Dodaj do ulubionych

Co słychać w Sharm ?

02.05.11, 18:36
Czy ktoś może zdać relację jak wygląda sytuacja w Sharm? Dalej pusto czy może już tłumy? Hotele już pełne czy może nie jest jeszcze tak źle? Wróciło już wszystko do normy czy jeszcze się rozkręca?
Pytam bo jakoś zaczynam się łamać czy by nie pojechać pod koniec miesiąca i nie ukrywam, że mam nadzieję że nadal tam spokojnie (w sensie mało turystów).
Obserwuj wątek
    • 45s11 Re: Co słychać w Sharm ? 02.05.11, 21:02
      Właśnie dziś wróciliśmy.Kolejny to wyjazd , ale nie ma wielkich zmian.
      Turystów na deptaku w Nama o połowę mniej , w stosunku do ub. roku.
      Jak zwykle gorąco i brudno. Samolot w obie strony pełny-może to dlatego że były Święta.
      Jedna zauważalna zmiana to ,że prawie wcale nigdzie nie widać Policji.Ani w Nama ,ani na
      drodze. Woda w morzu cieplutka -snurkowanie po kilka godzin w morzu.
      W rozmowach z powracającymi wynika ,że obłożenie hoteli w tym okresie wahało się od 15 ,do 80 %. Teraz jest masa Ruskich -bo są po 3 m-cach przerwy wygłodniali Egiptowa .
      Niektóre hotele były nawet zamknięte-oczywiście te najtańsze..
      Mimo niepewnej sytuacji jest w budowie dużo nowych hoteli.
      Rozmawiając z szefami w naszym hotelu, wywnioskowałem że im to się nie podoba , bo
      będzie duża konkurencja i ceny mogą nawet spadać !!!!!!!!!!!!
      • irhana Re: Co słychać w Sharm ? 03.05.11, 21:49
        Dzięki za info :))
        • kkk Re: Co słychać w Sharm ? 04.05.11, 07:58
          ciekawe... jade do Taby 10 maja...
          Ceny jednak jakoś wcale nie są niz sze :) nie zalezy im na turystach?? Wiele osób wybiera jednak inne kierunki, Turcje, Wysypy Kanaryjskie, Grecje ...
          • liliansob Re: Co słychać w Sharm ? 05.05.11, 01:32
            kkk zdaj relację proszę jak wrócisz, bo nie mogę się doprosić jak tam ostatnio faktycznie jest. Miłego pobytu
            • kkk Re: Co słychać w Sharm ? 05.05.11, 22:17
              liliansob --pewnie że zdam relacje :) juz sie nie moge doczekac wyjazdu... wtorek, godz. 8 na lotnisku, hura! ciesze sie jak dziecko zwłaszcza że u nas zimowa ta wiosna ;) Chce zwiedzić Izrael korzystajac z jego sąsiedztwa z Tabą, mam nadzieje ze sie uda.
          • janan2 Re: Co słychać w Sharm ? 05.05.11, 20:13
            >Ceny jednak jakoś wcale nie są niz sze;)

A to qrna nowość!Wrócisz to napisz.Akurat dziś wróciłem z alternatywnego kierunku w UE.No i zaskoczenie pełne.Tydzień pobywałem,a wyszło jakby za dwa tygodnie w Egipcie i to z wypasem super all i noszeniem w lektyce.Wyleczyło mnie finansowo (no tak ciut)tak,że koniec eksperymentów przynajmniej pod względem finansowym w krajach UE.No, ale czeka mnie jeszcze jeden eksperyment za jakiś czas,tego samego wyjazdowego typu.Więc zdążę jakby co,po Twoim powrocie i relacji, z podjęciem właściwej decyzji.
            • irhana Re: Co słychać w Sharm ? 05.05.11, 21:29
              No własnie się zastanawiałam gdzie Cię poniosło Jananie, bo nic nie piszesz. Mam nadzieję, że mimo wysokiej ceny urlop był udany :)))
              Ja niestety nie wytrzymałam do jesieni i robię sobie prezent na dzien dziecka, zdecydowałam się na Aqua Blu w Sharm. Przydałoby się więcej informacji o obecnej sytuacji na miejscu, ale jakos niewiele osób chce o tym pisać, a ciekawa jestem czy będa tłumy czy raczej luzik.
              • janan2 Re: Co słychać w Sharm ? 05.05.11, 22:03
                No wiesz!Czasami mam natchnienie i zawsze mnie wywieje gdzieś z bocianami.One przylatują,a my wylatujemy.I tak od lat w okolicach majówki.Długo też nie wytrzymam.Więc tak gdzieś po dniu dziecka nieco póżniej od Ciebie,ale planowo (no ale starszy jestem,więc wypada póżniej)znowu mnie gdzieś poniesie.Nie było mnie prawie dwa tygodnie.Jak się ogarnę nieco po przeżyciach,to coś skrobnę na odpowiednim forum.Trochę się działo w tej podróży akurat samochodem.Finansowo zmogę te dopusty Alla(ch)a,choć nieco walec drogowy jakby mi lekko portfel potraktował.Więc wypadało by nieco teraz taniej.Może do Egiptu jednak.Więc dopytuję,jako ciekawski z natury.Mniejsza o resztę.Puszczę parę fotek na swojej galerii.Znajdziesz jak zechcesz,gdzie to akurat rozminęliśmy się z bocianami po drodze.Póki co żyję już tym co będzie po dniu dziecka,a i jakaś jesień też mi chodzi po głowie.Ale zobaczymy.Będzie jak Allah pozwoli.
                • kasia_p45 Re: Co słychać w Sharm ? 05.05.11, 22:16
                  No to w koncu gdzie byles jak cie nie bylo???????????
                • kasia_p45 Re: Co słychać w Sharm ? 05.05.11, 22:18
                  AA chyba juz wiem :))) I co? fajnie bylo????
                  • janan2 Re: Co słychać w Sharm ? 05.05.11, 22:32
                    Qżwa!Pojawia się i znika!Nie śledziłem ostatnio forum.Ty akurat powinnaś wiedzieć gdzie akurat byłem.Jakoś na poczcie nie znalazłem.Póki co idę spać,bo mam 700km jednostajnie w kołach i nieco mi się kręci w głowie.Reszta to jak w wypowiedzi do irhany.A dopytuję o temat odłożony w czasie,co będzie i jak, na dzień dziecka, bo teraz eksperymenty nie za dobrze wyszły(to tak na gorąco).Ale u mnie tak zawsze,jakieś przygody przypisane jak sznurówka do kaleson.Bywa!.Ot co.
                    • kasia_p45 Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 19:30
                      No wlasnie chyba sie domysliłam gdzie tez mogles byc :))
                • irhana Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 16:41
                  Czekam więc na jakieś opowieści z podróży, a do fotek oczywiście trafię :)))

Ja to się trochę upału obawiam, czerwiec to jakos nie mój miesiąc na Egipt. Ja to lubię tak od października do kwietnia, później za gorąco na to co ja lubię, no ale tym razem (chyba pierwszy raz) ma być pełen hotelowy relaks, nie wybieram się nigdzie poza miasto, dlatego też padło na aqupark.
                  • kasia_p45 Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 19:27
                    I slusznie Irhano. Egipt nalezy zapoznac z kazdej jego strony... tej hotelowej tez :))
                    • irhana Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 19:44
                      Zobaczymy czy wytrzymam i czy mi się spodoba :)))
                      • kasia_p45 Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 22:08
                        Spodoba sie spodoba :)))
                        • irhana Re: Co słychać w Sharm ? 07.05.11, 23:23
                          No taką mam nadzieję, że spodoba. Jadę tylko na tydzień więc nie będzie to chyba takie trudne w tym upale. No ale jakaś mała pustynia jednak chodzi mi po głowie, tak dawno tamtejszych gór nie widziałam :))
            • jusytka Janan 06.05.11, 23:52
              Zdradź rąbka tajemnicy gdzie byłeś? We Włoszech chyba nie, bo cie na tamtejszym forum nie widać.
              Ja o ile pamietasz własnie objazd po Europie szykuje, Bawaria, Austria i Włochy. Mało tego, na kolejne wakacje marzy mi sie Hiszpania. Egipt i inne muzułmańskie kraje zdradzam na czas nieokreslony... Czytajac to forum cieszę się, że zdążyłam tyle zwiedzić zanim zrobiło się niebezpiecznie.
              • janan2 Re: Jusytka! 07.05.11, 11:08
                Coś strasznie długo Cię tu nie było.Wieczorem puszczę część fotek.Jest ich setki,ale to chyba na Twoich "gwiazdkach" można podyskutować czy eksponować.Pewno wrócę,chybaq że znowu będą wycinać.Musiałem chwilę wypocząć po przygodach,no i z nadmiaru atrakcji.Jeszcze mnie wszystko boli i piecze.Ale doskonała przygotówka na ostre słońce,bo już niegrożna powtórna opalenizna.Będzie jak znalazł na Egipt lub Turcję.Jeszcze nie wiem gdzie.Jakie tam niebezpiecznie w Egipcie czy w innych krajach po tej ichniejszej "rewolucji"?Wszystko w normie,no chyba,Ze naczytasz się (prince ,księcia) no to wtedy nie na żarty można się przerazić,on tak już ma.A tak to nie.Irhana przykładowo poleciała w środek tunezyjskiej "rewolucji",wróciła cała,zdrowa,w jednym kawałku,nawet butów swoim zwyczajem nie zgubiła,a największą atrakcją to chyba było to,że zmarzła na kość..No i to jest to.Do Włoch czy romańskich krajów się nie wybieram.Dopiero jak skapcanieję.Fotki będą na mojej galerii.Znajdziesz już dziś wieczorem,częśc miejsc będzie Ci znana.Póki co życzę udanego wypadu.
                • jusytka Re: Jusytka! 07.05.11, 20:23
                  Jak już wrzucisz fotki to poproszę o link, bo sie juz wypisałam z egiptowych forów, bo zmieniam kierunek zainteresowań. Kiedys wrócę do Egiptu, by zobaczyc Luksor, ale nie w najblizszych latach - jest tyle fajnych miejsc, gdzie jeszcze nie byłam ;)
                  Oczywiście moje Gwiazdki są gościnne - dla ciebie bez cenzury :)
                  • janan2 Re: Jusytka! 08.05.11, 10:37
                    Ciekawe jak to można się wypisać z forum?Jak to!Trzeba podanie,życiorys, dwa foto, no i do kogo to wysłać?Sądziłem,że ogólnodostępne.Sama rezygnujesz,a czasami warto wracać na stare śmieci.Egipt nie jest zły,nie taki diabeł straszny jak go pismaki,czy uczone poszukiwacze typu "prince" opisują.Jest co zwiedzać,są pewne ograniczenia jak to po "rewolucjach",ale kurorty dostępne,tanio i ciepło.Wody się boisz,pod wodą jeszcze bardziej,no i to jest problem.Ale zaglądaj czasami.Do Egiptu też się przekonasz jak powertujesz unijne ceny.Kobitki zresztą zmienne są.Do Turcji miałaś nie wracać,a jednak wróciłaś.Ja tam się wybieram do Egiptu i sądzę,że nie jeden raz.Brak alternatywy równie atrakcyjnej, tak blisko.Fotki powinnaś znależć,już są,beez stolicy kraju.Ale tam byłaś,a mnie ładowanie fiksuje.W drodze wyjątku podamję link>fotoforum.gazeta.pl/5,2,janan2. html <,zazwyczaj tego nie robię,bo wygląda na reklamę.A jak sfiksuje to znajdziesz po loginie.Zyczę udanego wypadu.
                    • jusytka Re: Jusytka! 09.05.11, 23:23
                      Link niestety nie działa
                      • janan2 Re: Jusytka! 10.05.11, 17:01
                        Szukaj w Gogle.
                        W gazetowym portalu różnie bywa.Mam licznych "przyjaciół" jeszcze z dawnych lat.Czasami robią wstręty lub masz jakieś filtry ustawione.Link ten sam:

http:fotoforum.gazeta.pl/5,2,janan2.html
                        • janan2 Re: Jusytka! 10.05.11, 17:08
                          fotoforum.gazeta.pl/5,2,janan2.html
                          • kasia_p45 Re: janan 11.05.11, 22:55
                            Fajne fotki :)
                            • janan2 Re: janan 12.05.11, 10:24
                              Kasia!Nie podnoś.Większość i tak już usunąłem.Kto miał widzieć to widział, a jakoś nie mam skłonności do relacji czy przechwałek.Pozostaje dylemat z pierwszego zdjęcia dziś dodanego.Muszę w tym tygodniu zdecydować.Szkada ,że irhana akurat wybiera się na Dzień Dziecka.Prawie się zazębia,więc nie udzieli wiarygodnej porady.Wyjdzie pewno,że miniemy się w drodze.Ale u mnie też zawsze jakieś nieoczekiwane pomysły,więc może nieco krótszy lot wybiorę i bliżej.
                              • irhana Re: janan 12.05.11, 17:36
                                Może wezme lapka i wczesniej coś napiszę :) Póki co rozmawiam sobie ze znajomymi z Sharm i mówią, że spokój, policja jest tylko w owiele mniejszej liczbie, nic złego sie nie dzieje, mam się nie obawiać bedzie fajnie.
                                A jak bedzie zobaczymy, ja tam postanowiłam, ze będe się dobrze bawić i mam zamiar wytrwac w tym postanowieniu!
                                • dzioucha_z_lasu Re: janan 12.05.11, 21:23
                                  Wczoraj wróciłam z Sharm. Jest idealnie wakacyjnie. Spokój, całkowicie bezpiecznie. Daje się jednak zauważyć, że część turystów zrezygnowała, bo plaże są pustawe, w Naama nie ma takich tłumów jak zwykle, w Old Market też niezbyt tłumnie. A szkoda, bo nie ma się czego obawiać. Policja nie rzuca się w oczy, checkpointów tyle co zwykle, nie ma jakiś większych kontroli, nie ma jakiś specjalnych różnic w cenach w porównaniu z zeszłym rokiem, tyle, że przez to, że turystów jest mniej - daje się wytargować taniej, niż ostatnio. Zakupy tradycyjnie najlepiej robić w Old Market, nadal mają tam pyszny sok z trzciny - 5LE za kufelek, sok ze świeżych pomarańczy - 10LE za kubeczek :D Wszyscy są bardzo mili, jest ciepło, woda przejrzysta, rybki kolorowe, więc nie obawiać się, tylko jechać!
                                  :D
                                  • janan2 Re: janan 12.05.11, 21:59
                                    dzioucha_z_lasu.

A jak z wypadami poza SSH?Jakoś nie bardzo uśmiecha mi się tryb hotelowy życia.Czy są wycieczki po Synaju.Lokalne biura organizują?.Nie wszystko jeszcze widziałem.Samego kurortu się nie obawiam.Gdzieś by się wyskoczyło,tylko czy to możliwe.
                                    • irhana Re: janan 12.05.11, 22:14
                                      tak Jananie wycieczki są organizowane poza SSH, spokojnie wszystko mozna ogladac na Synaju - takie dostałam informacje przed chwilka ;)
                                      • janan2 Re: janan 12.05.11, 22:30
                                        Informacje informacjami.Bywają różne,mniej lub bardziej wiarygodne.Wolał bym jednak coś sprawdzonego,typu w którym miejscu akurat zgubiłaś buty lub gdzie Ci się wielbład uwalił na piach z przemęczenia.Topografie mniej więcej znam,więc szybko skapuję co można lub nie.Nie będzie to jednak możliwe z Twoich doświadczeń pobytowych.Muszę na gwałt wybrać szybciej.A samymi rybkami się nie zadowolę,nawet tymi z patelni.
                                        • irhana Re: janan 12.05.11, 22:38
                                          Pytałam egipskiego znajomego, który mieszka w Sharm, więc chyba wiarygodne źródło, ja się nie wybieram nigdzie z Sharm, bo Synaj poznałam bardzo dokładnie a teraz za gorąco dla mnie więc wolę jednak zabawę w parku wodnym :)
                                        • dzioucha_z_lasu Re: janan 13.05.11, 09:05
                                          Spokojnie - wycieczki są - i do Kairu i do Jerozolimy, wypady na pustynię na quadach, wielbłądach, terenówkami i jak tam jeszcze się zechce, jest cały tradycyjny zestaw - Petra, Wadi, Kolorowy kanion, rejsy na snurki. Naprawdę nie dzieje się tam absolutnie nic niepokojącego, jedyna różnica jaką zauważyłam w porównaniu z poprzednimi latami, to mniejsze tłumy turystów i zdecydowana przewaga Polaków i Rosjan.
                                          • janan2 Re: janan 13.05.11, 18:17
                                            dzioucha_z_lasu

Dzięki za info.Dalsze mnie nie interesują,powtarzalne.Więc miejscowe jedno lub dwudniowe typu kanion (ostatnio nie było,za gorąco) jakieś zapomniane oazy,czy wypady jeppami lub wielbładami.No i nurki.Więc pewno się skuszę.Ale wiele do myślenia dają opcje i plany irhany.U niej raczej niesłychane i niespotykane,aby tylko siedziała na miejscu.Musi być jakieś drugie dno.Póki co dzięki.
                                            • irhana Re: janan 13.05.11, 20:03
                                              Nie ma drugiego dna, planuję siedzenie na miejscu, bo jak pomyślę o tych +40 stopniach w dzień i +30 w nocy to już mi goraco ;) Fakt nie potrafię siedzieć w miejscu, ale w tym upale plątanie się po Synaju to chyba nie dla mnie, co innego w Listopadzie, wtedy temperatury takie jak lubię :))
                                              Ale muszę się do czegoś przyznac, zaczełam dzisiaj szukac kogoś z kim mogę do Białego Kanionu pojechać, qrcze no nie wiem czy wysiedze w tym aqua parku, bo zachód słońca na pustyni juz postanowiony, teraz Biały Kaniion kombinuję, chyba nie kupie vizy i bedzie spokój, nigdzie nie pojade poza Sharm, bo jak tak dalej pójdzie to znowu zamiast wypocząc zmeczona wróce.
                                  • irhana Re: janan 12.05.11, 22:07
                                    I o takie informacje mi chodzi :) dzięki za tych kilka pozytywnych zdań, juz nie mogę się doczekac sziszy i soczku w old markecie :))
    • 45s11 Re: Co słychać w Sharm ? 04.05.11, 16:16
      Nowe hotele budują tylko w SHARM , a nie w Tabie. Tam nikt już nie ryzykuje inwestować.
      Ceny mogą być niższe - dopiero jak te nowe zaczną oddawać do użytku.
    • prince-ashraf Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 04:49
      Zamiast czytac relacje nawiedzonych sprzedawczykow wycieczek do Egiptu i "zachwyconych" turystow, ktorzy nosa poza hotel nie wystwili (bo np. szkoda all inclusive), przeczytaj lepiej relacje jednej z Brytyjek co wyprawia sie w Naama Bay w Sharm. Walki na noze, sklepikarze walczacy miedzy soba, zuchwale kradzieze (np. wyrywanie torebek kobietom). Najgorsze jest to, ze nie ma policji...

Is it me or has Sharm Changed??
      www.expatforum.com/expats/egypt-expat-forum-expats-living-egypt/77701-me-has-sharm-changed.html
      • irhana Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 17:01
        Co się wyprawia w Nama to sama sobie zobaczę jak tam pojadę, a co do nawiedzonych to jak dla mnie Ty też do końca normalny nie jesteś z tym swoim czarnowidzeniem ;) A torebki nie noszę więc nie mają co wyrywać ;)
        A po powrocie zapewne dołaczę do tych zachwyconych turystów, a przynajmniej taki mam plan :)))
        • aqua_frigida Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 17:27
          irhano

Czekam na Twoją obiektywną relację z "dzień dzieckowej" wyprawy do Egiptu.
          Najbliższy termin, w którym mogłabym sie wybrać to niestety końcówka czerwca. Gorąco!!
          Podobnie jak Ty, lubie Egipt od no... października do maja. :)
          Najlepiej jednak wypoczywam w Egipcie i planuję koniec czerwca spróbować czy podołam. :)
          Chociaż w ubiegłym roku początek października w Abu Simbel temp. sięgała 50 st. i było spoko. :)

pozdrawiam serdecznie

:)
          • deoand Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 17:36
            A swoją drogą , jak nie ma Policji to nie rozumiem dlaczego te głupie araby nie skubną trochę turystów zamiast czekać na dolara napiwku ? Przecież póki co nic ta swoja rewoludją nie zyskali i nie zyskają - a turyści nadziani kaska co to n-ty raz w Egipcie tuż pod bokiem .

?????
            • irhana Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 19:48
              Też się nad tym zastanawiałam, że coś za spokojnie w tych kurortach jak na brak policji i porewolucyjne puste egipskie kieszenie :D
          • irhana Re: Co słychać w Sharm ? 06.05.11, 19:47
            Pewno nie będzie nawet o czym pisać poza było słońce, woda, szaleństwo w aquaparku i dobre jedzenie :)) Chyba, że za namową kilku osób wreszcie zacznę swiat rybek poznawać, co nie jest zbyt prawdopodobne ale nie wykluczone :D
            • pannadygotka Re: Co słychać w Sharm ? 09.05.11, 14:12
              Słyszałam, że w Sharm jest już spokojnie, więc to co prince wygaduje to bzdura. A do wakacji to już na pewno wszystko się ustabilizuje.

A co do podglądania rybek, to serdecznie polecam, szczególnie, że rafy w Sharm są piękne ;)
            • doiwony12 Re: Co słychać w Sharm ? 11.05.11, 09:58
              Polecam.Myśle że dużo stracisz jak sie nie zdecydujesz
              • irhana Re: Co słychać w Sharm ? 11.05.11, 13:51
                To co pisze ksieciunio jakoś mało mnie obchodzi. Dzięki, że polecacie mi rybki i rafy w Sharm, wiem że sa cudne, bo wracam tam już n-ty raz. Kiedyś nawet włożyłam głowę pod wodę w macsce i rurce, ale niestety to chyba nie dla mnie, to wszystko za bardzo tam zyje, jak nie widzę to mi dobrze jak mam głowę pod wodą to wszystko chce mnie zjeść :D
                Wiem nie da się tego zrozumieć, ale tak mam i już :))) Kiedyś zmierzę się z rafą, ale chyba muszę wcześniej do tego dojrzeć.
                • kasia_p45 Re: Co słychać w Sharm ? 11.05.11, 22:57
                  Może zjesc to nie Irhano... mysle, ze byłabys cięzko strawna dla tych zyjatek.... Ale peeling stópek? Czemu nie? Można by spróbowac nawet ?
      • matanzas prince - masz jeszcze jakieś bzdury? 07.05.11, 11:54
        podaj linka ...pośmiejemy się :))
        Księciunio znowu jakieś bzdury wyciąga....
        • edyta_32 irhana 12.05.11, 22:42

Irhana jak widze lecimy jednym samolotem do Sharm w dzien dziecka :-) do jakiego hotelu lecisz ?:-)
          • irhana Re: irhana 12.05.11, 23:04
            Chyba nie tym samym, bo ja lecę jakimś porannym lotem, a hotel tak jak juz gdzies pisałam do Aqua Blu lece. Dzień dziecka to i się pobawić w rozrywkowym parku trzeba ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka