Dodaj do ulubionych

Wyprawa z Sigmą Travel

IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.04, 22:26
Wybieram się niedługo do Egiptu i zastanawiam się z jakim biurem podróży.
Znalazłam propozycję Sigmy Travel. Czy warto wybrać się z tym biurem????
Obserwuj wątek
    • imhotep8 Re: Wyprawa z Sigmą Travel 20.02.04, 08:53
      Warto, warto i jeszcze raz warto. Jeżeli pracuje jeszcze p. Marek Malczewski
      (chyba dobrze pamiętam nazwisko)to staraj się dostać do jego grupy.
    • Gość: ps Re: Wyprawa z Sigmą Travel IP: *.netia.piekary.net 20.02.04, 10:51
      Byłem z "Sigmą" w r. 2000, było o.k., polecam! (i zazdroszczę, że to jeszcze
      przed Tobą).
    • miriam_73 Re: Wyprawa z Sigmą Travel 20.02.04, 13:55
      Zobacz mój komentarz powyżej.Dodam jeszcze, że w Sigmie są dyżury pilotów,
      można zadzwonić i zapytać kto ewentualnie będzie jechał w danym terminie -
      jeśli M. Malczewski to możesz jechać w ciemno - juz kiedyś pisałam o nim -
      chodząca encyklopedia wiedzy o starożytnym i współczesnym Egipcie.
      Ktoś tam wyżej napisał, że wycieczka nie jest konkurencyjna cenowo. Byc może
      ale... Sigma lata LOTem, korzysta ze sprawdzonego porządnego turoperatora na
      miejscu, jeździ "tam" dobrymi autokarami i raczej się nie zdarzają
      nieprzewidziane "kwiatki" na trasie. Po prostu coś za coś.
      • Gość: Tomstar Re: Miriam chodzi o ten wątek IP: *.revers.nsm.pl 21.02.04, 15:08
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=10568625
      • czwarty.jezdziec.apokalipsy Miriam, takie pytanie: 21.02.04, 22:01
        Z Twojego postu wynika, że uważasz Sigmę Travel za biuro stosunkowo drogie i
        uzasadniasz to. No to wyjaśnij mi, dlaczego w Sigma Travel objazd Egiptu w 15
        dni kosztuje 2400 zł, a w Nil-Pol Tour czy Logos Tour niemal to samo
        (porówniując opisy) kosztuje 4500 zł. Różnica jest porażająca i jeżeli przyjąć,
        że wszytkie te linie korzystają z tego samego LOT-u (cena biletu pożera znaczną
        część ceny wycieczki), to noclegi u tych droższych touroperatorów powinny być w
        Old Winter Palace w Luxorze i Old Catharact w Assuanie...
        Z Twoich postów wynika, że doskonale orientujesz się w branży turystycznej w
        Egipcie, może więc oświecisz prostego inżyniera energetyka, jak to samo może
        kosztować kilka razy więcej w warunkach konkurencji rynkowej... bo w mojej
        branży generator może mieć cenę wahającą się o +/- 10-20%, No, chyba że
        porównujemy Rols-Royce vs. Charkowskij Mechaniczewskij Zawod.
        • miriam_73 Re: Miriam, takie pytanie: 22.02.04, 12:30
          Dolicz do tego ok. 150 USD które obowiązkowo musisz wyłożyć do ręki pilotowi na
          miejscu.Tyle że nie płacisz na tym polskiego VATu (taki mały "patent" Sigmy),
          ale masz to z góry w cenie imprezy.
        • Gość: Tomastar Re: krętactwa Sigmy Trawel vs konkurencyjność IP: 192.11.224.* 22.02.04, 23:21
          2400 PLZ plus 604 PLZ (155 USD obowiazkowej dopłaty na miejscu) + 10 USD (cairo
          by night) + 45 USD (wycieczka do Aleksandrii) + 20 USD (pokaz Światło i dzwięk)
          + 65 USD wycieczka do Abu Simbel + 25 USD wycieczka po Tebach Zachodnich, Deir
          el Medina + 40 USD całodniowa wycieczka do Abydos + 30 USD wycieczka w Hurgadzie
          CO W SUMIE DAJE 3882 PLZ.
          A wiec wycieczka która miała kosztować 2400, kosztuje 3882 PLZ, nie licząc
          kosztów wizy i innych pierduł.
          Dlatego cenie firmy które podają całkowitą cenę wycieczek. Równie dobrze Sigma
          mogłaby napisać, że wycieczka kosztuje 1000 PLZ, a drobnym druczkiem na dole
          oferty (tak jak robi to od lat), że po przybyciu do Egiptu należy przekazać
          kontrahentowi dewizową część wycieczki w kwocie 516 USD.
          Dobry bajer nie jest zły.
          • imhotep8 Re: krętactwa Sigmy Trawel vs konkurencyjność 23.02.04, 08:37
            Nieźle to wyliczyłeś, ale:
            1. nie musisz z nimi jechać,
            2. płacąc 2400 + 155 w zamian otrzymujesz przelot, hotele,opieke przewodnika,
            autokar, rejs statkiem, zwiedzanie najważniejszych miejsc,
            3. nikt nie karze wykupywać dodatkowych wycieczek, a więc nie doliczj ich do
            podstawy ceny.
            4. byłem z nimi w Egipcie i nie było napisanie "drobnym druczkiem na dole oferty
            (jak to robi to od lat)" że należy części dewizową przekazać kotrahentowi.
            5. w innych biurach masz również dodatkowe opłaty za wycieczki fakultatywne.
            6. nie jestem pracownikiem Sigmy, ale zadowolonym klientem
            • Gość: Tomstar Re: krętactwa Sigmy Trawel vs konkurencyjność IP: *.proxy.lucent.com 24.02.04, 16:37
              W sumie zgadzam się z Twoimi wszystkimi uwagami. Już zdecydowałem się na ten
              wyjazd.
          • miriam_73 Re: krętactwa Sigmy Trawel vs konkurencyjność 23.02.04, 12:53
            Przede wszystkim wycieczki, które wymieniłeś nie są obowiązkowe - można ale nie
            ma konieczności jechać. Uczestniczenie we wszystkich "fakltetach" jest zresztą
            w zasadzie niewykonalne bo fizycznie się nie da rady. Z tego co naprawdę warto
            zobaczyć to Aleksandria, Dandara oraz Abu Simbel. Sigma wyraźnie w programie
            ramowych o tych kosztach mówi, W KAŻDYM PROGRAMIE, dot. to nie tylko Egiptu.
            Całość Uwag jest pisana jednym drukiem, zatem informacja o jak to
            określiłeś "części dewizowej" nie jest wyjątkiem.

www.sigma-travel.com.pl/programy/EGIPT.doc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka