Dodaj do ulubionych

Ważność paszportu

18.08.11, 13:51
Od jakiegoś czasu nasze służby graniczne bardzo dokładnie sprawdzają ważność paszportu/ przy wyjazdach organizowanych przez BP/. Mam na myśli te 6 m-cy. W ubiegłym tygodniu nie wypuszczono z kraju kilku osób w tym dziecko, któremu do 6 m-cy brakowało 10 dni. Sprawdzajcie paszporty dużo wcześniej
Obserwuj wątek
    • nickk123 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 16:04
      Czy ktoś zna przypadek że kogoś nie przepuścili ? 26 wylatuje do egiptu i patrzę na paszport a tam brakuje 9 dni to 6 miesięcy ;( nie dam rady już raczej wyrobić nowego. Gdzie będę mieć problemy żeby przekroczyć granicę w Polsce czy Egipcie ? Bardzo proszę o odp, wiem jaki jest . przepis ale czy tak dokładnie go przestrzegają ,
      • mariusz282 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 16:22
        Kwestie waznosci paszportu masz na wszystkicj zrodlowych dokumentach dotyczacych umowy.... Pytah w BP a najlepiej szukaj pomocy w wydziale paszportowym moze jest jakis super hiper platny tryb:(
        • nickk123 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 16:25
          wiem, ale ta wycieczka to był prezent. Jutro jadę do urzędu zobaczyć czy się coś zrobić. Ale ogólnie myślicie , że jak by się nie udało z nowym paszportem to na tym starym przepuszczą Mnie ? czy jednak będzie lipa ;(
          • vicehrabiadebragelone Re: Ważność paszportu 18.08.11, 16:34
            Będzie lipa
            • nickk123 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 16:37
              qwa nie straszcie Mnie ;( nic się nie da zrobić :| przecież to raptem tydzień ;( kto bardziej tego będzie przestrzegał ? Nasza SG czy Egipska ?
              • doiwony12 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 16:46
                Egipcjanie chyba szybciej odpuszczą
          • doiwony12 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 16:44
            Był taki wątek na innym forum.Nie masz szans przyspieszyć wyrobienia nowego paszportu.Tylko wypadek losowy jest brany pod uwagę a w twoim przypadku jest to zaniedbanie niestety
            • nickk123 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 16:49
              ale można liczyć na szczęście ?? czy jednak na 100 % nie puszczą ? wiem że niektórym się udawało przecież ... :|
              • doiwony12 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:00
                W tym przypadku nie masz innego wyjścia.Zyczę Ci żeby sie udało.Miejmy nadzieję że ta akcja ze sprawdzaniem wazności była chwilowa.Trzymam kciuki
                • nickk123 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:05
                  nie dziękuję ;( ehh kurde i teraz tydzień oczekiwania :| a jak nie do wakacje w d.... miejmy nadzieję że urzędnik też człowiek :)
                  • mariusz282 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:11
                    Z tego co wiem pilnuja tych 6 miesiecy - mi powiedzieli o tym w BP od razu przy rezerwacji. No coz sytuacja losowa... szkoda ze nie ukradziono ci paszportu:P zawsze to jakis powod:P albo zaginiecie:P... lec do urzedu i wybadajj sprawe nie licz na łut szczęscia bo poza wylotem masz jeszcze powrot. Ewentualnie postaraj sie przelozyc termin wycieczki o tydzien dwa... nawet za dodatkowa oplata. Mi sie udalo wyrobic paszport w 5 dni... ale to dawno i jak mowie musisz miec zrozumienie po 2 stronie.
                    • nickk123 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:15
                      tak i tak zaryzykuje , nic nie mam innego do zrobienia ... jutro Urząd Paszportowy. W sumie ta wycieczka to prezent na mojego magistra no i teraz mam prezent :| a co do przestrzegania tego to mało przypadków jest żeby kogoś jednak cofali więc cały czas się łudzę ;)
                      • jedrek99 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:23
                        podobno, informacja z czerwca do Egiptu skrócili termin ważności paszportu do trzech miesięcy
                        • mariusz282 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:28
                          EGIPT

Między Polską a Egiptem obo­wiązuje ruch wizowy. Obywatel RP może przed przyjazdem do Egiptu ubiegać się o wizę w egipskim przedstawicielstwie dyp­lo­matycznym lub otrzymać ją na lotnisku w Egipcie po opłaceniu 15 USD. Wizy turystyczne wystawiane są na pobyt 30-dniowy.

Paszport powinien być ważny przez co najmniej 6 miesięcy od planowanej daty wyjazdu z Egiptu.
                          • mariusz282 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:30
                            3 miesieczny sprawdze ale zazwyczaj 3 miesiace mialy odniesienie do waznosci tzw podwojnej wizy turystycznej (standardowa wiza jest na miesiac).
                            No poszukam zaraz aktualnosci - ale wiesz moze byc tak ze w EGipcie nie wpuszcza i co? Powrot samolotem>? Gdy miejsca nie ma...
                        • nickk123 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:29
                          chyba jednak 6 miesięcy. tak wszędzie jest ...
                          • mariusz282 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:33
                            Ze stron Ambasady Polski w Kairze.

WIZA, PRZEPISY WJAZDOWE

Między Polską a Egiptem obo­wiązuje ruch wizowy. Obywatel RP może przed przyjazdem do Egiptu ubiegać się o wizę w egipskim przedstawicielstwie dyp­lo­matycznym lub otrzymać ją na lotnisku w Egipcie po opłaceniu 15 USD. Wizy turystyczne wystawiane są na pobyt 30-dniowy. W razie uszkodzenia lub utraty paszportu należy zwrócić się do Wydziału Kon­su­larnego Ambasady RP w Kairze o wydanie paszportu tymczasowego, a następnie wystąpić do lokalnego urzędu paszportowego o potwierdzenie wjazdu oraz wizę wyjazdową. Wiza taka jest wtedy ważna przez 7 dni. Bez takiej wizy nie można wyjechać z Egiptu.

Przy wjeździe do Egiptu należy posiadać paszport ważny co najmniej 6 miesięcy oraz wizę, która uprawnia do miesięcznego pobytu w Egipcie. Wizę można otrzymać na lotnisku przy wjeździe do Egiptu (znaczek wklejany do paszportu, 15 USD) lub w Konsulacie Egiptu w Warszawie (potrzebny jest wniosek wizowy i zdjęcie paszportowe).
                            • mariusz282 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:36
                              Ze stron MSZ.... poradnik.poland.gov.pl/

z lektury wynika ze problem moze byc z przylotem i szczegolnie z wylotem...

WIZA, PRZEPISY WJAZDOWE
                              Między Polską a Egiptem obo­wiązuje ruch wizowy. Obywatel RP może przed przyjazdem do Egiptu ubiegać się o wizę w egipskim przedstawicielstwie dyp­lo­matycznym lub otrzymać ją na lotnisku w Egipcie po opłaceniu 15 USD. Wizy turystyczne wystawiane są na pobyt 30-dniowy. Dopiero po wjeździe do Egiptu z wizą turystyczną można występować o wizę uprawniająca do pracy lub nauki. Paszport powinien być ważny przynajmniej o 6 miesięcy dłużej niż wiza. W razie uszkodzenia lub utraty paszportu należy zwrócić się do Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Kairze o wydanie paszportu tymczasowego, a następnie wystąpić do lokalnego urzędu paszportowego o potwierdzenie wjazdu oraz wizę wyjazdową. Wiza taka jest wtedy ważna przez 7 dni. Bez takiej wizy nie można wyjechać z Egiptu.
                              • nickk123 Re: Ważność paszportu 18.08.11, 17:41
                                ciekawe czy ktoś miał już takie problemy ... z wyjazdem np. w tamtym roku jak byłem to ta odprawa jakaś śmieszna była... wbili po pieczątce i tyle...
                          • arabela27 do nickk123 18.08.11, 17:42
                            sprawdź w urzędzie paszport tymczasowy - nie wiem czy dotyczy on tylko dzieci ale ja wyrabiam w tydzień dla dziecka.Piszesz podanie u przyśpieszenie z uzasadnieniem i masz go w tydzień
                            • mariusz282 Re: do nickk123 18.08.11, 17:44
                              no mogles zgubic... wpadl ci do wody... rozkleil sie.... mysl mysl i badz przekonujacy dla pani z urzedu paszportowego... kot ze shreka czasem zadziala:P I moze dzieki temu pojedziesz bez stresu.
                              • nickk123 Re: do nickk123 18.08.11, 17:45
                                tymczasowy dotyczy dzieci i ludzi zagranicą tylko ;) a co do rozklejenia albo coś takiego to musiałbym go pokazać i to już odpada... jakiś inny sensowny powód macie :> ?
                                • mariusz282 Re: do nickk123 18.08.11, 17:55
                                  hehe zamocz:P no zgubiles.. z kradzieza kiepsko bo zglosuic bys musial... IDz jutro do urzedu dowiedz sie co i jak. Zadzwon tez do biura podrozy jak wyglada opcja przesuniecia o tydzien... nie panikuj!!!!
                                • dana_n Re: do nickk123 18.08.11, 17:57
                                  Według przepisów paszport musi być ważny 6 miesięcy po powrocie. W tej sytuacji jedyna rzecz jaką możesz zrobić, to jutro złożyć wniosek na nowy i błagać w biurze na kolanach o litość, uczciwie mówiąc o co chodzi. Mało prawdopodobne, że uda Ci się wyrobić nowy...ale cuda się przecież zdarzają. Jeżeli nie...to wszystko zależy od służb na lotnisku...odmów może parę "zdrowasiek" stojąc w kolejce do odprawy paszportowej... :-)
                                  • mariusz282 Re: do nickk123 18.08.11, 17:58
                                    I to w obie strony... z jakiego miasta jestes? poszukam wniosku o przyspieszenie:)

Hej dana_n ^^
                                    • nickk123 Re: do nickk123 18.08.11, 18:01
                                      Jestem z okolic Kalisza ;) i biuro w Kaliszu.
                                    • dana_n Re: do nickk123 18.08.11, 18:02
                                      Hej, mariusz282 :-)
                                      • mariusz282 Re: do nickk123 18.08.11, 18:15
                                        Często zdarzają się sytuację, w których zmuszeni jesteśmy wyrobić paszport w trybie przyspieszonym. Zwykle wynika to z faktu, że nasz paszport stracił ważność, a odkrywamy to w niedługim okresie przed planowanym wyjazdem poza granice Unii Europejskiej (wiadomo do krajów Unii wystarczy dowód). Wyrobienie paszportu w normalnym trybie trwa kilka tygodni, jednakże istnieje możliwość wyrobienia paszportu w trybie przyspieszonym i trwa to znacznie krócej. Aby wyrobić paszport w trybie przyspieszonym musimy udać się do wojewódzkiego biura paszportowego i złożyć podanie o przyspieszone wydanie paszportu do kierownik biura paszportowego. Podanie takie musi zawierać uzasadnienie konieczności wydania paszportu w trybie przyspieszonym.
                                        Jeżeli mieszkamy daleko od Urzędu Wojewódzkiego, warto pamiętać o wcześniejszym skompletowaniu całej dokumentacji potrzebnej do wyrobienia paszportu oraz odpowiednio wykonanych zdjęć w odpowiednim formacie.

Btw-klucz jesdt w urzednikach, rozmawiaj z pania w okienku moze udaj sie do kierownika... on ma wszelkie narzedzia... trzymam kciuki i daj znac.
                                        Jak mowie nie ma problemu z przelozeniem wycieczki o tydzien czy dwa a lepiej nie ryzykowac. Wiem ze pewnie na wyjazd jestes napalony niemilosiernie... i odliczasz czas... ale zrob wszystklo aby wyjazd byl milym wspomnieniem a nie kanwa do filmu typu 300 mil do nieba:P
                                        • nickk123 Re: do nickk123 18.08.11, 18:20
                                          kciuki się na pewno przydadzą ;) Myślę że z paszportem będzie ciężko ale kto wie jaki są wyroki boskie. Jedyne co Mnie pociesza że ta ważność to tylko parę dni a nie 2 czy 3 miesiące więc może i tak się uda... czytając inne fora to ludziom się udawało , nie widziałem wpisu żeby kogoś zatrzymali ... chociaż zawsze musi być ten pierwszy raz :]
                                          • janka76 Re: do nickk123 19.08.11, 11:06
                                            Pisząc o ważności paszportu miałam wiadomości z BP. Dziecko miało ważność paszportu krótszą o 10 dni i Warszawie na Okęciu nie zostało przepuszczone / w zeszłym tygodniu/, matka poleciała dziecko zostało. Przykre ale niestety prawdziwe. Powodzenia z wyrobieniem paszportu.
                                            • jedrek99 Re: do nickk123 19.08.11, 19:01
                                              to jakaś bzdura , że polski celnik cofa. W tym roku leciałem dwa razy poza szengen i z tego co pamiętam celnik sprawdza tylko paszporty, a nie bilety.
                                              puszczasz dziwne ploty...
                                              • nickk123 Re: do nickk123 19.08.11, 19:25
                                                chodzi właśnie o paszport a nie o bilet ... :|
                                                • jedrek99 Re: do nickk123 19.08.11, 20:13
                                                  właśnie
                                                  to jak cofnął dzieciaka celnik w Polsce, jeżeli ich nie interesuje dokąd lecisz?
                                                  sprawdzają paszporty i ruszasz dalej, ważny przełazisz, nie ważny lub jesteś podejrzany zostajesz.
                                                  nickk123 napisał:

> chodzi właśnie o paszport a nie o bilet ... :|
                                                  • be_e Re: do nickk123 19.08.11, 20:18
                                                    co za glupota. przeciez przy odprawie celnik wie ze w tej bramce sa ludzie do konkretnego kraju jadacy wiec to nie przejdzie. Paszporty sa ze 3 razy sprawdzane wiec jesli przy check in przejdzie to nastepnie po oddaniu bagazy jest juz kilka krokow prawdziwy straznik graniczny
                                                  • jedrek99 Re: do nickk123 19.08.11, 22:15
                                                    to Ty piszesz głupoty.
                                                    po pierwsze paszporty z biletami sprawdzane są tylko przez obsługę check-in(nie przez celnika), a ich ważność paszportu na pewno nie obchodzi, sprawdzają, czy te same osoby wchodzą do samolotu co na bilecie, spr. zgodność vouchera z paszportem i tyle.

straż graniczna przy wylocie poza szengen sprawdza paszporty i tyle. To nie ich problem, czy Cię wpuszczą do danego kraju, oni Cię wypuszcza, a ty w innym kraju martw się sam.
                                              • tojatojatoja Do jedrek99 17.03.12, 22:58
                                                jedrek99 napisał:

> to jakaś bzdura , że polski celnik cofa. W tym roku leciałem dwa razy poza szen
                                                > gen i z tego co pamiętam celnik sprawdza tylko paszporty, a nie bilety.
                                                > puszczasz dziwne ploty...

Drogi kolego, nie CELNIK, tylko funkcjonariusz STRAŻY GRANICZNEJ. To dwie różne służby.

A co do wymogów dotyczących ważności paszportów przy wjeździe i wyjeździe z innych państw, to nie są to wymogi polskie, tylko wymogi, które przekazują nam te kraje. Zazwyczaj wymagane jest, by paszport był ważny jeszcze przez 3 lub 6 miesięcy po dacie wyjazdu z tego kraju, a nie w momencie wyjazdu z Polski. Straż graniczna RP sprawdzając te kwestie przez wylotem na lotnisku w Polsce działa dla dobra obywatela polskiego, którego mogłyby spotkać nieprzyjemności i kłopoty w państwie, do którego się udaje. Lepiej chyba, że dana osoba dowiaduje się w Polsce, że nie spełnia wymogów formalnych, by udać się danego kraju, niż miałaby się o tym dowiedzieć po długim i wyczerpującym locie, gdy straż graniczna danego kraju nie wpuściłaby tej osoby na swoje terytorium, a polski turysta na własny rachunek musiałby szukać natychmiastowego lotu powrotnego do Polski.
                                  • nickk123 Re: do nickk123 18.08.11, 18:00
                                    tak też zrobię a "litanie" to odmawiam już od dzisiaj. ciekawe co Mi w Biurze powiedzą , no i czy można bezpośrednio rozmawiać z kierownikiem czy jednak to Pani podaje do ewentualnego podpisu tylko. A Ja jestem w stanie nawet do Wawy jechać po ten paszport :D jutro się okażę :]
                                    • this_is_it Re: do nickk123 19.08.11, 01:06
                                      U mojego brata wyrobienie paszportu w trybie 'przyspieszonym' trwało 2 tyg.
                                      • vanilia_lady Re: do nickk123 19.08.11, 10:35
                                        Nickk123, a skąd jesteś? z Łodzi? Ja też 26.08 lece do Egiptu, moja koleżanka zapomniała o paszporcie i dacie i w Urzędzie Paszportowym wyrobili jej w tydzień. Zaznacz, że sam możesz odebrać go z Warszawy. Tylko pamiętaj o zrobieniu tych śmiesznych zdjęć, bo to już nowy paszport biometryczny! Pozdrawiam i daj znać jak się udalo
                                        • nickk123 Re: do nickk123 19.08.11, 12:10
                                          no to jestem już po wizycie w urzędzie. Pani bardzo miła i dała Mi dużo nadzieji że do czwartku będzie nowy paszport , aż się zdziwiłem że aż tak podeszła do sprawy ( chyba jej bombonierkę kupię ;) ) wyjaśniłem jak wygląda sprawa bez żadnego ściemniania , napisałem podanie i mam a poniedziałek dzwonić czy do czwartku zdąrzą :D
                                          • nickk123 Re: do nickk123 19.08.11, 12:25
                                            Także rozmawiałem z gościem ze Służby Granicznej i powiedział że jeśli mam w ogóle ważny paszport to z PL mnie wypuszczą ... także tego jak już się najbardziej obawiałem bo w Egipcie to już chyba formalność ( z tego co pamiętam w zeszłym roku) ps. ale dalej liczę że do czwartku wyrobią , Pani ( zresztą ładna) dała Mi dużo powodów do tego żeby tak się stało :D
                                            • vanilia_lady Re: do nickk123 19.08.11, 12:36
                                              To w takim razie super, że się udało! Skąd lecisz??
                                              • nickk123 Re: do nickk123 19.08.11, 12:44
                                                Wrocław ( jeśli polecę) ;) no i IBORTEL AquaMarine
                                                • vanilia_lady Re: do nickk123 19.08.11, 12:56
                                                  To do zobaczenia ma miejscu;)
                                                  • marla79 Re: do nickk123 19.08.11, 16:13
                                                    mojemu dziecku w tydzien wyrobili paszport.
                                                    sproju w biurze paszportowym,
                                                    powiedz jaka jest sytuacja.
                                                    naspani zapytala na kiedy jest potrzebny.
                                                    powiedzielismy ze za tydzien,
                                                    zadzwonila gdzies i sie upewnila czy da rade
                                                    i dalo rade
                                                  • malami34 Re: do nickk123 19.08.11, 18:42
                                                    Nie chce mi się czytac całego watku, Pare lat temu wykupilismy wczasy w Egipcie i okazało się, że mąż ma ważny jeszcze 3 miesiące. Pojechał do Warszawy do ambasady egipskiej, wbili mu wizę i spokojnie wjechał tam i wyjechał spowrotem. Więc dzwon do ambasady i dopytaj czy to jeszcze zobowiazuje.
                                                  • tesi01 Re: do nickk123 20.08.11, 16:58
                                                    Coś z tym paszportami jest na rzeczy. Leciałam w czerwcu do Egiptu i kobietę przy odprawie bagażowej wycofali, bo miała paszport ważny 5 miesięcy i nie pomógł płacz i litość. Działo się to w Katowicach na lotnisku.
                                                  • babusha Re: do nickk123 20.08.11, 20:47
                                                    Paszport ma być ważny jeszcze 6 miesięcy od wyjazdu z Egiptu. Za sprawdzanie wzięli się już w tamtym roku , też byłam świadkiem cofnięcia jednej osoby za brak ważności paszportu. SG tłumaczyła wtedy, że wpuścić nie może, bo strona Egipska będzie miała potem pretensje do naszych. I tak się zastanawiałam na ile tego przepisu przestrzegają Egipcjanie :).
                                                    Więc jeśli mają cię nie wpuścić to zrobią to już w Polsce.
                                                  • nickk123 Re: do nickk123 22.08.11, 19:13
                                                    hmm dzisiaj dzwoniłem do urzędu i nawet z kierownikiem rozmawiałem i powiedział, że przychylił się do mojej prośby ( oczywiście łatwo nie było) tylko jego słowa Mnie zmartwiły :

"Nie daję gwaracji że paszport będzie na czas" :| ehh i teraz znowu czarne myśli ...

ciekawe czy jak by co to przejdę na tym moim paszporcie ;(
                                                  • nisia89 Re: do nickk123 22.08.11, 21:08
                                                    Naprawde mocno trzymam kciuki!!!!! :)
                                                  • kublisia Re: do nickk123 22.08.11, 21:58
                                                    Ja też trzymam kciuki.
                                                    Wątek od początku obserwuję i mam nadzieję, że się uda.
                                                    Czekamy na info!
                                                  • nickk123 Re: do nickk123 23.08.11, 17:10
                                                    Oczekiwanie jest chyba najgorszym zjawiskiem jakie może się przytrafić .... Jeszcze coś , od wczoraj się tyle zmieniło że na stronie mswia , tam gdzie się sprawdza stan paszportów nastąpiła zmiana statusu na personalizacja dokumentu ... wiem że to marna pociecha ale zawsze coś ;) ps. tak czy siak na lotnisku w piątek się pojawię i jak w PL przepuszczą to myślę że w Egipcie nie będzie już większych przeszkód...
                                                  • mariusz282 Re: do nickk123 23.08.11, 18:08
                                                    Ruletka^^ ale trzymam kciuki:)
                                                  • malami34 Re: do nickk123 23.08.11, 18:50
                                                    Ja wiem - pewnie się czepiam ale problem Ci wyszedł 18/08 a do biura paszportowego dzwonisz 22/08???????? Przecież to 4 dni, a na upartego za tydzień wyrobia paszport. Przecież jesteś 4 dni w plecy.
                                                  • nickk123 Re: do nickk123 23.08.11, 19:41
                                                    nie no w biurze paszportowym byłem w piątek 19.08 i czekam czy do czwartku będzie ;) zdąrzyłem zainterweniować :D
                                                  • nickk123 Re: do nickk123 24.08.11, 17:27
                                                    wielkie oczekiwanie dalej trwa , ale jestem pełen optymizmu ;) tak czy siak mam nadzieję że mój urlop skończy się w Egipcie ;D
                                                  • mariusz282 Re: do nickk123 24.08.11, 17:54
                                                    Trzymam kciuki ze odbierzesz bo inaczej to ruletka i prawde mowiac Hardcore:P
                                                  • nickk123 Re: do nickk123 24.08.11, 18:14
                                                    no cóż raz się żyję , zobaczymy ;) myślę że jeśli nawet nie odbiorę to będzie dobrze :D bynajmniej tak sobie wmawiam :>
                                                  • nisia89 Re: do nickk123 24.08.11, 20:02
                                                    Pewnie, ze bedzie dobrze no!!:) Musi byc. Ja tez wylatuje w piatek, wiec ... miłych wakacji!! i czekamy na info!:)
                                                  • nickk123 Re: do nickk123 25.08.11, 13:48
                                                    Można się załamać :| i to x5 . Paszport został wydrukowany w poniedziałek ( kierownik wydziału spisał się dobrze) a Ci co siedzą w Warszawie porostu to nie wysłali :| Chyba Mnie strzeli zaraz ;( Ku***** i teraz wielki niepokój Mnie czeka na lotnisku !!!
                                                  • nisia89 Re: do nickk123 25.08.11, 13:53
                                                    Odbierz go sam w Warszawie przeciez.
                                                  • nickk123 Re: do nickk123 25.08.11, 13:58
                                                    teraz ? pewnie urząd do 16 a ja mam ponad 400 km
                                                  • b-b1 Re: do nickk123 25.08.11, 15:43
                                                    Trzymam kciuki za wylot! Badź dobrej mysli, może akurat trafisz na dobrego celnika.

Takiego trzepania jak w tym roku, to jeszcze nie przeżyliśmy. Pierwszy raz "w skarpetkach" nas przepuszczali-znaczy się na bosaka :D Zdjąć trzeba było wszystko-łącznie z miniaturowymi kolczykami i wsuwką z włosów. Otwierali laptopa, sprawdzali aparat, kamerę-dosłownie wszystko.
                                                    Przed nami pani gęsto się tłumaczyła ze zdjęcia swojego dziecka w paszporcie-że niby niepodobne do oryginału..
                                                    Wiadomo, że dzieci się zmieniają, to niech zrobią ograniczenia paszportowe, a nie wydają na 10 lat, a po kilku już coś się nie podoba.
                                                  • nickk123 Re: do nickk123 25.08.11, 15:56
                                                    Nie będzie dobrze a musi być dobrze , celnik też człowiek przecież :D jeśli w PL będzie dobrze to tam już się nie będę bał :D 3mać kciuki
                                                  • nisia89 Re: do nickk123 25.08.11, 20:55
                                                    Trzymamy trzymamy:)))
    • nickk123 Re: Ważność paszportu 26.08.11, 08:03
      pisze z lotniska, odprawę przeszedłem więc myślę że już nie będzie problemów :D oby tak było....
      • moniaooo Re: Ważność paszportu 26.08.11, 23:21
        Udanego wypoczynku !!!
        Odezwij się po po powrocie.
        • mariusz282 Re: Ważność paszportu 27.08.11, 07:58
          Hy hy hy chyba mu sie udalo... albo koczuje na lotnisku:)
          Udanego pobytu i wypoczynku.
          • nickk123 Re: Ważność paszportu 09.09.11, 17:11
            Witam. Właśnie wróciłem :D Oczywiście co do wakacji to wiadomo że było cudnie . Jeśli chodzi o paszport to kiedy przeszedłem kontrolę w PL to już nie będzie problemów lekki stresik był ale jakoś poszło. A w Egipcie to wiadomo jeden wielki chaos, kupujesz wizę pieczątka i następny i tak w kółko nikogo nie interesuję czy paszport ważny czy nie , nie mówiąc już o ważności. Opalony wróciliśmy chociaż na początku kolanka troszkę strzelały :D
            • szukam-szczescia Re: Ważność paszportu 09.09.11, 17:41
              z zapartym tchem śledziłam te perypetie, fajnie że się udało :)
              • mariusz282 Re: Ważność paszportu 09.09.11, 20:08
                No no trzymanie kciuków przyniosło efekt:)
                • nickk123 Re: Ważność paszportu 10.09.11, 12:41
                  Dziękuję wszystkim za wsparcie :D nie było tak źle jak niektórzy mówili ;) a Egipt wiadomo aż chce się wracać za rok ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka