zdyszana 22.09.11, 20:11 Dziś za pięć 12 zapłaciłam za wycieczkę do Marsa ,o godzienie 12 w radio zaczęli straszyć ze odebrano im certyfikat i nie wiadomo co będzie dalej... Ma ktoś jakieś info aktualne na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua_frigida Re: co z tą TRIADĄ? 22.09.11, 20:44 ubezpieczenia.wp.pl/kat,7102,title,Biura-podrozy-graja-panstwu-na-nosie,wid,13813173,wiadomosc.html?ticaid=1d123 Ja mam z nimi wycieczkę na Sri Lankę w ... grudniu, wykupłlam ja w końcówce czerwca. Mam nadzieję, że do końca roku jakoś pociągną. :) Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: co z tą TRIADĄ? 22.09.11, 22:53 Zdyszana spokojnie nabierz powietrza i sie nie przejmuj:)Nigdzie nie piszą że Triadzie coś odebrali ,albo że ma kłopoty grożące plajtą Odpowiedz Link Zgłoś
maoko Re: co z tą TRIADĄ? 24.11.11, 21:24 Triada ma kłopoty, czy grożą one plajtą - trudno ocenić biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/569069,klienci_zyskaja_na_wojnie_turystycznych_gigantow_bedzie_taniej.html Odpowiedz Link Zgłoś
erloy3 Re: co z tą TRIADĄ? 23.09.11, 13:06 Triada zagrała bardzo brzydko i jak masz okazje to lepiej zrezygnuj. Nie mówię, że upadną w ciągu miesiąca (choć o kłopotach finansowaych Triady wiadomo od jakiegoś czasu) ale jak już upadną to dzięki tej integracji 3 biur z wielkim hukiem i pieniędzy nie odzyskasz. Integracja miała na celu tylko jedno- nie ogłaszanie upadłości w tej chwili tylko jak tak dalej pójdzie odsunięcie jej w czasie. Dlaczego? Triada była ubezpieczona na 21,5 mln, Sky Club na 6 mln i Terra Mare na 1 mln. Weszła w życie nowelizacja ustawy o ubezpieczeniach touroperatorów nakazująca podwyższenie kwot ubezpieczenień. Nowe ubezpieczenie wylicza się jako 12-20% zeszłorocznych dochodów, co w przypadku samej Triady daje ponad 45 mln. Stare ubezpieczenia z mocy ustawy wygasły 17 września i należało wykupic nowe, na które Triada nie miała pieniędzy. Co więc zrobiła? Połączyła 3 biura ustanawiając organizatorem mniejsze z biur z mnieszym przychodem za zeszły rok. Wyliczone ubezpiecznie na 17,5 mln zostało zapłacone, tylko że teraz obejmuje 3 biura a wcześniej sama Triada miała 4 mln więcej. "- Wybiegi są na pograniczu prawa lub niezgodne z prawem. Państwo zapłaci, gdy zabraknie pieniędzy – grzmi Jan Korsak, prezes Polskiej Izby Turystyki. 17,5 mln zł to zbyt mała kwota dla Triady, Sky Club i Terra Mare aby – w przypadku upadłości touroperatora – klienci odzyskali utracone pieniądze. W sezonie to kilka tysięcy ludzi za granicą. " Jeździłem z nimi kilka razy i byłem zadowolony ale w tej sytuacji nie zaryzykuję Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: co z tą TRIADĄ? 23.09.11, 19:29 dlatego też mam nadzieje, że do końca roku jakos się utrzymają. Jednak póki co, wiecej wycieczek tam nie wykupię. Odpowiedz Link Zgłoś
gabriel_br Re: co z tą TRIADĄ? 23.09.11, 20:24 W sumie to co pisze erloy3 po części jest prawdą , ale myślę , że jak na razie nie ma się czym martwić , byłem ze Sky Clubem już 2 razy , teraz lecę z Triadą w listopadzie , to co zrobili z połączeniem swoich 3 firm w celu zapłacenia mniejszej sumy za ubezpieczenie , fakt ominiecie zapłacenia trzech ubezpieczeń , no ale można to określić : jakoś w obecnych czasach trzeba sobie radzić . W trudnej sytuacji jest obecnie większość turoperatorów i każdy z nich musi jakoś sobie poradzić , bo jak nie to upadłość , ale w tym wypadku trzeba by było siedzieć w domu . W przyszłym roku trzeba będzie dokładnie sprawdzić biura podróży , bo w przyszłym roku może być gorzej z wyborem . P.s. też lecimy do Marsa Alam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zdyszana Re: co z tą TRIADĄ? 24.11.11, 20:08 czy ktoś wie czy mozna i gdzie mozna ubezpieczyc wycieczkę od bankructwa przewoznika? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Sky Club przejmuje ster ??? 25.11.11, 09:01 Cyt z : www.parkiet.com/artykul/1118614.html Sky Club to jedna z trzech, obok Triady i Terra Mare, firm turystycznych skupionych w grupie Triada. W 2010 r. Sky Club zarobił 2,5 mln zł netto, przy obrotach 123 mln zł, podczas gdy Triada, według nieoficjalnych danych, poniosła w ostatnim czasie wielomilionowe straty. To zapewne lepsza kondycja finansowa Sky Club, ułatwiająca uzyskanie gwarancji ubezpieczeniowej niezbędnej do prowadzenia działalności, sprawiła, że od września br. firma ta przejęła organizowanie imprez turystycznych sprzedawanych przez wszystkie trzy biura Triady ... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Sky Club przejmuje ster ??? 26.11.11, 11:02 Zdyszana, jakims tam zabezpieczeniem jest dokonywanie płatności za zakup wycieczki karta kredytowa. Ten temat wiele razy juz był opisywany. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Co z tą Triadą i Sky Club'em??? 26.11.11, 13:44 Taką dostałam informacje z mojego biura podróży na temat sytuacji Triady i Sky Clubu: cyt: .."Jeśli chodzi o sytuację finansową Triady i Sky Clubu to rzeczywiście firmy się połączyły. Ma to mieć wpływ na poprawienie zarówno sytuacji finansowej (większe oszczędności przy kontraktowaniu hoteli i obsłudze klientów i rezerwacji) jak również większe siła przebicia przy kontraktowaniu - więcej pokoi - niższe ceny oraz wspólna większa gwarancja ubezpieczeniowa.. Na rynku turystycznym mów się również o wkroczeniu inwestora giełdowego do firmy - co również ma ją wzmocnić Organizator Sky Club i Triada są silnymi markami na polskim rynku - ich sytuacja jest ugruntowana i mocna."... Co o tym myślicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Co z tą Triadą i Sky Club'em??? 26.11.11, 14:28 :D Dostałam podobną, gdy starałam się czegoś tam dowiedzieć przed wplatą ostatniej raty za Sri Lankę. Płace za wszystko kartą kredytową, jedynie w ten sposób się mogę jakoś zabezpieczyć. Żadna z firm nie przyzna sie do kłopotów finansowych, jeśli coś się wydarzy, to wydarzy się znienacka. Pierwszy turnus "mojej" wycieczki, wrócił zadowolony, program zrealizowany, a nawet trochę ponad program, ale to zasługa lokalnego przewodnika. Ja wylatuję w poniedziałek i mam zamiar wrócić zgodnie z planem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Co z tą Triadą i Sky Club'em??? 26.11.11, 14:56 Tak sie składa, że moje Biuro nie przyjmuje płatności kartą kredytowa :( Tylko przelew lub gotówka.. No ale cóż bądzmy dobrej mysli. Mam nadzieje, że zdążymy pojechac i wrócic zadowolone :) Odpowiedz Link Zgłoś
marilla43 Re: Co z tą Triadą i Sky Club'em??? 26.11.11, 15:16 Mamy z nimi lecieć na Kubę, zaliczka wpłacona więc musi być dodrze ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Co z tą Triadą i Sky Club'em??? 26.11.11, 15:51 To jak wrócisz z tej Kuby to napisz jak było.. bo sama przygladałam sie tej ofercie i ciekawi mnie jak sie Sky Club sprawi i jakie wrażenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Co z tą Triadą i Sky Club'em??? 26.11.11, 16:17 Popieram wniosek Kasi. Napisz koniecznie, bo i ja mysle o tej wycieczce, sądzę z koncem przyszłego roku. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszjom Re: co z tą TRIADĄ? 26.11.11, 17:22 Myślę, że jednak nie polecisz.... Niestety --- www.lorient.pl/ Sztukateria Elewacyjna Noclegi Gdynia Noclegi Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
zdyszana Re: co z tą TRIADĄ? 26.11.11, 18:44 ja placę kartą kredytową,chodziło mi o ubezpieczenie np pzu i tego typu twory Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: co z tą TRIADĄ? 26.11.11, 19:08 www.parkiet.com/artykul/7,1118614-Air-Market-przejmie-Sky-Club-.html Odpowiedz Link Zgłoś
zdyszana Re: co z tą TRIADĄ? 29.11.11, 17:30 Aqua jeśli znasz sie na tej sieczce w artykule to proszę przetłumacz bo boję się stracić 6 tyś ktore muszę zapłacić za wycieczkę. Nierozumiem np pojęcia grupa Triada,jeśli tak jest to po co przy zakupie wycieczki rozrożnia się 3 firmy??? Pani powiedziała ze niezbankrutuje ,ale nawet jakby to przejmuje ją sky club a teraz czytam ze sky club tez coś przejmuje... kto kogo przejmuje i co za tym stoi,co znaczy to dla nas ludzi ktorzy zarabiają przez wiele miesięcy na wymarzoną wycieczkę ,obiecują dzieciom lazur morza i zabawę???? Odpowiedz Link Zgłoś
darek.b70 Re: co z tą TRIADĄ? 29.11.11, 19:41 Nie ma obawy TRIADA była matką dwóch mniejszych BP a chodzi o dużą kasę i zrobili tak że SKY CLUB stoi teraz na czele a TRIADA staneła z tyłu zmiana. To tak samo jak z exim turs już exim sa.Ale bez obawmy też mamy wykupione wczasy na sierpień ze sky ale bez obaw czekamy na wylot. POZDRAWIAM i spokojnie czekaj do wakacji ciepłych i spokojnch w egipcie z BP w którym wykupiłaś . Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: co z tą TRIADĄ? 29.11.11, 19:57 Organizatorem imprez jest teraz Sky Club, dla całej Grupy Triada, czyli dla : Sky Clubu, Triady i Terra Mare. Natomiast sprzedaż wycieczek dokonywana jest przez wszystkie trzy podmioty Grupy. Sky Club ma dość niskie ubezpieczenie, obliczone wg nowych przepisów i w razie plajty na pewno nie wystarczy na zwroty dla wszystkich turystów. Inną sprawą jest to czy np. Triada lub Terra Mare przekazują wpłaty sprzedanych imprez organizatorowi, czyli Sky Clubowi... Bo umowa zawarta jest np. z Triadą (sprzedawcą imprezy), której organizatorem jest Sky Club. Z doniesień prasowych wynika, ze Grupa Triada bardzo sie stara o pozyskanie inwestorów... Pytanie czy im się uda tego dokonać... Jak po ewentualnym pozyskaniu przez Sky Club inwestora będzie funkcjonowała Grupa Triada? hmmm... Myślę, że się nie zmieni nic. Najnowsze artykuły: www.rp.pl/artykul/705167,758248-Triada-czeka-na-pomoc-gieldowych-inwestorow.html www.rp.pl/artykul/705167,761424-Triada-poleca-z-HolidayCheck-pl.html Teoretycznie każde z biur turystycznych może splajtować w dowolnym momencie... Nie dajmy się zwariować ale zachowajmy ostrożność dokonując np. wpłat za imprezę kartami kredytowanymi, jednak. O indywidualnym ubezpieczeniu się turysty od ewent. plajty biura podróży, nie słyszalam. Zresztą po to była zmieniana ustawa o usługach turystycznych, aby turysta, w razie co, uzyskał to co powinien. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: no i lecę... 30.11.11, 17:49 Dostalam potwierdzenie od Triady. Lecę tak, jak było zaplanowane. Zdyszana, ja tę wycieczkę wykupilam na samym początku czerwca. Bedzie dobrze. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: no i lecę... 30.11.11, 18:44 Trzymamy kciuki :)) odzywaj sie jak najszybciej .. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: no i lecę... 30.11.11, 19:58 Kasiu, dzięki. :-) Wrócę przed samymi świętami, czyli 20.12. No to wyruszam na egzotyczną przygodę... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Jedziesz-z-Triada--Kup-kamere 30.11.11, 20:24 www.rp.pl/artykul/705167,762425-Jedziesz-z-Triada--Kup-kamere.html ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zdyszana Re: Jedziesz-z-Triada--Kup-kamere 01.12.11, 11:32 Ja jadę dopiero 22 stycznia,nerwy są bo to w miarę odległy termin. No ale z linka który wkleiłaś wynika, ze firma póki co działa sprawnie i jeszcze promocje robi. Może nie bedzie zle . Czasem to już myślę ze inne biura podroży specjalnie wypuszczają i nagłasniają pewne plotki żeby niszczyć silniejszą konkurencję, bo same są na skraju bankructwa. Odpowiedz Link Zgłoś