Dodaj do ulubionych

WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!!

IP: *.mpec.krakow.pl / 62.233.163.* 19.07.04, 14:36
Obserwuj wątek
    • Gość: gangu Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.mpec.krakow.pl / 62.233.163.* 19.07.04, 14:37
      sorry puściłem pusty mail..
      ale już piszę o co chodzi..
      w większosci hoteli jesli sie placi za uslugi hotelowe (np za kupno drinka w
      barze, zamowienie pizzy itp) zadaja rachunku z banku i jesli sie go nie ma nie
      ma mozliwosci zaplaty funtami egipskimi... dlatego zawsze gdy wymieniacie
      pieniadze pamietajcie o wzieciu kwitka.. :)
      • pc_maniac Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA???? 19.07.04, 14:46
        Nie kumam, o jaki rachunek z banku chodzi?
        Nas o nic takiego nie pytano, wystawiano rachunki cząstkowe, a na koniec pobytu
        sumaryczny. Raz zapłaciliśmy gotwką, innym razem kartą płatniczą.
        To samo na statku (rejs po Nilu), również płaciliśmy kartą płatniczą.

Może hotel miał jakieś niemiłe przejścia z oszustami z Polski lub Rosji?!
        • Gość: gangu Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA???? IP: *.mpec.krakow.pl / 62.233.163.* 19.07.04, 14:56
          hmm trudno powiedziec jakie przejscia mial hotel... bralo sie taki zolty kwitek
          z kantoru ile sie wymienilo pieniazkow i na tym kwitku byl tez numer naszego
          pokoju... i niestety przy platnosciach trzeba bylo go pokozywac.. tez mielismy
          czastkowe rachunki.. tylko jak szef recepcji odbieral kase od nas to nie kazal
          pokazywac a tak zwykli pracownicy kazali i nie przyjmowali kasy :)
          • pc_maniac Rozumiem- chodzi o kwitek z wymiany pieniędzy 19.07.04, 15:02
            W pierwszym momencie zrozumiałem, że chodzi o potwierdzenie z polskiego banku,
            że ma się w nim konto.
            Bo przzecież funtów egipskich nie wymienia się najczęściej w banku lecz
            kantorach. To mnie zmyliło w Twoim poście.
      • Gość: Anka Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 15:01
        Czy chodzi Ci o kwitek z kantoru/banku potwierdzający fakt dokonania wymiany
        waluty na funty egipskie? A w których hotelach robią takie ceregiele przy
        płaceniu za usługi?
        • Gość: Coralowiec Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 20:07
          np. w Coral Beach. Na szczęście jest to forum, człek sobie przeczyta, pojedzie,
          wymieni, zachowa kwitek i ... go pokaże! i ma spokój :-)
          • platynka.iw Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! 19.07.04, 20:24
            Jestes pewien?? Bylam w tym hotelu na przelomie maj/czerwiec i nikt mnie ani
            moich znajomych o zadne kwitki nie prosil. Zreszta...pierwszy raz slysze o
            takim pomysle. Ja wymienialam kase u jubilera, wiec trudno by mi bylo cokolwiek
            pokazac...znaczy sie-ze nie dostalabym nic z baru?? Troche mi sie to wydaje
            nieprawdopodobne...
            Pozdrawiam cieplutko :-)
            Iwonka
            • Gość: gangu Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.mpec.krakow.pl / 62.233.163.* 20.07.04, 07:14
              tak bylo.. ja bylem na poczatku lipca.. ide zaplacic rachunek, gosciu z
              recpecji przynosi mi reszte i prosi o pokazanie kwitak, ja wielkie oczy i mowie
              ze nic takiego nie mam a on na to ze w takim razie nie moze mi uregulowac
              rachunki i oddal mi moje pieniadze.. :(
            • Gość: Coralowiec Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:55
              Rany, no jasne, ze jestem pewien!!! Podczas pregulowania rachunku (zbiorczo za
              cały tydzień) funciakami chłopak w recepcji poprosił o okazanie kwitka wymiany.
              Miałem i pokazałem - jestem tego pewien! Miałem zresztą dwa kwitki (ten, który
              pokazałem został "zarekwirowany" przez recepcjonistę) - jeden trzymam na
              pamiątkę :-) Pozdrawiam równie ciepło :-))
        • Gość: gangu Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.mpec.krakow.pl / 62.233.163.* 20.07.04, 07:13
          ja bylem w coral beach, ale rezydent ktory sie nami opiekowal i po rozmowie w
          recepcji mowili ze tak jest w kazdym hotelu.. jaka jest prawda trudno mi
          cokolwiek wiecej powiedziec
        • Gość: cleo Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:23
          rozumiem,że obsługa nie wierzyła że macie pieniądze na pokrycie swoich
          rachunków. Bo po co im wasze kwitki.
          Macie prawo wymieniać pięniądze gdzi wam sie podoba
          • Gość: puma Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:11
            W Radissonie na 100% niczego takiego nie żądali.Z tym że mimo iż rachunek jest
            wystawiony w funtach płaci się w dolarach.
          • Gość: Coralowiec Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 21:03
            Podobno takie jest egipskie prawo dewizowe - mówił mi o tym chłopak z punktu
            bankowego w Coral Beach. Jak sie uiszcza rachunek w hotelu i chce go uregulować
            funciakami to trzeba okazać kwit wymiany. Jak się płaci walutą - nie ma sprawy.
            To tak jak kiedys w PRL - tzw. waluty wymienialne były na wage złota i państwu
            zależy by to takie właśnie zostawiali w Egipcie turyści. Z drugiej strony nie
            wolno wywozic ichnich funtów. Trzeba czytać forum, mieć uszy i oczy otwarte -
            inaczej można wtopić parę groszy więcej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka