Dodaj do ulubionych

Pogoda w styczniu

29.07.12, 11:57
Jakiej pogody można spodziewać się w Egipcie w styczniu?
Obserwuj wątek
    • mag.li Re: Pogoda w styczniu 29.07.12, 12:01
      Byliśmy w Hurghadzie pod koniec grudnia i 1 dni stycznia, było ciepło, ale nie upalnie ok. 25-26 stopni, woda w morzu dość ciepła,ale w basenach lodowata, tylko w podgrzewanym można było się kapać. Bardzo szybko zapadał zmrok-chyba już ok 17 bywało ciemno.
      • travelmax Re: Pogoda w styczniu 29.07.12, 13:05
        Pogoda może trafić się różna. Na 7 dni 3 były ładne i ciepłe, 2 dni bez słońca - wiatr, następne pogoda znowu zaczęła się poprawiać. (początek lutego). Zimę w Egipcie polecam raczej na zwiedzanie. Ja polecałbym listopad,kwiecień, maj.
        • 3franc79 Re: Pogoda w styczniu 29.07.12, 13:58
          Ja slyszalem od kolegi ktory byl w styczniu i tez mowil ze bylo 20-25 stopni popoludniami dlugi rekaw obowiazkowy-moim zdaniem to nie wakacje --ja bylem w sierpniu( 35-45 stopni a w nocy 30--woda uwaga 30 stopni na powierzchni i 30 stopni 20 metrow pod woda ) super cieplo-na przelomie marca i kwietnia tez bylem-
          • marszal87 Re: Pogoda w styczniu 29.07.12, 20:22
            Wybieraj hotele które posiadają zatokę, ponieważ w zimie wieją silne wiatry i kąpieliska są zamknięte przez fale. Co roku latam do Egiptu w zimie na ferie i uważam, że jakby nie było to i tak jest pięknie, ponieważ uciekniesz na chwilę od naszej zimy;)Najlepiej wybrać hotel z podgrzewaną wodą. Tem. wody w morzu to ok 21-24 st. Polecam zakup pianki:) Pozdrawiam
            • doral2 Re: Pogoda w styczniu 29.07.12, 20:58
              końcówka stycznia to temperatury ok. 20-25 stopni i silnie wieje od morza.
              pianka nie do końca się sprawdza, mnie było mimo pianki zimno, więc nie próbowałam snurkowania.
              ale jeśli dobrze leżak parawanem osłonisz, to opalenizna równie piękna jak latem.
              poranki i wieczory są zimne, więc polar czy ciepły sweter obowiązkowy i długie spodnie.
              styczeń, luty to dobra pora na zwiedzania, jak już wyżej powiedziano.
              no i dzień zdecydowanie krótki, po piątej już jest ciemno.
              link do pogody w styczniu, lutym w egipcie
    • dariusznow Re: Pogoda w styczniu 29.07.12, 23:17
      Egiptowo zima to co najlesze
      Polecam, wieje, zmrok szybko, ale jak to się ma do naszej zimy....
      Od kilku lat ferie zimowe spędzemy i jest OK
      zerkinijcie na naszą galerię link w stopoce
      Jedźcie, a na pewno się zarazicie Egiptem... :)
    • ewcia1980 Re: Pogoda w styczniu 30.07.12, 15:54
      Byłam w tym roku w drugiej połowie stycznia.
      ja byłam rozczarowana bo mi było zimno.
      (chociaż tak jak u nas w tym roku zima była wyjatkowo łagodna tak tam było wyjatkowo zimno)

to znaczy temperatura powietrza było ok bo w granicach 20-24 stopnie
      ale wiały bardzo silne wiatry
      na śniadanie i kolacje chodziliśmy grubo ubrani
      w dzień plażowania było ze 3-4 h ale trzeba było sie odgrodzić parawanami zeby tak nie wiało

woda w podgrzewanym basenie - bardzo, bardzo ok
      ale wyjście z basenu przy takim wietrze - hard core

woda w morzu - zimna

ja drugi raz w tym terminie nie pojadę
    • libudauto Re: Pogoda w styczniu 30.07.12, 16:50
      byliśmy w styczniu i trafiło nam się coś takiego
      www.youtube.com/watch?v=H9u_8stLaT8
      to było przelotne (ok. 10 minut)
      a poza tym cały tydzień słonecznie, chociaż dosyć wietrznie ;)
      • white_swan Re: Pogoda w styczniu 30.07.12, 17:30
        Od zeszłego roku, zaczęła się ruletka pogodowa w hurghadzie. W czerwcu zeszłego roku, w hurgadzie było super, bardzo ciepło, ale bez upałów. W tym roku, w tym samym czasie, był ukrop. Temp. dochodziły do 45 w cieniu. 'Miejscowi' bylo zaskoczeni i ciezko im było wytrzymać. A miesiąc wczesniej, w maju było chłodno. 3 dni pod rząd nie było słońca. W zeszłym roku w listopadzie, też były dni pochmurne. Wieczory już z długim rękawem. W tym roku, w styczniu, marzłam. Wieczorami chodziłam w polarze , a na nogach miałam uggi. Do godziny 12 na leżaku byłam z długim rękawem. Woda w morzu zmina.
        Koleżanka była w tym czasie w mars alam i też gorąco nie było. I okropnie wiało.
    • chuda41 Re: Pogoda w styczniu 01.08.12, 20:50
      Bo trzeba jechać ja ja jadę!
      Byłam trzy razy zimą-różne terminy i zawsze była super pogoda, słoneczko,cieplutko.I zawsze mówili ,że przez poprzednie dni wiało ,ale przestało,a ostatnio w Sharm wyleciałam tuż przed burzą piaskową,(a potem było kilka pochmurnych dni.)Tak się umiem wstrzelić:)
      Jakby co to teraz planuję w 2 połowie lutego...))
      • junonna.02 Re: Pogoda w styczniu 17.08.12, 16:53
        Byłam w styczniu w zeszłym roku na sylwestra i pogoda się nam udała. Ja i tak nie przepadam za super upałami więc jak dla mnie było optymalnie od 20 do 26 stopni. Jednak warto wziąć coś cieplejszego bo wieczory bywają dość chłodne.
    • sokhna Re: Pogoda w styczniu 17.08.12, 22:52
      To zalezy jeszcze gdzie planujesz jechac. Tam gdzie my mieszkamy (Morze czerwone, na polnoc od hurghady), w styczniu zimno, chociaz np. raz w grudniu bylo tak, ze sie normalnie kapalam. Wiadomo, bardziej na poludnie bedzie cieplej, ale zima to zima, nawet w egipcie ;)
      Ogolnie, pogoda w okresie grudzien-marzec jest bardzo niestabilna i moze sie przytrafic wszystko (zdarzylo mi sie "przezyc" w marcu 15 stopni jak i 35...)
      Tak czy tak zabralabym cieple rzeczy na wieczor.
    • karolcia4000 Re: Pogoda w styczniu 22.08.12, 13:03
      ok 20 C, całkiem przyjemnie jak ktoś nie lubi upałów
      • jicek_69 Re: Pogoda w styczniu 26.08.12, 19:33
        A jak wyglądają temperatury w Luksorze i okolicach. Wybieramy się w styczniu w Rejs po Nilu i ciekaw jestem, jakich temperatur się spodziewać. Zakładam, że będzie przyjemnie ciepło, ale jeśli ktoś był to proszę o bardziej szczegółowe info.
        Dzięki i pozdrawiam
        JotDe.
        • imka.allegro Re: Pogoda w styczniu 26.08.12, 20:44
          Rano i po zachodzie słońca na statku chłodno, w porywach wręcz zimno. Silny wiatr na Nilu cały czas. W trakcie całego rejsu jedna z pań bohatersko zanurzyła stópkę w basenie (dostała oklaski od całego pokładu), ale na kąpiel się nie odważyła. Podczas jednego dnia rejsu powrotnego tak wiało, że obsługa położyła wszystkie parasole na górnym pokładzie.

W Karnaku (dziewiąta rano, lodowaty wiatr) zmarzłam. Abu Simbel przetrwałam w golfie i polarze z kapturem. W Asuanie najcieplej w kamieniołomach przy niedokończonym obelisku, na tamie silny wiatr. W Luksorze miłe ciepło w Dolinie Królów i w Świątyni Hatszepsut. Zdjęcie spod kolosów Memnona mam w golfie, polarze i kurtce.

W kabinach temperatura przyzwoita (jak się wyłączyło klimę).
          Zdaję sobie sprawę że opis mało zachęcający - ale podobno trafił się nam bardzo zimny styczeń, ponadto płynęłam tuż po nowym roku, dwa tygodnie później powinno już być nieco cieplej.
          Na innym rejsie - w połowie lutego - było zupełnie ciepło.

Niemniej uważam, że warto spakować porządny polar i kurtkę z kapturem (silne wiatry). Najwyżej się ich nie założy. Ale moim zdaniem przydadzą się choćby na śluzowanie w nocy w Esnie :)
          • jicek_69 Re: Pogoda w styczniu 26.08.12, 21:04
            Bardzo Ci dziękuję za szczegółowy opis. Rzeczywiście nie brzmi zachęcająco, ale cóż - nie jedziemy na plażowanie, tylko na zwiedzanie. Pocieszeniem jest, że przynajmniej nie będzie padać i będzie i tak lepiej niż u nas zimą. My lecimy 17 stycznia, może wtedy będzie już ciut cieplej.
            Zaintrygowało mnie to "śluzowanie w nocy w Esnie" - wydawało mi się, że statek płynie w ciągu dnia, a na noc "zawija do portu". Mam zatem prośbę - czy mogłabyś pokusić się o opis rejsu - z jakim biurem byłaś (my lecimy z TUI) ?
            Poproszę o ewentualny wpis na wątku

forum.gazeta.pl/forum/w,622,137227685,137227685,rejs_po_Nilu_TUI_3_osoby.html

Nie chciałbym "psuć" wątku pogodowego. Będę wdzięczny z info o Rejsie, jest to nasz pierwszy wyjazd do Egiptu, a rejs jest specyficzną formą zwiedzania. Będę wdzięczny za info dot. samego przebiegu rejsu (z pominięcim oczywiście punktów programu), zakladając, że wszystkie biura mają podobną jego organizację.
            Z góry dziękuję
            JotDe
            • imka.allegro Re: Pogoda w styczniu 26.08.12, 21:13
              Już odpowiadałam Ci w tatmtym wątku, łacznie z podaniem linku do opisu na forum mojego wyjazdu - styczeń 2007, rejs Hatszepsut z TUI :)
              forum.gazeta.pl/forum/s,622,137799383,138453883.html?rep=1&t=1346008136983
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka