Dodaj do ulubionych

Sytuacja na bieżąco....

23.06.13, 16:49
Dzisiejsza informacja na facebooku od Aishy nie jest za wesoła...... Niedługo lecimy do Egiptu i proszę tych, którzy będą tam w najbliższym czasie, aby po powrocie napisali jak jest w rzeczywistości na miejscu. W dniach około 30 czerwca na pewno będzie nieciekawie....., ale jak później rozwinie się sytuacja......? Wklejam poniżej tekst od Aishy i z obawą śledzić będę wydarzenia....

''Aisha Tours
NAJNOWSZE INFORMACJE - szczególnie dla osób wybierających się do Egiptu w najbliższym czasie.
U nas w Egipcie - wyczuwalne napięcie.
W rocznicę wyboru prezydenta Morsy`ego, gdy dla wszystkich stało się już jasne, że była to tragiczna pomyłka, Egipcjanie szykują się do "narodowego ruszenia" 30 czerwca. Epicentrum jak zwykle ma być Kair. Trudno przewidzieć, czy wyniknie z tego druga rewolucja, jak niektórzy prorokują, czy znów poleje się krew... Pewne jest, że Bractwo Muzułmańskie łatwo pałeczki nie odda - nie na darmo Morsy mianował ostatnio kilku nowych gubernatorów ze swojego grona (m.in.kontrowersyjny wybór w Luxorze), po to by lepiej czuwali lokalnie nad ochroną interesów.
W miejscowościach wypoczynkowych (podobnie jak w czasie rewolucji 2 lata temu) nie powinno być niebezpiecznie, w Hurghadzie oczekujemy co najwyżej kilku demonstracji. Robimy zapasy, bo może być kłopot z dostawami żywności lub wody. Mieszkańcy przewidują też problemy z benzyną (już teraz kupno benzyny w Kairze graniczy z cudem).
Sharm el Sheikh ma być 30 czerwca odcięte od lądu "w celach bezpieczeństwa"."

Obserwuj wątek
    • flyr Re: Sytuacja na bieżąco.... 23.06.13, 17:40
      nie rozumiem po cholere ciezka to piszesz ? Co ma byc to bedzie a teraz Ci bardziej strachliwi turysci , którzy mają juz wykupione wczasy nie beda spac po nocy , ta Pani to filantropka bo odbiera sobie sama klientów i kieruje ich na inne destynacje . Bo nie sądze aby kogoś tym tekstem zacheciła . Zresztą od straszenia z , którego i tak nic nie wynika na forum jest juz jeden gość .
      • eryk-555 Re: Sytuacja na bieżąco.... 23.06.13, 20:23
        Armia grozi rządzącym islamistom. Może stanąć po stronie protestujących
        fakty.interia.pl/swiat/news-armia-grozi-rzadzacym-islamistom-moze-stanac-po-stronie-prot,nId,985134
        • kasiolegiptomanka Re: Sytuacja na bieżąco.... 23.06.13, 21:54
          Dobrze kobieta robi,że informuje na bieżąco.Każdy ma prawo być poinformowany,dalsze decyzje podejmuje się samodzielnie.Wróciłam wczoraj z Marsa i faktycznie szykuje się na 30 czerwca wybuch niezadowolenia.Co z tego wyniknie nikt nie wie,ale każdy ma prawo wiedzieć gdzie i kiedy jedzie.
      • singsing74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 23.06.13, 23:13
        A ty co? Sprzedajesz wakacje w Egipcie, że cię to tak razi? Takie informacje są szczególnie istotne dla odpowiedzialnych ludzi, którzy rodzinie chcą zapewnić przede wszystkim bezpieczne wakacje. Być może i w ośrodkach turystycznych będzie spokojnie. Świat jednak jest na tyle wielki i atrakcyjny, że można wybrać się gdzieś indziej, przynajmniej do czasu aż tam się uspokoi. Wakacje są co roku, a zdrowie i życie masz tylko jedno.
      • 5zet Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 00:11
        flyr napisał:

> nie rozumiem po cholere ciezka to piszesz ? Co ma byc to bedzie a teraz Ci bard
        > ziej strachliwi turysci , którzy mają juz wykupione wczasy nie beda spac po noc
        > y , ta Pani to filantropka bo odbiera sobie sama klientów i kieruje ich na inne
        > destynacje . Bo nie sądze aby kogoś tym tekstem zacheciła . Zresztą od strasze
        > nia z , którego i tak nic nie wynika na forum jest juz jeden gość .
        Czyli nie ma to jak słodka niewiedza?? I jeśli już ktoś ma zostać zaskoczony (np brakiem wycieczek) to najlepiej na miejscu??
    • 5zet Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 00:07
      Rzeczywiście, może ale nie musi być nieciekawie. Swoją droga- moim zdaniem głównie masochiści wybierają się do Egiptu w środku lata ;-)
      • hallogenes Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 15:45
        zobaczymy co będzie na początku września i wtedy zdecydujemy czy odwołujemy i szukamy lasta w innym rejonie czy jest ok i spokojnie lecimy na to co mamy zaklepane od grudnia :)
        • ami.ra Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 16:45
          I wielki szacun dla niej że pisze prawde :) to rzadko teraz spotykane.....każdy wciska tylko kity że spokój że nie ma co się martwić że super bezpiecznie....
          • sokhna Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 18:00
            No ale jak jest tak swietnie poinformowana i chce ostrzec innych to dlaczego dopiero teraz o tym pisze? O prawdopodobnm wybuchu "drugiej rewolucji" jak to niektorzy okreslaja wiadomo juz od kilkunastu tygodni...

Moze niektorzy co rezerwowali miesiac czy 2 temu wybraliby wtedy inne kierunki? Raczej malo kto kupuje teraz wycieczke na koniec czerwca, to musialby byc naprawde lastowy last... ;)
            • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 18:20
              Do Sokhny - ja się o tym dowiedziałam wczoraj, czytając wczorajszy wpis Aishy na facebooku. Jak dotąd tutejsze wpisy powracających w ogromnej większości mówią , że jest wszystko w porządku. Wiadomo (przynajmniej powinno się wiedzieć o corocznych zamieszkach w rocznicę wyborów), że rocznica się zbliża - tylko z wpisu Aishy wnioskuję, że może być dużo gorzej, niż w tamtym roku......, inaczej. Wystarczy dokładnie przeczytać ten wpis. Dlatego chciałam wiedzieć, jak będzie wyglądać sytuacja od 30 czerwca i dalej. Co do kupowania wczasów - oczywiście, że jest dużo ludzi, którzy kupują w ostatniej chwili - nawet wśród moich znajomych... Takie wiadomości mogą im się przydać. Co do mnie, to nie chciałabym tam być w okolicy 30 czerwca..... Do mojego wyjazdu są jeszcze niecałe 2 miesiące, więc trochę czasu jest, ale zamieszki mogą być dużo ostrzejsze (w/g wpisu Aishy), więc nie wiadomo kiedy się skończą.....
              • sokhna Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 18:58
                Ja nie neguje samej informacji (choc nie mam pojecia kto to jest Aisha), prawda ze szykuja sie zamieszki, ale to juz wiadomo (w Egipcie) od dluzszego czasu. Mysle, ze to nie zmieni nic w opinii powracajacych z urlopow, bo zapewne w Sharm czy Hrg bedzie jak bylo i sie tego nie odczuje, a kolejki na stacjach byly, sa i beda, ale to chodzi glownie o diesla a nie o benzyne ;)
            • volvo74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 19:10
              wiadomo kiedy się skończą - ramadan idzie
        • ozyrysio56 Re: Sytuacja na bieżąco.... 25.06.13, 12:12
          No właśnie, trzeba przez cały czas obserwować sytuację i do tego pilnować, by w biurze nie "uciekł" termin na zmianę kierunku. Generalnie, burzą się w Egipcie zimą, może z nudów, a w lecie spokój. Ale niepokoje narastają, może jeszcze teraz nie wybuchną i mam nadzieję, że pojadę, ale chyba ostatni raz...
      • dariusznow Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 17:34
        Swoją droga- moim zdaniem głów
        > nie masochiści wybierają się do Egiptu w środku lata

też tak uważam :)

a co do sytuacji to wg mnie oni idą podobną drogą do naszej...
        jeszcze trochę, a jedzenie bedzie marne, wycieczki drogie (paliwo) i bedziemy jeździli (bo będziemy...) z własnymi kanapkami i konserwami
    • johnfoxaudi Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 17:08
      Witam .Wlasnie dzis wrocilem z Hurghady, jak narazie niewidac nerwowosci mieszkancow , a co do paliwa to faktycznie sa bardzo dlugie kolejki na stacjach.
    • singsing74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 22:32
      Zastanawiam się czy zapowiedź demonstracji w mieście, w którym wykupiło się wakacje, może być podstawą do rezygnacji i zwrotu pełnych kosztów, zmianę terminu wyjazdu bądź miejsca docelowego? Czy musi to być poparte np. oficjalnymi informacjami ambasady danego kraju albo chociażby naszego MSZ-u?
      • dana_n Re: Sytuacja na bieżąco.... 25.06.13, 01:33
        "Zastanawiam się czy zapowiedź demonstracji w mieście, w którym wykupiło się wak
        > acje, może być podstawą do rezygnacji i zwrotu pełnych kosztów, zmianę terminu
        > wyjazdu bądź miejsca docelowego?"

Nie, absolutnie nie.

"Czy musi to być poparte np. oficjalnymi informacjami ambasady danego kraju "

Ambasady mają to w nosie i raczej nie wydają tego typu oświadczeń.

" albo chociażby naszego MSZ-u?"

Polski MSZ podczas rewolucji 2 lata temu, niemal do końca tylko "odradzał" wyjazdy...a to za mało, żeby odzyskać koszty wycieczki.

• kurczaczek77 Re: Sytuacja na bieżąco.... 24.06.13, 23:13
      Czy obecnie z rejonu Hurghady odbywają się wycieczki fakultatywne do Kairu? Ktoś wie?
    • karuzela100 Re: Sytuacja na bieżąco.... 25.06.13, 07:15
      Skończyły się dobre czasy Mubarak be...
      inni będa tylko gorsi Kadafi też był be a teraz większośc za nimi tęskni nie tęsknią ci co są przy korycie pozdr karuzela100
      • janan2 Re: Sytuacja na bieżąco.... 25.06.13, 08:32
        >Skończyły się dobre czasy Mubarak be...
        I teraz plują sobie w brody,że zamienili kraje w miarę poprawnie funkcjonujące (choć z wynaturzeniami) na jakąś islamistyczną hybrydę.Przyjdzie wojsko i wyrówna.Wróci "demokracja" w wydaniu Mubaraka,bo w tej kulturze i religii tylko to się sprawdza.

Nie panikował bym tutaj,co to niby będzie.Będzie jak to u nich.Słomiany południowy zapał i temperament nie pozwala zrobić im cokolwiek sensownego.Pokrzyczą,pomanifestują,dadzą do zrozumienia tym władzom,że w Egipcie pewno jak w Iranie wyznaniowa republika nie przejdzie lub wojsko złapie za twarz wszystkich.Nie ma czym się podniecać.No chyba,że ktoś wybiera się na te ich manify.Mogą nawet fakultety być chwilowo odwołane.Ale bez przesady!!!Nie pozwolą sobie na straszenie turystów,bo już wiedzą czym to pachnie.Więc kurorty będą bezpieczne.Sytuacja gospodarcza jest tragiczna i dołuje,dzięki właśnie takim rewoltom.Tam nie sami głupcy żyją.Samobója sobie nie strzelą i nie odstraszą reszty tych,co jeszcze tam jadą.Obawiał bym się strajków,powiedzmy lotnisk czy ich obsługi,no i tu może być problem.Zaopatrzenie kurortów też może być na gorszym poziomie.Tak tu wszyscy kraczą jakby nie wiadomo co się miało wydarzyć.A to po prostu reakcja na niedogodności "demokracji" w ich wydaniu i kociokwik tych,co sprowokowali te "przemiany" i wyszło nie po ich myśli.
        • kasia_p45 Re: Sytuacja na bieżąco.... 25.06.13, 09:29
          A ty co? wróżka jesteś, że już tak wszystko wiesz jak będzie? Obyś miał racje.. Ale tak do końca nikt nie wie w jakim to pójdzie kierunku. I czy rzeczywiście kurorty bedą bezpieczne i czy nie zaczną straszyć turystów... choćby tylko strajkami na lotniskach.
          Nie wiem co o tym wszystkim mysleć.. Ale wiem jedno, że perspektywa kolejnego wyjazdu do Egiptu jakoś dziwnie sie oddala .. A szkoda.. :(
          • janan2 Re: Sytuacja na bieżąco.... 25.06.13, 09:55
            Wróżka nie wróżka.Wystarczy popatrzeć na Turcję jak to tam przebiega,choć podłoże "protestów" inne.Za wszelką cenę chcą chronić turystykę i ekonomię kraju kosztem tej demokracji w wydaniu islamskim.Egipt tu nie będzie wyjątkiem.Zbyt ważny region dla mocnych tego świata,aby go sobie odpuścili.Wszystkie zmiany możliwe,ale nie islamizacja na wzór Iranu.Srodki do tego mają.MFW nie da pieniędzy,pokisi się nieco,powrzeszczą sobie i wszystko wróci do normy jak armia złapie za twarz.

O jakiej ty perspektywie wyjazdu myślisz!?Przeca jedziesz byki trenować.Dobrze już opanowałaś szpadę i czerwoną płachtę!?Może lepiej niż to nurkowanie w Red Sea jednak.Więc w czym problem!?A choćby nawet,no to co Ci tam strajki zawadzają.Wsiadasz na tę swoją słynną miotłę i fruuu.Ja też na wszelki wypadek dałem starej do pocerowania ten latający dywan,bo bo lekko mole zżarły i zwisają mi ich strajki czy manify.Na morzu i pod wodą takowych nie będzie,a kurorty bezpieczne z pewnością za kordonem choćby kelnerów ze szczotkami,bo to ich jedyne żródło dochodów.
    • olaj Re: Sytuacja na bieżąco.... 25.06.13, 10:46
      english.ahram.org.eg/
      Na bieżąco sobie patrzę, moja znajoma tam pracuje.

Ola
      • ami.ra Re: Sytuacja na bieżąco.... 25.06.13, 17:27
        Lata wstecz to przed każdym hotelem stała uzbrojona policja turystyczna zresztą na każdym rogu bylo ich pełno :) jakoś tak psychicznie człowiek był nastawiony że jest bezpieczniej.....teraz dupa blada
        • mernar Re: Sytuacja na bieżąco.... 25.06.13, 21:32
          No nie wiem. Ja tam w tamtych czasach miałem nieco inne odczucia.
          Przed hotelem posterunek i na każdym skrzyżowaniu zasieki , na fakultecie przed i za autokarem policyjny jeep. Po wyjściu z autobusu mundurowi z długą bonią odpędzające miejscowe dzieciaki.
          Nie tęsknie do tamtego zwiedzania
          • cairo7 Re: Sytuacja na bieżąco.... 25.06.13, 22:06
            Widocznie lubisz extrim....każdy lubi coś innego.Mi pasowała ta policja turystyczna,teraz jest wielkie bezkrólewie.Trzeba się szarpać bez wsparcia z taxistami złodziejami...są i dobrzy,normalni.Co do posterunków-są i dziś-ale to wojsko...i turystów mają w dupi...e.
            Odpędzali długą bronia dzieciaki....wiedzieli,że to optymalna opcja....teraz trzeba do nich strzelać lub napier..dalać kijem....myśl co chcesz-ja to wiem-gó...arze kradną jak najęci,policja trzyma z nimi,pewnie placą dużą dole.I życie toczy się dalej,a co dzień nowi frajerzy do krojenia.
            Ja polecam na dziś-odpuścić wszelkie wypady do miasta,olać chińskie zakupy z Egiptu.A zwiedzanie autokarem Kairu z HRG...to kolejny extrim!Toż można polecieć z Polski...tylko do Kairu na kilka dni...zwiedzić miasto i okolice i wrócić,a potem polecieć nad morze.To takie stare głupie myślenie pracuje...jestem w Egipcie-muszę zobaczyć piramidy...czasy się zmieniły -w Egipcie będziesz częściej niż nad naszym morzem...zdążysz zobaczyć.Luxor-zobaczycie będąc na rejsie...Te wszystkie głupie fakultety...te noce w autokarach..."podziwiam" Was turyści...na co to wszystko???Dla zdjęć??Fotoshop-jest boski.Latajmy tam dla klimatu,dla uroków głębin Morza Czerwonego,dla zachodów słońca,dla ciepłego wiatru z pustyni....ale plizzzzzzzzzzzz...dajmy na luz:)
            • kasia_p45 Re: Sytuacja na bieżąco.... 26.06.13, 00:08
              Dobrze gadasz Cairo :)
    • justyna198515 Re: Sytuacja na bieżąco.... 26.06.13, 11:28
      od Aishy z dzisiaj:Komunikat Ambasady RP w Kairze dla obywateli polskich przebywających
      na obszarze Arabskiej Republiki Egiptu
      (Kair, 26 czerwca 2013 r.)

W związku z zapowiadanymi na 30 czerwca br. protestami w Kairze i innych miastach Egiptu, które mogą mieć gwałtowny przebieg, Ambasada RP będzie pracować w normalnym trybie w najbliższych dniach, w tym w dniu 30 bm. Jednocześnie placówka będzie monitorować na bieżąco rozwój sytuacji wewnętrznej w Egipcie i podawać do wiadomości ob. RP zalecenia ws. postępowania w trakcie najbliższego okresu.
      W ocenie placówki, zapowiadane protesty mogą przebiegać w sposób powodujący naruszenia dotychczasowych warunków bezpieczeństwa. Do incydentów i protestów o lokalnym charakterze może dochodzić także przed 30 czerwca. W związku z powyższym, obywatele RP przebywający
      w Kairze i innych dużych aglomeracjach miejskich Egiptu powinni zachować szczególną ostrożność
      i ograniczyć poruszanie się w najbliższych dniach, począwszy od 28 czerwca br., do bezpośredniego sąsiedztwa swoich domów i miejsc pracy. Zalecamy zwłaszcza unikanie odwiedzin w najbliższych dniach w miejscach publicznych: bazarach, muzeach, centrach handlowych. Zalecamy również natychmiastowe opuszczanie miejsc, w których dochodzi do demonstracji. Zalecamy jednocześnie monitorowanie ogłoszeń zamieszczanych na stronie internetowej Ambasady RP w Kairze, a także na łamach mediów lokalnych, co powinno służyć odpowiedniemu planowaniu dalszych działań.
      W związku z nieprzewidywalnością sytuacji, do której dochodzić może w najbliższych dniach
      w zakresie bezpieczeństwa, zalecamy upewnienie się, że posiadają Państwo niezbędne wyposażenie
      i środki żywności do pozostania w domu przez pewien czas.
      W zawiązku z sytuacją, która może mieć miejsce w najbliższym okresie na obszarze Egiptu, obywatele RP powinni zwrócić także uwagę na terminy ważności ich dokumentów podróży. Ambasada RP
      w Kairze zaleca dobrowolne zgłoszenie faktu przebywania obywateli polskich w Egipcie, celem umożliwienia placówce kontaktu w przypadku wystąpienia sytuacji kryzysowej. Dostępną na stronie internetowej placówki kartę zgłoszeniową prosimy przesyłać w formie elektronicznej na adres: rejestracja.kair@msz.gov.pl lub faksem na numer faksu: +202 27352718. Obywatele RP bez dostępu do Internetu i faksu mogą przekazać swoje dane bezpośrednio w Wydziale Konsularnym Ambasady RP w Kairze.
      Dla umożliwienia Państwu bezpośredniego komunikowania się z placówką w Kairze podajemy następujące numery telefonów:
      - dyżurnego Wydziału Konsularnego Ambasady RP (sprawy pomocy konsularnej) - +201005485500;
      - dyżurnego Ambasady RP - +201024626010.
      Pozostałe dane teleadresowe placówki oraz informacje o godzinach jej pracy, a także wspomniana powyżej karta zgłoszenia faktu pobytu w Egipcie dostępne są na stronie Internetowej Ambasady RP
      w Kairze: www.kair.msz.gov.pl
      • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 26.06.13, 15:11
        Właśnie przed chwilą też to przeczytałam na facebooku....... No cóż, zapowiada się gorzej, niż w tamtym roku. Poza tym Aisha tam mieszka, więc wie, jakie są nastroje i sytuacja na miejscu. Nie wiadomo tylko, do kiedy i jak będzie przebiegać..... Zobaczymy...
        • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 26.06.13, 15:44
          Widzę, że dwa dni temu MSZ także podało ostrzeżenie przed podróżami od teraz - turyści mają siedzieć tylko w ośrodkach. Wycieczki - jeśli ktoś chciał fakultety, albo miał je w programie - pewnie będą wstrzymane przynajmniej w najbliższym czasie...
          • zmarekz2 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.06.13, 09:45
            Nie widzę nigdzie takiego ostrzeżenia na stronie MSZ. Możesz podać linka ?
            • kleofas-gabka Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.06.13, 10:41
              www.kair.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/komunikat_ob_rp;jsessionid=BFC24818542CFD5223D260EA0368524E.cmsap1p
              • zmarekz2 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.06.13, 10:58
                To widziałem. Autorka pisze o artykule sprzed dwóch dni czyli z 24 czerwca br. Dlatego myślałem, że jest coś jeszcze.

Pozdrawiam i do zobaczenia na Titanicu w Hurghadzie (jutro)
                • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.06.13, 11:06
                  Oto link z 24 czerwca od MSZ;

www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/egipt___aktualizacja_ostrzezenia_dla_podrozujacych_1
                  • zmarekz2 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.06.13, 11:10
                    dziękuje tego nie widziałem ;)
                    • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.06.13, 11:17
                      Jest to jakby ukryte pod datą nie wiedzieć czemu marcową (20), znajdującą się w bieżących datach czerwca w ostatnich komunikatach na stronie ostrzeżeń. Jak się wejdzie w "więcej", to się ukazuje właśnie 24 czerwiec. Chyba im się coś z tym marcem pomyliło......
                      • kleofas-gabka Re: Sytuacja na bieżąco.... 28.06.13, 19:05
                        kolejne info MSZu z dn. 28.06.13 nt sytuacji w Egipcie

www.msz.gov.pl/pl/p/msz_pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/egipt___informacja_dla_podrozujacych_;jsessionid=E105D371E960DE3D9A625CE70DBF95DD.cmsap2p
        • ellahtiel Re: Sytuacja na bieżąco.... 26.06.13, 16:44
          No to lipa, a mialem leciec 4 na objazdowke... Ciekawe co by musialo sie stac by organizator odwolal? Byc moze zamienia na tydzien pobytu najpierw a potem objazdowka? Czy ktos sie odwazy na wylot w tym czasie?
          • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 26.06.13, 17:27
            Moi znajomi lecą za tydzień i mają rejs po Nilu. Biuro ani nie chciało odwołać, ani nie chciało zmienić na coś innego. Znajomi boją się, że ze statku nie zejdą...... Z drugiej strony mogli nie brać takiego terminu, bo to, że zamieszki są zawsze w czasie rocznicy wyborów - to było wiadomo, a że w tym roku szykuje się może jeszcze trochę gorzej...... - oby nie. Niedługo Ramadan, a dopiero po nim przyjdzie lecieć nam do Egiptu....
    • ellahtiel Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.06.13, 11:50
      Ad rem moiściewy - jak sytuacja na dziś? Jest ktoś obecnie w Egipcie i może się wypowiedzieć?
    • brolka35 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.06.13, 21:29
      a ja Dzisiaj wpłaciłam, lecimy 03,07 do Sharm. Czekamy na wieści z pierwszej ręki
    • sz34 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.06.13, 21:58
      Witam
      Moja koleżanka jest rezydentką w Egipcie w Sharmie , miałam dziś zapłacić za wyjazd na 2 tygodnie ale mi odradziła, powiedziała żeby odczekać tydzień i zobaczymy co będzie się działo ,na razie podobno został zamknięty kanał i wszędzie pełno policji , mówiła że może być tak że będą wstrzymane loty ale może też przejść wszystko " bokiem" ,pozdrawiam
    • marek.dumle Re: Sytuacja na bieżąco.... 28.06.13, 22:24
      Aleksandria, Port Said i Kair były widownią starć przeciwników i zwolenników prezydenta Mohammeda Mursiego. W Aleksandrii przeciwnicy islamizacji Egiptu podpalili siedzibę partii rządzącej - zginęła jedna osoba. Około 200 w całym kraju zostało rannych.

www.rp.pl/artykul/69992,1024628-Egipt-w-ogniu-demonstracji--Pierwsza-ofiara-protestow.html
      A to jeszcze dwa dni...
    • czarnypirat Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.06.13, 00:23
      Jutro wylot do Marsa Alam, postaram się na bieżąco komentować i opisać bieżącą sytuację na twitterze: twitter.com/@marlonbranto
      • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.06.13, 00:49
        www.rp.pl/artykul/706833,1024210-Egipcjanie-protestuja--MSZ-ostrzega.html
        • kasia2511 Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.06.13, 18:37
          dzisiaj wróciłam ,w hotelu spokojnie ,okolice Hurghady też
          w hotelu osoby sprzedające wycieczki wspominały iż w Kairze ma być 30 rewolucja ale turyści są bezpieczni
          • des4 Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.06.13, 21:43
            problem może być, środek lata i najniższe ceny zwabiają biedaturystów masowych jak muchy do g...a

jak ktoś wyżej napisał; latem tam jeżdżą chyba tylko masochiści
            • areksi1 Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.06.13, 23:30
              Czytam te forum w różnych tematach od jakiegoś czasu. Do tej pory nie miałem potrzeby, ani ochoty tak pytać jak i odpowiadać na pytania, ( nadmienię , że byłem w Egiptowie wielokrotnie) ale dziś nie wytrzymałem. des4 na jakiej podstawie oceniasz, że "środek lata i najniższe ceny zwabiają biedaturystów masowych ", może nie wszyscy mogą jechać w innym terminie. Może tak jak ja mają żony lub mężów nauczycieli. Łatwo tak wszystkich mierzyć jedną miarką.
              • deoand Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.06.13, 23:45
                No Kulczyk czy Solorz to chyba do Egiptu jednak nie jeżdżą jak sadzę .
            • rajmundas Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 08:16
              A może te "muchy" mają dzieci w wieku szkolnym.
              • wtopek Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 11:23
                a co to ma do rzeczy?
            • zaworek1313 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 11:57
              des4 napisał:

> problem może być, środek lata i najniższe ceny zwabiają biedaturystów masowych
              > jak muchy do g...a
              >
              > jak ktoś wyżej napisał; latem tam jeżdżą chyba tylko masochiści

A nie pomyślałeś, że biedaturystami mogą być właśnie Ci, którzy jeżdżą poza sezonem, bo taniej. To chyba każdego indywidualna sprawa kiedy i gdzie chce spędzić urlop. Masz ochotę lecieć do Egiptu w styczniu to leć, ale nie obrażaj tych co wolą (lub po prostu nie mają wyjścia) odpoczywać w lipcu lub w sierpniu. Uszanuj decyzję innych, a nie ograniczasz się do cytowania innych, podobnych do siebie. Żenada i buractwo. Więcej wyrozumiałości.
              • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 12:28
                Oczywiście - każdy jedzie kiedy uważa i kiedy mu pasuje. A promocje i tańsze wczasy są tak jak napisano wyżej - poza sezonem. Ja z masochizmem też tego nie łączę, ponieważ jak najbardziej odpowiadają mi upały w granicach 35-40 stopni i wyżej. Tak już jest, wtedy czuję, że żyję, a do tego ciepła woda w morzu i mam raj. Nigdy w życiu nie zamoczyłam stopy w Bałtyku, choć już trochę żyję na tym świecie. Było mi chłodno latem w Grecji (oprócz jednego dnia 45 st na Akropolu - wtedy było super), w Turcji prawie dobrze, marzłam na Fuerteventurze.... Wszystko oczywiście w środku lata. Gorąco i dobrze było mi w Tunezji i Egipcie. W Maroku także za chłodno - miałam do 33 st. Jeśli ktoś choruje na coś, albo po prostu nie wyrabia podczas upałów - jego problem. Dzieci mam dorosłe, nikt nie zmusza mnie do wzięcia urlopu latem - jest to mój wybór, nie wyobrażam sobie wyjechać z zimnej Polski i nie zaznać upałów - dużych upałów gdzieś indziej.
                • singsing74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 13:49
                  africa5 napisała:

> . W Maroku także za chłodno - miałam do 33 st. Jeśli ktoś choruje na coś, albo po pro
                  > stu nie wyrabia podczas upałów - jego problem.

Z całym szacunkiem ale jeżeli jest ci chłodno przy 33 st. to sama masz jakiś problem zdrowotny. Może z krążeniem?
                  • 4lata Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 14:41
                    kobita napisała, że miała max 33 stopnie, które mogły się jej trafić ze 3 razy na cały pobyt. W Maroko tak już jest, że nawet w środku lata bywa chłodno nad oceanem.
                    Przyłączam się do wielbicieli egipskich upałów, poza tym, że jest upał nie ma wilgoci, która mnie wkurza nad Morzem Śródziemnym. Egipt jest wspaniały ze względu na klimat i morze i są tam naprawdę fajne warunki hotelowe. Nie rozumiem nazywania podróżujach do Egiptu bidaturystami. A niby Ci co jada do Chorwacji z HB i na lunch wpieprzają zupki chińskie i mielonki to niby bogacze?
                    • singsing74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 15:08
                      Czytaj ze zrozumieniem i nie pisz ile razy było 33 st. bo tego nie wiesz, a twoje domysły nie są poparte żadnymi dowodami więc mnie mało interesują. Napisała, że było jej chłodno, a temp sięgała max. 33 st., a nie że przy 33 było OK. Jak wspomniała super było w Akropolu przy 45 st. Nie spotkałem osoby, której ostatnio w Polsce przy 32 st. nie byłoby za gorąco.
                    • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 15:59
                      Tak jak piszesz - te 33 st były 2-3 razy, a reszta to 24-27 - w Agadirze. Nie kąpałam się w Atlantyku, bo woda chłodna... Tydzień spędziłam w basenie. Tylko w Marakeszu podczas objazdówki przygrzało - no...., to było rzeczywiście gorąco.... A tak, to jedynie w Egipcie i w Tunezji woda jest gorąco i woda cieplutka.
                  • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 16:12
                    Do singsing74 - no właśnie nie mam żadnych problemów zdrowotnych, krążenie i cała reszta w porządku :). Tak samo ma moja córka, syn i także moja wiekowa mama - jesteśmy odporni na duże upały, geny ? Często podróżuję do cieplejszych krajów aby się wygrzać w upale, a przede wszystkim popływać, ale także biegam po naszych górach jak czas pozwoli.
                    • wtopek Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 22:19
                      wyłączaj klimę, będzie ci tam przyjemniej :D
              • wtopek Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 22:17
                tylko, że "poza sezonem" to właśnie miesiące letnie, czyli najbardziej uciązliwe klimatycznie

listopad czy maj są droszże niż lipiec /sierpień
            • volvo74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 14:37
              des4 napisał:

> problem może być, środek lata i najniższe ceny zwabiają biedaturystów masowych
              > jak muchy do g...a

des4 bieda turyści siedzą w domu i piszą głupoty na forach
              • sz34 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 15:14
                dies4 pewnie jej żal dupę ściska , bo pewnie nad morzem nawet nie była polskim ....achhhhh ta zazdrość
    • kasiolegiptomanka Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 15:47
      w tytule jest sytuacja na bieżąco a nie pierdoły o tym kto i jak znosi upały.A jeśli koniecznie o tym,to tam inaczej się je odczuwa -klimat suchy.Tu czyli w Polsce faktycznie przy 32 stopniach jest gorzej niż w Egipcie przy 40 ale jak ktoś nie był to nie wie.Tylko po co się wypowiada?Mnie interesuje czy będę mogła sie wygrzewać w Egipcie zimą i latem i co to kogo obchodzi czy jestem masochistką czy nie.Zazdrośnicy komentują bo siedzą na dupie w domu i się nudzą.
      • deoand Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 15:53
        Wy tam nie bzdurzcie kto bogatszy , kto biedniejszy bo arabowie kindżały ostrzą i zaraz wam zrobią kęsim kęsim
        • marciak44 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 16:12
          Czy Ktoś z Was jedzie do Taby? Na to wypierdziszewko :) ? Mamy hotel 15km od granicy z Izraelem wokół nic- tylko góry...
        • sz34 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 18:17
          news.money.pl/artykul/demonstracje;w;egipcie;tragiczny;bilans;i;coraz;trudniejsza;sytuacja,152,0,1336472.html
          • zaworek1313 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 18:50
            sz34 napisał:

> news.money.pl/artykul/demonstracje;w;egipcie;tragiczny;bilans;i;coraz;trudniejsza;sytuacja,152,0,1336472.html

Artykuł jest o sytuacji z 28.06. Czy ktoś wie jaka jest sytuacja obecna, i jak długo zamierzają "dymić"?
            • wtopek jeśli chodzi o upały 30.06.13, 22:28
              byłem w Marsa w sierpniu w abu dabbab

o 9 rano wyjście z pokoju na zewnątrz to jak kopniak w twarz, powietrze jak w piekarniku

o 13-15 tylko zacieniony leżak albo lobby hotelowe, jak trzeba wyjść na słońce lepiej załozyć koszulę bo parzy

wilgotno jest i to mocno, tak samo jest w Emiratach, sucho owszem, ale w głębi lądu w Luksorze albo Asuanie

o północy temperatura 30C, siedzi się na tarasie i pot sam się leje

woda jak mocno ciepła zupa, trzeba odpłynąć daleko i głęboko aby poczuć jaki taki chłód

nigdy więcej, w kwietniu czy październiku Egipt i nurkowanie to bajka latem opowieści "bo ja lubię suchy(!) upał" to dorabianie ideologii do zwyczajnej najtańszej masówki
              • miriam_73 Re: jeśli chodzi o upały 30.06.13, 22:48
                No pacz pan, jakoś chyba do innego Abu Dabbabu jeżdżę od pięciu lat, w tym m.in. raz w roku latem. W tym roku 27 lipca. Dla mnie temperatury są super, wilgotność jest bardzo OK, jeśli tylko jest wiatr to jest cudnie. Pora roku, przy której nawet siedząc półtorej godziny pod wodą nie muszę zakładać pianki, ew. tylko shorty. Wilgoci to ty ewidentnie przy takich temperaturach nie doświadczyłeś - pojedź w sierpniu do Galilei nad Genezaret, albo do Turcji. W Marsa (zresztą gdziekolwiek indziej, w SSH zawsze też było OK, poza momentem około zachodu słońca gdy zdarzało się że cichł wiatr, a chodniki i budynki oddawały ciepło - w Marsa tego problemu nie ma, bo hotel to nie miasto) jest cudnie.

A tak na serio: wszystko zależy od indywidualnej tolerancji na temperatury. To, że ty masz z tym problem, nie znaczy że inni tak mają. Piszesz wyłącznie o swoim subiektywnym odczuwaniu temperatur.

Dla mnie w kwietniu jest jeszcze po prostu za zimno, zwłaszcza woda. Używając twojej argumentacji, "dorabianie ideologii" do faktycznie nieciekawych warunków temperaturowych.
                • wtopek Re: jeśli chodzi o upały 01.07.13, 07:49
                  miriam_73 napisała:

> No pacz pan, jakoś chyba do innego Abu Dabbabu jeżdżę od pięciu lat, w tym m.in
                  > . raz w roku latem. W tym roku 27 lipca. Dla mnie temperatury są super, wilgotn
                  > ość jest bardzo OK, jeśli tylko jest wiatr to jest cudnie. Pora roku, przy któr
                  > ej nawet siedząc półtorej godziny pod wodą nie muszę zakładać pianki, ew. tylko
                  > shorty.

"szorty", tak się pisze polsku

Wilgoci to ty ewidentnie przy takich temperaturach nie doświadczyłeś -
                  > pojedź w sierpniu do Galilei nad Genezaret, albo do Turcji.

której Turcji? Ksusadasi czy Side?

W Marsa (zresztą g
                  > dziekolwiek indziej, w SSH zawsze też było OK, poza momentem około zachodu słoń
                  > ca gdy zdarzało się że cichł wiatr, a chodniki i budynki oddawały ciepło - w Ma
                  > rsa tego problemu nie ma, bo hotel to nie miasto) jest cudnie.

w sierpniu nie jest cudnie

>
                  > A tak na serio: wszystko zależy od indywidualnej tolerancji na temperatury. To,
                  > że ty masz z tym problem, nie znaczy że inni tak mają. Piszesz wyłącznie o swo
                  > im subiektywnym odczuwaniu temperatur.

a ty o swoim

>
                  > Dla mnie w kwietniu jest jeszcze po prostu za zimno, zwłaszcza woda. Używając t
                  > wojej argumentacji, "dorabianie ideologii" do faktycznie nieciekawych warunków
                  > temperaturowych.

30C i woda 25c to 'za zimno"?
                  • miriam_73 Re: jeśli chodzi o upały 01.07.13, 12:28
                    Fethye, Bodrum czy Marmaris.

W MA woda w kwietniu w porywach może sięgać 25-26 stopni, ale przy powierzchni, blisko brzegu. Na dłuższe przebywanie w wodzie wcale nie jest to przyjemne, bo taka temperatura nie jest stała i nie rozkłada się równo wszędzie, poza tym bardzo często wówczas mocno jeszcze wieje od północy, 3 lata temu był np. w 2 poł. kwietnia potworny sztorm, który zniszczył właściwie wszystkie przyhotelowe pomosty wzdłuż otwartego wybrzeża i zdarzają się bardzo zimne fale wody (prądy, które idą także po zatokach) obniżajace temepraturą do 21-22 stopni max. Więc, OK, kwiecień jest niewątpliwie cudowny. Tyle że niekoniecznie wszędzie i nie co roku.
    • bizu10 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 16:22
      Bardzo proszę, niech ktoś napisze coś w temacie - ma ktoś może jakieś informacje na temat sytuacji w Sharm el Sheikh albo innym kurorcie? Lecę 2.07 do Sharm i jestem pełna obaw o bezpieczeństwo..
      • janan2 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 18:40
        Bez przesadnej paniki!SSH.To kurort.Nikt nie ma tam interesu aby tam wsczczyniać jakieś manify.A do Kairu się nie wybierasz chyba na manifestacje co!?Jeśli nikt Ci lotu czy urlopu nie odwołał,no to czym się martwisz!? Najwyżej czeka Cię przedwczesny powrót,jakby nastąpił przewrót polityczny lub jakieś przesilenie.Ale na to się nie zanosi.Chyba,że armia wypędzi nieudaczników i powołają sobie jakiegoś Mubaraka-bis.Powrzeszczą trochę i się rozejdą.

Podglądam Al Jazeera!
        Noooo!Ciekawie to wygląda!Tłum rośnie praktycznie z godziny na godzinę.Nie wyglądają na pokojowo nastawionych.Pewno będzie powtórka z przed dwu lat,bo i namioty są i strasznie podnieceni.Ale mają maszerować gdzie indziej.Do SSH bardzo daleko.Więc nie ma co znowu tak się tym przejmować.Jeśli Cię zawiozą,no to i wrócisz.Nie pchaj się tylko w żadne rozróby,no i raczej fakultety niewskazane.Ale to wiedzą o tym najlepiej miejscowi organizatorzy.
        • bizu10 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 18:43
          dzięki za odpowiedź, wiadro zimnej wody na głowę :) Jadę pierwszy raz do Egiptu i stąd jeszcze bardziej stresuje mnie ta cała sytuacja.. no i jednak żal trochę, że fakultety odpadają, no ale.. następnym razem :)
          • marciak44 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 18:45
            A okolice Taby? Wiem że to jeszcze dalej ale czy tam powinno być też bezpiecznie?
        • sz34 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 19:50
          znalazłam jeszcze to

z dzisiaj

www.polskatimes.pl/artykul/933452,egipt-setki-tysiecy-ludzi-wyszlo-na-ulice-tlum-zada-dymisji-prezydenta-mursiego-zdjecia,id,t.html
          • aqua_frigida Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 20:01
            news sprzed 9 minut:

wiadomosci.onet.pl/swiat/egipt-setki-tysiecy-ludzi-zada-odejscia-prezydenta,1,5552916,wiadomosc.html
        • miriam_73 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 20:20
          9 lipca startuje Ramadan, to powinno trochę uciszyć zapędy do demonstracji.
      • kleofas-gabka Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 18:47
        W Sharm wlasnie trwa demonstracja, ktora wyruszyla z parkingu przed Helnan Marina w Naama Bay. Na razie jest spokojnie i jesli "brody" (czlonkowie bractwa muzulmanskiego) nie beda prowokowac, to powinno byc spokojnie.

Tak naprawde to turysci nie maja sie co obawiac, ALE powtarzam wszystko zalezy od tego czy "brodaci" nie zaczna rozrabiac, bo wtedy wszystko moze sie potoczyc w kierunku wojny domowej.

Uwaga do turystow, by nie robili zdjec demonstracjom. Amerykanin, ktory zginal w piatek fotografowal demonstrantow i chyba dlatego zostal dzgniety nozem w szyje.
        • marciak44 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 18:49
          Bardzo proszę informować na bieżąco...
        • bizu10 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 18:52
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ja wylatuję 2.07 więc jeszcze jutro będę obserwować sytuację.. Kurcze, tyle czekałam na ten wyjazd, mam nadzieję, że nie wyniknie z tego nic gorszego
          • marciak44 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 18:55
            Czy wiadomo co dzieje się w okolicach Taby- czy tam też protestują? Bardzo proszę o odpowiedź
            • fidel29 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.06.13, 23:57
              www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/wielkie-demonstracje-w-egipcie-jedna-osoba-zginela-dziesiatki-rannych,336554.html
            • dana_n Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 00:15
              Zdjęcia z dzisiejszej /30 czerwca 2013/ demonstracji w Sharm El Sheikh.
              Około godz. 16, zaczęli się gromadzić ludzie na placu w pobliżu hotelu Helnan Marina w Naama Bay. Wśród nich byli Egipcjanie pracujący w Sharm, obcokrajowcy pracujący w turystyce, turyści...Mężczyźni, kobiety, dzieci... Demonstracja przebiegała w pokojowej atmosferze, nie stanowiła zagrożenia dla obecnych tam osób. Czuło się, że ludzie są nastawieni przyjaźnie i występują we wspólnej sprawie, żeby uczynić Egipt miejscem bezpiecznym i żeby życie w tym kraju było godne.
              [IMG]http://i44.tinypic.com/dcbrs8.jpg[/IMG]
              [IMG]http://i42.tinypic.com/308jjtj.jpg[/IMG]
              [IMG]http://i40.tinypic.com/2reic7o.jpg[/IMG]
              • dana_n Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 00:33
                Niestety, to forum jest odporne na zdjęcia...:-(((
                Można zobaczyć tutaj:
                forum.wakacje.pl/read.php?4,1496427
                • darek.b70 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 10:24
                  Ale po co ta panika i tak nic wam to nie da tylko nerwy czekajcie spokojnie a czas pokarze nie Egipt to inny kraj.
                  • volvo74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 10:45
                    www.youtube.com/watch?v=3npr51DSNqY
                    • gladi3 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 11:53
                      dobrze ze mi sie udalo wrocic 13 czerwca bylo mega spokojnie teraz to strach tam jechac.szkoda tych co maja juz wykupione tam wycieczki!
                      • kinjaa Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 12:38
                        masakra jakas, nie wiem zupelnie co mna kierowalo przy zakupie wycieczki do Egiptu...wylatuje 11.07 do Sharm...ale trzese gaciami ze strachu...
                        • kasia2511 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 13:06
                          my wróciliśmy w sob z Makadi Bay - spokojnie to mało powiedziane ,nic się nie dzieje
                          rewolucja miała być wczoraj w Kairze ,w hotelach jest naprawdę bezpiecznie, a o turystów dbają jak o jajko :)

• violas1975 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 13:14
                            Ja równiez lece 11.07 ale do Hurgady .... i mam wielką i cichą nadzieję, że wszystko będzie oki....i w kurortach będzie spokój jak piszesz :) wlałaś troszkę optymizmu w moje serce pozdrawiam :)
                            • gladi3 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 13:40
                              zamieszki byly w sharm wiec pewnie i hurghada tez ale co robic w samym hotelu i nigdzie nie wyjsc?mysle ze ja sam bym osobiscie zmienil kierunek poki czas.
                            • kasia2511 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 13:43
                              zanim polecieliśmy też się naczytałam o wielkim zamieszaniu
                              prawda jest taka ze jeśli w Kairze coś się dzieje to rozsądny turysta nie jedzie tam na wycieczkę i tyle
                              w hotelu sprzedawcy wycieczek wspominali że 30 ma być rewolucja i ze może być niebezpiecznie ale nie dla turystów ,ogólnie cały czas zapewniali nas że turysta jest wszędzie bezpieczny

znajomi byli świadkami jak dwóch handlarzy wdało się w bójkę między sobą i podobno było naprawdę ostro,reszta sprzedających zaraz odgrodziła turystów od bijących się, żeby nic nikomu się nie stało

Hurghada i okolice są naprawdę spokojne życie toczy się tam własnym rytmem
                              • kasia2511 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 13:45
                                jeszcze raz powtarzam 30 czerwca zamieszki były zaplanowane ,związane były z ich świętem pracy czy coś ,wszyscy oficjalnie o nich mówili to nie był wybryk z zaskoczenia
                                • ejolka12 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 14:01
                                  Witam,
                                  Lece z rodziną do hurgady 4 lipca, próbowałam w piątek anulowac cały wyjazd do Egiptu w BP i przenieść wyjazd do innego kraju, niestety nie ma takiej możliwości, BP nie uznaje sytuacji w Egipcie za niebezpieczną na tyle aby anulować wyjazd. Jeśli chodzi o wycieczki fakultatywe mają sie one odbywac planowo, ewentualnie będzie przesunięcie o dzień, dwa gdy sytuacja będzie niebezpieczna. Tak mi powiedziano w BP po konsultacjach z centralą.
                                  • gladi3 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 14:04
                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14037058,Egipt__ambasada_USA_ostrzega_przed_wyjazdami_pod_piramidy.html
                                    robi sie teraz bardzo nie ciekawie! teraz to juz tam jest ruletka,powiem tak nie widac woogole policji w kurortach jak kiedys!by sie do kogos zwrocic o pomoc.ja bym zmienil kierunek to jest mozliwe za doplata.
                                    • miriam_73 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 14:23
                                      Gladi, po co linkujesz przekłamany tekst sprzed miesiąca??? To już dawno było, przy czym spora część tego alertu, to dopowiedzenia "pana Marka", których nie ma w treści komunikatu US.
                                      • gladi3 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 14:33
                                        a niech sie martwia ci ktorzy musza tam teraz jechac.ja juz po..
                                        • eryk-555 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 15:27
                                          Cytat Aisha Tours Facebooka z wczorajszej demonstracji w Hurghadzie:
                                          Hurghada protest 30.06.2013
                                          Hurghada pokazała dziś klasę. Wszyscy baliśmy się daty "30.06.", zapowiadanej jako początek wojny domowej lub drugiej rewolucji. O 17.00 w Sakkali na wysokości Aqua Fun zebrała się demonstracja kobiet i mężczyzn, Egipcjan i nie tylko. Tłum liczył ok. 8 tys. osób. Emocje buzowały, skandowano hasła przeciwko prezydentowi Morsy`emu. Jednak wszystko przebiegało pokojowo, nie było bójek, przepychanek, wzajemnej agresji. Przemarsz odbył się do Daharu i tam ok. 23.00 uczestnicy rozeszli się. Czapki z głów proszę Państwa. Egipcjanin potrafi. Wie co chce - a raczej czego nie chce - i potrafi okazać to bez przelewu krwi. Zobaczymy, jaki będzie rozwój sytuacji w większych miastach, oczy wszystkich teraz zwrócone są na Kair i uwaga na to, co zrobi prez. Morsy. Ponoć będzie skłaniał się ku wcześniejszym wyborom. Mam nadzieję, że niniejsze zdjęcia uspokoją zdenerwowanych turystów, wyjeżdżających właśnie do Hurghady. Przylatujcie, cieszcie się urlopem. Nie traficie tu na wojnę domową "elhamdulillah"
                                          • 5zet Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 21:55
                                            To z Hurghady brzmi jak relacja z majówki w związku radzieckim. Proszę panstwa- wystarczy poczytać newsy agencyjne. Na razie mamy wymianę ciosów bractwo muzułmańskie kontra armia Egiptu. Na razie na słowa. Obawiam się zablokowania granic Egiptu i wprowadzenia przez armię stanu wyjątkowego, jeśli dalej bractwo nic nie będzie sobie robiło ze słów dowódcy armii. Żaden generał tego długo nie zniesie. Już widać czołgi w dużych miastach. Następny krok to jak wspomniałem blokada szlaków typu najważniejsze drogi, porty i lotniska. Każdy normalny dowódca sił zbrojnych tak by postąpił. Ja dziękuję, ja do Egiptu ewentualnie last minute na jesień, nie teraz do 40 stopniowego upału i tak napiętej sytuacji politycznej. Lepiej dmuchać na zimne. Jeśli rozejdzie się wszystko po kościach- będzie super.
                                            • volvo74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 10:58
                                              chyba nie ma tak zle ,ja tam nie widzę zagrożenia jeszcze
                                              Ja lecę dopiero 22 ale ponieważ miała to być niespodzianka rodzina dowie się gdzie jedzie .. dopiero na lotnisku.Niczego sie nie spodziewają bo myślą że jadą autobusem
                                              i dzięki Bogu mniej stresu dla nich
                                              • marek.dumle Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 11:31
                                                9 lipca zaczyna się ramadan. Ciekawe czy będzie im się chciało ciągnąć te zamieszki w ramadanie. Do tej pory ramadan ich uspokajał.
                                          • minoos Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 07:57
                                            No, no... my jedziemy do Hurghady 5.VII z GDN, wczasy zamówione w styczniu, wszystkie opłaty zrobione. Niestety ze względu na dziecko w wieku szkolnym nie mamy możliwości wyjeżdżać poza okresem wakacji. Trochę mam cykora, moja żona panikuje... myślę, że przy zachowaniu zdrowego rozsądku nie będzie tak źle, raczej za Hurghadę się nie wybierzemy.
                                            Pozzdrowienia
                                          • andreina Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.07.13, 18:30
                                            Daj spokój z tą aishą tours, przecież ona sprzedaje wycieczki :)))))) Nie napisze prawdy jak wygląda sytuacja. Zawsze będzie pisać że jest spokojnie i pięknie :)
                                • 5zet Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 16:01
                                  No nie całkiem "jakieś tam święto pracy". Okrągła rocznica objęcia władzy przez Mursiego. Tam gdzie bractwo Muzułmańskie ma jakieś struktury- jest niewesoło. Na dziś wygląda sprawa tak, że Mursi ma do jutra czas na ogłoszenie chęci przedterminowych wyborów, takie ultimatum postawiła jedna z wpływowych organizacji. W Egipcie często jest tak jak w Polsce- gdy zbierze się 4 Polaków to najczęściej dwóch jest za pis, dwóch po. Tam połowa za rządzącym prezydentem, drugai przeciw. Pamiętamy, ilu zwolenników miał Muburak w czasie zajść sprzed kilku lat. Oby wszystko spokojnie rozeszło się po kościach.
                                  • miriam_73 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 16:25
                                    Rzecz w tym, że tam wcale nie połowa jest za Mursim i BM.... W wyborach Mursi zebrał minimalnie ponad 50 % głosów przy pięćdziesięciokilkuprocentowej frekwencji wyborczej....
                                    • 5zet Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 22:00
                                      Czyli w czym się pomyliłem... jeśli udowodnisz, że w tej prawie 50 procentowej części niegłosujących wyborców Mursi ma tylko kilka procent zwolenników zwrócę honor. Nie dasz rady ;-) Zatem pozostają nam ci, którzy interesują się polityką, także czynnie w formie udania się do lokalu wyborczego.
                                  • kasiolegiptomanka Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 16:42
                                    No właśnie niech się rozejdzie pokojowo,bo ludzie chcą jechać na wakacje.po co dodatkowy stress? Pod wodą jednak spokojnie tylko dlatego tam jeżdżę.Jak bym nie pływała to na pewno spokojniejsze strony bym poleciła.Ale uzależnienie od Czerwonego jest silniejsze.Dla tych co pierwszy raz,to musicie wiedzieć ,że turystyka to bardzo ważna część dochodów dużej ilości Egipcjan,więc dojnej krowy chyba nie skrzywdzą.
                                    • singsing74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 01.07.13, 22:25
                                      Zależy co uznać za krowę. Hotele czy turystów, którzy są paszą dla tych krówek. Każdy jest dorosły i zrobi jak chce ale jeżeli macie dzieci to pamiętajcie, że wy za nie odpowiadacie. Może warto poświęcić te 10k i odpuścić sobie wakacje w niepewnym do końca kraju (a raczej niepewnej obecnej sytuacji), a w Polsce zawalczyć o zwrot kasy. Dzwońcie do MSZ i pytajcie ludzi, którzy się na tym znają, a nie przedstawicieli biur turystycznych. Może ktoś mnie nazwać wichrzycielem ale po co się pchać za wszelką cenę jeżeli nikt w 100% nie zagwarantuję wam bezpieczeństwa. To nie jest potyczka PIS -> PO jak ktoś wcześniej napisał. To faktyczne zagrożenie. Nie mówię, że ktoś specjalnie wypali w stronę turystów ale może się tak stać przez przypadek. Czy warto jechać na wakacje, na których cały czas będziecie się zastanawiać czy cało i zdrowo wrócicie do kraju?
                                      • aqua_frigida Re: Egipt: minister zapowiada, że politycy mają 01.07.13, 22:42
                                        news z 17:05, dzisiaj:
                                        48 godzin na przyjęcie żądań narodu

wiadomosci.onet.pl/swiat/egipt-minister-zapowiada-ze-politycy-maja-48-godzi,1,5553636,wiadomosc.html
                                        Czyżby przewrót wojskowy sie szykował...
                                        • aqua_frigida Re: Egipt: minister zapowiada, że politycy mają 01.07.13, 22:49
                                          trochę "starszy" news, poranny:
                                          Ultimatum egipskiej opozycji dla Mursiego: ma odejść do godz. 17 we wtorek

wiadomosci.onet.pl/swiat/ultimatum-egipskiej-opozycji-dla-mursiego-ma-odejs,1,5553279,wiadomosc.html
                                          • singsing74 Re: Egipt: minister zapowiada, że politycy mają 02.07.13, 06:36
                                            Dziś o 8:20 były ambasador RP w Egipcie będzie gościem Polsatu.
                                      • des4 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 07:23
                                        a na jakiej podstawie mają "zawalczyć o zwrot kasy"?
                                        • singsing74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 08:16
                                          Jeżeli ktoś ma wykupione wycieczki fakultatywne z góry i są one dla niego głównym powodem wyjazdu, a organizator wie, że nie będzie mógł ich zrealizować, to jest to chyba istotna zmiana warunków umowy, która moim zdaniem może być podstawą do wycofania się z imprezy i zwrotu kosztów. Trzeba przejrzeć umowę i pójść zapytać do rzecznika praw konsumenta jakie są możliwości w tym względzie.
                                          • darek.b70 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 09:36
                                            Dobre w Egipcie sytuacja pod bramkowa a na forum panika...
                                            • brolka35 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 09:58
                                              Lecimy dzisiaj w nocy, czekamy na info z pierwszej ręki
                                              • violas1975 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 10:09
                                                Życzę udanego wypoczynku, mam nadzieję, ze spokój będzie :) ja za tydzień lecę i nie wiem już sama co mam myśleć o całej tej sytuacji i bezpieczeństwie, mimo wszystko staram się być optymistką :)))) nic innego nie zostało...jeśli będziecie mieli dostęp do neta piszcie jak rozwija się sytuacja i nastawienie Egipcjan w hotelach .... pozdrawiam
                                              • deoand Re: Wielki Marsz Egiptomaniaków ! 02.07.13, 10:12
                                                Jutro Wielki Marsz Egiptomaniaków wszelakiej maści - Wielki marsz nie na Syberie ale Wielki marsz na bosaka przez pustynie bo Arabowie kindżały już naostrzyli i huzia na niewiernych - juz nie czas zastanawiać sie czy zakładać skarpetki do sandałów czy nie bo jutro nawet nie będzie czasu aby złapać sandały a co dopiero mówić o skarpetkach - oby się udało złapać parę dolców za pazuchę i chodu .... a prowadzić marsz będą takie zasłużone dla forum nicki jak miriam , cairo , wojtek , des , last sunset , kasia , corrina , i wiele wiele innych , których akurat tak z głowy nie pamietam .

Chodu , chodu , chodu !!!
                                                • glupota.nie.boli Spoko, spoko 02.07.13, 10:51

Jeżeli będzie zagrozenie to hotelarze i biura obniza cene. Będzie taniej.
                                                  Polski turysta za "taniej" da sobie glowe obciac i swoim dzieciom tez.
                                                  Pakujcie się!
                                                  • violas1975 Re: Spoko, spoko 02.07.13, 10:57
                                                    glupota.nie.boli napisał(a):

>
                                                    > Jeżeli będzie zagrozenie to hotelarze i biura obniza cene. Będzie taniej.
                                                    > Polski turysta za "taniej" da sobie glowe obciac i swoim dzieciom tez.
                                                    > Pakujcie się!

Należałoby wziąć pod uwagę to, że niektórzy już wcześniej mieli wykupione wycieczki, BP nie chcą zwracać kasy, i te wczasy wcale nie były tanie....no chyba, że przedmówca jest nieziemsko bogaty i dla niego kilka tysięcy to niewiele ... :(((
                                                  • gelati Re: Spoko, spoko 02.07.13, 13:41
                                                    Pewnie. Lepiej umrzec. Twoje zycie jest tanie:) Tylko kilka tysięcy.
                                              • kleofas-gabka Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 18:06
                                                w Sharm spokojnie. W sklepach jest zywnosc, sa tylko chwilowe braki wody pitnej (szczegolnie tej w duzych bankach 5 i 6 litrow) oraz swiezych warzyw i owocow nie uswiadczysz w Metro (ale mozna kupic na Old Markecie). O dziwo nie ma problemow z benzyna, a i disel jest tylko to disla trzeba odstac swoje w kolejce. Przerwy w dostawach pradu sporadyczne.

Armia egipska to panstwo w panstwie. Generalicja ma poinwestowane pieniadze w rozne galezie przemyslu w tym i w turystyke i nie dopuszcza do tego, zeby jakies nawiedzone brody za bardzo rozrabialy w Sharm czy Hurghadzie, bo i tak juz mocno nadszarpneli wizerunek Egiptu.

Wg. mnie secnariusz bedzie taki, ze Muslim Brotherhood znow zostanie zdelegalizowane a jego przywodcy wroca tam gdzie bylo ich miejsce, czyli do wiezienia (choc czesc juz uciekla prywatnym jetem do Kataru, a np. byly juz prokurator generalny mianowany przez Mursiego w listopadzie ub. r. zaraz po dzisiejszym odwloaniu go ze stanowiska przez Egipski Klub Sedziowski, pojechal prosto na kairskie lotnisko).
                                                • aqua_frigida Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 20:31
                                                  do kolekcji :-)
                                                  Przedstawiciel Bractwa Muzułmańskiego: zapobiec zamachowi stanu

wiadomosci.onet.pl/swiat/przedstawiciel-bractwa-muzulmanskiego-zapobiec-zam,1,5554508,wiadomosc.html
                                                  Zapowiada się chyba gorące lato... Czy Ramadan uspokoi sytuację... Może w dzień, od zmroku ramadan trochę odpuszcza, jakby...
                                                  • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 22:19
                                                    A to przed chwilą przeczytałam - konflikty.wp.pl/kat,1020223,title,Egipt-dziennikarka-zgwalcona-na-placu-Tahrir-w-Kairze,wid,15782970,wiadomosc.html
                                          • des4 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 11:50
                                            nic z tego

na jakie podstawie ktoś kto kupował wcześniej wycieczki, ma się domagać zwroty pieniędzy?

i dlaczego bp np. miesiąc temu miało wiedzieć, że do tych wycieczek nie dojdzie?
                                          • miriam_73 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 12:06
                                            1. A które biuro sprzedaje wycieczki fakultatywne w kraju?
                                            2. Poza tym warto spojrzeć do OWU - biura zastrzegają, że przy fakultetach są tylko pośrednikiem i nie ponoszą odpowiedzialności za lokalesów. Bo to nie macierzyste biuro robi fakultety, lecz lokalne firmy. Możesz z tym iść do sądu i twierdzić, że to zmiana umowy głównej (czyli umowy o imprezę turystyczną obejmującą przelot, pobyt przez oznaczony czas w określonym hotelu, wyżywienie wybranego typu, dowóz z/do hotelu, opiekę rezydenta). Życzę powodzenia.
                                            3. W kontekście zwłaszcza pkt. 2, nawet gdyby okazało się że fakultety są objęte umową główną (w co szczerze wątpię) warto zaprzyjaźnić się z pojęciem "siły wyższej" i jej wpływem na niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązać.
                                            • singsing74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 13:39
                                              Nie wiem, które. Na forum przeczytałem, że ktoś miał wykupione ale mogę się mylić. Nie mówię, że na 100% odzyska się pieniądze, dlatego napisałem, że należy przejrzeć umowę. Niektóre klauzule zawarte w umowach, mimo, że brzmią profesjonalnie i dla laika wydają się pewniakiem mogą być niedozwolone. Nie znam się na prawie turystycznym dlatego zasugerowałem wizytę u rzecznika konsumentów - porada i pomoc jest bezpłatna. Nie stawajcie na z góry przegranej pozycji. Jak wynikało z zeszłorocznych relacji dotyczących bankrutujących biur podróży, organizator niejednokrotnie płacił za pobyt swoich klientów w trakcie lub też przed samym przybyciem wczasowiczów (albo wcale nie zapłacił :) ). W razie rezygnacji nie poniesie on więc straty, jedynie nie zarobi ale przez to zyska szacunek klienta i darmową reklamę, która rozniosła by się błyskawicznie chociażby w internecie. Istnieje jeszcze jedna opcja, z której mało osób korzysta to ubezpieczenie w razie rezygnacji. Nie wiem jednak jakie są to koszty w przypadku Egiptu ale przewidując obecną sytuację można było się poważnie nad takim wyjściem zastanowić.
                                              • miriam_73 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 14:03
                                                No właśnie (bez złośliwości), nie znasz się...
                                                • singsing74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 22:58
                                                  @miriam_73
                                                  Potrafię przyznać, że nie jestem specem w każdej dziedzinie. Jednak niezaprzeczalnym faktem jest, że klauzule niedozwolone stosują przedsiębiorstwa dużo większe niż firemki transportujące polską ciemnotę w okolice ostrosłupów, które kiedyś zostały ułożone przez jeszcze większą ciemnotę (ciemnota - dotyczy tych polaczków, którzy w czasie zamieszek zabierają swoją rodzinę na "wymarzone" wakacje) . To, że istnieje ubezpieczenie od rezygnacji z wakacji chyba nie zaprzeczysz? Chyba, że prowadzisz podobną firmę i w swoich OWU nie przewidujesz takiej opcji, co jest sprzeczne z prawem ale pewnie ciemnota z polaczkowa, która nie wie co to rzecznik praw konsumentów łyka wszystko co napiszesz na tym forum. Abstrahując od tej dyskusji. Ludzie! Popatrzcie na swoich bliskich! Spójrzcie im w oczy i pomyślcie czy to spojrzenie jest dla was warte więcej niż pobyt w ciepłym kraju, w którym wasze życie jest warte tyle co napiwek za leżak. Nie pchajcie się tam, gdzie grozi wam niebezpieczeństwo. Jesteście jak żołnierze, którzy za 3 tys. zł są w stanie zostawić rodzinę i dzieci w imię nie swojej wojny!
                                                  • volvo74 [...] 03.07.13, 05:28
                                                    Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                                                  • miriam_73 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 09:48
                                                    Dziubek, i brniesz dalej w swojej niewiedzy... Weź sobie ściągnij przykładowe OWU do ubezpieczeń rezygnacynych i najpierw spróbuj je przeczytać dokładnie i ze zrozumieniem (wiem, wiem, to boli i jest czasem niewykonalne). A potem ewentualnie porozmawiamy o rezygnacji bezkosztowej oraz o "polaczkowej ciemnocie" w pewnym konkretnym osobowym wydaniu...

PS. O prawie, umowach i ubezpieczeniach cokolwiek, tak zupełnie przypadkiem, wiem. Od 15 lat zarabiam na tym na życie. Więc naprawdę dobrze ci radzę, nie pisz o czymś, o czym nie masz bladego pojęcia i czego ewidentnie nie rozumiesz.
    • lewa_piers Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 11:33
      A ja Panu Bogu i Ojcu Dyrektorowi dziękuję, że w tym roku wybrałem Chorwację. Raf tam nie ma, ale zamieszek też nie.
      • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 11:50
        Dzisiejsze; wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14205193,Egipt__Jesli_prezydent_dzis_nie_ustapi__bedzie_kolejna.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt
        • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 11:55
          A to informacja na facebooku od Aishy, która jest na miejscu - cytuję " Co u nas? Zapraszam do artykułu (to ten, który wkleiłam wyżej w poście).
          Czytając, słuchając i oglądając wiadomości z Egiptu pamiętajcie jednakże, iż miejscowości turystyczne są w pełni bezpieczne. Możecie zatem bez obaw korzystać z wycieczek organizowanych w ich obrębie. Ze względów bezpieczeństwa wstrzymane zostały wycieczki do Kairu oraz Luksoru. Z pozostałych okazji korzystać jak najbardziej należy! ;)"
          -
          • kinjaa Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 22:40
            konflikty.wp.pl/kat,1020223,title,Egipt-dziennikarka-zgwalcona-na-placu-Tahrir-w-Kairze,wid,15782970,wiadomosc.html
            • olianaa Coś drgnęło... 02.07.13, 22:45
              Sprzed kilku minut (Al Jazeera)

Egypt 16 minutes ago

It appears the Muslim Brotherhood are preparing to deal with the result of today's negotiations.

A senior member of the group, which counted President Mohamed Morsi among its leading members until his election, told Al Jazeera:

Whilst we are prepared to stand in front of tanks to protect Egypt's infant democracy, we are willing to accept any outcome, as long as it comes from democratic processes.
              • olaj Re: Coś drgnęło... 03.07.13, 07:54
                Z BBC:

In the wake of the latest unrest, the UK Foreign Office has changed its travel advice for Egypt recommending against all but essential travel to the country except for resorts on the Red Sea in South Sinai and in the Red Sea governorate.

czyli już się odradza Anglikom w ogóle podróżowanie po Egipcie - poza kurortami Morza Czerwonego.

O
                • olaj Re: Coś drgnęło... 03.07.13, 07:58

english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/75540/Egypt/Politics-/Britain-issues-Egypt-travel-warning.aspx
                  Czyli jeszcze nie radzą wyjazdu z kraju. Jeszcze.

Ola
            • deoand Re: Sytuacja na bieżąco.... 02.07.13, 22:56
              A napisałem parę postów dalej - chodu - chodu .... a Damy NIC - Arab najlepszym naszym przyjacielem jest - widać lubią silnych mężczyzn ...
              Ano robi się gorąco - na pustyni czyha Beduin - w miastach gwałciciel a na cairo , janana , wojtka , desa - gej a w morzu rekin . i wybieraj tu panie dziejku .
              • areksi1 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 00:39
                Jak mawiał klasyk "gdyby głupota mogła fruwać latałbyś jak gołębica" - tyle w temacie.
              • warmianka35 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 08:59
                Wszyscy rozpatrują pobyt w Egipcie biorąc pod uwagę pobyt .A co z tymi, którzy wykupili Rejs po Nilu? Jak ktoś nie pojedzie na jeden lub dwa fakultety, to dramatu nie ma, bo i tak dostanie to za co głównie zapłacił, czyli nocleg i wyżywienie w kurorcie. Ale jak ktoś zapłacił niemałe pieniądze za objazd i przymusowo musi siedzieć w hotelu, to już takie fajne nie jest. Wiem coś o tym z własnego doświadczenia. Zamiast siedzieć dwa dni w Kairze i zwiedzać, zwiedzałam baseny i leżaki. Można powiedzieć, że i tak należałam do szczęśliwców, bo zaliczyłam wszystko oprócz Kairu, a ci którzy przyjechali tydzień po mnie, nie zobaczyli już nic. Mimo, że moja wypowiedź dotyczy tego, co było ponad dwa lata temu, to podejrzewam, że scenariusz będzie podobny i teraz. Dlatego radzę, aby"objazdowicze" już teraz nastawili się, że przez większą część pobytu w Egipcie mogą oglądać tylko i wyłącznie Morze Czerwone
                • mikani Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 09:52
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14211870,Strzelanina_w_Egipcie__22_zabitych__setki_rannych_.html?lokale=sosnowiec#BoxWiadTxt
                  Nie piszę tego żeby siać panikę bo daleko mi do tego zastanawiam się jednak jak mam odebrać info z Ambasady.
                  W związku z dość brutalnym ( jak podają media ) rozwojem sytuacji oraz brakiem bieżącej ( ostatnia z 28 czerwca) informacji pozwoliłam sobie napisać do Ambasady w Kairze. Dziś rano dostałam odpowiedz..

Szanowna Pani,

Uprzejmie informuję, iż informacja na stronie ambasady jest aktualna. Nie jest zmieniana codziennie, ponieważ treść ostrzeżenia pozostaje aktualna, tj. odradzamy wyjazdy poza ośrodki turystyczne.

kair.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/komunikat_turysci_czerwiec
                  Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, jak będzie wyglądała sytuacja w sierpniu.

Prosimy o śledzenie informacji na naszej stronie.

Z poważaniem

Sekretariat

Wydział Konsularny

Ambasada RP w Kairze

5 Aziz Osman, Zamalek, Kair

Telefon: +20 227355416, faks: +20 227352718

www.kair.msz.gov.pl
                  • volvo74 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 10:04
                    ogladajac zdjęcia filmy to chyba nie jest tak żle
                    to prawda ci na rejsach i objazdówkach bedą chyba mieli troche utrudnione zwiedzanie
                    ale statystycznie biorąc w samym sharm w tamtym roku nikt nie został ranny z turystów w zamieszkach za to rekiny pogryzły 3 ruskich i zeżarły niemca
                    jak zaczną do ludzi strzelać to sie bede martwił
                    • hallogenes Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 10:45
                      ale nie wszystko sprowadza się tylko do samego pobytu i siedzenia w hotelach .... jeżeli dojdzie do poważnego przewrotu i nawet sytuacja w ośrodkach turystycznych będzie stabilna to pozostaje jest lotnisko i drga dojazdowa gdzie jak wiemy różnie bywało

ryzykowanie spędzenia kilkunastu godzin na zablokowanym lotnisku czy przejazdu autokarem wśród obrzucających się kamieniami tubylców średnio nastraja do wyjazdów - nawet jeżeli będziemy mieli zapewnienia że ośrodki turystyczne są pod specjalnym traktowaniem

no cóż należy śledzić sytuację na bieżąco i jak się nie dogadają to odpuścić piękny egipt .... tylko jaka alternatywa pozostaje na koniec września :( wszędzie gdzie w miarę tanio to już pogoda nie powala
                    • hallogenes Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 10:50
                      ale nie wszystko sprowadza się tylko do samego pobytu i siedzenia w hotelach .... jeżeli dojdzie do poważnego przewrotu i nawet sytuacja w ośrodkach turystycznych będzie stabilna to pozostaje jest lotnisko i drga dojazdowa gdzie jak wiemy różnie bywało

ryzykowanie spędzenia kilkunastu godzin na zablokowanym lotnisku czy przejazdu autokarem wśród obrzucających się kamieniami tubylców średnio nastraja do wyjazdów - nawet jeżeli będziemy mieli zapewnienia że ośrodki turystyczne są pod specjalnym traktowaniem

no cóż należy śledzić sytuację na bieżąco i jak się nie dogadają to odpuścić piękny egipt .... tylko jaka alternatywa pozostaje na koniec września :(

Tunezja - pogoda już na pograniczu, praktycznie od 15 września wiele opcji zostaje wyłączonych (bary, animacje klimatyzacje)
                      Turcja - podobnie
                      Chorwacja - jw

być może nie mam doświadczenia w innych krajach ale pytanie ewentualnie gdzie aby było jeszcze słońce, morze i przede wszystkim spokój ..... oczywiście nie wspomnę tu o pobycie za kilkanaście tysięcy bo na to mnie nie stać i odpuszczę wakacje w tym roku
                      niestety tylko ten termin urlopu wchodzi w rachubę a tu masz takie rewolty :)
                • ellahtiel Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 10:47
                  Hej,

Jestem wlasnie w takiej sytuacji, wylatuje jutro do Hurghady na rejs i później pobyt. Powiedz, czy staralas się o zwrot pieniędzy od biura za niezrealizowany program?
                  • patrischa Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 12:23
                    byłam w Egipcie podczas poprzedniej rewolucji, choć ta jest podobno znacznie większa. Jako turystka nie opuszczająca hotelu nie zaznałam żadnych złych doświadczeń. Jednak np. zamknięcie i zabarykadowanie drzwi jubilera w hotelu nie działało na mnie pozytywnie. Ludzi w hotelu coraz mniej, nie przybywali nowi, jedzenie w ostatnich dniach się kończyło....tu będzie podobnie, ludzie strajkują nie pracują, brakuje paliwa, przepełnione lotniska.... ja już bym w tym okresie nie poleciała. Wtedy rewolucja zaczęła się w przeddzień mojego wylotu. Urlop trwał 7 dni i ciesze się, że nie dłużej. Do Egiptu latam raz w roku w porze zimowej i daj Boże już w tym roku byłam. Mam nadzieję, że sytuacja się uspokoi, bo już planuje kolejne wojaże w marcu następnego roku. Egipt jest piękny!!!
                    • erloy3 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 12:59
                      patrischa napisała:
                      > byłam w Egipcie podczas poprzedniej rewolucji, choć ta jest podobno znacznie wi
                      > ększa. Jako turystka nie opuszczająca hotelu nie zaznałam żadnych złych doświad
                      > czeń. Jednak np. zamknięcie i zabarykadowanie drzwi jubilera w hotelu nie dzia
                      > łało na mnie pozytywnie. Ludzi w hotelu coraz mniej, nie przybywali nowi, jedze
                      > nie w ostatnich dniach się kończyło....

Nie wiem gdzie Ty byłaś, skoro rewolucja zaczęła się w przeddzień Twojego wylotu, a już jubiler był zabarykadowany i brakowało jedzenia.
                      Ja byłem w Sharmie na początku 2011 roku, wracałem 9 lutego czyli 2 dni przed ustąpieniem Mubaraka, i potwierdzić mogę jedynie, że w hotelu były pustki. Nowi turyści prawie wcale nie przybywali, ale np. 2 dni przed naszym wylotem przyleciała grupa turystów z Alfa Star.
                      Jedzenia było mnóstwo, nic nie było zabarykadowane, a po mieście chodziliśmy nawet późno w nocy. Nie było wtedy żadnego zagrożenia.
                      • patrischa Re: Sytuacja na bieżąco.... 04.07.13, 08:58
                        jubiler zabarykadowal sie w trakcie naszego pobytu. U nas jedzenie bylo ostatnie dwa dni monotonne, widac bylo braki, zakaz opuszcania hotelu i nie odbywaly sie zadne fakultet, wracalismy bodajze 3 lutego. raz wypuscili wycieczke w nocy, niestety zostala zawrocona. bylam w sharm
                  • sebas81 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 12:52
                    Odezwij się do mnie na priv też mam rejs w tym tyogdniu: orlen (at) interia . pl
                    • ejolka12 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 13:22
                      Jednak sytuacja wyglada na poważną także z polskiego punktu widzenia. Miałam leciec do Egiptu jutro rano, w piątek próbowałam zmienić destynację i BP nie widziało zagrożenia /pisałam o tym we wcześniejszym poscie/ natomiast dzisiaj rano zgodzili sie na zamianę na inne państwo prawie na tych samych warunkach. Lece do Hiszpanii w sobotę, wolę nie siedzieć w hotelu na urlopie cały czas i nie martwić sie kiedy zażadzą ewakuację a na zwiedzanie egiptu - na czym najbardziej nam zależało - jeszcze przejdzie czas.

• flyr Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 13:31
                        ja lecę za 2 tyg i wstepnie pytałe sie w BP czy mogę zmienić na inny kierunek to odpowiedzieli , że oczywiście nie widzą problemu z tym że rezygnuje z wycieczki i potrącaja 3 tyś z 5 tyś wpłaconych i wykupuje co tam mi sie zywnie podoba za normalna cene z danego dnia . Uczciwie podeśli do tematu u Ciebie .
                        • violas1975 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 13:40
                          a ja mam leciec za tydzien :( .... masakra... prosiłam przedstawiciela gdzie kupowalam wycieczke żeby w moim imieniu zapytał się czy da się zmienic kierunek...i teraz czekam na info zwrotne...zobaczymy jaka odpow. dostane....a Ty z jakiego bp masz lecieć??? pozdrawiam :)
                          • kinjaa Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 13:44
                            Ja tez lece za tydzien...ale z angielskiego BP I powiedzieli mi ze za pozno na zmiane kierunku :(
                            • violas1975 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 13:48
                              to zaje....fajnie....rozumiem, ze zmiany bysmy chcieli dokonać bo mamy takie widzimisie....ale sytuacja jest chyba powazna, zeby brać pod uwage ewentualną zmiane kierunku...jest to chyba jakis "cel wyższy"....kurcze masakra
                              • kartonik30 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 14:02
                                Ja też mam wykupioną wycieczkę na 16 lipca i dzwoniłam do Wezyra z zapytaniem i zmianę kierunku i Pani powiedziała że w tej chwili nie ma takiej możliwości zmiany bez kosztowo jeśli jednak sytuacja się zmieni na jeszcze gorsze (bo teraz przecież do hotelu nie wchodzą- słowa Pani z BP) to będzie odgórne postanowienie zmian kierunku jak już to miało miejsce w Wezyrze.
                      • violas1975 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 13:42
                        ejolka12 napisała:

> Jednak sytuacja wyglada na poważną także z polskiego punktu widzenia. Miałam le
                        > ciec do Egiptu jutro rano, w piątek próbowałam zmienić destynację i BP nie widz
                        > iało zagrożenia /pisałam o tym we wcześniejszym poscie/ natomiast dzisiaj rano
                        > zgodzili sie na zamianę na inne państwo prawie na tych samych warunkach. Lece d
                        > o Hiszpanii w sobotę, wolę nie siedzieć w hotelu na urlopie cały czas i nie mar
                        > twić sie kiedy zażadzą ewakuację a na zwiedzanie egiptu - na czym najbardziej n
                        > am zależało - jeszcze przejdzie czas.
                        >

A które BP tak po ludzku podeszło do sprawy???? widać, ze przejmują się klientem
                        • mikani Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 14:00
                          Ja wczoraj miałam podobna rozmowę z Alfa Star. że lecimy dopiero w połowie sierpnia ( mam więcej niz 30 dni do wylotu) powiedziano ze na chwilę obecną moge zmienić kierunek opłata to 100 zł od osoby plus ewentualna różnica w cenie , jesli zmienie na mniej niż 30 dni poniosę dodatkowe koszty, jeśli jednak sytuacja będzie się pogarszała wówczas biuro samo będzie podawac informację co do podróży do Egiptu
                          • flyr Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 14:08
                            ja z TUI ale jeszcze 2 tyg . Na zrazie mówia , że monitoruja sytuację . Przy poprzedniej rewolucji chyba wszystkie BP zgodziły sie na zamiane lub zwrot kasy pod wpływem mediów , MSZ i UOKIK . Zobaczymy jak bedzie teraz . Mała przyjemność siedzieć w kraju gdzie za płote gina ludzie . W końcu to ich kraj i osądzać nie mi czy dobrze zrobili z Mubarakiem usuwajac i dopuszczajac brodatych do władzy . Jeżdząc w czasach Mursiego i kiedys w czasach Mubaraka to zdecydowanie pewniej sie czułe za Mubaraka ale to moja opinia i mi nic do tego . Ja tylko musze myśleć o swoim synu bo znim lecę . Jak to sytuacja sie zmienia dynamicznie , wróciłem miesiąc temu z Sharmu i poza czasami natretnym nagabywaniem i nie wielkiej ilosci zagranicznych turystów ( pustke po zagranicznych turystach wypełniaja w hotelach Arabami ) było ok . Teraz czekam spokojnie na rozwój sytuacji .
                            • mikani Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 14:18
                              kair.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/komunikat_turysci_czerwiec
                              • janan2 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 15:24
                                Wojsko zajęło budynek telewizji.
                                Qrcze ,rozpala się to coraz bardziej.
                                Mam nadzieę,że nie zamkną przestrzeni i nie ogłoszą jakiegoś stanu wojennego.
                                Szybko powinni rozprawić ssię z oszustami nieogolonymi i odesłać ich tam gdzie jest ich miejsce.
                                Smutni panowie brodaci w czerni.Jacy oni wszędzie podobni niezależnie od wyznania.
                                Do protestu dołączył kościół koptyjski i naukowcy uniwersyteccy.
                                Ogólne wołanie.Precz z brodatymi.
                              • karolina_pal Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 21:23
                                Mohammed Mursi nie jest już prezydentem Egiptu..
                                konflikty.wp.pl/kat,1356,title,Egipt-Mursi-apeluje-o-przeciwstawienie-sie-zamachowi-stanu-Czolgi-na-ulicach,wid,15785284,wiadomosc.html?ticaid=110e15
                  • warmianka35 Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 15:07
                    do ellahtiel
                    Rozumiem, że pytanie jest skierowane do mnie. Byłam z Alfa Star. W hotelu, w którym byłam na pobycie rezydent podpisał kartkę, na której wyszczególniłam, co nie zostało zrealizowane. Ważny jest podpis rezydenta jak rozpatrują reklamację w Polsce. Trzeba pamiętać, że na złożenie reklamacji ma się określoną ilość dni po powrocie ( nie pamiętam w tej chwili ile, trzeba sprawdzić). Zwrócono mi ponad 160 zł - bilety do muzeum, do piramid i przeprawa promowa do Sharm z Hurghady. Zamiast noclegu w Kairze był już nocleg w kurorcie. Ale jak się dogadali ci, którzy przyjechali po mnie i nie zobaczyli już nic, tego dokładnie nie wiem. Wiem, że niektórzy nie chcieli zostać i wrócili razem ze mną czyli po tygodniu pobytu. Czy zwrócono im pieniądze za cały zmarnowany rejs, tego nie wiem. Należałoby z ciekawości zapytać w biurze, z którym się wybierasz, co w takiej sytuacji
                    • ellahtiel Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 15:40
                      Dziekuje za odpowiedz, zobaczymy jak to bedzie.

Dosc nieciekawie to wyglada, Rainbow nie che rezygnowac chyba ze po potraceniu 80% kosztow, co daje w moim przypadku 8 tys w plecy. Zapewniaja ze Hurghada (450km od Kairu) jest bezpieczna, to samo pisze Aisha Tours...
                      Mysle ze rejs sie nie odbedzie, tzn dolecimy i spedzimy tydzien na statku, wtedu bedziemy reklamowac to co sie nie odbylo...
                      Dziwne ze komunikat z dzisiaj z ambasady w Kairze jest taki sam:

MSZ jednocześnie uznaje za możliwe z punktu widzenia bezpieczeństwa obywateli wyjazdy zorganizowane z Polski do egipskich ośrodków turystycznych nad Morzem Czerwonym.
                      • mikani Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 15:55
                        Co do komunikatu równiez mnie to dziwi , jak wczesniej pisałam w poscie pozwoliłam sobie napisac bezpośrednio meila do ambasady. Odpowiedz wkleiłam powyżej, jakiś czas temu podali nowy komunikat praktycznie o tym samym brzmieniu co poprzedni z tym ze data jest dzisiejsza. Zastanawia mnie to ze nie wzrusza ich strzelanie na ulicach i mają wciąz takie samo stanowisko, a przeciez informacją np o odradzaniu wyjazdów z kraju ułatwiłaby wielu osobą podjęcie ostatecznej decyzji i co za sobą idzie oszczedność kosztów bo biura wówczas inaczej rozpatrują rezygnację.
                        • yebak_teoretyk Re: Sytuacja na bieżąco.... 03.07.13, 16:04
                          Tunezja w której nic się nie dzieje ma 'rekomendacje' od MSZ 'NIE PODRÓŻUJ', a Egipt w którym każdy widzi co się dzieje ma 'rekomendacje' 'ostrzegamy przed podróżą'. Dziwne...
                      • warmianka35 do ellahtiel 03.07.13, 19:00
                        Nie jestem pewna czy jak zrobi się naprawdę gorąco, zabiorą was z hotelu na statek. Jak ja załapałam się na zamieszki, to rejs był całkowicie anulowany i turyści siedzieli w hotelu. Korzystali tylko z miejscowych fakultetów typu rejs na wyspę Giftun, oglądanie rafy koralowej itp. czyli jednym słowem "morskie miejscowe" fakultety. Nie jestem pewna czy był nawet realizowany taki fakultet jak jeep Safari, który wiąże się z pobytem u Beduinów na pustyni i dość długim dojazdem do nich.
                        • janan2 Wojsko przejęło władzę w Egipcie. 03.07.13, 21:30
                          Poinformowano brodatego prezydenta,że nie jest już prezydentem.Czas na pośpieszne golenie dostojnych brodatych,a to znak rozpoznawczy tych uciekienierów z więzień.Myślę,że nastąpiło przesilenie polityczne.Za jakiś czas znowu będą wybory i nowy Mubarak -bis.Póki co armia bierze się za porządki i sytuacja powinna się uspokajać.No może poza "polowaniem" na pobożnych brodatych.Ludzie wiwatują 'cieszą się ze zmian i z odsunięcia tej ekipy fanatyków.Podglądam Aljazeera na bieżąco,bo nasi milczą jak zaklęci.

Pytanie tylko jak długo potrwa wyłapywanie znienawidzonych brodatych.Chyba sobie wojskowi poradzą.No bo jeśli armia nie sprosta zadaniu,no to może dopiero teraz być "wesoło".Zamachy u islamistów ,no to norma.Zostaje taki moment męczennikiem,a u fanatyków islamskich to chleb codzienny ,tak zindoktrynowani.Nie wiadomo też ile z arsenałów Kadafiego,przeniknęło do Egiptu.Mam nadzieję ,że sobie z tym poradzą.Tak jak przewidywałem,że wojskowi wkroczą.Powinien być spokój i porządek i koniec manif.
                          • aqua_frigida Re: Wojsko przejęło władzę w Egipcie. 03.07.13, 23:57
                            Egipskie wojsko przejmuje władzę, radość na ulicach
                            Egipskie wojsko poinformowało, że Mohammed Mursi nie jest już głową państwa. Premierem został dotychczasowy prezes sądu konstytucyjnego, zawieszono też konstytucję. Wojsko poinformowało, że będzie chronić obywateli i przeciwstawi się jakimkolwiek krwawym starciom na ulicach. Po tym, jak armia przejęła władzę, na ulicach wybuchł szał radości. Prezydent nie przyjmuje oświadczenia armii
                            wiadomosci.onet.pl/swiat/egipskie-wojsko-przejmuje-wladze-radosc-na-ulicach,1,5555393,wiadomosc.html
                            • aqua_frigida Re: Wojsko przejęło władzę w Egipcie. 04.07.13, 00:09
                              Egipt: starcia zwolenników i przeciwników Mursiego, są ofiary
                              Zwolennicy i przeciwnicy odsuniętego przez wojsko od władzy prezydenta Egiptu Mohammeda Mursiego starli się w późnym wieczorem w Aleksandrii i innych miastach kraju. W Matruh, na północy, są co najmniej czterej zabici. Stany Zjednoczony zdecydowały się ewakuować swoją ambasadę w Kairze.

wiadomosci.onet.pl/swiat/egipt-starcia-zwolennikow-i-przeciwnikow-mursiego-,1,5555416,wiadomosc.html
                              • africa5 Re: Wojsko przejęło władzę w Egipcie. 04.07.13, 08:44
                                Myślałam, że już będzie choć trochę spokojniej, a tu ewakuacja ambasady USA ...... Boję się, że Ramadan nieco ich wyciszy, a po jego zakończeniu znowu zaczną...... Czas pokaże.
                              • volvo74 Re: Sytuacja na bierząco.. 04.07.13, 08:49
                                Nigdy nie widziałem przewrotu wojskowego by ludzie byli z tego tak szczęśliwi

znajoma mieszkająca w Egipcie na fb napisała...''na placu Tahtris strajkują Muzułmanie razem z Chrześcijanami. Na scianie wyświetlany jest ogromny półksiężyc w który wpisany jest krzyż. Nie do UWIERZENIA...

jak widać ani wersja demokracji polsko-amerykańskiej jak w Iraku czy francuskiej jak w Libii
                                nie wychodzi w krajach muzułmańskich tylko gratulować zdrowego rozsądku ludziom znad Nilu
                                • artrak2 Re: Sytuacja na bierząco.. 12.07.13, 09:22
                                  Wczoraj wróćiłem z Hughady, wokół hotelu oraz w Hurghadzie spokój nie widać żadnego poddenerwowania, handelek kwitnie a głównym utrapieniem Egipcjan jest jak wcisnąć towar za jak najwiekszą cenę
                                  • hallogenes Re: Sytuacja na bierząco.. 12.07.13, 10:55
                                    no cóż poczekamy do konca ramadanu i zobaczymy czy im się rozeszło po kościach czy naładuja baterie i od nowa jakies rewolty

w każdym razie to pozytywne informacje choć my jeszcze mamy do wyjazdu 2 miesiące :) a przez ten czas może wydażyć się bardzo wiele
                                    • africa5 Re: Sytuacja na bierząco.. 12.07.13, 11:19
                                      My jeszcze półtora miesiąca - także będziemy obserwować sytuację. Podczas postu w ciągu dnia - braku jedzenia i picia i innych zakazów (wiem z własnych obserwacji podczas podróży i dlatego nie jeżdżę w czasie Ramadanu) są bardziej podirytowani, źli, zniecierpliwieni..... i jak się do tego doda obecną sytuację w Egipcie - można się obawiać, że coś zaplanują....., no ale poczekajmy - jest nadzieja, że się uspokoi.
                                      • minoos Re: Sytuacja na bierząco.. 21.07.13, 08:36
                                        Potwierdzam wcześniejsze wpisy, wróciłem w piątek 19 lipca, Hurghada jest całkowicie bezpieczna. Ramadan jest w ogóle niewidoczny (no może czasami widać jak się modlą) i w niczym nie przeszkadza. Życie toczy się spokojnie swoim własnym nurtem. Byłem też w Luksorze - tam jak w Hurghadzie cisza i spokój. Jedynie wycieczki do Kairu nie są na miejscu realizowane.
                                        Pozdrawiam
                                        • hallogenes Re: Sytuacja na bierząco.. 21.07.13, 10:46
                                          może to wszystko jakoś się wygasi ..... kurorty kurortami ale zawsze jak w kraju są niepokoje i zamieszki to pojawiają się obawy

wszyscy tu chyba liczymy że sytuacja się wyciszy i będzie spokojnie nie tylko w kurortach

pewno Egipt już nie wróci do stanu rzeczy sprzeda kilku lat ale na to i tak nie mamy wpływu :)

my jeszcze do wyjazdu mamy 60 dni więc czekamy z niecierpliwością :)
                                          • 1leantczak Re: Sytuacja na bierząco.. 23.07.13, 22:57
                                            Dzisiaj wróciłem z Sharm turystów coraz mniej.Z mojego hotelu wycieczki do Jerozolimy odwołane.Na ulicach duzo policji,
                                            • marek.dumle Re: Sytuacja na bierząco.. 24.07.13, 10:32
                                              1leantczak napisał(a):

> Dzisiaj wróciłem z Sharm turystów coraz mniej.

Jest ramadan...
                                      • ozyrysio56 Re: Sytuacja na bierząco.. 21.07.13, 22:28
                                        Witam! Masz może jakąś orientację co z rejsami po Nilu? Wykupiony mam 7-dniowy i jeszcze 10 dni na ewentualną rezygnację. Biura twierdzą, że odbywają się normalnie. Dopiero po przyciśnięciu przyznali się, że w czasie największych zamieszek rejs był odwołany. Dziękuję z góry za wszelkie informacje!
                                        • ellahtiel Re: Sytuacja na bierząco.. 22.07.13, 14:26
                                          Wlasnie wrocilismy z rejsu w terminie 04.07 - 18.07 i wsyztsko bylo spokojnie, do kairu tez wycieczka pojechala jako fakultet.
                                          • ozyrysio56 Re: Sytuacja na bierząco.. 23.07.13, 13:11
                                            W końcu ktoś odpowiedział! Dzięki! To może kilka pytań: czy byliście na rejsie 4 dni czy 7 i z jakim biurem? Czy ktoś pojechał na fakultet do Abu Simbel? Z góry dziękuję!
                                            • africa5 Re: Sytuacja na bieżąco.. 24.07.13, 11:15
                                              Także jestem ciekawa - bo Abu Simbel to jedno z najpiękniejszych i najbardziej niezwykłych miejsc, jakie widziałam w Egipcie (byłam na rejsie, ale parę lat temu). Ogólnie rejs to wspaniały sposób na wypoczynek, związany ze zwiedzaniem - szkoda że tak się porobiło w Egipcie. Nam w tym roku został miesiąc do wyjazdu do Marsa - mam nadzieję, że nic nie stanie na drodze.... :).
                                              • li1210 Re: Sytuacja na bieżąco.. 25.07.13, 20:42
                                                Hej -miriam 73 gdzie Ty jestes -napisz cos Jezeli jestes w Marsa napisz kilka slow -pozdrawiam
                                                • miriam_73 Re: Sytuacja na bieżąco.. 25.07.13, 20:56
                                                  Jeszcze w Warszawie, wylatuję za 45 godzin ;-)
                                                  • kasiolegiptomanka Re: Sytuacja na bieżąco.. 25.07.13, 22:09
                                                    Miriam miłego wypoczynku!!!!Pozdrów wszystkich podwodnych mieszkańców Abu Dabab!
                                                  • olianaa Re: Sytuacja na bieżąco.. 28.07.13, 15:41
                                                    Dziś wróciłam z Marsa - tu życie toczy się NAPRAWDĘ tak, jak wcześniej.
                                                  • miriam_73 Re: Sytuacja na bieżąco.. 28.07.13, 18:47
                                                    W Marsa, tak jak napisała Olianaa, cisza i spokój; miejscowi mówią, żeby sie nie dać zwariować, zwłaszcza, ze "rewolucja" nr 2 ma poparcie najbogatszych krajów w regionie.... Egipcjanie głośno mówią, ze bez pomocy gospodarczej i jakiej- takiej turystyki padną z głodu.

Odpowiadając na pytanie z sąsiedniego wątku - tak, mogę. Widziałam co sie działo w Kairze oraz (chyba) Suezie. Pozwalam im zarabiać na utrzymanie, bo tego "zwykli ludzie" po prostu potrzebują. I tyle.
    • leamun Re: Sytuacja na bieżąco.... 26.07.13, 02:00
      witajcie. Na Daharze godzinke temu widziałam ciężarówki z wojskiem. Na souk / na bazarze / za kosciołem koptyjskim od kilku dni jest ciągła demonstracja bractwa muzułmańskiego. Jutro dam Wam znac na bieżąco co sie dzieje w Hurghadzie. Joanna
      p/s bylismy na rewolucji w Hurghadzie i pisałam co się dzieje jeśli chodzi o Hurghadę, Kair i Alexandrię na bieżąco. P/s nie śledźcie A jazeery bo to stacja bractwa. Wyobraźcie sobie zdawkowe info w głównym wydaniu wiadomości, że zastrzelono na granicy z Sybajem dwóch oficerów wojska a dwóch jest rannych. halo???? a kto ich zlikwidował? BM dranie.
      sytuację możecie sledzić na moim facebooku /LeaMun
      • zetka73 Re: Sytuacja na bieżąco.... 26.07.13, 07:41
        Chciałabym na facebooku - niestety nie znajduje mi tak zapisanej osoby
        • twojegipt Re: Sytuacja na bieżąco.... 26.07.13, 11:36
          mnie znajduje: www.facebook.com/LeaMun
      • ozyrysio56 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.07.13, 16:20
        Dzisiaj na fb lea przekazała mi, że demonstracje i zadymy były również w Luksorze i Hurgadzie, nie tylko Kair, Synaj itd. Sytuacja zmienia się teraz tak szybko, że nic się nie da przewidzieć...
    • blondy10 Re: Sytuacja na bieżąco.... 26.07.13, 09:57
      Witam wszystkich,
      W środę (24.07.2013) wróciliśmy z Egiptu. Byliśmy w Tabie. Muszę wszystkich uspokoić tam się zupełnie nic nie działo, święty spokój. Tylko na drogach sytuacja jest niepewna. Jest zakaz podróżowania nocą. Transwery między miastami i wycieczki odbywają się w dzień. My lądowaliśmy po 20 w Tabie, wszystkie autokary jechały pod eskortą policji do hoteli. W tego względu wybierajcie hotele jak najbliżej lotniska. Poza tym jest mało lotów, przez co w hotelach jest mało ludzi. W każdym hotelu jest ok 10% ludzi. Wiele państw wycofały swoje samoloty. Jeśli chodzi o przejście graniczne w Tabie do Izraela to jest otwarte. Wycieczki są organizowane. Wszystkim polecam. :) Nie byliśmy w dużych miastach, Egipcjanie też to odradzają bo tam niekoniecznie może być bezpiecznie. W hotelach jest cisza i spokój. Tylko trzeba uważać na zemste, ale to już taki urok tego kraju. Pozdrawiam
      • irena2405 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.07.13, 14:28
        Witam w jakim hotelu była Pani w Tabie ? Jak ogólnie hotel, otoczenie, można wyjśc gdziekolwiek poza hotel .Jakieś sklepy itp Ja jade z rodziną 31 lipca do Inrecontinental Taba Heyds Pozdrawiam
        • zoja.123 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.07.13, 14:54
          My też lecimy do tego hotelu ale 7.08.W hotelu pewnie super-tylko cała ta sytuacja- nie jest człowiekowi fajnie, gdy gdzieś tam niedaleko giną ludzie. Przy stanowisku MSZ to prawie jak zesłanie.Dołączam się do prośby o info od tych którzy tam są lub byli ostatnio.
          • 3moni37 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.07.13, 17:42
            witam mam wylot z Poznania do HurgHady lecimy do HOTELU CoRAL beach 2.08. bardzo sie boje leci ktos tez w tym terminie????piszcie jak tam jest naprawde
            • violas1975 Re: Sytuacja na bieżąco.... 27.07.13, 18:10
              Hej wróciłam w pt. z Hurgady, podczas pobytu byłam na 3 wycieczkach, wieczorami wychodziłam poza hotel...nie dało się w ogóle odczuć, że w głębi kraju źle się dzieje, nikt nie był agresywny czy wrogo nastawiony do turystów.....pozdrawiam....
        • blondy10 Re: Sytuacja na bieżąco.... 28.07.13, 10:04
          Byłam w hotelu Sonesta niby 5 * ale moim zdaniem zasługiwał na 3. W tabaheits jest ok, tam jest dużo hoteli, można powiedzieć że takie małe miasteczko turystyczne. U nas poza hotelem nic nie było. A w tabaheits to są różne sklepiki i ogólnie jest bezpiecznie. Pozdrawiam
        • zoja72 Re: Sytuacja na bieżąco.... 28.07.13, 22:32
          Witam, właśnie wróciłam z Tabaheits z hotelu Intercontinental, hotel bardzo fajny, czysty i mało zaludniony, według pracowników ok 40 % obłożenia. Z hotelu jakieś 500 metrów piechotą do malutkiego centrum, gdzie są restauracje, parę sklepików, można też dojechać bezpłatnym "busikiem". Panuje spokój, tylko autokary po zmroku jeżdżą w konwoju.
          M.
          • 42a-nia Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.07.13, 17:26
            Możesz napisać czy odbywają się wycieczki do Jerozolimy i Petry? Wylatuję 21 sierpnia - mam nadzieję że będzie spokojnie- i najbardziej nastawiłam się właśnie na te fakultety. Pozdrawiam :)
            • zoja72 Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.07.13, 19:59
              Z Taby wycieczki do Jerozolimy i Petry odbywały się normalnie. Wycieczki z Sharm el Sheik zostały wstrzymane co spowodowało szybsze przekraczanie granicy i mniejsze kolejki do grobu i w Betlejem - wg. naszej izraelskiej przewodniczki. Pozdrawiam. M.
              • 42a-nia Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.07.13, 20:09
                Wielkie dzięki! To dobra wiadomość :)
                • hallogenes Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.07.13, 21:05
                  co nie znaczy ze jak będziesz to będzie tak samo

sytuacja w Egipcie zmienia się na tyle dynamicznie że przestaję czytać .... :( intensywnie będę przeglądał na 2-3 dni przed wyjazdem .... chyba że faktycznie coś się jeszcze złego podzieje do tego czasu i wycofam się z wyjazdu

jak widać codziennie nowe informacje - raz lepsze raz gorsze
              • edyurb Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.07.13, 22:31
                Nie prawda, że z Sharm wycieczki wstrzymane do Jerozolimy. Ja osobiście nie wyruszałam, ale znajomi byli.
                • hallogenes Re: Sytuacja na bieżąco.... 29.07.13, 23:20
                  a znajomi znajomych mówili że nie byli :)

niestety każdy mówi inaczej

w jednych biurach zmieniają kierunki bez gadania inni nie, niemcy ograniczyli loty, a polcy nie itd
                  jedni organizują fakultety a inni nie

jak dal mnie chaos ..... ale cóż
                  • irena2405 Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.07.13, 09:19
                    Tak czytam te wpisy, lecę jutro z Katowic do Taby , dalej nic nie wiem, ile osób tyle opinii . Będę w InterContinental Taba Heights , jedni piszą ze jest centrum handlowe i coś do kupienia inni nie kolejny ze obłożenie jest 10 procent inni ze 40, przejście w Eliacie otwarte, zamknięte Tabularaza . Powiem tylko że nie tak wyobrażałam sobie, wyjazd na wakacje Trochę pózno na rezygnacje
    • scraby Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.07.13, 09:17
      ... poczytać, przemyśleć ... www.gov.uk/foreign-travel-advice/egypt
    • leamun Re: Sytuacja na bieżąco.... 30.07.13, 13:38
      jestem. Miałam problem ze skrzynka mailową bo strasznie dużo osób pisze do mnie nie tylko na FB ale na maila. jakby co podałam mój drugi priv w profilu. Jeśli chodzi o Hurghadę / wczoraj wieczór i dzisiaj spokój i cisza. Wszystko działa jak należy. A jakby co będę pisać. Jutro jadę na rafy więc mnie nie będzie do wieczora ale będe online jak wrócę. W razie czego macie do mnie telefon / mam przy sobie/ Pozdrawiam wszystkie osoby, które dzwoniły z Polski.

sytuacja aktualna
      Hamas oskarżył partię Fatah o powodowanie napięć pomiędzy Egiptem a Pelastyną / chodzi o oskarżenie Mursiego o szpiegoanie na rzecz Hamasu/ Unia europejska zaapelowała do Mursiego o ostudenie popleczników z bractwa i nie wywoływanie zamieszek. Chca doprowadzić do mediacji pomiędzy stronami bo narazie bractwo odmawia. Chca doprowadzic do mediacji oraz rozpisac nowe wybory w 60 dni. Również Sissi powiedział, że im islamiści będą bardziej agresywni tym szybciej i ostrzej wkroczy armia. Jak narazie głównie przywódcy bractwa siedzą w areszcie, Mursiego odwiedziła przedstawiciel EU / ma się dobrze/ i to na razie tyle
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka