Dodaj do ulubionych

Transport Marsa Alam - Luxor - Marsa Alam

12.09.11, 09:21
Czy ktoś ma może jakieś informacje na temat możliwości transferu na trasie Marsa - Luxor - Marsa ?
Czy kursują tam jakies ichnie PKSy ?
Chodzi mi oczywiście o przejazd na "własna rękę", nie o wycieczki fakultatywne.

Pzdr
Marcin
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Transport Marsa Alam - Luxor - Marsa Alam 12.09.11, 10:42
      zajrzyj do wątku "egipt na własną rękę", znajdziesz tam mnóstwo pożytecznych informacji, o transporcie też.
    • kolpik124 Re: Transport Marsa Alam - Luxor - Marsa Alam 12.09.11, 11:38
      Biorąc po uwagę to, że Marsa jest nie tyle nawet miasteczkiem co bajzlowata osadą na brzegu morza, nie posiadającą nawet przystani, szanse na regularne polaczenia autobusowe z Luksorem sa bliskie zeru.

Zresztą do Marsa trzeba najpierw dojechać, a jedyny transport z hoteli zapewniają biura podróży w ramach fakultetów.
      • miriam_73 Re: Transport Marsa Alam - Luxor - Marsa Alam 13.09.11, 09:31
        Wiesz na pewno czy tak ci się wydaje, Kolpik?

Wiem na pewno, że jest ichni "PKS" z MA do Hurgady, nie jestem pewna jak z Luksorem (ew. musiałbyś dotrzeć do HRG i stamtąd na 200% masz połaczenia do Luxoru). Spróbuję się czegos dowiedzieć.
        • kadrom Re: Transport Marsa Alam - Luxor - Marsa Alam 13.09.11, 17:39
          Tak cos mi sie zdaje, że tylko przez HRG. Na stronie www.marsaalam.com wyczytałem to:
          "There are regular bus services connecting Marsa Alam with Edfu, Aswan and Luxor but the problem is that foreign tourists are not allowed to use this route. Any tourist wishing to travel to Luxor must travel in convoy along the Safaga to Qena road which means you have to backtrack two thirds of the way back to Hurghada before crossing over to the Nile valley. "
          Trochę naookoło...

Pzdr
          • miriam_73 Re: Transport Marsa Alam - Luxor - Marsa Alam 14.09.11, 15:00
            No tak, tylko, że teraz o ile mnie pamięć nie myli konwojów juz nie ma.
          • kornel-1 Re: Transport Marsa Alam - Luxor - Marsa Alam 14.09.11, 17:20
            kadrom napisał:

> Tak cos mi sie zdaje, że tylko przez HRG. Na stronie www.marsaalam.com wyczytał
            > em to:

[...]

A ja to:
            December 2008 update - Daylight convoys are no longer required meaning that between 6am and 6pm you can travel from Marsa Alam to Luxor on a shorter direct route without having to sign up to a police convoy.

A w 2011 r wątpię by były jakiekolwiek utrudnienia.
            LOL

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka