karolcia_00 17.06.13, 22:32 pytanko do tych, co już byli w Egipcie :) zakupy na bazarach lepiej robić płacąc w dolarach, czy lepiej wymienić dolary na funty egipskie? Co się bardziej opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xaltuton Re: zakupy Hurghada 18.06.13, 07:57 Ceny w Egipcie targujesz, targujesz i targujesz, to ich narodowy sport, wiec jesli liczysz na zaoszczedznie jakiejs kwoty z powodu przelicznikow czy tez korzystniejszego kursu to nie ma to sensu. Ja placilem dolarami - wez duzo jednodolarowek i bedziesz wtedy bardziej elastyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia_00 Re: zakupy Hurghada 18.06.13, 08:27 oszczędzanie na wakacjach nie jest moją domeną :) chciałam dopytać, bo wątki na ten temat są sprzed kilku lat. Niektórzy pisali, że nawet TRZEBA wymienić na funty egipskie, stąd moje pytanie. Wydaje mi się że to i tak nie ma różnicy. Do tej pory wakacje spędzałam w Europie, dlatego ciągle o coś pytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: zakupy Hurghada 18.06.13, 08:41 Wymieniaj sobie sukcesywnie male ilosci waluty na funty i nimi plac Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: zakupy Hurghada 18.06.13, 10:45 NIE TRZEBA wymieniać, ale warto. W walutomacie/kantorze przelicznik jest o wiele korzystniejszy niż w którymkolwiek sklepiku. Odpowiedz Link Zgłoś
xaltuton Re: zakupy Hurghada 18.06.13, 20:57 Jak oszczedzanie nie jest domena, to nie baw sie w funty, wydawanie w piastrach itp. Jak napisalem wez duzo jedno i pieciodolarowek - zaplacisz nimi praktycznie wszedzie. Dolary to ich druga narodowa waluta :) Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: zakupy Hurghada 19.06.13, 00:53 Zaplacic to mozna wszystkim i wszędzie...tylko po co robic z siebie frajera?? Odpowiedz Link Zgłoś
xaltuton Re: zakupy Hurghada 19.06.13, 07:53 A mozesz podkrecic jasnosc wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
cairo7 Re: zakupy Hurghada 19.06.13, 23:18 Niby mogę...tematy wałkowane na forum latami.Ja proponuję mieć $ na duty free i wize.Euro i inne waluty wymieniają się zawsze wg.kursu giełdy.Na zakupy w miescie i w Senzo lub Kleopatrze trzeba miec funty. Prosze wziąć pod uwagę,że 1$ niedawno był=5,5 funta...teraz 7...ceny egipskie w funtach zostały..ale w głowach u nich została stara cena dolara...nie chce mi sie dalej tłumaczyć...warto mieć wszystkiego po ciut ciut.W Polsce tez mozna zaplacic w marketach nlub na stacjach benzynowych-Euro......kurs-masakra:) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: zakupy Hurghada 20.06.13, 01:29 O w mordę, zupełnie nie zwróciłam uwagi, że kursy tak drastycznie skoczyły... Euro po 9.2 EGP... Aaaaaaaa. Dzięki Cairo :) To oznacza że aktualnie zakup funciaków w zaprzyjaźnionym kantorze w sąsiedztwie po tym kursie jaki widziałam ostatnio nie jest takim głupim pomysłem. Nie trzeba będzie kombinować z drobnymi w twardych walutach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
werkaem Re: zakupy Hurghada 18.06.13, 12:57 Najwygodniej płacić z funtach egipskich, nie ma wtedy problemu z przeliczaniem, wydawaniem reszty (np. płatność w dolarach reszta w funtach, albo zaokrąglanie ceny do góry, żeby nie wydawać reszty). łatwiej też porównywać ceny i się targować (targowanie jest niezbędne na bazarach, żeby nie zrobić z siebie jelenia i nie przepłacać nieraz kilkakrotnie właściwą cenę) Odpowiedz Link Zgłoś
krab7 Re: zakupy Hurghada 23.06.13, 09:26 Najlepiej robić zakupy w sklepach z fixed prices, np. Kleopatra. Ceny podane w funtach, a w kasie przelicznik taki normalny, w pierwszej połowie maja 1 USD=6,95 EGP. No chyba że ktoś lubi targować się. Dobrze jest nauczyć się kilku przydatnych zwrotów po arabsku, w tym liczb. Odpowiedz Link Zgłoś