Dodaj do ulubionych

Egipt zimą ??

02.09.10, 13:52
Czy wie może ktoś jak wygląda urlop w Egipcie zimą?? Jaka temp., warunki pogodowe. Znacie może dobre hotele?? Od niektórych znajomych słyszałam, że w niektórych nawet 3-gwiazdkowych hotelach można znaleźć karaluchy, więc trzeba uważać. Czekam na Wasze spostrzeżenia i rady :)
Obserwuj wątek
    • aeki Re: Egipt zimą ?? 02.09.10, 14:03
      Zimą jest zimniej niż w lecie. Znamy dobre hotele. Karaluchy są też w zimie i w lecie. Rada - zastanów się
      • egiptosek Re: Egipt zimą ?? 02.09.10, 14:08
        egipt zimą jest cudowny !!!!!
        • gosiaczka Re: Egipt zimą ?? 02.09.10, 14:24
          Potwierdzam słowa egiptoska i dodam jeszcze,że ich zima to tak jak nasze polskie lato:-)
          • kamma.2 Re: Egipt zimą ?? 03.09.10, 16:36
            gosiaczka napisała:

> Potwierdzam słowa egiptoska i dodam jeszcze,że ich zima to tak jak nasze polski
            > e lato:-)
            jak tegoroczne? to ja podziękuję.
    • dariusznow Re: Egipt zimą ?? 02.09.10, 17:11
      a ja rzdę skorzystać z wyszukiwarki
      jest morze postów na ten temat

jeździmy co roku zimą i dzięki temu mamy zimę o 2 tyg krotszą
      słońce świetnie działa na zimową "deprechę"

najlepiej jechać i spróbować
      ale wpierw poczytać forum !!!
      • jollka2 Re: Egipt zimą ?? 03.09.10, 13:57
        Bylismy w styczniu, temp. optymalna ok. 25 st. Na wieczory radze zabrac bluzę z długim rękawem,
        nad morzem wieje (jak to nad morzem :)). Idealna temp. na opalanie i zwiedzanie. Mniej ludzi.
        IHMO zima to świetny pomysl na Egipt.
        • schamienie.rozsiane [...] 03.09.10, 15:00
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • flipvert Re: Egipt zimą ?? 03.09.10, 15:06
      Bylem w lutym tego roku.Stacjonarnie w Luksorze.Hotel 5*.Bylo baaardzo goraco (nawet 37
      st.),ale sami Egipcjanie uczciwie przyznawali,ze zima wyjatkowo goraca.
      Standard 5* w Egipcie to jakies 3-4* w Tajlandii. Generalnie obiecalem sobie,ze moja noga juz tam
      nie postanie. Nie moja filizanka herbaty,ale wiele osob bardzo chwali.
      • kkk Re: Egipt zimą ?? 03.09.10, 15:14
        Polecam Egipt, fajna pogoda w zimie tez :)
        Klimat suchy, na pewno nie bedziesz mokry i spocony (tak jak w lecie w Polsce) pomimo żaru z nieba.
        W odróżnieniu od Tajlandi...
        • irhana Re: Egipt zimą ?? 03.09.10, 20:22
          Egipt zimą jest cudowny :) Nadal cepełko, ale wieczory dają wytchnienie bo są już chłodne...
          Woda w basenach zimna więc trzeba wybierać hotele z podgrzewanymi basenami, ale za to nie ma
          problemów z leżakami... Nie ma problemów też ze stolikiem w czasie kolacji ... Zwiedzanie w tym
          okresie to przyjemność nieporównywalnie większa niż latem ze względu na temperatury i ilość
          zwiedzających... Ogólnie prawie same plusy, ja do Egiptu nie wybieram się wcześniej niż w
          listopadzie i zawsze gorąco polecam wszystkim okres jesienno/ zimowy :)
          • rose.madder Re: Egipt zimą ?? 04.09.10, 09:56
            Jesli jesteś typem, który wakacje spędza w hotelu, przy basenie i zadowala się
            "obiadokolacjami" tudzież "wycieczkami z przewodnikiem polskojęzycznym", to jedź
            do Egiptu...
            IMHO są ciekawsze miejsca an zimę, choćby Kanary, oczywiście na własną rękę, nie
            z jakimś kretyńskim biurem podróży, nie do hotelu - tylko do apartamentu lub domku.
            • kasia_p45 Re: Egipt wiosną?? 04.09.10, 12:26
              A jaka jest pogoda wczesną wiosną.. końcówka marca, poczatek kwietnia?.. Nada sie na rejs i
              zwiedzanie??
            • irhana Re: Egipt zimą ?? 04.09.10, 17:35
              rose.madder napisała:

> Jesli jesteś typem, który wakacje spędza w hotelu, przy basenie i zadowala się
              > "obiadokolacjami" tudzież "wycieczkami z przewodnikiem polskojęzycznym", to jed
              > ź
              > do Egiptu...
              > IMHO są ciekawsze miejsca an zimę, choćby Kanary, oczywiście na własną rękę, ni
              > e
              > z jakimś kretyńskim biurem podróży, nie do hotelu - tylko do apartamentu lub do
              > mku.

A żeby zwiedzac to niby lepiej w wakacje jechać? ;) To chyba jakąś głupotę zrobiłam planując
              podróż samopas przez cały Egipt na listopad :P

Jakieś głupoty wypisujesz ;)
              • kasia_p45 Re: Egipt zimą ?? 04.09.10, 20:09
                Irhana nie słuchaj głupot tylko realizuj swoje marzenia... czekamy na relacje z fotkami oczywiscie :))
                Pozdr:))
    • krausik Re: Egipt zimą ?? 04.09.10, 13:41
      My byliśmy w listopadzie i było cudownie.W Hurgadzie polecam hotel Arabia
      Azur.Nie brać hotelu mniej niż 5*.Stamtąd mieliśmy wycieczki do Kairu i Luxoru.
      Trzeba pamiętać że w Luxorze jest mega gorąco nawet w listopadzie (35 st.) ale w
      Hurgadzie, na kąpiele słoneczne i morskie miesiąc idealny. Poza tym idealny
      sposób na jesienną depresję!
      • sobol74 Re: Egipt zimą ?? 04.09.10, 21:06
        poza sezonem - odwiedziłem egiptowo w maju, pażdzierniku i listopadzie.
        Zdecydowanie z tych 3 terminów najbardziej udany - pod względem temperatury - był pażdziernik.
        Idelalne temperatury - długie dni . Jeśli chodzi o wybór hotelu - nie sugeruj się w pełni opinią bywalców - bo naprawdę z tym jest różnie . Tym bardziej - trzeba tam być przynajmniej dwa razy - dla porówniania hotelu lub miejscowości. Ps - osobiście zdecydowanie polecam Hurghadę - która jest najmniej ''zainfekowana'' turystyką.

Pozdro
    • nabiegunach Re: Egipt zimą ?? 05.09.10, 18:10
      Hej.
      Byłam w Egipcie w lutym i to naprawdę dla mnie najlepszy okres na zwiedzanie. Pogoda około 20 stopni, pełne słońce. Może być wiatr, zwłaszcza na południu (Asuan), więc trzeba zabrać coś na ramiona i długie spodnie. Polecam Egipt zimą - jest piękny i bez tłumów.

Jeśli chodzi o hotele, to można trafić różnie. Są pięciogwiazdkowce, które mogą poszczycić się luksusem na miarę hoteli europejskich, a są też takie, którym jednak trochę brakuje. Na pewno wybierając hotel zapoznaj się dobrze z ofertą. Trzy gwiazdki to może być trochę mało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka