Dodaj do ulubionych

limity bagazu -help

06.09.11, 08:08
Proszę o szybkie info jakie są limity bagażu w liniach egipskich. WYlot już w środę a tu sie okazuje że całą masa rzeczy do zabrania ;-)). Znajomy który nurkuje mówił ze polacy wypuszczą ale "beżowi" nie chcą wpuścić z nadbagażem i kasują po 1 euro za 1 kg nadbagażu ! Czy to prawda ? Help !
Obserwuj wątek
    • kkk Re: limity bagazu -help 06.09.11, 08:24
      wejdz na str. przewoźnika z którym lecisz, zapytaj w biurze podórózy... Przeważnie jest to 20 kg plus 5 podręcznego. To naprawde wystarczająco! to Egipt, nie bedziesz pzrecież brał swetrów, kurtek iinnych ciepłych i zajmujących dużo miejsca ubrań ;)
      Aha, wg mnie to w PL bardziej sprawdzają, a już z powrotem w Egipcie nie patrzą tak restrykcyjnie...
      • dana_n Re: limity bagazu -help 06.09.11, 11:22
        Po pierwsze - jakie linie konkretnie, bo to, że egipskie, to za mało informacji.
        Po drugie - nie słuchaj bredni o tym, że ktoś Cię nie wpuści z nadbagażem, bo, bagaż odbierasz na samym końcu, po wszelkich odprawach, nikt go nie waży i nikogo właściwie nie interesuje. Owszem, jeżeli przekroczysz limit wyjeżdżając, to możesz się spodziewać, ze zapłacisz za dodatkowe kilogramy....i to z pewnością nie będzie 1 euro za kg./ dla przykładu podam, że w PLL LOT zapłaciłam za każdy dodatkowy kilogram po 25 euro/
    • paewlek Re: limity bagazu -help 06.09.11, 19:02
      Kiedy wracałam z Egiptu kilka osób miało nadbagaż, na lotnisku jak wszędzie kilka dolarów czyni cyda. Dałam 5 dolarów panu, który ważył walizki i moich nie ważono, inna osoba dała funty egipskie i tez przepuszczono. Jedna osoba płaciła wg. wskazań tabeli, ważący kilkakrotnie wyciągał rękę i dawał do zrozumienia, że czeka na bakszysz, ale się nie doczekał.
    • anit64 Re: limity bagazu -help 06.09.11, 20:47
      dawanie bakszyszu za niewazenie bagazu wydaje mi sie nierozsadne, poniewaz za duzy bagaz moze spowodowac nieodpowiednie wywazenie samolotu a to grozi... Byc moze nie jest to problemem gdy zrobi to jedna osoba i bedzie 1 kg wiecej, ale przy wiekszej ilosci sami pasazerowie na wlasne zyczenie moga sprowadzic na siebia problemy. Jezeli obsluga wie jaka jest waga bagazy rozklada ja rownomiernie w lukach bagazowych, gdyz inaczej jedna czesc samolotu moze byc ciezsza a to grozi......
      • eltoro3 Re: limity bagazu -help 06.09.11, 22:16
        A czy na walizce jest napisane ile ona waży?
        • anit64 Re: limity bagazu -help 06.09.11, 22:45
          na walizce nie jest napisane ile wazy (chociaz nie jestem pewna czy na kodzie paskowym, ktorym oklejany jest nasz bagaz nie ma przypadkiem tej informacji), ale waga walizek, ktora wyswietla sie przy odprawie jest elektroniczne zapisywana i sumowana, a suma nie moze przekroczyc nosnosci samolotu tzn bagaz +ludzie. Lecialam kiedys i przed startem kilka osob, pomimo wyznaczonych miejsc przez system przy odprawie, zostalo poproszonych o przejscie na inne miejsca dla rownomiernego rozlozenia ciezaru samolotu; wg informacji od obslugi samolotu zbyt duzo osob mialo bagaz ok 30 kg (mozna 32 kg) mieli trudnosci z rownomiernym jego rozlozeniem w lukach. Mysle, ze kwestai bezpieczenstwa jest najwazniejsza i my jako pasazerowie rowniez powinnismy o tym pomyslec, w koncu lecimy my, nasze rodziny i nasze dzieci
          • wojtek37k Re: limity bagazu -help 06.09.11, 22:57
            1euro za 1kg nadbagażu , taka opłatę to ja biorę w ciemno ...
            Jak tak biorą , Ci beżowi to darmoszka , ale chciałem dopytać
            kto lub co to są Ci beżowi , parę razy byłem tu i ówdzie , ale nieświadomy
            jestem , mógłbyś wyjaśnić ???
            • mereneith Re: limity bagazu -help 02.11.11, 12:58
              W Większości liniach jest dopuszczalne do 20 kg w bagażu podstawowym i do 5 kg w bagażu podręcznym, najlepiej jednak wejść na stronę internetową linii z którymi lecisz i tam przeczytać.
    • monia1409 Re: limity bagazu -help 02.11.11, 15:41
      W egipskich liniach lotniczych limit zazwyczaj wynosi 15 + 5 kg. Najlepiej zadzwoń do biura podróży, na pewno udzielą takiej informacji.
      • vicehrabiadebragelone Re: limity bagazu -help 02.11.11, 20:44
        Zazwyczaj jest 20plus 5 podręczny sprawdzajcie to u przewożnika a nie w biurze które Was wysyła.Miałem taką sytuację że biuro pisało 15 plus 5 a było o 5 kg wiecej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka