Dodaj do ulubionych

Taba temperatury

17.09.10, 11:56
witam, kiedy wreszcie zdecydowałam się na Tabę, w jakimś poście przeczytałam niepokojącą informację, podobno temperatura w Tabie pod koniec pażdziernika jest znacznie niższa od tej w Hurghadzie i w Sharmie. Czy ktoś był w Tabie w tym okresie i z autopsji mógłby powiedzie jaka była temp. chciałabym bardziej 30 niż 20 st. pozdrawiam Jola
Obserwuj wątek
    • kkk Re: Taba temperatury 17.09.10, 12:04
      yyyy, chyba ktoś cię w błąd wprowadził ;)
      • 45s11 Re: Taba temperatury 17.09.10, 12:30
        Właśnie za kilka dni powtórnie wylatujemy do Taby !!!!
        Będąc w pażdzierniku ubiegłego roku w Tabie powiedzieliśmy -NIGDY JUŻ WIĘCEJ HURGHADY i SZARM , bo temperatura może o 1-2 st. niższa , ale za to nie ma wiatru.
        Można spojrzeć dziś na /www.wunderground.com/global/EG.html i mamy w
        hurghadzie 38m/sek ,a w Tabie 11m/sek. Naprawdę o tej porze jest b. komfortowo ,a jak wracaliśmy 21 pażdziernika ,to był jeszcz powyżej 30 st. w cieniu. Woda w morzu miała 28 st.

• anglia2112 Re: Taba temperatury 17.09.10, 13:41
          Dlaczego nigdy więcej Sharm i Hurg.? Jaki hotel w Tabie, jaka jest przy nim rafa?
    • miriam_73 Re: Taba temperatury 17.09.10, 12:58
      Bzdura, ktoś Cię wkręca ;-) Specyfiką tego zakątka zatoki Akaba jest to, że w zasadzie temperatury nawet zimą wynosza ponad 20 stopni, woda tez zawsze utrzymue dobrą "kapielową" temperaturę. Może być tak, że jak troche odjedziesz w głąb lądu (np. po stronie jordanskiej to wymarzniesz - nas 2 lata temu pod Wadi Musa dopadło 15 stopni, gdy w Tabie i Akabie było gruuuubo ponad 30. ALe na wybrzeżu na chłód (czytaj: 20 stopni) w żadnym razie bym nie liczyła ;-)))
    • alojjola Re: Taba temperatury 17.09.10, 14:36
      dzieki za odpowiedź, brak wiatru to czynnik pozytywny, niemiło wspominam, jak w Hurghadzie przez 2 tygodnie odrywało nam głowy od reszty ciała, temperatury w tabie pod koniec października (porównywałam historię pogody z kilku ostatnich lat z innymi rejonami Egiptu ) są jednak nieco niższe, 30 byłoby O.K. Jako wyjcie alternatywne myślimy również o Marsie. Z postów wynika , że są tam mocno wietrzne i bardziej spokojne rejony, czy mógłbyś coś o tym napisać, dzięki Jola
      • lelex Re: Taba temperatury 17.09.10, 19:38
        Nie wiem jak w październiku, ale teraz tj. na przełomie sierpnia i września wiało chwilami dość mocno. Zapewne przez ten wiatr, pływając z fajką często czuło się chłód na plecach (tymczasem na głębokości kilkunastu metrów było cieplutko), a po wyjściu z wody lekko się marzło zanim się nie obeschło. Poza tym czasem nadchodziła znienacka większa fala, potrafiąca z zaskoczenia poharatać o koralowce.
        Oczywiście nie jest to zaden powód do rezygnacji z wczasów albo inwestowania w jakieś pianki czy inne wymyślne stroje.
        • czytelnik22 Re: Taba temperatury 17.09.10, 21:03
          Też się zastanawiałem nad Tabą na ferie zimowe bo dobre hotele w tej miejscowości jakoś podejrzanie tanie np. w Itace. Ale przejrzałem historie temperatury za kilka ostatnich zim i nie wyglądają zbyt zachęcająco. Nawet w tym roku gdy w styczniu gdzie indziej było wyjątkowo ciepło, a w Marsa chodziliśmy w nocy na krótkim rękawach w Tabie w tym samym czasie najwyżej 22. Nocami całkiem zimno z nawet minusowymi temperaturami rekordy styczniowe -4 w 2008 ale i w 2009 -2, . Stacja meteo jest na lotnisku, czy ono jest położone w strefie tak bardzo różniącej się klimatem ? Ile to km do wybrzeża z hotelami ?
          • miriam_73 Re: Taba temperatury 17.09.10, 23:15
            Lotnisko w żaden sposób nie jest miarodajne, raz że kawałek od wybrzeża, dwa zdecydowanie mocno wyżej niż wybrzeże. jeśli szukać punktu odniesienia do średnie temperatury dla izraelskiego Eilatu.
    • shy33 Re: Taba temperatury 17.09.10, 22:08
      Byłam w Tabie rok temu , pod koniec października, było ciepło do 30 st C, ale do ok godz 10 rano i od ok 16-17 niebo było zachmurzone(zamglone)
      • amat1 Re: Taba temperatury 18.09.10, 15:13
        Potwierdzam co napisała Miriam. Lotnisko nie jest miarodajne. Tu masz link do stronki z temperaturami wody i powietrza z Dahab, miejscowości położonej ok 100 km od Taby. Śmiem twierdzić że temp. są bardzo zbliżone. Tabela dotyczy października ub. r.
        www.club-mistral.com/en/destinations/weather/2/?From_Day=01&To_Day=30&To_Month=10&To_Year=2009&submit=searchpozdrawiam
        • czytelnik22 Re: Taba kilka pytań 18.09.10, 17:28
          Sprawdziłem temperatury na wunderground dla Eljatu (w historii wyświetlało dla zatoki Akaba). Wygląda to lepiej niż lotnisko, ale trochę chłodniej niż Sharm w tym samym czasie. Więc zacząłem zastawiać między innymi nad tą tą Tabą na zimę bo ceny są chyba w miarę atrakcyjne.

Mam kilka pytań w związku z Tabą a nie bedę już zakładał nowego wątku .

Jak tam z rafami dla snurków - interesuje mnie Taba Heights , Sofitel lub okolice ???. Czy może rafy są lepsze w samej Tabie ?

Z opisów wynika, że rafa jest 300 metrów od brzegu, ważną sprawą są wiec zimowe wiatry, czy nie uniemożliwiają wejścia z pomostu przy krawędzi rafy ???

Czy są z Taba Heights busy do samej Taby ???

Czy można samemu, albo z jakiś lokalnym biurem pojechać do Eljatu na stronę Izraelską i do Jordani do Akaby, jak wyczytałem w innym wątku wizy egipskiej tam nie trzeba wykupywać ??? Ile kosztowałby taki samodzielny przejazd w te miejsca ???

Czy są tam lokalne polskie biura z wycieczkami do Jerozolimy względnie Petry, ile czasu zyskuje się porównując te same wycieczki organizowane z Sharm ???

• miriam_73 Re: Taba kilka pytań 18.09.10, 23:11
            Co masz na mysli mówić o "samej Tabie"?...
          • lelex Re: Taba kilka pytań 19.09.10, 00:53
            czytelnik22 napisał:

> Jak tam z rafami dla snurków - interesuje mnie Taba Heights , Sofitel lub okoli
            > ce ???. Czy może rafy są lepsze w samej Tabie ?
            W Taba Heights nie mieszkałem, ale "w samej Tabie", czyli strefie przygranicznej byłem naprawdę miło zaskoczony bogaztwem fauny, przy czym rafki są płyciutkie, więc widoczność idealna, a rybki ma się dosłownie na wyciągnięcie ręki. O ile więc nurkowanie jest ciekawsze w Sharm (choć też nie wszyscy podzielaja tę opinię), to do snorkelingu IMO lepiej się nadaje "Hilton" w Tabie niż przewaznie głębokie rafy Sharm.

> Czy są z Taba Heights busy do samej Taby ???
            Powinny byc, bo duzo takich pojazdów widziałem pod przejściem granicznym, "polujących" na pasażerów. Ale niech się wypowie ktoś, kto mieszkał w Taba Heights.

> Czy można samemu, albo z jakiś lokalnym biurem pojechać do Eljatu na stronę Izr
            > aelską i do Jordani do Akaby, jak wyczytałem w innym wątku wizy egipskiej tam n
            > ie trzeba wykupywać ??? Ile kosztowałby taki samodzielny przejazd w te miejsc
            > a ???
            Można, wizy nie trzeba, granice przekracza się pieszo. Taksówka z granicy do Ejlatu kosztuje ok. 40 szekli (z powrotem dałem 35), do granicy w Aravie 70-75 szekli, stamtad do centrum Aqaby jakieś grosze (zwłaszcza autobusem). Najwięcej kosztują opłaty graniczne. Polecam też mój niedawny wątek o tym jak się dostać lądem do Petry.

> Czy są tam lokalne polskie biura z wycieczkami do Jerozolimy względnie Petry, i
            > le czasu zyskuje się porównując te same wycieczki organizowane z Sharm ???
            "Polskie biura" są tylko z Sharm i stamtąd na ogół wyruszają wycieczki, ale bez problemu dosiądziesz się w Tabie - najtańsze biuro to obecnie "Wielkopolska", które mnie osobiście nie zawiodło. Wycieczka trwa łącznie ok. 6-7 godzin krócej niż z Sharm.
            • anglia2112 Re: Taba kilka pytań 19.09.10, 07:41
              Z granicy jest autobus do Ejlatu - 6,5NIS. Rozkład na stronie Egged. Taxi warto wziąć tylko wtedy, gdy spieszymy się na autobus do Jerozolimy i komunikacją miejską możemy nie zdążyć.
              • lelex Re: Taba kilka pytań 20.09.10, 02:42
                anglia2112 napisała:

> Z granicy jest autobus do Ejlatu - 6,5NIS. Rozkład na stronie Egged.
                Jak również cena 7,2 NIS.

Taxi warto
                > wziąć tylko wtedy, gdy spieszymy się na autobus do Jerozolimy i komunikacją mi
                > ejską możemy nie zdążyć.

Również wtedy, gdy nie mamy ochoty czekać kilkadziesiąt minut w temperaturze prawie 40 stopni, a stać nas na dołożenie ok. 2,5 zł od osoby, aby w 10 minut znaleźć się na miejscu.
                • anglia2112 Re: Taba kilka pytań 20.09.10, 10:51
                  40-7=33x.93=30,6zł

Jechałam sama.

Przy 2 osobach różnica 24zł, dopiero przy 4 różnica to 2,8 na osobe.

Poza tym zawsze staram się jak najczęściej wybierać środki bardziej masowej komunikacji, bo wtedy jest większa szansa na kontakt z miejscowymi ludźmi, co uważam za bardzo cenne. Za podróż busem na Zachodni Brzeg zapłaciłabym więcej niż za szybsze taxi, tak miło wspominam rozmowy z współpasażerami i wspólne przeprawy przez izraelskie zasieki.
                  • lelex Re: Taba kilka pytań 20.09.10, 11:25
                    anglia2112 napisała:

> 40-7=33x.93 (???)=30,6zł
                    >
                    > Jechałam sama.
                    Sorry, ale czy to nasza wina??? Może więc powinnaś napisać, że branie autobusu ma sens tylko wtedy gdy się jedzie samotnie?

> Przy 2 osobach różnica 24zł, dopiero przy 4 różnica to 2,8 na osobe.
                    Skoro już uściślamy ile to dokładnie groszy, to po dzisiejszym kursie wychodzi:
                    (40 - 7,2 x 4) x 0,82 = 2,30 zł / os.

zawsze staram się jak najczęściej wybierać środki bardziej masowej ko
                    > munikacji, bo wtedy jest większa szansa na kontakt z miejscowymi ludźmi, co uwa
                    > żam za bardzo cenne
                    Ja akurat nie mam zwyczaju w autobusie podmiejskim nawiązywać cennych znajomości ze współpasażerami ... Natomiast z taksówkarzem na ogół rozmawiam przez całą drogę, o ile mówi "po chrześcijańsku" (a w Izraelu mówią).
                    • anglia2112 Re: Taba kilka pytań 20.09.10, 15:34
                      >Może więc powinnaś napisać, że branie autobusu
                      > ma sens tylko wtedy gdy się jedzie samotnie?

Nie, nie powinnam, bo nie tylko wtedy, o czym pisałam już wcześniej. Nie zakładałam też nigdy podróży w czwórkę, dla mnie to już tłum, niewygodny i dość skutecznie izolujący od tubylców.

>Natomiast z taksówkarzem na ogół rozmawiam przez całą
                      > drogę, o ile mówi "po chrześcijańsku"

Z taksówkarzem też można, ale jest tylko jeden, a pasażerów dużo do wyboru i dla taksówkarza jest się zwykle przede wszystkim portfelem, a ze współpasażerami kontakt jest zupełnie na innych warunkach, przede wszystkim zupełnie bezinteresowny.
            • wojtek37k Re: Taba kilka pytań 19.09.10, 13:11
              lelex napisał:

> W Taba Heights nie mieszkałem, ale "w samej Tabie", czyli strefie przygraniczne
              > j byłem naprawdę miło zaskoczony bogaztwem fauny, przy czym rafki są płyciutkie
              > , więc widoczność idealna, a rybki ma się dosłownie na wyciągnięcie ręki. O ile
              > więc nurkowanie jest ciekawsze w Sharm (choć też nie wszyscy podzielaja tę opi
              > nię), to do snorkelingu IMO lepiej się nadaje "Hilton" w Tabie niż przewaznie g
              > łębokie rafy Sharm.

:-) panie "profesorze Miodek" to nie możliwe ........ , pół internetu jest pełne złośliwości lelexa na temat poprawności pisania ...... a tu nam się alfa i omega sama "popisuje"

miłego dnia
              • czytelnik22 Re: Taba kilka pytań 19.09.10, 21:26
                Dzięki za odpowiedzi, pytałem o możliwość samodzielnych wycieczek do przygranicznych miasteczek bo na którejś ze stron lokalnych biur z Sharm czytałem, że przy wykupieniu wycieczki do Jerozolimy (i chyba Pety też) chcieli przynajmniej 3 dni wcześniej dane osobowe w celu załatwiania formalności wjazdowych.

Ile kosztują opłaty graniczne izraelskie i jordańskie ? Na ten temat są całkowicie sprzeczne opinie w opisach hoteli ze strefy przygranicznej na holidaychcecku . Jedni piszą, że nie ma żadnej opłaty wyjazdowej izraelskiej, inni że jest 31$ od osoby przy przejściu indywidualnym, plus później dodatkowo 75 LE opłata egipska. Jeśli jest ta opłata izraelska to czy uprawnia do wielokrotnego przejścia granicy ?

Miriam73 myślac o samej Tabie miałem na myśli okolice przejścia granicznego (hotele Movenpick i Hilton) , nie byłem tam więc myślałem, że tam jest też jakieś mini miasteczko, teraz spojrzałem na wikimapię i widzę, że może dopiero powstanie w przyszłości :-).
                • lelex Re: Taba kilka pytań 20.09.10, 02:16
                  > Ile kosztują opłaty graniczne izraelskie i jordańskie ? Na ten temat są całko
                  > wicie sprzeczne opinie w opisach hoteli ze strefy przygranicznej na holidaychc
                  > ecku . Jedni piszą, że nie ma żadnej opłaty wyjazdowej izraelskiej, inni że jes
                  > t 31$ od osoby przy przejściu indywidualnym, plus później dodatkowo 75 LE opła
                  > ta egipska. Jeśli jest ta opłata izraelska to czy uprawnia do wielokrotnego prz
                  > ejścia granicy ?
                  Jeszcze raz podaję: 94 NIS (plus 4,50 NIS jesli się płaci na granicy, a nie na poczcie) - ile to jest dolarów - to zależy gdzie wymieniasz (np. na granicy Cię skroją), ale możesz płacić kartą.
                  Gości hoteli w strefie przygranicznej opłata izraelska uprawnia do wielokrotnego przejścia granicy w Tabie w ciągu dwóch tygodni - trzeba zachowac kwitek i mieć przy sobie kartę lub opaskę hotelową. (Na granicy z Jordanią jest osobna opłata.)
                  75 LE opłaty egipskiej płacisz wyjeżdżając ze strefy w głąb Egiptu po raz pierwszy po każdym pobycie w Izraelu - na ew. następne takie przejazdy również należy zachowac (niebieski) kwitek.
                  Tak więc mieszkając w samej Tabie (dobrze się wyraziłeś), możesz wyskoczyc kilkakrotnie do Izraela, płacąc tylko raz te 94 NIS na początku, zaś dopiero potem te 75 LE (jeśli pomiędzy wypadami do Izraela nie wjedziesz w głąb Egiptu). Mieszkając w Taba Heights zapłacisz obie opłaty za każdym powrotem z Izraela.
              • lelex Re: Taba kilka pytań 20.09.10, 02:19
                A tak dokładnie to o co ci chodzi?
                • lelex Re: Taba kilka pytań 20.09.10, 20:42
                  Od początku przypuszczałem, że o nic ...
    • monjan Re: Taba temperatury 21.09.10, 09:01
      podłączę się do pytania
      czy w każdym hotelu w Tabie przy plaży jest rafa do snurkowania?
      czy gdzieś jest najlepsza?
      • michciuu Re: Taba temperatury 21.09.10, 10:25
        na plaży el wekali jest jakaś rafka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka