeszce
            oczywiście:
            18 USD-wiza egipska
            98 USD bilety wstępu-obowiązkowo +
            ok. 90 USD jeśli ktoś chcialby być na wszystkich fakultetach.
            Ja niestety nie byłam, gdyż bylismy małą grupą a musiało byc min. 5 chętnych
            aby fakultet się odbył.
            Najbardziej nie mogę odżałowac Abu Simbel.

• Gość: Max Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.saint / 195.117.38.* 23.02.04, 12:18
      Dzięki serdecznie za wszelkie odpowiedzi,ja planuję wyruszyć przełom
      listopada,lutego.Cały czas się zastanawiam ,ponieważ nigdy nie jeżdziłem na
      wczasy zorganizowane,tylko sam sobie organizowałem wypady w świat.I dlatego
      cały czas myślę nad wyjazdem we własnym zakresie choć nie wykluczam wypadu z
      biura.A najbardziej interesującą ofertą według mnie ma triada,na tym wypadzie
      co ty byłaś.Niezmiernie się cieszę że udał Ci się wyjazd i że wrociłaś cała i
      zdrowa i z mnóstwem wrażeń.Gorąco pozdrawiam.A co do pytań jeśli mi się takowe
      nasuną to mam nadzieję że będę jeszcze mógł skożystać z Twoich jakże pomocnych
      rad.
      • Gość: Agnieszka Re: Triada 7+7 własnie wróciłam. IP: *.chello.pl 23.02.04, 12:42
        Jasne, pytaj. Ja również nie jestem zwolenniczką wyjazdów grupowych ale wyjazd
        w lutym miał wlasnie tę zaletę, ze nasi rodacy preferują jednak wyjazdy w
        okresie letnim więc miałam przyjemnosc zwiedzać w 9 osobowej grupce i to było
        naprawde fantastyczne. Co do wyjazdu na własną rękę to za pierwszym razem bym
        się nie odważyła ale poniewaz oboje z moim mężem "połknęliśmy bakcyla" i
        poczulismy się tam naprawdę dobrze następny wypad jaki planujemy (równiez w
        lutym) ma być to wykupienie najtańszej możliwej oferty na rynku (Synaj)i
        wyruszenie samodzielnie w trasę tak jak to zrobił pc_maniak. Chyba, że pojawią
        się do tego czasu jakieś nowe, ciekawy oferty objazdowe. Marzy mi się Synaj,
        Suez, Alekandra i oazy na zachodzie kraju. Od pilotki uzsykałam info., że
        bardzo łatwo byloby zorganizowac dokładnie taką trasę ale niestety Triada ani
        inne biuro ne ma jeszcze takiej lub podobnej oferty. Jednak jeśli Polacy nadal
        tak chetnie będą jeździć do Egiptu......to nie wiadomo.:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka