Dodaj do ulubionych

Powrót do Sharmu

07.11.11, 09:35
Witam! Po pół rocznej przerwie wracam po raz drugi do Egiptu. Wybtałam Shores Golden z biura Sun&Fun. Nie pytam o hotel ani o biuro, bo opinie są przeróżne i już i tak niczego raczej nie zmienię :-)
Tym razem planujemy odwiedzić Kair, bo po wcześniejszym przebimbaniu całego tygodnia na snurkach i nurkach, nadeszła pora stanąć na wysokości zadania hehe :-) Pytanie do tych, którzy skorzystali z wycieczki1-dniowej do Kairu: w co się zaopatrzyć poza oczywistymi rzeczami typu aparat i wodą do picia. Czy w pierwszych dniach grudnia jest jeszcze w miarę ciepło? To chyba dobry czas na zwiedzanie? Jakieś rady? wskazówki? dziękuję! będę wdzięczna!
Obserwuj wątek
    • aeno Re: Powrót do Sharmu 07.11.11, 10:01
      Ciepłą bluzę do autobusu - klimatyzacja na max ( my byliśmy w sezonie, nie wiem czy o tej porze też tak z tą klimatyzacją szaleją)
      Napewno warto zabrać cukierki dla dzieci w Kairze i drobne dla dorosłych :)
      • deoand Re: Powrót do Sharmu 07.11.11, 10:16
        Pieniadze oczywiście trzeba zabrać albo co robi wiekszośc i kupuje papirusy ale moze wydasz te 80 chyba egipskich funtów i zobaczysz w Muzeum Starożytnosci Sale autentycznych Mumii / chyba /-robią wrażenie . piszę o tynm od dawna ale nikt nie chce poswięcic dodatkowych pieniedzy i wystarcza mu złoto Tutanhemona . No trudno -ja tam widziałem , Jeszcze jedno warto wejsc do srodka piramidy Chefrena a nie do Cheopsa bo do niej wszyscy sie pchaja i nie ma biletów a do Chefrena raczej spokój a w końcu piramida jak piramida -podobna w środku
        • kiepa76 Re: Powrót do Sharmu 07.11.11, 10:53
          Jaśka po głowę do autokaru.......Pewnie w grudniu nie będzie tak gorąco ale dla Nas zbawienna była woda w spray do ochłodzenia twarzy,dekoltu .....tylko że my byliśmy w lipcu .Zejście do piramidy naprawdę robi wrażenie więc polecam.Gdybym miał możliwość jeszcze raz wykupić wycieczkę do Kairu to szukałbym takiej z pominięciem perfumerii i muzeum papirusa -ot takie moje widzi mi się .....
          • mo-faya Re: Powrót do Sharmu 07.11.11, 11:22
            Dziękuje wszystkim za podpowiedzi! Na pewno wezmę je pod uwagę :-) Ciekawi mnie jak długo jedzie się z Sharm do Kairu? Wyjazd chyba w srodku nocy lub bladym świtem? Nie mogę w to jeszcze uwierzyć chwilami, że dotknę (wejdę do wnętrza) piramidy... jejku!
            • aqua_frigida Re: Powrót do Sharmu 07.11.11, 11:42
              Zwiedzalam Kair, wlasnie z SSH w pierwszych dniach grudnia.
              Temperatura bardzo przyjemna, nie gorąco i nie zimno.
              Autokarem ok. 7 godzin jazdy. Do przeżycia, nie czulam ani zmeczenia, ani znużenia.
              • mo-faya Re: Powrót do Sharmu 07.11.11, 12:18
                Dzięki aqua-frida! :-) To super!
                • gladi3 Re: Powrót do Sharmu 07.11.11, 13:32
                  w Chefrena bylem 2 razy mega sauna w srodku,radze wziasc koszulke na zmiane jak sie z piramidy wyjdzie to koszulka mokra.
                  • doral2 Re: Powrót do Sharmu 07.11.11, 20:33
                    weź dodatkowe kanapki, bo zawartość lunchboxów po pierwsze jest do dooopy, po drugie jest tego za mało, a posiłek dostaniecie dopiero w porze obiadowej, więc można nieco zgłodnieć.
                    no i napoje, ale to już wiesz.
                    i o ciepłym polarku do autokaru i jaśku pod głowę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka