jokero72 07.06.10, 08:06 czy to prawda,że jadąc do szarmy i spędzając cały urlop na pół.synaj czyli bez żadnych wycieczek nie trzeba płacić za wize na lotnisku?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawelmartyna Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 08:19 tak tak jokero72 na lotniskiu wypelniasz specjalna deklaracje synai only i za wize nie placisz w momecie wycieczek np typu kair musisz wykupic wize i robi sie maly problem (zaznaczam maly bo trzeba pojechac tlko na lotnisko po wize) a takie fakultety typu quady spokojnie bez wizy mozesz smialo ruszac.. jakies jeszcze pytania?:) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 09:46 Żadnych specjalnych deklaracji!!!! Zwykła arrival card, jak przy każdym wjeździe do Egiptu, niezależnie od miejsca, na odwrocie, w dużym pustym polu dopisać Sinai Only i tylko z tym i paszportem od razu do kontroli paszportowej. Ot i cala specjalna filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelmartyna Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 10:30 miriam_73 - piszac "specjalna deklaracje" mialem na mysli to co dokladnie napisalas, dla Ciebie to oczywiste.. dla kogos kto nie byl nie dokonca wiec tak sformulowalem odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
45s11 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 08:22 Tak - to oczywista oczywistość !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
matys_1973 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 08:26 Z tego co się orientuje fakultet typu Jerozolima, Petra, też nie wymaga posiadania wizy Egipskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
fati75 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 09:25 a czy do Parku Narodowego Ras Mohamed wymagana jest wiza? Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 09:30 z tymi wizami jest dziwna sprawa, kazdy mówi inaczej, pracownicy BP i rezydenci tez... Na lotnisku kuoiłam wize bo mówili że żeby cokolwiek (!) ziwedzac, wyjechac poza Sharm TRZEBA ją miec :) -za kilka minut przy kolejnej bramce z paszportami pan nam wręcył karteczki gdzi ebyła inf. po polsku - cośtam... wize można kupić w autokarze podczas zwiedzania...:/ bezsesnnsss Byłam na safari Abu Galum, blue hole, Dahab - SPRAWDZALI CZY MAMY WIZE. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 09:48 Tak, pełna wiza jest konieczna, o ile do Ras Mohammad wybierzesz się droga lądową, ponieważ wjazd do parku znajduje sie juz za check pointem na drodze do Kairu. Natomiast łódką do samego Ras Mohammad - Sinai Only jest wystarczająca. Odpowiedz Link Zgłoś
koalabis Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 09:55 W kwietniu mieliśmy ułatwione zadanie- dostaliśmy druki z oryginalnie wydrukowanym (przystemplowanym) napisem Synai only :) Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 13:24 O ile sie nie myle to napis Synai only musisz miec w paszporcie a nie na jakims swistku. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotawilk1 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 14:11 Pewnie,ze zawsze pracownicy biur podrozy i rezydenci beda namawiac,zeby brac wize pelna,gdyz pozniej namawiaja na fakultety typu Kair a jak nie masz pelnej wizy to nie mozesz tam jechac i strata dla nich hehe Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 18:59 mylisz się :-) pieczątka w paszporcie sama się nie pojawi. Zacząć trzeba od tego "jakiegoś tam świstka" i najpierw tam odnotować o jaki typ wizy się ubiegasz (Sinai Only). Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: wiza a pobyt na półwyspie synaj ???? 07.06.10, 19:37 "W kwietniu mieliśmy ułatwione zadanie- dostaliśmy druki z oryginalnie wydrukowanym (przystemplowanym) napisem Synai only :) " Mi to nie wyglada na wniosek wizowy. Ale moglem nie zalapac idei. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Ras Mohamed 07.06.10, 13:21 Też trzeba mieć wizę, ale podobno jak dociera się tam tylko statkiem (bez zejścia na ląd) to wiza nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
koalabis Re: Ras Mohamed 07.06.10, 13:58 >>O ile sie nie myle to napis Synai only musisz miec w paszporcie a nie na jakims swistku. Niestety mylisz się :) napis, czy to wydrukowany, czy wypisany długopisem znajduje się na tym "świstku" który to zobowiązani są wypełnić wszyscy turyści. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Ras Mohamed 07.06.10, 19:00 Nie siej dezinformacji, jak czegoś nie wiesz na pewno. Na "podobno" to można się przejechać. Odpowiedz Link Zgłoś
brolka35 Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 21:16 My lecimy za tydzień więc pytanie to w końcu przy Ras Mohamed statkiem ma być ta wiza czy nie bo juz się pogubiłam Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 21:24 Czytac umiesz? forum.gazeta.pl/forum/w,622,112539464,112543283,Re_wiza_a_pobyt_na_polwyspie_synaj_.html Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 21:46 Już rano miriam73 napisała tak wyraźnie,że wyraźniej nie można,że jak do Ras Mohamed autobusem,to wiza musi być, a jak statkiem,to nie.I o co tu wciąz pytać?...i robić zamieszanie,że coś podobno,a coś podobno nie.Nie pisała,że chyba....,że być moze....,że prawdopodobnie....,że jej się wydaje...że gdzieś słyszała...Napisała,że TAK JEST....a jak tak napisała,znaczy,że wie...koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 22:55 No właśnie, chyba Miriam ma tu monopol na wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 23:06 Nie,nie....miriam_73 nie ma tu monopolu na wiedzę....ona w przeciwieństwie do wielu... MA WIEDZĘ....;-)....i jak zauważyłam,wypowiada się na temat miejsc w których już była/czasem nawet wielokrotnie/...a nie tych ,do których dopiero się wybiera..;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 23:21 Nie kwestionuję jej wiedzy, ale nie jest jedyną osoba, która tę wiedzę posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
malediwypiotrs Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 23:27 Kilka razy już pływałem statkiem na nurkowania na Ras Mohammed. Ostatni raz jakieś 3 tygodnie temu. Można spokojnie płynąć bez wizy. Nie wiem jak wygląda przejazd drogą lądową bo nigdy takową tam nie docierałem... Odpowiedz Link Zgłoś
dana_n Re: Ras Mohamed - ???? 07.06.10, 23:33 A czy ktoś mówi,że jest jedyną osobą,która posiada wiedzę,na temat Egiptu?Ale zastanów się,jak sie ma jej wiedza,po wielu pobytach tam ..do Twojej....jak Ty dopiero sie do Egiptu wybierasz...? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Ras Mohamed - ???? 08.06.10, 00:06 Nie, nie mam monopolu na wiedzę, natomiast w odróżnieniu od Ciebie, rybko, nie piszę że coś jest "podobno", tylko jak jest, bo sama to wielokrotnie przerabiałam. Z doświadczenia, po sprawdzeniu tego czy owego na własnej skórze. Akurat jeśli chodzi o Sinai Only to nieskromnie powiem, że byłam jedną z pierwszych osób na tym forum, które w ogóle o takiej możliwości szerzej zaczęły informować. W 2004 roku czyli korzystam z tego od 6 lat. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
max77max Re: Ras Mohamed - ???? 17.06.10, 21:27 Witam właśnie wybieram sie po raz pierwszy do Egiptu konkretnie do Hurghady i chciałem zapytać czy jak nie będe korzystał z wycieczek to musze wykupic wize czy nie ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Ras Mohamed - ???? 17.06.10, 21:38 Musisz wykupic wize... tyle to ja nawet wiem :P Odpowiedz Link Zgłoś