jackylu
15.02.12, 18:08
Witam !
W dn . 09 02 12 wróciłem z tego niby 5* hotelu .
Byłem w nim 15 dni wystarczająco długo żeby go obiektywnie ocenić . Mimo zachwytu moich rodaków i wszechobecnego trendu <uśmiechnij się i wyluzuj bo jesteś na wakacjach > być może wychodziłem na pesymistycznie nastawionego turystę roszczeniowego, ale sorry uśmiecham się jak mi jest wesoło , wyluzowany byłem , ale dymać się Egipcjanom nie dawałem nigdy i nie dam .
Oto obiektywna prawda :
Hotel nie jest 5* nawet jak na warunki Egipskie
Wady :
- kiepskie pokoje z drzwiami do sąsiadów przez które wsztystko słychać ( bakszysz nie pomógł , dają pokoje jak chcą , jedna para dostała see viev bez niczego więc raczej nie warto dyskutować z recepjonistami - nie ma z kim i o czym )
- tragiczny poziom obsługi , ( z małymi wyjątkami np barman Ali i Mohamed - pół Turek ) , brak obsługi serwującej napoje w restauracji ( norma w hotelach 5*), standart to barman palący papierosa i gadaąjcy z koleżkami , albo przez telefon ,turystę traktujący jak zło konieczne , nie mówiąc o zwrotach grzecznościowych które są normą w innych hotelach w Egipcie, niekoniecznie 5 *
- źle rozpisane , nieczytelne ,ubogie all inclusive ( brak np dobrej kawy ,wody butelkowanej przekąsek w ciągu dnia na terenie hotelu - dostępne są tylko i wyłącznie na plaży ) , all incl tylko do 19 w shisha bar
- olbrzymi wybór jedzenia niespotykany w innych hotelach , niestety połowa nie nadająca się do konsupcji ( surowy indyk , niedopieczona kaczka , gumowata wołowina , przypalone kalmary , spalony na węglu tuńczyk - aż żal marnować takie dobre rzeczy )
- żenująco niski poziom animacji dla gości międzynarodowych ( animacje na poziomie tylko dla Włochów)
- segregacja gości i faworyzowanie Włochów ( pomarańczowe opaski ) Muzułmanów ( czarne opaski ) i reszta świata ( reszta świata na końcu łańcucha pokarmowego )
- podłe ,naprawdę podłe jakościowo mocne alkohole w all inclusive ( najgorsze jakie spotkałem w Egipcie ) pisałem o tym z Egiptu -kupujcie na Okęciu , widziałem łyskacza 2 L za 75 pln ( wylot poza EU ) boszzz.. jak bolało że go nie kupiłem .Piwo i wino dało się pić co nie zmienia faktu że : TURYSTO PAMIĘTAJ ! WYBIERAJĄC SIĘ DO SIECI SHORES KUP WŁASNY ALKOHOL !( ponoć w innych Shoresach obok jest jeszcze gorzej )
- bezczelna próba oszustwa na 200 LE którą opisałem na forum ( dopisania do rachunku nie zamawianej butelki wina i wody w restauracji a'la carte )
- duża ilość turystów arabskich ( hotel wyprzedaje część apartamentów w systemie time share tubylcom w związku z tym wycieczki Arabów chodzące po hotelu są normą ) .Jak ktoś powie żem rasista to będzie miał rację , po tym wyjedzie jestem .Wszytkie apartamenty przy basenie z ogrzewaną wodą wynajęte w time share dla ludności arabskiej , było ich jak mrówków , od rana pozajmowane najlepsze miejsca a kąpanie dzieciaków w pampersach to norma .No comments
PLUSY :
-lokalizacja ( blisko Mercato i Alf Laila )
- duży ,głeboki osłonięty od wiatru basen z ciepłą wodą
- piękna i duża jak na Sharm plaża z ładną odradzającą się rafą , fajne miejsca osłoniętę od wiatru na plaży ,
-długi , zadbany hotelowy pomost z dobrym wejściem na rafę , przy pomoście duużo pięknych ryb
- zadbana zieleń na terenie hotelu
TIPS & TRICKS
- omijaj recepcjonistów , raczej Ci nie pomogą , a mogą zaszkodzić ( patrz poniżej ) o nic nie
pytaj , rób swoje
- nie rozdawaj napiwków na prawo i lewo ( nie licz na lepszą obsługę - nie warto )
- przysługuje Ci 2 kolacje w restauracjach A'la carte( do wyboru włoska i rybna ) na tydzeń , czyli 4 na dwa tygodnie ( nikt Ci tego nie powie ) obie restauracje warte odwiedzenia ale uwaga na drogie napoje ( nie są w cenie ) i dopisywanie do rachunków . Polecam wykorzystanie ostatniej wizyty w dniu wylotu
- w dniu wylotu po lunchu ( jak przysługuje ) omijaj recepcję - pierwsze co zrobią to utną Ci opaskę , oddaj kartę czy co tam jeszcze przed lunchem i ciesz się nieskrępowanym pobytem do końca
- omijaj sklepy hotelowe (chore wywindowane w kosmos ceny bez możiwości negocjacji np fajki slim 25 LE , niedlaeko w sklepie Metro obok El Mercato 12 LE ) podobnie karty telefoniczne i wszytko inne .
Starałem się żeby moja opinia była obiektywna , to był mój 9 hotel w Egipcie więc oczekuję więcej, zwłaszcza gdy kupuję 5 * .Pobyt kupiony przez ostatniemiejsca.pl ( kupuję tylko u nich bo jestem pewien że jak mi się coś stanie to nie zostanę na lodzie ) Rezydentka Triady p.Aleksadra Wołek kompetentna i rzeczowa , ochrona ubezpieczeniowa TUI Europa na medal bezproblemowa ( wykorzystana , kroplówka pomogła ) . Mam nadzeję że p.Aleksandra wybaczy mi reakcję na opóźnienie wyjazdu z hotelu na lotnisko o 2 godz , z perspektywy wiem że chciała dobrze (lepiej koczować w hotelu niż na lotnisku ) .Nie wszyscy turyści potrafili to zrozumieć ( pozdrawiam panią z Warszawy co mnię zbeształa brzydko - niech się wstydzi !)
O bezpieczeństwie i pogodzie pisałem na bieżąco więc nie będę się powtarzał .
Jak ktoś ma pytania śmiało , chętnie odpowiem