Dodaj do ulubionych

Wyloty w zimie

11.07.11, 15:09
Nie wiecie kiedy pojawią się oferty na wyloty w zimie? Które biura je mają?
Teraz jestem w ciąży i zamierzam jak maluch będzie miał z pół roku odbić sobie całoletnie leżakowanie plackiem z powodu zagrożonej ciąży. Oczywiście polecimy z maluszkiem i starszymi dziećmi gdzieś w okolicach końca lutego.
Czy w lutym pogoda jest już sprzyjająca? Czy nie bardzo?
Obserwuj wątek
    • maoko Re: Wyloty w zimie 11.07.11, 15:27
      Juz są oferty na sezon zimowy, widziałam oferty biur: AS, Triada, Itaka, Bee Free.
      Pogoda w lutym - zależy jak się trafi. Temperatury odczuwalne nawet zdarzają się do 30 stopni, ale mogą być silne, chłodne wiatry. Jeśli nie ma wiatru, to jest bardzo ciepło, nie ma problemu z opalaniem czy kąpielami w morzu, słońce zachodzi jednak wcześnie - już po 16. Podczas wiatrowego dnia może być z tym problem, bo jest chłodno. Z pewnością wybierz hotel z podgrzewanymi basenami.
    • prince-osraj Re: Wyloty w zimie 11.07.11, 16:49
      Świetny pomysł, wziąć pół roczne dziecko do samolotu i "umilić" innym podróż
      • ami.ra Re: Wyloty w zimie 12.07.11, 11:30
        Lepsze pół roczne dziecko w samolocie niż dorosły z pół litrówką :)
      • sanpja Re: Wyloty w zimie 13.07.11, 14:24
        Takie samoluby jak ty dopiero umilają podróż innym.
    • kasia_p45 Re: Wyloty w zimie 11.07.11, 17:25

Sky Club tez ma juz zimowe oferty..
      Własnie przymierzam sie do tego rejsu po Nilu... Może w końcu sie uda??
      • aqua_frigida Re: Wyloty w zimie 11.07.11, 17:43
        Kasiu... :D

A mnie koleżanka namawia, żebym jeszcze raz z nią na ten rejs się wybrala... :D

Kasiu, ale środek zimy to nie jest najlepsza pora na rejs. Nie to żeby było zimno, pogoda jest o.k., ale dzień jest b. krótki, a fajnie jest płynąc statkiem oglądać sobie widoczki.

No i ten zachód słońca na Nilu!!! Niezapomniany widok. :)

pozdrawiam
        :)
        • kasia_p45 Re: Wyloty w zimie.. Na Rejs ? 11.07.11, 17:49
          Jak juz to druga polowa lutego... to tak prawie koncówka zimy :))
          Może i dzien krótki ale za to nie bedzie upałów i na spokojnie mozna pozwiedzac ..
          A w upale to by sie człowiek tylko mordował i nici z pieknych widoczków :))

OO własnie.. może wrzucicie tu swoje doświadczenia z letnich i zimowych rejsów??
          Porównamy, która pora roku fajniejsza na taki rejs??
          • aqua_frigida Re: Wyloty w zimie.. Na Rejs ? 11.07.11, 20:23
            Podobał mi się Egipt podczas pobytu w kwietniu, druga połowa kwietnia. Rośliny budzą się do życia po zimowej przewie (zima w Egipcie też jest, chociaż nie taka jaką my znamy), wszystko kwitnie, temperatura w sam raz, coraz cieplej. :) no i dzień nie jest już taki krótki.

Na rejsie byłam na początku października. No, było cieeeepełko, a w Abu Simbel nawet baaaaardzo ciepło. :P Nie było to jednak bardzo dokuczliwe. Chociaż wieczory, gdy siedziało się na górnym pokładzie po zachodzie słońca, statek płynął, pęd powietrza - nie były bardzo upalne.

Najbardziej lubię Egipt grudniowy: u nas zima, szaro-bure dni, brak słońca, a tam słońca pod dostatkiem, chociaż dni krótkie i woda w morzu nie jest taka ciepła. Jednak człowiek się czuje jakby był w innej bajce. :) Od kilku lat dwa grudniowe tygodnie spędzam w Egipcie, jak wracam do Polski to już prawie styczeń i dni coraz dłuższe..., i coraz więcej słońca. Chociaż... ostatnio zdarzają się i anomalia pogodowe - w ubiegłym roku zasypało śniegiem Aleksandrię, w SSH przez dwa dni baaardzo wiało i było zimno. :)

W tym roku Egipt grudniowy nieosiągalny dla mnie, wybrałam inny kierunek na grudzień. :)
            Chcę jednak sprawdzić Egipt latem.:) Planuję koniec sierpnia jeden tydzień - zobaczę jak znajdę Egipt o tej porze roku. :)

pozdrawiam
            • i-ka14 Re: Wyloty w zimie.. Na Rejs ? 11.07.11, 21:10
              A ja byłam na rejsie na przełomie stycznia i lutego (w zeszłym roku) i było faaaantastyyycznie! Rzeczywiście, szybko robi się ciemno, a wieczory na Nilu bywają nie tylko chłodne, ale wręcz zimne (przydała się zimowa kurtka z Polski!), jednak w dzień jest gorąco, spokojnie można się opalać :) Na zwiedzanie - super! nie ma takiego ukropu, jak latem (byłam tez w lipcu, więc wiem, co mówię!), ale i tak w Dolinie Królów szukaliśmy choćby skrawka cienia :). No i tym razem wreszcie spokojnie obejrzałam piramidy, nie trzeba było uciekać po kilku minutach do klimatyzowanego autokaru. Zdecydowanie - jeśli zwiedzać Egipt, to zimą! A rejs jest świetną opcją - nie męczysz się, jak w autokarze, a zobaczysz przy okazji - wprawdzie z daleka - naprawde kawał prawdziwego Egiptu, nie tylko zabytki. Chyba to kiedyś powtórzę:)
              • kasia_p45 Re: Wyloty w zimie.. Na Rejs ? 11.07.11, 21:22
                Ja jesli juz pojade to w drugiej polowie lutego. A o ktorej godzinie robilo sie ciemno? I jak bardzo bylo zimno po zachodzie slonca? Chodziliscie w zimowych kurtkach? A w nocy na statku nie marzliscie? Czyli warto zabrac troche cieplejszych ciuchow... przynajmniej na wieczory i zimne nocki ?
                • i-ka14 Re: Wyloty w zimie.. Na Rejs ? 11.07.11, 22:03
                  Ciemno robi się tak około 17-tej. A jeśli chodzi o zimno, to ja zmarzlak jestem, więc wieczorami czasem - nie zawsze - zakładalam zimową kurtke i wtedy było mi dobrze :). Ale jak schodziliśmy na ląd, to na ogól wystarczał polar. Nie wszyscy tak marzli, to indywidualna sprawa. W dzień - raniutko na pewno polar, potem juz ciepło, ciepło, goraco! Ale wieczory zimne, nie da się ukryć! W każdym razie - i tak wyjeżdża się z Polski zimą (my - w śnieżycy i mrozie), więc musisz jakieś ciepłe ciuszki miec! :)
                  Na statku, we wnętrzach, ciepło. Zimnica tylko na górze, na odkrytym pokładzie :).
                  • kasia_p45 Re: Wyloty w zimie.. Na Rejs ? 11.07.11, 22:39
                    Dzieki za te informacje... bede wiedziala jak sie przygotowac :))
                    Ja w Egipcie byłam tylko latem i drugi raz we wrzesniu więc nie wiem jakie sa zimy w Egipcie.
                    Pod koniec marca tego roku wylądowałam na Teneryfie zamiast na Rejsie w Egipcie ale tam wtedy bylo dość cieplo (w dzien w porywach do 36 st :).. a na wieczór wystaczyl polar i dłuższe spodnie.. W sumie to nie było specjalnie zimo.. ale do spania wycignelismy koce :)
                    Jadąc z Polski zima wiadomo, ze sie ma cieplejsze rzeczy na sobie.. ale warto chyba dorzucic cos jeszcze do walizki .. i tak chyba zrobie :)
                    • vicehrabiadebragelone Re: Wyloty w zimie.. Na Rejs ? 12.07.11, 00:54
                      No ja robie drugie podejście do Rejsu po Nilu ze Sky Club.11 listopad hotel Alf Leila Wa Leila
                      Wybiera sie ktoś w tym terminie?:)
                      • meybach Re: Wyloty w zimie.. Na Rejs ? 23.08.11, 16:16
                        ja sie wybieram też 11.11 na rejs po NIlu a potem (mam nadzieję, że w tej kolejnośći!!) pobyt w Hrghadzie w Lillyland!
                        Mam nadzieje, że ciepełko będzie jeszcze, woda w morzu też cieplutka i słodyczy pod dostatkiem i fajnych widoczków!
    • missbella419419 Re: Wyloty w zimie 12.07.11, 07:51
      W zeszłym roku byłam w Hurghadzie na początku lutego. Pogoda rewelacyjna!! W Polsce śnieg i mróz -10 a tam lato w pełni - takie fajne lato, bez 40-sto stopniowych upałów. Polecam wszystkim urlop w Egipcie zimą, coś pięknego.
      Byłam, jak zawsze, z biurem Exim Tours z hotelu Hilton Long Beach...
      • marilla43 Re: Wyloty w zimie 12.07.11, 11:20
        A ja byłam w lutym 2009 w sharm , w tym roku w styczniu w Marsa Alam .Dla mnie wieczorami za zimno . Wiecej zimą nie polecę , latem tak kocham ciepelko :-)
        • mamma-mia66 Re: Wyloty w zimie 12.07.11, 12:42
          Rejs po Nilu to i ja muszę w końcu odbyć. W tym roku Mubarak stanął na przeszkodzie, zobaczymy jak będzie w przyszłym roku. Miałam lecieć z Alfa Star ale chyba wolałabym zmienić biuro. Tylko nie wszyscy mają Kair w programie np Sky Club chyba nie ma a mi na Kairze zależy. Muszę się porozglądać. Mówicie że już są oferty? Myślałam że we wrześniu czy październiku będą. A może lepiej poczekać aż u nich po wyborach będzie i dopiero rezerwować? Po tegorocznej przygodzie trochę boję się firsta.
          • kasia_p45 Re: Wyloty w zimie 12.07.11, 15:59
            No ja w Kairze byłam juz dwa razy wiec teraz chce skupic sie na tej południowej części Egiptu. Sky Club ma fajne oferty. Caly tydzień spokojnego rejsu od Luxoru po Asuan i AbuSimbel w fakultecie. No własnie mi tez Mubarak stanął na przeszkodzie i mój marcowy rejs zamieniałam na Teneryfe... Ale może się w koncu uda?
            Teraz wziełabym dwa tygodnie.. Rejs + wypoczynek... tylko nie wiem jeszcze ktory hotel wybrac. Sky Club ma oferty w Hurghadzie i Marsa Alam..
            Niepokoją mnie tylko te zimne nocki... ja z reguły tez jestem zmarzluch..Ale z drugiej strony jak sobie przypomne te lipcowe upały w Dolinie Króli to chciałabym to wszystko jeszcze raz na spokojnie zobaczyc ale nie w takim upale... bo to rzeczywiście dość męczące:))
            I zastanawiam sie jeszcze co można tam robic po zachodzie słonca..(w hotelu, bo na satatku to pewnie coś organizują ciekawego).. skoro wieczory takie długie i chlodne?
            <Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe>
            • aqua_frigida Re: Wyloty w zimie 12.07.11, 22:49
              Kasiu, mimo wszystko polecam kwiecień na rejs.
              Myślę, że z rejsu w tym miesiącu będziesz bardzo zadowolona. Nie ma jeszcze upałów, noce już nie są "mroźne", no i dzień jest już długi. :) Przecież najlepsza frajda to płynąc statkiem, siedzieć na górnym pokładzie i podziwiać "widoczki", naprawdę fajne, czego przy krótkim dniu będziesz pozbawiona :)

pozdrawiam
              • kasia_p45 Re: Wyloty w zimie 12.07.11, 23:19
                Z pewnością masz racje... tylko problem w tym, że mi pasują ferie zimowe (druga polowa lutego)..
                Chętnie pojechałabym w kwietniu ... no ale sama nie pojade niestety... nie do Egiptu
            • irhana Re: Wyloty w zimie 14.07.11, 07:14
              kasia_p45 napisała:
              > I zastanawiam sie jeszcze co można tam robic po zachodzie słonca..(w hotelu, bo
              > na satatku to pewnie coś organizują ciekawego).. skoro wieczory takie długie i
              > chlodne?
              Zimą w hotelach zazwyczaj jest o wiele mniej ludzi, a wieczory są faktycznie długie i czasem chłodne, ale w hotelach robi się zazwyczaj to samo co w wakacje czyli "nic". Ja zazwyczaj chodzę wcześnie spać, żeby skoro świt być już w pełnej gotowości na kolejną przygodę (jakoś tak juz jest, że w Egipcie wstaję o wile wcześniej niz w Polsce).
              Mój zimowy dzień w Egipcie zazwyczaj wygląda tak: pobódka o 6 rano (albo i wcześniej), śniadanko, albo i nie (bo za wcześnie) i w drogę ... wracam albo wieczorem na kolację albo w porze lunchu, spędzam kilka godzin nad morzem albo przy basenie, a później na kolację. Po kolacji jestem już tak padnięta aktywnie spędzonym dniem, że najlepsza jest dobra książka, a później sen. Kolejny dzień jest zazwyczaj bardziej leniwy (pobódka ok. 8 rano) i hotel (baseny, plaża), popołudniu albo quady i zachód słońca na pustyni, albo dalej leniwie w hotelu, po kolacji czas odwiedzić miasto, zapalić sziszę napić się herbatki. Przed północą spać, bo rano znowu trzeba wstać ...
              A zimna nocka w Egipcie oznacza tyle, że trzeba coś z długim rękawem ubrać, czasem jakiś polarek, ale bez przesady to nie nasza zima przecież i są też ciepłe noce, a długie wieczory mają też swój urok. Są i tacy turyści, co to od samego rana delektują się lokalnymi alkoholami i jest im chyba raczej ciepło, bo do późnego wieczora potrafią siedzieć nad basenem i pić dalej, czasem jak się na to patrzy z boku to aż komicznie (albo przykro) to wygląda, takie okupywanie stolików przy barze od wczesnego rana do późnej nocy, no ale każdy spędza urlop tak jak chce.
              • kasia_p45 Re: Wyloty w zimie 15.07.11, 16:13
                AA no to mnie przynajmniej podniosłas na duchu. Może warto zastosować zimą wczesne wstawanie i organizowanie sobie samemu jakiegos wypadu.. ciekawego spędzenia czasu.. Na drinkowanie i owszem mozna przeznaczyc jakiiś wieczorek... ale szkoda czasu na to w Eipcie. lepiej spędzić go jak mówisz aktywnie :))
    • alka1111 Re: Wyloty w zimie 12.07.11, 14:38
      czy mozecie napisac, z jakim wyprzedzeniem wykupujecie wczasy na zime ? np. na grudzien.
      • sanpja Re: Wyloty w zimie 13.07.11, 14:26
        Ja chyba kupię dopiero bliżej wylotu, ale już chciałam się zorientować w cenach.
        Widzę że niskie nie są. Praktycznie w zimie tyle co w lecie.
      • aqua_frigida Re: Wyloty w zimie 13.07.11, 20:00
        Ja w tym roku wykupiłam w końcówce czerwca, wylot w grudniu. Wlłśnie dokonałam wpłaty drugiej raty.
        Tym razem to nie jest Egipt. :)

Kasiu, ja na rejsie po Nilu byłam sama, tak wyszło.:) Było super.!! Byli fajni ludzie, na "postojach" statku wyłaziliśmy na ląd i podglądali egipskie życie. :)
        Na wycieczkach objazdowych ludzie się bardzo integrują, jest trochę inaczej niż w hotelach, gdzie, no nie ma raczej takiej integracji. :)
        Co wcale nie oznacza, że namawiam Cię do samotnego wypadu do Egiptu :)

pozdrawiam
        • kasia_p45 Re: Wyloty w zimie 13.07.11, 21:17
          Dzieki za miłe słowa Aqua_frigida :)
          Gdybym nie miała z kim pewnie wypuściłabym sie sama :) Zresztą w Europie nie raz sama podróżowałam..
          Jednak do Egiptu wolę miec obstawe i to najlepiej męską..
          Zawsze to raźniej i weselej :))
          Tak się tez spodziewam, że na rejsach czy objazdówkach ludzie sie inaczej integruja... Zresztą w pewnym sensie sa skazani na siebie przez tych kilka dni..
          Oby tylko dobrze wszyscy się zgrali to napewno będzie fajnie i wesoło :))
          A w hotelu to juz wiadomo.. każdy sobie.. itd.. No chyba, że większość ląduje w tym samym hotelu to mozna jeszcze przedłuzyc integracje.. :D
          -
          <Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe>
      • alka1111 First minute 15.07.11, 14:11
        Wlasnie dostalam wiadomosc, ze first minute na grudzien, trwa do konca marca.
        Moze ktos napisze, jak ceny sie ksztaltuja w tym roku z first minute. Czy warto juz kupowac teraz, i o ile moga ewentualnie wzrosnac. Zalezy mi na tym wyjezdzie do Marsa Alam, hotel niekoniecznie, wszystkie sa dla mnie podobne.
        • kasia_p45 Re: First minute 15.07.11, 16:03
          Na grudzień 2011 do końca marca 2012? tak przynajmniej zrozumiałam...
          • alka1111 Re: First minute 15.07.11, 18:49
            Przepraszam, do konca lipca 2011 r, trwa first minute, mnie interesuje wyjazd w grudniu.
            Jak jest z tymi cenami z first minute ? ile moga isc do gory lub spasc. Chodzi mi o ta roznice.
            Jak jest w tym roku , moze jakis przyklad ?
            • kasia_p45 Re: First minute 15.07.11, 20:09
              Szczerze mówiąc nigdy sie tym specjalnie nie interesowałam. Zawsze kupuje na frista...
              • gezon Re: First minute 15.07.11, 20:36
                ceny już od 1269zł (sky club)

Alf Leila - 1420
                Beach albatros garden 1499
                Titanic palace 1560zl

My smigamy do Beach Albatrosa Garden;-) (grudzien)

Pozdrawiam;)
              • werka86ka Re: First minute 16.07.11, 00:35
                Bo first minute to bardzo dobry pomysł, jesli ktos może z tak dużym wyprzedzeniem zaplanować wyjazd... Ja niestety nie mam tego komfortu- u mnie wszystko wyjaśnia się niemal w ostatniej chwili. I zwykle wtedy patrze na lasty, bo każdy chce się powylegiwać w ciepłych krajach i troszke opalić
                • kasia_p45 Re: First minute 16.07.11, 10:53
                  I dlatego warto dostawiać newsy na e-maila z dobrych biur podróży.. Mi takie wpadaja i często widzę, że dość atrakcyjne propozycje mają własnie na lasta. Warto chyba takie coś dostawać jak sie szuka na ostatnia chwile.. Może i ja kiedyś skorzystam.. Aczkolwiek wole na frista. Nie wiem czemu ale juz tak poprostu mam .. ot taki fioł :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka