Gość: gangu IP: *.mpec.krakow.pl / 62.233.163.* 19.07.04, 14:36 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gangu Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.mpec.krakow.pl / 62.233.163.* 19.07.04, 14:37 sorry puściłem pusty mail.. ale już piszę o co chodzi.. w większosci hoteli jesli sie placi za uslugi hotelowe (np za kupno drinka w barze, zamowienie pizzy itp) zadaja rachunku z banku i jesli sie go nie ma nie ma mozliwosci zaplaty funtami egipskimi... dlatego zawsze gdy wymieniacie pieniadze pamietajcie o wzieciu kwitka.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA???? 19.07.04, 14:46 Nie kumam, o jaki rachunek z banku chodzi? Nas o nic takiego nie pytano, wystawiano rachunki cząstkowe, a na koniec pobytu sumaryczny. Raz zapłaciliśmy gotwką, innym razem kartą płatniczą. To samo na statku (rejs po Nilu), również płaciliśmy kartą płatniczą. Może hotel miał jakieś niemiłe przejścia z oszustami z Polski lub Rosji?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gangu Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA???? IP: *.mpec.krakow.pl / 62.233.163.* 19.07.04, 14:56 hmm trudno powiedziec jakie przejscia mial hotel... bralo sie taki zolty kwitek z kantoru ile sie wymienilo pieniazkow i na tym kwitku byl tez numer naszego pokoju... i niestety przy platnosciach trzeba bylo go pokozywac.. tez mielismy czastkowe rachunki.. tylko jak szef recepcji odbieral kase od nas to nie kazal pokazywac a tak zwykli pracownicy kazali i nie przyjmowali kasy :) Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Rozumiem- chodzi o kwitek z wymiany pieniędzy 19.07.04, 15:02 W pierwszym momencie zrozumiałem, że chodzi o potwierdzenie z polskiego banku, że ma się w nim konto. Bo przzecież funtów egipskich nie wymienia się najczęściej w banku lecz kantorach. To mnie zmyliło w Twoim poście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 15:01 Czy chodzi Ci o kwitek z kantoru/banku potwierdzający fakt dokonania wymiany waluty na funty egipskie? A w których hotelach robią takie ceregiele przy płaceniu za usługi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coralowiec Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 20:07 np. w Coral Beach. Na szczęście jest to forum, człek sobie przeczyta, pojedzie, wymieni, zachowa kwitek i ... go pokaże! i ma spokój :-) Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! 19.07.04, 20:24 Jestes pewien?? Bylam w tym hotelu na przelomie maj/czerwiec i nikt mnie ani moich znajomych o zadne kwitki nie prosil. Zreszta...pierwszy raz slysze o takim pomysle. Ja wymienialam kase u jubilera, wiec trudno by mi bylo cokolwiek pokazac...znaczy sie-ze nie dostalabym nic z baru?? Troche mi sie to wydaje nieprawdopodobne... Pozdrawiam cieplutko :-) Iwonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gangu Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.mpec.krakow.pl / 62.233.163.* 20.07.04, 07:14 tak bylo.. ja bylem na poczatku lipca.. ide zaplacic rachunek, gosciu z recpecji przynosi mi reszte i prosi o pokazanie kwitak, ja wielkie oczy i mowie ze nic takiego nie mam a on na to ze w takim razie nie moze mi uregulowac rachunki i oddal mi moje pieniadze.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coralowiec Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:55 Rany, no jasne, ze jestem pewien!!! Podczas pregulowania rachunku (zbiorczo za cały tydzień) funciakami chłopak w recepcji poprosił o okazanie kwitka wymiany. Miałem i pokazałem - jestem tego pewien! Miałem zresztą dwa kwitki (ten, który pokazałem został "zarekwirowany" przez recepcjonistę) - jeden trzymam na pamiątkę :-) Pozdrawiam równie ciepło :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gangu Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.mpec.krakow.pl / 62.233.163.* 20.07.04, 07:13 ja bylem w coral beach, ale rezydent ktory sie nami opiekowal i po rozmowie w recepcji mowili ze tak jest w kazdym hotelu.. jaka jest prawda trudno mi cokolwiek wiecej powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:23 rozumiem,że obsługa nie wierzyła że macie pieniądze na pokrycie swoich rachunków. Bo po co im wasze kwitki. Macie prawo wymieniać pięniądze gdzi wam sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puma Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 20:11 W Radissonie na 100% niczego takiego nie żądali.Z tym że mimo iż rachunek jest wystawiony w funtach płaci się w dolarach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coralowiec Re: WYMIANA PIENIEDZY! UWAGA!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 21:03 Podobno takie jest egipskie prawo dewizowe - mówił mi o tym chłopak z punktu bankowego w Coral Beach. Jak sie uiszcza rachunek w hotelu i chce go uregulować funciakami to trzeba okazać kwit wymiany. Jak się płaci walutą - nie ma sprawy. To tak jak kiedys w PRL - tzw. waluty wymienialne były na wage złota i państwu zależy by to takie właśnie zostawiali w Egipcie turyści. Z drugiej strony nie wolno wywozic ichnich funtów. Trzeba czytać forum, mieć uszy i oczy otwarte - inaczej można wtopić parę groszy więcej... Odpowiedz Link Zgłoś