biurokrata0 31.07.11, 11:22 Proszę o opinię czy rzeczywiście owinąć walizki przeźroczystą folią? Różne informacje piszą na temat otwierania walizek przez Egipcjan zarówno lecąc do nich jak i wracając. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiosenka-2 Re: foliowanie walizek 31.07.11, 11:47 Nie słyszałam o takich praktykach a do Egiptu lecę po raz drugi. Ja nic nie foliuję,pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
kasian00 Re: foliowanie walizek 31.07.11, 11:54 Jeśli nie chcesz mieć zniszczonej walizki to lepiej zafoliować. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: foliowanie walizek 31.07.11, 12:17 Na lotniskach są punkty foliujące walizki. Wg mojej oceny, to foliowanie zapobiega tylko ewentualnemu zabrudzeniu walizki, nie pobiega na pewno uszkodzeniom mechanicznym. To jest po prostu owinięcie walizki dość cienką folią. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: foliowanie walizek 31.07.11, 12:40 Na Okęciu był taki punkt foliowania walizek tylko nie pamiętam ceny . Z perspektywy czasu gdy po każdym powrocie walizki była coraz brudniejsze -smary i jakieś tam inne plamy to chyba następnym razem zdecyduje się na foliowanie - zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
x20xev Re: foliowanie walizek 31.07.11, 12:36 biurokrata0 napisał: > Proszę o opinię czy rzeczywiście owinąć walizki przeźroczystą folią? Różne info > rmacje piszą na temat otwierania walizek przez Egipcjan zarówno lecąc do nich j > ak i wracając. Nigdy nie otwierali walizki ani moim znajomym ani mi. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia-65 Re: foliowanie walizek 31.07.11, 12:47 Ja nigdy tego nie robiłam, do czasu kiedy widziałam rozwaloną walizkę znajomych. Musieli na miejscu kupować nową, bo w trakcie przeładunku wypadła i połamały się kółka i rozerwał zamek. Od tego czasu sama foliuję, bo chroni przed zabrudzeniem, chroni zamek przed rozerwaniem. Jednocześnie owijam tak, by uchwyty od zamka były zafoliowane, wtedy trudniej do niej się dostać niezauważenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: foliowanie walizek 31.07.11, 13:56 Foliowanie niestety nie zapobiegnie połamaniu/oderwaniu kółek od walizki, w ogóle uszkodzeniom mechanicznym. Ale teraz, tak sobie myślę, że można zafoliować w tzw. folię bąbelkową, przynajmniej te newralgiczne miejsca, zamki itp. Jednak kółek się nie da. Tylko, czy tak zafoliowana walizka przejdzie przez punkt kontroli? Ja mam walizkę na góra dwa wyjazdy, jest tak zniszczona, poodrywane suwaki w zamkach, że nie nadaje się już na następny wyjazd. Nie ma znaczenia kierunek wyjazdu. Rozmawiałam z osobą pracującą przy załadunku bagażu tutaj u nas, w Polsce. Nikt naszym bagażem się nie przejmuję, on po prostu jest rzucany, byle szybciej. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: foliowanie walizek 31.07.11, 14:25 aqua_frigida napisała: > Ale teraz, tak sobie myślę, że można zafoliować w tzw. folię bąbelkową, przyna > jmniej te newralgiczne miejsca, zamki itp. Jednak kółek się nie da. Tylko, czy > tak zafoliowana walizka przejdzie przez punkt kontroli? Plecak, który ma więcej "punktów dostępowych", pakuję w worek na śmieci i zabezpieczam taśmą pozostawiając uchwyt na zewnątrz. Oczywiście przed odprawą. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
scraby Re: foliowanie walizek 31.07.11, 14:57 Jak tak czytam wasze posty ,to zastanawiam się gdzie latacie i z jakimi liniami, walizkę ma od 6 lat tą samą, nic mi się nie urwało, nie jest pobrudzona, nawet nie ma szyfru czy kłódeczki lub innego powiedzmy zamknięcia, zasuwam zamek oddaję na bagaż i widzę ją w miejscu docelowy,. objechałem Turcję Egipt, Tunezję Grecję wyspy , ciągle ta sama walizka, wyloty 2 razy do roku , musicie mieć pecha niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: foliowanie walizek 31.07.11, 15:28 scraby napisał: > Jak tak czytam wasze posty ,to zastanawiam się gdzie latacie i z jakimi liniami > , walizkę ma od 6 lat tą samą, Nie chciałbym się czepiać, ale wydaje mi się, że masz już niemodną walizkę. k. Odpowiedz Link Zgłoś
scraby Re: foliowanie walizek 01.08.11, 07:34 no odpowiedź wydaje mi się baaardzo merytoryczna, :" dobrego konia się nie zmienia"... Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: foliowanie walizek 31.07.11, 17:26 Scraby Ty to w czepku urodziny - leciałem do tych samych krajów i paru innych jeszcze i niestety jedna walizka uszkodzona a obie ubrudzone ... a mam takie czerwone , żeby się nie zgubiły i żeby je łatwo zobaczyć na tasmociągu - trzeba będzie kupić nową czerwoną . Ale faktycznie raz czy dwa nic się nie stało ... to kwestia szczęscia ale jak sobie choć raz staniesz przy pknie i zobaczysz jak te walizki rzucaja do samolotu albo jak od czasu do czasu którać spadnie z wózka bagazowego to wnioski są oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
scraby Re: foliowanie walizek 01.08.11, 07:36 Chyba mam szczęście, wiem że traktują walizki byle jak, szwagier rok wcześniej musiał zostawić na Krecie i kupić nową , ale miał trochę taką nie wzmacnianą, powiedzmy lekki typ i poszła. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: foliowanie walizek 01.08.11, 12:00 no to ja mam takie samo szczęscie - bo nigdy ani walizka nie została uszkodzona, ani zabrudzona, a trochę też latamy. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: foliowanie walizek 31.07.11, 16:38 Kornel, teraz z innej beczki, chociaż związanej z plecakiem... Połaziłam trochę po Twojej stronce. Zazdroszczę Ci tych wypadów. Czekam na egipską relację. PS. następnym razem okleję swoją walizkę filią bąbelkową, zobaczę czy suwaki przetrwają. :D pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
n.wataha Re: foliowanie walizek 31.07.11, 17:36 biurokrata0 napisał: > Proszę o opinię czy rzeczywiście owinąć walizki przeźroczystą folią? Różne info > rmacje piszą na temat otwierania walizek przez Egipcjan zarówno lecąc do nich j > ak i wracając. Bardzo wielu turystów z zachodu to stosuje z dobrym skutkiem. Wydaje mi się, że ta moda do Polski dopiero przychodzi. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
lennox.1 Re: foliowanie walizek 31.07.11, 17:58 A ja uważam że to kolejny temat jaki można wrzucić do tematu o fobiach :D Odpowiedz Link Zgłoś
beti22 Re: foliowanie walizek 31.07.11, 21:41 Też tak uważam.Walizki ofoliowane widziałam tylko u Polaków( bez urazy) moje walizki mają 12 lat i sa trochę zniszczone, ale nic im nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
scraby Re: foliowanie walizek 01.08.11, 07:39 Widzisz a mnie ktoś napisał ze moje 6 letnie po przejściach są już nie modne.... a tak na poważnie, to ze 3 lata temu straciłem logo na walizce i o dziwo nie wpłynęło to sprawność... hmmm dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: foliowanie walizek 01.08.11, 10:03 Tiaaa, ciekawe, że jak wracałam z Punta Cana w marcu to w zasadzie każdy jeden Amerykanin, Argentyńczyk, Brazylijczyk czy inny Niemiec miał walizke zafoliowaną. W europejskich portach lotniczych bardzo często widuję ludzi lecących do USA i korzystających z foliowania walizki. Swoją drogą na Dominikanie foliowanie mozna było zrobić już w hotelu a nie dopiero na lotnisku. Traktują to jako standard. Odpowiedz Link Zgłoś
scraby Re: foliowanie walizek 01.08.11, 14:08 Tak, tylko jakoś nikt o Matkę Przyrodę nie dba, jedna walizka parę metrów folii, kilka tysięcy - setki kilometrów, a potem się to wala. Nie jestem przesadnie ekologiczny ale to foliowanie walizek wydaje mi się trochę śmieszne... snobistyczne... i nieekologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
biurokrata0 Re: foliowanie walizek 31.07.11, 21:59 wszystkim dziękuję za opinie podsumowując - "no to zafoliuję" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
biurokrata0 Re: sznurkiem jeszcze przewiąż 01.08.11, 08:50 bardziej myślałem nad ładunkiem wybuchowym detonującym przy nie atoryzowanym otwarciu ale mogą go znaleźć przy odprawie i pomyśleć, że będzie mi służył do innych celów ha ha wystarczy, że zafoliuję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kxjp Re: sznurkiem jeszcze przewiąż 01.08.11, 20:30 Po co foliować? Ja wożę bagaż w samej folii, a konkretnie w worku foliowym, takim po nawozie. Wystarczy tylko dobrze sznurkiem przewiązać i wygląda tak samo jak zafoliowana walizka. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha136 Re: sznurkiem jeszcze przewiąż 04.08.11, 10:17 Ja niestety też patrzyłam na zafoliowane walizki pasażerów z przymrużeniem oka dopóty, dopóki moja walizka nie została całkowicie splądrowana. Wracając z Egiptu miałam poprzecinane albo pourywane kłódki i cały środek dokładnie przeszukany. Wiem to na pewno, bo wiem jak się pakowałam i jak poukładane miałam swoje rzeczy. Całe szczęście nie straciłam zbyt wiele, ale o wszystkim na pewno do końca nie wiem :( Od tamtej pory, mimo że podśmiewałam się z ludzi, którzy foliowali swoje bagaże, sama foliuję wszystkie nasze bagaże i mam gdzieś, czy wygląda to fajnie czy nie. Wystarczy niech zwiną jakieś perfumy, dobry kosmetyk albo ukochany ciuch... Łatwiej się im dobrać do zwykłej walizki niż męczyć się z folią... W Egipcie byliśmy już ponad 10 razy i w ostatnim czasie takie przypadki zaczęły się zdarzać coraz częściej... Więc jeśli jest możliwość to po co ryzykować??? Odpowiedz Link Zgłoś
luca75 Re: sznurkiem jeszcze przewiąż 04.08.11, 22:36 Moje walizki mają z 10 lat,latają 2-3 ray w roku,trochę się pobrudziły,podrapały ale są w 100% sprawne.Z tym,że są z poliwęglanu a nie "szmaciaki" na zamek..Na you tube jest fajny film,jak można bez problemu otworzyć tego typu walizkę na zamek,omijająz kłódkę.Trwa to sekundy.Polecam:-) A włascicieli takowych zachęcam do foliowania. Odpowiedz Link Zgłoś