Dodaj do ulubionych

czarna lista centrow nurkowych w Egipcie

29.10.10, 22:46

do przeczytania przed wyjazdem :

cdws.travel/diving/black-list-dive-centers.aspx
Obserwuj wątek
    • wojtek37k Re: czarna lista centrow nurkowych w Egipcie 30.10.10, 11:17
      Rozpoznaje tu nawet dwa centra , które w sporej mierze były nastawione
      na obsługę klientów z Polski to Dive-Top z Safagi i Halabanacha .
      Czarna lista taka jest wydawana co jakiś czas i są na niej umieszczane centra nurkowe , które w większości wypadków nie wykupiły licencji na następny sezon . Informacja jest cenna , w Egipcie istnieją regulacje lokalne , które zaostrzają przepisy organizacji nurkowych , przez te regulacje nie mogą certyfikowani nurkowie uprawiać swojego hobby samodzielnie , muszą korzystać z pomocy licencjonowanych centrów nurkowych i licencjonowanych przewodników nurkowych od stopnia DiveMastera w górę . Jesli te regulacje są nie przestrzegane , w razie wypadku na morzu , mogą być bardzo poważne kłopoty , a w razie poprostu przyłapania bardzo wysokie mandaty
      Od wiosny tego roku przeprowadza się w Egipcie , weryfikacje profesjonalnych licencji nurkowych , czyli od stopnia DiveMastera w górę , każdy pracujący w zawodzie , aby otrzymać pozwolenie na pracę na kolejny okres , musi na egzaminie komisyjnym zweryfikować swoje umiejętności teoretyczne , z zakresu fizyki , ochrony środowiska , certyfikacji nurków rekreacyjnych , znajomości budowy sprzętu nurkowego , prowadzenia grup nurkowych pod wodą , zasad postępowania w czasie sytuacji kryzysowych , ratownictwa nurkowego i anatomii organizmu człowieka - w tej częsci ważnej przy nurkowaniu
      Średnia zdawalności była taka , że na 100 poddających się weryfikacji zdawało 4-6 osób , a z tego najczęsciej tylko jeden lub żaden egipcjanin , reszta to wyszkoleni po za Egiptem obcokrajowcy .
      Rozsądnym powinno to dać do myślenia , z kim , jakim centrum nurkowym wypłynąć później w morze , cena naprawdę nie jest najważniejsza

Pozdrawiam Wojtek
      • ocean-1 do wojtek37kab 30.10.10, 13:00
        Wojtek 37k mam do Ciebie pytanie odnośnie Halabanacha. Na tej liście pisze, że jest to Halabnacha w Sharm (bez "a"). Nurkowaliśmy z nimi w Hurghadzie na intro i byliśmy zadowoleni. Następnym razem też chcieliśmy z nimi nurkować. Ale teraz sama nie wiem. A stawiamy przede wszystko na bezpieczeństwo i teraz mamy zonk. Możesz jakąś polecić bazę? Najlepiej Polską?
        • wojtek37k Re: do wojtek37kab 30.10.10, 14:02
          Przykro mi , nic nie pomogę w wyborze centrum nurkowego w Hurghadzie , nie byłem tam 14 miesięcy , a to cała epoka jeśli chodzi o sytuację nurkową w tym miejscu . Co do Halabanacha w Hurghadzie , nie miałem styczności osobiscie , zauważyłem tylko ich obecność na w/w czarnej liście . Mam jednak oczywiście kogoś do polecenia , tam pracującego lecz jest to osoba , Pani instruktor , w jakim centrum teraz pracuję nie wiem , to się przecież czasem zmienia . Jeśli jesteś zainteresowana napisz do mnie maila , to dam kontakt , ale tylko prywatnie . Na forum jest zbyt dużo oszołomów aby takie rzeczy pisać ogolniedostępne .

Pozdrawiam
    • jerzy96 Re: czarna lista centrow nurkowych w Egipcie 30.10.10, 21:49
      We wrześniu tego roku bedąc w Hurghadzie w hotelu Sea Gull korzystalem z usługi HALABANAHA i bylem bardzo zadowolony.Wypłynięcie na rafę było poprzedzone próbami nurkowania w sprzecie na hotelowym basenie,tak aby kazdy mógł ocenić swoje możliwości.O ile mi wiadomo nie wszystkie centra stosują taką kolejność.Często jest to od razu skok "na głęboką wodę".Nie wiem na ile wiarygodna jest ta lista.A jeśli jest to dlaczego tak duża ilość centrów nadal funkcjonuje.
      • wojtek37k Re: czarna lista centrow nurkowych w Egipcie 30.10.10, 22:29
        Musisz zauważyć , że na liscie jest Halabanaha z Sharm , ta w Hurghadzie mogła opłacić licencje na kolejny okres działalności i na liście jej nie ma . Ta lista w żaden sposób nie deprecjonuje fachowości jakiejś bazy , tylko sam fakt opłacenia lub nie - licencji , co się równa legalnej lub nielegalnej działalności , to wszystko .
    • ferdynand_007 Re: czarna lista centrow nurkowych w Egipcie 01.11.10, 00:33
      Jedno z gorszych w Egipcie. Bez dwóch zdań.

www.youtube.com/watch?v=WaD0Jt7bUBI
    • marcinhajdasz Re: czarna lista centrow nurkowych w Egipcie 20.04.11, 02:07
      Chcielismy poinformowac ze nasze chwilowe problemy z czarna lista CDWS na ktorej znaleźliśmy się przez niedopatrzenie, dobiegly konca. Jak kazda legalna baza w Egipcie posiadamy wszystkie potrzebne papiery i pozwolenia co jest zweryfikowane i zatwierdzone zarówno przez CDWS jak i Ministra Turystyki. W tym momencie Dive-Top w pelni legalnie dziala juz nie tylko w Safadze ale i w Marsa Alam gdzie serdecznie Was zapraszamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka