Dodaj do ulubionych

mars alam prosba o rady

04.01.12, 17:48
Witam
Chciałbym zasięgnąć opinii na temat możliwości snurkowania i jakości rafy przy następujących hotelach:
Hotel Resta Reef Resort
Hotel Blue Reef Resort
Hotel Oriental Bay Marsa Alam
Hotel Best Western Solitaire Resort
Hotel Resta Grand Resort
Hotel Kahramana Marsa Alam Resort

Dzięki za info
pozdro
Obserwuj wątek
    • niiktos Re: mars alam prosba o rady 04.01.12, 20:23
      Czy probowales poszukac sam jakichkolwiek informacji o tychze hotelach i snurkowaniu na tym badz jakimkolwiek innym forum?

Dzieki za info
      pozdro
    • marszal87 Re: mars alam prosba o rady 04.01.12, 20:49
      jeżeli był ktoś w hotelu Brayka Bay tez proszę o opinię oraz rady dotyczące hotelu:)
      • miriam_73 Re: mars alam prosba o rady 04.01.12, 22:12
        Brayka:
        www.holidaycheck.pl/detail-opinie_Hotel+Brayka+Bay+Bardzo+przyjemny+urlop-ch_hb-id_2578889.html
        plus wrzuć hasło w wyszukiwarkę (naprawdę działa), nt. Brayki dużo jest.
        • marszal87 Re: mars alam prosba o rady 05.01.12, 17:08
          Miriam mam rozumieć, że ta opinia jest wg. Ciebie adekwatna co do tego hotelu?:) Pozdrawiam
          • niiktos Re: mars alam prosba o rady 05.01.12, 17:26
            Wydaje mi sie ze to byl pierwszy lepszy wynik z wyszukiwarki. Odebrales to inaczej?

Podobnie o innych hotelach bylo pisane mase razy.
            • w2097 Re: mars alam prosba o rady 05.01.12, 18:09
              A mi się wydaje, że to opinia Miriam :)
              • niiktos Re: mars alam prosba o rady 05.01.12, 19:53
                Nie wiem, nie czytalem jej
          • miriam_73 Re: mars alam prosba o rady 09.01.12, 21:09
            To jest MOJA opinia. Subiektywna. W moim mniemaniu adekwatna do zastanej sytuacji.
    • sztecher Re: mars alam prosba o rady 05.01.12, 18:10
      ehhh
      czasami przegladając to forum mam wrażenie że najwięcej mają w nim do powiedzenia teoretycy
      zadając pytanie dotyczace wymienionych przeze mnie hoteli przeczytałem wszystkie dostępne opinie na forum i necie
      tak ze glupkowate uwagi pana niktosia typu podrap sie po dupie bo ja bym sie podrapał po dupie tak i tak mnie nie interesują
      pytanie skierowałem do ludzi którzy byli, którzy cos widzieli i swoje wrażenia potrafią wyartykułować w sposób jasny i rzeczowy
      reszta komunikatów mnie nie interesuje i srajcie się nawzajem gdzie indziej
      oczywiscie posty podbijajace temat nie mają z tym nic wspolnego
      • niiktos Re: mars alam prosba o rady 05.01.12, 19:49
        sztecher napisał:

> reszta komunikatów mnie nie interesuje i srajcie się nawzajem gdzie indziej
        > oczywiscie posty podbijajace temat nie mają z tym nic wspolnego
        I napisal to ktos kto nie potrafi odroznic forum Egipt od forum Opinie o hotelach
        • sztecher Re: mars alam prosba o rady 05.01.12, 21:56
          retoryka na poziomie pryszczatego 16 latka
          • niiktos Re: mars alam prosba o rady 05.01.12, 22:46
            sztecher napisał:

> retoryka na poziomie pryszczatego 16 latka

> ... podrap sie po dupie bo ja bym sie podrapał po dupie ...
            > ... reszta komunikatów mnie nie interesuje i srajcie się nawzajem gdzie indziej ...
      • magdam110 Re: mars alam prosba o rady 10.01.12, 12:04
        Tu masz moje zdjecia z rafy i hotelu Best Western Solitaire

fotoforum.gazeta.pl/5,2,magdam110.html
    • walet Re: mars alam prosba o rady 06.01.12, 09:14
      Z twojej listy - 100 % możliwości snurkowania masz tylko w Oriental Bay (najnowszy hotel na liście) .
      Reszta wymienionych położona na otwartym terenie wiec jak wieje - nie popływasz .
      Google map pokażą ci to w sposób jednoznaczny . Jakość rafy w Marsa wszędzie dobra .
      • sztecher Re: mars alam prosba o rady 06.01.12, 09:39
        dzieki
        pierwsze sensowne info
        przegladałem gogle erth
        mocno biore pod uwagę oriental bay
        w marsa znam zatoki abu dabbab i pobliską jej el nabaq
        czy oriental bay jest do nich porównywalny? czego mozna się tam spodziewać: zółwie, płaszczki, rekiny?
        mam wstepnie klepnietego soly mara ale szukam czegoś nowego, innego
        do soboty mam czas na zamiane
        czy jestes w stanie ocenić jak wypada oriental bay w porównaniu do solymara? chodzi mi tylko o rafę i snurki/nurki sam hotel typu jedzenie, pokoje ma mniejsze znaczenie
        biore pod uwagę tez best western, który jest nad zatoka mubarak, o której tez są optymistyczne oceny
        jeszcze raz dzieki za sensowne info
        • marek.dumle Re: mars alam prosba o rady 06.01.12, 11:11
          > biore pod uwagę tez best western, który jest nad zatoka mubarak, o której tez s
          > ą optymistyczne oceny

Żadna mapa nie wskazuje na to by hotel Best Western miał być w zatoce.
          • sztecher Re: mars alam prosba o rady 06.01.12, 12:00
            no nie wiem?
            moze żle to widze na gogle erth al hodzi mi o hotel
            best western solitaire resort któr znajduje się na prawo od Three Corner Fayrouz Plaza Resort?
            ja tam widzę zatoke, plaze hotelową i pomost?
            • marszal87 Re: mars alam prosba o rady 06.01.12, 13:44
              a może ktoś był w lutym 2011 roku lub w grudniu 2011 i opisze pogodę tam panującą?? Pozdrawiam
              • sztecher Re: mars alam prosba o rady 06.01.12, 14:22
                moim zdaniem w grudniu-dobre polskie lato-tak to zawsze okreslam
                w grudniu tego roku na 7 dni jeden dzien z lekkim zachmurzeniem
                innymi razy zdarzyl sie tydzien zupelnie bez chmur
                wieje od morza-jedni okreslaja te wiatry mocnymi, inni nie zwracaja uwagi-ja naleze do grupy, ktora nie uwaza wiatru za przeszkode-moim zdaniem nad Bałtykiem wieje mocniej
                temperatury powietrza w dzień około 22 do 26 stopni, z tym, że w terenie gdzie cały czas jest ciepło, wszystko się nagrzewa tak, że moim zdaniem polskie lato z jego deszczowymi i chłodnymi dniami sie chowa
                niektórzy twierdzą, że w nocy trzeba chodzić w korzuchach-wieczorem i nocą jest chłodniej-na wieczór lniane długie spodnie i bawełniana bluza w zupełnosci starczają a i w krótkich spodnkach nikt się odmrożeń nie nabawi
                woda w morzu-nigdy nie używałem pianki, znowu porównam do bałtyku i uwarzam, że jest chłodniejszy latem niż morze czerwone zimą
                zdarzają się jednak zimne prądy, co w połaczeniu z falą i wiatrem morze być nieprzyjemne
                kilka metrów dalej i nie ma już zimnego prądu
                jedyny mankament zimowego wiatru-może jest wzruszone i wpływa to na jakość oglądania rafy ale też nie zawsze i nie wszędia a i nawet taka rafa jes super
                • des4 Re: mars alam prosba o rady 07.01.12, 16:55
                  dobre polskie lato to 30C i spiekota, na pewno nie Egipt w grudniu

zmarzluchem nie jestem, ale w marsaw kwietniu/maju po 20 minutach snurkowania było zimno jak cholera...
                  • zdyszana Re: mars alam prosba o rady 10.01.12, 14:28
                    dobre polskie lato to 30C
                    -kiedy...a jak już to przez ile dni dwa?trzy?
                    • des4 Re: mars alam prosba o rady 11.01.12, 08:05
                      Niech ci będzie 25C...jak np. przez cały ostatni sierpień (ponad 30 dni)

W Hurghadzie od paru tygodni masz 20C...to nie jest "dobre polskie lato", tyle tylko że nie pada...
              • yaris13 Re: mars alam prosba o rady 01.02.12, 12:22
                Witam
                Byłam w dwóch pierwszych tygodniach lutego 2011 w hotelu Best Solitare 9 bylismy ostatnimi Polakami wypuszczonymi przez Polski MZS ). Pogoda jak zawsze w lutym w MARSA Rewelacja - wracam zawsze opalona. Hotel ok rafa ok, troche wieje ale uzbrojeni w pianki siedzimy w rafach całe dnie - Na plaży Polski upał. My mielismy domek/pokój tuz przy barze basenowym -czynnym do zachodu ( do ok 19,00) REWELACJA
                Zakochałam sie w Egipcie zimą - za raz tam bede !!
                w 2010 byłam w styczniu - tez jest ok - Polskie ciepłe lato z wiaterkiem :) z pustyni .
                a zwiedzanie Luksoru i Doliny króli w taka pogode - MIODIZO Polecam !!!
        • miriam_73 Re: mars alam prosba o rady 09.01.12, 21:27
          Oriental Bay to obliczona na zmylenie turystów nazwa od dawna uczęszczanej, dawniej "dzikiej" zatoczki (Gebel Rosas) koło Brayki (w prawo stojąc twarzą do morza), która jest owszem ładna, ale z hotelu Oriental Bay trzeba biegać kawałek (nie jestem pewna czy przypadkiem nie przez szosę) i z górki/ pod górkę. Na drugiej stronie zatoczki jest wiata nurkowa i stamtąd się chodzi na zatokowe nurki. Zatoczka jak zatoczka, zwierzaków trochę jest, rafki przyzwoite, dobrze osłonięta od wiatru, długa, dosyć wąska, jeśli chodzi o falowanie to nie ma problemów nawet przy silnym wietrze, ale może piaszczyć i wtedy widoczność jest średnia.
          Tu masz "ręczny" rzut na zatokę rozrysowany przez Michela (6 mapka od góry), jednego ze znajomych instruktorów:
          avalondivers.com/nurkowe-miejscowki.html
          Oriental ma plażę po południowej stronie, wylot zatoki jest po lewej stronie rysunku.
        • miriam_73 Re: mars alam prosba o rady 10.01.12, 13:49
          Oriental Bay wygląda tak - te budynki powyżej to właśnie hotel OB, wtedy jeszcze chyba sie kończył budować:
          [URL=http://travel.webshots.com/photo/2802924840053734009CdofwH][IMG]http://thumb9.webshots.net/t/64/764/9/24/84/2802924840053734009CdofwH_th.jpg[/IMG][/URL]
          tu masz więcej fotek zatoczki - zaczynają się na dole w ostatnim rzędzie zdjeć:
          travel.webshots.com/album/574195379bTyURb
          • sztecher Re: mars alam prosba o rady 10.01.12, 15:07
            dzięki za obszerne info
            wybrałem solimara
            ale myslę, że nastepnym razem padnie na oreintal-wtedy podziele sie swoja opinia
            no chyba, że znane i duże biuro odwoła mi majowego solimara, tak jak zrobili to w grudniu-wówczas musiałem z innego biura wziąć elphistone resort ale w sumie okazało sie ok
            dzieki i pozdrawiam
            • a_s82 Re: Oriental Bay 10.01.12, 22:39
              Nie znam hotelu, ale nurkowałam w tej zatoce rok temu i byłam zachwycona - płaszczki, murena, skrzydlice i oogromna barakuda, która "zawisła" w wodzie na tak długo, że trzy ekipy nurkowe mogły ją oglądać, super!
              Weź sobie namiar na avalon divers, to Cię tam zabiorą z Solymar'a, zobaczysz sobie i zdecydujesz czy warto tam przyjechać na dłużej.
              Hotel rzeczywiście nie jest w samej zatoce i też mi się wydaje, ze trzeba do niego przejść przez ulicę. Także pewnie nie wiele dalej niż spacer z pobliskiej Brayki;) Ale hotel tańszy.
              Wiem też, że za nurkowanie w tej zatoce jest pobierana niewielka opłata, od gości hotelowych pewnie nie:)
              pozdrawiam
              • iaqbec Re: Oriental Bay 26.01.12, 19:21
                ja chodziłem do tej zatoczki kilka razy z buta z Brayki i byłem zachwycony zwłaszcza tym iż nawet w konkretnym wietrze falowanie i widoczność w wodzie z pozycji snooorkela była wyśmienita,
                żadnej opłaty nikt nie pobierał zwłaszcza że zatoczka wyglądała na opuszczoną , hotel Oriental był coprawda chyba w budowie lub conajmniej remoncie, a jedyne osoby które się pojawiały to grupy nunkowe które przyjezdzaly "pickupami" no i w Egipski wolny dzień tygodnia były też miejsowe chłopaki na plażowaniu :))))) pozdro
                • iaqbec Re: Oriental Bay 26.01.12, 19:22
                  ps. może ktoś potwierdzić że teraz trzeba tam zapłacić za snoorkeling ?
              • kolpik124 Re: Oriental Bay 27.01.12, 08:13
                Chotel jest faktycznie po drugiej stronie głownej drogi. Jak dla mnie, to go dyskwalifikuje :(
                • kaska571 Re: Oriental Bay 27.01.12, 14:42
                  Hotel jest po drugiej stronie ulicy, ale dojście na plażę zajmuje kilka minut. Przez ulicę przeprowadza dwóch panów. Plaża z ubitym piaskiem - dużo parasoli i leżaków. Spore zaplecze: bar z zadaszonym tarasem, toalety, budka z ręcznikami, prysznice, boisko, plac zabaw dla dzieci. Wejście do morza po piasku, długo płycizna. Jedyny mankament plaży to wiatr, parawanów nie ma. Dla mnie w tej zatoce warunki na snorkowanie są świetne i na pewno tam wrócę.
    • marszal87 Re: mars alam prosba o rady 28.01.12, 09:25
      był ktoś obecnie w Marsa el Alam? Jaka jest aktualnie temperatura, kąpanie w morzu jest możliwe?
    • e-wakacyjny.eu Re: mars alam prosba o rady 29.01.12, 21:24
      w pierwszych dwóch jest rafa, dodatkowo w pierwszym pomost 100m
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka