Dodaj do ulubionych

Jak wyglądają posiłki.

31.07.12, 00:47
Hm. Cześć.

mam do Was ogromną prośbe. Czy możecie mi napisać jak wyglądają mniej więcej poszczególne posiłki w ofercie AI? Wiem ze dużo zależy od hotelu, ale baza często jest podobna i nie różni się wcale tak dużo. pewnie nie znajdę tutaj nikogo kto byl w Panoramie Bungalows Resort w El Gounie żeby otrzymac info o wyżywieniu w tymże hotelu, więc chciałbym dowiedzieć się jak to wygląda ogólnie. Co jest serwowane na śniadanie/obiad/kolację. Szwedzki stół, bufet, ok. Ale co sie w nich znajduje? Teraz jest środek sezonu, my wylatujemy za 2dni,więc podejrzewam że jedzenia jest wiekszy wybór niż np. zimą tak? Więc jeżeli byście napisali co Wy mieliście do wyboru i jeszcze w jakim okresie byliście to byłbym wdzięczny. Czy w Egipcie jest duży wybór pieczywa?

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • gladi3 Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 01:37
      zarcie jak zarcie,duzo kurczaka,makaronow,fasolki trudno mi opisac,sniadania monotonne,ser zolty,jajka na twardo,jajecznica omlety robione,pieczywa fuull rozne rodzaje buleczki swieze na sniadanie,kazdy cos znajdzie dla siebie.
      • jun-gel Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 07:25
        W zasadzie pewnie w każdym hotelu to samo zalezy tylko od ilości i smaku - dotychczas w AL byłam w różnych hotelach w Turcji i Egipcie tylko w hotelu Turunc w Turcji jedzenie było niesmaczne . Generalnie to :
        Śniadanie główne : mnóstwo pieczywa , mnóstwo ciast do wyboru , jajecznica , jajaka , omlet , zdarzają się ziemniaki zapiekane i frytki , mleko do tego pełno jakiś płatków , dżemy , owoce , tosty , gofry , sery żółte , warzywa i owoce , wędlina ( w tym roku w Egipcie była prawie jak polska )
        Śniadanie dla śpiochów : to samo tylko powoli sprzątają sobie przygotowane patery , zostaje pieczywo , wędliny , sery owoce i warzywa
        Pomiędzy śniadaniem a obiadem przekąski : pizza ( gdybyś już zgłodniał po śniadaniu i hod-dogi , frytki
        Obiad :: dwie zupy , makarony , ziemniaki , obowiązkowo ryż z jakimś sosem i mięsem , papryka nadziwana , bakłażan nadziewany , kuraczak w różnych postaciach , wołowina i wiperzowina raz z warzywami raz pieczona , ciasta , owoce , ryba
        Między obiadem a kolacją : : lody , gofry , hamburgery , hod-dogi i pizza , ciasta wiele rodzajów i owoce
        Kolacja : to już w zależności ile rostauracji posiada hotel i jakie są tematyczne standard to włoska : dwie zupy do wyboru , makarony w róznych postaciach , lasagne , jakieś warzywa zapiekane , należniki z sosem , pizza z pieca na zamówienie i inne , rybna : owoce morza , kalmary , kraby , ośmiornice , krewetki , ze dwa rodzaje ryby , ziemniaki , frytki , restauracja śródziemnomorska ; to już mięsa , ryże , frytki itd, chińksa : wieprzowina w różnych smakach , kurczak ponadto w każdej mnóstwo ciasta owoców i dodatków
        Kolacja wieczorna : ( spodziewałam się resztek po wcześniejszych posiłkach ale było wszystko inne ) mięsa , ciasta , ryż , makaron , frytki ....... i tak w kółko jedzenie dobre ilości takie że hotel mógłby wyżywić jeszcze raz tyle osób ile obecnie jest na miejscu , po 14 dniach masz dosyć i myślisz o polskim schabowym albo roladzie z kluskami !
        • miriam_73 Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 09:54
          Wieprzowina w Egipcie? Ciekawe...
          • des4 co to są "monotonne śniadania" 31.07.12, 10:06
            coś takiego jak wasza codzienna poranna kanapka z kiełbasą popularną

i co zrobić aby w Egipcie śniadania nie były "monotonne"
          • egiptosek Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 10:11

• anjolka77 Re: Jak wyglądają posiłki. 14.08.12, 14:52
        W opcji all inclusive jesz tyle ile chcesz i na co masz ochotę po prostu. Mnie tamtejsze jedzenie smakowało - na śniadania sery, wędliny, dżemy, mleko itd. Obiady zawsze miałam zróżnicowane. Za to uwielbiałam desery, zawsze były wyśmienite!
    • zyyko Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 09:34
      Rany, żeby jadąc na wakacje zastanawiać się co będzie do jedzenia????

Czy to pytanie to jakiś żart??
      • ola_dom Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 10:16
        e tam - dla każdego na wakacjach co innego jest najważniejsze - dla jednego woda, dla innego plaża, dla kogoś basen, czasem drinki, ktoś się martwi. czy będzie gdzie miał pójść w niedzielę na mszę, inny - czy dają pizzę - a ktoś, co w ogóle będzie do jedzenia.
        każdy ma swoje kryteria udanego urlopu - nasze też mogą kogoś zdziwić :)
        • saderan0 Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 10:33
          mateusz1971 po raz kolejny utworzyles wątek zaśmiecający to (i jeszcze inne) forum, czy tak ciężko użyć wyszukiwarki? proszę bardzo www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g297548-d830207-Reviews-Panorama_Bungalows_Resort-El_Gouna_Red_Sea_and_Sinai.html tu masz mnóstwo opini, pewnie wiecej znajdziesz na holidaycheck i zoover, jakby bylo malo to jeszcze jest oceniacz.pl i inne strony - na pewno znajdziesz tam mnostwo opinii o jedzeniu, znalezienie Twojego hotelu na tripadvisor zajelo mi 3 sekundy - to chyba maly wysilek? ale pewnie latwiej zasmiecac forum
          • jun-gel Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 11:00
            co do wieprzowiny był przykład Turcji i Egiptu
            • miriam_73 Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 11:27
              Wieprzowina w Turcji? Ciekawe. Oni tam też nie za bardzo świnki kochają, jak to muzułmanie (choć nie Arabowie). Nie wiem jak w formule all inclusive w kombinatach wakacyjnych, ale w restauracjach a la carte w menu też wieprzowina nie występuje.

Wieprzowiny w Egipcie się NIE PODAJE. Jest wołowina, cielęcina, jagnięcina, kurczak, ryby, owoce morza (kraby, krewetki itp.). Ale nie świnina.
              • janan2 Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 11:50
                Ośmielam się wtrącić.Wieprzowina w Turcji istnieje u Greków.Jest taka mniejszość Podobnie można ją spotkać u Koptów w Egipcie.Nie jest dostępna ot tak sobie,bo sekowana na pobocze przez muzułmanów uważających ją za nieczystą.Tym bardziej nie jest serwowana w ogólnym żywieniu.Ale jadłem w Turcji,no i pewno zdobył by ją jak by uparcie szukał także w Egipcie.Nie wiem tylko czy w owczym pedzie nie wybili hodowli świń dwa lata temu pod pozorem epidemii świńskiej grypy.
                • niiktos Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 12:18
                  A propos wieprzowiny w Egipcie to polecam to
                  www.youtube.com/watch?v=jI2ZHKdJxTM
                  fragment gdzies tak około piątej minuty
                • kasia_p45 Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 13:36
                  Ja tez nie spotkałam wieprzowiny ani w Egipcie ani w Turcji. Za to kurczaki, wołowine, ryby tak. Co do dań to pamiętam różne gotowane warzywa, frytki, ryże, makarony, wspomniane mięsa. Na śniadanie różne pieczywa, bułeczki, ciasteczka, jakies smarowidła do tego: dżemy, miody... chrupki, mleko, omlety, jajka .. dziwne kiełbaski... itd
                  Różne dziwne sałatki warzywne... dużo oliwek.. fasola .. itd
                  Mięsa z rusztu.. jakieś dziwne zupy... ale dobre nawet :)
                  I pyszne desery, ciasta.. lody..
                  Nie wszystko zjadliwe jednak da sie wynaleźć cos dobrego :))
                  • janan2 Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 15:02
                    Kasia!Radzę ruszyć zatyłek gdzieś poza hotel w ciemne zakamarki.W hotelach z pewnością nie spotka.Ale gościłem nie raz u naszych pobratymców.Mają wszystko ci co tam dłużej mieszkają.Nie wiem czy hodują.Ale jadłem tam takie frykasy jak bieługa,kawior,suszone mięso renifera i wszelkie gatunki wieprzowiny od tuszonki począwszy na kotlecie kończąc.Grecy też lubią wieprzowinę i maja swoje jadłodajnie.Nie miałem zahamowań,czy jest koszerne czy nie.W każdym razie jest to możliwe,ale poza hotelami jak znudzi się gdzieś po tygodniu to ich jedzenie.Myślę,że dotyczy to też Egiptu,ale teraz jakoś nie mam ochoty sprawdzać po tych przemianach.
                • miriam_73 Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 14:48
                  Janan, jasne, ale tego się nie serwuje w sposób zorganizowany i ogólnodostępny. Ja np. sama wiem, gdzie w Tel-Avivie jest sklep z wieprzowiną, bo niektórzy z nowej emigracji zwłaszcza a byłego bloku żyć bez tego nie mogą. No i bo są mniejszości, zwłaszcza imigrancji z dziwnych krajów ;-) Ale ogólnie zasadą jest koszer. Tak samo w krajach muzułmańskich - wieprzowiny na codzień się "nie stosuje".
                  • wojtek37k Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 15:00
                    :)) w Turcji jadłem wieprzowine w hotelu , 2-3 razy się uzbierało , więc co do tej destynacji ,
                    to całkiem wierzę , nigdy jednak w Egipcie , chyba że kabanosek z Polski ;)
                    • miriam_73 Re: Jak wyglądają posiłki. 31.07.12, 16:04
                      Wojtek, toteż zrobiłam zastrzeżenie, że nie wiem jak wygląda sprawa w Turcji w kombinatach turystycznych ;-)
                      • wwandotroll Re: do miriam 31.07.12, 19:55
                        Wątki o wyżrekach rodaków - dla których jest to NAJWAZNIEJSZY sposób spędzania wakacji pojawiaja sie na tym forum cyklicznie. Czy ludzie naprawde nie maja co innego do roboty w Egipcie niz żarcie ,picie ..picie żarcie? Przeciez tam jest tyle do obejrzenia . Dla turystów mojego pokroju to najlepiej jak by żarcia w ofercie wogóle nie było. Przeciez wszedzie na mieście zjesz , wypijasz cos ciekawego a zwłaszcza świeżego a nie resztki z poprzedniego dnia podawane w nowej wersji na sniadanie lub w jakims misz-mszu na obiadek all inclusive.
                        Rozumiem że w Posce kryzys szaleje ale czy doprawdy jeżdzicie do Egiptu żeby się nazreć i nachlać? A wrażenia z egipskiego stału są najlepszymi wspomnieniami z Egiptu? A ..FE. wp2007
                        • des4 Re: do miriam 31.07.12, 22:24
                          dobre jedzenie jest nie mniej ważne niż ruiny i widoczki
                          • wwandotroll [...] 01.08.12, 10:05
                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                            • ola_dom Re: do des4 01.08.12, 10:13
                              wwandotroll napisał:

> Każdy spędza wakacje jak mu sie podoba . Mnie akurat spędzanie wakacji nad michą i komentowanie zapachow i samaków tej michy nie kręci.

ale nie bronisz tego innym? w końcu to ICH wakacje :)
                              • wwandotroll Re: do ola 01.08.12, 10:19
                                Czytaj ze zrozumieniem. Pisze o swoich doswiadczeniach i odczuciach. Róbta co chceta.
                                P.S. Jedni lubia ogórki a inni ogrodnika córki. wp2007
                                • ola_dom Re: do ola 01.08.12, 10:49
                                  wwandotroll napisał:

> Czytaj ze zrozumieniem. Róbta co chceta.

staram się, jak zawsze :)

cyt.:
                                  "Rozumiem że w Posce kryzys szaleje ale czy doprawdy jeżdzicie do Egiptu żeby się nazreć i nachlać?"
                        • i45 do wc 2007 01.08.12, 06:17
                          tak jak pisałeś 'turystów ' twojego pokroju nie stać na na all więc poco w ogóle zabierasz głos
                          wc 2007
                          • wwandotroll Re: do wc 2007 01.08.12, 10:16
                            Na temat egipskiego ALL napisano na tym forum juz wiele. Większośćzgodnie stwierdziała że 95 % coli , piw, wódki ..etc to wyroby nie mające nic wspólnego z produktami kupionymi w sklepie. Właśnie dlatego że m,nie nie stac na all to wszelkie produkty kupuje w sklepacj / ceny 200% tańsze niż w hotelu/ pakuje do przepastnej pokojowej lodówy i ''wiem co jem '' .
                            No i z politowaniem patrze na '' zaobrączkowanych -turystów -bogatych'' którzy pija 15% jaśk , 2% siki/piwo/ czy rozcieczona coca-cole. O odgrzewanym zarciu nie wspomne na którym prze cały dzień urzedują wszelkiego rodzaju insekty - no chyba że jakis arabus odgoni je brudna szmatą.
                            P.S. ....A...FE. wp2007
                            • wojtek37k [...] 01.08.12, 13:19
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                            • belli.causae do wc 2007 02.08.12, 13:04
                              wwandotroll napisał:

> wszelkie produkty kupuje w sklepacj / ceny 200% tańsze niż w hotelu/

Drogi "znafco" jeżeli coś jest tańsze o 200%, znaczy to że kupując coś za np. 10 LE, sklep dopłaci ci do tego następne 10 LE. Gdyż 10 - 200% = -10.

Jak już skończysz zaocznie czy wieczorowo podstawówkę, przyjmijmy na chwilę tą mocno ryzykowną i nazbyt optymistyczną tezę, to być może nauczysz się chociaż pisać, bo matematyki nie zrozumiesz nigdy.
                              • ola_dom Re: do wc 2007 02.08.12, 13:09
                                belli.causae napisał(a):

> wwandotroll napisał:
                                >
                                > > wszelkie produkty kupuje w sklepacj / ceny 200% tańsze niż w hotelu/

poza tym, że ceny mogą być NIŻSZE, a nie "tańsze".
                                tańszy może być produkt - to ten, który ma niższą cenę :>
                    • janan2 Re: Jak wyglądają posiłki. 02.08.12, 13:56
                      Można kabanosek jak sobie przywiezie.Ale tak w ogóle to w Egipcie czy Turcji brakuje strasznie czegoś kwaśnego.Ostatnio do Egiptu wziąłem sobie śledziki.Ale nie polecam tych w płatach.Rozlazły się i była zupka do wyrzucenia.Ale moskaliki przetrwały.Była świetna odmiana i zakąska.

Aaaale przewiało tutaj,tyyyyle wpisów.
                      • belli.causae Re: Jak wyglądają posiłki. 02.08.12, 14:20
                        Suszona kabanosiki popieram, doskonały pomysł, zawsze doskonała przekąska.
                        Co do braku kwasnych rzeczy w Turcji to zgodzic się nie mogę, jest to jedyny kraj gdzie żarłem ogórki kwaszone. No, poza polska knajpą w NY ale to sie nie liczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka