Dodaj do ulubionych

RTG żołądka

16.02.04, 14:27
Moja sunia powinna mieć zrobiony RTG żołądka - z kontrastem. Mam pytanie - w
jaki sposób psu - w doatku takiemu, który jest lekkim nerwusem - podaje się
kontrast?
I jeszcze jedno - sunia w przeciągu 2 tygodni będzie miała robione
prześwietlenie po raz 4 czy może nawet 5. Czy jest to dla niej bardzo
szkodliwe?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • monia.i Re: RTG żołądka 19.02.04, 13:05
      podnoszę
      • mojanoga Re: RTG żołądka 19.02.04, 13:33
        Nie słyszałam o przeciwwskazaniach do podawania kontrastu u psow nadpobudliwych.
        Jeżeli jest wskazanie do tak częstego naświetlania to należy wykonać
        zdjęcia.Nie widziałam żadnych skutkow ubocznych po wielokrotnym naświetlaniu
        (ale nie ze wszystkimi psami utrzymują kontakt).Poza tym należy wziąć pod
        uwagę ,że psy żyją krócej niż ludzie i objawy mogą po prostu nie zdążyć sie
        pojawić.
        • monia.i Re: RTG żołądka 19.02.04, 13:54
          Dziekuję!
          A w jaki sposób bodaje się psu ten kontrast? Słyszałam, że strzykawką do
          gardła..:-(
    • adam.pietron Re: RTG żołądka 19.02.04, 17:02
      Już wszystko opisuje w końcu jestem radiologiem i wybaczcie mi spóźnienie.
      Badanie kontrastowe przewodu pokarmowego wykonuje się w róznych sytuacjach
      najczęstsza to podejrzenie jego niedrożności , ale takze wielu innych i nie
      będę tu wszystkich przytaczał.
      Co do techniki bo tego dotyczyło pytanie:
      1/ Zwierzę musi być przygotowane do badania - musi być na czczo minimum 24
      godziny - tzn przewód pokarmowy musi byc pusty inaczej może zaburzac to pasaż
      środka cieniującego.
      2/ W przeciągu poprzedzających je 12 godzin nie powienien przyjmowac żadnych
      leków wpływających na motorykę przewodu pokarmowego np środków rozkurczowych -
      bo utrudni to interpretację badania.
      3/ Na początku nalezy wykonać badanie przeglądowe jamy brzusznej - czyli
      zdjęcie puste bez kontrastu.
      4/ Potem podaje się psu środek cieniujący - śtrzykawką w ilości 5 ml na kg m.c.
      5/ A nastepnie wykonuje serię zdjęć po 20 minutach od nakarmienia potem co
      godzinę- do 4ej godziny od podania kontrastu , potem po 6 godzinach od podania
      i po 24 godzinach pd podania.

Jeśli badanie ma dotyczyć tylko żołądku - bada się go aż do czasu
      fizjologicznego opróżnienia z tresci pokarmowej - środka cieniującego czyli do
      4 godzin.

Pozdrawiam
    • adam.pietron Re: RTG żołądka 19.02.04, 17:05
      Co do szkodliwości - promieniowanie rentgenowskie - jest promieniowaniem
      szkodliwym - ale dawki używane przy rutynowych badaniach naprawde sa niskie i
      jeśli zwierzę ni będzie miało wykonywanych takich badań co tydzień naprawdę nic
      mu nie grozi.
      Nie wiem co jest przyczyną badania ale jest ona napewno bardziej grożna dla
      niego niż samo badanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka