Dodaj do ulubionych

rejs na Giftun

12.08.11, 12:36
Hej, mam pytanie, czy płynąc na Giftun obowiązkowo sie nurkuje/snoorkuje? Ja nie umiem pływać i nie bardzo mam na to ochotę a tak bym chciała na żywo zobaczyc kolor tej wody i poczuć się na chwilę jak na Karaibach.,... ;)
i pytanie drugie - czy nie ma problemu z robieniem zdjęć i filmowaniem na tej wyspie? oglądając film: www.youtube.com/watch?v=I73jpqIVqi0 usłyszałam, że ekipie nie pozwolono wziąć kamery na wyspę - stąd moje pytanie.
Obserwuj wątek
    • colcik1 Re: rejs na Giftun 12.08.11, 12:49
      do snurkowania nikt Cię nie zmusi, ale wiele tracisz. Na całej wycieczce filmowałam i pstrykałam foty, nikt nikomu nic nie zabraniał.
      • gemalla Re: rejs na Giftun 12.08.11, 14:30
        no to jak przetłumaczyć osobie nie pływającej że potrafi snurkować?
    • agnieszkakrakow Re: rejs na Giftun 12.08.11, 16:02
      Nie musisz pływać ani nurkować podczas podróży na lub z wyspy, nikt z łodzi Cię nie wyprosi (jedynie dopływając do wyspy obowiązkowo trzeba opuścić łódź ale da się to załatwić bez zamaczania przesiadając się na 2 mniejszą łódkę która dopływa aż do samego brzegu).
      Jednak takie siedzenie tyle godzin na łodzi może okazać się męczące ze względu na duży upał. Na łodzi rozdają bezpłatnie kamizelki do pływania a poza tym woda jest tak słona, że nie da się utopić jednak jeżeli ktoś tego nie lubi lub się boi wody to myślę, że kamizelka zapewni poczucie bezpieczeństwa.
      Nie wyobrażam sobie, żeby w takim skwarze nie mieć ochoty zanurzyć się w morzu aby schłodzić ciałko.
      Jeżeli nie lubisz nurkować (zanurzać głowy) to zawsze możesz zabrać ze sobą dmuchane kółeczko czy mały materac i podczas kiedy inni oglądają życie podwodne ty możesz się delikatnie popluskać. (sprzęt raczej proponuję nadmuchiwać już na łodzi)
      A odpowiadając na 2 twoje pytanie nie spotkałam się z żadnymi problemami w robieniu zdjęć czy kręceniu filmów. Ja mam nakręcony nawet filmik z występów tanecznych, które odbywały się podczas powrotu z wyspy i nikt nie miał nic przeciwko ani nie chciał żadnych pieniędzy za to.
      Być może niektóre biura zabraniają korzystania z tego typu sprzętów gdyż same kręcą filmy i pstrykają zdjęcia i chcą na tym zarobić licząc na to, że skoro tobie nie pozwolą uwiecznić tych chwil to od nich kupisz pamiątki w formie fotek lub filmów.
    • wiosenka-2 Re: rejs na Giftun 12.08.11, 17:08
      witaj fre:),nie trzeba umieć nurkować ale jak masz ochotę to możesz zabrać oprócz ręcznika maskę i podziwiać rybki:)) nurkowanie to osobna wycieczka,ale jest dozwolone i ludzie skaczą ze statku z przewodnikiem do wody.Ja też nie potrafię nurkować ale za namową przyjaciół popłyniemy tam żeby zobaczyć wysepkę i ten turkus wody:)pozdrawiam...
      • doral2 Re: rejs na Giftun 13.08.11, 19:33
        możesz posnurkować na giftun, schodzi się na wyspę na godzinę, w płytkiej wodzie spokojnie sobie posnurkujesz i rybki obejrzysz i kolor wody.
        to bardzo przyjemna wycieczka.
        całodniowa zresztą.
        • dlidia Re: rejs na Giftun 14.08.11, 13:52
          Mam pytanie dotyczące tej wycieczki.
          Czy jest ona także organizowana pod koniec listopada? Czy morze nie jest już za zimne i w związku z tym takie rejsy się nie odbywają? Byłam pod koniec stycznia i niestety nie mogłam skorzystać z takiej oferty. Czy ktoś był w tym okresie, to proszę o informację. Z góry dziękuję.
          • doral2 Re: rejs na Giftun 14.08.11, 19:55
            to są wycieczki organizowane przez cały rok.
            w styczniu woda w morzu jest jak w naszym bałtyku latem, czyli zimna.
            przynajmniej dla mnie.
            • dlidia Re: rejs na Giftun 14.08.11, 20:20
              Przez cały rok jak pisze "doral2" jednak nie są organizowane, bo jak byłam w styczniu, to właśnie nie było takiej możliwości! Dlatego moje zapytanie dotyczy okresu -pod koniec listopada a początek grudnia- czy ktoś korzystał z tej oferty?
              • doral2 Re: rejs na Giftun 14.08.11, 20:30
                tak się składa, że co roku jeżdżę do egiptu w styczniu i co roku te wycieczki są.
                może to kwestia BP??
    • spacey1 Re: rejs na Giftun 14.08.11, 21:42
      Można nie snurkować - moja córka spanikowała i nie snurkowała, a syn tak. Natomiast poza snurkowaniem jak dla mnie to tam nie ma większych atrakcji. Nie wykupywałabym tej wycieczki, gdybym nie chciała pooglądać raf. Plaża jak w Polsce, tylko cieplejsza i bardziej przejrzysta woda. Ale za to bardzo słona, więc gryzie w oczy. Co chwila przypływa stateczek i przywozi coraz nowe grupy turystów. Posiłek na łodzi i przepłynięcie się po morzu, to za mało jak dla mnie.
      Zabawne było to, że pilot reklamował nam dwugodzinne plażowanie na Giftun mówiąc, że będziemy mieli okazje poplażować na pięknej plaży, zupełnie jak w Polsce... :)
      • missbella419419 Re: rejs na Giftun 17.08.11, 09:23
        Witam. Czy wykupując wycieczkę fakultatywną na wyspę Giftun np: w biurze Exim Tours dostanę na czas snurkowania maskę, okulary i płetwy czy muszę mieć swój sprzęt?? Dziękuję za opdpwiedzi :)
        • gemalla Re: rejs na Giftun 17.08.11, 09:30
          wszystko dostaniesz,niezależnie od biura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka