Gość: Jan IP: *.local.pl / 217.173.202.* 13.06.04, 14:30 Proszę o parę zwrotów po egipsku (dzień dobry, do widzenia, dziękuję, ile kosztuje, za drogo, gdzie, itp.). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Beata Re: Kto zna podstawowe zwroty po egipsku ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.06.04, 14:43 www.hurghada.pl/slow.html tam jest słownik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Kto zna podstawowe zwroty po egipsku ? IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.06.04, 15:40 www.narmer.pl/index.htm www.republika.pl/hufu/strona1/index.htm polish.wunderground.com/global/stations/62463.html Może jeszcze to wyda Ci się interesujące ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tgwiazda Bolanda 13.06.04, 15:43 Nie ominie Cię tłumaczenie skad pochodzisz - z Bolandy Odpowiedz Link Zgłoś
izzaa ana min Bolanda:) 13.06.04, 15:55 polecam kupic sobie rozmowki polsko arabskie a ja też troszkę w podstawowych zwrotach mogę pomóc ;) ila alleka' Pozdrawiam izzaa Witamy na Red Sea Riwiera Egiptu, gdzie słońce świeci przez cały rok ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
izzaa Re: ana min Bolanda:) 13.06.04, 16:01 dzien dobry - alsalmo alajkom dobry wieczor - masa' alchajr do widzenia - ila alekka' jak sie Pan ma- kajf halok? bardzo mi milo Pana poznac - sorerto lero' jateka przepraszam - assef prosze - tafadal dziekuje - szokran to jest zbyt drogie - haza ghali kasiran jaka jest tego cena - kam se' rohu? biore to- s'achoz haza czy moge zaplacic w obcej walucie? hal jomken an adfa' bel' omla alsa'ba? itd.. ale bez problemu mozna porozumiec sie po anielsku tzn angielsku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: ana min Bolanda:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 16:11 uwazajcie z "as-salam aleykum" bo to mowia tylko muzulmanie, reszta powinna mowic "sabah al-heyr" albo "ahlan" Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: ana min Bolanda:) 13.06.04, 17:14 Ja stosowałem "do widzenia" formę - "as salama" "funt egipski" - "gini" "1" - coś pomiędzy "łached" a "łachid" "2" - "isnin" "3" - "talata" "4" - "arba" "5" - "chamsa" "6" - "sitta" "7" - "saba" "8" - "samanja" "9" - "tisa" (Wszystkie słowa piszę fonetycznie) Warto (oj warto) nauczyć się arabskich cyfr. Pisane są jak u nas od lewej do prawej. 0 - ٠ 1 - ١ 2 - ٢ 3 - ٣ 4 - ٤ 5 - ٥ 6 - ٦ 7 - ٧ 8 - ٨ 9 - ٩ Parę razy dzięki tej wiedzy miałem okazję kupić towar po cenie ustalanej dla tubylców. A cena ta potrafi być 10 razy niższa niż dla turystów. Sprzedawca oczywiście wołał wyższą i rżnął głupa (jak zwykle), lecz gdy przekonał się, że znam arabskie cyfry i odczytałem ceny na towarach, śmiał się z tego i sprzedał towar po cenie wystawionej. Nie wszędzie ceny są wystawiane na towarach, ale zdarza sie to w miejscach gdzie turyści nie docierają zbyt często, choćby w Downtown w Hurghadzie. EGIPT-HOTELE (opinie turystów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maaagda Re: ana min Bolanda:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 20:12 Egipcjanie jak mowia do widzenia to : ma'salama a miedzy soba zwykle salam ;) Wiem bo prawie codziennie jak rozmawiam przez telefon to mowie ma'salama i w odpowiedzi slysze to samo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Kto zna podstawowe zwroty po egipsku ? 13.06.04, 20:46 Dużo już zostało powiedziane, więc to, co chciałabym od siebie dodać, to potwierdzenie, że znajomość, choćby kilku podstawowych słów czy zdań naprawdę jest ogromnie pomocna. Traktują Cię zupełnie inaczej, kiedy wchodząc do sklepu grzecznie się uśmiechniesz i przywitasz po arabsku. Nabierają respektu kiedy widzą, że znasz cyfry i ceny po arabsku i potrafisz je powiedzieć. Otwierają szeroko oczy, kiedy swobodnie "popiszesz" się kilkoma słówkami (nie mam na myśli brzydkich słówek ;)) wstawionymi między angielskie zdania :) Taką szkołe przeszłam kilkakrotnie i wiem, jak bardzo działa. Dlatego teraz w zaciszu domku (Beduinka mi wyjechała, więc nie mam szans na konsultacje.. :( czytam sobie różne książeczki z słówkami i zwrotami, coby następnym razem znów ich zadziwić ;) To, co zdecydowanie przydaje się turyście to zwrot nr 1 czyli "LA, SHOKRAN" - Nie, dziękuję :)) Działa jak zaklęcie na bazarach, pod piramidami,wśród nachalnych taksówkarzy w Sharm i pewnie nie tylko tam itp. Pod piramidami szczególnie przyda się także "IMSHI", co znaczy mniej wiecej :odejdź stąd. Używać raczej do dzieci wciskających pamiątki, niż do dorosłych. No i może jeszcze "ana mish fahem (nie rozumiem - panowie), i ana mish fahma (nie rozumiem-panie) ma' as salama Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Kto zna podstawowe zwroty po egipsku ? 13.06.04, 20:59 Słowniki angielsko-arabskie : www.happyface.com/english_arabic.html www.google.pl/search?q=english-arabic+dictionary&ie=UTF-8&hl=pl&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megulina Re: Kto zna podstawowe zwroty po egipsku ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 08:15 a co znaczy sławetne habibi Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Kto zna podstawowe zwroty po egipsku ? 15.06.04, 08:25 Gość portalu: megulina napisał(a): > a co znaczy sławetne habibi Ni mniej ni więcej tylko "kochanie" :)) Do panów : habibi, do pań "habibiti" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nija Re: Kto zna podstawowe zwroty po egipsku ? IP: 213.212.203.* 19.06.04, 11:29 Witam Troche tych slow, ktorych uzywam najczesciej... Dzien dobry- salam alajkom Do widzenia- ma salama Dobranoc- tisbah alahir Ile to kosztuje- bi kam da/di Nie- laa Tak-aiwa, sach Nie, dziekuje- la, szokran Nie chce- ana misz ajza(f), misz ajz (m) Chce- ajza/ajz Nie wiem- misz arfa/aref Wiem- arfa, aref Nie mam pieniedzy- mafisz flus Pieniadze- flus Drobne- fakka Czy moge?- Mumken? habibi- kochanie ana- ja enta- ty (do kobiety) enti- ty (do faceta) Ana gaj- przyjde Saa kam?- ktora godzina? Saa aszra- jest 10 Dlaczego- le Co- e Dlatego- keda 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10- lached, etnin, talata, arbaa, hamsa, setta, sabaa, tamania, tessa, aszra 20- aszrin 150 meja hamsin 300- toltomeja 1000- alf Poprosze- men fadlak, ajza/ajz Jak sie masz? - Elach bar? lub Izzajek? Dobrze, dziekuje- hamdelle, kolo tamam, meja meja. Dobrze- kuajes Zle- lachesz (l jak lucja, nie mam polskich znakow :) hm... Zapewne nie jest to wyszukane slownictwo, ale na pewno kazdy w Egipcie zrozumie te slowa, mam nadzieje, ze jakos pomoglam... Przeklenstw chyba nie musze heh ... jak jeszcze jakies pytanka, sluze pomoca... Pozdrawiam z Hurghady nija Odpowiedz Link Zgłoś