Dodaj do ulubionych

Program o sytuacji w Egipcie

08.02.11, 22:08
dzisiaj o 22,45 w programie TVP info ma być relacja polskich dziennikarzy z Egiptu

tytuł chyba "Gorący Egipt" mówi sam za siebie...

osobiście jestem bardzo ciekaw
Obserwuj wątek
    • renle Re: Program o sytuacji w Egipcie 08.02.11, 22:19
      Po południu dzisiaj emitowali ten program, wieczorem ma być powtórka. Warto zobaczyć.
    • kasia_p45 Re: Program o sytuacji w Egipcie 08.02.11, 22:19
      O to trzeba obejrzec :)
      • gosiaczka Re: Program o sytuacji w Egipcie 08.02.11, 22:27
        Jakoś dziwnym trafem i telewizja TVN w swoim porannym programie DDTVN zrobiła cykl o Egipcie,a konkretnie wysłali swoich pracowników na tygodniowy urlop do Hurghady i teraz codziennie są łączenia i relacjonują co sie tam dzieje.Mam dziwne wrażenie,że teraz wszystkie media chcą wymazać wszystkie złe słowa jakie zostały w ostanim czasie powiedziane i pokazane na temat Egiptu itp.
      • kasia_p45 Re: Program o sytuacji w Egipcie 08.02.11, 23:05
        Ten krótki reportarz tylko utwierdza w przekonaniu, że w Egipcie nie jest teraz bezpiecznie i lepiej tam narazie nie jechać...
        • kasia_p45 Re: Program o sytuacji w Egipcie 08.02.11, 23:06
          reportaż oczywiście.. ;)
    • dariusznow Re: Program o sytuacji w Egipcie 08.02.11, 23:13
      właśnie obejrzałem i szlag mnie trafia
      po co wysyłac takich mieszaczy i populistów
      typowy program mający na celu dezinformację i podsycanie atmosfery

po co te przebitki Kair-Hurghada manifestanci - turyści

przecież to dwa odmienne światy, ale większość ludzi po takim programie podświadomie to łączy
      jakaś jedna zacietrzewiona turystaka (chyba w Empaierze) która chce wracać, a co myślą pozostali, lub ci którzy jakiś czas są nie dowiemy się bo to mało sensacyjne i nie pasujące do założenia - nienezpiecznego Egiptu

szczytem była wypowiedź, pai blondi mieszkającej w Hurghadzie, która oczekuje pomocy od polskiego rządu (????) i nie wie jak wrócić do Polski ???

Setki Polaków wróciło i wraca, a ta bidulka chyba czeka na samolot rządowy (duże ryzyko...), ciekawe tylko czy ją mąż puści
      Ale to nie moja sprawa, wkurz mnie tylko taka prymitywna manipulacja

Gdzieś w międzyczasie pada stwierdzenie, że premier mówi, że w Egipcie jest fajnie (na Polonii) może ta Pani słuchała archiwalnych nagrań lub zbyt intesnsywnie korzystała z lobby..

Generalnie dla mnie jedna, niestety nie jedyna manipulacja, szkoda... :(
      • irhana Re: Program o sytuacji w Egipcie 08.02.11, 23:23
        A tak w ogóle to ten reportaż nie był taki z deka spóźniony? Pokazano w nim relację z zeszłego tygodnia, kończąc sytuacją gdzie powstają dwie strony konfliktu, a jak tam jest teraz? Przygasa rewolucja czy z identyczną siłą trwa nadal?

Pokazywanie dla mnie czegoś takiego jest delikatnym przekłamywaniem sytuacji obecnej (a ona jest bardzo dynamiczna), wiele osób oglądając to mogło pomysleć, że to z wczoraj czy sprzed dwóch dni. Dla mnie to kolejne podsycanie sytuacji i też mi się nie podobały te zestawienia Hurgada/Kair i wypowiedzi tylko jednej turystki. Bardzo to wszystko stronnicze było.
        • kasia_p45 Re: Program o sytuacji w Egipcie 08.02.11, 23:27
          Tu sa całkiem świeże wiadomości:
          wiadomosci.onet.pl/raporty/rewolucja-w-swiecie-muzulmanskim/tysiace-ludzi-na-ulicach-kairu,1,4168781,wiadomosc.html
          • irhana Re: Program o sytuacji w Egipcie 08.02.11, 23:40
            Widziałm to Kasiu, ale dziękuję za linka :))) Wiem, że dobrze nie jest, nadal obserwuję i zastanawiam się co z moim wyjazdem za kilka miesięcy.

Sytuacja dzisiaj jest jednak trochę inna niż ta w reportażu, oczywiście nadal zła, ale np. policja wróciła do miasta, gdzieś się podziali brutalni zwolennicy Mubaraka (czyli policja po cywilnemu i tajniacy).

A Twojego rejsu qrcze troszkę szkoda, no ale na pewno jeszcze będzie okazja żeby spokojnie i bez stresu i obawy o bezpieczeństwo popłynąć :)
            • kasia_p45 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 09:11
              No ja tez mam taka nadzieje, że predzej czy później uda mi sie popłynąć w ten rejs. Zawsze mysle tak, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :) Nie będe swiadomie sie pchała tam gdzie w tej chwili nie jest bezpiecznie. W tym roku sobie odpuszczam.. Za rok, dwa mam nadzieje, ze wszystko wróci do normy i bedzie znów mozna podróżowac bezpiecznie po tym pieknym kraju.. A póki co zalicze inne kierunki :)) Nie ma tego złego ..:))
              A tobie Irhana tez radze narazie odpuścic i pojechać gdzies indziej... Dopóki sytuacja w Egipcie jest jaka jest mysle, że trzeba to poprostu przeczekac.. Po co sie narazac?
              • irhana Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 09:48
                Ja dopiero za jakieś dwa trzy miesiące palnowałam, ale dopuszczam do siebie też myśl, ze będę musiała poczekać do zimy z tą eskapadą, bo w lecie za gorąco a jesienią wybory więc też spokojnie raczej nie będzie nieststy.
      • kasia_p45 Re: Program o sytuacji w Egipcie 08.02.11, 23:23
        Manipulacja czy nie ja tam odpuszczam sobie narazie Egipt.. Poczekam na lepsze czasy :))
        Co sie będe stresować?... A narazie Teneryfa, latem Kreta :))
        -
        <Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe>
        • dianaro Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 10:09
          W tym roku planowałam wyjazd do Egiptu - Marsa. Fakt, że dopiero we wrześniu, ale już teraz zastanawiam się czy sytuacja powróci do normalności i będzie można w spokoju spędzić urlop. A w odwecie mam Turcję, która jakby co też się nadaje na wakacje,
          • kr_ka_11 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 10:53
            dianaro napisała:
            > W tym roku planowałam wyjazd do Egiptu - Marsa. Fakt, że dopiero we wrześniu, a
            > le już teraz zastanawiam się czy sytuacja powróci do normalności i będzie można
            > w spokoju spędzić urlop. A w odwecie mam Turcję, która jakby co też się nadaje
            > na wakacje,

jakbym czytała o sobie :) wykupiłam wrześniowe wakacje w Marsa na dzień przed zamieszkami, byłam przeszczęśliwa, w zamian czeka na mnie Turcja... serce mi się kraja, ale we wrześniu też może być niewesoło, wiec po co mam do tego czasu i na miejscu się denerwować. wymarzone Marsa musi zatem poczekać.. Może w przyszłym roku?
            • kasia_p45 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 11:42
              Oj nie przejmuj sie tak :) Turcja tez jest piękna. Napewno nie będziesz żałowac. A Egipt nie ucieknie :)
            • dariusznow Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 11:45
              do września powinno być OK
              ale czemu do Marsa
              byliśmy tam na nurkach - pustka i nuda dla mnie przreklamowane :(

a do Turcji koniecznie i obowiązkowo Kapadocja :)

a tak parzy okazji to temat wątku jakby nam się zmienił :)
              • kr_ka_11 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 11:58
                kasia_p45 napisała:

Oj nie przejmuj sie tak :) Turcja tez jest piękna. Napewno nie będziesz żałowac. A Egipt nie ucieknie :)

no tak się właśnie pocieszam ;) ale i tak mi bardzo żal, tamtejsze morze to lipa.

> do września powinno być OK
                > ale czemu do Marsa

nastawialismy sie przede wszystkim na snurki, rozrywek nie potrzebuje, w ciagu roku nie brakuje, bardziej odpoczynek sie przyda.. planowalismy jechac do Asuanu i Abu Simbel wiec tak nudno by tak znowu nie bylo :(

> a do Turcji koniecznie i obowiązkowo Kapadocja :)

tak, obowiązkowo, to jedna wycieczka, która jest pewna i na która ogromnie się cieszę, no i rafting też może być fajny. Pammukale chyba odpuścimy. wszystkiego się nie da, a tambylcy twierdzą, że trochę przereklamowane.

> a tak parzy okazji to temat wątku jakby nam się zmienił :)
                ups ;)

• renle Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 12:22
                  Pamukale trzeba zobaczyć koniecznie, ciekawsze niż Kapadocja :)
                  • dariusznow Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 15:50
                    może i ciekawsze ake Kapadocja piękniejsza, kwestia gustu

jedno i drugie warte zobaczenia
              • marilla43 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 14:20
                dariusznow napisał:

> ale czemu do Marsa
                > byliśmy tam na nurkach - pustka i nuda dla mnie przreklamowane :(

Na jakiej podstawie piszesz że przereklamowane ??? Po jedniodniowym pobycie pod wodą ? Co do nudy , to inteligentny człowiek nigdy się nie nudzi czyżbys o tym nie wiedział ??? ;-)

• dariusznow Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 15:43
                  > Na jakiej podstawie piszesz że przereklamowane ??? Po jedniodniowym pobycie po
                  > d wodą ? Co do nudy , to inteligentny człowiek nigdy się nie nudzi czyżbys o ty
                  > m nie wiedział ??? ;-)

od kilku lat planowałem wyjazd do Marsa i chyna wytworzyłem sobie z tego miejsca coś w styly "turystycznego raju" - wszystko na podstawie netu i forum

udało mi się pochechac na nurki z Hurghady i baaardzo się rozczarowałem
                  oprócz zatoki (metna woda) i żółwi niewiele
                  na ładne rafy trzeba wypływać łodzią lub zodiakiem

o wile lepsze wrażenia miałem z przejazdu przez El Queseir a wcześniej chyba jeszcze jedno miasteczko - super klimaty

a co do nudzenia, to jeszcze mi się nie zdarzyło na wyjeździe
                  ale w Marsa mógłby to być pierwszy raz... ;)
                  • marilla43 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 18:10
                    > od kilku lat planowałem wyjazd do Marsa i chyna wytworzyłem sobie z tego miejsc
                    > a coś w styly "turystycznego raju" - wszystko na podstawie netu i forum

Właśnie z netu i z forum dokładnie wiedziałam gdzie się wybieram. Nie bylam rozczarowana hotelem ani okolicą . Wiedziałam że jest to totalne z ...pie że wokół hotelu jest TYLKO PUSTYNIA.
                    Mimo to wybralam to miejsce gdzie spędziliśmy miło czas z super poznanymi ludzmi . Plaża , piękne rafy ,slońce ,cisza spokój taki właśnie turystyczny raj ;-) Gdy wznowione zostaną wyjazdy do Egiptu to napewno wrocimy nie raz właśnie do Marsa :-) . A co ty byś chciał mieć w swoim turystycznym raju???
    • iasko123 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 12:27
      >właśnie obejrzałem i szlag mnie trafia
      >po co wysyłac takich mieszaczy i populistów
      >typowy program mający na celu dezinformację i podsycanie atmosfery

Niestety jest to słabość naszej tv (a pewnie i nie tylko naszej, pamiętacie histerię z ptasią grypą i szczepionkami ? Dobrze że wtedy ktoś zachował zdrowy rozsądek i nie kupił tych szczepionek - miliardy wyrzucone w błoto)
      Ludzie chcą sensacji i telewizja musi ją zapewnić. Kto będzie oglądał program że jest ładnie, słonecznie i spokojnie ludzie, latają w tą i z powrotem i nic (przynajmniej w kurortach) się nie dzieje. CO TO W OGÓLE ZA INFORMACJA? (Ciekawa chyba tylko dla wyjeżdżającego na dniach). NUDY.
      A tak wystarczy znaleźć kogoś kto jest "więziony- nie może wrócić do Polski" "umiera ze strachu" "obawia się o własne życie" i już program jest zupełnie inny i dużo ciekawszy.
      A że potem rozwścieczeni Egipcjanie zafundują "bęcki" reporterowi (to trudno) potwierdza to jedynie przedstawioną wcześniej ocenę że jest niebezpiecznie.
      Czas najlepiej pokaże czy było się czego obawiać. Czy faktycznie zaczną wybuchać bomby w kurortach (jak wieszczą niektórzy forumowicze), zamieszki dotkną turystów, zamkną lotniska, zabraknie żywności i paliwa a turyści będą uciekać przez Sudan.

Zresztą plotki mają krótkie nogi. Ile czasu można wierzyć w informację że brakuje paliwa/może go zabraknąć jak paliwo jest cały czas w sprzedaży (i to w cenie wody mineralnej)
      Pewnie wkrótce (tak jak w Tunezji) będą prowadzić rozmowy na temat na temat wznowienia wyjazdów czego serdecznie Egipcjanom i Polakom życzę.
      • mariola-m3 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 13:00
        Spędziłam ostatni tydzień w Londynie i pomimo usilnych starań nie zauważyłam tam żadnej oznaki paniki z powodu sytuacji w Egipcie. owszem w gazetach czy telewizji były informacje na temat demonstracji w Kairze, ale biura podróży nadal sprzedawały wycieczki do Hurghady czy Sharm. W czasie, gdy w Egipcie przebywało 6000 polskich turystów anglików było 20 000. Nikt nie lekceważy sytuacji, ja też ale stwierdzenia typu-w tym roku Egipt nie jest dobrym miejscem na wyjazdy, poczekam rok może dwa.. uważam za przesadzone. Trzeba po prostu czekać na rozwój sytuacji bo tak na prawdę nikt nie jest w stanie przewidzieć co wydarzy się jutro a co dopiero w czerwcu czy wrześniu. A Turcja, cóż może i piękna, ale na pewno nie zastąpi Egiptu-przynajmniej dla mnie.
        • irhana Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 13:16
          Tak tylko że gdybym miała jechać do kurortu to zapewne dużych rosterek bym nie miała i może nie teraz, ale za miesiąc czy dwa chętnie powitałabym egipskie słoneczko. Sytuacja już trochę inaczej wygląda gdy ktoś chce inaczej spędzić urlop w Egipcie, Kasia miała jechac na rejs, a ja np. chce na pustynię. W jednym i drugim wypadku jest to jednak z dala od nadal bezpiecznych kurortów, a ciężko o miarodajne informacje z oaz czy południa Egiptu, bo wszyscy skupiają się szczególnie na północy kraju.
          A na takie wyprawy jak np. moja nie jedzie się z dnia na dzień, to jednak trzeba wcześniej zaplanować, bo nawet w czasach spokoju cięzko zebrać grupę "pustynnych szaleńców" a co dopiero teraz jak zewsząd płyną złe informacje, którymi nas się karmi i bombarduje.
        • kasia_p45 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 13:22
          A co? Jest dobrym miejscem na wyjazd? Jestes w stanie zagwarantowac mi teraz 100% bezpieczeństwa? I to, że wszystkie wycieczki odbęda sie zgodnie z programem? Że Rejs po Nilu odbędzie się tak jak było to zaplanowane? Łącznie ze zwiedzaniem wszystkich zabytków po drodze? Baa, że wyskocze do Kairu i spokojnie sobie pozwiedzam to wszystko co jest do zwiedzania?
          Jesli tak to super. Jestem gotowa pojechac.. Tylko, żeby potem nie było, że to czy tamto...!
          • mariola-m3 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 13:28
            Czy ja mówię -teraz? Mówię o tym, że z półrocznym wyprzedzeniem nikt nie jest w stanie powiedzieć czy będzie bezpiecznie w Egipcie czy gdziekolwiek indziej. Nie cierpię paniki i wzajemnego nakręcania się i tyle w temacie.
            • irhana Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 13:34
              To dokładnie tak samo jak ja, więc obserwuję i czekam, ale niestety czas płynie i działa na niekorzyść mojej wiosennej wyprawy.
            • kasia_p45 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 14:15
              Oczywiście, że nikt nie jest w stanie przewidziec co będzie za pól. Ale skoro na jesieni maja byc wybory to tym bardziej może (nie musi) byc niespokojnie..
              Tez nie jestem zwolennikiem wzajemnego nakręcania sie. Ale powiedz sama kto ci zagwarantuje, że w tym roku bedzie w Egipcie bezpiecznie??
              Wiem, wiem tam nigdy nie było do końca bezpiecznie... czasem zdarzały sie jakies incydenty i pewnie zdarzac będą od czasu do czasu.. Ale w tej sytuacji jaka jest teraz to wg mnie lepiej dmuchac na zimne i sobie poprostu odpuścic. No ale oczywiście to jest tylko moje zdanie... ja sie na polityce nie znam :))
              • iasko123 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 15:38
                hm
                co innego wyjazd do jednego z kurortów (gdzie większość popiera Mubaraka i raczej jest zadowolona z poziomu życia) a co innego buszowanie po Kairze czy pustyni. Kair to odradzają nawet sami Egipcjanie. Podobnie jest z rejsami. Jedynie Luksor można odwiedzić (wyjazd na zamówienie 70-100 USD/os) ale zbyt dużo chętnych nie ma.
                • kasia_p45 Re: Program o sytuacji w Egipcie 09.02.11, 16:16
                  No i właśnie.. ja bym chciała taki rejs z prawdziwego zdarzenia gdzie można wszystko co w programie dokładnie zwiedzic.. plus Abu Simbel.. itd Takie samo rejsowanie po Nilu bez wychodzenia na brzeg to mnie nie interesuje.. Siedzenie w kurorcie tez nie. Ja musze wyjść na zewnątrz.. I dlatego tez przekładam to wszystko na lepsze czasy :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka